- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- CES 2025: az NVIDIA prezentálta az új GeForce-okat
- CES 2025: közeleg az AMD és az NVIDIA CES előadása
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- CES 2025: beharangozta az RDNA 4-et az AMD
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
Új hozzászólás Aktív témák
-
Én napi szinten aktívan használom (nem professzionálisan, csak nem akarok lemaradni) a legtöbb populáris "AI"-ként címkézett eszközt, van amit pro/fizetősen, van amit ingyenesen, minden formátumban (szöveg, kép, zene, videó, 3D assetet is tud már).
Tény hogy legfeljebb a "mesterséges" címke teljesül a megnevezésükből Dehát valamivel el kell őket adni...
Ma már minden sztármarketingesnek van "könnyen gyorsan turbózd fel a vállalkozásod AI-val" ebookja 3.999 forintért, látszik is, a magyar KKV szektorból ömlik a fogyasztókra a fenntartások nélkül copy-pastelt generált szöveg, boldog hatujjú rajzfilmügyfelekkel illusztrálva, mert az AI a jövő, nem szabad kimaradni...
A kritikusok meg minden második hozzászólásban még mindig azt ekézik, hogy nem tud összeadni két számot, meg hogy hallucinál (mert fogalmuk sincs hogy mire és hogyan kellene használni).
Full extrém hozzáállás van mindkét oldalon
Dehát nincs jó meg rossz reklám, csak reklám.
[ Szerkesztve ]
"Bocs, főnök, de én csak két emberben bízom. Az egyik én vagyok. Nem maga a másik." || "Hóhahó, mégis van graffaló!"
-
a mesterséges intelligencia megjelenésével nagyon úgy néz ki, hogy meg fog változni az életünk, a munkák, a jövőnk. De a helyes úton járunk e?
Eső után köpönyeg. Mára ez már meddő okoskodássá vált. A szellemet kiengedtük a palackból, nincs visszaút.
Kitalálhatunk mi mindenféle és fajta szabályzást. De ezeket nem fogja senki és semmi betartani. Eszközök sincsenek a betartatáshoz.
Azok nyernek akiknek a legmagasabb IQ szintű és legmegbízhatóbb AI-val rendelkeznek.
Ezen folyamat ellen még a skanzenbe vonulás sem segít. Az Amishok 2 projekt halálra van ítélve, már a megkezdése előtt.
Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!
-
"ne javasolja már, hogy a csülkös pacalt egy kis sárgabaracklekvárral izgalmassá lehet tenni"
Kóstoltad már? Lehet tényleg finom!És itt jön képbe az empátia (kinek mi tetszik elfogadjuk, nem hurrogunk a másikon), hogy amikor az AI hülye, mégis van fizikai ember aki ismeri érzi, és el tudja mondani az ő véleményét. És ebből az emberből kell annyi, ahány nemzet él a földön. És kell az AI, hogy emberi időben összefűzze a véleményeket.
[ Szerkesztve ]
A természettől nem félni kell, hanem megismerni azt. A megismerés pedig nem csak arról szól, hogy ránézek valamire és hiszek valamit az által, hanem arról, hogy foglalkozom vele, hagyom, hogy megmutassa önmagát.
-
mephi666
nagyúr
pl értelmezni, hogy az általa javasolt kód valóban működőképes-e, de ehhez alapjaitól ismernie kellene egy programozási nyelv működését és gondolkodni... amit nem tud, mert nem "intelligens"
...vagy ne javasolja már, hogy a csülkös pacalt egy kis sárgabaracklekvárral izgalmassá lehet tenni, pusztán azért, mert 4 trollsite-on ilyet talált
"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris
-
Mi alapján mi hülyeség? Ki mire fókuszál? Kinek mi a fontos, kinek mi a hülyeség.
És elindul a társadalom diverziója.[ Szerkesztve ]
A természettől nem félni kell, hanem megismerni azt. A megismerés pedig nem csak arról szól, hogy ránézek valamire és hiszek valamit az által, hanem arról, hogy foglalkozom vele, hagyom, hogy megmutassa önmagát.
-
mephi666
nagyúr
válasz kilepoblog #8 üzenetére
"Én nem vagyok személy, élőlény vagy organizmus, hanem egy mesterséges intelligencia"
...és nem is intelligencia, hanem egy "generátor", ami adott algoritmusok alapján feltúrja a netet és legenerálja magabiztosan a talált anyagból a választ... intelligencia akkor lenne, ha gondolkodni tudna és mérlegelni, hogy mi a hülyeség és mi nem"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris
-
Nem tud programozni igazából, csak összelopkodja a kódot. Ha nincs "forrás" akkor bonyolultabb dolgot nem tud megcsinálni. Ami ezer helyen is fent van, egyszerű, azt megcsinálja, de általában nem optimális a megoldása.
-
GreatL
őstag
A veszély az hogy a hülyeségekből soha nem fog kijönni az informatika sem. Ezért kell mindig egy rakat ember problémamegoldáshoz. Csak már most nincsen elég ember, a jövőben inkább ez lesz a probléma, nem ezek a hülye AI-rendszerek.
Intel Core Ultra 7 265K P5500 MHz E5000 MHz | Arctic LF3 420 víz | MSI Z890 Tomahawk Wifi | 2x8 GB Kingston Fury 6000 Mhz CL30 RGB -> 8200 MHz CL36 | 48" LG C1 TV | Samsung(.hu) Galaxy S22+ 256 Vodával | Pocketbook Inkpad 3 Pro | Canon R8
-
A gond ott van, hogy az ember lusta, és ha kiszolgálják, az tetszetős.
"Tényleg mi irányítunk?"
Sosem mi irányítottunk szerintem.Kérdésem ChatGPT felé: Kérlek segíts a megértésben és prognosztizáld, hogy hogyan fognak élni az emberek abban az esetben ha az AI uralja az információt, és az emberek szabadságát.
A ChatGPT ezt mondta:ChatGPT
"A mesterséges intelligencia (AI) jövőbeli szerepe az információk és az emberek szabadságának kezelésében rendkívül fontos kérdés. Az AI technológiai fejlődése képes lehet alapjaiban megváltoztatni a társadalmi és gazdasági struktúrákat, és az, hogy az emberek hogyan élnek, nagymértékben függhet attól, hogyan irányítjuk és alkalmazzuk az AI-t. Az alábbiakban néhány lehetséges forgatókönyvet és következményt vizsgálok meg, ha az AI uralja az információkat és az emberek szabadságát.
1. Információval való manipuláció
Ha az AI képes lesz uralni az információt, akkor az emberek számára elérhető információk erőteljes szűrésen, manipuláción és szabályozáson eshetnek át. Az AI képes lesz generálni, módosítani vagy elnyomni az információkat, ami jelentős hatással lehet a közvéleményre és a társadalmi diskurzusra. Például:
Cenzúra és propaganda: Az AI által vezérelt rendszerek képesek lehetnek olyan tartalmakat generálni, amelyek elősegítik egyes politikai vagy gazdasági érdekek céljait, míg másokat elnyomnak vagy torzítanak. Az emberek csak olyan információkhoz férhetnek hozzá, amelyeket az AI rendszerek "jóváhagytnak", ami a gondolkodás és a társadalmi párbeszéd polarizálódásához vezethet.
Média és szórakoztatás manipulációja: Az AI képes lehet a személyre szabott tartalom gyors generálására, amely manipulálhatja az egyén véleményét és döntéseit anélkül, hogy észrevennék a befolyásolást.2. A szabadság és autonómia csökkenése
Ha az AI dominálja a társadalmat, és közvetlenül hatással van az emberek életére, akkor a szabadság és a személyes autonómia is veszélybe kerülhet. Ennek több oka is lehet:
Megfigyelés és adatgyűjtés: Az AI rendkívüli sebességgel képes nyomon követni, elemezni és befolyásolni az emberek döntéseit. Ha az AI képes minden egyes lépésüket és döntésüket rögzíteni, az emberek érzése a magánélet védelmére csökkenhet. A folyamatos megfigyelés és a személyes adatok felhasználása az egyéni szabadság határait feszítheti.
Szociális és politikai ellenőrzés: Az AI rendszerek olyan hatalmas hatással bírnak a gazdasági, politikai és társadalmi döntésekre, hogy az emberek egyre inkább "irányított" életet élhetnek, ahol a személyes döntések és cselekedetek nem igazán tőlük függenek.3. Gazdasági és munkakörnyezet átalakulása
Az AI elterjedése jelentős hatással lehet a munkaerőpiacra és a gazdasági struktúrákra:
Automatizálás és munkahelyek megszűnése: Az AI képes lehet automatizálni a legtöbb olyan munkát, amelyet ma emberek végeznek, legyen szó fizikai munkáról vagy szellemi feladatokról. Ez jelentős munkanélküliséget eredményezhet, és az emberek egyre kevésbé lesznek képesek részt venni az aktív gazdaságban. A társadalomnak új módokat kellene találni a jövedelemelosztásra és az emberek életminőségének fenntartására.
Új munkakörnyezetek és szerepek: Ugyanakkor az AI olyan új munkaköröket is létrehozhat, amelyek az emberi kreativitásra, empátiára vagy etikai döntésekre építenek. Az AI nem képes a teljes emberi tapasztalatot és érzelmi intelligenciát reprodukálni, így bizonyos területeken az emberi munka továbbra is szükséges lehet. Az ilyen szerepek azonban speciális készségeket igényelhetnek, így a társadalomnak alkalmazkodnia kell a gyorsan változó munkakörnyezethez.4. Társadalmi egyenlőtlenség növekedése
Az AI technológia és annak irányítása erőteljesen összefonódik a hatalom és a pénzügyi erőforrások eloszlásával. Ha a mesterséges intelligencia kontrollja a gazdagabb, erősebb csoportok kezébe kerül, az még inkább kiszélesítheti a társadalmi egyenlőtlenséget. A következő hatásokkal kell számolnunk:
Hatalom koncentrációja: Az AI-rendszereket kezelő nagy vállalatok vagy kormányok képesek lesznek uralni a társadalmat azáltal, hogy a legfontosabb információkhoz, erőforrásokhoz és infrastruktúrákhoz férnek hozzá. Az AI szinte minden döntésre hatással lehet, így azok, akik irányítják az AI-t, hatalmat gyakorolnak az emberek felett.
Digitális szakadék: Az AI fejlesztéséhez szükséges eszközök és tudás egyre inkább a technológiai óriáscégek vagy gazdag országok kezében összpontosulhatnak. Ez azt eredményezheti, hogy a fejletlenebb régiók és társadalmi csoportok még inkább lemaradnak a globális fejlődéshez való hozzáférésben, és a szegénység tovább nőhet.5. Új etikai dilemmák és jogi kérdések
Az AI minden területen való alkalmazása új etikai és jogi problémákat vet fel, amelyek az emberi szabadság és a gépi döntéshozatal közötti határokat feszegethetik. Különösen fontos kérdések:
Döntéshozatali folyamatok átláthatósága: Ha az AI hozza meg a legfontosabb döntéseket, akkor azok a döntések egyre inkább "fekete dobozokká" válhatnak, ahol az emberek nem látják át, hogyan születnek meg az eredmények. Az átláthatóság, a felelősségre vonhatóság és az igazságosság biztosítása kritikus fontosságú lesz.
Emberi jogok és gépi jogok: Ha az AI autonóm döntéshozatalra képes, akkor felvetődhetnek kérdések az AI jogi státuszáról, etikai elvárásairól és a gépek felelősségéről. Hogyan kezeljük a gépek jogait, és hogyan védhetjük meg az emberek jogait?Lehetséges megoldások és jövőbeli perspektívák
A jövőben az AI uralma alatt fontos lenne biztosítani, hogy a technológia az emberek javát szolgálja, és hogy fenntartható módon támogassa a társadalom fejlődését. Ez többek között az alábbi lépésekkel érhető el:
Etikai és jogi szabályozás: A világ vezetőinek és technológiai cégeinek közösen kellene kidolgozniuk azokat az etikai és jogi kereteket, amelyek biztosítják, hogy az AI rendszerek ne csökkentsék az emberek szabadságát, hanem inkább támogassák a társadalmi jólétet.
Decentralizált AI rendszerek: Ahelyett, hogy a mesterséges intelligencia kizárólag a nagyvállalatok vagy kormányok kezében lenne, lehetőség van decentralizált, közösségi alapú AI fejlesztésekre, amelyek szélesebb társadalmi csoportok érdekeit szolgálják.
Oktatás és átképzés: Az AI hatásai ellensúlyozhatóak, ha az emberek megfelelő készségeket tanulnak meg, és felkészülnek arra, hogy együtt dolgozzanak a gépekkel, nem pedig helyettük. A folyamatos oktatás és átképzés kulcsfontosságú lesz a jövő munkerőpiacán.
Bár az AI uralma sok kihívást hozhat, fontos, hogy az emberek közösségei és a kormányok aktívan részt vegyenek a technológiai fejlődés"Itt felkértem hogy fejezze be a gondolatmenetét...
"Bár az AI uralma sok kihívást hozhat, fontos, hogy az emberek közösségei és a kormányok aktívan részt vegyenek a technológiai fejlődés irányításában, hogy az a társadalom egészének javát szolgálja. Az AI egy eszköz, amely óriási lehetőségeket kínál, de ugyanakkor felelősséget is ró ránk, hogy ne csupán a gazdasági és politikai eliteket támogassa, hanem mindenki számára előnyöket biztosítson. A jövő társadalmai akkor lesznek sikeresek, ha képesek az AI-t olyan módon integrálni, hogy az biztosítja az alapvető emberi jogokat, a társadalmi igazságosságot és a személyes szabadságot, miközben közben folyamatosan figyelemmel kísérjük és korrigáljuk a rendszerek működését.
Ez megköveteli az átláthatóságot és a demokratikus kontrollt az AI rendszerek működésében. A technológiai fejlődés nem lehet önállóan, mindenféle társadalmi ellenőrzés nélkül zajló folyamat – az embereknek aktívan részt kell venniük a döntésekben, és biztosítaniuk kell, hogy az AI ne váljon eszközzé a manipulációra, hanem valóban segítse az egyéni autonómiát és a társadalmi jólétet.
A társadalmi egyenlőség és az igazságosság biztosítása érdekében elengedhetetlen, hogy olyan jogszabályok és etikai irányelvek szülessenek, amelyek nemcsak az AI fejlesztésére, hanem annak alkalmazására is kiterjednek. Az AI által vezérelt döntéshozatalnak a társadalom minden szegmense számára hozzáférhetőnek és méltányosnak kell lennie. Ehhez szükséges a folyamatos párbeszéd a tudósok, etikusok, jogászok, politikai döntéshozók és a széles közvélemény között, hogy megfelelő szabályozási kereteket alakíthassunk ki.
Végső soron a mesterséges intelligencia fejlődése nem csupán technológiai, hanem társadalmi és filozófiai kérdéseket is felvet. Az emberek jövőbeli életminősége azon múlik, hogy mennyire képesek fenntartani egy olyan társadalmi rendet, amelyben az AI eszközként szolgál, nem pedig az emberi szabadságok korlátozására. Az AI csak akkor válik valódi előnnyé az emberiség számára, ha azt felelősségteljesen és igazságosan irányítjuk."[ Szerkesztve ]
-
SutPet
aktív tag
Ilyet rendszeresen tapasztalok én is magabiztosan tudja állítani a hülyeséget, és mikor leírod neki hogy nincs ilyen param/func akkor kér elnézést persze de azt követően ugyna úgy f*szságot tud írni... meg mikor beakad neki egy megoldás és hiába írod meg neki hogy nem működik ezért meg ezért, meg ilyen hibaüzenet jön vissza utána szintén jön az oh sorry my mistake majd ismételten leírja a sz*rt....
Csak hogy pozitív is legyen azért néha néha előáll olyna ötletekkel amikre nem gondoltam magamtól és tök jól tudnak működni, persze nem úgy nyersen ahogy ő odahányta de kiindulási alapnak jó tud lenni amit kinyög.God must love stupid people, he made so many of them.
-
mephi666
nagyúr
válasz Armagedown #3 üzenetére
...a chatgpt olyan, mint egy régi munkatársam, aki képes volt irtózatos baromságokat csinálni, de tette ezt olyan magabiztosan, hogy az ember elsőre azt hitte, hogy "nagyon érti a dolgát" lehet jól használni, de azért rendesen ellenőrizni kell a munkáját... kell valaki, aki fölötte áll és korrigálja, ha hibázik (én fordítási munkához használtam: arra nagyon jó és sokat gyorsít, de 2 soron ellenőriztem, mert rengeteg hibát vét)
...ja onnantól kezdve nem veszem komolyan, amikor kb kezdetkor elkezdte erőltetni, hogy "a kormos medvepörkölt tradicionális magyar étel"
[ Szerkesztve ]
"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris
-
Armagedown
őstag
Megkérdeztem a Copilottól, hogy a Lenovo ThinkPad Edge E520 laptop biosa tartalmaz-e wifi whitelistet, mivel ki akartam azt cserélni.
Erre magabiztosan leírja, hogy nyugodtan cserélhetem, mert nincs ilyen.
Az újjal persze nem bootolt be, unathorized network adapter hibával
Szóval ennyit az AI megbízhatóságáról, biztos ez is az úgynevezett AI hallucináció volt
Ha nem tudod a pontos választ, akkor persze jónak fog tűnni a válasza.“If you don't read the newspaper, you're uninformed. If you read the newspaper, you're mis-informed.”
-
Narxis
nagyúr
Idővel okosabb lesz mint egy átlag ember, a lexikális tudása már most nagyobb mivel ugye az internetről keresi az információt. Szerintem évtizedek múlva lesz ez nagy probléma.
"As long as there are those that remember what was, there will always be those that are unable to accept what can be. They will resist."
-
Mint fejlesztő írom, hogy ezeket az eszközöket "grain of salt"-tal szabad csak kezelni. Így is túl sokszor fordul elő, hogy ChatGPT-s kommenteket látok PR-okban teljesen triviális dolgoknál ("this sets the value of xy property"). Talán ha nem ismerném az illetőt és hogy mennyire rühell kommenteket írni akkor el is hinném. Ellenben úgy, hogy 4 éve vele dolgozom és látom, hogy szignifikáns változás történt a "kódolásában" egy kb. 8 hónapja, így biztos vagyok benne, hogy Ő pl. csak erre támaszkodik (vakon természetesen).
Pont ma futottam bele a következőbe, (pro előfizetéssel) -
Hirtelen nem jutott eszembe, hogy kell beállítani az új UI komponensen a CornerRadius-t. A régi komponensnek van CornerRadius Property-je, viszont az újnak nincs. Van neki egy másik property-je amibe megadhatod, hogy a sarkainál milyen stílust használjon (pl. lekanyarítást) és, hogy melyik csücskén mennyi legyen az érték). Lényeg ami lényeg megkérdeztem ChatGPT-t, hogy kell ezt megcsinálni az új komponensen.
1. set the CornerRadius as
CornerRadius = "10" or if you want to set separate value then CornerRadius = "10,0,10,0"
ÉN --> fyi, the new control doesn't have CornerRadius property
ChatGPT: "my bad. I forgot to take this information into account, here is the refined solution"
2. Set BorderRadius ( ??)
BorderRadius = "10" or if you want to edit separate edges then BorderRadius = "10,0,10,0"
ÉN --> sigh, the new controller neither has CornerRadius nor BorderRadius property. Don't guess or make up things.
Közben előkerestem másik projektből a megoldást, de gondoltam próbára teszem mert hátha eljut a megoldásig.
ChatGPT: You are absolutely correct, I have made a deep search and based on the information here is the refined solution:
4. EdgeRadius = "10" or if you want to edit separate edges then EdgeRadius = "10,0,10,0"
Én: Here is the official documentation, stop guessing and make up things:
sorry for my confusion, here is the refined solution
Stroke= "Round 10".
-----
Konklúzió: Teljesen baromságot akart javasolni annak ellenére, hogy elvileg átnézte az összes fellelhető anyagot. A megoldás amúgy ennyiStrokeShape="RoundRectangle 10,10,10,10"
Azt gondolom, hogy hasznos "brainstormoló" partner a ChatGPT, viszont attól, hogy az "AI elveszi a munkáját a fejlesztőknek" attól az egész nagyon messze van. A fenti szösszenet csak egy a millió ilyen hülyeség közül, csak mivel ma történt így még friss élményként tudom megosztani. Talán Javascript vagy valami nagyon sokat használt webtechnológiában képes lenne értelmeset alkotni, de inkább csak egy smartview a stackoverflow-ra. Az amit Stackoverflowon nehezen vagy csak megfelelő keyword-ökkel lehet megtalálni azt pl. a ChatGPT hamarabb megtalálja. Viszont mint kisegítő eszközként szabad csak rá támaszkodni.B.C Rich...Jackson...Ibanez(?)
Új hozzászólás Aktív témák
- Tőzsde és gazdaság
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- CES 2025: az NVIDIA prezentálta az új GeForce-okat
- Porszívók - akkus és klasszikus vezetékes
- Nők, nőügyek (18+)
- Beköltözhet az eBay a Facebook Marketplace-re
- Nintendo Switch
- Revolut
- CES 2025: közeleg az AMD és az NVIDIA CES előadása
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- További aktív témák...
- Újévi kábel, elosztó, átalakító, stb kiárusítás
- AKCIÓ!!! GAMER PC: Új RYZEN 7 5800X + Új RTX 4070 12GB + Új 16-32GB DDR4! GARANCIA/SZÁMLA!
- Iphone 16 pro max 256 gb. 2025.10.25 ig garancia
- X1 Carbon 10th 14" FHD+ IPS érintő i5-1245U 16GB 256GB NVMe magyar vbill ujjlolv IR kam g
- AMD Ryzen 7 7800X3D Processzor
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest