- Videós, mozgóképes topik
- CPU léghűtés kibeszélő
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Melyik tápegységet vegyem?
- Vezetékes FEJhallgatók
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Apple notebookok
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Hivatalosan is elkészült az NVIDIA App
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
őstag
válasz 14adam #18749 üzenetére
Üdv
Egy Telefunken előerősítőnél pl. a képen is látható tápcsatlakozókat egy relé kapcsolja:Természetesen a Preamp távirányítható és a manuálisan ki/be kapcsolható eszközök azokba az aljzatokba vannak dugva.Így a Preamp indításával együtt indul a végfok stb.Ő lenne az 3500-ért eladó de javításra szorul,távja nincs meg.Lefagy amikor rájön
Üdv:Attila
-
atesss
addikt
Üdv !
Mivel úgy néz ki hogy többek közt most ehhez az önindító behúzóreléhez is kelleni fog nagy áramokat mérnem, megtenném amit már régóta akarok, azaz valószínűleg beszereznék egy lakatfogós multimétert, vagy lakatfogós multiméter adaptert.
DC is kell, és sajnos a DC-t is tudók sokkal drágábbak...
Mivel lehet önindítóhoz is lehet hogy lenne használva, a 100A kellene, de lehet talán a 200A is. De itt ez úgyis alapnak tűnik.
Hogyan működnek ezek, Hall szondával ?
És a DC mérés más elvű, azért sokkal drágább ?Eddig egy dolgot találtam, ami teszik és talán ez a legolcsóbb (csak sajnos még ez is drága...), Maxwell MC-25692 lakatfogó adapter, pl: [link]
10e ft felett kicsivel lehetne már találni (Pl: [link]), de úgy néz ki hogy nem igazán beszerezhető.Mit találnék 10e alatt, ami tud DC A-t is ?
Vagy használt is jó lenne, sőt; de azt hol lenne érdemes keresni ?Gondolkoztam más megoldáson is, pl. áramváltón (pl: [link])
De még nem világos (még csak belenéztem ebbe a Wikipedia szócikkbe: [link]), ez jó-e DC-re is. -
atesss
addikt
válasz CPT.Pirk #18743 üzenetére
Ez pontosan mit is csinál, és hogyan ?
Illetve mekkora akksikhoz való, univerzális vagy adott kapacitásra kell ?Lompos48
Nem rossz az ötleted.
Bár az alkalmazás fogyasztását nehéz kalkulálni, mivel ez a nagy terhelés miatt az akksiból sokszor többet kivenne, mint amennyit az I*t alapján kikalkulálnék (hiába 20A, ha csak fél másodperc).
Persze ezt is méréssel kellene; megy 1-2 napot üzemben, és megnézem mit vesztett el a használat + az önkisülés összegeként. -
atesss
addikt
Közben leírom a másik ötletemet is:
PC ATX tápegység.
Mivel a 12V-on kell sokat tudnia, ezért egy modernebb darab kell.
De pl. 3500-ért találtam használtan olyan 400W-os Chieftek-et, ami 14A + 15A = 29A-t tud leadni a 12V-os ágain, tartósan (12V combined = 348W).
Kérdés csúcsban tud-e többet ? (A táp matricáján erről nem szerepel semmi.)A két 12V-os ágat simán összevonhatom, ha nincs nagy eltérés a két ág vezetékezésében, akkor ugye szimmetrikusan fog megoszlani az áram ?
(Mivel ki tudja ez lesz-e a végleges megoldás, szétbontani nem akarom a tápot, vagy megbontani a vezetékeit, a Molex + 4Pin 12V táp + PCI-E VGA táp + egyebekről venném le csatlakozóval az áramot.)
De ha csak csúcsban kell fél másodpercig, akkor elég lenne egy vagy két darab Molexről (egyik ág) + a 4Pin 12V-os tápcsatiról (ha az a másik ágon van) levenni ezt a nagy áramot is ?Vajon mit bírhatnak leadni a PC tápok nagyon rövid ideig ?
Mert ha jó lenne valamelyik itthonról is, akkor egyenlőre nem vennék.
250W-os modern, 80+-os FSP-im vannak, az erősebb:
ATX3025-HEN; 12V1=16A; 12V2=16A; 3,3V & 5V = 115W Max; Total output max. 250W, Peak load 300W.
(Az FSP ZEN 1. gen-t nem akarom ilyennel terhelni, örülök hogy mostanában elindul valahogy...)
A 300W az 25A lenne, ha azt bírja egymagában.
Nem lehet hogy nem örülne a táp, hogy a többi ágon semmi terhelés nincs ?
Illetve hogy 0 terhelésről 12V 20A-re ugrik egy pillanatra, majd vissza 0-ra ?Vagy esetleg ki lehetne kötni a 12V-os ágon az Over Current Protection-t, de ahhoz át kell nézni a kapcsolást rendesen. Na meg jó lenne úgy csinálni, hogy vissza tudjam rakni ha kell később.
-
Lompos48
nagyúr
válasz atesss #18754 üzenetére
Mivel lehet önindítóhoz is lehet hogy lenne használva, a 100A kellene, de lehet talán a 200A is. De itt ez úgyis alapnak tűnik.
Hogyan működnek ezek, Hall szondával ?
És a DC mérés más elvű, azért sokkal drágább ?Az elv az maga a Hall-effektus. Utánanézhető, mert egy érdekes fizikai jelenség. Egyébként a Hall-szonda meg a más mágneses kör dobja meg az árat.
Hónapokkal korábban többet tárgyaltunk itt söntök számításáról. Keress vissza, az jó lesz AC-DC-re egyaránt.
A linkelt áramváltó azt hiszem csak váltóáramban működik, de nem biztos.
A Wiki cikknél egyértelműen írja az AC-t.Persze ezt is méréssel kellene; megy 1-2 napot üzemben, és megnézem mit vesztett el a használat + az önkisülés összegeként.
Ezt szuggeráltam tegnap.
A két 12V-os ágat simán összevonhatom, ha nincs nagy eltérés a két ág vezetékezésében...
Ezt csak akkor, ha ugyanonnan jönnek, tehát műszerrel megmérve zárlatot találsz közöttük. Ha fesz. eltérés van köztük nem kötném össze csak mondjuk 1-1 diódán keresztül.
Vajon mit bírhatnak leadni a PC tápok nagyon rövid ideig...
Lehet, hogy van bennük teljesítmény meg melegedésre korlátozás, de az áramkorlát lesz az, ami instant közbelép túlterhelésnél.
Vagy esetleg ki lehetne kötni a 12V-os ágon az Over Current Protection-t
Azt azért ne!
-
atesss
addikt
válasz totya694 #18755 üzenetére
Miért pont a PFC ?
Annak elvileg nem is dolga a lekapcsolással (vagy a védelemmel) foglalkoznia.Ha meg nem PFC-s akkor túl régi ahhoz, hogy a 12V-os ágán 20A-nél többet tudjon.
Passzív PFC-s viszont tudhat annyit (Pl. az FSP PNF sorozat egy elég erős darab volt. Csak sajnos használtan is elég drágán adják - talán pont emiatt.) -
Lompos48
nagyúr
-
lehello
csendes tag
Sziasztok!
Egy nagyon erdekes kerdesre keresek valaszt.
Van egy felig automatizalt himzesre kifejlesztett varrogepem, amin talalhato 3 encoderes leptetomotor. A gep X es Y tengelyen kepes mozgatni az asztalt, mig a 3 ik motor az anyag behuzasara van kitallava.
En az anyagot 3-5mm es oltesekkel varrom. A problemam az hogy a gep korigal. Tehat ha vhol kihagy egy oltest akkor azt a gep eszre veszi es a kovetkezonel korigalja, igy megtortenhet az hogy nagyobb oltesek jelennek meg mint az kivant hosszusag. Ez ugy van megoldva hogy a gep a control unitbol kikuld egy impulzust az encoderes leptetomotor fele, mig a motor is kuld egy impulzust a CU fele, majd ezt softosan osszehasonlitja a gep. Ha a ket impulzus megegyezik a gep nem korigal hisz nem eszlelt hibat, ha elterest eszlel akkor a kovetkezo oltest mar hosszabra csinalja.Nekem az lenne a fontos hogy tartsa a gep a kivant oltes hosszusagot es valami elektronikai megoldassal becsapni a gep softjat.
Ugyanazt az impluzust kellene eloalitani a motortol mint amit kikuld a CU es igy a gep nem latna kulonbseget.Szoval azt szeretnem toletek kerdezni, hogy van valakinek otlete hogy hogyan tudnam atverni a gepet?
Egy elmeletet keresek egy jo otletet!Kerlek ha valakinek barmilyen otlete van irja meg nekem, nagyon sokat segitene.
Elore is koszonok minden hozzaszolast!
-
atesss
addikt
válasz lehello #18759 üzenetére
Teljesen ki akarok kapcsolni a CU működését (teljesen szabadon meghagyni saját magadnak hogy variálgasd az öltés hosszúságot), vagy pedig azt akarod hogy működjön a CU, csak nem a bele táplált mondjuk 3mm-t tartsa fixen, hanem a te általad kívánt öltéshosszúságot ?
Utóbbi esetben ha te pl. 6mm-t szeretnél, a CU pedig 3mm-t akar, akkor valami olyasmi megoldás kellhet, amivel a visszajelzés frekvenciáját "megduplázod", így a 6mm helyett 2x gyakoribbnak hiszi, azaz 3mm-nek.
De aztán könnyen lehet hogy ez nem ilyen egyszerűen működik, a visszajelzés működését csak valamilyen hardver leírásból lehetne megtudni (pl. Service Manualt próbáltál keresni hozzá ? - ha írsz pontos típust, esetleg én is rákereshetek hátha lenne).
Vagy a visszajelző áramkört átnézve is kaphatsz ötletet hogy hogyan is működhet.
De leginkább méréssel kellene, azon belül is szerintem oszcilloszkóppal.Ha kihagy egy öltést, akkor a következőt miért csinálja hosszabbra ?
Ennek semmi értelme nem lenne, pont hogy a kihagyás miatt eltérés (sima varrásnál azon a környéken a kisebb varráserősség) miatt utána "be kellene pótolnia", vagyis egy-két öltés erejéig rövidebbre vennie. -
atesss
addikt
válasz Lompos48 #18758 üzenetére
A sönt jó lenne, csak az a probléma, hogy az csak a mérendő kör megbontásával használható.
Én pedig pont azért vennék lakatfogósat, hogy egyrészt megbontás nélkül, másrészt a mérendő kör működését nem megszakítva (pl. megy egy PC, amit nem is akarok kikapcsolni, csak egyet rámérni) is tudjak mérni.
Ezen az önindító-elektromágnes dolgon kívül a főbb felhasználás (amire már régóta kellene) 230-as hálózaton áram / fogyasztás mérés lenne.Illetve jó lenne még 230-as szinuszon a fesz és áram viszonyát, fáziszöget, teljesítménytényező-becslést, Induktív motorok, PFC-s és anélküli kapcs.üzemű tápok áram-felvételi függvényét figyelni, mérni.
Ehhez viszont gyors működésű eszköz kellene, és szkópra dugnám rá.
A multiméter alapú mérők erre alkalmatlanok (Az A/D átalakítók müködési ideje miatt), erre valamilyen mérőátalakító kellene, pl. az áramváltó jó erre, nem ?
Vagy mit lehetne még erre használni ?
Valamilyen induktív alapon működő I --> U átalakító kellene igazából, ami a mérendő áramot szintén nem magán átfolyatva méri.
A kimenete pedig feszültség - mivel szkóppal ezt mérek.
És elég gyors, hogy a több 10 khz-es felharmonikusokat is lássam nagyjából.A Hall effektus gondolom ezt csinálja (majd utánaolvasok). Csak kérdés hogy pl. ez a linkelt Maxwell milyen gyorsan működik.
-
moha21
veterán
válasz atesss #18762 üzenetére
Ha PFC-s és egyéb cuccokat méregetsz akkor azért bele kell számolni, hogy nem tiszta szinuszos jel lesz a mérendő jelalak, valódi effektív értéket mérni tudó eszköz kell oda.
Enélkül egy mezei multiméter is pl a 230V-ra kiír 180 V-ot..ami már azért elég nagy hiba ( vagyis nem hiba csak szinusznál gyok2, fűrészjelnél gyök3, négyszögjelnél == )20k alatt nem találsz ilyen eszközöket, sajnos én is idáig halogattam a dolgot, de megfelelő mérőeszközök nélkül semmit nem lehet kezdeni. És a 20-30k multik és lakatfogók még elég visszafogottak tudásra, utóbbit én is nemsoká rendelek, mert inverteres hegesztők nézegetésénél nem árt. :-)
ON:
Autó aksiról meg kell nézni, hogy mekkora a csúcsáram amit felvesz az a relé, illetve mennyi ideig és utána mi is történik. Ezután lehet gondolkodni, hogy mi is legyen esetleg aksi helyett, bár Lompos48-al egyetértve én is a kikukázott aksinál maradnék.
[ Szerkesztve ]
Nem az az igazi férfi aki minden nőt meghódít, hanem aki ismeri a nagyfeszültségű földkábelek szigetelésének technikáját.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz atesss #18753 üzenetére
Ha minden igaz, 12 - 120Ah között bármire rá lehet tenni, most a teljes pdf-je nem jött be. Itt a leírása: [link] Egy kondit tölt az akku feszültsége fölé, majd rákapcsolja az akkura, ez olyan 5 másodpercenként megtörténik egy nagy áramértékű de nagyon rövid impulzus formájában.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
moha21
veterán
válasz totya694 #18765 üzenetére
Én is ezért javasoltam egy mérést egy peak értékkel, mert a PC táp lekapcsol. ( Gondolom akkurol mindegy, ha a kapcsoló esetleg 10 V-ot kap van annyira "igénytelen" a kapcsoló ).
Nem az az igazi férfi aki minden nőt meghódít, hanem aki ismeri a nagyfeszültségű földkábelek szigetelésének technikáját.
-
őstag
válasz moha21 #18766 üzenetére
Íme egy rajz.Az indítómotorokon található mágneskapcsolók nagy része 2 tekercses(mint a rajzon is).
A behúzó tekercs "tud" nagyobb munkát végezni de nagyobb is az áramfelvétele mint a bent tartó tekercsé.
Az aksi lehet az ideális megoldás vagy a tőlem kb. 2m-re lévő 600W-os 14kg-os 12V 50A-es trafó.
A PC táp még ha gyenge akkor azért nem bírja ha meg 500-1000W-os akkor meg azért mert a védelmek lövik ki a tápot.
"ha a kapcsoló esetleg 10 V-ot kap van annyira "igénytelen" a kapcsoló )."
Azt még nem is említettem,hogy egy picit "alá is szokták" méretezni feszültségbe mert ugyan is az indítás időtartama alatt 10V-ig "eshet" vissza az aksi feszültsége.[ Szerkesztve ]
Üdv:Attila
-
moha21
veterán
válasz totya694 #18767 üzenetére
Ezek a kapcsolók sorba vannak kapcsolva az indítómotorral nem? Azért gondoltam, hogy leeshet a feszültség rendesen, amíg indít a gép. PC táp védelmeivel egyetértek, szerintem is ez lenne, de persze meg lehet próbálni.
P.S.: Nem nyitja meg, meg szarakodik az internetem :S
-
őstag
válasz totya694 #18767 üzenetére
Elolvastam a cikket és szomorúan szembesültem ismét,hogy teszik tönkre a mérnökök/autó gyártók azt amit autóvillamosságnak hívtak régen.
A mágnes kapcsolóba épített elektronika "szerinte" egy selejtes megoldás.
-ha nincs olajozva a sárgarézben csúszó vasmag akkor berágódik és kuka
-ha olajozva van akkor meg mint egy dugattyú préseli hátra az olajat az érintkezők közé.
(egyéb ként is a mágneskapcsolók meghibásodásának 90%-ban ez szokott az oka lenni)
-Az érintkezők nyitásának alkalmával rézdarabok szoktak leválni/fröccsenni(még ha csak kicsi darabkák is de mint vezető szemcsék jelen vannak)
-egy Bosch hagyományos mágneskapcsoló(sok-sok autó típushoz való) 4-5000Ft az új elektronikával is ellátott példány meg szerintem 15.000-nél kezdődik.Üdv:Attila
-
johniee
senior tag
Van egy mp3 lejátszóm aminek elég gagyi gyári akksija van/volt, Nokia akksit raknék bele.
Viszont nem vagyok képben, hogy mit jelent a pozitív melletti 2 érintkező.
Valaki tudja esetleg?"Nekem a paszta szenvedély" by Tesco-Zsömle =)
-
atesss
addikt
válasz moha21 #18763 üzenetére
Egyértelmű. Vagy ha nem kell mérnem True RMS-t (vagy csak esetleg csúcsot, vagy periódusidőt; amihez nem kell integrálni), csak a jelalakot akarom figyelni, akkor egy (analóg) szkópra dugnám rá.
És pont erre lehet jó a lakatfogós adapter - aminek mV/1A vagy mV/0,1A kimenete van.
Persze ha úgy működik ahogy remélem, és elég gyors (A Hall szondának a Méréstechnika könyvem szerint a felső határfrekvenciája néhány kHz).
De találtam egy másik fórumban egy leírást, az alapján lehet erre használni ! : [link] (közepénél kezdődik a lakatfogós téma) és folytatása: [link]Aztán kérdés hogy végeredményben hány kHz-ig megy, de ha nem sokáig nekem már úgy is megfelel (nagyjából látom a jelalakot, az már elég lehet sokszor. Vagy fázishasításnál látom a szinuszos részt. Motornál meg szinusz van, csak fázisszöggel).
Ha ez így használható, akkor szerintem a 10e-t simán megéri !Aztán meg amúgy is kéne egy másik, komolyabb multit is vennem, amiben van csúcsérték tárolás, True RMS, PC-kapcsolat, frekvencia MHz-es tartományig, kitöltési tényező, stb.
Csak még ha nem is veszek valami pontosat, akkor se hinném hogy megállna mindez 30e alatt...
(Néztem 20-25 körül már pár hónapja Maxwell-t, True RMS biztos nem volt benne, talán csúcsérték-tárolás sem, de a többit tudta.)Kikukázott akksi megvan !
A régi lakásunk új tulaja nem vitette még el a szemeteket, úgyhogy ott volt az autó-akksi is még, és sikerült elkérnem/visszakérnem tőle.
Egyébként villamosmérnök, úgyhogy megértette hogy mire is kellene, és mondta is hogy jó ötlet erre.
Mondta hogy ő is használt hasonlót olyan helyen ahol puffernek kellett, céges szünetmentesekből kiszedett fáradt akksik erre még simán jók voltak.Most már csak fel kell tölteni, és elsőre mindenképp kíméletesen.
Az is megvan elvileg, vettem egy Aldi-s AutoXS akksitöltőt is végül 5000-ért, korábban is akartam (itt is kérdeztem róla még novemberben, bár akkor 4000-be került; de nem biztos hogy pontosan ugyanez a típus) már aztán végül nem volt tökéletes ezért nem vettem.
De rájöttem hogy ennyiért jobbat nem is fogok kapni, magamnak csinálni meg most túl sok idő lenne. Egy kis utánajárással kiderült hogy pont a mellettünk lévő Aldiban maradt még. -
-
Lompos48
nagyúr
válasz atesss #18772 üzenetére
(A Hall szondának a Méréstechnika könyvem szerint a felső határfrekvenciája néhány kHz).
Igaz nem a problémádhoz kötődik közvetlenül, de érdemes esetleg tudni erről picit többet.
A Hall-effektus lényege az alábbi ábrából tisztán kiderül:
vagy:
Maga az érzékelő (a félvezető lapocska) elméletileg nincs hogy olyan alacsony határfrekvenciát diktáljon. Magával a fizikai jelenséggel lenne ellentmondásban. Dokumentálva van pár GHz-es alkalmazása is. Az említett határt esetleg a konstrukció többi része (mágneses kör kialakítása, feszülségérzékelés meg még egyebek) okozhatják. És természetes, hogy nincs szükség kéziműszeres mérésekhez ilyen frekvenciákra.
És hadd' ne írjam ide hány évvel ezelőtt írtam ebből (Hall effektus és alkalmazása nagyon kis áramok mérésére) diplomadolgozatot.
[ Szerkesztve ]
-
moha21
veterán
válasz atesss #18772 üzenetére
"Aztán meg amúgy is kéne egy másik, komolyabb multit is vennem, amiben van csúcsérték tárolás, True RMS, PC-kapcsolat, frekvencia MHz-es tartományig, kitöltési tényező, stb.
Csak még ha nem is veszek valami pontosat, akkor se hinném hogy megállna mindez 30e alatt..."13.144 Ft + ÁFA ért vettem újonnan ilyen szerkezetet, 10 Mhz-ig frekvencia, kitöltési tényező, True RMS, RS232...szerintem a 20k-s kategóriában a legjobb vétel. [link]
Maxwell-t nem éri meg venni AXIOMET néven ugyanazt megkapod féláron. pl. az MX-25306 az ugyanaz, mint az AX-588 csak dupla áron. _
Lakatfogós multim még nincs, arról nem tudok beszámolni. Egyébként szerintem kicsit lassú az UT60-as multim.
-
atesss
addikt
válasz moha21 #18778 üzenetére
Ez tetszik !
Ennyiért tényleg jó vételnek tűnik.
Részletesebb infók:
Gyári oldalon a spec.: [link]
Magyar spec.: [link]
Teljes angol manual: [link]Amit nem tud, az a 20A-es méréshatár, de ha lesz lakatfogós adapterem, akkor ez lényegtelen lesz.
Amúgy a 10A-re és a 4A-re is elég komoly megszorítás van:
4A & 10A Range:
For continuous measurement 10 seconds
and interval not less than 15 minutes.És a PC kapcsolata RS-232, ami összességében talán jobb.
Hozzá kell számolnom így egy USB átalakítót még mondjuk(kb. 2k ?).
De viszont úgy néz ki, hogy - a Maxwell-ekkel ellentétben (mintha arról is találtam volna még 1x már min. 4-5 éve; de azóta többször próbálkoztam órákat keresni, és nem leltem meg újra) - van dokumentáció a soros portos adatküldésről, vagyis a protokollról: [link]
Innentől kezdve pedig már csak programozás kérdése egy saját PC szoft, vagy akár egy MCU-s adatgyűjtő-kijelző-elemző.A csúcsérték tárolás hiányzik belőle, de a PC-n keresztül ez is megoldható (tud ilyet a gyári szoft ?).
Amúgy mibe lehet kimenteni a mért adatokat, van közvetlen Excel ?Biztos találok még olyat amit nem tud, pedig jól jönne; de arról hogy mindent tudjon egyben, arról már letettem korábban.
(És itt nem az árról van szó, mert nem hinném hogy a sok hasonló árkategóriájú multiba - amiből hiányzik pl. a kitöltési tényező, hőmérséklet; meg pár hasonló apróbb dolog - nagy plusz költség lenne ezeket berakni.
Egyszerűen nem akarnak olyat csinálni, amiben minden benne van, hogy legyen miért újat / még egy másikat venni. Fogyasztói társadalom...)MOD:
De mit jelent ez, hogy picit lassú ?![ Szerkesztve ]
-
moha21
veterán
válasz atesss #18779 üzenetére
Másik multiméterem gyorsabban reagál a feszültség változására.
xls fájlba ment adatokat:
No Time DC/AC Value Unit AUTO
1 15:04:28 DC -040.5 mV AUTO
2 15:04:28 DC -040.7 mV AUTO
3 15:04:28 DC -040.9 mV AUTO
4 15:04:29 DC -041.1 mV AUTO
5 15:04:29 DC -041.3 mV AUTO
6 15:04:29 DC -041.4 mV AUTO
7 15:04:30 DC -041.5 mV AUTOÍgy néz ki, a saját program is csinál ugyan grafikon bmp-be, de excelben jobban lehet diagrammot készíteni. Szünetmentes kimenete : [link]
ennyit a valódi effektívről . Ja és linux alatt is lazán használható.Csúcsérték az tényleg nincs, kevertem a hold funkcióval. A maxwellben van.
-
PHM
addikt
Üdv!
Karancs4PE tűzhelyhez keresek gyújtó nyomógombot.
Ez egy 1 morzés nyomógomb, olyan menetes felfogatással,
mint a forgó potméterek. (Kb 12 mm-es az átmérője.)
Ha valaki tudja, hol találok ilyesmit, ne tartsa magában.Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
ArchElf
addikt
Egy zajmérőt csinálnék a RPI-hoz (kellene a dB és a frekvencia), van valakinek elképzelése, hogy lehetne a legegyszerűbben megoldani?
AE
Csinálok egy adag popcornt, és leülök fórumozni --- Ízlések és pofonok - kinek miből jutott --- Az igazi beköpőlégy [http://is.gd/cJvlC2]
-
MasterMark
titán
válasz CPT.Pirk #18673 üzenetére
Üdv újra.
Ez volt a probléma: [link]
Megcsináltam amit javasoltatok, azaz egy elosztóba van dugva minden, de sajnos ugyanúgy nagyon hangosan búg, és ha a monitort bekapcsolom, akkor még jobban, sőt ha a fényerőt lejjebb veszem akkor más-más hangon búg. (100%-on a leghalkabb) Valamint ugyanúgy behallatszik minden lámpa oltás, stb.Mit lehetne csinálni vele?
Switch Tax
-
moha21
veterán
válasz MasterMark #18783 üzenetére
A földelés egyébként rendben van? / most itt nem a hurokra gondolok meg ilyesmi, hanem van -e egyáltalán normális földelés /.
Panel? Kertes ház?
-
MasterMark
titán
válasz moha21 #18784 üzenetére
Panel lakás, fogalmam sincs, hogy van. (De pl. néhány a konnektorban két kábel van mindenből és ha azokat nem kötöm össze akkor a következő konnektorban nincs áram.)
Most hallom, ha a dekódert bekapcsolom akkor is van pukkanás, pedig az nem földelt. (Az erősítő igen.)
Meg olvastam olyat is hogy kontakthiba miatt is lehet a búgás?
[ Szerkesztve ]
Switch Tax
-
mezis
félisten
válasz MasterMark #18783 üzenetére
Üdv.!
Ha a PC-t csatlakoztattad ehhez az ertősítőhöz, az interneted meg koaxon érkezik, akkor csavarj be a koaxba egy galvanic isolatort. Figyelj arra, hogy 2.4 GHz legyen a felső határ.
mezis
-
mezis
félisten
válasz MasterMark #18787 üzenetére
A PC-d védőföldelése és annak a konnektornak a védőföldelése, ahová a PC-d csatlakozik rendben ?
mezis
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz MasterMark #18789 üzenetére
Van kézél egy multiméter?
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz MasterMark #18791 üzenetére
Pl. szakadásvizsgálóval megnézni, hogy a hosszabbítóban be van-e kötve a földelés. Egy olcsó gagyi, 500Ft-s alap multiméter is teljesen jó a vizsgálatokra.
Itt a panelban nálunk amikor nem volt földelve a gép, 115V AC-t mért a műszer a gépház és a fűtéscső között, de ezt kézzel is lehetett érezni.Viszont ez:
Panel lakás, fogalmam sincs, hogy van. (De pl. néhány a konnektorban két kábel van mindenből és ha azokat nem kötöm össze akkor a következő konnektorban nincs áram.)elég rosszul hangzik, ha csak 2 vezeték van, akkor ott nincs védőföld, olyan konnektorból csak kettős szigetelésű berendezést szabad használni, az erősítő és a pc sem olyan, bármi hiba esetén halálos áramütést kaphattok bármelyik fém felülettől.
Nem tudom, hogy ilyen konnektorról mennek-e a dolgok, ha igen, akkor keress olyat, ami normális. Nem értek különösebben a villanyszereléshez, majd a többiek mondanak tanácsokat a védő földel kapcsolatban. Lényeg annyi, hogy minden konnektorban meg kellene lennie.
-
-
ArchElf
addikt
válasz ArchElf #18782 üzenetére
Erre valakinek ötlet? Egyszerűség (meg az elérhető prifériák miatt) GPIO-ra kötném. Valami mikrofonfélét gondoltam rá, csak nem tudom, hogy indulhatnék neki
AE
Csinálok egy adag popcornt, és leülök fórumozni --- Ízlések és pofonok - kinek miből jutott --- Az igazi beköpőlégy [http://is.gd/cJvlC2]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz MasterMark #18794 üzenetére
Oh, akkor félreértettelek.
Az elosztót attól még érdemes megnézni, volt itthon pofás kinézetű elosztóm, amiben a kínaiak csesztek bekötni a földelést, plusz csavar helyett össze is szegecselték. Ment a kukába...
Nah, viszont azt tudom javasolni, hogy húzz ki mindent és elemenként építsd fel a rendszert. Előbb utóbb ki fog derülni, minek a bekötésével vadul el a helyzet.
[ Szerkesztve ]
-
MasterMark
titán
válasz CPT.Pirk #18796 üzenetére
Nah megcsináltam amit mondtál, ha egyedül van bedugva az erősítő olyan csönd van, hogy elsírom magam. Ha bedugom a monitort, akkor egy nagyon halk 'zzzzzz' hang jön, ami még elviselhető lenne. És amint bedugom a dekódert, azonnal pattan és jön a mély 'búúúúú'. Ennek a dekódernek földeletlen dugóval, egy adaptere van.
Switch Tax
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz MasterMark #18797 üzenetére
Alakul. Egy lehetséges megoldás, hogy megbontod a dekódert és az erősítőt összekötő kábelek külső szigetelését az egyik oldalon, hogy az árnyékolás csak az egyik végén érintkezzen. Ezzel nem rontasz a kábelen, viszont jó esetben megszűnik a földhurok az útvonal átvágásával.
Erről van szó lerajzolva. Ha nincs átvágva, kialakulhat a hurok.Amúgy belelátsz az erősítőbe? Az érdekelne, hogy látszanak-e szép nagy, pár centis kondenzátorok a bemenetek környékén.
-
Kommy
veterán
Sziasztok!
Tudnátok nekem segíteni, hogy hogyan működhet az autóban lévő üzemanyag szint jelző.
A gondom az vele, hogy tele tankkal sem mutat 3/4-nél többet, és össze vissza mutat közben is.A jeladót kivetem és megnézem, mérhetően változik az ellenállás ha mozgatom az úszót, és ez az érték min és max is állandó tehát nem ingadozik.
megpróbáltam azt is, hogy mit csinál ha maximumra rakom kivett állapotban ekkor maximim 1/4-ig ment fel a jelzés.
Egy Peugeot 106-osról van szó amit 1999-ben gyártottak.
kapcsolási rajz:
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest