-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
lanszelot
addikt
válasz
Dr. Szilikát #89481 üzenetére
Hello,
Pár dolgot nem értek, mert kezdő vagyok:
- mi az az elko?
- konverter kimeneti feszültséget hogy mérek, és mit kell látnom?Van jó multiméterem, van forrasztó állomásom..stb. Meg tudom csinálni, csak nem szeretnék Mekk mesterkedni.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
demars #89486 üzenetére
Túlfeszvédőként használják a varisztort, villámlásnál elnyeli az energiát, bizonyos határ felett kiég, zárlatos lesz, de jó esetben megvédi az áramkört, így olcsóbb a javítás. Működésnek nem feltétele.
Piros, piros, arany, arany, fekete olyasféle 5 sávos jelölés, ami a 4 és 6 sávos rendszert ötvözi és nem a klasszikus 5 sávos. Még az alábbi forrás is belezavarodik, 4 sávot ír, de 5-öt mutat:
https://www.utmel.com/tools/band-resistor-color-code-calculator?id=20
-
törölt tag
-
-
-
törölt tag
Segítséget szeretnék kérni.
Tegnap végetért az öreg Fahrenheit analóg (pwm) forrasztóm életciklusa.
Voltak vele gondjaim, de így is ~10 évet megélt.
Most szeretnék valami digitális, hőfokszabályzós utódot találni, ami hobby célokra megfelelő lehet.A következő paraméterek alapján keresném az utódot:
- hőfokszabályzós
- digitális (beállítható numerikusan a kívánt hőfok)
- cserélhető és könnyen beszerezhető hegyek (hegyes, véső, félbecsapott henger)
- gyorsan megvásárolható (magyar kereskedő vagy gyors EU-n belüli szállítás)
- 25-30k körüli ár
- csak páka (hőlégfúvó, ónszippantó már van)Tudnátok ezek alapján ajánlani típust, kereskedőt?
Köszönöm. -
demars
addikt
válasz
Dr. Szilikát #89472 üzenetére
Szia.
Rákeresve nekem is mindenhol varisztort dobott ki a Google. Jól gondolom, hogy akár ez elhagyható?
Köszönöm a sok segítséget!Gyakran bele keveredek a dolgokba. Az alapok (ímmel ámmal) meg vannak, értem a működést, de egyszerűen egy kapcsolási rajzon nem ismerem fel (nyákon sem).
Legutóbb az ellenállásnál (piros piros arany arany), melyik feléről kell nézni?? Mert ezen 5 sáv van (egyik felén fekete van). Azért még kapcsolási rajz olvasás miatt fogok ide írni (ha nem gond ). -
válasz
t72killer #89483 üzenetére
végülis aliról berendeltem egy "30W-os" (valójában 2-3W körüli), 26650 akksiról üzemelő példányt, meglássuk hogy szuperál. Még kínaiaktól véve is baromi drága szvsz, a benne ülő LED árának kb 6x-osa (5$->30$), de szeretnék egy mobil UV megoldást, amivel túrázáskor is lehet fluoreszcens apróságokat felfedezni.
-
Bocsánat, német anyag: jól értelmezem, hogy itt 1W körüli teljesítményt próbálnak 10W-os címke alatt rámsózni? Lap alja felé:
"10W Beschreibung:
Produktmodell: C8 UV
Material: Langlebige Aluminiumlegierung, ordnungsgemäße Wärmeableitung
Lila Lichtwellenlänge: 365nm
Lila Lichtleistung: 10W
Lila Lichtstromverbrauch: 1000-1300 MW" -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Dr. Szilikát #89481 üzenetére
Közben megtaláltam: https://www.es.co.th/Schemetic/PDF/LNK304-306.PDF
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
lanszelot #89478 üzenetére
Szimpla tekercses DC-konverter biztosítja az elektronika, illetve relé tápellátását (L1, U1), a jelenség legalábbis elko kiszáradásra utal, ami nem kell, hogy látható legyen. A konverter kimeneti feszültségét ellenőrizni kell mindenesetre.
Ismerek ilyen IC-típust is, magam is akartam építeni hasonlót a hőlégfúvóm tápjaként, csak most nem ugrik be.
-
aujjobba
addikt
válasz
aujjobba #89473 üzenetére
Egy plusz 1000uF kimeneti kondi hozzaadasaval a ripple lement 120 mVpp-rol 60 mVpp-re, a hatekonysag pedig felment 85%-ra (5 Ohm / 1A terheles).
Rakerestem megis mennyi kellene legyen az annyi, pl. a TI referencia aramkorei is kb. ennyit tudnak a doksijaikban mutatott grafikonok szerint, szoval ezt most igy jonak tekintem. -
lanszelot
addikt
Hello,
Van ez a kis sütőm.
Ma reggel azt mondta eleget működött.
Volt, hogy egy másodpercre felvillant, és csippant hogy be van kapcsolva, de azonnal kikapcsolt, mintha kihúztam volna.
Szét szedtem, nyák rol zsírt isopropyl alcohol -al letisztítottam.
Fűtő szálat, ellenállásokat kimértem, elvileg jók.
De most már fel se villan
Tuti jól dugtam össze.
Kérdésem:
- van e valami olyan amit nézek meg, hátha?
- kontakt hibára gondolok, vagy több mint 1 év használat után az nem lehet?
[kép] [kép] [kép]
Kondikon nem látom hogy gondja lenne. De nem forrasztottam ki, hogy kimérjem.
Nem szervizelést kérek, csak ötletet, mert nem értek hozzá.
Itt nincs szervíz, tehat mindenképpen kukában végzi, ha hozzá nyúlok, ha nem. Max tanulok valamit, a méregetéssel, szöszöléssel. Illetve ha kuka, akkor az alkatrészeket kiszedem úgy is -
Sliderxy
senior tag
válasz
Dr. Szilikát #89475 üzenetére
Készítek majd a szívómotorról fotót.
Most lehet, hogy egy bontottból, aminek kerék és főkefe problémája volt (szóval elvileg az akku és a szívómotor rendben lehet) hozzá tudok jutni donor alkatrészekhez.
-
tomazin
veterán
Sziasztok!
Szerszamgepbe 18650et honnan erdemes venni? Regen volt a nyiregyhazi jofogasos emberke, de ot mar nem talalom... -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Sliderxy #89474 üzenetére
4 sebességfokozat közül, hiába van a készülék standardra állítva, turbó fokozaton, vagyis a maximális szívóerővel dolgozik. Hiába állítom Standrad, Medium vagy turba, mindháromnál a Turbo-nak megfelelő fordulaton pörög. Egyedül csak a Silent-re kapcsolva változik a fordulatszám.
A szívómotor nem 3-fázisú ezeknél?
Kefés motornál lehetne gondolni arra, hogy zárlatos valamelyik MOSFET, ami PWM-kapcsolóként szerepel, de már nem kapcsol, így max. fordulaton jár a motor, lemeríti az akkut.
De 3-fázisú megoldásnál a frekvenciát változtatják, ott ez másképp működik. Ettől függetlenül át lehetne mérni a MOSFET-eket, egy D-S zárlat után kutatva.
-
aujjobba
addikt
Sziasztok!
DC-DC tema mar megint.
Megepult az alabbi szinkron buck konverter, 15V -> 5V konfiguracioban.
A problemam az, hogy nem birok belole nagyobb hatekonysagot kicsikarni, mint 82% (5 ohm-mal terhelem).
Erdekesseg amit nem ertek teljesen, hogy az aramkor uresjaratban is megzabal 15V-on 50mA-t folyamatosan, ami egyebkent epp kiadna azt a hianyzo 1W-ot az abran levo hatekonysag-szamitasnal.
A FET-ek es a toroid kezmelegek, terhelve is, semmi kulonoset nem erzek rajtuk.Megneztem uresjaratban az MC33063 altal kiadott jelet, es vannak benne nagyon rovid pulzusok, ezek egyebkent terhelve is ott vannak.
Amikbol vegul a FET-ek gate-jein a theshold-ot eppen csak erinto tuskek lesznek.
Ez okozna a gondot?FET-ek elvileg nem nyilnak ossze, van kb. 1.5us holtido, de a tenyleges kikapcsolas/masik FET bekapcs kozott is marad olyan 500ns, a szkop szerint.
Ha lattok valami egyertelmu elbacast kerlek mondjatok.
MC33063 kimenete (terheles nelkul):
A ket FET gate-je (terheles nelkul):
(A high-side FET azert mutat 10V-os skalat, mert GND-hoz kepest nezem, nem a Source-hoz.) -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
demars #89470 üzenetére
Varisztor gondolom, csak valamelyik szám nem stimmel:
https://www.bourns.com/docs/product-datasheets/mov07d.pdf
#89471 Armagedown
Hobbira bizonyára megfelel, pákahegy kapható, HAKKO 900M kvázi ipari szabvány, ha jól látom.
-
Armagedown
őstag
válasz
Dr. Szilikát #89469 üzenetére
Egy ilyen hobbi célra megfelelne?
Elvileg lengyel márka, nyilván átcimkézett kínai ez is.
Pótalkatrészeket nem találok hozzá, pedig nem ártana.
Komplatibilisek-e ezek az forrasztállomások más gyártók termékeivel?
Pl a Gordak nevühöz kaphatóak pótalkatrészek sok helyen. -
demars
addikt
válasz
Dr. Szilikát #89468 üzenetére
Betápnál van egy 07D514K alkatrész. Kerámia kondenzátornak nézem, de nem találtam róla infót, hogy mekkora értékű.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Armagedown #89466 üzenetére
Mivel ezek elektronikai célú forrasztóállomások, alkalmas páka is van hozzá, tehát hőfokra stabilizált, hőérzékelős konstrukciók.
Légcsöves fúvó nem rossz állítólag, de nem próbáltam. Alábbi fajtát szokták kritizálni, hogy vagy túléget, vagy nem olvaszt rendesen, nehezen tudják beállítani vagy sehogy. De erre még nem jöttem rá, pontosan mi a baj vele, nekem működik.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
demars #89463 üzenetére
Ha kiveszed a zárlatos diódákat, de a pufferen továbbra is zárlat mérhető, akkor az IC is elszállt valószínűleg, vagy egyes esetekben kerámia kondi is szokott problémát okozni.
A hálózati egyenirányító diódákra is az érvényes általában, hogy valami másnak a zárlata teszi tönkre, esetleg villámhatás. Ritkább eset, amikor a diódából indul ki a zárlat.
Más a helyzet a kapcsolófrekvenciát egyenirányító diódákkal, ami gyakrabban feladja önmaga is.
Egyébként próbára (ha nincs zárlat) egy szimpla dióda is elegendő a 230 V egyenirányítására, csak figyelni kell, a katód megy az elkó pozitívra. -
bandi46
újonc
válasz
Dr. Szilikát #89446 üzenetére
Köszönöm a válaszodat! Megnézetem!
-
Armagedown
őstag
Van-e a gyakorlatban is érzékelhető különbség az olyan hőlégfúvóállomás, ahol a kompresszor a házban van és egy szilikoncsőben fújja a levegőt a fejbe, azzal szemben, ahol egy ventilátor van benne?
Az egyik youtuber szerintem nem érdemes kettő az egyben forrasztóállomást venni, mert ott a hőlégfúvó és a páka része is gyenge minőségű.
Ez mennyire igaz, ha én a 20-30ezres kategóriában nézelődöm?
Egy olcsó Kemot pákám van, annál azért gondolom jobbak az olcsó forrasztóállomások pákái. -
válasz
fatpingvin #89464 üzenetére
Igen az, nem találtam datasheetet, de nincs is kivezetve sehova az a feszültség, ha csak nem 4 rétegű a nyák, de kétlem.
-
demars
addikt
válasz
Dr. Szilikát #89460 üzenetére
Lelkes amatőrként arra jutottam, hogy a diódahíd kuka. ( ABS210)
Érdemes foglalkozni ezzel?
Vagy kíváncsiságból ráforrasszak (inkább taknyolás lesz) egy másik hidat (vezetékkel) aztán próba...
-
demars
addikt
válasz
Dr. Szilikát #89460 üzenetére
Köszönöm.
Mivel kuka lesz, elkezdem mérni, szétcincálni. Dióda, IC smd szerelt, szóval azokat nem tudom cserélni.Egyébként ezek a színkódok eléggé becsapósak. Nekem (még) jó a szemem, színeket is látom, de néha nehéz megállapítani, hogy arany vagy barna , fekete vagy lila (táblázathoz nézve). Még gyakorolnom kell ezt is.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
demars #89459 üzenetére
Piros, piros, arany, arany, olyan gyakori védőalkatrész, hogy én is már ránézésre felismerem.
Amikor ilyen durván eldurran, ne is számíts arra, hogy kicseréled és öröm. Zárlat miatt fújt ki, azt is el kell hárítani. IC, dióda stb. Meg amúgy is mérhető már ilyen állapotban, hogy ott figyel a rövidzár, tehát felesleges próbálkozni.
-
válasz
demars #89454 üzenetére
Jól látom, h a forrasztás eresztette el? Ha igen, akkor nem volt egy forrasztóbajnok, aki összerakta. Persze az is lehet, hogy a pici ellenállás túlhevült és kiolvasztotta magát a buliból. Ha más nincs kiégve, én megpróbálnám visszaforrasztani és hőkamerával ránézni, hol rotyog: oda kell combosabb alkatrész.
-
Sliderxy
senior tag
válasz
Dr. Szilikát #89447 üzenetére
Akkor az új Ali-s akku is vacak, szuper. Na mindegy egy próbát megért.
Javasoltad korábban, hogy kössem rá a másikat is ezzel együtt, a tetejére ragasztva, azt még lehet kipróbálom.
Mondjuk ez az egész még mindig nem magyarázza meg azt, hogy miért van az, hogy a 4 sebességfokozat közül, hiába van a készülék standardra állítva, turbó fokozaton, vagyis a maximális szívóerővel dolgozik. Hiába állítom Standrad, Medium vagy turba, mindháromnál a Turbo-nak megfelelő fordulaton pörög. Egyedül csak a Silent-re kapcsolva változik a fordulatszám.
-
demars
addikt
válasz
DonThomasino #89450 üzenetére
Milyen a tekercs kivezetés? Be lehet kötni de nem érdemes, gyenge lesz mint a harmat!
-
DonThomasino
veterán
Honnan lehet azt megtudni, hogy egy 3 fázisú motort
át lehet e alakítani 1 fázisra? -
demars
addikt
válasz
Dr. Szilikát #89443 üzenetére
Oh, köszönöm.
Az első linken lévő elég combosnak néz ki. -
boorit
csendes tag
Sziasztok!
Építek egy 3D nyomtatott dobozt, aminek lesz egy 2-res kimenete (MTL). Szeretném modulárisra csinálni, tudnátok segíteni, milyen csatlakozót használhatnék ehhez? Panelvastagság akármekkora lehet. 3-eres csatlakozót simán találtam, de két eres nem igazán.
220V, és egy 100w-os tápot hajt majd meg.
-
bandi46
újonc
Sziasztok! Van egy távirányítós kapcsoló szettem, aminek az egyik kapcsolója nem adja át az áramot, ha a távirányítójával bekapcsolom! Hallhatóan kattan,amikor ki-be kapcsolom, a piros LED kigyullad, elalszik,ahogy normál működés közben kell! Viszont áramot nem továbbít, így használhatatlan! Kérdésem, javítható e, mi okozhatja a problémát?
-
Sliderxy
senior tag
válasz
Sliderxy #89264 üzenetére
Most volt csak időm rá, de megcsináltam az üzem közbeni akku tesztet.
Szóval visszatérve az előzményekre a gép menet közben megáll, kb 35 perc üzemidő után, jelen esetben 37 percet működött. Semmire sem reagál, bekapcsoló gombot röviden vagy hosszan nyomva halott, csak a dokkolóra visszahelyezve tér magához.
A tárgyi akku még egyszer: [14.4v 3500mAh Rechargeable Li-ion Battery]Teszt folyamata:
Töltés 100%-ra, indítás előtti érték (11:37):
16,7 VIndítás (11:40):
15,95 V10 perc üzemidő után (11:50):
15,41 V20 perc üzemidő után (12:00):
15,06 V30 perc üzemidő után (12:10):
14,38 V37 perc üzemidő után, közvetlenül a leállás előtt (12:17):
12,63 VMegállást követően:
4,48 V és folyamatosan csökken 0,8 V -igDokkolóra visszahelyezve:
13,5 VFelvettem a leállást.
Az alábbi videón jól látható, hogy az utolsó percekben egyre gyorsabban esik a feszültség:
[link] 2:17-nél áll meg a gép.És egy videó a dokkóra történő visszahelyezésről:
[link]Kiértékelésben kérnék egy kis segítséget, hogy tudjam merre menjek tovább.
Az új akkuval lehet gond vagy ezt valami más hardveres probléma okozhatja? -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
demars #89442 üzenetére
Ilyenek vannak, még ennél többféle is található vagy építhető:
https://vi.aliexpress.com/item/32919149393.html
https://vi.aliexpress.com/item/1005003932679573.htmlDe ettől nem lesz korrekt CC / CV. Arra jó, hogy megcélozni egy szintet. Hosszabb idejű tartásra 13,6 V-ot, vagy feltöltésre 14,4 V-ot, de utóbbi esetben nem szabad megfeledkezni róla, egy idő után le kell állítani.
-
demars
addikt
válasz
demars #89396 üzenetére
Ebből az orosz csodából elszállt a meghajtó erő (trafó egyik kivezetésénél füstölt a vezeték, félre tettem, majd kiszedem és megnézem, hogy lehet e kezdeni valamit vele).
Viszont találtam még egy töltőt. Ezt anno faterom készítette, ő tekerte a trafót is. Ez kivágta a biztosítékot, az egyik dióda testelt le, igazítottam a hűtő lemezen utána jó lett. Ez egy egyszerű szerkezet, semmi védelem nincs benne csak trafó + egyenirányító.
Lehet ezt kicsit tuningolni? Pl ha feltöltött az akku, kapcsoljon le. -
válasz
Dr. Szilikát #89439 üzenetére
Nem tudom, hogy találtad meg, de köszi
Ezek szerint a kínaiak valamit nagyon félremásoltak, mert ez a datasheet szerint 1,2 V-ot állít elő, de nincs kivezetve sehova.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Armagedown #89437 üzenetére
Labortápról javít, az mutatja az áramot.
#89436 hasman
Akkor tovább kell követni a tápvonalat, csatlakozó is szokott korrodálni, de nem ismerem belülről, hogy mik vannak ott. A LED-panel teljes nyitófeszültségét is meg lehet állapítani, teszt vagy a kötések feltérképezése alapján (mennyi soros, mennyi párhuzamos).
-
Dr. Szilikát
őstag
Egy kis trükk:
A11K esetleg R, nem tudni, de valahogy bejött egy ilyen találat, ami egyezik is lábkiosztásra:
-
-
Armagedown
őstag
Itt tulajdonképpen melyik műszer mutatja az áramerősséget, amikor a zárlatot keresni a fickó?
Ne verjetek agyon egy ilyen láma kérdésért -
hasman
tag
válasz
Dr. Szilikát #89432 üzenetére
Ráraktam 6v-ot és 3-asával nagyon szépen indította az összes ledet… ledenként mentem előre, hogy lássam mikor szakadna meg valahol… nem szakadt meg sehol… cserébe ha összeszerelem továbbra sem működik …
-
demars
addikt
válasz
Dr. Szilikát #89434 üzenetére
Köszi, átolvasom.
Találtam netes cikkeket is. Jól összefoglalja az akkukban lejátszódó folyamatokat, töltésí módokról is szó van. -
Dr. Szilikát
őstag
-
demars
addikt
12V akkumulátor töltés, kisütésről hol tudok jobban tájékozódni? (Karakterisztika, töltő fesz , töltőáram változása)
Köszönöm -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
hasman #89429 üzenetére
Nem tudom, mekkora terhelhetőségű, de vizsgálathoz nem kell 100 mA, elegendő 20 mA is. A feszültség lehet nagyobb, a LED azt maga korlátozza, bár egy kapcsolóüzemű labortáp, szűrőkondival a kimenetén nem ideális ilyen célra. Ilyenkor jobb egy soros ellenállást alkalmazni, hogy a feltöltött kondi okozta impulzus ne károsítsa a LED-et.
Korrekt labortápnál nincs ilyen gond, amelyik lineáris / disszipatív elven működik, mert hiába van beállítva mondjuk 25 V kimenet, ahogy ráakasztod a LED-et, abban a pillanatban lerántja a saját nyitófeszültségére, az adott áramkorlát mellett.
Szakadást, illetve vezetést lehet mérni az egyes LED-ek kivezetései között, amennyiben a rézfólia rajzolata kiütközik a fedőlakk alatt, így az áramkör láthatóvá válik, lekövethető.
Másik lehetőség rákötni a tápot a panelra, majd feszültségméréssel lekövetni, hol tűnik el.
Van olyan is, hogy hegyes mérőcsúccsal belekarcolni a lakkrétegen keresztül a rézbe, de alu PCB esetén óvatosan, mivel itt a rézfóliát egy teflonszerű réteg választja el az alumínium hordozótól, amit átszúrni nem jó.
-
macilaci78
nagyúr
válasz
macilaci78 #89395 üzenetére
A tipp bevált.
-
válasz
hasman #89429 üzenetére
Ha van labortápod, akkor nyert ügyed van, állítsd be 20mA-re és ha biztosan sorban van a 20 LED akkor feszültségnek 20x4=80V-ot kellene beállítani, hogy az összes bekapcsoljon. De nekem furcsa lenne, ha az a 20 LED sorba lenne kötve. És nem tudom az elektronika mit szólna hozzá. 🤔
-
hasman
tag
válasz
Dr. Szilikát #89428 üzenetére
ne haragudj, teljesen világos amit írsz, csak azt nem tudom, hogy a szakadást hogy tudom megtalálni.... kaparjam le a lakkot minden led között? Nem feltétlenül szeretném ennyire roncsolni a panelt. A leden keresztül meg nem tudok ellenállást mérni 2 ledre meg a dióda mód nem elég a műszeren hogy pislákolásra bírjak kettőt is... kicsit megakadtam ezzel a dologgal... ha van roncsolásmentes módszer szívesen próbálkoznék vele, de tényleg semmi nem jut eszembe. talán annyi hogy 2 majd 3 ledet kötök közvetlen a labortápra alacsony feszültséggel és nagyon gyenge árammal (teszem azt 100mA) és ahol a szakadás van ott nem világít... talán ez működhet ha korrózió van talán ez a gyenge áram miatt szintén megjelenik. Délután tesztelem.
-
Dr. Szilikát
őstag
-
hasman
tag
válasz
Dr. Szilikát #89426 üzenetére
Gondoltam rá, hogy a panelen esetleg elpárolgot volna a réz, de ennek mikroszkópikus esélyt adok, a réz szélesebb a panelen mint a ledek.... valamint negatív ágon mérhető az ellenállás (ha van is valami az szerintem csak pozitív ágon lehet)
néztem esetleges zárlatot földelésre, azt sem tudtam mérni... pozitív ágon viszont nem tudom hogy kellene ellenőrizni a megfelelő kontaktot. esetleg lehet olyan hogy maga a led rögzítése korrodált és hiába a led jó annak a csatlakozása forrasztása már.... ezt viszont csak vasalni lehet, mert hőelvezető alu a nyák... és a légfúvóm maximum szétégetné a ledet de megfuttatni biztos nem futtatná meg... esetleg sütő, de elég pesszimista vagyok vele.... -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
hasman #89424 üzenetére
Az elektrolízis által korrodált részeket legjobb szerintem olajos anyaggal, fogkefe vagy hasonló eszközzel átmosni, ami lehet WD40, műszerolaj stb. A WD40 jól kúszik, azaz beszivárog, ezért is jó csavarlazító. A korrózió maradéka is felszívja, így később már nem rohad tovább.
Elvben számolhatnánk a rejtett maradványok okozta átvezetés problémáival, de általában nem szokott ebből gond lenni.
Kellemetlenebb, amikor egyes szálak a rézfóliából eltűnnek, azt pótolni kell, vékony huzallal újrakötni stb.
-
jilian
addikt
válasz
tordaitibi #89420 üzenetére
-
hasman
tag
Kedves fórumtársak!
Segítséget szeretnek kérni, mert megakadtam.
Van egy anycubic wash and cure + mosóm, amit sajnos a hétvégén megöntözött az egyik ügyes szomszéd. Elég hamar észrevettem, kapásból szétszed, kitisztít. Panel nem kapott vizet (kialakítása olyan hogy el van emelve a panel az aljától szellőztetés miatt és a “doboz” teteje takarja így max a pára miatt “ázhat” közvetetten a panel). Ezt követően kb 2 napig szárítás majd próba. Első üzemmódban egy mágnes forgat meg egy elektromotorral, ez tökéletesen üzemel… hurrá!Második üzemmódban 20 db UV ledet kapcsol. Ezek nem világítanak. lelkesedés rögvest lekonyult… Szétszedtem a gépet még jobban megnéztem a ledeket a fedél alatt… ránézésre szép, akkor merjük : dióda módban minden led külön külön indul. Megmér nyák, jön-e áram : 24v körül érkezik. Látom, hogy az egyes forrasztási pontokon vízkő szerű kirakódás van: óvatosan le kapar, majd megfuttat rövid idő alatt nagy hővel (hogy a ledekhez ne érjen a hő) újra próbál, semmi... Labortáp elő: 3v-tol 24 v-ig növelve figyelem történik e valami: áramot sem vesz fel…. Ha valaki tenne egy próbát Újpest környéken ezzel a szarral, szívesen elviszem és megmutatom a hétvégén….
Legjobbakat! -
ViZion
félisten
válasz
tordaitibi #89420 üzenetére
13000 Vmax, 12 V 850 mA, az akku 12 V 17 AH, a leírásban szerint.
A villanypásztor impulzus-üzemű, kb. 2-3 sec és csap egyet.jilian: Kecskékhez sok sikert, nekem a 2 sorost lebontották, több sor kell a rohadékoknak. Ez amúgy brutál erős, a Joule érték sztem elírás. Feltöltött akkuval több napig kellene üzemeljen. De nem fog, mert ráborítanak a vezetékre bármit, bebújnak alá és baCCkódni kell vele örökké. Pörkölt? És spóroltál, ideg nem öl meg vele.
Alsó drótot földközelbe kell rakni nekik, állítólag az a lényeg. -
válasz
jilian #89419 üzenetére
Ezt ember meg nem mondja neked.
A szettnek semmilyen paramétere nincs leírva, kellene a
PV panel, napelem teljesítménye
Akkumulátor feszültsége és kapacitása
A villanypásztor pontos fogyasztása wattba vagy amperbe.
Ezek nélül 1 dolgot tehetsz, megbízol abba aki a szettet öszeállította és reménykedsz hogy a komponensei összhangban vannak egymással.
Tényleg nem lehet ezek nélkül még arra sem válaszolni hogy vész esetén milyen akkutöltővel tudod fenntartani az üzemet mert még az akku feszültsége sincs leírva.
Nem kollektor, az melegvizet csinál, ez napelem. -
jilian
addikt
Hello,
ne haragudjatok ha nem jó a topik....(egy linket esetleg a jó fórumhoz)
Szeretném a kecskéimnek a kifutójukat megtoldani, mivel a cölöpözéses kerítés nem folytatható, megoldható (túl meredek és egyenletlen) szeretném árammal elkeríteni.
Ezt néztem ki.
A kérdésem az lenne, hogy:
- ha nem tud tölteni a kollektor akkor mennyi időre elég egy teljesen feltöltött hozzá járó akkumulátor? (mivel tudom ellenőrizni gyorsan a benne lévő nafát?)
- ennél vajon lehet állítani, lejjebb venni a kimenő teljesítményt? (szerintem nem kell a kecskéknek 7,5J- így is nyerve picit a fogyasztáson)
- mennyire kell rátűző napfény , hogy töltsön a kollektor?
- milyen átalakító kell, hogy tudjam netán vész esetén kábellel üzemeltetni? -
Truman
senior tag
válasz
Dr. Szilikát #89417 üzenetére
Valószínű.
Ezeket írta még ki:
Rossz kondi: vlos=34% ESR=0,14 kΩ
Új kondi: vlos=2,8% ESR=0,61 ΩA lényeg hogy most már működik, már össze is ragasztottam a burkolatot.
Köszönöm még egyszer! -
Truman
senior tag
válasz
Dr. Szilikát #89414 üzenetére
Kicseréltem a kis feketét.
Tökéletesen működik. Ahogy bedugom azonnal kigyullad a zöld led.A régit lemértem TC1 -el, 36 μF a ráírt 47 helyett. Az új kondira pedig 44 μF -et mért.
Köszönöm a távgyógyítást! -
aujjobba
addikt
válasz
aujjobba #89329 üzenetére
Igen, kampec volt az IC, kicsereltem es megtaltosodott az aramkor.
Kicsit modositottam rajta, szinkron buck konvertert epitettem, amit egy filleres MC34063 szabalyoz 85kHz-en, amibol bemegy a jel az IR21094 felhid meghajtoba, onnan ket NFET amibol az egyik high-side a masik low-side.
Szamomra egesz hihetetlen, probapanelen keszekusza hosszu vezetekelessel IRF510 fetekkel 89,3% hatekonysagot hoz, IRFZ44N-nel pedig 92,8%-ot.
Felhid megoldas nelkul, tehat siman shottky-val 72% fole sosem sikerult jutnom.
Masfel amperrel terhelem, kb. 11W teljesitmenyen, a FET-ek nem is melegszenek. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Truman #89413 üzenetére
Mindamellett a nagy barna puffer is kiszáradhat és okozhat ilyen jelenséget, legfeljebb ritkábban. Egy kis dudor mintha látszana is rajta. Ki kell venni, kapacitásmérővel kimutatható a probléma.
Előbb ajánlatos feszültséget mérni a pufferen, mert ha jól tartja a töltést, abból gondok lesznek. Ebben az esetben ki kell sütni, ellenállással például.
-
Truman
senior tag
válasz
Dr. Szilikát #89409 üzenetére
Rendben köszi, kiforrasztom és megpróbálok ilyet szerezni. Majd írok, hogy mi van.
-
And
veterán
válasz
Kalandor #89400 üzenetére
Ez egy Broadband International gyártmányú (mod.: csillapító, linearizáló, illesztő) modul, ami koax-optikai adatátviteli node-ok részét képezi. Utóbbi elég speciális cucc, nyilván nem házilagos felhasználásra készül. Gondolom például kábeltévé-rendszereknél használatos.
-
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Truman #89404 üzenetére
Mellette, az ellenállással fűtött kisebb kondi. Ez olyan gyakori "megoldás", hogy a rossz nyelvek szerint direkt csinálják (tervezett élettartam). TV-kben is jellemző, már a képcsöves korszakban is gyakori volt.
Mondhatnánk persze, hogy így jön ki a panelterv jól. Direkt a kondi mellé kell tenni egy fűtőellenállást, hogy nyírja ki. Ezt már mindenki döntse el maga...
És még nem beszéltünk arról, hogy némelyik TV-ben ennek a kondinak a kiszáradása olyan kártékony túlfeszültségű impulzusokat okozott, ami miatt további alkatrészek is elszálltak, a táplált körben.
-
-
PHM
addikt
válasz
macilaci78 #89401 üzenetére
-
válasz
macilaci78 #89401 üzenetére
Szerintem fogd meg az akksit és ugorj be vele a legközelebbi GSM boltba. 100%, hogy tudnak neked adni csereszabatos akksit polcról.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Hobby elektronika
- Premier előzetesen az FBC: Firebreak
- Ingatlanos topic!
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- OFF TOPIC 44 - Te mondd, hogy offtopic, a te hangod mélyebb!
- Parkside szerszám kibeszélő
- Automata kávégépek
- További aktív témák...
- LG 55G4 - 55" OLED evo - 4K 144Hz & 0.1ms - MLA Plus - 3000 Nits - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium
- Apple iPhone 14 Pro Max / 256 GB / 88% akkumulátor / 1év Garanciával / Gyári Független
- MSI CYBORG 15 A13V
- AKCIÓ! Intel Core i7 7700K 4 mag 8 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest