- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Milyen TV-t vegyek?
- Videós, mozgóképes topik
- Kompakt vízhűtés
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Milyen egeret válasszak?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Megemeli a GPU-k árát az NVIDIA?
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #25299 üzenetére
Meg kell nézni a tetején levő gumidugó állapotát a többi kondiéhoz képest. Valószínű, hogy "elszellentette" magát.
-
DonThomasino
veterán
Mester:
[link]
Mit gondolsz? -
Hujikolp
őstag
válasz
vodkaboy22 #25292 üzenetére
-
vodkaboy22
addikt
válasz
vodkaboy22 #25292 üzenetére
Huzamosabb nézés után első hiba
A negatív oldal alsó részén az IC-k utáni diódák rossz irányba néznek. Én balfék -
DonThomasino
veterán
A képen látható bal sarkában régi tipusu kondenzátor a tetején barna folttal.
Valószínűleg hibás?
[link] -
vodkaboy22
addikt
Ja mielőtt kérdeznétek abból építkezek ami jelenleg van. (Mivel 78xx és 79xx-ből típusonként 10-20 van ezért csinálom ezt.)
-
vodkaboy22
addikt
Terveztem egy regulált dualtápot erősítőnek.
A necces része, hogy 4db párhuzamos 7815 / 4db 7915 van benne. A problémál orvoslására az IC-k után egyből nagy kondi+ kis kondi aztán SB540 (schottky dióda). A 4 db IC kimenetét a diódák után az összekapcsolási pontnál még egy nagy kondi + kis kondi várja. Az IC-k föld pontját is diódán keresztül kötöm csak le.
Maga az egyenirányítást SB540-ek adják (4*3 db ) Puffernek 30 000 micro van az IC-k előtt.
Ki venni 4A akarok a tápból.
Vélemény?Az IC-k után a kondikkal párhuzamosan minden IC-re jut egy dióda is, hogy ha valamelyik "fázis" nem megy akkor lássam.
-
Tamy
senior tag
Mosfetes egyenirányító kapcsolást építek az alábbi rajz alapján:
A bejövő fesz. kb. 0-50V, a mosfetek IRF3205 és IRF4905, Zenernek 10V-osra gondoltam. A kérdésem, hogy az ellenállások értéke mekkora legyen?
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Hujikolp #25288 üzenetére
Nem muszáj logaritmussal számolni. Legtöbbször elég tudni, hogy minden 10x-es erősítés +20dB, vagy 10x-es osztás/csillapítás -20dB. Innen kovetkezik, hogy ami 100x az 40dB, ha pedig 1000x, az 60dB stb a megfelelő előjellel. Ha teljesítményről beszélünk, akkor az előző mondatban minden dB-es értéknek a fele: 20>>10, 40>>20, 60>>30 stb.
-
sörösló
aktív tag
válasz
Lompos48 #25284 üzenetére
Mostanában már nem kell, köszi. Régen sokat vackoltunk vele, az volt valóban a remek hogy egy gyárilag 0,25 sec timerből néhányszor 10 perces munkával lehetett 300 órásat is gyártani. Volt egy táblázat az RC tagokról, az osztásarányokról, a timer tipusáról (kikapcs vagy bekapcskésleltető, impulzus indítású, négyszögjel kimenet változtatható kitöltési tényezővel...). Manapság már nem éri meg foglalkozni vele, ha egy kapcsolásba 2-3 timer meg 6-8 relé kell akkor olcsóbb és rugalmasabb valami kis szabványos vezérlőt venni, Logo, Zen, Easy stb.
-
sörösló
aktív tag
válasz
vodkaboy22 #25282 üzenetére
A halogénlámpák trafója felejtős! Jóminőségű kínai gyártmány töbnyire. Rá van írva mondjuk hogy 100W, de némelyik már üresen is zörög. Ha meg ráterheled a ráírt teljesítményt akkor jobb esetben tojássütő, rosszabb esetben büdös műanyagfüst lesz belőle. Olyan ez mint a 2-3W kimenőteljesítményű rádiókákra ráírt 100W mittomén minek nevezett teljesítmény. Olyan gagyi hogy még megjegyezni se érdemes (PMPO vagy mi). Gőzöm nincs mit jelent de túlzottan nem is érdekel. A hálózati trafója kb. akkora mint egy egy csengőreduktor. Innen kezdve meg miről is beszélünk?
-
Lompos48
nagyúr
válasz
sörösló #25283 üzenetére
Igazad van. A 4047 frekvenciája is külső elemekkel állítható. Multivibrátorként és styroflex kondikkal egész jó pontosság érhető el vele. De nem is annyira a nagy pontosság a fontos - gondolom -, hanem a széles határok közti változtathatóság. A 4097 valami multiplexer, de megtaláljuk a helyes típust, ha kell.
-
sörösló
aktív tag
válasz
Lompos48 #25278 üzenetére
"Ha pedig nagy időzítések és változó értékek is képbe jönnek, akkor bizony érdemesebb a nagyobbacska frekvencián futó multivibrátor és számláló használata. Számlálóval/számlálókkal biztosabb egy pontos érték beállítása egyszerű átkötésekkel (esetleg dekádkapcsolóval). Igaz, elbonyolódik a kapcsolás, de költségekben nem jelent nagy befektetést, mert a CMOS számlálók se drágák."
Kis időknél is sokkal pontosabb a számláló tipusú timer. Töltőkörös analógot már ezer éve nem láttam. A szokványos IC tipusa talán CD 4097. Fejből nem tudom pontosan, de megvan valahol a kapcsirajza. Többféle órajelet lehet beállítani külső RC elemekkel, aztán az osztásarányt finomítva egészen pontos és reprodukálható időzítések állíthatók be. Ipari alkalmazásoknál ez nagyon fontos szempont!
-
vodkaboy22
addikt
Kösz az infót!
A végerősítőm ~10W Aosztály kapott stereonak 250VAC torroidot na az nem volt rossz ötlet, mivel a trafo nem melegszik, csöndes és bírja a strapát, De a most készülő előerőlködő/fejhallgató erősítő kapott egy halogánlámpából kikapott matricája szerint 12V/4A sima lemeztrafót és az melegszik meg duruzsul mint az állatPedig 12V regulált tápból nem veszek ki több mint 1ampert... Ciki... Úgy hogy rendeltem neki egy 35VAC torroidot (így már legalább egy pótméter + pár kapcsoló + párral több kimenet is elfog férni a kis dobozkában) és remélem nem fog szorni .
-
Hujikolp
őstag
Egy kis elméletben tud valaki nekem segíteni?
Mekkora az osztó kimenetén a feszültség, ha a generátoron beállított érték 12 V és a csillapítása 60 dB?
-
mezis
félisten
válasz
vodkaboy22 #25276 üzenetére
Az első Quad 405-ösömet igan csak aluméretezett, "túlgerjesztett" trafóval készítettem. (A csavarhúzó remegett a trafó közelében, a vas tudta, hogy ennyi fluxust már nem kell beengednie
.)
A hangon semmit sem lehetett észrevenni. Csak annyit, hogy a Quad 405-el hallottuk azt is, hogy milyen hangszer szól. Előtte egy gyári (AET volt olyan, intézmények vették?) gyötörte a HS500-as hangfalakat.Azért hagyj helyet egy elég nagy trafóhoz is...
-
Lompos48
nagyúr
válasz
atesss #25277 üzenetére
Ha még jól emlékszem a CD4047-es monostabilt ajánlottam
A tápfeszfüggés nem rettenetes, de nézd meg részletesebben az adatlap 7-909 oldalán.
Az IC hőmérsékletétől még ennél is kisebb az időzítés függése.
A tantálkondenzátor használata előnyt jelent a mezei alumínium elkókhoz képest. Stabilabbak. Utóbbiak kapacitásértékszórása is nagy, ha jól emlékszem -10...+50%. Tantálnál kisebb, de most nem jut érté;k eszembe.
Ilyen nagy értékű kondik és elenállások estén a töltőáramok bizony mikroampernagyságrendűek a nagy időzítéseknél. Ezért a kivitelezésnél nagyon kell vigyázni parazita hatások kivédésére (földhurkok, elektromágnesek által produkált induktív csúcsok stb.). Emiatt sajnos előnyösebb a nagyobb tápfeszültségek választása.
Ha pedig nagy időzítések és változó értékek is képbe jönnek, akkor bizony érdemesebb a nagyobbacska frekvencián futó multivibrátor és számláló használata. Számlálóval/számlálókkal biztosabb egy pontos érték beállítása egyszerű átkötésekkel (esetleg dekádkapcsolóval). Igaz, elbonyolódik a kapcsolás, de költségekben nem jelent nagy befektetést, mert a CMOS számlálók se drágák.
-
atesss
addikt
válasz
Lompos48 #24187 üzenetére
Közben eléggé csúszik a projekt, de egyszer majd csak kész lesz.
Egy múltkori beszerzésnél az IC-t megrendeltem a RET-től. Most megnézegettem megint a kapcs. rajzot, illetve nekiálltam kiszámolni a szükséges R és C értéket.
Ami eszembe jutott kérdés:Mennyire függ az IC tápfeszétől az időzítés ideje ?
És az IC hőmérsékletétől ?Ha ilyen több perces időzítéseket akarok, akkor nem kéne valami alacsony szivárgási értékű kondenzátort használni ? Pl. tantál ?
A sima ElKo-k kapacitása úgy tudom elég erősen függ a hőmérséklettől is.Igazából amihez most először kellene, ott nem kell hogy olyan pontos legyen (azért 30-40%-nál lehetőleg ne legyen nagyobb a szórás), csak érdekel hogy mégis mi mennyire befolyásolja.
Meg ha beválik, később talán máshol is használnám a kapcsolást, és lehet hogy van ahol már pontosabb kellene.Ha állíthatót akarok, akkor egy példa:
t=1min - 20 min
Ha C=1000uF, akkor R=60k-1,2M kellene
Ha C=100UF, akkor R=600k-12M kellene.
Ha tényleg kell a 20 perc (ezt még azért átgondolom), akkor az utóbbi nem túl nyerő, 11,4M-s potival... -
vodkaboy22
addikt
Kérdés:
Már elég sok audiphile forumban olvastam, hogy egy trafo szort mágneses tere miatt azt túl kell méretezni, hogy kisebb legyen a szórás. Ez odáig ok, hogy nem torroidról beszélünk, de utána?
Elméletben a torrodinak nincsen szort B tere (viszont nyilvánvalóan E tere van (gerjeszti a B tér), de ez sokkal kevésbé mérvadó mint a B.). Szóval van értelme annak, hogy 100W maximum fogyasztásra tervezve is mindenki 200-250W trafót ajánl?Illetve ha van torroidnak mérvadó szórása (gyakorlatban a van egy kevés) akkor egy 35VAC torroid-ot max 18VAC-vel terhelve mennyire fogja zajt okozni 1 kicsi eszköz belsejében? (Egy nyák kb 70mm*50mm + minden vezeték TÁP is árnyékolt, mivel műanyag ház.)
-
Lompos48
nagyúr
válasz
szaszayanou #25274 üzenetére
Igen, igen.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
szaszayanou #25270 üzenetére
Trafó nem szokott töltés(eke)t tárolni. Esetleg valami szűrőkondenzátor.
-
szaszayanou
aktív tag
Szórakoztam kicsit tegnap a multiméterrel, gondoltam megmérem az egyenáramot a canamp kimenetén. Bekapcsolás után egy-két másodperc alatt beáll 1mV-ra, szóval rendben van. Amit nem értettem, hogy kikapcsolt állapotban viszont 300mV-ot mértem, ez folyamatosan csökkent, gondolom ahogy a trafó veszítette el a töltést.
Valaki meg tudná magyarázni, hogy ez miért van?
-
14adam
addikt
üdv
van nálam egy apc back ups (500) szünetmentes táp. A baj az ha kihúzom belőle a tápkábelt tehát szimulálom mintha elmenne az áram akkor azt csinálja számítógépnél,hogy későn kapcsol a relé és mire nekiállna normálisan táplálni a gép már kikapcsol. Hátulján belehet állítani,hogy mekkora kimenő fesz és mekkora frekvenciát nyomjon ki magából. Már próbálkoztam több fajta beállítással is.
Valakinek valami gondolata mit érdemes megnézni? -
vodkaboy22
addikt
Hali Valaki tud Budapesten szombaton is nyitva lévő elektronikai boltot ?
Sűrgősen kellene 1 50k log-os stereo poti -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
CPT.Pirk #25258 üzenetére
Igazából nem értem ezt a diódát.
A bal oldali a rajzjele szerint Z dióda, a másik meg sima. A kettő között nincs semmi, onnan nem vesznek le feszültséget. Kicsit több, mint 5V körül van a két dióda között, a bal oldali lábán meg 0.9V az áramkör felé.
Viszont Z diódát meg nem így kötünk be.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Hogyan tudom meg, hogy egy Z dióda még működik-e? Egy 9V-s riasztó tápágában van, egy hagyományos diódán keresztül kapja a tápot, szóval 8,3V körül, és a Zener feszültsége 3.9V, de helyette csak pár tizedet mérek, a dióda meg baromira melegszik, vagyis inkább forrósodik.
Annyi derült ki, hogy nyitó irányban a szokásos értéket tudom mérni rajta. Üveg borítású, volt is egy kis szaga a dolognak, de sérülés nem látszik rajta.A probléma okozója egy olyan adapter volt, ami a kellő 9V helyet vagy 15-el küldte meg a cuccot.
-
PHM
addikt
válasz
vtomi2 #25248 üzenetére
Nyugvó, vagy más néven bontó érintkezős kapcsolót, vagy nyomógombot kérj.
De kérhetsz morze érintkezőset is, az mindkét üzemmódot tudja.
Kis segítség:
C: Közös pont.
NC: Normál állapotban nyitva. (szakadás)
NO: Normál állapotban zárva. (rövidzár)
Neked a C és az NC pontokat kell majd bekötni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Apple iPhone 11 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S21/Samsung Galaxy S21+/Samsung Galaxy S21 Ultra
- Bomba ár! HP EliteBook 840 G2 - i5-5GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- ÚJ- Lenovo ThinkVision T24i-10 - 24" monitor - Számla, garancia
- Apple iPhone 16 Pro Max 256GB,Újszerű,Dobozával,24 hónap garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest