Hirdetés
- Apple MacBook
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- 5.1, 7.1 és gamer fejhallgatók
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Máris limitálja egy európai disztribútor a GeForce-ok szállítását
- Milyen Android TV boxot vegyek?
- A legrosszabb CPU-k – az ExtremeTech szerint
- DUNE médialejátszók topicja
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Babetta-X
senior tag
válasz
tordaitibi
üzenetére
-
válasz
Donki Hóte
üzenetére
Én se akarok sokat, de ha meg tudom oldani, miért ne? A BRSZK-n örülnek neki.
-
Én már egy 17 collos LCD monitor javítására sem vesztegettem energiát.
Egyszer már sok éve szétszedtem, kondikat cseréltem benne, utána évekig jó volt. Most megint kezdte a problémázást, gondolkodtam, hogy megjavítom és jó lesz világító panelnek, de aztán mégis ment a lomtalanításba
-
válasz
tordaitibi
üzenetére
Áh, annyit nem ér egy roncs Dell 17"-os, hogy küldözgessük
Nekem tippre kondi, mert ha párszor beröffenti az ember, akkor elindul, és van kép, de az se olyan, hogy bedugod a 230-ba, és utána 3 perccel, hanem 5 bekapcs rossz, 1 jó, aztán 4 rossz, 1 jó...
-
Szia sajnos esélytelen vagyok ebben.
Igaz némileg konyítok a csövekhez de tévét nem javítgattam csak nagyon keveset, azt is utoljára sacc. 40 éve. Analóg erősítéstechnika, ezt nyomom 40 éve, abban még talán tudok valamit bár ez is fakul.
Max. a képcső meghajtást még fel tudom idézni, de erre se vennék mérget.
Nem sokra mész velem, pláne távolról.
Ha el tudod juttatni hozzám talán sikerül vele valamit ügyködnöm de erre is nulla garancia van sajnos. -
-
-
-
Hello,
CRT monitor. Bekapcs, néha jól indul, és "No signal" (mivel nincs bedugva semmire), néha a "No signal" középről nagyítódva jön szembe a képernyőn, és utána semmi.
Mi tud ilyen hibát okozni? Nem szívesen nyúlok CRT dolgokhoz, de ha javítható, akkor megy Bacsishoz
Illetve, van-e valaki, aki képben van ARM-os devboardokkal?
@Tamy : Vastagabb fóliadarabot betűzni a kábel fölé, és leragasztani? Vagy ha valami van felette, akkor szivacs az egész tetejére, és az nyomja?
-
Tamy
őstag
Van valakinek ötlete, hogy laptop szalagkábel leszorító fülét mivel lehetne pótolni? -
válasz
ViZion
üzenetére
Hát igen, a víz veszélyes, mert ha elbaltázol valamit, akkor elönt mindent, mehetsz a biztosítóhoz
Az áram veszélyesebb, mert ha elbaltázol valamit, akkor agyonb@sz az áram, mehet a feleséged a biztosítóhoz
A gáz még veszélyesebb, mert ha elbaltázol valamit, akkor lesz egy pukk, legjobb esetben is a szomszéd tud menni a biztosítóhoz
-
válasz
Donki Hóte
üzenetére
Vizes dolgok hatalmasat fejlődtek. Rengeteg "bolondbiztos" megoldás van már, press gépet lehet kölcsönözni, stb. A fűtés az határeset, oda szakember kell, a többit azért lehet ma már kis elszántsággal, YT videókkal és pl. boltban szakik tanácsaival megoldani.
Villany az jogos, ha nem tudja a polgár, h mit miért, akkor szaki kell. Gáz meg még gázabb...
ahhoz bottal sem nyúlnék, pedig marha bátor vagyok
-
válasz
Babetta-X
üzenetére
amit kérdeztem, ahhoz fentebb kaptam Tibitől egy kapcsolási rajzot
Ez tény, de a rajz szerinti kapcsolás olyan kazánhoz jó, amiben van belső szivattyú (ahhoz se tökéletes, mert a rajz szerinti kapcsolás nem biztosít utánkeringetést, ami a kazán gyors elhalálozásához vezet, tehát kell még hozzá valami 0,5-1 perces időzítő az utánkeringetéshez).
Viszont én még mindig nem tudom, hogy pontosan milyen kazánod van, mert amit korábban írtál, az nem is létezik
-
válasz
tordaitibi
üzenetére
Anyagilag természetes, hogy belerokkan az ember, ez egy ilyen dolog
Agyilag viszont nem kell belerokkanni, csak arra kell ügyelni, hogy
- a vizes dolgokkal való foglalkozás nem játék,
- az elektromos dolgokkal való foglalkozás méginkább nem játék,
- a gázos dolgokkal való foglalkozás pedig nagyonaztaqrvára nem játék
Szóval aki nem ért hozzá, az a vizes dolgokhoz csak a kertislag szintjén nyúljon hozzá, az elektromos dolgokhoz csak izzócsere szintjén nyúljon hozzá, a gázos dolgok esetében pedig csakis a telefonjához nyúljon, aminek a segítségével kihívja a szakembert!!!!!!!!
-
Ribi
nagyúr
válasz
Honda567
üzenetére
Biztosíték ellenállása nagyon alacsony, bőven 1ohm alatt van(0.3 kb), emiatt mutat 0-t. Vagyis jónak kellene lennie. Kb mind1, hogy 200 vagy 2000 ohm álláson méred. Nyilván ha tudod mi mennyi, akkor az ahhoz legközelebbi(de annál nagyobb) állásban érdemes mérni. Csak hát a közel 0-t, majdnem mindegy hogy méred, alap multik nem sokat tudnak vele kezdeni.
A szakadás vizsgáló meg sípol, mert érzékeli hogy van kapcsolat a két lába között, vagyis nincs megszakadva. -
válasz
Babetta-X
üzenetére
Az ÉTI az elektromosgázszelepes, annak mindegy hány szivazzyút kötsz utána mert abban még belső szívattyú sincs. Teljesen més állatfajta.
Próbálom elmagyarázni a víznyomásvezérelt mechanikus gázszelepet.
Ha megérted hogyan működik, meg fogod érteni az aggodalmaimat is.
C-sorozatba nincs elektromos gázszelep. Van a szelepbe egy gumimembrán ami be van kötva a szivattyú nyomó oldalára egy vékony csővel. A szivattyú víznyomása megnyomja a membránt, az kinyitja a főégő felé a gázt. A gáz meggyullad a gyújtólángtól és fűt a cirko.
Ha túlfűt, egy hőkapcsoló átbillen és sorba köt a szivattyúval egy kondenzátort, így az leesik félfordulatra, kisebb víznyomás, elalszik a főégő, és a szivattyú fél vízhozammal visszahűti a rendszert. Ha visszamegy a vízhőmérséklet, ismét teljes fordulat, égő visszagyújt és így működik a túlmelegedéss védelme.
Ha te ebbe a folyamatba beavatkozol egy külső szivattyúval, az állandóan teljes víznyomást produkál, soha nem tud működni ez a védelmi megoldás. Ergo leforr a cirkó a falról.
Ettől féltelek, nem azért papolok mert oélyan qurvára nagyon szeetek ennyit gépelni.
Maximálisan megértelek, több ismerősöm rokkant bele agyilag és anyagilag egy komolyabb házfelújításba.
Adjál egy pontos cirkó nevet-típusszámot.
Minden megoldható. -
Honda567
tag
válasz
tordaitibi
üzenetére
3,75 megnéztem még ez jónak számit akkor.
Ohm, ellenállás fogalmát majd át olvasom nem vagyok képbe vele. -
Babetta-X
senior tag
válasz
tordaitibi
üzenetére
Köszi a segítséget. Holnap kimegyek és megnézem pontosan a típusát. Próbálom feldolgozni amit írtál, de kazánokba nem annyira vagyok otthon. A régi házunkban egy éti álló gázkazán volt, egymillió éves az is, szintén külső szivattyúval oldották meg 30+ éve, ezért nem is gyanakodtam, hogy így bármi rossz lenne. Nem tudom van-e visszacsapó szerelep, iszapleválasztó meg valami tartály tuti van előtte, megnézem majd pontosan.
Megértem, hogy nem favorizálod, de mivel ez nemrég készült el, és ez csak az egész torta egy pici szelete a házfelújításnál amitől amúgy is kihullik a hajam és lemegy rólam 30 kiló, ezért nem bojgatnám a dolgot azzal, hogy a kész még be sem üzemelt rendszert szedjék szét és építsék át
@Donki Hóte: A pénz kérdést nem hoznám be ide, és ezzel a megoldással sem oldódik meg az amit kérdeztem, ahhoz fentebb kaptam Tibitől egy kapcsolási rajzot. Tehát maga a termosztát már nem kérdés, egyébként két külön rf-es termosztát lesz végül szintenként, de a computherm valahogy nem nyeri meg a tetszésem.
-
válasz
Honda567
üzenetére
H tényleg liion cella akkor annak a maximális feszültsége, teljesen feltöltve 4,2V vagyis a 20 voltos állásban mérd.
Ha 2,5V alatt mérsz akkor teljesen kimerült a cella.
3-4V között kéne lennie.A biztosítékon vagy zárlatot, nulla ohmot mérsz, sípol a multiméter mivel amíg ki nem olvad addig egy darab drót van benne.
Vagy végtelent, szakadást mérsz, ebben az esetben a biztosíték működött azaz elolvdat benne a szál.A volt, azaz a feszültség, és az ohm vagyis az ellenállás fogalmával képbe vagy? Ha nem, akkor értem miért akarsz egy biztosítékon a zárlaton kívül mást mérni.
Az nem feszültségforrás mint egy elem vagy akkucella. Az passzív alkatrész. -
Honda567
tag
Azt szeretném kérdezni ezt a lítium akkut melyik állásba lehet megmérni a multiméterrel?
Köszönöm elöre is a segítséget.
-
-
Honda567
tag
válasz
tordaitibi
üzenetére
Értem köszönöm a segítséget. Melyik állásba lehetne
megmérni ezt a 40-es biztit? -
válasz
Honda567
üzenetére
Teszűzanyám... meg ne sértődj
de ha szerinted ez egy 40 amperes autós relé, akkor felesleges beruházás volt a multiméter....

Az egy 40A biztosíték. A multiméter abban az állásában amibe mérted, akkor csipog ha kb. egy darab drót vagyis nulla ohm körül van a kivezetései között.. Bár ezt jobb 200ohmba mérni.
Ez az állása a diódateszter is, a nyitófeszültséget mutatja ilyenkor.2 kiloohmot nem ebben az állásban hanem 2kohm vagy 20kohm állásba mérjél.
Ha a műszer ilyenkor zagyvaságokat mutat majd 1-est akkor nem jó méréshatárban vagy.
Ugyenez van ha pl. 2 voltos méréshatárba 3 voltot akarsz mérni, 1-est fog mutatni mert nem tudja kijelezni az értéket.Nagyon szívesen adunk multiméteres mérésekhez tamácsot ha elakadsz valamiben.
Kérdezz bátran mert pl. kohm vagy milliamper állásba ha bedugod a 230-ba akkor nagy eséllyel tönkre fog menni a multiméter. -
Honda567
tag
Sziasztok
Most vettem egy multimétert nem értek hozzá, ez lenne a
folytonosság mérés rajta?
40-es autós relét akarom be mérni itt próbáltam de sípol
akármelyik oldalra teszem a fekete, piros tesztert.
-
válasz
Babetta-X
üzenetére
Olyan nincs hogy C25.
C18-21-24-30-40 van.
Mindegyik víznyomásvezérelt gázszelepes, túlfűtés esetén félfordulattal megy a szivattyú, elalszik a főégő és így hűti le a túlmelegedett vizet.
Ezt a funkciót fogod kiiktatni a külső szivattyúkkal. Ami nem veszélytelen mutatvány.
Ha valamiért túlfűt, nem fog elaludni a főégő mert a külső szivattyúk teljes víznyomást produkálnak ergo felforr a cirkó. De frankón felforr, mivel a beépített utolsó védelmi fokozat, egy vissza nem álló hőbiztosíték hiába szakít, hiába kapcsolja le a belső szivattyút, a külsők tolják a vizet így nem tud kialudni a gázégő, leolvad a falról.
Te tudod.Mindegy nézzük a konkrét megoldást.
Van a gépészetben 2 darab visszacsapó szelep? ha nincs be kell építeni mert enélkül durván egymásra fognak dolgozni a körök.
Ha van, lerajzoltam neked az előző hozzászólásomba az elektromos bekötést.Én nem favorizálnám a 2 külső szivattyús megoldást.
Helyette 2 zónaszelep+2 visszacsapó és ez minden téren korrekt megoldás hidraulikailag.
És elektromosan se ördöngősség bekötni. -
Szirtimorc
senior tag
válasz
tordaitibi
üzenetére
Köszönöm!
Nézegettem a dokumentációt, de már fáradt voltam, átsiklottam az állíthatóságon
-
válasz
Szirtimorc
üzenetére
Van műszerezettséged leírtad.
Lemeríted 25-30% környékére az akkut.
Rákötöd a Meanwellre, méred a töltőáramot egy muliméterrel és a potival beállítod 1,5 amperre.
A 13,8 volt 92-93%-os töltöttségnek felel meg szerintem ez elég lesz.
Valamint megvan az előnye ha rajtafelejtd egész télen, Márciusra se fogja tönkretenni az akkut.A Meanwell pdf szerint a töltőfeszültség fix 13,8V és a potival lehet 0-4A közöt szabályozni a töltőáramot.

Bekötése,
bal 1-3 a 230V,
védővezető (földelés) is kell azt írja a manual.

-
laed
aktív tag
válasz
Szirtimorc
üzenetére
13,6-13,8V - folyamatos töltés esetén (csepptöltés)
14,5-14,9V - időszakos (ciklikus) töltés esetén.Úgy ez nagyjából így van mindegyik ilyen savas akkunál.
-
Szirtimorc
senior tag
válasz
Donki Hóte
üzenetére
Természetesen mindegyik 12V savas, csak 13,8-tól 14,9-ig van mindenféle.
-
laed
aktív tag
válasz
Szirtimorc
üzenetére
és mindre más javasolt töltőfeszültség van írva
Két dolgot tudok ajánlani:
Modul a feszültség szabályozására
IdőkapcsolóEzekkel elég jól kiegészíthetőek a töltési lehetőségek.
-
laed
aktív tag
válasz
Szirtimorc
üzenetére
de félek az túl nagy árammal tölt
Akkor először ezt kéne megmérni. Minden akkura rá van írva, hogy "initial current", tehát annál kevesebbel kell tölteni.
-
-
válasz
Babetta-X
üzenetére
Ennyire nincs lóvétok, vagy ez valami presztizskérdés, hogy te másképpen is meg tudod csinálni
Legalább tízszer leírtuk, hogy vegyél egy Computherm Q8RF zónavezérlőt két RF termosztáttal és stabilan, üzembiztosan meg van oldva a problémád
-
válasz
Babetta-X
üzenetére
Érdekes, h a vezérlésre meg nem mondtak semmit...
A zónaszelepes megoldás olcsóbbnak, jobbnak tűnik. Kérdés, h a szivattyú bírja-e, ha mindkét kör nyit, illetve, hogy hogyan tudod megoldani, hogy valamelyik kör nyirva legyen minfig, arra az esetre, ha a kazán megbolondul és túlfűt. -
ggggg5
csendes tag
A szokványos kínai érintőkapcsolók csillárkapcsolók érintéskor impulzust adnak a főáramkörnek Illetve egyfélét vagy kétfélét (nyitó, záró)?
Ez egy wifis érintőkapcsoló képe.
[kép] -
válasz
Szirtimorc
üzenetére
és mindre más javasolt töltőfeszültség van írva
Ezt hogyan kell érteni? Van köztük 12 V-os savas ólomakku, 12 V-os LiIon akku és 12 V-os zselés akku is?
Vagy úgy, hogy mindegyik 12 V-os savas ólomakku, csak pár tizedvolttal eltérő feszültség van rájuk írva?
Az első esetet passzolom, ezeket egyszerre tölteni elég szép feladat.
A második esetben viszont nyugodtan felejtsd el, hogy mi van rájuk írva, az ólom akku eléggé strapabíró jószág, semmi bajuk se lesz, ha mindegyiket 14,4 V-al töltöd, legfeljebb 2-3 %-al kisebb lesz a belőlük kivehető energia
-
Babetta-X
senior tag
válasz
tordaitibi
üzenetére
Igen, ez egy régi C25 vagy C30 valami fali rettenet. Ránézésre szépen és igényesen csinálták meg, az összes fűtéscsövet, radiátort kicseréltettem a házban, és az épületgépészek javasolták ezt az elrendezést, így a földszint is egy kör és az emelet is egy külön kör. Nem tudom miért ezt a megoldást javasolták, de gondoltam Ők a szakemberek, így rájuk hagyatkoztam, nehéz ma már bármire embert találni. Szóval abból főzök ami van

-
Szirtimorc
senior tag
válasz
tordaitibi
üzenetére
Kicsúsztam a szerkesztésből. Annál nem lesz alacsony a töltőfeszültség? Nem tudom az SVR1 mit szabályoz(V, A)
-
Szirtimorc
senior tag
Van mindenem. (akár még szkóp - meg kéne tanulni kezelni - meg frekimérő is)
Igazából a kiindulási problémám az volt, hogy pár ilyen akkum, és mindre más javasolt töltőfeszültség van írva. Úgy szeretném feltölteni őket, hogy a lehető legtöbb áram menjen bele, de az élettartamát ne rövidítsem. Ehhez kéne valami automata, tág feszültséghatárok között mozgó agm-hez való töltő. -
válasz
Szirtimorc
üzenetére
Ott a Meanwell szünetmentes akkutöltő a kezed ügyébe, bekötöd, méred a töltőáramot és a potival beállítod 1,5 amperre.
-
laed
aktív tag
válasz
Szirtimorc
üzenetére
Az jó, mert akkor nem jó az, amit eddig leírtunk. Ezekkel a módszerekkel is fel lehet tölteni, de kell neki vagy 2 hét, mire feltöltődik.
De nincs véletlen 1 ampermérőd? Csak mert akkor először is azt kéne szerezni. Lehet jó az a töltő is, amit használsz.... -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Szirtimorc
üzenetére
Hópehely vagy AGM-mód 14,7 V-ra húzza, ami ezeknek megfelel, de a szokásos 14,4 V is megfelel, ha nem számít az a kis plusz töltés. Túl sok áram viszont nem olyan jó.
Ilyen kijelzős XL4015 CC/CV modult szoktam használni több célra, vagy a kijelző sem fontos, de a 2 db trimmer legyen rajta az áram / feszültség beállításhoz.
Noha kibír 1.95 A indulóáramot, de a standard töltés 0,1C, majd a 14,4 (14,9) V elérése után addig kell hagyni, míg 0,02C értékre esik vissza az akku által felvett áram, akkor van jól tele elvileg. Utána 13,6-13,8 V a tartófeszültség, ha szükséges.
https://en.wikipedia.org/wiki/IUoU_battery_charging

-
Szirtimorc
senior tag
Van Lidlis kis töltőm, eddig azzal töltöttem, téli (hópehely) üzemmódban, de félek az túl nagy árammal tölt. Van egy Forex 1214TFT töltőm is, de ott se lehet kis ampert beállítani.
Ezen kívül kaptam pár készenléti (vészvilágítás) lámpa elektronikát, 12V ólom akkuhoz, de hogy az miként tölt, fogalmam sincs. [link]
Ansmann töltőm volt, 3 ilyen kis akksit tönkretett, repült.
Ciklikusan használom, horgászatkor világításra. A lassú töltés nem gond, de reggelre azért legyen kész
. 1-1,2A elég.
Annyira nem barkácsolnék vele, ezer a dolog. -
laed
aktív tag
válasz
tordaitibi
üzenetére
Na igen, kérdés mennyit akar felvenni az akku, és mekkora a táp.
Ezért kérdezgettem az első beírásomban, hátha tudunk mondani valami használhatót. Aztán ha kapunk valami választ is, akkor tudunk tanácsot adni, hogy hogyan tovább.... -
Azzal csak 1 baj van, ha nem direkt akkutöltő modul, azaz nem tud beállítható CC-t akkor ütemesen ki-be fog kapcsolgatni a túláramtól és ezt tudja csinálni napokig is. Hacsak nem az okosabb fajta ami 2-3x próbál indulni utána addig letilt míg ki nem húzzák a konnektorból.
Mivel a topik neve hobby elektronika, ezért adtam tippet építeni is.
-
laed
aktív tag
válasz
tordaitibi
üzenetére
Ha barkácsolós vagy,
12V/25VA trafó, graetz, 4700mikrós puffer és utána egy 7812 kisebb hűtőbordán amit meghekkelsz 2 ellenállással 13,6-13,8 voltra.
Ezen hetekig rajtahagyhatod.
Kell még egy vissz. dióda mert ha töltés közben elmegy hálózat megnyúvad a 7812.Ha meg nem annyira, akkor lehet készen kapni olyan adaptert, ami tudja a 13.5V-ot.
-
laed
aktív tag
válasz
Szirtimorc
üzenetére
Mi áll a rendelkezésedre? Milyen gyorsan kell tölteni? Ezekről is írhattál volna 1 pár szót....
-
válasz
Szirtimorc
üzenetére
Olyannal ami semmiképp nem tölt 1,95 ampernél többel, én ránézésre inkább maradnék 1,5A alatt,
és a töltési végfeszültsége 14,5V maximum.
Ezt ha elérte akkor illene visszamennie a töltőnek 13,8 voltra és itt tartani. (bulk-equ-float görbe)Ha van automata töltőd (LIDLIS kis okostöltő és társai), és van rajta motorkerékpár akku mód, azzal töltheted.
Ha barkácsolós vagy,
12V/25VA trafó, graetz, 4700mikrós puffer és utána egy 7812 kisebb hűtőbordán amit meghekkelsz 2 ellenállással 13,6-13,8 voltra.
Ezen hetekig rajtahagyhatod.
Kell még egy vissz. dióda mert ha töltés közben elmegy hálózat megnyúvad a 7812. -
Szirtimorc
senior tag
Ti mivel töltenétek ilyen akksit? Több is van, más-más töltési feszültséggel, valami automata lenne jó:
-
válasz
Babetta-X
üzenetére
Ez nem ilyen egyszerű.
Ha a cirkó egy régi C24-re hajazó mechanikus nyomáskapcsolós gázszelepes megoldás akkor meg fogod teljesen hülyíteni a gázszelepet. Valamint elveszíted a túlfűtés esetén a félfordulattal utánkeringetést is, azaz felforrhat a cirkó.
Valamint NEM oldható meg a 2 kör egymásra hatása visszacsapószelepek nélkül, ha ezeket kihagyod akkor össze-vissza fognak a szivattyúk a másik körre is rádolgozni.
Ugyanez még cifrább egy modern áramlásszenzorral rendelkező cirkónál. Az szó nélkül tilt ilyenkor és kiáll hibára ha megrángatod a vízkört mégegy szivattyúval.
Mi a cirkód pontos típusa?
Mi az oka a 2 szivattyúnak?
Ez a megoldás hatalmas lakóterületnél, 12-15 radiátor feletti házaknál, vagy 150-200m2-nél nagyobb 5-8 elosztó-körös padlófűtésnél szükséges.
Ha meg zónázás a feladat, teljesen külön kell fűteni 2 lakrészt akkor ne így csináld hanem 2 zónaszeleppel meg zónavezérlővel.
A zónavezérlő kiváltható házilag lényegesen olcsóbban. -
Babetta-X
senior tag
Köszi mindenkinek! Két db termosztát lesz és mindkettőnek 1db no-com kimenete van. Köszönöm a rajzot! A gyári szivattyút úgy gondoltam kikötöm, bevallom őszintén az utókeringetésre nem is gondoltam, de valami plusz időzítővel meg lehetne oldani ezt is nem?
-
válasz
Babetta-X
üzenetére
Bocs ne csináljam meg,...? amúgy nagyon szívesen mert annyira bonyolult mint a paksi atomerőmű vezérlése.
Kell hozzá az eredeti cuccokon kívül 2 darab C sínre pattintható mágneskapcsoló és ennyi.,
[c sínes mágneskapcsoló]
Ez eléggé primitív így mert nincs utókeringetés amit gondolom a cirkó igényelne.
Vagy a cirkóba épített szivattyú megmarad?
Ha nem akkor vegyél egy zónavezérlőt.
De ezeket leírtam anno. -
Babetta-X
senior tag
Sziasztok!
Újra nekifutnék egy korábbi fűtéses kérdésemnek. Tehát adott két db. NO-COM termosztát bejövő jel. Szeretném ha bármelyik zár, akkor elinduljon a hozzá tartozó 1-es vagy 2-es szivattyú és a kazán. A kazánt ugye simán is tudná kezelni, de a szivattyúkhoz kéne relay. Mi ár/érték arányban a legjobb megoldás erre a problémára, esetleg van olyan megoldás ami DIN sínre szerelhető?
-
Honda567
tag
Sziasztok
Van egy ilyen napelemes lámpám az elem milyen teljesítményű lehet benne? Nincs rá írva semmi.
Napfény éri a falon ahol van mégis gyenge a fénye szerintem a lítium elem rossz benne.
-
ekkold
Topikgazda
válasz
rednifegnar
üzenetére
Nagyjából 4db GND-re kötött láb és 4 egyéb vezeték van a rajzodon. Ha minden gnd lábnál letettél volna egy gnd szimbólumot, és utána csoportot forgatsz, akkor máris csak 4 vezetéket kellene igazítani, 8 helyett. Gyakorlatilag 4 egérművelettel megvan, a töréspontokat kell csak "megfogni" és arrébb húzni. De ezt kb leírtam korábban.
A vezetékek címkézése, ennél egész kicsit bonyolultabb áramkör esetén már nemhogy ront, hanem inkább átláthatóbbá teszi az egészet. Ráadásul akkor a vezetékek egyáltalán nem kuszálódnak össze, csak annyi kell hozzá, hogy csoportot mozgatsz és nem csak alkatrészt, ami gyakorlatilag másodpercek alatt megvolna. Persze ehhez meg kell tanulni a program használatát - de senki sem úgy született, hogy ez kapásból ment volna
.A Cadsoft féle Eagle verziókat hivatalosan nem lehet megvenni, (az Autdesk féle pedig csak "bérelhető"). Mivel a jelenlegi tulajdonos (Auitodesk) a régi verziókkal nem foglakozik, ezért a régi, és már nem is árult verziók "okosítása" ma már inkább csak afféle szürkezónás dolog. A cégnél megvettük anno a 7-es verziót, és szándékosan nem "frissítettük" a bérelhető változatra... otthonra viszont, a fentiek miatt már nem sok kockázata van a szürke (pl. virágbolti) verzióknak. Jogilag nagyjából olyan mint mondjuk manapság Windows XP-t telepíteni...
Az online programokat nem szeretem, és nem bízom a "felhős megoldásokban" sem. Az a szoftver van meg biztosan ami offline is tud működni, és ha hozzá a munkafájlok is megvannak offline. Az online dolgokat bármikor kihúzhatják alólad, vagy több pénzt követelhetnek a használatáért... (és ha nem akarsz fizetni, akkor mondjuk elúszhatnak a felhőben tárolt dolgaid) Az az Autodesk féle megoldás, hogy rendszeresen fizetni kell a szoftverért, szerintem rendkívül gusztustalan - és anno a cégtulajok is így gondolták. Ha normálisan megvehető lett volna az újabb verzió, azt simán kifizették volna, akkor is ha 10x többe kerül mint bérelni, így viszont semmit sem keresett rajtuk a szoftvergyártó, mert az akkori munkahelyemen minden fejlesztő maradt a 7-es verzión....(úgy kell nekik)
-
válasz
rednifegnar
üzenetére
miért nem próbálod ki online amit javasoltunk?
Forgatható 3d nézet, rengeteg alkatrész, jól köti össze őket.Amúgy azon a progidon nincs valami auto join vagy ilyesmi bekapcsolva? nem hogy ezért csinál új kötéseket?
-
rednifegnar
senior tag
válasz
Pötyi
üzenetére
nem, nem ezt szeretnem. nem jott at akkor.
nem az a bajom, hogy nem rendezi le magatol ezt nem is varom.
annyi, hogy ne kapcsolgassa random osszevissza. siman hagyja ott keresztbe az osszekoteseket a pinek kozt mintha gumi madzagok lennenek es utana majd en eligazgatom oket.
nem varom, hogy kitalalja mit akarok. csak annyit, hogy ne csinaljon fals dolgokat es ne kelljen az egyszer mar osszemadzagolt dolgokat kitorolni es ujrakotni hisz ezert hasznalok progit nem pedig papirt.
az eagle nagyjabol tudja ezt es azt olvastam mas progik is. az eagle egy nagyon regi dolog annak minden hatranyaval. a mai valtozata meg vagy csillagaszati aru vagy irtora limitalt. valahogy nincs ertelmes kozepkategoria a legtobb nagyobb tervezonel.
pl ezt elhuztam es elforgattam, nem varom hogy magatol elrendezze hanem en utana elrendezem, nem baj hogy ilyen kuszan nez ki de megtartja az eredeti vezetekezest es csak igazgatni kell:
sajnos az eagle csak jobbra tud forgatni (nekem nem sikerult balra forgatnom vele semmilyen menuvel vagy gombkombinacioval, help se segit), a jobbra forgatasnak az a hatranya, hogy ha nem jo iranyba all es balra kellett volna forditanom akkor e helyett 3-at kell forgatni jobbra (mivel nem lehet a masik iranyba forgatni), ez igy "felcsavarja" az osszes vezeteket es kialakit fals konnekciokat.
-
-
-
-
válasz
JulianSinulf
üzenetére
Ezt kérdezte három napja, hogy ajánljatok neki olyan progit, ami hajlandó rá!

(Vagy akkor mondd ki neki azt tényszerűen, hogy ismered a világ összes áramkör-tervező progiját, mind az összes, ezerkétszázharmincnégy áramkör-CAD progit, használtad mindet, legyen az ingyenes, vagy fizetős, telepítendő, vagy online webes és tapasztalatból tudod, hogy az egymáshoz képest elmozgatott IC-k dinamikus kábel-követését egyik se tudja!)
-
-
válasz
JulianSinulf
üzenetére
Azt hiszem, hogy rednifegnar kolléga pont azt szeretné, hogy ha megmozdítja, odébbteszi, elforgatja az IC-ket egymáshoz képest, akkor a progi _automatikusan_ kezelje le a kábelezést annyival, amennyivel odébbtette az IC-t. Ééérted! Szart se ér azzal, hogy Ő maga törli ki mozgatás előtt a kábelezést és rajzolja újra a mozgatás után! Azt szertné, hogy ezt a műveletet a progi csinálja meg szépen őhelyette!

-
válasz
JulianSinulf
üzenetére
és az EasyEDA ezt is tudja. És fix path-ot is lehet adni, szal... szuper.
-
JulianSinulf
őstag
válasz
rednifegnar
üzenetére
Mondjuk ezen annyira nem is csodálkozom.
Forgatás előtt érdemes lenne a forgatandó objektumról minden vezetéket törölni, majd elforgatás után újravezetékelni.
Ha elforgatás vagy odébbhelyezés során útban lenne egy-két vezeték az új pozícióban, akkor azokat is törölni kellene.Ez kapásból megoldaná a gondodat és pontosan tudnád, hogy mit kell újrahuzalozni.
-
rednifegnar
senior tag
válasz
JulianSinulf
üzenetére
igen 3 fele mukodesmodja van, feltettem offline telepitovel, csinaltam aktivalot stb mukodik.
viszont a helyzet egy csapasra mit se valtozott, megnyitottam egy minta shemat, elkezdtem huzgalni benne az ic-t, nem nagy csak egy 555-os rezgokor es fel centit odebbhuztam vizszintesen, sajnos mar osszegubancolodtak a savok, es betett egy jopar ertelmetlen kapcsolatot.
a forgatast nem is mondom attol keszen van.
egyetlen elonyet lattam a kicadhoz kepest hogy ez legalabb szol hogy el fogja rontani a huzalozast, ezt feldobja egy ablakba lista szeruen es le kell okeznod.
igy legalabb tudsz rola hogy valami elromlott figyelj oda (mas kerdes hogy ezzel alistaval sokra nem mesz de ez is valami).
megprobaltam az opciokat is varialni hatha az autoconnect kikapcsolhato, van is nemi hatas megprobalja a vezetekelest nem annyira osszekuszalni, lepcsosse teszi de ki nem kapcsolja es igy is kaosz lesz az eredmeny:
-
válasz
JulianSinulf
üzenetére
EasyEDA +1
Szerintem jó, de az alkatrészekre oda kell figyelni, pl. ESP32 S3 keskenyebb ott, mint a valóságban. Biztosan van másik is, de ez "olyan volt", bepattintottam... kicsit csálé lesz, de 'mén...
-
JulianSinulf
őstag
válasz
rednifegnar
üzenetére
Az EasyEDA-nak van telepítős, offline verziója is. Én azzal ismerkedek.
Az online verziót csak azért ajánlottam, hogy kipróbáld, ne telepíts fölöslegesen. -
rednifegnar
senior tag
válasz
JulianSinulf
üzenetére
nyilvan a forgatosdi addig fontos amig meg nem csinalod, aztan utana ritkan kell, de nagyon gaz az, hogy elforditod es szetesik az egesz.
en azt alairom, hogy foleg digitalisban ma mar cimkezes megy, meg az hogy fognak egy kesz modult pl esp32 valamelyik verziojat, belepattintjak kozepre es rahuznak par buszt vagy cimket es osszelegozzak par modullal/szenzorral. ott nem nagyon kell vezetek meg amugy is minek. de ez nem is igazan klasszik tervezes.
az, hogy en most visszafejtek sztem az se annyira szamit mert ha forditva csinalom akkor még tobbszor elojon az, hogy tervezes kozben modositani kell, athuzgalni varialni, forgatni.
amugy az athuzagalast meg egesz jol kezeli (van egy drag mode nevu opcio es az egesz ugyes), a forgatassal van a fo gond, mivel atkonnektalja random helyekre a vezetekeket. ezt tetezi azzal hogy nem is szol es nem veszed eszre.
nyilvan az is egy opcio, hogy majd kijon az ellenorzesnel, de ha mondjuk siman felcserel ket adatpint akkor az nem fog kibukni mert az attol meg jo marad.
nem szeretem a webes eszkozoket, egyet megneztem de nem igazan mennék ebbe az iranyba, megnezem az edat is.
az eagle nekem is 7.x valahanyas, a legutolso nem autodesk. persze ez is mar 10 eves release. de valojaban inkabb 20, az egesz logikaja maradt azon a szinten, talan meg dos-os idokbol. nagyon nehezekesen kezelheto plane mai szemmel. olyanok nagyon idegesitoek, hogy pl nincs pan funkcio, vagy a fontokat teljesen fosul jeleniti meg (kicsit kizoomolok es mar olvashatatlan az egesz) stb. beallitas ilyenekre keves mar mindent vegigprobaltam tobbszor. ez sajna egy nagyon elavult cucc.
a kicad ilyen szempontbol sokkal modernebb, bar tele van hulyeseggel az is es még mindig csak a shematicrol van szo.
mar azt nezegettem, hogy a kicadnak nyilt a forraskodja, le tudnam szedni es modositani (visual studios c++), csak hat nem programozni + telepitgetni akartam, hanem haladni a cuccal.
ez a panel nem egy egyszeru darab (eleve tobb modulbol van, bar egyet kiveve egyformak). fura megoldasok vannak rajta pl a cimzes raadasul jo nagy fel negyzetmeter. alig fer az asztalomra, plusz meg van egy kulon processzor modul, ram, rom, interfesz, 3 fele tapfeszultseg, 3 reteg, meg egyeb sallangok. ez nem egy arduino meretu kis cucc amit relativ konnyu visszafejteni. mar eleve fizikailag nagy es nehez forgatni (+ez a lakkozas ami a halalom
). -
JulianSinulf
őstag
válasz
rednifegnar
üzenetére
És, ha nem akarnád forgatni?
Ahogy leraktad, úgy marad.Alapvetően szerintem tervezésre készítenek ilyen programot, nem visszafejtésre.
Így amit ekkold is ír, hogy címkézni a vezetéket, teljesen normális. Sok kapcsolási rajzot láttam már, a legtöbb helyen ez a normális.
Aztán van egy-két egyszerűbb áramkör, ahol több vonalat és kevesebb címkét használnak, de az oldalak között akkor is át kell címkézni.A KiCad-ot egy rettenetes programnak tartom, nem csak, mint tervezés, hanem visszanézés szempontjából is.
Az egyik megrendelőnk ebben tervezett. Egyrészt a már a megjelenés sem olyan, mint általában, másrészt olyan jelek és összekötések vannak benne, hogy csak néz az ember.
A legdurvább az volt, hogy valami rombusz jelre rá volt kötve a VCC, mellett meg egy ugyanúgy kinéző jelre a GND. Na ebből arra következtet az ember, hogy akkor össze van kötve. De akkor meg nem m űködne az elektronika, márpedig megy. Kérdeztem más kollégát is, hogy mi lehet és még ők sem láttak sose ilyet és nem tudják. Aztán nagy nehezen megtaláltam a neten, hogy a KiCad-nak kell egy ilyen betápjelölés és azt így jelölik. Ha ez nincs, akkor hibára fut az ellenőrzés.A gépemen fenn van a KiCad, de sokat nem használhattam. Azt is elfelejtettem, hogy fenn van.
Valaki ajánlotta az EasyEDA-t, így azzal próbálkoztam utoljára. Szimpibb.
Esetleg nézz rá. Ha jól emlékszem van online verziója, így telepítés nélkül gyorsan kipróbálhatod ezt a forgatósdit, ha annyira fontos. -
rednifegnar
senior tag
válasz
ekkold
üzenetére
az hogy most epp egy olyan ic-t forgattam amin sok lab van az fuggetlen a problematol. persze a kicad forumban is ilyen "megoldasok" szulettek, hogy hasznalj buszvezeteket meg labcimkeket. de ez csak a problema kerulgetese nem a megoldasa.
en is tudom, hogy nem kell gnd/vcc vonal meg lehetne busz is vagy cimke de mivel epp visszarajzolom a nyakrol igy sokkal fontosabb, hogy mindent egyben lassak meg ha az foloslegesnek tunik is.
a pincimkezes szep dolog de nagyon nehezen attekinthetove teszi mivel a vezetekezest fejben kell odakepzelni a helyere.tovabbra is azt gondolom az autoconnect jelen formajaban nem jo, ahogy sok mas opcio ugy ez is ki/be kapcsolhatonak kellene lennie.
egy fejleszto mukso valahol leirta miert nehez ezt megvalositani. ezt a program fejlesztesenel mar az elejen beleterveztek mint alapmukodes es ezt nagyon nehez lenne atalakitani. a vezetekezest nem tarolja hierarhikusan ezert nem tudja belul megkulonboztetni hogy valoban oda kapcsoltad te vagy magatol jott letre marpedig a magatol letrejoves dologrol nem akarnak lemondani kulonben minden alkatresz labat kezzel kellene osszekotogetni a vezetek elejevel es vegevel.
-
ekkold
Topikgazda
válasz
JulianSinulf
üzenetére
Windowsban egyszerűbb, lehet pl. PDF creátorra mint virtuális nyomtatóra printelni, és kész a mérethelyes PDF. De manapság gerber fájlokat készítünk, amit a gyártó cégek (kínában is) hibátlanul fel tudnak dolgozni.
Pl. saját tervezésű, BluePill klón, kínai gyártott nyákon (saját beültetés):

-
ekkold
Topikgazda
válasz
rednifegnar
üzenetére
Még valami, a konkrét kapcsolás amit forgattál: a jobb oldali IC sok lába GND van, ezekre lehet külön GND szimbolumokat tenni, és amikor forgatod - csoportot kijelölni, és együtt forgatni, így még kevesebb javítást igényelne. Sőt ha nevet adsz a vezetékeknek, és teszel rá label-t, akkor össze sem kell kötni. Pl. a forrasztóállomásom rajza:

Ha ezen minden össze lenne huzalozva, akkor még szépen rajzolva is nagy lenne a káosz, és nehezebben követhető, hogy mi hová megy... Itt szinte az MCU összes lábán csak label-ek vannak. -
ekkold
Topikgazda
válasz
rednifegnar
üzenetére
Az eagle-ből én a 7-es verziót használom (kb. az utolsó ami még cadsoft gyártmány, és nem autodesk). Az alkatrész könyvárak könnyen és gyorsan módosíthatók, és új alkatrészt is viszonylag könnyű létrehozni benne. Baromi sok panelt terveztem ezzel, olyanokat is amiből utána sokszáz db ment gyártásba.
De amikor elkezdtem, és még nem ismertem, akkor egy barátom tartott nekem egy "1 napos gyorstalpalót" belőle. Ez már elég volt ahhoz, hogy belejöjjek, ill. hogy magamtól is kiismerjem, hogy mit hogyan érdemes. Azt szeretem benne, hogy egyszerű hobbi panelekre éppúgy alkalmas, mint professzionális 4....8 rétegű panelek tervezésére is. sokféle hibát tud figyelni. Tudja jelezni, hogy a nyákterv és a kapcsolási rajz konzisztens-e, és pl. alaphelyzetben nem engedi a nyákon rossz helyre bekötni a vezetősávokat.
Nyilván ennek is megvannak a nyűgjei, de szerintem egy egész jó kompromisszum.
Kezdetben (kb. 25...30 éve) sokféle nyáktervezőt kipróbáltam, és akkor arra jutottam, hogy mindegyik sz@r, és hülyén vannak megoldva benne a dolgok. Szívem szerint összeollóztam volna valamit pár különböző szoftverből, az egyiknek a kapcsolási rajz szerkesztője volt jó, a másiknak az alkatrész tervezője, a harmadikkal jobban lehetett rajzolni, stb... Végül több okból is maradt az Eagle, már akkor is nagyon sok szakmabeli ezt használta, volt kitől kérdezni, és ahogy kiismertem, rájöttem, hogy gyakorlatilag mindent meg lehet benne csinálni. -
rednifegnar
senior tag
válasz
ekkold
üzenetére
most szervaltam egy eaglet igaz ez meg nem autodeskes, de mar 64 bites, bar az egesz ugy nez ki mint egy dos-os progi, kezelese is eleg fura...
na mindegy most abban megprobaltam par ic-t felrakni es mozgatni. hat olyan is-is. van , hogy ez is elkezd osszekuszalodni es ami a legnagyobb baj, hogy neha random ez is osszekot olyan vezetekeket amik nem tartoznak ossze.
nem is ertem ezeket, hogy gondoltak, hisz az hogy tervezel valamit majd rajossz hogy tul kozel lettek vagy ujabb modult kellene beleilleszteni ezert at kell szervezni az nem egy foldontuli kivansag.minden esetre sokkal jobb ez a resze mint a kicad-nak. nem kuszalja annyira ossze, eleg jol tartja forgatasnal is a vezetekeket. persze ferde vonalakat tesz be, de viszonylag konnyu kezzel javitani. nem tudom ez mitol olyan nagy dolog es ez az auto connect miert nem szabalyozhato (minimum ki-be kapcsolas szinten).
most azon agyalok, hogy atterjek e erre, mert amennyivel ez a resze jobb annyival osdibb a tobbi.
oriasi alkatreszkonyvtara van, igazabol tul nagy. az is fura hogy pl van valami 5-6 lib szamtalan csatlakozoval pl van ezer fele ribbon csatlakozo de mindnel a pinek ugy vannak felsorszamozva ami nem jo. a kicadban ez pl teljesen jo.
vegul a eagle lib konyvtaraban athekkeltem egy csatlakozot megfeleloen sorszamozottra. sok minden pl a zoomolas nagyon bena az egeszben, hat meg nem tudom.
kicad forumban felsoroltak egy par olyan tervezot ami ezt a mozgatas funkciot jol kezeli, vegig is neztem, de mind fizetos (ez nem lenne tragedia) de olyan osszegeket kernek ami teljesen eszement, plane egy maganzonak. vannak limitalt ingyen verziok is, de 200 pinnel mit lehet kezdeni? belekostolni de aztan annyi. szoval eleg haszontalan limitaciok.
eagle-ben a tegnapi forgatas sokkal jobb nem csinal felesleges kotest es utana konnyu kijavitani:
-
ekkold
Topikgazda
válasz
rednifegnar
üzenetére
Nem tudok jó választ a kérdésedre, mert nem a kicad-et használom. Eagle-ben könnyebb megoldani, mert csak a vezetékeket kell megigazítani, nem keletkeznek fals kötések (spec esetben, és ritkán amúgy előfordulhat, de az észrevehető).
-
Tigerclaw
nagyúr
válasz
Szirtimorc
üzenetére
iOS vagy Android. A legjobb lenne mindkettő.
Új hozzászólás Aktív témák
- Intel Core Ultra 7 265KF 20-Core - használt, garancia: 2028.11.17 Firstshop
- Szép! Lenovo Thinkpad T14s G2 Üzleti "Golyóálló" Laptop 14" -50% i5-1135G7 4Mag 16GB/512GB FHD IPS
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad Yoga 370 - i5-G7 I 8GB I 256SSD I 13,3" FHD Touch I W11 I Cam I Gari!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad Yoga 260 - i5-G6 I 8GB I 256SSD I 12,5" Touch I W11 I Cam I Gari!
- HP EliteBook 850 G8 Fémházas Tartós Laptop 15,6" -65% i7-1165G7 16/512 Iris Xe FHD
- Keresünk Galaxy S21/S21+/S21 Ultra/S21 FE
- Most èrkezett pár darab RX ès RTX 8gb vga-k! Számlás garanciás! Kamatmentes rèszletre is!
- HIBÁTLAN iPhone 13 Mini 128GB Pink -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4170
- Dell Latitude 5290 i5 8350U, 8GB RAM, SSD, jó akku, EU bill., szép állapot, számla, 6 hó gar - 12.18
- BESZÁMÍTÁS! ASROCK H510M i5 11400F 16GB DDR4 1TB SSD RTX 4060 8GB Zalman S2 TG Cooler Master 650W
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Köszi!
Nekem tippre kondi, mert ha párszor beröffenti az ember, akkor elindul, és van kép, de az se olyan, hogy bedugod a 230-ba, és utána 3 perccel, hanem 5 bekapcs rossz, 1 jó, aztán 4 rossz, 1 jó...
De Bacsis szereti a kihívásokat, add oda így...
de ha szerinted ez egy 40 amperes autós relé, akkor felesleges beruházás volt a multiméter....

Kell hozzá az eredeti cuccokon kívül 2 darab C sínre pattintható mágneskapcsoló és ennyi.,

).