Hirdetés
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Azonnali informatikai kérdések órája
- SDQHD felbontású monitor jött a JapanNext műhelyéből
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Milyen HASZNÁLT notebookot vegyek?
- Nem tudja garantálni a TSMC a tiltólistás cégek kizárását
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Riasztó topik
- Házimozi belépő szinten
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Jancsi
aktív tag
A kimenő feszültség annyira függ a bemenőtől, hogy kell min 1,2-1,4V differenciának lenni közöttük. Ezt leszámítva leginkább semennyire, mivel a kimenten feszültség visszacsatolás van, R1 R2 ellenállásosztóval.
Ez a kalkulátor aránylag jó, annyi a szépséghibája, hogy a Vsat-ot és a VF-et nem lehet megadni ( tranzisztoron és diódán eső feszülstség) [link] 10. oldal táblázat, az alapján szépen ki lehet számolni az értékeket egy táblázatkezelőben.Wannacoke
Ez a legegyszerűbb medoldás talán [link] de közel sem biztos, hogy a legolcsóbb. 13-14k-ért már lehet kapni 15"-os használt komplett monitort, esetleg lehet próbálkozni kijezőhibás 15"-os monitorból bontott elektronikával, azoknak is ekkora szokott lenni a felbontásuk.
-
Wannacoke
tag
Hello
van valakinek ötlete hogy hogy tudnék rákötni egy hsd121px11 kijelzőt egy dsub (15pin) es csatlakozóra tudom hogy valamilyen kis áram kör kell hozzá LVDS kell a lcd nek ezt is tudom. csak tapasztalatok, ötletek hiányzonak, ha valakinek van bármi ötlete szivesen meghalgatom -
Jancsi
aktív tag
válasz
Lompos48 #10842 üzenetére
Jó ez az IC, egész jó LED drivert lehetne belőle építeni egy li-ion cellával.
Erre a feladatra nem kell SEPIC converter, egy sima step-up is megteszi. Mivel a tápfesz kisebb mint a kimenet feszültsége. A SEPIC-nek akkor lenne értelme ha a tápfesz lehet kisebb és nagyobb is mint a kimenet feszültésge.Sztlaci
Az a 3V elég hamar 2,4 lesz, a legvégén amikor lemerül az elem pedig már csak 2V. Így az MC34063-as versenyző kiesett.
-
PHM
addikt
Áramgenerátor az egyszerűség jegyében:
R1=0,7V/Iki 2W
T1=pl BD 242, vagy valamilyen PNP teljesítmény darlington,
hűtőlemezen/bordán.
Ha T1 darlington, akkor a 330 ohm 1W-os ellenállás helyett megteszi
egy 1,5K 1/4 W-os is.
A BC 212 bázisellenállása akár el is hagyható.
A szerepe annyi, hogy a BC 212-es tranyót védi, ha R1 megszakadna. -
Jancsi
aktív tag
válasz
Sztlaci #10839 üzenetére
[link] [link] Ct-nek jó lesz 1nF is, L 100uH, Rsc lehet 0,5 Ohm, de ki lehet hagyni, ha nem kell áramlimit. Co 100uF Low ESR elko + 100 nF - 1 uF Y5V vagy X7R kerámia, mehet ugyanez az összeállítás a bemenetre is. Diódának jó a 1N5818, de végsősoron szinte bármilyen gyors schottky dióda.
A 3V mennyire 3V? Két ceruza elemről / akkuról valószníűleg nem működne ez a kapcsolás, de egy próbát megérne a dolog mivel kb 500Ft az anyagköltsége és próbanyákra is egyszerűen meg lehet építeni.Szerk.:
A kimeneten legyen inkább 150-200uF, annyira azért nem drága az elko -
Sztlaci
aktív tag
Hali!
Tudna valaki linkelni kapcsolási rajzot 3V-ról ~4.5V-ra kb. ami tud 150 mA-t?
-
Lompos48
nagyúr
válasz
PH-User #10836 üzenetére
Attól még a rajz érvényes marad. Csak azt akartam sugallni, hogy autóakku feszültségét biztosan bírják. Kérdésesl egyedül a belső kapcsolás, amiről egyikünk se tud semmit.
Ha a LED-jeid megvannak, otthon kísérletezhetsz, biztos kikerül a sufniból 2 pnp tranzisztor, pár dióda meg ellenállás. Utólag véglegesíted majd. -
PH-User
addikt
válasz
Lompos48 #10834 üzenetére
Elnézted, ki is emeltem, hogy ezek a LED-ek nem autóba valók, hanem otthonra, hangulatvilágításhoz.
Nos, kellene nekem egy kapcsolás, hogy a 12V LED tényleg csak annyit kapjon.
Holnap menne a haver megvenni az alkatrészeket.mezis - Nem lesz melegük, a menetszél éri őket.
-
mezis
félisten
válasz
PH-User #10828 üzenetére
Az én autómban 1 órát sem bírt ki az a LED-es helyzetjelző, amit az eredeti helyére lehetett tenni. (Készen vettem, előtét ellenállás beépítve.) A rövid élettartam oka az lehetett, hogy egy búrában, közel van a tompított izzóhoz, sőt az rendesen besugározza hővel.
Szóval, ha hűtése nem is lesz, legalább fűtése ne legyen.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
PH-User #10831 üzenetére
A 12V-os stabilizátort startból felejtsd el. A 7812-nek legalább 3Vfeszültségtartalék kell ahhoz, hogy tegye a dolgát. Nem aggódnék a 12V pontossága miatt, ezek a lámpák szerintem őgy vannak kigondolva, hogy bármilyen 12V-os akkus táplálásról működjenek gond nélkül. Tehát számoltak a lehetséges 14,4V-os max. lehetséges értékkel.
Igaz, ideális táplálása a LED-eknek tényleg az áramgenerátor. Itt a kérdés az, hogy több diódát alkalmazva milyen és hány ellenállást (vagy akár áramgenerátort) integráltak a lámpába azért, hogy ne legyen eltérő az egyedi diódák fényereje.
Személyesen ezt használnám.Kb 200mA folyna a LED-eken keresztül. 1 diódát rövidrezárva marad az áram 2/3-a, 2 esetén 1/3-a.
Ez csak egy eszmefuttatás. Én megvárnám a LED-eket, majd asztalon összedrótozva kísérletezném ki. -
moha21
veterán
válasz
Jancsi #10832 üzenetére
Hát ja az áramgenerátor a legtisztább megoldás.
Gondolom van benne ellenállás, mert a diódák elé mindig kell ellenállás.
A 12V-os feszstab-os kapcsolós működhet éppen ám ahogy Jancsi is mondta
elég érzékeny a hőmérsékletre.Növekvő hőmérsékletre csökken a nyitó irány feszültség ( a záró irányra is hatással van, de azzal most nem foglalkozunk:> )
Az se biztos kinyit 8V-nál bár most nem számolgattam, mert már fáradt vagyok meg nem is tudom, hogy vannak kötve, de ha sorba van 3 db és 3V nyitó, akkor már nem elég 8 V semmire.
-
Jancsi
aktív tag
válasz
PH-User #10831 üzenetére
Ott hibázik az elképzelés, hogy a LED-eket áramstabilizált táppal szokás hajtani az elég meredek feszültség áram karakterisztikájuk miatt. Plusz még van hőmérséklet függése is a dolognak, ha elkezdenek a LED-ek melegedni akkor azonos feszültség mellett jóval nagyobb áramok is folyhatnak rajtuk.
Ezt a feszstabos módszert én elvetném, akkor használható ha csak egy fokozat kell, stabilizálod a tápfeszt 12V-ra és az izzó meghajtó áramkörére bízod a többit.
Ha nagyon ehhez ragaszkodsz akkor sem biztos, hogy 8V-nál pont feleannyira fog vilgítani, vagy cserélgeted a feszstabokat amíg jó nem lesz, vagy szabályozhatót építesz tompítotthoz. -
Jancsi
aktív tag
válasz
PH-User #10828 üzenetére
Építs egy ilyen [link] áramgenerátort szerintem. Az "izzóból" kiszeded az elektornikát, ami szerintem 1 ellenállás, majd a LED-eket hármassával sorbakötve, a sorokat 1-1 pár Ohm-os ellenállson keresztül párhuzamosan kötöd a ramgenerátorra.
[link]
1,25V a referencia feszültség, 200mA-hez, 1,25V/0,2A = 6,25 Ohm kell, azért van vele sorban még egy ellenállás a kapcsolóval, hogy ha a kapcsoló zárva van, akkor 200mA folyik, ha nyitva akkor csak 100mA.
Az ellenállás hőleadását úgy tudod kiszámolni, hogy 1,25^2/az ellenállás értéke, célszerű 3-4-szeresen túlméretezni, hogy ne legyen túl meleg.
Még mindig lineáris, de egy kicsit szebb megoldás [link]
Lehet kicsit kevés lesz az a lámpa motorra, biciklire 3W-os Cree XR-E led kevés komolyabb tempóhoz, kb 200lm-el. -
PH-User
addikt
Sziasztok!
Akkumulátoros gyújtású motorkerékpárhoz "terveztem" LED-es világítást.
A kérdésem az lenne, hogy rendben van-e így vagy valamit változtassak rajta?Konkrétan ezekről a LED "izzó"król van szó: eBay
200mA áramfelvételt számoltam "izzó"nként, s a HE kalkulátorát használtam előtét ellenállás számítására. Mivel nem konkrétan motorba való izzók, ezért tenném be a feszültség stabilizátort, mert az akkumulátorban lehet 14V is, ha jól tudom.
Szerk.: Annyival kiegészíteném, hogy az ellenállás a tompított világítás miatt van benn.
Viszont, azt az előtét ellenállást máris elnéztem,12V-ra számoltam. Mekkora ellenállást tegyek be, ha 7-8V-ra szeretném ejteni a feszültséget amikor tompítottra kapcsolok?
-
Jancsi
aktív tag
atesss
Ami SMD az többnyire kapcsolóüzemű, azoknak nem túl nagy a hőleadásuk.
Az MC34063 kimenetét tudod állítani, ha fix ellenállásosztó helyett potmétert használsz, de akkor úgy kell méretezni az induktivitást és a kondenzátorokat is.
Visszatérve még a 4 Ni-MH akkus ötlethez, a klasszikus műveleti erős táp, kicsit tovább gondolva logikai FET-el, így 500mA mellett 50mV a drop. -
törölt tag
Lompos48, moha21, And: Köszönöm szépen a segítségeteket
még pár fogalmat tisztáznom kell magamban, de a lényeget megfogtam.
Köszi mindenkinek még1x -
atesss
addikt
válasz
Jancsi #10818 üzenetére
Ha az akku nagyon le van merülve (pl. 2,5V-ra), akkor szerintem először nem max. töltőárammal tölti, hanem "óvatosan". Legalábbis az 500mA-es USB-ról töltő Maxim doksijából ez derült ki, szerintem ezt más is (pl. amit linkeltek MicroChip-est az tetszik a legjobban egyenlőre) tudja.
De ami a legjobban zavar, hogy miért mindegyik SMD tokos.
Kéne találni nem SMD-t.
Forrasztanom is sokkal könnyebb lenne egy normális méretű tokot + hűtőbordát is rá lehet rakni könnyen. Egy kis hűtőzászló meg simán elférne.
De egy apró SMD tokra már bajos rászerelni.Pl van egy stabilizált 12V-os tápod, akkor az MC34063-al csinálsz egy step-down kapcsolást ( a nagyobb áram miatt külső FET-el vagy tranzisztorral ). Nem les ideális töltő, mert az akku feszültségének változásval fog változni kis mértékben a tölrőáram ( mivel a bemeneti oldalon van az áramlimit ) de ez 3,8V és 4,2V között +-5%.
De mondom, az akksi töltésére veszek egy megfelelő IC-t, az tud mindent, és annyira nem vészes az ára.
Az MC34063 arra fog kelleni, hogy a ~3,8-4,2V-ból legyen 5V, amivel táplálom a külső eszközt (a Meizu-t, de pl. egy telefont is tudnák tölteni ha univerzális fejet rakok rá).
Ja és ha változtatni akarnám a kimenő feszt egy kicsit - pl. mást igénylő (4V-6V) telefon töltésére, akkor ezt hogyan tudom megoldani a MC34063-al ?Az BL-5X egy sima Li-ion akksi, az igazat megvallva szeritnem a li-ion és a li-po, csereszabatos, lényegében egymással, csak a tölő és kisütő áramokra kell figyelni cserénél.
De ez a Meizu-ban lévő nem biztos, hogy Li-Po ám. Megnézem este, és megírom. -
sörösló
aktív tag
Jól kiveséztétek az akkumulátorok-elemek soros-párhuzamos kötésének problémakörét. Részemről maximálisan egyetértek Lompossal, sorosan bármikor, párhuzamosan sohasem! Hadd hozzak egy példát ifjúkoromból, amikor járművillamossági szerelőként működtem egy TSZ-ben. Az akkori sztár az IFA teherautó volt. Érdekes megoldást alkalmaztak az ottani mérnökök. A 12V-os indítómotor akkora aksit igényelt volna az üzembiztos működéshez, amekkora akkoriban nem létezett. Így az indítómotor 24V-ról üzemelt, az elektromos rendszer meg 12V-os maradt. A problemát egy ún. soros-párhuzamos kapcsolóval oldották meg, Indításkor a két 180 Ah kapacitású akkumulátort sorbakapcsolták, utána meg párhuzamosan töltötték és használták. Basszus, annyi aksit nem használt az összes többi gépezet sem, mint az IFA-k. Havonta külön-külön kisütöttük és újratöltöttük, de az egymás töltögetését-kiszopkodását effektus káros hatásait lehetetlen volt megszüntetni! Nem létezik olyan akkumulátor, aminek ugyanolyanok volnának a cellái! A mai akus szerszámgépek akkuinak töltési problémáit sokszor okozza a soros kapcsolás, de ez időben észlelve elhárítható. Időnként kiszerelve egyenként kisütöm és újratöltöm az akkupack-ot. Elég a sorban egyetlen "fals" cella máris azt veszed észre, hogy "tönkrement" az akku. Egy kis időben elvégzett formázás a látszólag halott telepek nagy százalékánál eredményez "újjászületés"-t. Persze az elektronikai csodákkal kiküszöbölhető a gondok nagy része, de ennek ára is van! Jusson eszetekbe pl. a laptop akkuk eszméletlen ára! A gyári eredeti felejthető (két akkupack árából majdnem veszel egy új gépet), az utángyártottból már jobb a helyzet mert itt egy új gép árából már három vagy négy akkut is vehetsz! Szóval van még hova fejlődni!
-
And
veterán
válasz
#70616832 #10816 üzenetére
Hogy egyszerűen fogalmazzunk: egy tekercs látszólagos ellenállása (reaktanciája) a frekvencia növekedésével egyenes arányban nő. Míg egyenáramon egy induktivitás - most legyen valóban tekercs - ellenállását csak a rézvezeték (amiből feltekercselték) ellenállása adja, a frekvencia növelésével ez az impedancia növekedni látszik. Tehát az egyenáramú (DC) összetevőt csak az induktivitás valós (vezeték-) ellenállása korlátozza, míg a nagyobb frekvenciás áramkomponensét a látszólagos ellenállás is. Mivel e két (valós és látszólagos) ellenállásérték aránya adott frekvencián elég nagy lehet, a tekercs fojtóként viselkedik az AC összetevőre nézve, míg az egyenáramot nagyon jól vezeti.
-
moha21
veterán
válasz
ohmos ellenallason a feszultseg es a az aram egy fazisban van
szinuszos aramnal az aram az induktivitason kesik a feszultseghez keppest 90 fokot ( ez sem teljesen igaz, de sok helyre lehet alkalmazni).Ez a linearis, invarians es koncentralt parameteru halozatoknal igaz.
Az aram folyik tehat az a tolteshordozok mozgasa. Definicioja erovel van kifejezve. (asszem 2 x 10^-7 -en N ero hat a ket vezetek kozott.)
A feszultseg az 2 pont kozott a "munkavegezhetoseg", tehat A pontbol B pontba tud- e juttatni reszecsket a "rendszer"
eleg pontatlan a fogalmazas.
-
Jancsi
aktív tag
válasz
atesss #10809 üzenetére
1A mellett min van 500mV dop-ja az IC-nek, az akkut 4,2V-ig kell töltenie azaz kell neki min 4,7V tápfesz, de lehet az az akku 2,5V-ig is lemerülve, ekkora a töltő IC-nek 2,2W hőt kell leadnia, nem lehetletlen feladat, de helyigényes a hűtőborda.
Pl van egy stabilizált 12V-os tápod, akkor az MC34063-al csinálsz egy step-down kapcsolást ( a nagyobb áram miatt külső FET-el vagy tranzisztorral ). Nem les ideális töltő, mert az akku feszültségének változásval fog változni kis mértékben a tölrőáram ( mivel a bemeneti oldalon van az áramlimit ) de ez 3,8V és 4,2V között +-5%.
Fmin a kapcsolóüzemű táp műköfési frekvenciája, Vripple az a kimenet hullámossága, mekkora eltérés engedhető meg a kimenő feszültségben, ez lényegében csak a kimenet kondenzátorától és a frekvenciától függ. Nagy frekvencia esetén elég kisebb kondenztor is, kisebb frekvenciára nagyobb. De mindenféleképpen valami Low-ESR típus kell, mellé pedig 100nF - 1uF X7R vagy Y5V.
Ha másik is li-po és 3,7V-os nem lesz gond. Cserénél figyelj a polaritásra, ha nem komplett akkut veszel hanem csak cellát akkor óvatosan forraszd át az elektornikát és próbáld ne rövidrazárni az akksit. Mindig ragaszd le az egyik pólusát, akkor tuti nem lesz gond.
Az BL-5X egy sima Li-ion akksi, az igazat megvallva szeritnem a li-ion és a li-po, csereszabatos, lényegében egymással, csak a tölő és kisütő áramokra kell figyelni cserénél. -
Lompos48
nagyúr
válasz
Ezt magyarul úgy mondanák, hogy az egyenáram átvezetése és a váltóáramú összetevő (komponens) kiszűrése. Egyenáramnál nincs fázis, áram/feszültség egyformán "folyik". Váltónál az áram - mint írtam - lemarad az induktivitás miatt, nem hagyja felfutni az áramot, ezzel szűr. Nem lehet leválasztás, mert ez a szó sugallja, hogy elteszi, elvezeti, ami nem igaz.
Lehet, hogy nem vagyok a legérthetőbb, de sajnos pedagógunak csapnivaló voltam/vagyok. -
törölt tag
válasz
Lompos48 #10815 üzenetére
Kigugliztam minden 3. szavad, de értegetem
A hobbielektronika.hu lexikonjában találtam egy ilyet: "Olyan indukciós tekercs, melynek szerepe az egyenáram átvezetése és a váltóáram leválasztása." - ez nem tiszta nekem.Tényleg bocs, hogy az alap altti szinten vagyok, csak sajna a suliban semmi, egyedül meg nem értem meg.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
#70616832 #10814 üzenetére
Nincs itt semmi harag, de sokkal többet tudnál tanulni az ott találtakból, mint egyszerű 1-2 mondatos kommentből.
A lényege az, hogy egy induktivitás mindig eltolja az áram és feszültség fázisviszonyát. Ebben az esetben az áram lemarad a feszültségtől, ami nagyon jól jön áramingadozások szűrésénél. Ezért használják leginkább tápvonalakban akár hálózati brumm szűrésére, akár megakadályozni kapcsolóüzemű tápoknál a nagyfrekvenciás zavarok visszajutását a hálózatba, hogy 2 gyakori példát említsek.
Lehet jó lenne rákérdezned arra, amit nem értesz. Kiszűrhetnénk mellébeszéléseket, pont mint egy fojtótekercs. -
törölt tag
Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni, hogy milyen szerepe van egy fojtótekercsnek? Ha lehet akkor konyhanyelvenKöszi előre is
-
atesss
addikt
válasz
Jancsi #10807 üzenetére
Hát a Meizu belső gyári akksijának lecserélése sem rossz ötlet, csak tényleg kérdés találok-e megfelelőt bele.
Illetve ha az adataiban azonos is, nem-e lehet valami gond vele ?De itt van pár link, ahol írnak a cserélés lehetőségéről, pl. van aki egy Nokia BL-5X, pl. Nokia 8800-ban használt akksira gondolt mint lehetséges: [link]
"The battery specifications are 3,7 Volt / 700mAh / Li-Ion - Same as for the original Meizu battery!"
Google keresés: [link]
Itt [link] állítólag lehet kapni elég sok féle akksit - csak érteni kéneNa jó berakom Google Translate-be. Csak eleve mire innen megjönne...
Meizu Battery Pack (azaz kb. amit én is akarok): [link] és [link]Este, vagy holnap du. felnyitom az enyémet is (csináltam már korábban, és sajnos már könnyű, mert a rögzítőfülek nagyobb része el van törve), és megnézem milyen is.
De nekem "zacskósnak" rémlik inkább, és akkor meg Li-Po lenne.
Bár az is lehet, hogy más a két verzió, mert létezik egy SP és egy SL is (amiről eddig tudtam, hogy más a két verzióban, az a kijelző, és a FW)MOD:
Beraktam translate-be a kínai oldalt: [link]
És úgy néz ki lehet is kapni bele való akksit. !
De először utána nézek, innen szállítanának-e egyáltalán magyarországra, meg a yuan árfolyamának, hogy mennyibe is kerülnek ezek. -
atesss
addikt
válasz
plömplöm #10798 üzenetére
Ez tetszik, mivel a ChipCAD-nál van, ott meg jó esetben azonnal elérhető. És még viszonylag jó helyen is van a bolt (/iroda).
De hogy épp elérhető-e azt sajnos nem látni a listájukból, asszem holnap meg is kérdezem.
Vagy ha 500ft-nál nem több, lehet meg is veszem. De azért előtte átfutom a doksiját.MOD: Közben most látom, hogy elköltöztek a Lurdy házba. Na mind1, végül is az sincs annyira rossz helyen.
-
atesss
addikt
válasz
Jancsi #10807 üzenetére
Miért kell 1A felett kapcsüzemű töltő (IC?) ?
Hát ha tényleg jó, akkor akár nem gond ha 2k lenne.
Csak akkor ne legyen szállítási költség még arra rá...
Ha stabil a tápfesz akkor tökéletes az MC34063 a feladatra
Mármint hol stabil a tápfesz ?
A step-up-ot a li-ion celláról (ha van egy min. 1A-es töltőm, akkor elég az 1db 3000mAh-s) 5V-ra konvertáláshoz használnám. A tápfesz abból a szempontból stabil, hogy nem hullámos, csak ugye hosszabb távon, az akksi merülésével már nem állandó.Néztem ezt a kalkulátort is, de nem teljesen értem mik a megadandó adatok.
Az Fmin és a Vripple mit jelentenek jelen esetben ? Utóbbi gondolom a bejövő fesz hullámosságát, de milyen tartományban, gondolom nem a több órás "hullámosságot", ami az akksi merülésével jár. -
moha21
veterán
válasz
Lompos48 #10806 üzenetére
Én simán rátolnám 4 AA aksira, de ezt már te mondtad.
Amúgy nincs semmi gond a párhuzamos aksikkal csak együtt kell tölteni/ meríteni őket.
Csak azért feszegettem ezt a témát, mert kíváncsi vagyok. Áramgenerátornál már cifrább valóban a helyzet sorba kötéssel. Lesz lehetőségem laborba kipróbálom.
-
Jancsi
aktív tag
válasz
atesss #10777 üzenetére
1A felett már csak kapcsolóüzemű töltő jöhet számítába, láttam lett linkelve már pár fajta, de 2k egy IC-ért... Ha stabil a tápfesz akkor tökéletes az MC34063 a feladatra, bementen van áramlimit, így fix tápfesz mellett fix a töltőáram. De akkor már egy 12V-os 1A-es dugasztáp, arról lehet 2Ah-val tölteni egy cellát.
Párhuzamosan akkor kapcsolj cellákat, ha csak minimális az eltérés közöttük, ezt otthon nem egyszerű lemérni. Feltöltöd őket teljesen, majd ugyanakkora terheléssel sütöd ki őket, ha mindig ugyanakkora feszültséget mérsz rajtuk akkor mehet a dolog. Egyéb esetekben egy-egy schottky dióda az akuk előtt és külön töltő, ami közvetlenül a cellákra kapcsolódik. Diódából célszerű valami nagyobbat választani, hogy minél kisebb feszültség essen rajtuk pl. 400mA-hez, inkább 3-5A-est, és minél alacsonyabb feszültségűt, azokon még kisebb fesz esik.De lassan ott tartasz, hogy a két akku, a töltő, a stabilizátor 5V-ra lesz vagy 7-8k+jó pár óra tervezés és szerelés. Szedd szét a lejátszót és cseréld inkább benne ki az akksit, itt szerintem találsz megfelelőt [link]
-
Lompos48
nagyúr
válasz
moha21 #10805 üzenetére
Napelemekről bővebben [itt].
Hozzátenném még, hogy mivel ezek félvezetőtechnológiával készülnek, sokkal egyszerűbb gyakorlatilag azonos struktúrákat kialakítani. És még így is a panelek összeszereléséhez jelleggörbe szerint összeválogatják őket.
Nagyobb gond az, hogy atess kolléga számára nem oldódott meg a Meizu probléma. -
Lompos48
nagyúr
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Azonnali informatikai kérdések órája
- SDQHD felbontású monitor jött a JapanNext műhelyéből
- Programozás topic
- Eredeti játékok OFF topik
- További aktív témák...
- Apple IPhone 13 Pro Max 256GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- Apple iPhone 14 Pro Max 128GB,Újszerű,Adatkábel,12 hónap garanciával
- Apple iPhone 16 Pro Max 256GB,Újszerű,Dobozával,24 hónap garanciával
- Samsung Galaxy Note 20 Ultra 5G 256GB,Újszerű,Adatkábel,12 hónap garanciával
- Samsung Galaxy A56 5G 256GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- Samsung Galaxy A32 4G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B450 R5 3600 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1660Ti 6GB Zalman S2 TG Zalman 500W
- Samsung Galaxy A35 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LG 32GP850-B - 32" NANO IPS / 2560x1440 / 180Hz 1ms / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync / HDR 400
- Jo Nesbo: LEOPÁRD (nem olvasott)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest