- Hamarosan megkezdődik a nubia 2,8K-s táblagépének szállítása
- Barátokká váltak az eddig rivális AI-óriások
- ASUS blog: Ideális olcsó utazós gép lett az új Vivobook S14
- Az Aura Displays hordozható monitorhármasa jól felturbózhatja a produktivitást
- Dual Mode-os IPS monitorral adott magáról életjelet a Gigabyte
- Everest / AIDA64 topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- Gaming notebook topik
- Két új Ryzen közül választhatnak a kézikonzolok
- TCL LCD és LED TV-k
- Azonnali alaplapos kérdések órája
Új hozzászólás Aktív témák
-
elbandi2
tag
válasz
Bile Demon #7534 üzenetére
Most még 8 magos van bent, de nálam van már a 14 magos, csak az a gép 220km-re van tőlem, így nem tudom mikor kerül bele.
Ez a bios- kilépés hibát amúgy a másik két MSI lap is csinálja. Az X99A sli plus, az a bios-al mindíg kilép, a b-vel csak néha. Az X99A Xpower gaming titanium, pedig bizonyos szerelések, áramtalanítás után napokig nem lép ki, majd egyszer csak jó lesz, amíg valamit nem módosítok fizikailag a gépen. Kicsit rapszodikus ezen részük, de már megszoktam. -
elbandi2
tag
válasz
MasterDeeJay #7528 üzenetére
Köszi mindenkinek. Közben tisztult a kép, a sajátom, és a legutóbb beszerzett MSI X99A sli plus, csak az x8-al megy, de amit tavaly raktam össze a lányomnak, MSI X99A Raider, az viszont kezeli az x4-et is. oda bele tudok tenni 128Gb-ot. Kell még 4x16-ot vennem ami x8, és igy mindhárom gépben meglesz a quad. Így marad 4db x4-es amit esetleg egy későbbi építéshez fel tudnék használni. Ezen még filózok, hogy mi legyen vele, gondolkodtam amúgy egy ideje 2066 platformon, de pont többek közt az imént linkelt teszt elvette kicsit a kedvemet tőle.
-
elbandi2
tag
válasz
MasterDeeJay #7523 üzenetére
Ehh, nem megy ez nekem...
Van megint +64Gb ramom ami nem megy. Mire ideért, ez is x4 lett..
Lassan vennem kell valami lapot amiben megy az x4 memória, mert ennyit szerintem sose adok tovább
X99 nem kínaiban mi van ami viszi az x4 ecc-t? Kinek van ezzel tapasztalata? -
elbandi2
tag
válasz
MasterDeeJay #7523 üzenetére
Mindegy sajnos már, elengedtem.
Amúgy érdekesség, hogy van most nálam 3db 2697v3, a sajátomon kívül még kettőt vettem. Hétvégén raktam össze a másik gépet, amihez korábban kérdeztem itt, de előtte a sajátomat tesztelgettem. Kipróbáltam hogy van-e különbség a procik között, mert ha van köztük olyan ami jobban megy akkor azt hagyom magamnál. És valóban volt némi eltérés, az enyém volt tesztekben a középső, de jó 5-7 fokkal melegebben ment, mint a másik kettő. Amit újat először raktam bele, az volt a leggyorsabb, és hűvösebb. nem sok volt a difi, pár % de volt. És érdekes módon mikor másodszorra került vissza véglegesen a gépbe, megoldódott egy kezdetek óta fennálló gondom, hogy nyugalmi helyzetben nem vette vissza a szorzót 12-re, csak egy két magon, azt is csak pár másodpercig. Mikor először volt bent, akkor ugyanúgy pörgött 36x, viszont második beszerelés után tökéletesen leveszi az összes magot 12x-re. Semmit nem állítottam a bios-ban, nem értem mitől lett jó, de nagyon örülök, mert idegesített.
-
elbandi2
tag
válasz
MasterDeeJay #7521 üzenetére
Hát sajna nekem nem akar...
Ezek szerint azért kell mennie ezeknek is Többféle gépben, azt hittem hogy valami speci -csak HPben működő- cucc. Így azért talán el tudom majd adni, közben vettem olyanokat, amik tuti mennek. Pár nap és ideér. Addig szétosztom az enyémeket. -
elbandi2
tag
Sajnos a legfrissebb van rajta. Kaptam olyan tippet, hogy a működő rammal a bios-ban állítsam be az összes időzítést, meg mindent auto-ról manuálisan az éppen kiírt értékre, mert ezeknek a ramoknak az időzítését lehet hogy nem tudja az alaplap belőni. Utána ezt lementve tegyem be az x4-es ramokat. Sajna így sem megy.
Asszem lesz eladó 128Gb ramom...
Mindegy, most megpróbálok felhajtani olcsón olyak, ami biztosan megy. -
elbandi2
tag
Szólóban 1 db sem megy
-
elbandi2
tag
Újabb kis segítséget kérnék. Ma megjött a 8x16 Gb ram amit vettem a géphez, illetve a felét egy másik ugyanilyen MSI lappal szerelt gépbe szántam. Sajnos nem megy vele, de az enyémbe sem indul. Gondolom, hogy kompatibilitási gond van, mit néztem be?
A képen a jobbos jött most, a másik kétfajta megvolt, és azokkal megy.
Köszi -
elbandi2
tag
válasz
MasterDeeJay #7512 üzenetére
Köszi a megerősítést, azt gondolom hogy ez a 900 grammos 4 csöves, dupla ventis hűtő elég lehet hozzá, csak a felület méretbeli eltérése miatt estem gondolkodóba. Hétvégére ideérnek a ram-ok is, és összedobom. Kiderül, max. ha melegszik, akkor veszek valami rávalót, vagy max valami 240-es aio-t. nagyobb nem fér a házba amibe épül majd.
-
elbandi2
tag
Újabb kérdés. 2697v3 ra gondolkodom hűtésben. Sajátomon egy 360as Deepcool aio van, az nekem stresszteszt alatt max 57 fokig megy fel, amivel meg vagyok elégedve. Amit most készülök összerakni másik gép, ott vagyok gondolkodóban, mert a költségeket lent kéne tartanom, és van egy régi Arctic freezer 13pro-m a fiókban. Ezt gondoltam rászerkeszteni. Tartót meg tudom oldani, de most nézegettem hogy a hűtő talpa jó 20-25%- al kisebb mint a proci fém fedlapja. Ez működhet így, vagy vegyek rá valamit? Ha vennem kell, akkor pedig mit javasoltok rá?
-
elbandi2
tag
válasz
MasterDeeJay #7508 üzenetére
No meglett, már megvan a csomagszám is németből Msi X99A SLI plus, egy 5820k-val ami igazából csak a foglalatvédő szerepét tölti be
Tudom hogy eléggé basic a lap, de nekem most ide tökéletes lesz. Köszi a segítséget!
-
elbandi2
tag
válasz
MasterDeeJay #7508 üzenetére
Értem, igazság szerint van pár 2697v3-am, így az már adott. Tudom a saját gépemből, hogy egy jó lappal, és gpu-val kimondottan versenyképes tud lenni még a mai napig is.
Tetszene egy Ws átgondoltsága, kompaktsága, de a kötöttségei már kevésbé.
Ebay-en tettem ajánlatot két Msi lapra, ill. itt priviben is jött esetleges ajánlat, meglátjuk.
Azt már sajnos elengedtem, hogy olcsón kijövök a dologból -
elbandi2
tag
válasz
MasterDeeJay #7506 üzenetére
Köszi, nem örülök a leírtaknak. A z440 volt az első a listán, de még nem néztem rendesen utána a bios mod-nak, és ha azt írod nem megy, neked elhiszem. Így ez kiesett, a többi ilyen WS viszont már ott van árban, mint egy rendes X99 lap....
Asszem vadászok tovább valami rendes lapot. -
elbandi2
tag
Üdv, úgy néz ki, hogy még egy 2011-3 gépet kéne összevadásznom egy családtagomnak. Sok cucc megvolt még maradékban a korábbi két építésből, ezért maradnék ezen a platformon. Most próbálok vadászni valami jó lapot, nem kínait ha lehet. Elég fura a piac, két éve mikor magamnak vettem, majdnem olcsóbbak voltak, és nagyobb volt a kínálat. (mindegy)
A kérdésem az lenne ha nem találok, és esetleg egy brand gépet vennék -HP, Dell, stb.- akkor melyik lenne a jó választás? Gondolok itt a Turbo unlock lehetőségére, esetleges kompatibiltási gondokra, bővítési lehetőségek, ilyesmi.
Láttam hogy volt itt a topikban korábban téma, ezért kérdem, hogy minél kevesebb kínlódással tudjam összehozni, ha kell. -
elbandi2
tag
válasz
MasterDeeJay #7335 üzenetére
A 2697v3 nálad nyugalmi helyzetben mennyire veszi le az órajelét? Mondjuk a feladatkezelőben nézve. Nálam 0-1% proci használat mellett sem veszi vissza, csak pár magot azt is rövid időre. Nem igazán jöttem rá hogy miért csinálja, de már nem nagyon izgat, elengedtem, minden más szempontból tökéletesen elég nekem.
-
elbandi2
tag
válasz
MasterDeeJay #7035 üzenetére
Köszi, sikerült aktiválnom. Már mikor írtad, akkor olvastam, csak most a napokban volt időm vacakolni vele. Érdekes módon benchmarkok alatt szinte semmi különbség, viszont játékok alatt kimondottan érezhető a javulás. Pl. AC Valhalla game bench szinte ugyanaz az eredmény, game alatt viszont stabilan min.10 fps plusz. 4K ultra beállítás mellett eddigi 60-68 fps. min. 72-80-ig emelkedett.
Másik érdekesség, hogy az utóbbi időben nem emeltem a base clock értéket, mert ha egy lépcsőt is emeltem az nvme ssd nem 4X 3gen sebességgel ment, hanem csak 2X 2gen. Nem jöttem rá az okára, hagytam alapon, bár ment 104 felett is. Most gondoltam megnézem kicsit meghúzva mit megy így a gép, de már 100,5 nél lefagy. Amit azóta változtattam az a 1060-3080 csere volt kizárólag, illetve egy minőségi táp került a noname helyére. Ez nem tudom miért lehet. Amúgy meglepő hogy egy 5+ éves cucc milyen szépen megy még mindig. -
elbandi2
tag
válasz
kicsipapucs #7024 üzenetére
Szintén egy voks az MSI mellett. Elfogult vagyok, mert nekem is ilyen lap megy a gépemben
A vrm, és az io feletti takaró műanyag miért nincs rajt neked? -
elbandi2
tag
Nekem ilyen proci megy egy MSI Xpower lapban. Írtam már róla itt a topicban. -90mV alulfesszel megy avx mellett all core 3300-on, de úgy már fagyogat. A -70mV a stabil max. ugy 3200-at tud, de gyakorlatilag folyamatosan TDP limitben vagyok. Egyéb általános terhelés mellett 3500. Amire nem jöttem még rá, és zavar, az hogy nyugalmi helyzetben sem veszi le a magok órajelét. 1-2% processzorhasználat mellett is 3600-on megy minden mag. Mondjuk sokat még nem tököltem vele, mert tavasz óta alig volt bekapcsolva a gép idő hiányában (Cafe Racer építés
). Majd most talán megnézem mit tudok vele kezdeni.
-
elbandi2
tag
Nos a mai nap sok mindenben tisztult a kép. Megállapítottam hogy a különböző stressz tesztek eltérő módon terhelik a procit, annak ellenére is hogy mindegyik 100% terhelést mutat.
Próbáltam különböző alulfesz értékeket, 50-50, 60-50, 70-50, 80-20, 80-50, 90-20, 90-50.
Az a tapasztalatom ,hogy mindegyik értékkel megvan bármelyik terheléses tesztel a 35-ös szorzó. Viszont cinebench r20, r23 tesztekkel már más a helyzet. 50-50 mellett 30x, 60-50 nél 31x, 70, és 80-asok alatt már 32x, és a plafon amit elértem, az a 90-50-nél 33x. Itt viszont már random néha előfordult kékhalál, és nem csak nagy terhelés mellett. Így maradtam a 80-50 értéknél, a base clock ment 104-re és így most stabil 3300MHz van r23 alatt is. Más egyéb, bármilyen esetben 35x104=3640 a min. freki amin megy. Amúgy bármilyen beállítással terhelem, folyamatos EDP limittel megy. Ez sikerült egyelőre.
Másik kérdés a hőfok. Bios-ban eljátszottam a PWM ventik, és a folyadékpumpa fordulataival, és így sikerült a thermal limitet is kiszűrnöm, kivéve ha az r20-23 fut. Akkor olyan 4-5 perc alatt a hőfok lassan feljebb megy, az egyéb terhelés 50-51 fokáról olyan 53-55 fokra, és elkezd throtingolni. Ezt nem értem, hogy miért nem engedi feljebb a hőfokot?
Valamint a nyugalmi állapotban is csak random 3-4 magot vesz lejjebb egyszerre, és azt is csak pár pillanatra.
Tesztértékek, cpu queen 118500, r23 13050, r20 5108, cpu mark 21920, cpu-z single 419 multi 7005.
Hát mára ennyi, kicsit beleuntam, isten bizony stabilabb volt a régi 2618L, nem volt vele semmi macera...de hát ez kellett nekem
-
elbandi2
tag
Hmmm! Érdekes tapasztalatokat szereztem ebből, és megállapítottam, hogy még nagyon nem úgy van beállítva a gép, ahogy szeretném. Nem vagyok egy pro tuningoló, ez csak hobbi, és ha van időm, szeretek molyolni vele.
Tehát amivel eddig tesztelgettem azok a tesztek nem terhelték 100% al a procit, csak kb. 60%-al.
Úgy stabilan 35X szorzóval ment, 35x103,9=3636MHz.
Most szembesültem azzal, hogy cinebench alatt megvan a 100% terhelés, ami mellett már EDP limit van, és 32x103,9=3324MHz -re megy le. Valamint kb 15s után bár 53fok fölé nem megy, és egy 360-as AIO vízhűtés megy rajta, mégis Thermal limitbe fut bele, és így pár pillanatra még lejjebb veszi. Mindemellett nyugalmi állapotban, 0 terhelés mellett sem veszi le a frekvenciát tartósan 3000 alá.
Szerintem 0-ról indulva újra rakom majd a biost hétvégén, és tesztelgetem milyen fesz értékek mit változtatnak. -
elbandi2
tag
Kövezzetek meg de pontosan nem emlékszem mennyi, de azt hiszem legutoljára 90/60 volt a régi procihoz, hogy az alacsony TDP ellenére is meglegyen a max turbó órajel.
Most még nem akartam molyolni a bios-al, így egyelőre hagytam.
Normál használat, rövid benchmark-ok alatt megy maxon, de stressz teszt alatt visszaveszi a szorzót 35-re. Érdekes módon most megint megy a baseclock állítás, és az M.2. SSD ismét csak Pci-e gen2X2 sebességgel megy
Aida CPU queen 119500 pont
Passmark
Ami viszont nem tetszik hogy nem nagyon veszi vissza az órajelet terheletlenül. csak max 3-4 magot húz lejjebb random, a többi meg max frekin megy. ennek még keresem majd az okát, de ezen kívül tetszős -
elbandi2
tag
Na megjött az e5 2697v3. Hazafutottam ebédidőben beszereltem
gyors teszt alapján az előző proci undervolting értékeivel úgy néz ki, hogy megvan a 3600 MHz az összes magára HT kikapcsolás nélkül is.
Folytatás este... -
elbandi2
tag
válasz
MasterDeeJay #6794 üzenetére
Érdekes, bár engem ez a proci nem nagyon mozgat meg, de rákeresve az árukeresős legutolsó ismert ár ledöbbentett... Elírás lehet, vagy tud valami olyat, amit nem tudok felfogni
-
elbandi2
tag
Köszi a választ, nem értem mi történt, a gép most is megy stabilan az emelt órajelen , csak az M.2. Nvme ssd-t dobja el, de már 1 lépcső emelése után is (0.05MHz).
A proci a német ebay-ről jön 165ajró, kínából olcsóbb lenne, de nem akarok annyit várni, meg ha vámolják, már drágább is. -
elbandi2
tag
válasz
MasterDeeJay #6788 üzenetére
Köszi, alapból valami ilyesmi volt tervezve, de most hogy alin felmentek az árak, és ráadásul a korábbi oc-t is buktam, úgy döntöttem hogy még nem túl elszállt áron meglépem.
Bízok benne hogy menni fog maxon a turbo, mert a korábbi is ment a lapban alulfeszelve 8 mag 16 szál 3550-en a 75W tdp ellenére isJól mutatna a 14 mag 28 szál stabil 3600-on....
-
elbandi2
tag
Sziasztok, bekérdezek, bár lehet hogy nincs ilyen tapasztalat, de hátha...
Van egy MSI X99A Xpower Gaming Titanium alaplapom, benne fut egy e5 2618l v3. Moddolt bios van rajt, stabilan ment az allcore hack, sőt kis base clock emeléssel 3550MHz gond nékül megvolt. Nem rég került be egy M.2 SSD ami működött az overclock-al együtt is.
Pár napja teszteltem a meghajtó sebességét, és akkor vettem észre, hogy nem 3.0X4 pci-e sávszélességgel ment, hanem csak 2.0X2-el. Ma kicsit küzdöttem a bios beállításaival, de lényegében nem sikerült ezen gyorsítanom. Majd az egyik újraindításnál nem bootolt be a gép.. (biosba sem tudtam belépni) Pár sikertelen próba után betöltötte a default biost, és újból ment a gép, meglepődve tapasztaltam, hogy az M.2 sávszélesség beállt 3.0X4 re. Viszont azóta ha csak 0,05MHz -t emelek a baseclock-on már nem látja az M.2 SSD-t és értelemszerűen nem bootol a Win. Úgy gondolom, hogy bár nem vagyok profi, de azért elég jól átlátom a bios ezen részét, és nem értem mi lehet a gond, mi kerülheti el a figyelmemet.
A lapon dual bios van, a B van frissítve, és módosítva, az A még a régebbi moddolatlan. Mindkettővel ezt csinálja. Mikor kb 1 honapja bekerült az SSD akkor is volt bios default settings betöltés, mert addig nem látta, tehát akkor is azokat a beállításokat változtattam ezután, mint most. Nem értem...
Ha van tipp, azt szívesen venném, köszi -
elbandi2
tag
válasz
MasterDeeJay #6602 üzenetére
Kis vacakolás után, 3,4ghz: 76421, (103 base clock)-3,5ghz: 78853.
-
elbandi2
tag
válasz
MasterDeeJay #6600 üzenetére
CPU 8x Xeon E5-2618L v3 HT CPU órajel 3300 MHz Alaplap MSI X99A XPower Gaming Titanium (MS-7A21) Lapkakészlet X99 Memória Dual DDR4-1866R CL-RCD-RP-RAS 17-17-17-39 CR2 Pontszám 74227
Most is csak 3,3 ment. Majd hétvégén rászánok pár órát.
-
elbandi2
tag
válasz
MasterDeeJay #6598 üzenetére
Igen az, innen az apróról, szerintem kimondottan olcsón.
Természetesen nem alapon megy, all core hack bios-t tettem fel, bár majd még valamit finomítanom kell, mert van olyan hogy csak 2,9-ig mennek fel a magok, máskor meg simán megvan a 3,4. Még tesztelnem kell mikor-miért csinálja ezt, csak időm legyen rá. -
elbandi2
tag
válasz
hobizoli #6596 üzenetére
Hmm.. Jó árnál vagy vele
Nekem is úgy indult hogy egy régen nem használt Core2 Quad gépet próbáltam kicsit felhozni, oc, + ram, ssd, gtx 1060.De rájöttem hogy azért ma már processzor oldalról nagyon kevés. Ezért próbáltam rá erre 2011v3 vonalra. Rendeltem Alin egy lap-proci-ram kombót, de becsaptak, és nem küldtek semmitÍgy innen az apróról szedtem össze a dolgok javát, illetve már nem igazán érdekelt az ár. Az eredeti tervhez képest sikerült "némileg" elszállni, és akkor már megpróbálom majd kimaxolni a platformot
Jelenleg: MSI X99A Xpower Gaming Titanium lap, E5-2618L V3, 2x16GB DDR4 2400 Samsung ECC ram, 500GB SSD, Deepcool AIO 360 Lian-Li O11 D, 1000W Bronze PSU, Gtx 1060.
Ebbe megy majd nagyobb CPU, min+ 2x16 ram M2 SSD(Pci-x), meg ha alakul valami vga ár fronton, akkor valami RTX3070 szintű kártya.
Igazság szerint dohányzásról való leszokás pótcselekvése lett az építés, és az alkatrészvadászat, hogy mennyit fogom használni, az másodlagos -
elbandi2
tag
Sziasztok! Új vagyok ezen a platformon, nem vagyok fogalmatlan
,bár az elmúlt 8-10 évben nem igazán foglalkoztam pc építéssel. Most kíváncsi lettem erre a sokmagos rendszerre, így belevágtam. Első kisebb hiba amibe belefutottam, MSI gamer alaplap legfrissebb biost moddoltam az all core unlock miatt. Ez hibátlanul működik is, de ha a biosban valamit matatok, és mentés-kilépést indítok, a mentést megcsinálja, de a képernyő lefagy, és nem indul újra. Ki-be kapcsolás után látom hogy mentette a változásokat, így tudom hogy a mentés ok, a kilépés nem. A másik biost (dual) nem változtattam meg, ott is kicsit megtorpan a restartnál, de mindig megcsinálja.
Van itt valakinek ilyennel tapasztalata? -
elbandi2
tag
Sziasztok! Azt kérdezném, hogy azt jól gondolom, hogy ha egy MSI X99A xpower gaming lapba teszek egy E5-26-- v3 procit, akkor az működik ECC reg szerver ramokkal? Annak ellenére hogy a suport listában csak desktop ramok vannak. Úgy tudom hogy a memóriavezérló a prociban van, ami amúgy is szerverbe való. Megköszönném a megerősítést, ha valakinek van ilyen tapasztalata.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AMD Ryzen 5 5600G 4,4GHz 19MB 65W AM4 Integrált Radeon Graphics 1 év gari
- Intel Core i9-11900KF 3.5GHz LGA1200 (16M Cache, up to 5.30 GHz) Processzor!
- Intel Core i7 9700T - TDP 35W - 8mag/8szál - Eladó!
- Intel Core i7 11700 - 4.9 GHz - 8mag/16szál - Eladó!
- Core i5 12500 (50e) + Core i9 12900 (88e)- 3 hó gari - hűtő nélkül
- Maximális teljesítmény és biztonság, csak az ARCTIC mx-4-el! Adj új erőt a gépednek!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L380 - i5-8GEN I 8GB I 256SSD I 13,3" FHD / MT I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Bomba ár! Dell Latitude E7440 MAGYAR - i5-4GEN I 8GB I 256SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- QNAP TS-870U-RP 8 lemezes Rack NAS
- BESZÁMÍTÁS! MSI B550 R9 5900X 32GB DDR4 512GB SSD RX 6700 XT 12GB Rampage SHIVA Enermax 750W
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged