- Bluetooth hangszórók
- Apple asztali gépek
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Steam Deck
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- OLED TV topic
- Futtasd helyben a Qwen3-at: ingyenes nagy nyelvi modellek az Alibaba konyhájából
- Milyen monitort vegyek?
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Milyen alaplapot vegyek?
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
kelna91
senior tag
válasz
tordaitibi #70839 üzenetére
Nem, dehogy, még nem csináltam semmit, csak a Circuitlabben megterveztem a fenti áramkört, és lefuttattam az ottani szimulációt egy virtuális voltméterrel. De pont akkor fagyasztotta be a munkamenetet, amikor újrapróbáltam volna, szóval lehet, hogy ott volt valami rosszul beállítva.
Szerk.: Most látom, hogy milyen komoly diszkussziót ébresztettem. Köszönöm mindenkinek!
Még emészteni fogom. Most egyelőre annyit kérdeznék, hogy a 4K7 az 4700 Ohmot jelent, igaz?
-
-
törölt tag
válasz
kelna91 #70832 üzenetére
A kapcsolás nem jó,
a probléma a dioda nyitó irányú elofeszitese hiányzik így csak egy dinamikus ellenállás ként viselkedik. A lényeg a dioda bekötése.
+ Ellenállás dioda - és az ellenállás és dióda talalkozasahoz kell A D+ így gyakorlatilag párhuzamosan kotod a D+ a diodaval.Vagyis a dioda eső 0.6 V amit mérni fogsz.
Utánna a kapcsoló.
Remélem segít
Ahogy PHM rajzolta
-
-
PHM
addikt
A felső rajzon a kapcsolót akkor kell bekapcsolni, ha letelt az 1,25 másodperc.
Az alsó rajz áramköre ezt a kapcsolót tudja helyettesíteni.
A kondenzátor az időzítés hosszát állítja be.
A tranzisztorok kis áramú típusok, pl BC 182-212, vagy hasonló.
Szerk:
Upsz, a logikát elnéztem, az alsó áramkör így nem lesz jó. -
A felső rajzon a váltókapcsoló helyett nyomógomb és tranzisztor van. Viszont az elvárt működéshez a nyomógombot a kábel bedugásakor nyomva kellene tartani.
A nyomógomb helyére viszont jöhetne az általam javasolt időzítő áramkör.
Az alsó rajzon látható áramkör lenne a biztonsági áramkör, ami 12V fölött nyitja a tranzisztort? A kondi szerepét nem értem. Ha lenne előtte egy ellenállás, akkor lehetne az az időzítő áramkör, és mehetne az egész a nyomógomb helyére, hiszen 12V fölött földre kapcsolja a D- lábat, ezáltal a töltő visszakapcsolja a kimenetet 5V-ra.
Jó gondolatokat ébresztett? -
válasz
kelna91 #70836 üzenetére
Vagyis élesbe, a powerbankon tesztelted?
Óvatosságból nagy, 100kohm ellenállást ajánlottam, lehet 2,2kohm/0,25W, ezen már pár mA átfolyik, ennek elégnek kellene lenni.
Összefaragok neked valami teljesen primitív ledes visszajelző rajzot csak most térkövezés van ezerrel. Derekam már nem érzem.
-
válasz
kelna91 #70836 üzenetére
A szimuláció valamiért nem veszi figyelembe a dióda nyitófeszültségét. Vagy esetleg hiányzik a terhelés?
A 20V ellen esetleg egy 12V zener diódával lehetne védekezni, de ez egy tápnál valószínűleg kiegészítő védelem nélkül (ami lekapcsolja a kimenetet) nem lesz elég. De ebben inkább segítsenek a profik.
Visszajelző LED-et esetleg egy feszültségosztóval lehetne megoldani, ami 12V esetén a LED nyitófeszültsége alá osztja a tápfeszültséget, 20V-nál pedig fölé. Egy piros LED nyitó feszültsége durván 1V, szóval egy 1,1kohm+100ohm kb jó is lenne, ha jól számoltam. -
atish15
aktív tag
válasz
tordaitibi #70827 üzenetére
-
kelna91
senior tag
Azt jelenti, hogy tettem voltmétert a Dplusz és Dminusz helyek és a GND közé, és nem mutatott 0.6V-ot. Mondjuk nem kizárt, hogy a szimuláció volt rossz valamiért. Szóval akkor ez így jó lenne?
Azt tudom, hogy elvileg nem adhat ki 20V-ot, de túl drága a meghajtandó eszköz ahhoz, hogy ne menjek biztosra. Szeretnék valami vizuális megerősítést minden alkalommal, amikor bedugom, hogy jó a feszültség.
Milyen diódákat használjak? Ezeket csak találomra választottam ki a listából. -
kelna91
senior tag
Egyébként tud valaki ajánlani jó online áramkörtervezőt? A circuitlabből már elegem van, folyton befagyasztja a sessiont, mert nem fizetek nekik.
Még be akartam volna tervezni két db LED-et az áramkörbe, ami mutatja, hogy jó-e a feszültség. Szeretnék valami visszajelzést, hogy valóban 12V-e a táp, mielőtt rádugom a fogyasztót. Ezt úgy gondoltam, hogy a tápérintkezők közé bekötök megfelelő előtétellenállásokkal egy zöld és egy piros LED-et. Úgy választanám meg az ellenállásokat, hogy a zöld akkor világít, ha 12V, a piros pedig akkor, ha 20V. Persze, ha a zöld kiég 20V esetén, akkor nincs szükség a pirosra, ehhez nem értek. -
válasz
kelna91 #70830 üzenetére
Azon gondolkodom, hogy meg lehetne csinálni ezt az egészet úgy is, hogy a kábel bedugásakor egy kondenzátor kezdjen el töltődni egy ellenálláson keresztül, hogy kb. 1,25mp után átbillentsen egy Schmitt trigger-t, ami a D- lábat átbillenti 0V-ról 0.6V-ra, ezzel meg lehetne spórolni a kézi kapcsolással járó macerát. Ehhez kéne vki, aki tud analóg áramkört tervezni, mert én csak a digitális áramkörökben vagyok otthon, a LED előtét ellenállás számolásával kifújt minden analóg tudásom
Ha jól értem a dolgokat, a kapcsolás időpontja nem kritikus, hogy mikor következik be, lehet akár egy perc múlva is, egyedül annyi a fontos, hogy 1,25mp-nél később legyen. -
válasz
kelna91 #70820 üzenetére
Nem, a linken olvashatók alapján egyáltalán nem jó az elképzelés. Azt írja, hogy a QuickCharge funkció akkor aktiválódik, amikor 1,25mp-en keresztül a D+ vonalra 0.6V, a D- vonalra 0V van kapcsolva. 1,25mp után kell átkapcsolni a D- vonalat 0.6V-ra, ezt végzi a mikrokontroller, vagy te is meg tudod oldani egy egyszerű váltókapcsolóval, amivel is a 0V-ról átkapcsolod a D- lábat 0.6V-ra.
Az említett diódás megoldás nagyon jó ötlet, mert ellenállásosztó nélkül is fix 0.6V-ot fog neked adni, a változó tápfesz miatt pedig nem is lehetne rendesen kiszámolni az osztót. -
Barret001
addikt
válasz
tordaitibi #70827 üzenetére
Hát az szerintem is smd technológiás lesz,el kell férnie kényelmesen zsebben.
-
válasz
atish15 #70810 üzenetére
Ha nem smd és tudod hogy mit kell cserélni vagy forrasztani, Pécelen megcsinálom neked szívesen.
A távirányító tuti smd, ahhoz meg sajna már nem jó a szemem és ic-t sem tudok cserélni, nincs forrólevegős állomásom hozzá.
Fényképezd le és valami közelítőt írj róla, panel törött, vagy beázott, mi a gond vele? -
darvinya
titán
válasz
csabyka666 #70825 üzenetére
Semmilyen vitát nem váltottál ki, csak elmondtál tudásuk legjavát.
-
Üdv urak!
Köszönöm a segítséget a nyitott relés kérdéssel kapcsolatban - látom sikerült egy kisebb vitát is beindítanom.
Tegnap vettem 2 db újat, egészen pontosan ilyet, biztosan meg lehetne a régit is javítani, de ennek mennie kell, mert ha nem jó, akkor nem tudom felhúzni a 180 kilós gépet a futóra, és az gáz... 2700 forint volt a kettő, nem egy veszélyes összeg.A pogácsa mozog, gondolom mozognia is kell, legalábbis ha jól értem, azt húzza be a tekercs, így lesz kontakt. Közelebbről nézve van rajta némi égés, illetve ami szembetűnő, hogy az új reléken sokkal nagyobb a légrés. Szerencsére sikerült pontosan ugyanilyet találnom, nem kellett faragni semmit. Eltettem a régit is, szükség esetére még jó lehet.
Azt tudni kell, hogy a csörlőt használtan vettem, szerintem meg is erőltette az előző tulaj, mert azt mondta nekem, hogy neki kevés a teljesítménye, azért adja el. Az 1300W-ot én nem használom ki, szóval a 100A-t meg sem közelítem. A leírás alapján 1500 kg-ot tud húzni vízszintesen, én 180 kg-ot húzatok vele, igaz, rámpán, de akkor sem kapja meg a max terhelést.Köszi mégegyszer mindenkinek a gyorsaságot! Tegnap azt se tudtam, merre van előre, estére már újra működött a csörlő!
-
atish15
aktív tag
[Ebben] esetleg tudnátok segíteni?
-
Én is reszeltem, 1500V/2000A DC kontaktor érintkezőt.
Tiszta rézből van, ezt jól látod, és gondolom észre is vetted hogy a levegős vagy/és mágneses többkamrás ívoltás dacára mégis kráterek és csúcsok alakultak ki az érintkezési felületen. Vagyis nagyon nagy áramoknál, ahol a legfontosabb tényező a kis átmeneti ellenállás, ott is csak tiszta rezet használnak, de ott nagyon komoly ívoltás is működik.Visszakanyarodva a bevonatos érintkezökhöz,
a régebbi autók, motorok, megszakítója minden esetben be van vonva wolfram vagy más kemény és magas olvadáspontú anyaggal. Nagyobb is az átmeneti ellenállása ami itt megengedhető de ha ez nem lenne, nem pár évet hanem pár órát sem menne és elfogyna a réz érintkező. -
válasz
kelna91 #70821 üzenetére
A szilícium dióda nyitófeszültsége 0,6V, azaz rajta 0,6V esik amíg átfolyik rajta áram.
Esetünkben a pozitívról egy áramkorlátozó ellenálláson tápláljuk meg, így amíg el nem éjük a diódára halálos áram nagyságot, addig mindegy hogy az ellenállás másik végén 5V vagy 500V van, a dióda egy 0,6 voltos stabilizátorként fog működni. A rajta eső feszültség a gnd-hez képest széles feszültségtartományban 0,6V lesz és épp ez kell most,
a data+ és data- pontokon éppen ennyire van szükség.
Nem kell ellenállásosztó, mert mint nagyon helyesen észrevetted és kiszámoltad, annak az osztásponti feszültsége változik a bemenőfeszültség függvényében.
A két diódával megspórolsz egy feszültség stabilizátor IC-t és 2 ellenállást.
Remélem sikerült érhetően elmagyaráznom. -
kelna91
senior tag
válasz
tordaitibi #70814 üzenetére
A diódára miért van szükség?
-
kelna91
senior tag
Köszi! Ilyen mikrokontrollerest biztosan nem tudok csinálni. De akkor egy egyszerű feszültségosztós kapcsolás is elég lenne? Például ez jó lenne?
A D-vel jelölt helyre lennének bekötve a D+ és D- érintkezők. És persze valahova az áramkörbe menne egy kapcsoló, amivel bedugás után 1,25+ másodperccel szakítom az áramkört, ahogy írtad. Ha ez így jó, akkor már csak abban kérnék segítséget, hogy milyen ellenállásokat használjak, mert úgy sejtem, hogy 136 kOhmos pont nincs.
...Eszembe jutott egy probléma. Az nem baj, hogy az 5V fel fog ugrani 12-re, és ettől megváltozik a D+/D--ra adott 0.6V 1.44V-ra?
Vagy a 12V-ra váltás csak az adatérintkezőkre adott 0.6V megszűnése (vagyis az áramkör bontása) után áll be? -
darvinya
titán
-
pjen
félisten
válasz
tordaitibi #70813 üzenetére
Elektromos tari kontakrorait pedig még sikba is reszeltük,szétszerelve.
-
Nixon18
senior tag
Sziasztok!
Valaki vállal innen kapcsolócserét egerekben?
Sajnos nekem semmi eszközöm nincs forrasztáshoz, így elég nehéz még tapasztalat nélkül is.
Egy Logitech M705 Marathonról és egy Steelseries Rival 100-ról lenne szó.
Természetesen a postát is oda-vissza állom, vagy Pesten hozom-visszem. -
válasz
kelna91 #70795 üzenetére
Az usb c power delivery szabványnál biztos hogy cél ic-k végzik a handshake folyamatot de ott akár 100W is szaladgálhat, nagyon korrekt "megbeszélés" kell mert ha az 5V helyett kitol 20 voltot pl. egy telefonra akkor komoly gond van.
Mivel a képet is gugli és egy másik fórum találatai között leltem, tutira semmit nem tudok mondani.
Én első körben egy levágott usb kábel végén kezdenék kísérletezni. Mivel nekem nincs semmilyen ilyen okos töltőm, a kísérlet rád marad.
A GND és a data+ és data- közé tennék 1-1 nyitóirányba kötött diódát, és ezeket 1-1 100kohm ellenálláson felkötném az output+ kimenetre.
Így meglenne a +0,6V a két data szálon, ha bele mersz vágni, légyszíves tudósíts a fejleményekről.
Bár elvileg a töltőnek baja nem lehet, a Te döntésed, nem akarok neked egy új powerbankot venni
Én tuti megcsinálnám a tesztet ha az enyém lenne.Szerk, most olvasom aryes fórumtárs linkjét, megvalósítható.
-
Csak a tisztánlátás végett,
a kollégának nagyáramú, minimum 100A relé kell. 1300W 12V mellett az 100A felett van és ezt az áramot a soros főáramkörű motor ami hajtja a csörlőt, minden indulásnál fel is veszi egy pillanatra.
Hogy ez a relé nyitott, zárt, esetleg piros vagy zöld annak nulla a jelentősége.
Érintkezőket nem csiszolgatunk és reszelgetünk mert ezzel teljesen eltávolítjuk róla az a pár mikron vastagságú nemesfém vagy wolfram bevonatot aminek pont az a szerepe hogy az ívoltásnál ne égjen be a pogácsa.
Ezt kitűnően leírta egy másik kolléga, a hidrofor nyomáskapcsolő érintkezőit megreszelte és utána drasztikusan hamar tönkrement.
Kivétel mikor egy kisáramú érintkezőt megtisztogatunk, ezt nem reszelővel tesszük.
Van tisztán réz érintkező is, ezek csiszolgatása max. a pogácsát vékonyítja de ezek jellemzően kisfeszültségű és kisáramú (250V/4A) kapcsolók amelyeknél nagy az érintkezők mozgási útja és teljesül az ívoltás de ezek is ritkák. Szinte minden érintkezőn van bevonat.csabyka666,
működés közben kéne megfigyelni az érintkezőket, amelyik beragad (nem áll le a csörlőmotor) annak az érintkezőit szemrevételezni, ha nincs nagyon durva kráter-csúcs beégés (ilyenkor csere javasolt), akkor elgyengült a rugó, ha nincs rugó akkar maga a tartószerkezet a rugó, ezen lehet segíteni kismértékű ellenfeszítéssel.
Némely kivitelnél ezen halad át a teljes üzemi áram és előfordul hogy kilágyul, így elveszíti a rugalmasságát és nem húzza visza a mozgóérintkezőt.
Ha ezután a hiba ismét hamar jelentkezik relé csere. -
atish15
aktív tag
Sziasztok. Abban szeretnék segítséget kérni, keresek elektrotechnikai műszerészt vagy technikust aki hibás autó központi-zár távirányító elektronikát tudna javítani. Megsérült a lap de talán menthető. Tudtok valakit Budapesten aki ilyen javítást csinálna?
-
darvinya
titán
válasz
csabyka666 #70804 üzenetére
A kis réz(?) karikát, ami mozog kicsit?
Ez egy fontos infó, mert ez a relé kuka.
A pogácsáknak stabilan állnia kell, mert különben kimozdulva nincs kontaktus.pjen
Kép alapján nincs elkoszolódva a pogácsa.
Mindegy autós, vagy hálózati relé, mert csak behúzó tekercs feszültségben térnek el.
Mikor a kapcsoló áram azonos.Amúgy vagy cseréli mágneskapcsolóra, vagy mélyen zsebébe nyúl és ívoltós relét használ.
-
pjen
félisten
válasz
csabyka666 #70804 üzenetére
Igen azokat a réz karikákat..Azon a terhelésen az uj relé is be fog égni.Meg kell tisztítíni,simára csiszolni.
-
-
válasz
kelna91 #70795 üzenetére
Ha ic kell hozzá, egy attiny85-tel 5 perc alatt meg lehet oldani.
Kíváncsiságból rákerestem, és másnak is eszébe jutott. [link]
A végén ott a megoldás is, ha nem akarsz uC-t használni:
"It is possible to change the voltages manually without using any microcontroller. Just 4 jumper wires are required for mimicking the conditions of D+/D- table by connecting to Vcc (3.3V) and Gnd (0V) to the resistors in proper sequence. Because using mcu may be a overkill for such simple transitions after all."
Tehát elvilegfixre kötött ellenállásokkal is működik a trükk.fixre kötött ellenállásokkal + 1 váltókapcsolóval, amit bedugás után legalább 1.25 mp-el át kell kapcsolni. + 1db 3.3V regulátor -
Nem szórakozok ezzel akkor. Neten találtam szemre egyező "kínai autó fényszóró relét", a lábai is passzolnak talán, de futok egy kört boltokban
Köszi az infókat, sokat segítettél!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Bluetooth hangszórók
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- iPhone topik
- EAFC 25
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Apple asztali gépek
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Diablo IV
- PH! Szakszervezet
- További aktív témák...
- Utolsó darab - 1M helyett - MacBook Pro Retina 14 M4 - 10C CPU / 10C GPU / 24 GB RAM / 1 TB - MAGYAR
- Eladó XD Design Bobby Hero Spring, Yellow laptoptáska
- Samsung Galaxy S25 Ultra 12/256 GB titánszürke 3 év garanciával
- Sony A7III + 28-70mm FE 3.5-5.6 Zoom objektív
- Eladó egy használt MSI RTX 3060 Ti Gaming X 8GB LHR videókártya
- Csere-Beszámítás! Lenovo Ideapad 3! R3 7320U / 16GB DDR5 / 512GB SSD
- HATALMAS AKCIÓK! GARANCIA, SZÁMLA - Windows 10 11, Office 2016 2019 2021,2024, vírusírtók, VPN
- AKCIÓ! Gigabyte AORUS 16X (2024) Gamer notebook - i7 14650HX 16GB RAM 1TB SSD RTX 4070 8GBWin11
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 10, Xiaomi Redmi Note 10s, Xiaomi Redmi Note 10 Pro
- Honor 200 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest