Hirdetés
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Gaming notebook topik
- ZIDOO médialejátszók
- Milyen videókártyát?
- Vezetékes FEJhallgatók
- 3D nyomtatás
- Klasszikus kínai festmények ihlették a Colorful legfrissebb memóriáinak külsejét
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Lompos48
nagyúr
válasz DonThomasino #27399 üzenetére
mekkora teljesítményt tud ez a trafó? 220/220 ágon ha I2=0,66A
220Vx0,66A=145VA-t, egyértelműen. Ha a szekunder fel van "darabolva" és tudsz mérni 2 egymástól föggetlen 220V-ot, akkor (talán) a kétszeresét. De én nem nagyon kötném párhuzamosan a 2 szekundert még akkor sem, ha egymástól függetlenek.
Az a durván 0.2A veszteség lenne?
Áramveszteségről még nem hallottam, ilyen teljesítményban létezik és ebből lehet hatásfokot számítani.
Primer 220 A: (1-2) B: (5-6)
Szekunder 220 A: (1-2) B: (7-8)
Itt egyszerűen összekötöm a zárójelben lévő kivezetéseket?220/220-as konfiguráció esetén IGEN.
[ Szerkesztve ]
-
DonThomasino
veterán
A kérdés az lenne, hogy mekkora teljesítményt tud ez a trafó?
220/220 ágon ha I2=0,66A
0,66A*2=1,32A
250VA/220V=1,13A
Az a durván 0.2A veszteség lenne?
[link]Primer 220 A: (1-2) B: (5-6)
Szekunder 220 A: (1-2) B: (7-8)
Itt egyszerűen összekötöm a zárójelben lévő kivezetéseket?[ Szerkesztve ]
" I'm going to make him an offer he can't refuse."
-
-
PH-User
addikt
Persze, csak azért egy 2 magos AMD konfig meg tudja könnyíteni az ember életét egy Celeron 1.7 Celeron után pl.
didyman
Elküldtem privátban a címemet.
Na, most is tanultam valamit, akkor amin KZL jelzés van, az Nippon?!Az ST6 még a ventilátor-vezérlő hibán túl rendesen működik és 1.26GHz-es P3 (512K L2) megy bele.
''Amíg szól a zene muszáj felkelni és táncolni.''
-
didyman
őstag
válasz PH-User #27393 üzenetére
Gyorsan küldj egy címet, ha kell hétvégéig! Ára az két sör lesz, majd egyszer. :-) A KZL az nem a márka, hanem a típus, akkor ezek jóféle Nipponok lesznek (a linkelt képen is azokat látom). Sajnos néha azokban is van ilyen eresztés, ami elereszti magát.
"Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"
-
-
PH-User
addikt
Ja, az természetes, hogy ami egy oldalon szokott lenni, azok között, ha 1-2 púpos, akkor mind cserélődik.
Régebbinél én is úgy jártam el, ahogy leírtad. Igen, ez más kategória, azért még használható gép.didyman
Rányúlik a hűtő a kondikra? Szélességben úgy nézem, van hely, a Rubyk 25x12-esek. Neked oda 5 kondi kell, a CPU VRM előttiek is púposak? Azok 2200uF/16V-osak, ha egyező márka/időbélyegző, lehet érdemes cserélni, de azok többnyire nem pupulnak. A kicsiket nem kell cserélni, HA egy hibás sincs köztük, de vannak olyan márkák-típusok, melyeknél kérdés nélkül (GSC, Tayeh és a többi ilyen, az Ost-t, Teapot, Capxont lehet például nyugodtan hagyni).
Igen, rányúlik a kondikra a hűtő, azért nem férne tőle.
Így van, 5 kondi kell, de 10db-ot akartam venni boltból, hogy legyen, ha legközelebb kell.
Rubycon jöhetne 5db és akkor a problémám meg is lenne oldva.
A többi nem púpos, azt hiszem KZL márkájúak.
(Ilyet cseréltem a legtöbbet, amik ki voltak folyva.)
El tudnád akkor küldeni az 5db Rubyt?
Árát privátban.''Amíg szól a zene muszáj felkelni és táncolni.''
-
didyman
őstag
válasz PH-User #27389 üzenetére
Rányúlik a hűtő a kondikra? Szélességben úgy nézem, van hely, a Rubyk 25x12-esek. Neked oda 5 kondi kell, a CPU VRM előttiek is púposak? Azok 2200uF/16V-osak, ha egyező márka/időbélyegző, lehet érdemes cserélni, de azok többnyire nem pupulnak. A kicsiket nem kell cserélni, HA egy hibás sincs köztük, de vannak olyan márkák-típusok, melyeknél kérdés nélkül (GSC, Tayeh és a többi ilyen, az Ost-t, Teapot, Capxont lehet például nyugodtan hagyni).
-
válasz PH-User #27389 üzenetére
Legalábbis, amik ott vannak a rosszak között, de nem púposak.
De mondjuk erre 478-asoknál (azoknál gyakori ez, mert nincs légáramlás a hűtő bizonyos oldalain) én azt szoktam mondani, hogy amennyit az a lap ér, és amennyi még a várható élettartama, elég csak a púposakat. Ez mondjuk azért más kategória.[ Szerkesztve ]
Mutogatni való hater díszpinty
-
PH-User
addikt
válasz didyman #27388 üzenetére
A 30mm az már túl magas, mert nem férne el a hűtő, ami rajta van.
Biostar NF550 AM2-ről van szó.
Közvetlen a CPU-keret mellettiek vannak rottyon.
Mit értettél az alatt, hogy illik az összeset kicserélni?
Az összes azt jelenti, hogy a kicsiket is, mindet, ami a lapon található?''Amíg szól a zene muszáj felkelni és táncolni.''
-
PH-User
addikt
Sziasztok!
Ismét bontottam egy trafót, de gőzöm nincs, hogy mire volt használatos.
Készítettem róla pár képet, ha valaki tud, kérem segítsen hogyan próbáljam ki?''Amíg szól a zene muszáj felkelni és táncolni.''
-
Doki16
addikt
-
Reggie0
félisten
válasz Doki16 #27378 üzenetére
Ugy tunik igen. A szamok alapjan az elsot valaszd, mert annak nagyobb a teljesitmenye. Ugy saccra neked 12V 100mA-re lesz szukseged, ami nagyjabol 1.2W. (15db lednel 12V-on valoszinuleg 3db van sorban, azaz 5 ag van, es ha nincs tulhajtva, valamint 5mm-es ledrol van szo, akkor az 5*20mA)
[ Szerkesztve ]
-
Doki16
addikt
válasz didyman #27374 üzenetére
Van itthon elfekvőben ledsorom ami eleve 12 voltról üzemel. Ugyebár az meg se szólal 5 voltról. Hármasával vannak egy ellenássál sorba kötve. Még arra gondoltam, hogy ellenállást cserélek rajta, de akkor se lenne valami nagy fényereje.
Ez egész jónak tűnik. [link]
[ Szerkesztve ]
A Tyrannosaurus Rex legközelebbi ma is élő rokona: a csirke.
-
PH-User
addikt
Olyan van, hogy csatlakoztatok egy ventilátort az alaplap CPU_FAN tüskéire, az felpörög teljes fordulatszámra, utána kicsit lelassul majd kikapcsol és utána zero, null, fail, semmi?
Újraindítás után sem indul be, másik ventilátor sem indul el rajta.
CHA_FAN-nal is megpróbáltam, azzal is ugyan ez. A 3.-ra már nem mertem rákötni, ott megy egy másik ventilátor.''Amíg szól a zene muszáj felkelni és táncolni.''
-
Doki16
addikt
Sziasztok!
Hogy lehet a létező legegyszerűbb módon 5 voltból 12 voltot csinálni? Kevés áramfelvétel elegendő.
[ Szerkesztve ]
A Tyrannosaurus Rex legközelebbi ma is élő rokona: a csirke.
-
Lompos48
nagyúr
Már volt itt szó róla. A kapcsoló a fázist kell megszakítsa. Ha a nullát szakítja, akkor a fázis eljut a fénycsőbe és parazita kapacitásokon keresztül picit világít(hat), mint egy ködfénylámpa (glimm). Próbálhatod megfordítani a konnektorban, ha oda van csatlakoztatva.
[ Szerkesztve ]
-
sgery
őstag
Sziasztok!
Vettem a hétvégén a konyhába egy fénycsöves lámpát a pultra. Vettem hozzá 3 eres rendes hosszabbítót, amit elvágtam és bekötöttem a lámpába.
Eddig ok, tökéletesen megy. Viszont éjszaka látszik, hogy halványan világít, villog. Tehát mint ha áram szivárogna át a kapcsolóján. Létezik ilyen, hogy gyárilag ilyen gagyi?
Mit tegyek? Cseréljem drágábbra vagy tegyek be egy kapcsolót a kábelre aztán használjam azt?Ja igen, és ha így hagyom az gríz?
[ Szerkesztve ]
FurTv-s Lapeno figurát keresek, aki tudja hol lehet venni szóljon!!!:)
-
Reggie0
félisten
válasz didyman #27353 üzenetére
Kicsit regen, viszont akkuknal is hasznaljak, igy jobb elmeleti kapcsolatot lehet teremteni a ketto kozott.
A borsav sem egyedulallo, de vegulis annyira nem lenyeges. A viz bontasahoz el kene erni az 1.23V-os potencialt az elektrolitban, kulonben csak marad az elektrolitikus disszociaszio, de az ionok nem lepnek ki az elektrolitbol. Mivel az elektrolit eleg jo vezeto, es kicsi is az ellenallasa, igy csak nagyon nagy aramoknal fordulhat elo. Viszont, tobbek kozott, emiatt van korlatozva a ripple current. Igy en meg mindig fenntartom, hogy csak parolgasrol van szo. (Raadasul az 1.23V-ot nem eleg elerni, mert ezen a szinten eleg kis merteku a reakcio, ugyanis az aluminium ioncsere arama elegge kozepes, a platinatol nikkeltol jocskan elmarad.)
Szerencsere penteken talalkozok az elektrokemikussal, akivel egyutt dolgozok egy kutatasban, ugy hogy megkerdezem az o allaspontjat es beszamolok rola.
[ Szerkesztve ]
-
-
-
darvinya
titán
Maga a telo tápjával gondoltam a táplálással.
Az eredeti kábel békén hagynám, csak olyan csatlakozót raknék hozzá ami a telon is van.Szóval erről a csatlakozóról lejövő két eret hova kössem.
Itt a gubanc, hogy ne csat hub legyen táplálva, hanem még a telo is kapjon belőle.
Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke
-
-
darvinya
titán
Üdv
Lenne a fenti összekötés.
Ezt táppal kellene ellátni.Arra gondoltam, hogy a OTG leágazás után és USB hud out csatiját kiegészíteném a +5V-os táp bekötéssel.
Ez működne?
Vagy inkább a hub-on külön eredetileg rászerelt táp csatin kapjae a tápot, akkor viszont tölteni fogja a telot?
-
didyman
őstag
válasz Reggie0 #27348 üzenetére
Kénsav? Az kicsit régen volt. Bórsav vizes oldata, némi etilén-glikollal, mely egyéb, jól titkolt összetevőkkel a víz bomlását igyekszik megakadályozni. Nem a párolgás a gond itt, az a kicsi dobozosok baja, hanem a víz elbomlása, amiatt növekedik meg a nyomás és romlik az elektrolit minősége-ez volt oka a kondipestisnek, a Rubycontól ellopott recept ugyanis nem volt tökéletesen reprodukálva a kínai tömegtermelőknél, az eredményét meg jól ismerjük. A meleg ugyanúgy elősegíti a folyamatot, akárcsak a párolgást. De a kiszáradó kondi nagyon ritkán púposodik meg, nem lesz túlnyomásos, pont az a gond ekkor, hogy a párolgott anyag hidegen nem csapódik le, hanem utat talál a külvilág felé.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Reggie0 #27350 üzenetére
Még a korábbi fpga-s témában van egy kérdésem.
Azóta megvalósítottam az ADC-t követően 16 mért minta átlagolását, viszont most jönne a DAC kimenetére a szűrő tervezése.
Bevetettem egy DCM-et, így 386kHz a maximálisan előállítható szinusz hullám frekvenciája, az ADC bemenetén meg van egy Shallen-Key szűrő [link], amit azt hiszem megnéztél, 0.5MHz-re van méretezve. Így elvileg adja magát, hogy a DAC után is egy ilyen frekifre méretezett szűrőt tegyek be.
Gyorsan csináltam egy kalkulációt 500kHz-re, de a Q és a minőségi tényező értékeit nem tudom mihez viszonyítani hogy jók-e.
Az biztos, hogy valami szűrő mindenképpen kell a kimenetre, mert ha rácsatlakozok egy fejhallgatóval, nem lenne szabad semmit sem hallanom nagy frekvenciákon, de mégis hallani, sőt az egyiken pont olyan zajt hallok, mint mikor nincs bedugva az antenna a rádióba.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
törölt tag
Urak,
Mekkora meló átvarrni egy ilyen up-down counter source code-ját, úgy, hogy grey-kód ( ) -szerűen, automatikusan érzékelje egy tárcsának nemcsak a körbefordulásának számát, de annak irányát is? A forrás dupla hall-elem vagy opto lenne.
Vagy egyszerűbb kompletten átemelni egy rotary enkóder library-jét és hozzáhegeszteni a 4 digites kijelző kódjához?[ Szerkesztve ]
-
-
Reggie0
félisten
válasz kjani18 #27309 üzenetére
Az elektrolit kondenzatornal ez nem lehetseges, mert az egyik fegyverzet nem szilard. Ezert elektrolit kondenzator. Ha atut, akkor veglegesen megserul a femen levo oxid reteg(ami a dielektrikum), igy az mindig atutve marad.
Azt sem lehet kategorikusan kijelenteni, hogy a kapacitas csokkenne a homerseklet novekedesevel. Nagyon sok elkonak van pozitiv egyutthatoju homerseklet-fuggese, peldaul az aluminium elkoknak.
A felpuposodott kondik egyszeruen kiszaradtak es az elparolgo elektrolit hozta letre a pupot. Egy atutott elko csak akkor nem okoz zarlatot, ha elparolgott belole az osszes elektrolit, mert akkor hianyzik az egyik elektrod.
-
-
-
-
darvinya
titán
válasz #22145024 #27328 üzenetére
Hát igen.
Most néztem Lomex honlapon mennyi lenne 3300uF 6.3V 10x25 RM 5.0 20% 105° 5000h SY006M3300B5S-1025 (YAG) LOW ESR & IMP MOTHERBOARD RoHS ez, kerek 60Ft.
1 db-ot leküldeni postán értelmetlen, 360Ft ajánlott levél szabvány, 395Ft+60Ft(bubis boríték) ajánlott, összesen 420-515Ft, ezt az összeget visszaküldeni címre(számla hiány miatt) 420-515Ft+540Ft(belföldi postautalvány)=980-1055Ft.
-
vodkaboy22
addikt
Ma is érdemes volt bemenni a lomexbe a keresett műszerdobozt a leértékeltek között dobálták tucatjával bovli pénzért a honlapukon meg 8k huf fölött...
Nem ez az első alkalom, hogy amit venni akarok azt a kiszorandó "bovlik" között fityingé megkapom a lomexben.Villamos- és Gépészmérnök - Blog-omban audio felszerelések és saját készítésű elektroncsöves erősítők.
-
válasz #22145024 #27326 üzenetére
Súlytól is függ Meg egyéb szolgáltatásoktól.
A könnyű dolgok elmennek olcsón. Ráadásul az ajánlott küldemény könyvelt, mint a csomag, nyomon is követhető.+ még ha 600 is, akkor is fele a posta, mintha a Lomexből rendelné.
[ Szerkesztve ]
Mutogatni való hater díszpinty
-
PH-User
addikt
válasz darvinya #27321 üzenetére
Igen, ha 10mm átmérőjű de a SAMWHA márkát kikerülném, ha egy mód van rá.
Kapacitásban számít a fizikai méret?
Tehát 25mm hossz helyett 20mm vagy 15mm kerül vissza?hcl
mintAdarab
Miért vegyek mást, ha nincs szükségem rá és most feleslegesen amúgy sem tudok költekezni, minden forint számít.
Nem egészen így van ez, amit írtál.
10db kondi nem nagy súlyt nyom, 40Ft a bélelt boríték, a feladás kb. 400Ft, OTP-be és K&H-ba díjtalanul juttatok pénzt, máshová 220Ft.''Amíg szól a zene muszáj felkelni és táncolni.''
-
-
törölt tag
válasz PH-User #27317 üzenetére
vegyél még mást is, akkor már nem dráma a csomagküldés összege.
Mondjuk egyébként is csak 2kHUF felett lehet neten rendelni... (És tutira ott van 2 nap alatt.)
Ha vki leküldi csomagba, az is kb 600HUF, plusz még amire te eljuttatod neki a lét. Szal nem olyan drága az a ezeöccá
Ja és ha nem neten rendeled, akkor soxor lényegesen drágább a kisboltban...[ Szerkesztve ]
-
válasz PH-User #27320 üzenetére
Értettem előbb is
Én általában előre rendelem az ilyesmit + rendszeresen van otthon bontva minden.
Postával semelyik webáruházból nem érdemes rendelni olcsó dolgokat, mert 99% még ajánlott levélként sem hajlandó küldeni, saját felelősségrre sem (drágát meg alapból nem webshopban veszek). Nem tudom, miért van ez, de nézegethetik a feltartott középső ujjam.Mutogatni való hater díszpinty
-
PH-User
addikt
"Ezért nem veszünk ilyesmit így..."
Leírtam feljebb, hogy miért nem tudok venni úgy, hogy besétálok és megveszem.eBay kilőve, mert sajnos nincs 1-1,5 hónapom rá, a héten el kellene készülnöm vele.
Phvhun
Megy vissza is mindjárt.
[ Szerkesztve ]
-
-
-
PH-User
addikt
válasz CPT.Pirk #27313 üzenetére
Az előfordulhat.
Én jó minőségű ónnal szoktam egy nagyobb gömböt odatenni és így egyszerre melegíti mindkét lábat.
A fogpiszkáló is jól tud jönni ennél a műveletnél.Más:
Egyébként lenne egy kérdésem felétek is, hátha sikerülne megcsinálni a lapot.
Ide beírtam, újra nem írom le, innen végigkövethető. Vagy esetleg kilistázhatom.[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
kjani18
őstag
Melegedés, púposodás közben a fegyverzetek távolodnak egymástól, ezért megszűnik az átütés. De a kapacitás a távolodás, ill. a kevesebb elektrolit miatt csökken. Hogy ez után megy -e az adott eszköz sok más paramétertől is függ.
Más
Ha valaki problémát jelez, és fel tudok ajánlani valamit, az hírdetésnek számít?
Vagy pl. kérdez proci ügyben, és belinkelem neki a saját hírdetésemet?[ Szerkesztve ]
Olvasd el, benne van a megbízhatóságom is! https://logout.hu/bejegyzes/kjani18/uzletszabalyzatom.html
-
kjani18
őstag
válasz didyman #27303 üzenetére
Az a legnagyobb baj, hogy a kiszáradt kondérok csak egy része púposodik fel!
A kiszűrésük szinte lehetetlen...Egyébként zárlattól, (átütéstől!) csak a melegedés és anyomás növekedése miatt a fegyverzetek picit távolodnak egymástól és megszűnik az átütés. Ha nem az elektrolit felforrhat, púposodik a kondi, akár le is lőheti a kupakot. Volt szerencsém hozzá...k..va nagyot szól.
Van valakinek használható ötlete arra, hogy forrasztgatás nélkül hogyan lehet kiszűrni a jelentősen csökkent kapacitású, de még nem felforrt( púpos) kondérokat?
[ Szerkesztve ]
Olvasd el, benne van a megbízhatóságom is! https://logout.hu/bejegyzes/kjani18/uzletszabalyzatom.html
-
PH-User
addikt
válasz darvinya #27297 üzenetére
25mm x 10mm fizikai méretű, 6.3V tűrésű, 3300uF kapacitású, 105C-os, Low-ESR kellene.
De lehet jó lenne rövidebb is.Az még nem biztos, hogy zárlat van, sőt! Tapasztalataim szerint a 80% elindul púpos kondikkal.
kondik kellenének.
-
didyman
őstag
válasz Phvhun #27298 üzenetére
Miből gondolod, hogy attól még mennie kéne? Ha történetesen az MCP-T tápjában van ez a két kondi, akkor gondolod, hogy púposan tizede sincs meg kapacitásuk, 20x-os ESR-ük mellett a lapnak el kéne indulnia? :-) Az ekorú NV lapkáknak sajnos van elég bajuk, valószínűbb ez a verzió, de púpos kondinál semmit nem lehet garantálni.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest