Hirdetés
- Dedikált NPU-t tervezne az AMD?
- És akkor egy fejlesztőstúdió rájött, hogy vissza is élhetne a felskálázással
- Száguld a Meta és a Microsoft, 500 milliárd dollárral lőttek ki az AI-részvények
- Jól áll az ARM-os Windows helyzete, de a játékoknál nem jön az áttörés
- Kínai kézbe kerül a MediaMarkt áruházak tulajdonosa
- Milyen Android TV boxot vegyek?
- Nubia Red Magic Astra - táblajáték
- Bővíti a Strix Halo kódnevű dizájn képességeit az AMD
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- És akkor egy fejlesztőstúdió rájött, hogy vissza is élhetne a felskálázással
- Apple MacBook
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Házimozi haladó szinten
- Xiaomi Pad 6 - kiapadhatatlan jóság
- Jól áll az ARM-os Windows helyzete, de a játékoknál nem jön az áttörés
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Batman2
őstag
válasz
Lompos48 #17895 üzenetére
Szevasz
Köszi szépen, ez hasznos infó volt !
Szerencsémre azért nagyjából értem az angol szöveget.Tehát ha jól értettem, akkor az elektroncsöveket felhevítik elkészítés után, és ha szép ezüsttükör alakul ki benne, akkor rendben van a vákum, nincs benne oxigén, ha pedig fehér lesz, akkor bárium oxid keletkezett, oxigén van a csőben !
Akkor moszmár azt is értem, hogy a nagy teljesítményű erősítő csövek miért világítanak úgy mint egy villanykörte, mivel azok thóriumos elektroddal (fűtőszállal) rendelkeznek, amik 2400 fokon ízzanak, míg a normál csövek csak 1000 fok körül, narancssárga izzásban.
A fütőszáll fehér poros bevonata pedig bárium és stroncium oxid, ami még jobb az elektronkisugárzás szempontjából, mint a thóriumos wolfram szál.
Az indirekt fűtésű csövekben pedig nikkel burok van a fűtőszál körül, szintén oxiddal bevonva, ami szintén jól amittálja az elektronokat.Ez hasznos kis leírás, mégegyszer köszi !
Üdv.
-
Lompos48
nagyúr
És igen: tényleg bárium, de ezüstös (silvery) kinézetű.
De a katódnál is van ám bárium.
Most idézek, amiért majd taslikat kapok, hogy miért nem fordítottam le.
The getter in most glass tubes is a small cup or holder, containing a bit of a metal that reacts with oxygen strongly and absorbs it. (In most modern glass tubes, the getter metal is barium, which oxidizes VERY easily when it is pure.) When the tube is pumped out and sealed, the last step in processing is to "fire" the getter, producing a "getter flash" inside the tube envelope. That is the silvery patch you see on the inside of a glass tube. It is a guarantee that the tube has good vacuum. If the seal on the tube fails, the getter flash will turn white (because it turns into barium oxide).
1) The thoriated filament: it is just a tungsten filament, much like that in a light bulb, except that a tiny amount of the rare metal THORIUM was added to the tungsten. When the filament is heated white-hot (about 2400 degrees Celsius), the thorium moves to the outer surface of it and emits electrons. The filament with thorium is a much better maker of electrons than the plain tungsten filament by itself. Nearly all big power tubes used in radio transmitters use thoriated filaments, as do some glass tubes used in hi-fi amps. The thoriated filament can last a VERY long time, and is very resistant to high voltages.
2) The other kind of cathode is the oxide-coated cathode or filament. This can be either just a filament coated with a mixture of barium and strontium oxides and other substances, or it can be an "indirectly heated" cathode, which is just a nickel tube with a coating of these same oxides on its outer surface and a heating filament inside. The cathode (and oxide coating) is heated orange-hot, not as hot as the thoriated filament--about 1000 degrees Celsius. These oxides are even better at making electrons than the thoriated filament. Because the oxide cathode is so efficient, it is used in nearly all smaller glass tubes. It can be damaged by very high voltages and bombardment by stray oxygen ions in the tube, however, so it is rarely used in really big power tubes.Ez a történelem...
-
Batman2
őstag
Lompos, PHM !
Érdekes infók, köszi és vároma továbbiakat !
Üdv.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
DonThomasino #17890 üzenetére
nope
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #17890 üzenetére
Lágyvasas, meg elektrodinamikus alapműszerek azok, amik képesek egyen- ás váltóáramú mérésekre egyaránt. Ha emlékezetem nem csal, ezeknek a skálája nem lineáris (legalábbis a kezdeti - mondjuk a skála első harmadán).
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
DonThomasino #17888 üzenetére
Az váltakozó feszültség lesz. Alap műszer alatt egy darab mutatós panelműszerre gondolsz, vagy olcsó multiméterre? Mert utóbbinál ez alap funkció.
-
DonThomasino
veterán
Alap mérőműszerrel hogy tudunk váltó áramú feszültséget mérni?
-
trialboj
őstag
nagyon megtetszett ez a fényorgona, el is rugaszgodtam kicsit az 5 voltos ledjeimtől, s egyből a billiárd asztal aljára készítenék egy kis hangulattunningot, ilyen neonokra gondoltam, ez bírná a villogást, vagy arra speciálisabb kell?
A fényorgona résszel tudnátok segíteni, kb mennyibe kerül, mire kell figyelni mikor összekötöm, ezeket nem lenne vicces kiégetni az első alkalommal. -
Batman2
őstag
Apropo, ha már szóba kerültek az elektroncsövek felmerült egy kérdés !
Miért van minden elektroncső tetején, esetleg az oldalán egy tükrös, fémes rész ??
Eleve gyártástól kezdve ilyen, vagy csak a használat során, a párolgó elektródok teszik ilyenné, illetve annak a bizonyos anyagnak a párolgása, amit bele teszenek a fém gyűrűbe, vagy lapba ??Jobbá teszi esetleg a cső vezetését, alacsonyabb feszültségen működik, mint nélküle, vagy netán az alaktródok párolgása helyett hivatott párologni, bár a fűtőszálon kívül a többi fém rész nem meleg és szerintem nem párolog ?
A NIXI csövemben is van ilyen.
Üdv.
-
joecontra
addikt
Egy beltéri kimenő RGB színjeleit szeretném a grafikus kártya kimenő RGB jeleinek frekvenciájára tenni.
A grafikus kártya szinkronjeleit már bekötöttem a beltéri színjelei mellé és szép kivehető kép is van a VGA monitoron, csak oldalra sétálgat.
Ezért szeretném valahogy a beltéri színjeleit a grafikus kártya képpont órajelére helyezni, hátha az hibádzik.CPT.Pirk
Köszönöm a választ de nekem nem erre lesz szükségem szerintem.Üdv,
J -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
joecontra #17872 üzenetére
Nem igazán, de a célját sem látom.
Olyan van, hogy egy nagyobb frekvenciás jelre ráültetünk egy alacsony frekvenciásat, hogy könnyen el lehessen juttatni nagy távolságokra vezeték nélkül, ennek egy egyszerű esete az amplitúdó moduláció:
Ha jól emlékszem a tanultakra, 1-1 megfelelő értékű kondenzátor leválasztja a bemenetről és a kimenetről a nagyfrekis jelet, visszakapod a beadott alacsony frekis jelet.
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ha totya694 javaslata nem oldja meg a problémát, akkor vegyél / építs egy USB-s DAC-ot, mert akkor az alaplapi "hangkártya" minősége, zavarvédetlensége okozza a gondot.
Ilyenkor a DAC egy második hangkártyaként létezik, a gépházon kívül. Ha különösen jó a konstrukciója, akkor az USB-re kötve galvanikusan leválasztottra tervezik, ami aztán gátat szab minden számítógépes eredetű zavarnak. (Pl. saját tápja van a DAC-nak, az adatok meg optikai úton áramlanak)
Sajnos úgy általában a számítógép nem alkalmas minőségi (még csak nem is a high endre gondolok itt) zene hallgatásara.
-
Bohir
tag
Sziasztok
Azt meg lehet-e akadályozni valahogy, hogy az előlapi audió-csatlakozó gépházon átmenő vezetéke összeszedje az összes zajt?
-
válasz
Batman2 #17853 üzenetére
Nos én sem vagyok a pártján ennek a fülesnek javításon van nálam és fel mertem tenni a fejemre.Az elektrosztatikus hangkeltők világában én sem vagyok otthon de egy biztos,hogy meglehetősen jól szól és van aki felvállalja így is a hangzás világ érdekébe.Amúgy meg 1000€ körüli árban vannak...
-
Lompos48
nagyúr
válasz
moha21 #17857 üzenetére
Persze. Egyedül a neutrinó kölcsönhatásaival van még kis gond.
Nem volt itt az ideje belevágni az elméletekbe, 4 szálas Kelvin kontaktusos mérések magyarázatába. Példálózhattam volna párhuzamos elkók vagy trafóra kötött híd áramkörben mérésével, de minek. Gondolom azért az olvasók nagyobb hányada megértette amit írni akartam.
Méréstechnikán oktatják ezt is...
Nekem is oktatták, aztán én is.
-
Batman2
őstag
válasz
monsterbeats #17823 üzenetére
Zsibogón, használtcikk piacon nézz körül, régi bunkofon töltők is megfelelnek erre a célra, ha a fesz és áramerő adatai jók (pl. Alcatel OT302-esé) !
-
Batman2
őstag
válasz
totya694 #17817 üzenetére
Lehet, bár azt a feszt. még nem éri el, de már jó úton van afelé (2000V) !
Az aztán a kegyetlen kivégzési mód, csak kegyetlen, szarista gyilkosoknak adnám büntetésüól, de még lehet, azoknak sem, annyira borzasztóan kínzó lehet, mire kilehetli lelkét az illető !
Már persze azt is csak akkor tudja, mikor végre kikapcsolják az áramkörből !Igazából nem értem, hogy miért nem elég egy pillanatnyi áramütés a szívre, ha már mindenképpen árammal akarják kivitelezni a dolgot, attól is azonnal megáll a szív és készen van az illető (igaz, még újraéleszthető lenne pár percig), miért kell a teljes testét görcsös bénulás állapotában tartani vagy egy percig, közben megfőzni és megvárni, míg kifolyik a szeme !!
Golyó, vagy méreginjekció párti vagyok.
Üdv.
-
Batman2
őstag
válasz
totya694 #17815 üzenetére
De ez az adatlapja szerint már 100V-on is 100db hangnyomást produkál, akkor miért kellene neki 230, vagy pláne 580V ??
Ha ott valami megsérül, akkor az kész elektrosokk !!
Még a 100V is sok, nem hogy 580V.A sretéskábítósem dolgozik nagyobb feszültséggel, sőt, asszem kisebbel és pont a fejen, illetve nyakon szokták alkalmazni, szóval az agyát lövik ki vele egy időre, amig "humánusan" kibelezik, aztán már sosem ébred fel !
Mindenesetre én megmaradok a pár szász mikrovoltos, hagyományos kis füleseknél.
Üdv.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Dr. Romano #17847 üzenetére
A régi kondik lehet már kissé kiszikkadtak, ami kapacitáscsökkenéssel jár. Újak esetén ismét elképzelhető a nagyobb érték. Valamikor az volt rájuk stenclizve, hogy -10%/+50%. Ez mindent elmond. Elkókat ritkán használnak olyan helyre, ahol a pontos érték fontos.
A mérés akkor hiteles, ha (csak) az alkatrészt méred. Még az ujjaidat sem "illik" a szondákon tartani. Az áramkörben mérve az eredményt minden befolyásolhatja, ami kapcsolatban van a mérendő alkatrésszel. Első megközelítésben (igen/nem, jó/hibás döntésre) azért néha megfelel. Ezt a gyakorlattal megtanulja az ember.
-
Dr. Romano
veterán
Üdv újra, volna pár amatőr kérdésem
Rendeltem egy kapacitás mérő műszert. Ma meg is érkezett és elkezdtem mérni a sok (bontásból megmaradt régi és új) kondit.
Néhány kondinál a névleges kapacitás helyett alacsonyabbakat mértem pl. 1000uf helyett 920 vagy 950 és volt pár új, aminél a névlegesnél nagyobbat, pl. 2200uf helyett 2500, 2600.
Ezeket be lehet még építeni áramkörbe? Egyáltalán hány százalékos eltérés lehet +/-?
És még annyi, hogy a kondikat csak kiforrasztott állapotban lehet e mérni, vagy az áramkörben hagyva is pontos értéket ad?Köszi
-
yohnsee
tag
válasz
moha21 #17843 üzenetére
Most lehet engem eretneknek kikiáltani, mert egy ilyen szépséget tettem tönkre (Mx 25 306).
Viszont ez még nem tud TRMS-t, akkor keresgélek egy olyat, ami tud. Lehet, hogy még fogok kérdezni, ha nem tudok dönteni.
Más: Asztali multiméterbe mennyire érdemes fektetni? Ha jól emlékszem, 30-40 ezertől már vannak, csak nem tudom, hogy azok mennyire érik meg az árukat. -
yohnsee
tag
válasz
CPT.Pirk #17842 üzenetére
Sajna régebben megmértem egy töltött kondit, és a mostani multim nem tolerálta valami jól. Olyannyira nem, hogy azóta se hőmérsékletet, se kapacitást, se induktivitást, se Hfe-t nem mér. Úgy vagyok ezzel, hogy inkább egyszer költök rá többet, de az legyen jó. Ilyet keresek most.
Moha, cpt.Pirk, Lompos: Köszönöm az útbaigazítást.
Amúgy 200uF fölött nekem nem lényeges a kapacitás mérés, alatta viszont sokszor hasznos, volt jópárszor, hogy pl. egy kerámia kondin elmosódott a felirat, vagy olyan kicsi volt eleve, hogy még nagyítóval is alig láttam. Induktivitást mérnem sem életbevágó, de saccolásnak jó ha van a műszeren ilyen opció, még ha nem is pontos.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
yohnsee #17841 üzenetére
Én személyesen Fluke párti vagyok sok év használat után. Igaz drágák, de ha gyakran használod megéri. Válogatni típust itt tudsz.
Kapacitás és induktivitás mérése nem a legjobb az ilyen kézi műszereken. Ezeknél az ideális mérés érték függvényében legtöbbször más-más frekvencián ajánlott a pontosság miatt. Pontos mérésekhez találták ki az LCR hidakat kimondottan erre kihegyezve. Mindemellett a gyakori mindennapi használatra jók.
Most még írok valamit, amiért ki fogok kapni: elektrolit kondenzátorokat ilyen kézi műszerrel mérni csak kényszermegoldás. Polarizált mivoltuk miatt csak polarizáló egyenfeszültség és arra "rátett" váltó-tesztjellel helyes a mérés. Arról nem is beszélve, hogy a nagy kapacitások, száz- vagy ezer μF-ok esetén a mérés a legjobb esetben is csak orientatív. -
moha21
veterán
válasz
yohnsee #17841 üzenetére
" maxwell mx25 (304)-et mondjuk felejtsd el. Eddig hármat javítottam belőlük. kontakt hibásak voltak a forrasztások. Aztán nem mindig kapcsolt be,meg nem mindig kapcsolt ki. Átkellet forrasztanom őket aztán most még fasza. De 13-15k körüli multiméternél ezt nem várja el az ember"
Ez az egyik itteni tag írta FB-n. Én most egy 306-st rendeltem "általános " mérésre.
[link] A két műszer amúgy hasonló, nekem nem volt bajom a 304-essel sem.
Induktivítás nekem ennyi elég ( 20 H ), a kapacitás viszont 200uF nem mindig.
(#17842) CPT.Pirk: True RMS az valóban nem teszi olcsóvá.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
yohnsee
tag
válasz
moha21 #17840 üzenetére
Ha már így szóba jött: lecserélném én is a multimat, mi az ami ajánlott, esetleg best-buy?
Amit az alap méréseken kívül tudnia kellene: kapacitás és induktivitás mérés. Ha hőmérséklet mérés, esetleg kitöltési tényező mérés is lenne benne az nem baj, de nem létszükséglet.Ja, és ezt bocsi, hogy neked címeztem, de mindenkinek szól a kérdésem.
-
moha21
veterán
válasz
szaszayanou #17839 üzenetére
Mit szeretnél mérni vele? Bár ebben az árkategóriában nem nagy választás van.
-
szaszayanou
aktív tag
Szeretnék venni egy multimétert max 5 ezerért. Ebben az ársávban vannak ajánlott típusok? Én a maxwell mx 25201-et néztem ki magamnak.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
agoka07 #17837 üzenetére
Tipp: a Kindle e-Book reader-éről koppintva:
Amikor rádugom a PCre csak a töltéssel foglalkozik. Ha kommunikálni akarok vele, anélkül, hogy fizikailag (kábel lehúzás) leválasztanám a PCről megszakítom a kapcsolatot, mint bármilyen USB eszkoz esetén a tálcáról. Akkor lehet vele kommunikálni.
-
válasz
agoka07 #17828 üzenetére
Szia!
Árban nagy vonalakban mit takar a noname eszköz.Nagyon kicsi esélyt látok rá,hogy "vinyó"(micro drive) van benne mint az iPod-okban de ha "véletelen" az lenne benne annak hibája is hasonló jelenséget produkál.Persze a flash tárolók is csak azok kevésbé sérülékenyek a fizikai behatásokra
-
válasz
monsterbeats #17825 üzenetére
Igaz szegedi árak de
1-2 ár -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
monsterbeats #17823 üzenetére
Boltban nem tudom. Pécsi vásárban 100-200Ft körül van dögivel.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
monsterbeats #17821 üzenetére
Ennyi led semmiképpen nem fér be a megadott áram határok közé. Vegyél egy 12V DC adaptert, 3-400mA feletti példányt.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
monsterbeats #17819 üzenetére
Építhetsz egy step-up konvertert, ami megcsinálja az 5V -> 12V átalakítást, de 100%-os átalakítási hatásfok mellett is az USB szabvány miatt mindössze 208mA maximális áramot tudna leadni, ha az átalakítóval egyáltalán belépne a high power állapotba a port, ha nem, akkor mindössze 41mA tudna leadni, ez egyértelműen kevés egy ledsorhoz.
Meg kellene mérned egy multiméterrel, hogy mekkora áramot vesz fel a ledsor. Btw, vannak USB-s ledes lámpák, azokkal könnyebben célt fogsz érni.
-
monsterbeats
tag
sziasztok!
van egy ledsorom, tápról használtam asztaliba, molex 12V-ról. hogy tudnám ezt usb-vel használni a macbookomon?
köszönöm! -
ArchElf
addikt
Sziasztok! Erre volna valakinek esetleg építő ötlete?
Kicsit utánaolvasva valószínűleg HW probléma lehet - elméletileg a cuccba épített PL2507-nek tudna kellene a High-Speed USB 2.0 módot, mégsem szinkronizálja le rendesen a sebességet a gépeimmel.AE
-
Lompos48
nagyúr
válasz
totya694 #17812 üzenetére
...gyárilag 230V-ot ad ki a fülesre de a Pro fülesnek meg 580V kell.
Nemhogy a fülemre nem tenném, de még a drótját se nagyon fogdosnám.
Ki találta ki ezeket és mi értelme van? De komolyan!
Én kipróbálnék egy BF472-t. Tud 300V-ot és 500mA-t meg egy minimum 50 hFE-t is. Meg olcsó.
-
válasz
Lompos48 #17811 üzenetére
A gyorsasági motorosok is néha oda rántják a "vas"-nak
Én sem értem egészen,hogy miért is kell 5x akkora feszültség határ mint amin dolgozik az erősítő.Itt egy rajz de amit én javítok az még ez előtti konstrukció és egész más kapcsolással,alkatrészekkel(a típusszám azonos de a belsőség más.
Erről van a mellékelt rajz de amit javítanék az meg így néz ki és a képen is látható kis panelt kellett bele építenem.
gyárilag 230V-ot ad ki a fülesre de a Pro fülesnek meg 580V kell. -
Lompos48
nagyúr
Ha lehet így is számolni
Így kell számolni! Ez nem úgy van, mint a cementeszsákok cipelésénél.
Gondolj arra, hogy a tranzisztor képes azt a 10A-t átvinni, de ilyenkor nyitva van kis feszültségen és a kettő szorzata jóval kisebb, mint amit a fogyasztó a lánc végén felzabál. -
Üdv
Nos megépítettem a barátomnak az O2 KIT-et és nagyon megvan vele elégedve.Én is meghallgattam igaz "mostoha" meghajtással (Mp3) Ő egyből a legnehezebben meghajtható AKG K340-et kötötte rá és kellemesen csalódott.
Más.Javítok egy Stax füles erősítőt és keresek legalább 1db 2SB832 tranzisztort(1000V,10mA,PNP) -
mezis
félisten
válasz
Lompos48 #17807 üzenetére
Ha lehet így is számolni, akkor bőven bírja, mivel a 230 V-on max. 1.7 A -t vesz fel.
(Azt hittem, hogy neki kell betáplálni a T1 trafóba mind a 65 W-ot.)
Akkor valószínű, hogy az első 150 V-os pofon kinyírta a Q1-et és az IC-nek látszó tárgy a következőt is ki fogja nyírni, mert max 30 V-ot todna elviselni a "gatyájában" ?
-
mezis
félisten
válasz
moha21 #15150 üzenetére
Üdv.!
Köszönöm a linkeket, nagyon stimmel a kapcsolási rajz:
.
Igaz, hogy "PPP009H" felirathoz még csak hasonlót sem találtam, de az IC ugyanaz, a kapcsolás is majdnem egyezik.(A C3 elkó csak 10 mikroF, próbálkoztam totya694 javaslatával, parallel forrasztottam még egy 10 mikroF-osat, de semmi változás.)
Szkóppal az IC 5-ös lábán az
kaptam. A jel igen nagy, akár 150 V is lehet.
A frekvenciája kb. 50 Hz. Én olyan 100 kHz körülit vártam. (Acsak a jelsorozat bemutatására készítettem.)
Zárlatos lett az IC és a fázist kissé átformálva adja a MOSFET gate-jére, ami ezek után már csak volt MOSFET ?
Kiforrasztottam a MOSFET-et, a típusa STP10NK60ZFP. A gyári katalógus szerint ennek a TO220FP tokosnak PW-je csak 35 W (a tesóké meg legalább 115 W). Ezt azért furcsállom, mert a tápegység felirata "OUTPUT 18.5 V (3.5 A) 65 W"
Kinek higgyek ? A hp-nek vagy az ST-nek ?
Bocs a "tördelésért" azt hittem, hogy kisebbek lesznek az ikonok, illetve, hogy csak linkek lesznek.
-
Lompos48
nagyúr
én nyitott rezgőkörként ismertem (bár lehet, hogy ez részletkérdés).
De hát a kondenzátor van szétnyitva! Nem?
Nem ártana ma is detektoros rádióval kezdeni a "mesterséget". Van itt még valaki, aki - anno - telefonhallgató-kapszulába forrasztott germániumdiódával, egy szállal a gáz- vagy vízcsőre kötve rádiózott középhullámon?
-
And
veterán
válasz
Phvhun #17798 üzenetére
Sajnos ezek az egytranzisztoros adók és az egyszerű néhány tranzisztoros szuperregeneratív vevők tulajdonságai csapnivalóak. Frekvenciastabilitás, érzékenység, keskenysávú átvitel: ezek a tulajdonságok ismeretlenek ebben a világban. A vevő elve úgy leírva, ahogy tetted, nem tűnik bonyolultnak, pedig normális megvalósítással nagyon is az: "kicsit kisimítod, sávszűröd", demodulálod, ez így nagyon szép, csak meg kell valósítani.. Egy igénytelen, nem megfelelő szelektivitású vevő mindenféle jelre elindulhat (lényegében RF-detektorrá válhat), ráadásul az elv miatt kicsit vissza is 'szórhat' az éterbe.
"Alapvetően az a gond, hogy nem értem hogy az antenna hogy tud jelet adni. Miért megy bele az áram egyáltalán, ha nincs a másik vége leföldelve?"
Rádiófrekvencián sok dolog nem az, aminek látszik: látszólagos rövidzárak, egyetlen póludssal rendelkező sugárzók, 'láthatatlan' jelcsatolások, stb.
Még mindig azt mondom, hogy ezekhez képest a készre szerelt, 1-2 ezer forint környékén kapható modulok bőven alternatívát jelentenek.
mezis: én nyitott rezgőkörként ismertem (bár lehet, hogy ez részletkérdés). -
Lompos48
nagyúr
válasz
Phvhun #17798 üzenetére
Az egész adás-vétel ügy azon alapszik, hogy egy hordozó frekvenciájú jelre modulációval feltesszük a hasznos, küldendő jelet/információt, majd a vételi oldalon, ami a hordozóra van hangolva demodulációval különválasztjuk és használjuk, amire akarjuk. Hangolni a vevőt kell (a vivőfrekvenciára), az antennát pedig azért "illik" hangolni, hogy ezzel minél nagyobb érzékenységet érjünk el. Mindkét változat (LED, PIC) lehetséges, egyedüli feltétel, hogy a demodulálás után a visszanyert információt az ezek által igényelt szintekre hozzuk. Érvényes az adó oldalra is, a PIC jele illeszthető úgy, hogy modulálja a vivőt.
Az antenna elektromágneses energiát sugároz, ez "fogyasztja" el az adó által küldött energiát. Az antenna helyes méretezése biztosítja az adás "hatásfokát". Egy jól illesztett antenna átveszi az egész energiát az adótól. Rossz illesztés esetén reflexiók, állóhullámok jönnek létre, amik csökkentik a kisugárzott energiát. Ezt ellenben már nehéz pár sorban leírni, az antennákról köteteket lehet írni/írtak.
Új hozzászólás Aktív témák
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- BestBuy ruhás topik
- Hálózati / IP kamera
- Milyen légkondit a lakásba?
- Battlefield 6
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Google Pixel topik
- Háztartási gépek
- Milyen Android TV boxot vegyek?
- Nubia Red Magic Astra - táblajáték
- További aktív témák...
- Lenovo Ideapad,15,6",Ryzen3(3,5Ghz)Vega VGA,8-20GB RAM,SSD,jó akku,szép állapot
- ÚJ HP ENVY 17 Nagyképernyős "Kis Gamer" Laptop -45% 17,3" Brutál i7-13700H 16/1TB Iris Xe FHD IPS
- Videokártya pasztázás és padolás csúcsminőségben!
- Szép! Lenovo Thinkpad T14s G2 Üzleti "Golyóálló" Laptop 14" -50% i7-1185G7 4Mag 16GB/512GB FHD IPS
- Lenovo,15,6"FullHD IPS,Ryzen5(8x3,5Ghz)Vega 8 +540 VGA(2x2GB),12-20GB RAM,256-512GB SSD,jó akku,
- BESZÁMÍTÁS! MSI B550M R7 5800X 32GB DDR4 512GB SSD RX Nitro+ 6700XT 12GB Corsair 4000D ASUS ROG 650W
- MacBook felváráslás!! MacBook, MacBook Air, MacBook Pro
- Egyedi ékszerdobozka
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Telefon felvásárlás!! Honor 90 Lite/Honor 90/Honor Magic5 Lite/Honor Magic6 Lite/Honor Magic5 Pro
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest