Hirdetés
- Nubia Red Magic Astra - táblajáték
- Hobby elektronika
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Milyen TV-t vegyek?
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- ASUS notebook topic
- Komolyan ráállt a csúcs-GeForce-ok átalakítására Kína
- Hisense LCD és LED TV-k
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Azonnali VGA-s kérdések órája
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
PROHARDVER!
Amit a Haswell-ről tudni érdemes!
Új hozzászólás Aktív témák
-
MPowerPH
félisten
En ilyen 8 oras dolgokat nem fogok csinalni... Mindenbol lesz egy kicsi... 20 kor ibt, 20 kor linx, 20 prime... Meg a maradek, ami eszembe jut. A cel az lenne, ha sikerulne 1.1v korul maradni, itt meg a hofokok elfogadhatoak.
Haza akartam menni, de sajna busy, igy nappalra marad.
-
laychi
veterán
-
HSM
félisten
válasz
MPowerPH #18387 üzenetére
Enyém a friss Prime alatt szeret elbukdácsolni. A 8 óra Linx stabil beállításom úgy esett hanyatt tőle BSOD-vel negyed óra alatt, öröm volt nézni.
Bár azt tegyük hozzá, nálam a ramos/ringes dolgokkal volt gáz, azt hajtja nagyon meg főleg a Prime, a Linx inkább a magokat. -
bombibmw
veterán
Bevallom,nem is próbáltam.
Nem igazán volt időm szórakozni vele,de majd a négynapos alatt megcsinálom.
Nem kell majd neki kevés fesz,az biztos,de a cél az 5gigás Cinebench.
Ehhez egy 1,45V-nak elégnek kell lennie.(#18393) laychi:
Igen,most el kellett mennie dolgozni,de ahogy hazaér már teszi is fel a tesztképeket.
Én szurkolok azért,hogy legyen egy jó darabja. -
laychi
veterán
válasz
bombibmw #18390 üzenetére
Gyanús
De ki tudja
Majd képekkel igazolja
Lehet biosban 1,12,terhelés alatt meg 1,24Prosector volt nálam,lekaptam a procijáról a kupakot,csak teszt céljából toltam neki 4,4GHz-et 1,28V-tal BIOS-ban,1,304V-ra ment fel IBT alatthwinfo szerint VID 1,272V,stabilan ment 73 fokos max hőmérséklettel maximum rammal a noctua alatt,amin a ventiket lecseréltem enermax magma advance-re(1150RPM-mel mentek fixen)
Ring 39x(auto beállítással) 1,080V Override fesszel.
Képet elfelejtettem csinálni.x264 HD Benchmark-ot is futtatam,az is lement,ami felér egy realbenchel kb +-5-10mV,ennél 61 Fokos maximumok mutatkoztak.
Majd otthon játszik még vele,hogy tud e csökkenteni még a feszen,vagy sem.Előbb utóbb úgy is jelentkezikSajnos a prociról,illetve a tesztekről nem készültek képek.
-
bombibmw
veterán
válasz
MPowerPH #18387 üzenetére
Grat hozzá!
Azért kíváncsi leszek erre a procira a jövőben is,leginkább arra,hogy hogyan fogja bírni hosszabb távon az alacsony feszt,kékhalál nélkül.
Ha tényleg ennyire jó lesz a proci,akkor valószínűleg kifogtad a világ egyik legjobb darabját.
Majd egy X264 Real Bench-et futtass légy szíves és annak is a stress részét! -
MPowerPH
félisten
Ugy nez ki sikerult vegre belenyulnom egy jobb peldanyba. Az elozo 4770K utan igazi megkonnyebbules... Azzal a 4.6GHz hosszu probalkozas utan csak benchekre volt hasznalhato es a vege 4.7GHz volt, alaposan tulfeszelve.
Jelenleg ott tartok, hogy 4.6GHz, 1.12v load alatt, es IBT stabil. Idom nincs tobb mara, megyek meloba. Holnapra marad a java. -
ÁdiBá
veterán
Sziasztok.
Két beállítást nem igazán értek a processzoromnál.
Egyik a VT-d funkció be is kikapcsolása, supported jelenik meg mellette, és van még egy valami, valami gflock a processzornál, ugyan úgy ki - be lehet kapcsolni.
Ezek mit takarnak? -
RMZ250
senior tag
Köszi nektek. Mindjárt meg guglizom mire is jó ez.
-
pilu85
őstag
hali. a non-k haswelleknél nem lehet az összes magot a turbo órajeleken járatni??? vagy cask a kis szerverprocim nem engedi??? ami egy 4770T majdnem teljesen.
illetve, mennyit szabad emelni blc-kval úgy, hogy semmiben ne tegyen kárt és ne rövidítse az élettartamot.
-
ALLAT001
senior tag
válasz
brumi1024 #18373 üzenetére
Next quarter ... We will see the introduction of the latest 14 nm Broadwell processors, which is an important step for Intel. [link]
Lehet ez még csak a mobil szegmens lesz, viszont '14 Q4-ről beszélünk.
We will likely see 14 nm mobile parts from Intel sooner as opposed to later.
-
ALLAT001
senior tag
válasz
BomiBoogie #18371 üzenetére
Elvileg vagy gyakorlatilag nem tuningolható?
Már lehet van is forgalomban Broadwell: [link]
Amúgy jó lesz ez, inkább megvárom
-
ALLAT001
senior tag
válasz
BomiBoogie #18367 üzenetére
i5 nem 8 szálas?
Ha ugyanolyan áron van, akkor miért nem éri meg? Meddig húzhatók az U modellek?
Illetve: úgy láttam kiírva mobil vonalon januárban jönnek a 12nm-es procik, akkor desktopon is lesz egy teljes architektúra váltás?
-
ALLAT001
senior tag
válasz
BomiBoogie #18364 üzenetére
Gond alatt azt értem, hogy efölött kell már rá komolyabb hűtés.
HT vs natív: [link]
Ha a játékokat csak 4 magja optimalizálják, akkor miért jobb az i5 mint az i3?
Kis fogyasztású processzorok nem kaphatók desktopba?
-
Lacielvtárs
nagyúr
válasz
BomiBoogie #18364 üzenetére
+1., mert megérdemled Csigu Mester
teljes mértékben egyetértek a válaszaival -
BomiBoogie
MODERÁTOR
válasz
ALLAT001 #18363 üzenetére
a melegedés 4GHz felett kezd problémás lenni?
Ez hűtő, na meg fesz kérdése. Szerintem azért ennél pár száz MHz-cel feljebb kezdődnek a gondok.- a nagy léghűtések kiszorították a vízhűtést?
Maximum az gyengébb AIO hűtéseket.- i7 alig jobb valamivel játékok alatt mint az i3?
Konkrétan meg kell nézni, melyik játék alatt, ez azért így nem igaz.- HT van ugyanolyan jó, mint a natív többmag?
Nyilván nem, de ma még nincs akkora többszálas optimalizáció, főleg játékoknál.- játékokat főleg 4 magra optimalizálják?
A legtöbbet ma még igen, jó esetben.- Bestbuy kategória i3 3-4GHz vagy i5 kétszer annyi maggal?
i5. -
ALLAT001
senior tag
Pár kérdéssel szeretnék fordulni hozzátok, mivel x éve kivagyok esve a témából
Szóval:
Jól látom, hogy:
- a melegedés 4GHz felett kezd problémás lenni?
- a nagy léghűtések kiszorították a vízhűtést?
- i7 alig jobb valamivel játékok alatt mint az i3?
- HT van ugyanolyan jó, mint a natív többmag?
- játékokat főleg 4 magra optimalizálják?
- Bestbuy kategória i3 3-4GHz vagy i5 kétszer annyi maggal?Illetve miért nem látok U (kisfogyasztású procikat) a boltokban?
Mikorra várható az új foglalat? LGA 1150-be most beruházni már nem késő?
Thx!
-
ΞΔGLΞ
nagyúr
válasz
Cthulhu Dawn #18347 üzenetére
Nem tudom, hogy milyen lehet a gyári paszta, mármint hűtés szempontjából, de nekem nem volt idegem felkenni a cpu-ra, mert olyan volt az állaga, mint a méz, vagy még sűrűbb. és ragadt tőle szinte minden (a deszka, kezem, cpu körül etc..., lemosni is nehéz volt) és "ezüstben úszott már szinte az egész szoba, mikor el akartam teríteni szépen a cpu-n. Tehát gyorsan vettem rá egy MX4 pasztát. Ezt a pasztát egy lakcímkártyával (nem bankkártya vastagságú) szebben fellehet kenni, mint ha gyárilag lenne rajta. Tehát én ezzel használom és, mint írtam vastag gyári venti került a vékony helyére.
Ezzel ugrott az első ram slot, de azt nem is használom, csak a 2--4-et. Ez is hozott legalább 2-3 fokot még mínuszban.
IBT max 81 fok volt az egyik mag 4.6ghz-en.Az is lehet, hogy a gyári paszta még jobb, mint az MX4, egyelőre a fent leírtak miatt nem volt kedvem vele újból összegányolni mindent. .
Egy nagy borsónyi a cpu-ra és ráteszed a hűtőt, ezzel csak így működik, de ha egyszer leakarod szedni, akkor nem tudom, hogy mennyire "ragadnak" össze. És én szeretem szépen elteríteni a cpu-n a pasztát, viszont a gyári erre alkalmatlan, de mint írtam, lehet, hogy jobb, mint az AC, de nekem így is bőven jó.
-
Lalaboy
őstag
Ilyen xar procit meg nem baxtam!
1.6V VCCIN fesz felett instabil, barmilyen feszt manipulalok! Ez nem a szekrenybe megy, hanem a kukaba!
Egyedul a 4.6Ghz, ami fekszik neki stabilan, de nem nekem!
-
Bacusuz
őstag
Azt kell mondjam nem bántam meg a delidet,és a h110 előrehelyezését sem.
Azt hittem melegedni fog a vga de nem így lett.
Mindezt 4,8 @ 1,285v ,2 óra bf4 után max hőfok cpu 58 , gpu 61. -
laychi
veterán
válasz
Cthulhu Dawn #18344 üzenetére
Felesleges a ringet felhúzni.
Instabillá teszi a procit,több fesz kell a ri gnek-->jobban fűt a proci.Állítsd be 3,5ghz-re a ringet,adj neki 1,000-1,040V-ot fix feszbeállítással.
Lehet,hogy tudsz majd csökkenteni a core voltage-en is,mert nem kavar be a ring a stabilitásba. -
Joshi
titán
válasz
Cthulhu Dawn #18347 üzenetére
A remény hal meg utoljára.
Legyen szerencséd
, mikorra lesz meg az új hűtőd?
-
brumi1024
veterán
Én úgy néz ki találkoztam a 3. példánnyal (két i7 4790k, egy 4690K), ami nem viszi 1.25 alatt a 4.6-ot. Szerintem nekem elég volt a Haswell lottóból, 4.5 marad
-
Joshi
titán
válasz
Cthulhu Dawn #18344 üzenetére
Jó kis proci habár 1.25V 4.6Ghz-en már 90 C° fölött jársz, túl sokat már ne várj tőle.
-
Cthulhu Dawn
őstag
CPU ring feszt érdemes auto-n hagyni (ha nem akkor mennyin)? Illetve a ring ratiot érdemes a cpu-én tartani, vagy alatta párszáz mhz-el inkább?
-
-
korcsi
veterán
válasz
CsigaGyilkos #18301 üzenetére
Újabban a déli hidat az északi híd hiánya miatt átnevezték pch-nak, a funkcióik lényegében megegyeznek.
-
laychi
veterán
-
ffodi
veterán
válasz
CsigaGyilkos #18336 üzenetére
Természetesen, hiszen pl a PCH-ban van a natív Intel SATA controller, USB controller, stb....
-
-
ffodi
veterán
válasz
CsigaGyilkos #18330 üzenetére
Ha a PCH-t cseszteted, akkor az jó eséllyel nem lesz hatással a RAM tuningolhatóságára, nem úgy, mint a memóriavezérlő feszültsége. (tehát, jelen esetben a VCCSA) Mindemellett az nem baj, ha visszaállítod a PCH-t az alap 1,05 V-ra.
1,5 V-os RAM:
Aki 1,5 V-os RAM-okat ajánl az jól teszi és nem véletlenül, hiszen az Intel is 1,5 V-os RAM-okat ajánl (+5%-os toleranciával), ez sem véletlen, mert ez van a JEDEC DDR3 szabványban.
-
Prosector
addikt
válasz
CsigaGyilkos #18330 üzenetére
Oké
Irj majd, h mikor érsz rá.
-
Értem. Köszönöm a tájékoztatást. Ezt elnéztem, valamit félre értettem.
Viszont nekem mindenki 1,5V ramokat ajánlott a Haswell konfigomhoz. Ha a PCH-t nem emelem a DRAM voltage együtt akkor lehet, hogy többet kitudok hozni a RAMokból is.
(#18329) Prosector: Ha elhozod hozzám, nálam kipróbálhatjuk.
Most már érdekel, hogy miért nem lehet húzni azt a procit.
-
Prosector
addikt
Joshi,h1mpi: nincs masik lapom
Ezúton meghirdetném:ha vkinek lenne kedve/ideje erre, és Pesten lakik, akkor kiprobalnam masik lapban a procit...
-
Prosector
addikt
Igen, ezt toled olvastam.
Joshi/18325: ua., mint az elozo, csak latszanak a cpu-feszek is.
Probaltam 1,3-mal is- semmi... ugyanugy elszall 36-os koddal.
En sem gondolnam, h kulonbozo trukkok kellenének ahhoz, h tudjak feszt allitani, de mégsem megy.
A Z87-es topikban is feltettem most a kerdest.
-
Prosector
addikt
válasz
laychi #18318 üzenetére
Bocsesz:
Hangsulyozom megegyszer, h manul modban nem tudok semmilyen feszt beallitani, mert nem bootol be a rendszer, csak offsettel/adaptive-val megy.
HSM/18320: ez nekem is pont most jutott eszembe
ffodi/18322: hiába írok be BÁRMILYEN órajelen, BÁRMILYEN értéket, nem indul(1,24-gyel is probaltam-semmi)
mármint mi a hulyeseg? a 0,5-os difi?
-
ffodi
veterán
válasz
CsigaGyilkos #18291 üzenetére
Ejj de rég jártam már a topicban, és kapásból egy ilyen hsz-t kell olvasnom....... Bocsáss meg, de amit írtál (a szakmai része) az szimplán nem igaz. Ugyanis:
- Már egy jó ideje (pontosabban egyedül a s1366 és s1156-os rendszereknél volt így) nincs ilyen szabály, hogy VDRAM-VMEMctrl ≤ 0,5 V
- Ilyen elnevezés itt már nincs, hogy QPI/VTT
- Nem tudom hol tájékoztattak ennyire félre, de a PCH-nak semmi köze a memóriavezérlőhöz. A memóriavezérlő a prociban van, a PCH pedig a Platform Controller Hub, az egyszerűség kedvéért a klasszikus értelemben vett déli hídról van szó.Szerk.: A kis kézikönyv sok mindenre nem tér ki........
Prosector:
1, Hülyeség
2, Nem volt időm visszaolvasni az előzményeket teljesen, de.....
- Ha manual (override) módban akarod tuningolni, akkor még véletlenül sem a VID-hez kell hozzászámolni, hanem annyit kell beírni, amennyit adni akarsz neki. Ha 1,1 V-on nem indult, akkor adj neki 1,2 V-ot, vagy többet, mennie kell annak. Ha pedig gyenge a procid tuningban, azzal úgy sem tudsz semmit csinálni.
-
-
HSM
félisten
válasz
Prosector #18308 üzenetére
Ezek teljesen jó értékek.
Valami a lapooddal nem kerek, hogy nem indul manuál módban. Valami más beállítás akkor automatán nem úgy állítódik, ahogy kéne.Én tuti utánakérdeznék az Asus Z87 topikban, hogy/mit kellene a lapon tekerni, hogy induljon....
Nekem sajnos csak a Gigával van tapasztalatom, az meg egész más, mint az Asusok....
-
Prosector
addikt
Ez shot offset módban készult, kis tulzassal emberi hofokok vannak a HWInfoban.
Ezt még nem tartom nagyon-nagyon gáznak, delid nelkul(határeset), viszont olyan lappal még nem találkoztam, amivel nem tudok bebootolni, csak azert, mert emeltem 1 ezred voltot...
Hasznaltam vettem, van még rá gari boven, de ha beallitok ezzel a boltba, hogy: "manual modban nem tudok feszt emelni, mert nem bootol be..." , nem tudom mit szolnak...
-
laychi
veterán
válasz
Prosector #18308 üzenetére
pont nem latszik a kepen a cpu fesz,csak a vid.gondolom 1,176V lehet nagyjabol a fesz.allits be 1,22V-ot es probald meg ujra a 4,3Ghz-es beallitasod.tobb koron keresztul futtasd az ibt-t,hogy kideruljon huzamossabb ido utan is stabil e.ha stabil akkor vagy probald csokkenteni a feszt vagy ugyanezen fesz mellett probalkozz magasabb orajelet.ha nem stabil ezen a feszen,akkor emeld 20mV-onkent,tehat legyen a kovetkezo lepcso 1,24V
-
Blindfish
tag
válasz
CsigaGyilkos #18316 üzenetére
Írtam PM-t
-
-
Blindfish
tag
válasz
Köszönöm szépen!
Akkor majd BIOSban segítesz felhúzni a procit kicsit?4790k
-
radi8tor
MODERÁTOR
Lapozzunk!
-
Ja értem! Nem használtam még hőlégfúvót, de így valóban kivitelezhetőnek tűnik. Én pusztán kerestem a hátrányát, mert furcsállom, hogy a szakik nem próbálkoztak még vele. De persze azért mert még nem sűrűn láttuk, hogy így delidelnének, attól még működhet ez is.
(#18305) Bacusuz: Örülök, hogy sikerült és jó lett.
[ Módosította: radi8tor ]
-
ΞΔGLΞ
nagyúr
válasz
Dehogyis, nem úgy kell ezt érteni! A 155-160 fok, amit ténylegesen tud a hőlégfúvó, a jobbak 200 felett is.
Neked fokozatosan kell felmelegíteni a pasztát/ragasztót. Nyilván, ha egy helyre nyomatod, akkor már a kupakon észre fogod venni, hogy izzik, de nem ez a cél. Ugyanezt a hatást sima hajszáríítóval is el lehet érni, de az talán eltart 15 percig is. A srác azért írta a hőlégfúvót, mert ezzel pillanatok alatt felmelegítheted a pasztát.Már ha az az egész működik.[ Módosította: radi8tor ]
-
Az ügyes. Gondolom azon az elven működik a hőlégfúvó is. Fokozatosan persze. A bajom csak a 155C-al van. Az melegítheti a magot is annyira simán és nem tudom mennyire tesz jót neki
Szerintem sérülhet a mag.
(#18293) Blindfish: "procit tudok húzni szoftveresen, megéri?" Nem. Instabil lehet tőle a rendszer. Mindig Bios-ból tuningolunk! Persze kipróbálhatod, de a végleges beállítási értékeket a Bios-ban állítjuk be!
(#18294) Prosector 1. "adtam neki 0,005-0,001" Az nagyon kevés...
"Ezek ugye olyan kicsi ertekek, h mindenképp bootolnia kellett volna" Nem feltétlenül, attól függ, hogy mekkora MHz-re állítottad a processzort.
Azzal egyet értek amit ajánlott laychi, hogy először nézd meg, hogy a lap mennyit ad neki alapon. (pl.:cpuz-vel)(#18295) korcsi: "Milyen RAM-ot vegyek?" topikból. Innen.
"PCH a déli híd feszültsége." Az alaplapi kis könyv ennél a pontnál nem említi, hogy "Southbridge". PCH=Platform Controller Hub
"azt írják, ez a szabály már nem érvényes." Azt elhiszem, mert mások sem szoktak nagy ügyet csinálni belőle.(#18297) bombibmw: Ebben én sem vagyok egy nagy mester. Feszt lehet (kell-attól függ mennyivel növeled a sebességet) emelni, MHz-t és az időzítéseket babrálni. Nekem 2200MHz-t vitt 1,65V-al, 11-13-13-30 időzítéssel (lehet ment volna alacsonyabb fesszel, de nem próbáltam).
RAM tuningolásához tanácsokat én is szívesen fogadok, akár itt, akár pü-ben.
Új hozzászólás Aktív témák
- Dixit 4 Eredet (bontatlan, fóliás kártyacsomag)
- Felsőkategóriás merev csöves Gamer PC-Számítógép! I9 11900K / RTX 3090 24GB / 64GB DDR4 / 1TB SSD
- Bomba ár! Dell Latitude 5400 - i5-8GEN I 16GB I 512SSD I 14" HD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max/
- Lenovo, Dell, HP, Panasonic Getac üzleti és ütésálló katonai laptopok + Ipad 6-13. gen. garancia
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest