Hirdetés
- Prezentálta az Ultra jelző nélküli új mobil Core generációt az Intel
- Közösen vinné a játékokba a gépi tanulást a Sony és az AMD
- ASUS blog: mesh hálózattal a karácsony is könnyebb
- Az Intel felvázolta mi kell az Arrow Lake-S optimális működéséhez
- Elülső tápos GameMax miditorony született a szellősség jegyében
- Kompakt és jól szellőző alumíniumházzal indítja a jövő évet az Antec
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Az Intel felvázolta mi kell az Arrow Lake-S optimális működéséhez
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Projektor topic
- 3D nyomtatás
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Adatmentés - HDD - SSD - Flash
- Videós, mozgóképes topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
ViZion
félisten
válasz tomazin #96553 üzenetére
Azért a tápért nem kár, bátran próbálj ki mindent is, csak PC-be ne tedd
Nincs GPU csati, a CPU csati is 4 pin... valami nem kerek ennél a tápnál... Gondolom vmi kínai belső, kicsit nagyobbra címkézve.
OK, meg is van, valóban hmmm... ehhh... [link] [link][ Szerkesztve ]
Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
ViZion
félisten
válasz tomazin #96550 üzenetére
PC tápokon alapvetően egy vagy két db 12 V rail van, oldalán ezt írják is. A pinek és a kábelek terhelhetősége miatt megy pl. a prociba, VGA-ba 4-6-8 pin. De attól az még ugyan az. Arra figyelj, h az 500 W táp az mittomén 400 W a 12 V ágon, a többi az 5V és a 3,3 V ág.
Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
tomazin
veterán
válasz tomazin #96550 üzenetére
vagy inkább így érdemes csinálni, hogy közösítsem? (bár ekkor meg kukázhatom a végével)
-
tomazin
veterán
válasz tomazin #96519 üzenetére
Venti saga:
Meglepődve tapasztaltam, hogy jófogáson kb 5000ért mérnek random rottyadt ventiket (ami kb kukába való), úgyhogy a következő ötletem támadt:
A tápokat (tehát pchez psukat) 90%-ban a 12v-re tervezik, úgyhogy van is itthon egy 500as. Mennyire reális az, hogy így meg tudjam hajtani? (akár több pinről is összeszedve a 12v-ot) -
mezis
félisten
válasz tomazin #96514 üzenetére
Két esetben lesz száraz pincéd:
1: Vízszigetelés, nem csak oldalról, hanem alulról is. Természetesen a víz támadási irányából, vagyis kívülről. Ezután következhet a szárítás.
2: Vársz még egy kicsit, és amikor már minden le lesz aszfaltozva, térkövezve,..., és sivataggá vált a vidék. Ekkor nem kell energiát pazarolni a szárításra, kiszárad az a pince magától!mezis
-
ViZion
félisten
válasz tomazin #96514 üzenetére
Jobban jársz. Másik, ha esetleg van mobilklímád, azzal brutálisan lehet a páratartalmat csökkenteni. De vannak az ilyen cuki kis elektromos páramentesítők, az is lehet megoldás, csak jóval lassabb.
-
őstag
válasz tomazin #96512 üzenetére
Van 1-2 "ökölszabály" amit érdemes betartani.
-Ha 10A-t fogyaszt a villanymotor akkor azt soha ne kösd 10A-es tápegységre mert az károsodni fog.Analóg tápegység esetében én legalább dupla (20A) kapcsoló üzemű táp esetében 15A-re ha aktívan hűtött de ha csak passzív akkor ott is a dupla (20A) tápot részesíteném előnybe.Üdv:Attila
-
tordaitibi
veterán
válasz tomazin #95834 üzenetére
Ha jól látom a kék kmsz-t, 3*20 ampered van.
Ha ez elég, én hozzá nem nyúlnék olyan szinten amin ahogyan elképzelted.
Rendbetenném az óradobozt, jellemzően esztétikailag, felülvizsgálnám az összes kötést és ennyi.
Egy mérőhely szabványosítás horror összeg. megvalósítható úgy is hogy kinnt maradnak a kismegszakítók, a szabvány nem tiltja.
Bevinni értelmetlen mert az egész koncepció anno így lett kialakítva, anno 30-40 éve ez volt a szokás, nem a lakásba alakították ki.
Meg kell nézni milyenek a vezetékek. Ha 2,5-es semmi teendőd. Ha a tűzhely kör 4-es, az már jó.
A kötéseket ellenőrizni, szerintem sodrott kötéseket vagy csokit (sorkapocs) találsz a kötődobozokban. Csokit utánahúzni, a sodott kibontható és wagózható ha már oxidos a kötés, és hagytak rá 5-6 centit a dobozokba.
Konnektorokat, kapcsolókat ellenőrizni, utánhúzni, ha kell cserélni.
Mindez akkor ha az egész rézzel van kivitelezve.Ha esetleg van alu is, azt a világításnak meg lehet hagyni gond nélkül, annyi hogy ide 6A kmsz. kell, cserélni kell ha nagyobb értékű.
alu-réz toldás a ma elfogadott megoldással erre való wago+alupaszta.
A vezérelt éjszakai mérőt teljesen felesleges kidobatni, jól jöhet egyszer, és nem kér kenyeret. 1 forintba nem kerül mert benne van az amúgy is fizetendő rendelkezésreállási díjba.
Ha normális boyler van, nagyon nem mindegy hogy 43 vagy 21Ft a melegvíz/kWh.
Ha van gáz, annál olcsóbb nincs, akkor természetesen azzal kell a melegvizet megcsinálni. -
ViZion
félisten
válasz tomazin #95834 üzenetére
van villanyszerelő topik, ott több szaki van. Az óráért nem fizetsz, azt már vki kifizette. Ha már van, akkor hagynám.
-
ViZion
félisten
válasz tomazin #95831 üzenetére
Nem tudjuk, h melyik részen van a szekrény. Már enyhítettek a szabályokon, nem kell az újat kerítésbe építeni, falra is szerelhető. FalBA is rakható-e azt nem tudom.
Ha alakítotok, akkor most érdemes megcsinálni, ajánlatkérés még ingyenes szokott lenni. Ha sokallod, akkor csak a kismegszakítős részt rakasd rendbe. Felújításhoz pár tanács, h később egyszerűbb legyen az élet (okosotthon pl.): mélyített dobozok, kapcsolóknál is legyen null vezető, a nagyfogyasztókat (pl. tűzhely, sütő) huzasd újra/mérjék ki. Bojlerhez miért szűntetnéd meg az olcsóbb áramot? Ha megszűntetik, azt a +10 A-t a meglévőre szét lehet osztani, kérjed a szolgáltatótól.Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
rita7107
aktív tag
válasz tomazin #95825 üzenetére
Amennyiben órát nem cserélsz, csak kismegszakítókat akkor olcsóbban megúszod.
Amint az órákhoz hozzányúlsz CSAK e-on szerelő végezhet bármit, mert plomba bontás lesz. (amennyiben nem e-onos a szerelő, már jön is a büntetés. Azt hiszem 100ezernél kezdődik a büntetés) Azt a szekrényt meg már most felejtsd el hogy jó bármire is. Max tüzelőnek. Az e-on már be sem megy a házhoz amennyiben nincs újfajta szekrény. Itt egy kép árral együtt. [link] . Ma már nem úgy van mint a coclaizmusban, hogy csinálok egy dobozt aztán jó van az úgy. 2 gyártó van összesen az országban. Tavaly tavasszal olyan hiány volt ezekből, hogy ihaj. (az egyik gyártó kénytelen volt leállni)
A kismegszakítót meg azért rakd belülre, mert esetleg -20 fokban meg egyéb ok miatt nem szeretnél kimenni. -
ViZion
félisten
válasz tomazin #95825 üzenetére
Az a baj, ha nem csak a kismegszakítókat szeretnéd (azaz az óra utáni részt) alakítani, akkor ahhoz a szolgáltató szerződött partnere kell. Ők meg nem fognak régi szekrénybe pakolni, ha új bejövő is lesz. De ezt meg kell kérdezni...
-
rita7107
aktív tag
válasz tomazin #95809 üzenetére
Mindenképpen szükséges egy e-on szerelő. Mást ne is engedj hozzá nyúlni!
Utána számold össze az alábbiakat:
- földszonda kiépítése újra, mert a régit nem fogják elfogadni
- e-on-tól bejövő vezeték tetőbevezetése, mert biztosan nem szabványos
- szekrény cseréje (ilyenbe már 4-5 éve nem enged semmit csinálni az e-on)
- 3 mérő óra újra "telepítése" 100ezer/db.
- amennyiben családi-ház, akkor a kismegszakítókat vidd be a házba kb. 50ezer
Fejér megyében ez kb. 400-500 között mozog. Attól függ mennyire vastag a ceruza. -
tordaitibi
veterán
Ezzel mi a baj? Hogy esztétikailag ronda, attól még lehet szakszerű. Mert nincs a vezetékgubanc eltakarva, az megoldható pár darabka réselt gégecsővel meg dobozfedéllel, esetleg pár vezeték toldással.
Mást amúgy se tudsz nagyon elkövetni, az összes csavarkötés utánhúzásán kívül.
Összetsodort vezeték+szigszalag jellemzően 25+ évig elvan ha nem éri nedvesség. Még a réz-alu páros is, ez tapasztalat. Én még toldottam a vasútnál 1500V feszültségű kábelt amit spec. szigszalaggal zártunk, mivel akkor még a zsugorcső nem létezett.
Mivel fadoboz, ha komolyabb tervek vannak, egy mérőhely szabványosítás, esetleges bővítés amúgy is 250-500e Ft. -
rednifegnar
senior tag
válasz tomazin #95812 üzenetére
de minek szetboritani ha amugy jo? nem tunik ez olyan rossznak, nyilvan lehet rajta reszelni, meg kideriteni mi merre megy.
a barna csovet en bergman csokent ismerem, regen nem volt mas de amugy jo az is ha benne a madzag meg a kotesek rendben vannak.A camera does not make art, the artist makes art.
-
ViZion
félisten
Csövezéstől, meglévő vezetékeléstől is függ, de ez 100k+ tétel lesz. Mert gyanúsan nem csak itt kell rendet rakni.Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
Barret001
addikt
válasz tomazin #93459 üzenetére
Cseréld ki mindet. De úgy,hogy a BMS feszültség alatt maradjon. Lehet hogy tilt,ha szakadást érzékel.Vannak ilyenek. Csak a rossz cellák cseréje nagy kapacitás különbséggel fog járni,amit a BMS nem tud lekezelni. Ha tudnád a régi cellák kapacitását,és hasonlót raknál melléjük,abban az esetben működne a részleges cella csere. De A használattal degradálódnak,amit csak kapacitás méréssel lehet ellenőrizni.
-
ekkold
Topikgazda
válasz tomazin #90864 üzenetére
Nem néztem az árakat, de általban a kétkomponenses, műgyanta alapú lakkok is jók szoktak lenni ilyen célra. Ha pedig a lehetséges következményeket nézzük, akkor a 4eFt sem sok...
http://skory.gylcomp.hu/ http://www.skory.z-net.hu/ https://skori.hu/ https://skori.spacetechnology.net/
-
rednifegnar
senior tag
kiprobaltad mar, hogy biztonsagosan es zavarmentesen atviszi a jelet? nekem volt valami hasonlo es azzal mindig volt valami hulyeseg, nem volt sosem uzembiztos aztan inkabb kivaltottam.
amugy lehet itt az ido felderiteni a hazban a csovezest, nem baj ha megvan az embernek. en ugyan magamnak epitettem, de felirtam fuzetbe mindent, meg betettem egy csomo plusz kabelt is ilyen esetre (azt nem is mondom hogy ket parhuzamos csovezest csinaltam mindenhova, ha mar egyszer vegigvestem...).
A camera does not make art, the artist makes art.
-
Reggie0
félisten
Haztartasban nem talalsz erre cuccot, mert ezeknek a szigetelo lakkoknak az anyaganak nem szabad a nedvesseget felvennie. Komolyabb eszkozokben meg a zold forrasztasgatlo lakkot is lehagyjak, mert az sem az igazi. A legjobb amit tudsz csinalni, hogy a panelt lepucolod, mert teli van mososzer maradvannyal es bedobozolod ugy, hogy ne porosodjon. Az atutesek jellemzoen vagy a lakkok nedvesedesetol vagy a panelen osszegyulo por nedvesedesetol tortennek. Ha nincs por, akkor nem lesz gondod ezzel a panellel.
[ Szerkesztve ]
-
ekkold
Topikgazda
válasz tomazin #90859 üzenetére
A panelen a fázis-nulla közötti távolság kicsi, egy hálózati túlfesz impulzus átütheti. Ha lefújod v. lefested a panel alját valamilyen szigetelő lakkal , úgy talán jó is lehet. Egy kisáramú (<1A) olvadóbizti sem ártana közvetlenül a panel elé, a fázisba beiktatva..
[ Szerkesztve ]
http://skory.gylcomp.hu/ http://www.skory.z-net.hu/ https://skori.hu/ https://skori.spacetechnology.net/
-
ViZion
félisten
válasz tomazin #88321 üzenetére
no-no! pl. Skoda is megoldotta, hogy ehhez is be kell vinned a szervizbe (az újabb gépeket) és asszem 8k-ért összepároztatják (if You know what I mean...)
Már nem tudják hol kell még bőrt lehúzni a vevőkről.Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
mezis
félisten
válasz tomazin #88316 üzenetére
Elemfeszültség rendben? Akkor is amikor éppen megnyomod a mikrokapcsolót?
Az alkohol gyantát old, az meg akár szigetelhet is ott, ahol nem kellene.
Az ellenállásmérő által kiadott feszültség halálos lehet egy chipre. Én egy analóg ESR mérővel szoktam ilyen esetben mérni.
[ Szerkesztve ]
mezis
-
törölt tag
válasz tomazin #86741 üzenetére
Amíg nem reteszeli az ajtót azt nyitottnak tekinti, függetlenül annak állásától. Nincs semmilyen erzékelő az ajtózáron kívül, ne keresd. Lehet panelhiba is, a fűtőpatront ami a bimetalt kapcsolja egy triak vezérli, az szeret meghalni, típusbetegsége ezeknek a gépeknek, filléres dolog javítani. Kár, hogy nem a közelemben laksz, segítenék szívesen.
@demars : Jó kis cuccnak tűnik, meddig bírja egy ilyen toll? Kell bele valami folyadék, vagy mi tisztít?
[ Szerkesztve ]
-
MODERÁTOR
válasz tomazin #86698 üzenetére
Szia!
WD40-et neki, aztán csukd be, nyisd ki néhány tízszer, esetleg közben fújd be még, lehet segít. Édesanyám felültöltős gépe ugyanezt csinálta, én így oldottam meg, azóta is jó. Szerintem minimális víz, esetleg pára bejut valahogy a kapcsoló külső, mechanikus részébe, és vízkő rakódik le rá.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz tomazin #86736 üzenetére
Ha nyitott lakatra gondolsz, az félrevezető, annak inkább az ajtó nyitható kellene a neve legyen sőt az ajtó nincs reteszelve még jobb megnevezés. (Ha összekötöd a két piros vezetéket ami a zárba megy egyébként el kell induljon, de mivel ott hálózati feszültség van ez csak szakemberre bíznám, mi igy próbáljuk ki a gépeket). Az ajtó kilincse nem szorul? A nyelv ami belemegy a zárba nem törött/kopott/ deformálódott el?
Ugye az ajtózárat beszerelve próbáltad? Ha nincs a helyén szintén nem fog indulni a gép.[ Szerkesztve ]
-
Blackmate
senior tag
-
törölt tag
válasz tomazin #86731 üzenetére
Közel se biztos, hogy az ajtózár a rossz, lehet a panelon lévő triak fingott el, vagy az aquastopp a ludas, akkor sem indul. Ki lehet próbálni ajtózár nélkül is két vezeték rövidrezárasával, de ha nincs hozzáértés inkább ne folyjunk bele. Remélem a szerelő sikerrel jár.
-
-
tomazin
veterán
válasz tomazin #86721 üzenetére
Na hat igy kell kidobni 12kt a kukaba, ui. az ajto zaras erzekelest nem ez adja :D
Bar nem tudom mi, mert korbeneztem az ajto korul es nem latok ezen kivul kabelt ami elvezetne barmi nyomo/magneses akarmihez.De a jovo szamara: a 4es a kapcsolt fazis, az van kozepen.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz tomazin #86719 üzenetére
Jól láttad, benéztem azért töröltem. De a mostani ajtózárad bekötése:
3>nulla
4>fázis
5>kapcsolt fázisHa így nem megy cseréld meg a 4 és 5- re menő vezetéket, a nulla mindig maradjon a helyén! Fizikailag belemegy ez a zár a mosógépedbe? Miért nem típusazonost vettél?
[ Szerkesztve ]
-
tomazin
veterán
Közben megtaláltam a kapcsolási rajzot is (mármint a mosógép service manuáljában).
Ezzel így már megvan, hogy a kábelen 2-esnek jelzett lesz a L, a 3-es az N. (a csatlakozón a végek meg vannak számozva, az 1-es jelű ami kapcsolva van, tehát ha nyitva van a kapcsoló, akkor végtelen az ellenállása a másik 2lábon nézve)Viszont azt még mindig nem tudom, hogy az új kapcsolón akkor a 4-esnek jelzett lábra kellene kötnöm a fázist? (ugye azt írja, hogy 4-5 16(4), az 5ös láb a kapcsolt, így gondolom akkor a 4-en lesz az L).
Megköszönnék egy megerősítést, hogy nem totális baromság amit itt összehordtam.
Dr. Szilikát:
Igen, ezt sajnos nem sikerült megértenem, hogy mi alapján érzékeli, hogy le van-e csukva az ajtó, de mivel semmit nem találtam körben ami az érzékelésért felelhetne csak ezt (és meg is van feketedve a bimetálnál egy rész), így gondoltam ezt kicserélem.[ Szerkesztve ]
-
Dr. Szilikát
őstag
Adott egy mosógép, aminek van egy bimetálos ajtókapcsolója ami nem műküdik, legalábbis a mosógép nem érzékelte már, hogyha lecsukom a fedelet.
Amit én ismerek, az öreg Energomat, ahol a bimetál bemelegedve az ajtót reteszeli. Van továbbá egy permanens-mágneses kapcsoló, ami az ajtó nyitását érzékeli. Ajtót felemelve nyitja az áramkört, lehajtva zár.
Ha a bimetált kiiktattam, akkor centrifugálás után nem kellett várakozni, rögtön felnyitható az ajtó. Más kérdés, hogy ez lehet balesetveszélyes, de ahol nincs gyerek, értelmes ember nem nyúl a forgó dobhoz (legfeljebb lehányja a még fröcskölő víz, ha túl hamar nyitja fel).
Majd kiderült az is, hogy az Energomat a bimetál fűtésének ellenállását használja a motor kíméletes indításához, centrifuga üzemmódban, a segédfázis körébe iktatva, ezért ajánlatos benne hagyni az áramkörben. Elvileg még a motor lehetséges leégésével is riogat egyik írás, bár ez nem bizonyosodott be. De nagyobb gyorsulással indult a motor.
Ehhez képest nem világos, hogy az eseted miről szól.
[ Szerkesztve ]
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz tomazin #79351 üzenetére
Nem bírja (sokáig) a 19 V-ot, viszont LED-szalagok sok esetben kevesebb áramot vesznek fel a névlegesnél, ezért inkább mérvadó a saját mérés.
Noha tapasztaltam olyat is, hogy 6 hónap után már több áramot vett fel, a LED-ek öregedése miatt némileg csökkent a nyitófeszültség.
-
-
őstag
-
törölt tag
válasz tomazin #74809 üzenetére
Bocs hülyeséget írtam tegnap! Én valamiért vezeték átmérőben számoltam, de te gondolom keresztmetszete adtál meg. 0.75 mm2 elvisz simán 10 Ampert, szóval elég lesz oda egyedül is nem kell triplázni. Bár baj sincs abból ha párhuzamosítod, cska felesleges.
[ Szerkesztve ]
-
darvinya
titán
válasz tomazin #68164 üzenetére
Ha eléred azt elektronikai részt, ami 12V kivezetése és ott letudod választani elektronikáról, oda tudsz kötni.
De kérdés, hogy vezeték elbírja a 230V-ot.Viszont, ha 12V-os vezetékek nincsen befalazva, és kihúzható, akkor azzal betudsz húzni hasonló méretű vezetéket, csak sikosítás szükséges.
[ Szerkesztve ]
Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke
-
-
Kernel
nagyúr
válasz tomazin #63356 üzenetére
Ez tényleg nem úgy működik, hogy beiktatunk egy fotoellenállást a tápágba, mivel az nem kapcsoló, hanem csak az ellenállása változik, de nagy értéken, így nagy áramok vezetésére nem is alkalmas.
Viszont a linken is szerepel a BISS0001 rajza, ott van kihagyva a helye a panelon:
Vagy valószínűleg a másik fajta mozgásérzékelőből is lehetne kettőt párhuzamosítani.
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz tomazin #25427 üzenetére
Csak röviden, amire tudom a választ:
Terhelve 4V, akkor teljesen halott az az elem. A műszernek nagy a bemeneti ellenállása, így mért 8.8V-t rajta, mert a nagy ellenállás nem terhelte le. Feltétlen cserélj elemet.
Amikor bedugod a koaxot, a fém részek annak az árnyékolásán keresztül valamerre földelődnek, ezért nem mértél feszültséget. Egyébként a fémházon az a 30V konnektor földje, és a fémház között volt?
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest