-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Tigerclaw
nagyúr
Nem kifejezetten elektronika, de hátha tudja valaki:
Tabletre optimalizált elektromos tervező/rajzoló appra lenne szükségem. Nem elektronika, nem épületvillamosság, hanem ipari, tehát főleg erősáram és vezérlés, sorkapcsok, mágneskapcsolók, relék védelmek, motorok, PLC. Nem kell semmilyen gyártói alkatrész könyvtár, elég ha vannak univerzális elemek és vezetékezés. Nem legyen előfizetéses, de lehet fizetős, ha elérhető árú, mondjuk 10-20 euró zónában. Ja és kell toll támogatás ha már tableten használom. Kisebb kiegészítő áramkörökhöz kellene, nem komplett gyártósorokhoz. -
rednifegnar
senior tag
kicad kerdes:
szoval hulyenek erzem magam de mintha egy tok alap dolgot szeretnek es nincs ra megoldas. nehanyan (az evek alatt ahogy a forumokban latom) mar kerdeztek de ugy neznek rajuk mint valami ufora es nem ertem hogy miert hiszen tok alap dolog kene hogy legyen.
szoval pl van ket alkatresz ossze vannak madzagolva. aztan az egyiket odebbhuzod, sot elforgatod.
ettol az egesz elvi sema tonkremegy, random osszekapcsolgatja a keresztezo vonalakat szolas meg kerdes nelkul. ha nem veszed eszre (marpedig 10-20-30-100 vezeteknel tuti lesz amit nem veszel eszre) akkor rakefeltel, igy jartal, elbaxodik minden.
gondoltam van ra valami beallitas csak meg nem talaltam meg. elekezdtem keresgelni a neten es nincs. aki meg felveti a temat azon meg ertetlenkednek hogy de hat ez mit szamit? meg ez nem hiba meg miert nem jo az igy? amugy is ha nem tetszik hasznald az undot es hasonlok...
sztem pedig ez igy total hasznalhatatlan, ha csak igazaitanal kicsit a rajzon mert mondjuk mar tul kozel vannak a cuccok vagy logikailagg jobb lenne mahogy akkor vege a musornak.
itt egy egyszeru pelda (elforgattam 1 db ic-t es teletette mindenfele nemletezo konnekciokkal, eldobalta a fuggo madzagokat stb, most a ferde vonalak kepzeset be se keverem mert az is egy orulet):
(van neki itt kulon kicad topicja esetleg?) -
PHM
addikt
válasz
Dr. Szilikát #101396 üzenetére
Sajnos középen nem ragasztó, hanem forrasztás van, mint a TP4056-nál.
Leszedni talán le tudnám, bár az is nagyon kockázatos a közeli alkatrészek miatt.
A cseredarab beforrasztását viszont akkor sem tudnám megoldani.
Nem feltétlen magánszemélyt keresek, szerviz is jó lenne, ahol vállalják a cserét. -
Szirtimorc
senior tag
válasz
tordaitibi #101392 üzenetére
Köszönöm mindenkinek, beruházok rá.
-
Dr. Szilikát
őstag
Vállalni nem tudok, de sok ilyet csináltam régebben, nem nehéz. TV-alaplapokon vannak ilyen flash-memóriák, táp IC stb.
Egyik módja hőlég nélkül, két oldalon ónnal összeolvasztom a lábakat, a jó hővezetés / hőeloszlás érdekében. Túl sok ón nem kell, mert akkor nehezebb elválasztani. Utána melegítve, egyik oldalon megemelem csipesszel, majd felváltva, míg elengedi magát. Közepén az SMD ragasztó néha akadályozhat, de ha csipesszel nem jön, akkor szikével óvatosan fel lehet pattintani, a meleg hatására elenged általában. Nem mondom, volt már erősebben ragasztott eset is, de az is lejött, a panel sérülése nélkül. Az IC sem sérül, abból még utána kiolvasom a tartalmat is, ha kell.
Utána a szokásos. Flux, ónleszedés, stb.
-
válasz
tordaitibi #101392 üzenetére
Van ilyenem, gyorsan kipróbáltam.
A 12 volt +/- 2 volt bemenőfeszültség ingadozásra és 0,5 amper +/- 0,3 amper terhelés ingadozásra nagyjából 0,2 volt kimeneti feszültség ingadozással reagált.
Ez nem rossz érték, akinek ez megfelel, annak jó ez a kis áramkör
DE!
Már 0,8-1 amper körüli kimeneti terhelésre tűzforró lett az áramkör, értékelhető méretű hűtőbordát/hűtőzászlót meg nem nagyon tudtam rakni az XL6009 IC-re, mert nincs hely rendesen rögzíteni, csak ragasztani lehetne...
Persze biztosan bírná 10 percig is ezt a hőmérsékletet is, de nem volt szívem kínozni
Viszont azt kizártnak tartom, hogy a specifikációban lévő 4 amper terhelést 5 másodpercnél tovább bírná (bármilyen hűtés mellett is), az egy nagyon optimista ígérvény.
-
PHM
addikt
Üdv!
Nem tudtok valakit, aki ki tudná cserélni ezt az IC-t?
Sajnos az alján is van egy power pad, amihez nekem sem felszerelésem,
sem tapasztalatom nincs. Előre is köszönöm. -
Reggie0
félisten
válasz
Szirtimorc #101382 üzenetére
Meanwellnek van 12V->12V DC-DC-je azok biztosan megbizhatoak.
-
válasz
Szirtimorc #101385 üzenetére
És Donki Hóte.
Nekem egy ilyen évek óta teszi a dolgát, 17 voltot ad 11 és 21V közötti bemenőről.
Nem tudok róla rosszat mondani. -
Szirtimorc
senior tag
válasz
E.Kaufmann #101388 üzenetére
Nincs
azért nem vettem ilyet készen, autós-kamionos boltokban is árulnak hasonlót.
-
válasz
Donki Hóte #101389 üzenetére
Elvileg pont kocsihoz lenne fejlesztve, amiről dobtam linket feletted. Túl sok LtAP mini (LTE modem/router/GPS vevő) jött vissza gariba nekik
(pedig volt külön csatlakozója járműves felhasználáshoz és elég tág határok között táplálható alapból, de én is úgy tapasztaltam nem nagyon szerették a járművek elektromos rendszerét, mert elfáradtak 1-2 év után
) , inkább fejlesztettek egy kiegészítő szűrő/DC-DC tápot.
-
válasz
tordaitibi #101383 üzenetére
Nekem nincs jó tapasztalatom az ilyen egyszerű back/boost konverterekkel.
Ha van egy bizonyos, viszonylag stabil bemenő feszültséged, akkor jól működnek, valóban adják azt a kimenő feszültséget, amit beállítottál rajtuk. Ha változik a bemenő feszültség, akkor kicsit mindig állítani kellett rajtuk.
Egy autóban a bemenő feszültség 11 és 14,4 volt között ingadozik, ebből kellene stabil 12 V-ot előállítani, tehát az elvárt kimenő feszültség alá és fölé is mehet a bemenő feszültség. Ezt az egyszerű back/boost konverterek nem szeretik, ilyenkor megváltozik a kimenő feszültség.
Ha tényleg stabil 12 V-os kimenő feszültségre van szükség az autóban, akkor szerintem csak az a járható út, hogy a bemenő 11-14,4 voltos feszültséget egy step up konverterrel fel kell nyomni 16-17 volt szintre és abból egy 12 V-os stabkockával előállítani a 12 V-ot.
-
válasz
Ha van pénzed és támogatnád a Mikrotik-et
: [link]
-
docky320
kezdő
válasz
Van egy cikk az oldalon: [link]
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Két tekercses Buck-Boost, felfelé is tud konvertálni. Illetve van még egy kis tekercs a kimeneti simításhoz.
Ha elegendő az alsó határon 12,1 --> 12 V lefelé konverzió, arra alkalmas egy XL4015 modul is, ami MOSFET-kapcsolós, ezért nem sok esik rajta, amikor "kiiktatja magát" teljesen.
-
Szirtimorc
senior tag
válasz
tordaitibi #101383 üzenetére
Ilyenem még van is talán itthon. Ez tudja azt, hogy változó bemenő (12,2-14,4V) feszültség esetén is stabil kimenőt csináljon? (persze 12V alatt nem kell tudnia)
-
válasz
E.Kaufmann #101354 üzenetére
Ilyen 2-in-1 megoldást nem tudok, ezek csak kapcsolnak, nem fogja oda a mágnes az ellendarabot. nem is tudná mert az ellendarab egy reed-relé, ami műanyag-üveg-réz kombó, nem mágneses.
Létezik asszem bontóérintkezős változata de mágneszárral egyben nem láttam még.
Pedig riasztóztam 7 évig. -
válasz
Szirtimorc #101382 üzenetére
Step-up/down konverterrel.
Tucatnyit használtam sok helyre ahol pont ilyesmi volt a feladat. Pl. ilyen neked tökéletes,
[link]
CC mód nincs, erre ügyelj, csak a rövidzárvédelem. -
Szirtimorc
senior tag
Sziasztok!
Autóban stabil 12V, max. 2A-t, hogy lenne a legegyszerűbb csinálni?
Köszönöm!
-
JulianSinulf
őstag
Nem okoz működési gondot a lakkréteg sérülése, ha nem ér más fémhez. De nem hiszem, hogy egy egérben ott érne.
Kend le filccel, az nem árthat.A készülékekről:
Ez lenne a forrasztóállomás. Én a 3 kábelest vettem, de a T245 elég mindenre. Olcsóbbra emlékeztem. Illetve én olcsóbban vettem a 3 kebelest, mint amennyi most a 3 kábeles. Lehet, hogy érdemes nézegetni és amikor lejjebb megy, akkor venni.
Ez meg itt a levegős állomás. Ezt is olcsóbban vettem, mint amennyi most. Először nem volt valami bizalomgerjesztő, de használni jó. Meg vagyok vele elégedve. Ehhez adnak hajlított csővéget, így kényelmesebb vele dolgozni. A többihez nem jellemző, bár a jelenlegi kínálatot nem ismerem.
Ez meg az ónszívó állomás lenne. 5 év alatt 40€ ment felfele az ára. Ez mondjuk nem olyan olcsó a többihez képest, de hatalmas segítség, ha lyukból kell ónt kiszívni.Ónszívó harisnyát egyedül a melóhelyen használok, amikor BGA-t cserélek és le kell szedni a pad-ekről az ónt. Amúgy soha máskor.
-
Ribi
nagyúr
Szippantós ha csak kézi akkor kicsit macera mert 1 kézzel tartod a pákát, másikkal a szippantót, szóval a forrasztandót valamivel stabilan kell tartani. De ha megvan akkor nincs ideje visszadermedni, mert odatartod, megolvasztod, mellérakod a szippantót és annyi. Átmenő lyuknál ha tudod a hátoldalához tartod és úgy biztos faja lesz.
Egy ilyesmi van nekem és elég jól lehet használni. Szóval nincs idő visszadermedni, mert egyszerre csinálod az olvasztást és a szippantást, nem "egymás után". -
mzso
veterán
válasz
Dr. Szilikát #101375 üzenetére
Kösz a tippeket.
Ez a bizmutos paszta forrasztásra van (a leírás ezt sugallja), vagy csak eltávolításra jó?
Kínában milyen néven fut?Az ilyen fújós/szívós megoldások kevésbé szimpatikusak, mert szerintem addig bőven visszadermed mire nekem odakerülne a sor, hogy megcsináljam.
-
mzso
veterán
Nem került vagy csak 2,5 órába és sikerült kiszenvednem a kapcsolókat.
Mondjuk közben egy sikerült egy kicsit belekarcolnom a fekete rétegbe. Ebből lehet nagyobb baj?
Másik oldal: -
Reggie0
félisten
válasz
Dr. Szilikát #101375 üzenetére
Onfelszivo harisnya sokkal kulturaltabb megoldas.
-
Dr. Szilikát
őstag
Alkalmi használatra nem érdemes beruházni, ólmos ónnal hígítani ajánlatos, gyantával is támogatva, vagy savmentes forrasztózsírral. Létezik bizmutos ónhígító anyag, ami még lejjebb viszi a hőfokot, de Kínából olcsóbb ez is.
Régi trükk, szervizben mindig voltak hulladék teleszkópos rádióantennák, amit már megtört a tulajdonos és cserélni kellett. Egy alkalmas csődarabot, végét leszűkítve, lehet használni fúvócsőnek, a meleg ón lefújására.
Hogy szétfröccsen az ón, így elmondva tűnhet borzasztónak, de a gyakorlatban nem komoly gond, könnyen leválik a maradék, csak oda kell figyelni. Védőszemüveget sem nagyon használtunk (fújás közben szem bezár), de nem árthat. Alkalmilag, szükséghelyzetben megfelelő, egy probléma gyors megoldására.
-
mzso
veterán
válasz
JulianSinulf #101373 üzenetére
Aztán meg beszereztem egy pisztoly ónszívó pákát. Pont az egér miatt, még, ha nem is kell olyan gyakran.
Ma már egy jobb fajta digitális hőfokszabályzós sem drága aliról. Nemrég vettem egy JBC koppintást 40-50€ környékén
Ezek a cuccok hogy néznek ki?
Mondjuk 40 euro alis cuccra elég húzósnak érződik.Ha van kéznél flux (folyasztószer), akkor érdemes azt a területen és a szalagon is használni.
Sima gyantám, meg ilyen viasz állagú valami van ami forrasztópisztollyal jött.
-
JulianSinulf
őstag
A szalagot mindig is utáltam, de igen, könnyebben fel tud futni. Ha van kéznél flux (folyasztószer), akkor érdemes azt a területen és a szalagon is használni.
Egy manuális műanyag ónszívó nem drága. Esetleg beszerezhetsz egy olyat. Én azzal csináltam régen.
Aztán meg beszereztem egy pisztoly ónszívó pákát. Pont az egér miatt, még, ha nem is kell olyan gyakran.
Nem egy profi cucc, egész olcsón lehet kapni és ilyenre tökéletes. Már cseréltem vele egérben kapcsolót. Hobbi szinten egy álom. Nekem megérte és a későbbi egerekhez is jó lesz. Vagy épp billentyűzethez. Esetleg más egyébhez, ami furatszerelt.Ha ilyesmivel foglalkozol hobbi szinten, akkor érdemes lehet komolyabb eszközöket is beszerezni. Ma már egy jobb fajta digitális hőfokszabályzós sem drága aliról. Nemrég vettem egy JBC koppintást 40-50€ környékén. Nagyon jól működik. JBC hegyekkel kompatibilis. Azok nem annyira olcsók, de itthonra nem is kell hetente venni, sokat kibír. És rengete típus van belőle.
-
mzso
veterán
válasz
JulianSinulf #101370 üzenetére
Kösz a választ.
Hm. Hát hőfokszabályzós nincs csak ilyen osztás nélküli szabályzós, meg három fokozatú pisztoly.Amit még tehetsz, hogy forrasztasz hozzá egy kis ólmos forrasztóónt. Ez lejjebb viszi az olvadáspontot, könnyebb a forrasztás.
És akkor jobban felfut majd az ónszívó szalagra?
#101371 weiss
Oké. De csak ilyen szalagos ónszívóm van. Remélem jó lesz. -
-
JulianSinulf
őstag
Helló!
Ólommentes forrasztóónnal gyártják.
350 fok alatt nem érdemes vele próbálkozni. 360 már kényelmes szokott lenni. De, ha van nagyobb rézfelület a forrszem körül, ami elvezeti a hőt, akkor akár 380-ig is fel lehet menni. E fölé nem szoktam menni pákával, csak nagyon ritka esetben. Inkább 360-370 körül és mellé még meleglevegő.Bár egérnél sosem kellett így kűzdenem.
Amit még tehetsz, hogy forrasztasz hozzá egy kis ólmos forrasztóónt. Ez lejjebb viszi az olvadáspontot, könnyebb a forrasztás.
-
mzso
veterán
Helló!
Manapság mi a bánatból vannak a forrasztások. Egy egér kapcsolóját akarom kiszedni, de úgy néz ki meg sem olvad a forrasztás hiába nyomok hozzá vörösen izzó forrasztót. Nemhogy még el is tudjam távolítani... -
Tigerclaw
nagyúr
válasz
rednifegnar #101367 üzenetére
Mennyire jó ezeknek a DC képe? Van amihez kell simább esetleg. Pl. egy 24V DC Siemens PLC tápot ki tud váltani pár napra? Most egy Yihua 3010D-III nevü valamit nézegetek, vagy van WANPTEK nevü több fajta is az árukeresőn.
-
rednifegnar
senior tag
válasz
Tigerclaw #101366 üzenetére
nekem egy hirneves Kuaiqu gyartmanyu 30V 6A-es van, (+van egy usb 5v/2A kimenete is).
teljesen jol meg van csinalva, normalisan meg van csinalva, kivul belul, háza is, femburkolat stb. persze nyilvan ez is kinai cucc ki tudja meddig birja.
ami gondom van vele az ergonomiai, az amper kiras mellett van egy vonalban a feszultseg finomszabalyzo, eleg zavaro hogy az valoban egy sorral lejebb van.
eleve a potik tok egyformak, nincs rajtuk meg jelzes sem, hogy lasd, hogy all.
raadasul mivel a feszultseg durva allitasa a legfolso tekero, igy barmikor hozzanyulsz meglokod a konyokoddel stb maris eltekerted.
a potikat kicserelm szinesre, csak meg nem mentem el ertuk (matricaztam de igenyesebb egy rendes kupakkal).
tenylegesen hany ampert tud nem probaltam, 3A-nal magasabbra nem mentem meg, feszultseg multival merve pontos.persze nem trafos, azok jo dragak es nehezek is. nem tudom mennyire szamit atlag usernek, nyilvan egy kapcsolouzemu az tobb zajt szor.
boltban is kaphatok ezek ha szamla kell, kismillio tipus van. ha sok penzem lenne akkor ket csatornast vennek, vagy ket egyformat. -
Tigerclaw
nagyúr
30V 10A-es budget labortápot tudtok ajánlani? Nem baj ha kínai csak megbízható magyar szakboltból jöjjön. Kb. bruttó 40-45k HUF -ig.
-
rednifegnar
senior tag
válasz
Reggie0 #101350 üzenetére
koszi en is arra jutottam hogy kicad.
fel is tettem, elkezdtem benne rajzolni az elvi semat, most nem kuzdom a kep alapu atrajzolassal, ez a panel 30 x 40 centis, szoval nem kicsi. mind a ket oldalan vannak smd cuccok.
a legnagyobb szopo, hogy full be van lakkozva az egesz. mintha olvadt jég borítana az egeszet.kimerni alig lehet, semmi nem erintkezik, mindig bele kell nyomnom a csucsokat de meg akkor is keteselyes, nincs ott vezetes vagy csak kontaktos.
kenytelen voltam egy ic-t leszedni mert azt gyanitottam van ott valami trukkos vezetosav, de szinte semmibol nem derult ki. 2 orat izzadtam vele, hogy legalabb a nyakot ne tepjem fel.
az ic-ket 3 db kis potty rogziti a nyakhoz, de betonkemeny az is, valami ragaszto vagy fix muanyag hengerecske nem tudom, piszkosul rajta van. ez eltartja az ic-ket par tizedre a nyaktol, ezert a beton kemeny lakk ez ala is bemegy, gyanitom ez is a cel mivel idojaras allo a cucc.
a lakkot persze nem nagyon oldja semmi, alkohol is csak nagyon kinlodva, benzin sehogy, acetont nem akartam rakuldeni. majd meg nezek valami higitot hozza.
a nyak az marha vastag, hatulrol ativlagitva alig latszik hogy alkatresz van valahol, nemhogy a tized mm vastag vezetosavok.
szoval jo nagy kinlodas az egesz, ezen tul az egesz kapcsolas logikaja nagyon furcsa, nem teljesen ertem az adat cimzes mikent mukodik, mert valami agyafurt trukk van benne. -
hcs57
addikt
Keresek egy tv alaplapot.. eddig egy cseh oldalon találtam meg, de onnan nem szállítanak magyarországra.
LCD modul alaplap 17MB185Y / Alaplap 23854588 JVC LT-43VA3335.Hol keressem?
-
soldi3r
veterán
válasz
eastsider #101353 üzenetére
Van hozzá csatlakozó is.
-
docky320
kezdő
válasz
eastsider #101357 üzenetére
Kiegészíteném Dr.Szilikát hsz-t:
Én tudom ajánlani JCD 908s a hivatalos storeból [link] . Többféle kit van, nézz körül: [link] .
Hegynek (900M) pedig MECHANIC Pure coppert. Súlyra és kidolgozásra is teljes más, mint az olcsó kínai hegyek.
Érdemes hegyekkel venni a JCD-t, nem annyira bűn rossz a gyári, de a MECHANIC-kal együtt teljesen más világ. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
eastsider #101357 üzenetére
Szinte bármelyik hőfokszabályzós műszerészpáka megfelel:
https://www.aliexpress.com/w/wholesale-soldering-iron.html
Bár főleg kezdőknél előfordul, hogy nem nagyon tapad az ón a pákára, illetve ezek a kínai tartós pákahegyek is "érdekesek" néha. Ilyenkor nagyon jó szolgálatot tehet a rézhegy, amivel nehéz hibázni:
https://www.aliexpress.com/w/wholesale-soldering-iron-copper-tips.html
-
eastsider
nagyúr
válasz
Dr. Szilikát #101356 üzenetére
Köszönöm akkor nem nagy cucc. Tudsz esetleg ajánlani pákát ami erre a munkára megfelel?
-
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
E.Kaufmann #101354 üzenetére
Ez két külön funkció, vagy lehet kapni olyan zsanérokat (kivetőpánt), amihez nem kell mágnes, mert szépen behúzza magát. Kompatibilis a régifajtával. Nagyon jó egyébként, kb. 45°-nál elengedem az ajtót és lassan bezárul.
-
válasz
tordaitibi #101352 üzenetére
Nem fontos, hogy az érzékelés mágneses legyen, csak mágnesesen rögzítsen és amikor rögzít (de jobb lenne, ha amikor nem rögzít) kapcsol valamit
-
eastsider
nagyúr
Sziasztok.
Lakásunkban elég sok beépített led világítás van (12v) SMD led szalagokkal. Egyet már cseréltem ugyan így smd-re, mert a robotporszivo beleakadt
Ezeket szeretném cserélni COB-ra. Ha a tapok bírják , akkor simán mehet a buli?
pl ilyenre? [link] . Szélességük stimmel. Mindenhol Alu sín van. ezek is vaghatoak, vagy ez hogy működik? Illetve milyen eszközök kellenek. Pl forrasztashoz, amikor lecserélem őket ? Vagy nem ilyen egyszeru ez ?
koszonom elore is -
válasz
E.Kaufmann #101351 üzenetére
-
Keresnék olyasvalamit, mint ami bútorajtók megfogására szolgáló mágneses cucc, csak valami kapcsolóval integrálva. Létezik ilyen?
-
Reggie0
félisten
válasz
rednifegnar #101349 üzenetére
Kicad tud ilyet, be lehet rakni PCB-nek hatterkepet, amin rajzolhatsz. A PCB-bol pedig tud elvi rajzot generalni.
Itt egy video, hogy hogyan kell csinalni: [link]
Ez a plugin is erdekes lehet, ha a vezetekeket nem akarod megrajzolni a PCB-re, csak a logikai kapcsolatot(net): [link] A kapcsolasi rajz legeneralasahoz ennyi is eleg, sok idot lehet nyerni vele.Es full ingyenes az egesz.
-
rednifegnar
senior tag
hi, egyszer lattam valami olyan progit, hogy alapjan vissza lehetett rajzolni egy aramkort. nagyon egyszeru volt, a kepen ki kell potyogtetni az alkatreszeket es labaikat, aztan osszekotogetni oket a nyak vezetekezese alapjan. cifrazas, hogy 2 oldlasban kellene nekem ilyen.
tudtok ilyen progirol? win ala kellene.volt egy masik halal egyszeru magyar fejlesztesu dos-os program amivel hasonlot lehetett de ott annyival volt nehezebb, hogy egy ures lapra kellett elotte felpakolni az alkatreszeket (igazabol csak a fizikai kialakitasa szamitott, hogy a labai meglegyenek) aztan ossze lehetett kotogetni a labakat. nagyon fapad volt de mukodott. ennal azert ma mar vannak jobbak is gondolom.
-
Jól látod sajnos.
Írtam mailt a Siemens magyarországi szervizének és megerősítették hogy csak náluk lehet resetelni.
Ha igazolom a vételt számlával saját névre.
Ezekután már se mertem kérdezni mindezt mennyiért mert szerintem horror lenne az összeg.
10ezerért vettem a hőmennyiségmérőt használtan, igaz az új ára 65-70000. -
válasz
Reggie0 #101346 üzenetére
Nem 3D, egy őskövület 2009-ből.
A meghajtó (szerintem) tudja ami nekem kell.
[ilyet rendeltünk] tudja az 1920x1080 8bit 2channel
Ez úgy látom 2x10 pinen hajtja meg a kijelzőt.
Az LCD AUO gyártmány, megvan az adatlapja és 2x 10 pines 8 bites a bemenete. Még CCFL csöves.
Mivel egy ilyen tévét pár ezer forintért utánam dobnának 2025-ben, a cél nem a tévé mindenáron megmenetése hanem a hobbi és a technika megismerése.
Nem vágtam még bele ilyenbe sose.
Ha mutatvány végén esetleg még működik, is lesz egy 37" monitorom. -
Reggie0
félisten
válasz
tordaitibi #101343 üzenetére
A TV bemeneten kulon van egy LVDS interfesz a paros soroknak es kulon egy LVDS interfesz a paratlan soroknak. Olyan meghajto kell neked, amelyik paros-paratlan sorokra bont es ebbol ket interfeszt biztosit.
Amugy eselteg passziv 3D a TV?
-
-
laed
aktív tag
válasz
tordaitibi #101343 üzenetére
ODD = páratlan
EVEN = páros. -
Sziasztok.
Kaptam ingyen egy agyhalott 37" LG tv-t.
Táp, háttér jó.
Vettem egy univerzális LVDS meghajtó panelt.
Viszont a 2 channel kiosztással nem boldogulok.Képen bal oldalt a panel kiosztása, jobb oldalt a tv lcd gyári adatlapja.
Mi az az odd, és even?
Odd lenne a Channel1, Even meg a Channel2? -
laed
aktív tag
válasz
tordaitibi #101340 üzenetére
gyári célszoftverét
Azt kéne letölteni. De ahhoz regisztrálni is kell a Siemens oldalán.
Szerintem házi módszer nincs. -
Sziaszok.
Siemens WSM515 hőmennyiségmérő.
Van valami házi módszer a resetelésére?Amiket eddig találtam mindegyik leírás a számítógépes gyári célszoftverét írja.Az meg érthetően nem áll rendelkezésemre. -
-
laed
aktív tag
válasz
DeathAdder #101325 üzenetére
Szerintem megteszi Neked a 25 eurós is;
bár elég keveset írtál arról, hogy ezek milyenek/honnan vannak/mit tudnak/stb.
A márkájából is származhat az árkülönbség.
Nem tudom miért Euró az ár; tán nem Mo.-n vagy?
Amúgy tudom ajánlani a Conradot, több országban vannak; és nagy választék van benne mindenféle dimmerből. -
Reggie0
félisten
válasz
DeathAdder #101336 üzenetére
Pedig alacsony fenyeronel a hagyomanyos is tud vibralni. De az E14-gyel meg jol jartal. En 2 eve meg csak keszitem a cseret a 37db 20W-os G4 izzokhoz. Telen, ha mind fent van olyan 740W a fogyasztasa csak a vilagitasnak
-
válasz
Dr. Szilikát #101328 üzenetére
lámpatest, foglalat a régi, hagyományos 40w izzók voltak benne 20 évig.
korábban már a kapcsoló is tönkrement, lett véve valami szar, ami el sem bírta mind a 17db 40w izzót, ezért nem is volt használva, úgyhogy úgy döntöttem renoválás után váltok itt is led-re, hogy ne fogyasszon már annyit hangulatfény mint egy gamer pcannyira nem vagyok rá érzékeny hogy nem olyan precízen dimmelhető mint a hagyományos. viszont ezzel a régi kapcsolóval ugyan működik a fényerőszabályzás, de bizonyos fényerőn percegő hang jön ki a kapcsolóból, a led meg max fényerőn enyhén pislog, ezért gondolom hogy biztos nem kompatibilis a kapcsolóval
a fürdőszobában is megpróbáltam becsavarni (ott is e14-ek vannak) sima kapcsolóról szépen világít max fényerőn, és nem ad gyenge fényt ha le van kapcsolva
-
-
válasz
JulianSinulf #101330 üzenetére
Az általam próbált 230 V-os LED fényforrások egyértelműen "dimmelhető" jelzéssel kerülnek forgalomba, ami nem dimmelhetőként van jelölve, azt reménytelen dimmelni
-
Reggie0
félisten
válasz
Donki Hóte #101332 üzenetére
Fenyforras. [link]
-
-
laed
aktív tag
válasz
Donki Hóte #101326 üzenetére
A rossz tapasztalat azt jelenti, hogy a LED lámpák minimális fényereje nagyon magas
A probléma gyökere a működési elvből származhat.
A LED 1 dióda, aminek van 1 nyitófeszültsége;
az izzó meg izzik, tehát először hőt kezd el termelni.... -
JulianSinulf
őstag
válasz
A LED-es égőkben lévő elektronikának nem mindegy a hálózati feszültség. Ha nem ér el egy minimum szintet, akkor nem fog bekapcsolni. Ezeket az égőket nem dimmelésre tervezték.
Vagy olyan égőt kell venni, ami működik külső dimmeléssel vagy távirányítósat, aminek a beépített elektronikája szabályozza a fényerőt. -
Reggie0
félisten
válasz
Tradfri-t kell venni, azok normalisan mukodnek.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
"dimmelhető hangulatlámpa, amikbe vettem ikea-s led (R50) izzókokat."
Most a lámpatestben is van már egy dimmer? Mert olyan is van.
Triac-szabályzó szokott nagyobb teljesítményű lenni, olcsóbb, de LED-lámpához nem minden esetben alkalmas, hiába dimmelhető. Ezek felfutóélű dimmerek, mivel a triac egyszer bekapcsol, nem tud kikapcsolni, csak a nullátmenetnél.
MOSFET-kapcsolóval működő dimmer képes lefutó éllel is megszakítani, amivel általában "illik működni" egy dimmelhető lámpának. Ez drágább általában és kisebb teljesítményű. Zavarhatás szempontjából is kedvezőbb, nem hirtelen fut fel egy impulzus.
-
laed
aktív tag
válasz
Ehhez annyit tudok hozzászólni, hogy van 1 elég régi fényerőszabályzónk, akkoriban mikor vettük még nem voltak LED-ek, tehát sima izzóval ment. Vettem bele dimmelhető LED-et, és simán vitte. Hogy mennyit fogyaszthat fogalmam sincs, mert nem konnektorról megy.
-
válasz
Nem tudom, hogy az adott IKEA LED lámpa milyen, de nekem az itthon beszerezhető, cserélhető foglalatos 230 voltos dimmelhető LED fényforrásokkal nagyon rossz tapasztalataim vannak
A rosz tapasztalat azt jelenti, hogy a LED lámpák minimális fényereje nagyon magas, a fényerő növelése a szabályozón (próbáltam tekerőst, érintőkapcsolóst és távirányítóst is) eleinte semmilyen fény megjelenésével sem jár, aztán picit növelve a kakaót, hirtelen kb. negyed fényerővel világítani kezdenek a lámpák
(Ráadásul hiába tök egyforma LED lámpákat próbálok, akkor is az van, hogy nem egyszerre kapcsolnak be a lámpák, hanem egymás után össze-vissza kapcsolnak be a fényerő növelésekor.)
Szóval 25 %-os fényerőnél kisebbet sehogyan sem tudok beállítani.
Próbáltam többféle vezérlőt, többféle gyártmányú LED-et, többféle foglalatot, de semmilyen kombinációban sem működtek jól.
Így, ahol mindenképpen 230 V-os lámpákat kell használni, ott visszatértem a halogén izzókra, ahol meg nem volt ilyen kötöttség, ott 12 V-os PWM-es LED szalagot használok.
Két szobában van 230 V-os dimmelhető mennyezeti lámpa, de azokban is beépített tápegység és 12 V-os LED-ek vannak, ezeknek szintén szépen szabályozható távirányítóval a fényereje PWM vezérléssel
Nem mondom, hogy nincs olyan vezérlő, amivel 2-5 %-os minimális fényerőn kezdenének világítani a 230 V-os LED lámpák, de én még nem találtam meg
-
Üdvözlet
Adott a nappaliban 17 db dimmelhető hangulatlámpa, amikbe vettem ikea-s led (R50) izzókokat.
Ezekhez szabályozható kapcsolót kérdezném, hogy milyet? van direkt dimmelhető led-hez, pl. egyik 6-300W és 25 euró, másik az 1-100W és 55 euró. Most nem is ez a 30 euró különbség, hanem kinézetre is jobban tetszik a 25 eurós, viszont az izzók 4.5 wattosak.Ugyanakkor ezekből 17 db lesz felszerelve, ergó sosem fognak 1 wattot húzni a kapcsolóról még minimális fény esetén sem.
Ebben kérnék tanácsot, hogy jól gondolom hogy a 6-300 W nekem jó lehet, vagy az 1-100 W valószínűleg nem véletlenül kerül dupla annyiba, és egy sokkal precízebb dolog? -
-
Bandus99
őstag
válasz
Donki Hóte #101320 üzenetére
Köszönöm, jól gondolom, hogy ezzel csak csökkenteni lehet a fordulatot
-
-
válasz
Bandus99 #101318 üzenetére
Egy ilyesmi elektronikus szabályozóra van szükséged.
-
Bandus99
őstag
Sziasztok
Abszolút hozzá nem értőként szeretnék tanácsot kérni
Adott egy 1 fázisú 450w-os motorral szerelt 1 sebességes dagasztogep.
Namost ennek a sebességet jó lenne csökkenteni illetve növelni, így mondjuk 3 sebességes lenne, nem kell fokozatmentes, de az se probléma.
Azt hogy milyen típusú motor van benne fogalmam sincs .
Néztem ilyen adapter szerű valamit amit bedugva a 220ba majd abba egy eszközt, egy tekerővel lehet pl fenyerot, sebesseget stb módosítani.
Kérdés ez működhet, vagy bármi más megoldás?
[kép]
[kép]
[kép]
[kép] -
válasz
daninet #101316 üzenetére
Sajnos nincs Dimmer Gen2, legalább is ebből a nem sínesből, csak sima Dimmer 2 (ami Gen 1, az fw miatt nem mindegy) meg Dimmer Gen3 (utóbbinál meg óvatosan, nehogy valami 0-10V-t vagy Dali-t rendeljen, meg sajna egy huszas) Én is majd cserélni akarom a sima Dimmer2-őt, mert a HA integrációja nem az igazi, meg nincs külön olyan jól konfigolható Action részleg, mint a Gen2+ FW-ben.
-
SZiasztok,
Hátha ti tudtok nekem segíteni, valószinű létezik (és feltehetőleg találtam is, de nem vagyok 100% biztos) out-of-the-box megoldás.
Vettem egy ledes égősort, ami klasszikus shuko csatlakozós, 230V.
Most jöttem rá, hogy dimmelhető is...
...viszont ehhez külső eszköz kell.
Tudtok esetleg ilyet? GOndolom "okos-konektor" kellene, de ilyen funkciót nem nagyon írnak sehol, csak átlalában a ki/be kapcoslást és fogyazstásmérést.
Nekem a dimm funkció kellene.
Hogy ez távirányítóval, vagy appal az igazából mind1...
Előny ha kültéren is használható (védett teraszon ahsználnám, tehát nem éri sem folyadék sem direkt napsütős, de attól még kültéri...)
Előre is köszönöm
-
Reggie0
félisten
válasz
E.Kaufmann #101306 üzenetére
Mert nem ugy nem kell kezmuves szappanboltbol kell 20-at nyitnod hogy tisztara mosd
-
-
ViZion
félisten
válasz
E.Kaufmann #101311 üzenetére
ha mostanában volt, akkor az egy jó hétvége csak
-
-
daninet
veterán
-
rednifegnar
senior tag
sajnos meg nem volt idom foglalkozni vele, odaig jutottam hogy szetszedes elott lefotozgattam a vezetekeket hogy kesobb tudjam mi hova ment, meg tapot is kellene csinalnom hozza.
minden esetre a 485 kornyeket nezegettem, az latszik hogy a vezerlo panelon az egy kulon raultetett modul (nyák) es az kezeli le a dolgot (gondolom van ilyenben mas interfeszt hasznalo cucc is es igy konnyen adaptalhato vagy hiba eseten cserelheto).
arra is gondoltam, hogy kihagyni ezt a 485 atalakitast es valahogy annak a kis panelnek a vezerlo feloli oldalan levo portjait betamadni. de kb eddig juottam, meg bekapcsolni se volt idom (se tapom). -
Tamy
őstag
válasz
E.Kaufmann #101306 üzenetére
Mert akinek sok van, annak még több kell
Pár millió forintokkal is megy a susmus, el nem tudom képzelni, hogy milliárdokat csak úgy véletlenszerűen odaadjanak átlag Pista bá'-nak. -
-
ViZion
félisten
válasz
E.Kaufmann #101303 üzenetére
próbálkozzatok, a szerencsejáték oldalán ott van minden hozzá, pl. minden húzás, dátum, nyertesek száma, összeg... olyan párezer szelvénnyel már el lehet indulni, jó esetben visszahozza a befektetést.... de 5 számra nem lehet levinni a statisztikából.
-
válasz
JulianSinulf #101302 üzenetére
Én is gondolkoztam ezen, hogy a dátumokat és a nyerőszámokat valamilyen egyszerűsített formában bevinni és tanítgatni vele egy NN-t, hogy mi történne, egyáltalán lenne-e valami konvergencia, vagy hogy is hívják, mikor ki tud alakulni valami mintázat. Persze, ha könnyen menne, az azt jelentené, hogy van valami susmus
-
JulianSinulf
őstag
válasz
ekkold #101290 üzenetére
Nagyon érdekes dolog.
A véletlenben, mint olyan, nem hiszek. Én azt mondom, egyszerűen nem ismerek minden adatot ahhoz, hogy megmondjam, miért jött ki az, ami.
Lottónál próbáltam "véletlenül" meghatározni a nyerő számokat egy időben. Ma már lehet, hogy könnyebben menne az LLM-ekkel. Bár az ötöst nem vittem el, de párszor volt hármasom, ami korábban talán egyszer fordult elő. Szóval egy bizonyos szinten működött, csak kevés volt az adat a nagyobb sikerhez. És akkor még a húzás pillanatában is eldőlhet 1 golyó sorsa, ami megváltoztatja a végeredményt.Kíváncsi leszek a kísérleted eredményére. Szerintem olyan eredményeket fogsz kapni, mint a tudósok.
Ma történt egy elég különös dolog. Vajon véletlen, intő jel vagy kihívás? Nem tudom hova tenni, mentális beállítottságom révén intő jelnek tekintem. De vajon tényleg az?
Az történt, hogy vásárolni akartam használt cuccot és épp az eladónak írtam az üzenetet, mikor leállt a yt-ről játszott zene. Elment a net. A durva, hogy nem az egész lakásban, csak és egyedül az én gépemen, amin írtam. Az adapter ki-bekapcsolása után azonnal visszajött, de az üzenetet már nem fejeztem be így.Az LLM-ekkel lehet, hogy visszatérek lottózni. Hátha. De több ilyen TNRG-ből gyűjtött minta is lehet, hogy segítene a nyerési esélyek javításán
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Anime filmek és sorozatok
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Nők, nőügyek (18+)
- Dying Light 2
- Hobby elektronika
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Építő/felújító topik
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- További aktív témák...
- Lenovo ThinkPad Z13 G1 (ELKELT)
- Felsőkategóriás merev csöves Gamer PC-Számítógép! I9 11900K / RTX 3090 24GB / 64GB DDR4 / 1TB SSD
- Új és régi konzolok Okosítása/Softmodoloása, és Szoftveres szintű javítása - RÉSZLETEK A LEÍRÁSBAN
- iPhone 12 mini 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3335, 94% Akkumulátor
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X395 - AMD Ryzen PRO 5 I 8GB I 512GB SSD I 13,3" FHD I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest