-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
moha21
veterán
válasz
darvinya #67081 üzenetére
Miért érezhető az egyenáram meg hamarabb, mint a váltakozó áram?
(#67084) tordaitibi: Önmagában a feszültség nem veszélyes lásd ugye MSZ HD 60364-4-41-ben nem tárgyalt
"Védelem az állandósult érintési áram és a kisülési energia korlátozásával" részt. Pl gyújtószikramentes ( régen RB, most Ex ) minőség.
-
fero02
nagyúr
válasz
darvinya #67091 üzenetére
Annak sem használtak mást a maga idejében, mint a csőnullás, vagy később az osztott nulla erű kábelt. Egyedül a híradástechnikában használtak papír szigetelésű, ólom csöves és acél páncélszalagos kábelt (BM kábel), de volt szerencsém azokhoz is. Egyrészt.
Másrészt ilyen helyeken saját TR állomások voltak, minimum ÉHTR-ek, és abból is több. Primer oldalon körzárási/körbontási lehetőséggel, szekunder oldalon szintén + üzemzavar esetén önálló aggregátorokkal.
Ilyen helyekre nem hinném, hogy te csak úgy bejutottál, hacsak nem voltál BM alkalmazott.Harmadrészt a korábbi meséd nem igazán passzol ezekhez a dolgokhoz.
"Igen, dolgoztam, nem 1x volt 25kA transzformátor állomásban dolgoztam, miközben épület olyan volt, mint a szita és persze szakadt az eső, és szolgáltató nem engedte lekapcsolni hálózatot.
320-as kábellel küzdeni 5°C-on esőben, miközben élő volt.
Munkavédelem gumiruha, azt ima ne akkor legyen átütés, mert sok nem maradna."Eleve, milyen az a 25kA-es TR? Csak mert a TR-eket VA-ban szokták megadni. kA meg pl zárlati áram.
Szakadó eső vs FAM tevékenység: Egyetlen szolgáltató sem hülye, hogy ekkora kockázatot vállaljon fel, hogy "szakadó esőben" dolgoztasson bárkit is. A FAM BSZ-ban kerek perec le van írva, hogy maximum jelentéktelen mértékű csapadék esetén lehet FAM beavatkozást végezni, ami kb a nagyon gyengén szemerkélő esőben ki is merül. Továbbá egyetlen dolgozóról sem vagyok képes elhinni, hogy a saját életét kockáztatná bármilyen FAM tevékenység miatt. Erre senki nem kötelezhet senkit.A kábel technológiai utasításában le van írva, hogy milyen hőmérséklet alatt nem is lehet vele dolgozni (ez pedig általában pont az az 5°C), ha nincs betartva a technológia utasítás, akkor ugrik mindennemű garancia. Ilyen értékű kábelnél ezt szintén nem vállalja fel a szolgáltató.
-
válasz
Attix70 #67088 üzenetére
Köszönöm de nem én voltam az érdeklődő, én tisztába vagyok a félvezető átmenet hőfokfüggésével és a hőmegfutás fogalmával valamint a fényemittálás működésével.
(#67087) Attix70
Tényleg, ez jó megoldásnak tűnik. Én mindig a kondira tettem a táp felé nyitóirányba diódát. De ez most gyorsan lelogikázva még jobb. -
JoolsNOS
veterán
-
Attix70
aktív tag
válasz
tordaitibi #67051 üzenetére
A LED félvezető (dióda), nem feszültséggel hanem árammal működik (fényt emittál) . Ha melegszik a chip akkor még kisebb feszültség esik rajta konstans áram esetén.
-
-
darvinya
titán
válasz
tordaitibi #67084 üzenetére
Azért más vízeses teljes AC áramkörrel dolgozni, mint csak fázissal.
Igen, dolgoztam, nem 1x volt 25kA transzformátor állomásban dolgoztam, miközben épület olyan volt, mint a szita és persze szakadt az eső, és szolgáltató nem engedte lekapcsolni hálózatot.
320-as kábellel küzdeni 5°C-on esőben, miközben élő volt.
Munkavédelem gumiruha, azt ima ne akkor legyen átütés, mert sok nem maradna. -
válasz
darvinya #67081 üzenetére
Ez most komoly...? a kérdés.
Tényleg semmi de semmi baja nem lehet senkinek egy kültéri beázott kapcsolótól a szakadó esőbe, átázott lábbelibe.
Ezekokán szerintem meg kéne keresned a szabványügyi hivatalt és az érintésvédelemmmel foglalkozó összes céget, hogy ennyi volt, finito, bezárhatnak mert szerinted semmi szükség ezekre.
Igen, igazad lehet, a 12V DC az bizony sokkal nagyobbat rúg nedves környezetbe, netán el is halálozhat vagy megéghet a delikvens, netán azonnal ionizálódik, sokkal jobban mint amikor a 230V AC-t fogdossa.
Sőt továbbvinném a gondolatmenetedet, a 10 vagy a 25KV akár nyalogatható is hisz ugye minél nagyobb és minél váltakozóbb, annál veszélytelenebb.
Komolyan mondom, kezdek rettegni egy ceruzaelem megérintésétől. Bármi történhet..."Ha meg jól van kiépítve, akkor még védelem is van."
Te már oldottál le ÉV relét egy derékig érő gödörbe, amibe térdig érő vízbe állsz kisflexszel a kezedbe és véletlenül rádnyitották azt a vízcsövet, amit épp flexezel?
Mert én igen, és azt az érzést senkinek nem kívánom, ha nincs ÉV relé akkor valószínűleg ott döglök meg, így csak 1 napig nem tudtam mozgatni a jobb kezem, percekig nehézlégzésem volt és bizseregtem még órák múlva is.
Pedig "csak" 230V AC volt. -
mezis
félisten
Üdv.!
Okos konnektor, okos kapcsoló. (WiFi kell hozzá.)
darvinya és tsai:(Figyeljetek a technikai fejlődésre !
Méghogy fázis, meg nulla. Az okostelefon még sosem csapott agyon senkit !
Egyébként aki szívritmus szabályozóval kénytelen együtt élni, jobb ha óvakodik az áram csípésektől.) -
darvinya
titán
válasz
tordaitibi #67080 üzenetére
Kérdem mi baj lehet, mikor csak fázist kapcsolunk szabadban légi/föld vezetőben.
Egyenáramot hamarabb megérezhető nedves talajon, mint váltakozót.
Ha meg jól van kiépítve, akkor még védelem is van. -
-
-
Kolty
aktív tag
Sziasztok.
Milyen kapcsolásra, mire lenne szükségem ha szeretnék az udvarra, épületekre pár reflektort elhelyezni amiket a házból egy kapcsolóval és az udvar végéről egy kapcsolóval tudnék működtetni?
Persze úgy, hogy a kapcsolók helyzete ne befolyásolja egymást.
Az alternatív kapcsolást nézegetem, de szeretném ha se a fázis, se a nulla ne maradjon a vezetékeken.Köszönöm.
-
johniee
senior tag
válasz
tordaitibi #67073 üzenetére
-
válasz
johniee #67071 üzenetére
Leveszed a fehér porvédő műanyaglapot és 1 csepp benzint, higítót, alkoholt cseppentesz a poti szénpályára majd néhányszor megforgatod.
Ha ez nem vezet eredményre, a két szélső vastagabb láb közé vezetékezel egy mezei kapcsolót, az a ki-be.
A maradék 3 láb egy teljesen közönséges potenciométer. Kiváltható a 20kiloohmossal, azt is kivezetékezed és befúrod valahova a házba+forgatógomb. -
johniee
senior tag
Sziasztok!
Egy ébresztős rádió került most hozzám, aminek a hangerő szabályzója elég rossz, recsegős.
Hogyan lehetne ezt a potmétert helyettesíteni?Mégtöbb fotó: [link]
A 2-3. és a 3-5. láb között (amit beszámoztam) mérhető 16 kOhm ellenállásVan itthon egy 20 kOhm-os potméterem, csak nem tudom hogyan kéne bekötni
-
válasz
JoolsNOS #67060 üzenetére
100 variáció lehet, pl.
step-up ledmeghajtó, 1 ceruzaelemről is vakít a led.
Ugyanez, áramgenerátorral.
Áramgenerátorral integrált led, 4-5 volttól 20-30 voltig mindegy neki.
Gombelemről hajtva az elem maga végzi az áramkorlátozást, nem tud több ampert leadni még rövidzárba sem. (villogós kínai cipő)
Van még biztos amit én sem láttam, olyan megoldás is. -
JoolsNOS
veterán
Távirányítós autónak akarok világítást. Egyiknek sem kell egetverően világítania. Lássam a sötétben merre kever. A fehér persze nem baj ha világít erősen. 4.5 táp, nyitófeszek a táblázatól és 5mA-el számoltam.
-
Ribi
nagyúr
válasz
terapeuta007 #67066 üzenetére
Próbálj normálisan beszélni plz...
Eleve nem nagyon tudni milyen az a led, és mennyi neki az optimális és mennyire kell hogy világítson.
De lehet csak én nem láttam mennyire kell világítsanak. -
terapeuta007
aktív tag
-
Ribi
nagyúr
válasz
terapeuta007 #67063 üzenetére
Milyen értékekkel számoltál?
Led fesz és áram?(#67064) JoolsNOS: Szerintem nagyon más áram értékkel számolt.
Illetve ha 4 ledet kötsz párhuzamosan, akkor 4x árammal kell számolni az ellenállást.
Vagy mindegyikhez külön ellenállás és akkor nem lesz gond, ha az egyik megpusztul. -
JoolsNOS
veterán
válasz
terapeuta007 #67063 üzenetére
Köszi én rövidre zárnám, de akkor a kalkulátor miért írt 200 meg 500 ohmot?
-
terapeuta007
aktív tag
válasz
JoolsNOS #67062 üzenetére
Nah hogy rovidre zarjuk.
A 4db fehéret parhuzamba kotod.
Es erre raksz egy darab 15ohmos ellenallast sorba.
Aztan a 2darab pirosat pedig sorba kotod és erre raksz meg egy 27ohmos ellenallast sorba.
A 15 és 27ohm alá ne menj annal tobb picivel az lehet de kevesebb ne legyen( ha esetleg nincs otthon ien ertekben vagy nem kapsz boltba) -
And
veterán
válasz
JoolsNOS #67060 üzenetére
9V-os tápfeszre akkor mondja, hogy kevés a táp, ha a soros ellenállásra jutó feszültség nulla (vagy annál kisebb) értékűre adódik. Tehát vagy túlságosan nagy nyitófeszültséget adsz meg a ledekre, és / vagy túl nagy azok darabszáma (mivel az általad linkelt kalkulátor soros kötésre számít, a ledek nyitófeszültsége összeadódik). Nekem 9V-os tápra konkrétan akkor jött elő az alacsony tápra figyelmeztetés, ha legalább három darab ledet adtam meg, legalább 3V-os nyitófeszültséggel.
A lényeg, hogy a nyitófeszültség szorozva a LED-ek darabszámával kisebb legyen, mint a tápfeszültség értéke, mert ha ez nem teljesül, akkor a soros ellenálláson nem tud feszültség esni. Így nem lesz 'áramgenerátoros' jellegű a kapcsolás, vagy a kialakuló (számított) nyitóáram nem lesz annyi, mint amekkorát specifikáltál. -
And
veterán
válasz
JoolsNOS #67057 üzenetére
Nagyon nem kell hasra ütni, mivel:
1.) A ledek nyitófeszültsége alapjában színfüggő, lásd: [link]. Természetesen nem kőbe vésett fix értékekről van szó, azért irányadónak megfelel ez a táblázat.
2.) A LED-eken átfolyó áram sem kérdés általában, hanem te határozod meg, az egy szokásos kiinduló adat. Általános 3 vagy 5 mm-es ledek - ritka, extrém alacsony áramú típusok kivételével - elviselnek 20 mA-es áramot folyamatos üzemben, de a magasfényű kivitelűek már ennél kisebb nyitóárammal is szinte kisütik a szemet.
Pontosabb adatok az adott LED adatlapjáról bányászhatók ki, de azon sem fogsz századvoltra pontos nyitófesz-adatokat találni, mivel - ahogy említették - az értékek szórnak valamennyit és a hőmérséklettől is függenek. Határáram tekintetében viszont egész pontos infókkal szolgálhat az adatlap.
Általános szabály, hogy soros ellenállással megoldott áramkorlát esetén a táplálás akkor igazán 'áramgenerátoros' jellegű, ha a tápfeszültség bőven nagyobb a led(ek) nyitófeszültségénél. Fehér színű ledhez például a 4,5 V-os táp már alacsonynak mondható, mivel itt a táp- és a led nyitófeszültsége túlságosan közel esik egymáshoz, ezért nagyban függ a leden kialakuló tényleges nyitófeszültségtől az, hogy mekkora lesz az átfolyó nyitóáram. Vagyis a számítás és a gyakorlatban kialakuló áram közötti különbség ebben az esetben jelentős is lehet. -
JoolsNOS
veterán
válasz
terapeuta007 #67056 üzenetére
Ok itt a kalkulátor.
A tápfesz gondolom 4.5. A nyitófeszt és a leden átfolyó áramot pontosan honnan tudom? -
Ribi
nagyúr
válasz
JoolsNOS #67044 üzenetére
Nem ő sem tudja, hanem nem volt kedve számolgatni és ábrákat rajzolni, illetve nem minden led ugyan olyan.
Piros ledet elvileg 2V körül kell üzemeltetni, de van amire 2.8V maxot írnak. Ami elég nagy difi.
Emiatt nem sült meg a te piros leded sem.
Megnézed ezt a linket, akkor láthatod, hogy van ahol 0,5V difi a pislákolás és a max fényerő között. De ahogy melegszik a led, úgy tolódnak ezek a vonalak balra és úgy lesz belőle hőmegfutás. Emiatt biztonságos az árammal hajtás, mert ott hiába melegszik, tolódik balra a görbe, de az áram ugyan akkora, nem tud több áramot felvenni, mert az konstans. Működik persze elemmel is, de 2 új elem lehet sok lesz a piros lednek, 1 meg kevés.
Az ellenállás változtatásával változik az áram amivel változik a fényereje is. Ezt megint neked kell kitalálni, hogy mikor kb ugyan olyan. Emiatt nem lehet csakúgy hasra bemondani, hogy ez lesz jó neked.Vannak amúgy led ellenállás kalkulátorok.
(#67053) JoolsNOS Azonos ledeknek általában igen közel van a fesz szintje, de más típusúaknál lehet más. Méret függő is. Ha veszel boltban x darabot, ami egy sorról jött le, ott szinte pontosan ugyan az lesz.
-
JoolsNOS
veterán
válasz
tordaitibi #67051 üzenetére
Köszi! És azonos színű ledeknél is lehet eltérő feszigény? Mert írta a kollega, hogy a fehér ledhez 2 elemnél nem kell ellenállás háromnál igen. De ami fényforrást szétbuhertam, abban három elem hajtotta a ledeket párhuzamosan kötve. Volt rajta ellenállás , de előtte is utána is ugyanannyi fesz folyik
2 elemmel is világít, de gyengébben 3 elemmel szép erősen. A piros két elemmel világít szépen. Nem melegszenek. Ezeket bicólámpából szedtem ki. Nem láttam rajta ellenállást.
-
válasz
tordaitibi #67047 üzenetére
Egy digitális bemenet ugye általában Ut+0.6V és -0.3V(?) közötti jelet szokott bírni. A példánál maradva: ha a táp lekapcsolása után rögtön földre kapcsolnánk a kondi + sarkát, akkor a mute lábon akár -24V is megjelenhetne, jól tippelek? Gondolom ez nem sűrűn fordul elő, ezért lehet, hogy eddig egy bemenet sem ment még tönkre. Egy diódát tettem volna én is bele, csak én nem a kondi kisütése céljából, hanem a bemenetre tettem volna nyitó irányba.
Csak tanulási célból kérdezgetem ezeket. -
válasz
JoolsNOS #67044 üzenetére
A led erősen nemlineáris eszköz.
Példával illusztrálva, 3 voltról hajtva felvesz 10 milliampert.
2,9V-->5mA
3,0V-->10mA
3,1V-->50mA
3,2V-->100mA
3,3V-->300mA
3,4V-->600mA
3,5V-->1000mA vagyis szénné égett. Pedig csak 0,6 volttal emelted meg a tápfeszültséget.
Egy hagyományos izzólámpa ezt a 20% emelkedést jobban tolerálja, a görbe nem ilyen meredek, pedig az is nonlineáris elem.
Kicsit eltúloztam az U/I görbét, az érthetőség kedvéért.
Ezért kell az áramkorlátozás.Számítása, példa,
+U táp 12V
Led névleges fesz. 3V
Led árama 50mA, 0,05A
A tápfeszültségből 12-3=9, azaz 9 voltot kell "eltüntetni", az ellenállást úgy kell méretezni hogy 0,05 ampernál 9V essen rajta,
R=U/I azaz 9/0,05=180
180 ohmos ellenállás kell, a teljesítménye amit elfűt, P=U*I azaz 0,45W.
Ugyanez pl. +U 12V, led 2,7V, árama 5mA, előtétellenállas 1,8 kiloohm/0,05W
Új hozzászólás Aktív témák
- Geforce GTX950 2GB OC
- Apple Watch SERIES 8 45mm gold GPS + Cellular, STAINLESS STEEL! Akkumlátor 100%!
- Vadonatúj iPhone 13 PRO 128GB alpine green KÁRTYAFÜGGETLEN! 6 hó garancia!
- iPhone 16 128GB ultramarin 1 hónapos! MEDIAMARKT számla, 3 év Apple garancia! Makulátlan! + tok!
- Ducky Shine 5 RGB Brown switch
- AKCIÓ! ASROCK H310CM i5 9600K 32GB DDR4 240GB SSD 1TB HDD RX 5700 8GB Rampage SHIVA FSP 600W
- Intel Core i7-13700K Processzor
- 35" ASUS ROG Swift PG35VQ curved GAMER monitor
- AKCIÓ! Lenovo Thinkpad T14 Gen 3 üzleti notebook - i5 1245U 16GB RAM 512GB SSD Intel Iris XeW11
- ASUS TUF Gaming B760M-E D4 DDR4 alaplap bontatlan csomagolásban 3 év garancia 27% áfa
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest