- Használt VGA / videókártya ajánló
- Bluetooth hangszórók
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Steam Deck
- Gaming notebook topik
- Nyakunkon vannak a Microsoft új Surface mobilgépei
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Azonnali fotós kérdések órája
- OLED TV topic
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
superecneB
őstag
Üdv!
Ennek keresem az utódját. Elvileg 24V 1A-es ac adapterrel is működik. Azt szeretném kérdezni esetleg 12V 1000ma -rel működne az eszköz? (Logitech Momo Racing Wheel) -
Dieseldr
csendes tag
-
Dieseldr
csendes tag
Sziasztok!
olyan kérdésem lenne hogy tudnám megoldani hogy a pc be és ki kapcsolásával együtt kapcsoljon az erősítőm(kenwood KRF-V7060) is, már agymenést kaptam
Köszi az esetleges ötleteket -
And
veterán
Valóban, ilyen LP-játékos volt is a családban. Mindkét elterjedt (33⅓ és 45 RPM) fordulatszámnak megfelelő rács rajta volt a lemeztányér oldalán. De a glimmlámpás megoldásnak tényleg csak mm-es távon volt létjogosultsága. Ennyi erővel a magasfényű ledek sokkal jobb alternatívát jelenthetnek, hiszen sokkal nagyobb fényteljesítményre képesek, impulzusüzemben pláne, lehet beépített optikájuk és akár többszáz kHz-es frekvencián is villogtathatók.
-
-
And
veterán
Panelműszereket pl. itt tudsz beszerezni: [link], de érdemes körülnézni az ismertebb bp-i alkatrészboltok honlapján is.
"Ez egyébként AVR lenne, vagy még PIC ?"
Hát ezt innen nem igazán lehet megmondani, de nem is jelent sokat. Mindkét gyártó (Atmel és Microchip) elég széles palettával rendelkezik az apró, kevés lábszámú 8-bites kontrollerektől a rengeteg perifériát magában foglaló komolyabbakig. Hobbi szinten a gyártók közötti választás inkább a megszokás, esetleg a korábbi tanulmányok függvénye.
"Meg van egy fordulatszámmérője is, bár ez úgy tűnik nem mikrokontrolleres"
Pedig a nyák alapján simán kontrolleresnek néz ki (egyetlen komolyabb SMD tok + kvarc), meg az önköltsége így valószínűleg jóval alacsonyabb.
"Egy fúróba fixen beépített fordulatszámmérőre mi lehetne a legolcsóbb megoldás?"
Szerintem ez sokmindentől függ: milyen a fordulatvezérlés módja, a motor típusa, kell-e pontos (szenzoros) mérés, vagy csak saccperkábé indikálás, stb.
"De mennyibe kerülhet összerakni egy ehhez megfelelő, kis teljesítményű stroboszkópot (alkatrészárban) ?"
Jó kérdéseid vannak, ilyet még nem raktam össze. Valszeg. megint csak a beszerzési lehetőségek függvénye, annyira nem vagyok ismerős az ehhez szükséges alkatrészek árainak témájában.. Rossz vakuból talán egyedül a villanócső (ha egyáltalán) és annak a nagyfeszültségű gyújtója lehet használható, más nem nagyon. Egy stroboszkóp ugye nagyon sűrű, cserébe kisebb energiájú villanásokra van kihegyezve, egy egyszerű vaku meg éppen ellenkezőleg (bár a mai drága rendszervakuk már egész sokmindent tudnak, csak azok megint nem olcsók, és nem kompakt fényképezőbe építve léteznek).
"És hálózati fesz nem lenne elég ehhez ?"
De, bizonyára igen, a maga hátrányaival: a végeredmény nem lesz mobil / hordozható, és némileg veszélyesebb vele dolgozni (főleg kifejleszteni), mint egy telepes készülékkel. -
moha21
veterán
Nagyjából igen.
Nem tudom a módját, de egy villanyszerelőt érdemes lenne keríteni ő biztos tudja mit lehet, kell lépni az illetékesek felé. A falban 3 vezetéknek kellene futni ebből 1 fázis, 1 nulla, 1 védőföld. A 10 V még nem is "baj" a gond akkor van, ha a nulla vezeték meghibásodik és teljes fázis kerül valamelyik berendezésre.
De a lényeg igen vasrúd a földbe és rákötni mindent ami földelést igényel. -
Sotho
őstag
Egyetértek! A szentségit!
De hogyan?
A helyzet az hogy ez a probléma nem nálunk jelentkezett először, de az illetékesek a fülük botját sem mozdították.Egy kis áram a víz vagy gázvezetékben mit számít az!
Gondolom ez úgy nézne ki, hogy le kell kalapálni egy vasrudat a földbe és rákötni mindent amiben nem kéne hogy feszkó legyen igaz? -
Sotho
őstag
Nem tudom jó helyen járok e , egy társasházban lakom és a vízvezetékben 11V feszkót mértem, rákötve a gáz-vízmelegítőt a vízre szépen szikrázik, mit tegyek? Külön földelés nincs, kössem a 0-ra?
-
atesss
addikt
Ja-ja deprez is jó lenne, sőt az egyre jobban tetszik, mióta épp ezt tanultuk Méréstechnika 1-ből.
És autós fordulatszámmérőnek talán ponthogy jobb lenne analóg.
Csak alapvetően drágább szerintem. És a beállási idővel is esetleg számolni kell, bár a gyakorlatban nem tudom ez mennyire számítana (könnyen lehet hogy csak versenyautónál érdemes ezzel foglakozni - a gyakori váltások miatt).
Tudnál olyan boltot ajánlani, ahol nagy választékban lehet kapni deprez műszereket, lehetőleg háttérvilágítással is ?
Illetve van is egy mérőm itthon, csak abban ki van égve a söntellenállás. Ezt még jópár éve adta a szomszéd gyerek, egyszer beszabadultak a fizika-szertárba.és ha a működés jó része a szoftverre van bízva, akkor a módosítás és javítás is a szoftver faragására korlátozódik a kapcsolás egyébként állandó átforrasztgatása helyett.
Ebben teljesen igazad van, én is nagyon szeretném ismerni a mikrokontrollereket.
De tantárgyilag csak egy év múlva lesz úgytudom, magamtól megtanulni meg nem tűnik túl egyszerűnek.
És a vezérelhető labortáp, meg a többi dolog addig is jól jönne...Találtam az előbb pár műszert, ami úgylátom mikrokontrolleres: [link] és [link]
Az utolsó képen van hátulról, Atmega 0614-el, bár a két kép tök ugyanannak tűnik.
Ez egyébként AVR lenne, vagy még PIC ?
Meg van egy fordulatszámmérője is, bár ez úgy tűnik nem mikrokontrolleres: [link]
50Mhz-es frekvenciamérő 7000-ért így is elég jó árnak tűnik, gondolom részben a mikrokontroller miatt is tud egyszerű, és így olcsó lenni.Ha generáltál már PC-vel mérőjelet, akkor pontosan tudod, hogy bizony a hangvezérlők kimenetén a jel - egyértelmű okokból - erősen sávkorlátolt. Nehezen fogsz pl. 10 kHz-es négyszöget gyártani egy 44,1 vagy 48 kHz-es mintavételezéssel dolgozó hangkártyával, főleg, ha a kívánt kitöltési tényező nem 50%.
Persze, a váltakozó jel az teljesen más dolog. Én ezt az F/U konverteres megoldást csak egyenáramú táp vezérléséhez akartam használni, nem funkciógenerátorhoz.
Oda meg végképp kéne a jó vezérelhetőség, de az amúgyis egy sokkal bonyolultabb dolog, ahhoz úgyis több minden kell. Meg drágább is, főleg úgytudom ha nagyobb frekvencia (mondjuk 10Mhz feletti) kellene, mert ahhoz már drága az IC, nem elég pl. egy MAX038.Itt van egy lézeres fordulatszámmérő 7000-ért vateráról: [link]
Tehát attól hogy lézeres, nem feltétlenül drágább..."Amellett, ha egy nem feltétlenül túl pontos, de olcsó megoldást össze tudok rakni.."
Egy fúróba fixen beépített fordulatszámmérőre mi lehetne a legolcsóbb megoldás ?
Lehet akár mechanikusan is, ha az úgy összességében olcsóbb lenne.
A feszültség / kitöltési tényező / más a motort meghajtó "jel" alapú mérés ugye a terhelés hatására lecsökkenő fordulatszám miatt nem lenne jó.A stroboszkópos megvalósításnak a vakuknál megszokott tipikus hátrányai vannak: nagyfeszültségű táplálás (DC-konvertálás) a csövet működtető kondenzátor számára, gyújtótrafó, speciális villanócső, ezek meg nem nagyon férnek el kicsiben, és beszerezni sem lehet olyan nagy választékban.
Igazából nem olyan nagy gond, ha nagyobb lenne méretben.
De mennyibe kerülhet összerakni egy ehhez megfelelő, kis teljesítményű stroboszkópot (alkatrészárban) ?
Dig. fényképező vakut esetleg nem lehetne felhasználni hozzá ? Mert olyanom van egy rossz fényképezőből, sőt ha az enyémet nem tudom majd megcsinálni, lehethogy kettő is lesz.nagyfeszültségű táplálás (DC-konvertálás) a csövet működtető kondenzátor számára
És hálózati fesz nem lenne elég ehhez ? -
moha21
veterán
válasz
Dimitryj #8028 üzenetére
Ha más eszközt kötsz rá akkor is ciripel? A PC táp egyébként stabilizált 12V-ot ad.
Mekkora teljesítményt veszel le róla? Én most egy régi 200w-os AT-s tápot használok az indukciós hevítőmhöz stabil 12V van rajta és semmihez nem nyúltam a tápban, így 12V-ról 5 ampert eszik, semmi hangja pedig a hevítő is nagyfrekvencián megy. -
PLaci58
addikt
Könnyen felismerhető.
Ha külön gyújtótrafó és elosztó van, akkor a gyertyákhoz "vastag", nagyfeszültségű kábel megy, ha a gyertyán van a trafó, akkor 2 kis vékony (12V) vezeték megy gyertyánként, amit a "computer" vezérel. Azokról le lehet venni a jelet.Kivéve, ha az érzékelő elemet (ha kéne hozzá ilyen)
Annak is kell lennie. Azt a lendkerék környékén keresd! Ez szükséges a vezérlő elektronikának (nullpont jeladó).A "jobb" autókban van fordulatszám mérő is
Egyébként a csicsán kívül nem sok gyakorlati értéke van.A stroboszkópos fordulatszámmérő úgy működik, hogy a villanások gyakoriságát szabályozzuk, amíg állni nem látjuk a mérendő dolgot.
pl. 600-as fordulat= 600/60=10 fordulat/sec, tehár 10 Hz-es felvillanások kellenek. Ez alapján a 100 Hz már 6 ezres fordulat. A frekvencia szabályozó már fordulat/perc-ben van kalibrálva. A DJ strobi nem hiszem, hogy bír 10 Hz-et is. -
And
veterán
"De amit linkeltél 555-el, az sem tűnik bonyolultnak. Bár ehhez úgylátom árammérő kell."
Szerencsére a kisméretű analóg panel- (Deprez-) műszerek éppúgy használhatók áram, mint feszültség mérésére. Csak megfelelő értékű előtét- vagy épp söntellenállás kérdése az egész.
"És az viszont biztos, hogy géppel kb. bármilyen vezérlést meg tudok csinálni. Míg egy külön kontroller egyrész túl bonyolult egyenlőre nekem, hogy megvalósítsam, másrészt meg annak vannak korlátai."
Erre azt tudom mondani, hogy lehet, hogy egy kontroller elsőre 'bonyolult', de ha az ember egy-két alapfogást megtanul egy egyszerűbb fajta egychipes kontrolleren, akkor hamar rájön, hogy bizony egyszerű feladatokat sokkal célszerűbb (meg olcsóbb, kisebb, tisztább-szárazabb, stb.) kivitelezni vele, mint egy PC-vel. Meg aztán nem is igazán ellenfelek, szvsz. inkább jól kiegészítik egymást. De egy tápvezérlés vagy fordulatszámmérés aztán tényleg tipikusan µC-s téma. Az általad linkelt kapcsolásban például az összes IC, de még a körülépítés egy része is kiváltható egyetlen pici kontrollerrel. Hidd el, én is épp eleget idegenkedtem ettől a dologtól, de aztán rájöttem, hogy célszerűbb megismerni legalább alapszinten egy kisebb vezérlőt, mert roppant sok egyéb allkatrészt (részben analógot is) kiválthat, és ha a működés jó része a szoftverre van bízva, akkor a módosítás és javítás is a szoftver faragására korlátozódik a kapcsolás egyébként állandó átforrasztgatása helyett. Ja, és nem vagyok az a programozó alkat, hogy finoman fejezzem ki magam.
"Nem néztem pontosan utána, de szerintem 2000ft alatt lehet kapni "megjelenítőt"."
Ja, hasonló nagyságrendben meg akár egy pici alfanumerikus LCD-t is, ami jóval több / sokrétűbb információ megjelenítésére alkalmas.
"Pl. ha a sweep-et nem lineárisan, és nem is logaritmikusan akarom, vagy pl. 1,5x ugrásokat akarok; PC-vel azt is meg lehetne csinálni."
Hát, ez nagyon gyenge érv. Pontosan a kontroller (+ DAC, vagy az RF-tartományban VCO) az, amivel szinte olyan jelalakot csinálsz, amilyet akarsz. Ha generáltál már PC-vel mérőjelet, akkor pontosan tudod, hogy bizony a hangvezérlők kimenetén a jel - egyértelmű okokból - erősen sávkorlátolt. Nehezen fogsz pl. 10 kHz-es négyszöget gyártani egy 44,1 vagy 48 kHz-es mintavételezéssel dolgozó hangkártyával, főleg, ha a kívánt kitöltési tényező nem 50%.
"Amellett, ha egy nem feltétlenül túl pontos, de olcsó megoldást össze tudok rakni.."
Ugye épp az idő az, amit házilagos körülmények között is meglehetősen pontosan lehet mérni, ennek megfelelően adott szélességű / frekvenciájú jelek pontos előállítása sem nehéz. A mérés pontossága vagy az időzítések mértéke gyakorlatilag a vezérlő kvarcoszcillátor pontosságával egyezik, márpedig a leggagyibb rezgőkvarc hibája is bőven a 10 ppm-es nagyságrendbe esik.
"Ezek vajon miben tudnak többet ?
Persze egy része más elven mér, de ahogy nézem van ami ugyanilyen lehet - sokkal drágábban."
A legdrágább azon az oldalon például IR-es hőmérő is egyben. A többi pedig vagy lézeres (ettől persze nem kellene sokkal drágábbnak lenniük, hisz egy kisteljesítményű LD manapság szintén filléres árkategória), stroboszkópos, vagy épp kontakt mérésre is képes. Az optikaiak működési elve pedig tökugyanaz, mint a legolcsóbb típusé. Mindenesetre a mérési pontosságban (az idő / frekvenciamérésre írt okok miatt) messze nem lehet akkora különbség közöttük, mint multimétereknél a drágábbak javára.
A stroboszkópos megvalósításnak a vakuknál megszokott tipikus hátrányai vannak: nagyfeszültségű táplálás (DC-konvertálás) a csövet működtető kondenzátor számára, gyújtótrafó, speciális villanócső, ezek meg nem nagyon férnek el kicsiben, és beszerezni sem lehet olyan nagy választékban. -
atesss
addikt
válasz
PLaci58 #8022 üzenetére
De könnyen lehet hogy így van.
És akkor ezt hogy ismerném föl ?
Majd holnap világosban körbenézegetek a motorban ha itthon lesz a kocsi.
És akkor ilyenkor honnan tudnám szedni a megfelelő frekvenciájú jelalakot ?
Valamilyen elosztónak ekkor is kell lennie. Vagy legalábbis valaminek kell arra jelet adnia, hogy mikor gyújtson egy henger, az pedig meghatározza a motor fordulatszámát (kivéve talán ha pl. kopogás van, akkor egy minimális eltérés lehet talán - de 20 éves autókba nem akarok nagyon rakni.)
A másik autó amibe jól jönne : egy Új Szuzuki Swift
Mondjuk azt máig nem értem, mi a francért nem tudnak belerakni egy több milliós autóba fordulatszámmérőt.
Mondjuk ebben biztosan van valami előkészítés, tehát akár egy kábel rögtön a műszerfal mögött, amin van egy fordulatszámmal egyenesen arányos jel; és ez szerintem az F astrára is igaz.
Kivéve, ha az érzékelő elemet (ha kéne hozzá ilyen) / a kábelt is kihagyják ilyenkor, sajnos ezt is könnyen el tudom képzelni.
De ha van is a műszerfal mögött, az sem biztos hogy olyan jó, mert az egész műszerfalat nem lenne egyszerű lebontani. Meg meg sem engednék, hogy teljesen szétszedjem a kocsit. -
atesss
addikt
Persze, máshogy is meg lehet valósítani, csak gondoltam ezzel viszonylag egyszerű lenne. Mert csak egy ilyen IC-kell hozzá, néhány külső alkatrésszel, meg egy Voltmérő modul megjelenítésre. A voltmérőnek mondjuk háttérvilágításosnak, vagy led-kijelzősnek kellene lennie. Nem néztem pontosan utána, de szerintem 2000ft alatt lehet kapni "megjelenítőt".
Ezt a fordulatszámmérőt: [link] akarnám már több éve megcsinálni, de eddig még nem jutottam el a végéig.
Nyák készítéshez meg kéne még tanulnom hozzá (bár igazából az egyszerűbb dolgokhoz is jól jönne) az Eagle használatát.
De amit linkeltél 555-el, az sem tűnik bonyolultnak. Bár ehhez úgylátom árammérő kell.egy komplett PC-t és hozzá célszoftver fejlesztését is jelenti, ha nem szeretnénk általános audio editorokkal szórakozni
Hát célszoftvert fejleszteniazt biztos nem tudok hozzá.
De felesleges is, Sound Forge, vagy Adobe Audition-al megoldható, ezekben valamennyire otthon is vagyok. És az viszont biztos, hogy géppel kb. bármilyen vezérlést meg tudok csinálni. Míg egy külön kontroller egyrész túl bonyolult egyenlőre nekem, hogy megvalósítsam, másrészt meg annak vannak korlátai. Pl. ha a sweep-et nem lineárisan, és nem is logaritmikusan akarom, vagy pl. 1,5x ugrásokat akarok; PC-vel azt is meg lehetne csinálni. (persze a PC-s programok hanggenerálásának is lehetnek korlátai, de sokkal magasabbak).
Ha meg elég a szinusz, annál egyszerűbb a helyzet.Extraként még felvethető az adatok valósidejű tárolásának, PC-re áttöltésének lehetősége is
Na ez az, ami nagyon jól jönne, de sajnos ennek a megvalósítása is szerintem túl bonyolult.de az eredmény egy olcsó, kicsi, kézi céleszköz lehet, amely mellé nem kell PC, vagy kijelzéshez egy külön DMM.
Ez tényleg nagy előny tud lenni, de nekem elég lenne egyenlőre az otthoni használat is.
PC meg van majdnem három is (vinyó asszem nincs az egyikben), de gyengébb P4-est meg elég olcsó alkatrészekből össze tudok rakni, ha kéne még.Hely meg van hozzá bőven itthon, főleg mióta nővérem is elköltözött.
Igen, ilyen fordulaszámmérőre gondoltam.
De most utána is néztem, lehet már 8000-ért is kapni, ráadásul ez a Conrad-ban van: [link]
Nekem több rémlett, de azért még ez sem túl kevés, a leírásod alapján egy ilyet szerintem házilag jóval olcsóbban meg lehetne csinálni. Mondjuk lenne vele munka, az is biztos; de nekem megérné, ha jóval olcsóbb.
Amellett, ha egy nem feltétlenül túl pontos, de olcsó megoldást össze tudok rakni, azt több eszközbe is bele tudnám építeni, pl. fordulatszám-szabályzós fúróba (erről is mindjárt kérdezek majd).
De lehet kapni sokkal drágábbakat is : [link]
Ezek vajon miben tudnak többet ?
Persze egy része más elven mér, de ahogy nézem van ami ugyanilyen lehet - sokkal drágábban.
A más elvűek közt van pl. a stroboszkópos, arról megkérdeztem egy barátomat; olyan mérésünk majd lesz is következő félévben Méréstechnika 2-ből.
És ehhoz viszont ha jól gondolom az elvet, még csak nem is kell semmit sem felragasztani a forgó eszközre, ami néha talán jól jöhetne (pl. nehezen hozzáférhető helyen).
Kérdés mennyiből lehetne stroboszkópot csinálni, de gondolom nem lehet olyan drága.
Kölcsönkérni amúgy talán tudok egy barátomtól is (DJ).
Villogási frekvencia kijelzőnek meg akár szintén jól jöhet ez a konverter IC + voltmérő modul (de persze az 555 is). -
Dimitryj
aktív tag
Csináltam egy tápot erősítőhöz egy 250W ATX tápból, működik is frankón csak ciripel benne a trafó, lehet valamit rosszul állítottam be a potikkal?
A másik kérdés a 12Vos stabICk mekkora teljesítményt tudnak, mert egy 1-2Wos hidegkatódos csövet akarok tátenni (pontosabban rajt van csak nagyon leseik a fesz ha bekapcsolom
)?
-
And
veterán
Ez egy kissé keressünk kabátot a gombhoz ötletelésnek tűnik
. Autós fordulatszámmérést, vagyis frekvencia -> feszültség / áram konverziót akár egy filléres 555-ös IC-vel is meg lehet valósítani (pl.: [link], 11. oldal).
"A PC-n legenerálok különböző frekvenciájú hullámokat (gondolom megfelelő programmal nem csak szinuszt lehetne, mert ahogy néztem ez az IC elvileg négyszögjellel működik optimálisan)"
Ez meg bonyolítás. A "vezéreljünk hangszerkesztővel labortápot" project (ami rögtön egy komplett PC-t és hozzá célszoftver fejlesztését is jelenti, ha nem szeretnénk általános audio editorokkal szórakozni) helyett erre azért sokkal célszerűbb megoldások is léteznek. Az LM2917 Tachometer bemenetén meg ahogy elnézem, teljesen lényegtelen a jelalak, mivel azt egy hiszterézises komparátor fogadja.
"- Speedometers, - Hand-held tachometer"
Erre én egyetlen szavas ötletet tudnék írni: kontroller. Minden részegységet képes lekezelni egy szinte akármilyen, párszáz forintos µC, az érzékelőtől a jelfeldolgozáson (komparálás és periódusidő mérése) át egészen a kijelzőig, minimális fogyasztás mellett. Extraként még felvethető az adatok valósidejű tárolásának, PC-re áttöltésének lehetősége is, de ez az alap méréshez természetesen nem szükséges. Persze ehhez is kell némi szoftveres bűvészkedés, de az eredmény egy olcsó, kicsi, kézi céleszköz lehet, amely mellé nem kell PC, vagy kijelzéshez egy külön DMM.
"Milyen elven működnek az ilyen fordulatszámmérők optikai érzékelői ?"
Mármint miféle fordulasztámmérők, konkrétan valami autós / szervizes célberendezésre gondolsz? Nálunk melóba' pl. olyan optikai fordulatszámmérőt szoktak használni mindenféle forgó géphez (keverő, szárító, forgó dob, de akár közvetlenül motorok tengelye), amely egy szimpla erősfényű és kis sugárzási szögű látható vörös ledet és egy lencsével ellátott fotodetektort tartalmaz. A mérés kulcsa az a kis darab fényes matrica, amelyet előzőleg a forgó alkatrészre kell ragasztani, ha az épp nem tartalmaz egy határozott fényvisszaverő (akár kellően világos színű) pontot. Egyszerűen meg kell nyomni a mérőeszköz egyetlen gombját, becélozni a matricát, és a mérés másodpercces periódussal folyamatosan megtörténik, az eredmény az LCD-n megjelenik RPM-ben. Ha a gombot felengedjük, a led kialszik és az utolsó mért adat marad a kijelzőn néhány mp-ig, majd a műszer kikapcsol. Egyébként baromi egyszerű cucc lehet, nem hiszem, hogy méregdrága volna. Bár a nagy cégekkel mindent meg lehet vetetni irreális áron.. -
atesss
addikt
Üdv !
Épp egy Frequency to Voltage Converter adatlapját nézegetem, és rájöttem, hogy ezt tényleg nagyon sok mindenre lehetne használni.
LM2917 adatlap: [link]
Árban valami 400ft netto nagyker körül van a lomexnél (azaz ~700ft-nál biztös nem több).Az első ötletem ami miatt utánéztem ennek, hogy egy PC-ről vezérelhető labortápot csináljak vele, pl. mérésautomatizálásra.
A PC-n legenerálok különböző frekvenciájú hullámokat (gondolom megfelelő programmal nem csak szinuszt lehetne, mert ahogy néztem ez az IC elvileg négyszögjellel működik optimálisan), és a labortáp feszültséggenerátor (vagy akár áttéttelel áramgenerátor is) kimenetén ennek megfelelően változik a feszültség.
A PC-n meg úgy időzítek ahogy csak akarok, lehet akár sweep, akár pl. 10 másodpercenként ugrik egyet, én meg feljegyzem a mért kapcsolás válaszát. Akár a választ is lehetne automatizáltan rögzíteni, de az már egy másik dolog.
Szerintetek milyen az ötlet, és mennyire lehetne nehéz kivitelezni a gyakorlatban ?
Mondjuk elöször kéne egy labortáp is...Ami még itt a Applications-nál leírt dolgokból eszembe jutott:
- Speedometers
- Hand-held tachometer
Ezzel (persze pl. egy fesz.mérő modullal mint kijelző) is tudnék egy Astra F-ba egy barátoméknak fordulatszámmérőt csinálni, nem ?
(nekünk is az volt korábban, de most már G van, abban szerencsére már van gyárilag fordulatszámmérő)De a mai autókban milyen jelet ad egyáltalán a fordulatszámmérő, és azt honnan lehetne levenni ?
Mert a F Astrában (meg pl. anyám A Corsájában is korábban) volt még gyújtástrafó, amire terveztem is korábban, hogy építek egy fordulatszámmérőt.
De a G-ben én hiába nézegettem, klasszikus gyújtástrafót nem találtam.A másik pedig egy - feszültségmérővel mint kijelző - megvalósított optikai fordulatszámmérő lehetne.
Milyen elven működnek az ilyen fordulatszámmérők optikai érzékelői ?
Csak mert gyárilag ezek nagyon drága cuccok, és talán én így összerakva jóval olcsóbban meg tudnám valósítani, nem ?
Kb. nem csak egy infra adóból, vevőből, és egy egyszerű feldolgozó áramkörből állnak ? -
PHM
addikt
válasz
Dimitryj #8016 üzenetére
Jó az, amit rajzoltál.
A bemenettel 220 nF-ot köss sorba, a testet nem kell galvanikusan leválasztani.
TDA1558Q datasheet -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Hmm, lábam odaadnám egy jó szkópért! Így sajna csak multiméterrel tudok vakerálni.
Megcsináltam ezt a tápot péntek este, erre vasárnap hozott apám tápot is a vásárból, hozzá gyártott kapcsoló üzemű tápot a 6 tűs ps/2 csatlakozóval, így már többet nem lesz használva a tápom. A lényeg, hogy szombaton egész álló nap működött, közben volt film felvétel, meg minden, ami dolgoztatta a vinyót, és bírta frankón.
Kíváncsiságból megmértem, hogy mit csinál a két táp.
(a keret áramkörében mértem, azon a csatin, ami a vinyóra megy. A második értékek a rádugott vinyóval születtek)
enyém: 5.1V -> 4.9V, 10.8V - > 10.9V
gyári: 5.1V -> 5V, 12.5V -> 12.2VA venti fordulatszám dolog meg attól függ, hogy be van-e dugva az én 6 tűs dugóm a vinyó keretbe, ha annak a kapcsolója le van kapcsolva, még akkor is erősebben fog dolgozni a venti, ha kihúzom a dugót, akkor meg alig forog. Olyan állapotban ha rádugom multimétert, akkor is elkezd jobban pörögni, mindez a 12V-s ágon, az 5V-s nem igen érdekli. Gondolom a tranyó nyitása-zárása lehet a jelenség okozója.
Egyébként az 5V disszipációja nem olyan jelentős, a 7812 meg a tranyó amik jobban melegszenek.
-
PHM
addikt
válasz
CPT.Pirk #8015 üzenetére
Stabilizátorokat akkor kötünk sorba, ha extrém nagy stabilitásra van szükség.
Ez itt nem áll fenn, viszont az amúgy sem túl jó 12V-os ágat sikerült
vele feleslegesen terhelni.
Ráadásul, amint a mellékelt ábra bizonyítja, így egymásra is hatnak a tápágak.
Ha túl nagy az 5V-os stabilizátor disszipációja, szerencsésebb, ha elé
kötsz egy megfelelően méretezett ellenállást, vagy pár diódát.
A venti viselkedésére nincs konkrét magyarázatom, mindenesetre nem ártana
szkóppal megnézni működés közben a tápok feszültségét.
Nem lennék meglepve, ha nagyfrekvenciás gerjedés lenne a háttérben. -
Dimitryj
aktív tag
Lenne egy nagy kérdésem.
Összedobtam egy tda1558q-s erősítőt és kellene rá egy hangerő szabályzót csinálnom, van 2db 22ks potim hogyan kellene bekötnöm? mert most csak szimplán jel-poti megoldás van de nem szabályoz rendesen.
Egy ilyen jó lenne?A másik földhurok leválasztásra mekkora kondi kellene a bemenőjelre elég a 100nF, a 0át le kell e választanom?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Igen, vinyót. Egy csomó tápot teszteltem már (100 fölött),többségük 5.1 - 5.3V között ad ki az 5V-s ágon, még terhelve is. Majd megnézem, hogy bekapcsolt vinyó mellett konkrétan mekkora feszt kap 5V-n.
"Az, hogy a 6V-os stabilizátort a 12V-os kimenetről táplálod,
nem korrekt megoldás, de szintén elmegy." - mi ezzel a gond?"Ha viszont kiveszed az áramkörből a T2 tranyót úgy hogy a 7806-ot
nem cseréled 7805-re, az szvsz egyenértékű az öngyilkossággal." - ilyet nem terveztem csinálni, de természetesen cserélném 7805-re ilyen esetben."Itt nem értem a kérdést. Melyik tápra kell a terhelés?" - Az 5V-s kimenetre van rákötve egy vékony, 12V-s venti. Ha nincs bekapcsolva a vinyó, akkor alig forog, ha meg bekapcsolom, akkor begyorsul, amíg megy a vinyó. Majd ez ügyben is méricskélek, hogy mi és hogyan alakul.
-
PHM
addikt
válasz
CPT.Pirk #8013 üzenetére
Elvesztettem a fonalat...
Ha jól emlékszem, egy vinyót akarsz megtáplálni.
Ahhoz kell az 5 és a 12V.
Az, hogy a 12V-os stabilizátor terhelhetőségét
emitterkövetővel növelted meg, még elmegy.
Az, hogy a 6V-os stabilizátort a 12V-os kimenetről táplálod,
nem korrekt megoldás, de szintén elmegy.
Az, hogy 5 helyett kb 5,3V-ot adsz az 5V-os táp bemenetnek egy
emitterkövetőn keresztül, már egy kissé veszélyes, de a jelek szerint
eddig nem okozott problémát.
Ha viszont kiveszed az áramkörből a T2 tranyót úgy hogy a 7806-ot
nem cseréled 7805-re, az szvsz egyenértékű az öngyilkossággal.
Az 5V-os áramkörök feszültség tűrése régebben max +/-10% volt.
Ez mára gondolom kicsit változott, de azért jobb nem kockáztatni.
Érdekes, hogy a második tag (5V) feszültségét nem adja meg jól a tina, valamint az ide kötött venti alig forog, mikor nincs terhelés a tápon.
Itt nem értem a kérdést. Melyik tápra kell a terhelés? -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ott nem ugrik meg bekapcsoláskor az áram, igazából még a bd tranyó sem kellene rá, de gondot nem csinál, egyébként 7806-on van.
Ez maga a kapcsolás nálam most (attól eltekintve, hogy 7806 van a 05 helyén, olyan nincs a tinában):
Érdekes, hogy a második tag (5V) feszültségét nem adja meg jól a tina, valamint az ide kötött venti alig forog, mikor nincs terhelés a tápon.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Érdemes lenne megcsinálnom ezt a kapcsolást a mostani helyére?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
DuplaZso #8007 üzenetére
No, amit én csináltam, ott a BD bázisa van rákötve a 7805 kimenetére, a kollektora 12V-n, a kimenet me maga az emitter. Szerintem egyről beszélünk emitterkövető alatt, már túl fáradt vagyok h. felfogjam, forrasztgattam 4 órán keresztül.
Ezt az egyszerű megoldást követtem, anno a füzetemben is ezt rajzoltuk le.
-
DuplaZso
aktív tag
válasz
CPT.Pirk #8006 üzenetére
Pedig már akartam javasolni a 12V megtámogatását, elvégre a motor arról üzemel.
Egyébként én a kocka megfejelésén nem sima emitterkövetőt értettem a stab kimenetéről, hanem söntkapcsolást (most hirtelen ez jutott róla eszembe, nyilván nem is említik ilyen néven). Elég lett volna egyébként a 7805 "vezérlő" lába alá rakni egy diófát, a szaturációs feszkót egész jól kompenzálta volna 7806 helyett. Esetleg párszáz Ohm is megteszi, elvégre áramgenerátoros a földfigyelés.
Amire én gondoltam az ez (lusta vagyok rajzolni, szkennelni):
Tápoldalon az IC előtt 2-3 Ohm. PNP emittere tápra, bázisa a stab és az ellenállat közös pontjára (kocka bemenete). Kollektor a kimenettel közös. Így az IC-n fél Amper sem folyik még nagy terhelésnél sem, a kimenet pedig megőrzi eredeti stabilitását. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Megoldódott a vinyó táp probléma. Kimértem, a vinyó elindulásakor a 12V-s ágon 1.2A-t vesz fel pár másodpercig, ezt viszont nem igen bírták az itteni tápjaim.
Most azt csináltam, hogy fogtam a trafóját egy 2A-es 12V-s tápnak, egyenirányítottam, puffereltem, lett 30V dc-m. Ezt ráküldtem egy 7812-re, amit egy BD243c követ, így arról megvan a terhelhető 12V. Erre csatlakozik egy 7805 és BD243c páros, így az 5V is terhelhető.
A négy háromlábú egy közös bordán van szigetelve, egy szűk dobozban, egy kis lapos 6*6*0.8-as venti 5V-ről fújja, így vinyóval még éppen nem forrnak fel a cuccok.
Köszi mindenkinek a segítséget.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
CPT.Pirk #8000 üzenetére
Ma találtam egy 7806-ost, ezt betettem, ezzel a kimeneti fesz terhelés alatt 5.3V körül van. Így már hallhatóan jobban próbálkozik a motor, de még így sem tud felpörögni. A BD tranyó most is melegszik, szal van áramfelvétel, de hogy még mit kellene csinálnom, azt nem tudom. Kis mértékben esik a fesz, mikor erőlködik a motor, de 0.1V alatt marad az ingadozás.
-
PHM
addikt
Mert arra gondoltam, hogy elég lenne hozzá akár egy kis áramú töltő is.
Ha ez folyamatosan tölt, az akku mindig "menetkész" marad.
14,4 V-osban létezik Ni-Cad és Li-ion akku is.
A töltésnél viszont baromira nem mindegy az akku típusa.
A lítium akkuk ugyanis azonnal tönkremennek a túltöltés hatására.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ÚJ aktiválatlan Apple iPhone 16 Pro Max 256GB ! 1ÉV nemzetközi APPLE GARANCiA
- teljesen ÚJ aktiválatalan Apple iPhone 16 Pro 256GB ! 1ÉV nemzetközi APPLE GARANCiA
- HP ProDesk 600 G2 Mini PC (i5,16GB, 256GB+1TB, Win10) Csere/Beszámítás!
- iPhone 14 128GB Független Újszerű/1-3 hónap gar./Akku 85%/p4240
- ÚJJ !! 850.000 Ft helyett - M4 iPad Pro 13" 512 GB WIFI + Cellular - 90 Apple Garancia
- AKCIÓ! Intel Core i9 14900K 24 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Apple iPhone 13 Mini 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Honor Magic7 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i5 14600KF 32GB DDR4 1TB SSD RX 6700XT 12GB Zalman Z1 Plus Seasonic 650W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest