- Alacsony profilú, madzagmentes klaviatúrák jöttek a Razer színeiben
- ASUS ROG csúcslap érkezett, ezúttal a "lopakodó" fajtából
- Átvette a DRAM-piac trónját az SK Hynix a Samsungtól
- Pénztárcabarát, ugyanakkor trendi mikrotorony jött a Jonsbótól
- A Linux támogatását vágja meg leginkább az Intel leépítése
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Calibre, az elektronikus könyvtár
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Egérpad topik
- Először égett le egy újságnál a GeForce RTX 5090
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Kezdő fotósok digitális fényképei
- Nikon DSLR topik
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
rednifegnar
senior tag
válasz
JulianSinulf #101091 üzenetére
a trimmert meg lehet probalni de azt en is ugy szoktam, hogy allitok picit aztan napok mulva megnezem mennyit valtozott, utana korrigalok ennek fuggvenyeben. mericskelessel nem kinlodnek.
a ds1302 cseret azert javasoltam mert gondolom ezekben az olcso alis cuccokban valami copy van nem eredeti, aztan ki tudja az mit szamol... -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
JulianSinulf #101071 üzenetére
Még a KGST rendszerben az 50 Hz alapú órás rádió összevissza járt, főleg késett rengeteget. Ahhoz kreáltam kvarcoszcillátort, amit trimmerkondival állítottam be pontosra.
Akkor még nem volt semmi forrás, naivan azt hittem, a 25. lábon figyeli az 50 Hz-et, oda küldöm be az előállított / leosztott 50 Hz-et. De mivel a kijelző továbbra is a hálózattal szinkronban futott, egyfajta úszó / hullámzó fényhatás keletkezett.
Úgyhogy egyenirányítás és pufferelés után kénytelen voltam az egész táplálást kapcsolgatni 2 db tranzisztorral felváltva, mintha a trafót utánoznám, szerencsére szinuszjelet nem igényelt. Sokkal később láttam a neten másfajta megoldást is, de akkor már a "pontosítót" kiépítettem, ugyanis a hálózati frekvencia pontossága is megfelelő lett. Lehet, hogy keletkezik néha kisebb elmászás, de azt visszakompenzálják, ha jól sejtem, bár annyira nem figyeltem. Mai napig működik, mert hiába kb. 40 éves, de vállalható, kerekített formavilág.
Mindamellett mindig szerettem volna egy DCF77 vezérelt órát is, tavaly volt ilyen LIDL akció, konyhában ez is elketyeg azóta:
-
And
veterán
válasz
JulianSinulf #101091 üzenetére
[..] ami az én mérési eredményem alapján pont a jó értékre tolja el azt.
Annyira tolja el, hogy már a saját mérési eredményeid között is akad 0.4 Hz eltérés attól függően, hogy a kvarc melyik kivezetésén mérsz. Ez ugye nem tűnik soknak, csak 12 ppm, de elég jól rámutat, hogy a mérés maga meghamisítja az eredményt, mert belátható, hogy elvileg azonos értéket kellene mérjél mindenhol. Azt pedig nem lehet tudni, hogy ha nem lenne ott a mérőcsúcs, akkor mennyi lenne a terheletlenül mért frekvencia. A mérővezeték odaérintése pont ugyanazt a hatást váltja ki, mint a kristály melletti kapacitások megnövelése, vagyis amit a trimmer kapacitás beépítésével is elérnél.
"A gondom csak az, hogy ezek szerint nem kell arra számítanom, hogy méréssel bármelyiket is be tudom állítani megfelelően, ez csak megfigyeléses úton tud működni."
Igen, erre gondoltam. A pufferelt kimenet alatt olyan pontot kell érteni, amelyet rámérve (azt a pontot akár minimálisan terhelve) sem változik meg tőle az oszcillátor frekvenciája, mert nem hat vissza a rezonanciát meghatározó elemre, ami jelen esetben a kvarckristály. Példa: [link], itt van egy leválasztó vagy pufferfokozat (U2), amelynek a kimenetén mérhetsz nyugodtan frekvenciát, attól nem fog módosulni az értéke. De ha közvetlenül a kristály kivezetésein tudsz csak mérni, akkor bizony a mérés (a mérővezeték által hozzáadott minimális kapacitás) nagyon kis mértékben ugyan, de félrehangolja az oszcillátort. A baj az, hogy egy csomó hasonló kvarcoszcillátoros IC-nél nem férsz hozzá ilyen leválasztott ponthoz. A tokon belül szinte biztosan létezik, hiszen szükség van rá, de nincs külön kivezetve.
"A DS1302 esetén még olvastam arról is, hogy nem igényel extra kondenzátort, vagyis a két 10pF elvileg felesleges oda."
Szinte az összes integrált kvarcoszcillátorral szerelt tok működik ezek nélkül a plusz terhelő kapacok nélkül is. A pin-ek maguk is szórt kapacitások pár pF-os nagyságrendben, és a tokon belül is lehetnek ilyen nagyságrendű kondenzátorok. A DS1302 konkrétan 6 pF-ot említ, amelyet legalább részben a szórt (parazita) kapacokból ered. Ezek segítik az oszcillátor működését, gyorsíthatják az indulását is. A 32 kHz-es nagyságrend mellett ennél nagyobb kapac-értékek is elférnek, és pont ez teszi lehetővé, hogy be lehessen építeni plusz hangoló elemet, forgókondenzátort.
Egyébként ha mérni is tudod, akkor is problémás lehet azzal beállítani, pont a nagyságrendek (a mérési felbontás ill. a mérőműszer hibája) miatt. -
rednifegnar
senior tag
válasz
JulianSinulf #101083 üzenetére
szerezz egy masik kristalyt és/vagy ds1302-t, hatha azzal jobb lesz. kristaly eleg olcso azt itthon is kapsz barhol.
CLOCK ACCURACY
The accuracy of the clock is dependent upon the accuracy of the crystal and the accuracy of the match between the capacitive load of the oscillator circuit and the capacitive load for which the crystal was trimmed. Additional error will be added by crystal frequency drift caused by temperature shifts. External circuit noise coupled into the oscillator circuit may result in the clock running fast. Figure 2 shows a typical PC board layout for isolating the crystal and oscillator from noise. Refer to Application Note 58: Crystal Considerations for Dallas Real-Time Clocks for detailed information -
And
veterán
válasz
JulianSinulf #101075 üzenetére
Az a baj ezzel a méréssel, hogy maga a mérőfej is terheli minimum néhány pF-dal a kristályt, még akkor is, ha 1:10 osztós (ha meg az sincs benne, akkor pláne), mod: elhúzva ezzel a rezonanciapontot, végső soron meghamisítva a frekvencia mérését. Látni a külső terhelő kapacokat a kristály mellett, talán C2 jellel, elég rossz minőségűek a képek. 10 pF körüli értékük van, ezek közül ha az egyiket egy pár pF-os trimmer kapacitással egészíted ki párhuzamosan, akkor jó esetben lehet pontosítani az kvarcoszcillátort.
"Tízezred pontosságig mér."
A mérés felbontása továbbra sem egyenlő a pontossággal.
#101077: Nem gondolnám, hogy a pontatlanságot maga az RTC vagy annak konkrét típusa okozza. Nyilván nem teljesen egyforma a különféle kiviteleknél az integrált oszcillátor kialakítása, de az említett C_load változtatásával be lehet húzni jó esetben bármelyiket. De nem a kvarc / oszcillátor pineken kellene mérni, hanem az oszcillátor pufferelt kimenetén, ha van olyanja. A DS1302-nél ilyen - úgy tűnik - nincs, de némi kísérletezés árán meg lehet oldani, legfeljebb nem lesz gyors a módszer. -
Postas99
őstag
válasz
JulianSinulf #101075 üzenetére
A gond az, hogy ez az óra a DS1302 -est használja ami nem túl pontos, ennél már van jóval pontosabb is. Ez késni fog biztosan, vagyis nem lesz pontos. Még a hőmérséklettől is függ, hogy mennyire lesz pontos.
-
bambrus
friss újonc
válasz
JulianSinulf #101071 üzenetére
Szia!
Ha jól látom ez a scope 200 MHz-es ami bőven elég egy pár kHz-es frekvenciát megmérni.
Sajnos nem emlékszem a Rigol kezelőfelületére mert már több mint 10 éve használtam olyat, de a leírás alapján amit találtam a "Measure -> Counter" megnyomásával lehet kiválasztani hogy melyik csatornán számolja a frekvenciát 3 tizedesjegy kijelzéssel (jobb felül jelzi ki).
[link] a leírás "Chapter 6 MATH and Measurement" (136. oldal).
Itt még a hibát hozzá kéne számolni ha az utolsó számjegyig ki akarod használni...
Nem feltétlenül a kristályban keresném az óra pontatlanságának a gyökér okát sem a megoldást mert programból korrigálható(nak) kell(ene) lennie. -
rednifegnar
senior tag
válasz
JulianSinulf #101023 üzenetére
nem a gari miatt (mar reg nincs ra), hanem mert meg kell maradnia eredeti allapotban es hely is annyira keves van hogy az elemeket is ugy kell belenyomkodni.
nem akarom atalakitani, meg csatlakozot rafarigcsalni, tele van az egesz nem nagyon hagytak ilyenekre helyet. van tapcsatlakozoja, de az 6.5v-os (alacsonyabb feszrol nem mukodik), 3 elem meg max 4.5v igy ott nem tudom kivulrol megtaplalni.
a cel az, hogy a gyari 3 cerka helyett menjen 3 baby elemrol, igy maris 2 v 3szoros lesz a mukodesi ido. a 3 bebi eppen elfer mogotte, 4 mar sehogy se. plusz azok akkuk igy 1.2v-osak. (olyannak kell lennie hogy a gyari elemtarto is mukodjon meg a babys is). kilogatott kanoc nem jatszik.
legegyszerubb es leguniverzalisabb egy ilyen dummy elemsor lenne. van most is, rez belsovel, de szeret oxidalodni az erintkezojuk, nem nagyon csak epp annyira hogy kontaktos legyen. jo erosen tartanak az elemtartoban de neha megis meg kell forgatni oket akkor jo lesz.
a sima nimh akukkal amik az elemtartoban vannak, nincs ilyen gondom, nyilvan lehetne akkut is szetbarmolni es arra forrasztani kanocot de egyszerubbnek es kulturaltatbbnak tunik egy rendes dummy. ha lehetne itthon venni.
persze ha nem lesz mas rendelek kinabol. -
Reggie0
félisten
válasz
JulianSinulf #100833 üzenetére
Attol fugg hogy mertel es milyen eszkozokkel. X10-ben volt a merocsucs? Gyakori hiba, hogy maga a merofej elhuzza. A DC jel pedig azert tunhet DC-nek, mert nagyon kicsi a rajta levo AC amplitudo. Tedd at a bemenetet AC meresbe es tekerd fel az erzekenyseget.
Egyik labon DC jel es a masikon orajel esetleg meg ugy fordulhat elo, hogy belso RC oszcillatorra es a belso orajel kivezetesere vannak programozva a fuse bitek.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Előbb kimaradt a mérési terhelés hatása. Az IC-n belül egy erősítőfokozat szerepel, annak kimenete jobban terhelhető, alacsony impedanciás. Bemenetre vissza kell menni a jelnek, ott nagyobb az impedancia. Ha rámérsz (jobban) befolyásolod az áramkört, akár le is állhat az oszcilláció.
Noha itt invertáló fokozat látszik (kis kör jelképezi), ez így jó, mivel a rezgőkvarc és kapacitások hálózata is fázist fordít, így végeredményben létrejön az azonos fázisú visszacsatolás.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Az nem oszcillátor, hanem egy rezgőkvarc. Egy passzív alkatrész, önmagában nem csinál semmit.
Az oszcillátor egy áramkör, többféle lehet. Rezgőkvarccal stabilizált, vagy anélkül. Lényege egy erősítőfokozat, amit pozitívan visszacsatolnak és begerjed. Mint egy hangszóró-mikrofon kör.
Angolban X-tal néven fut, ami a crystal szó szlenges változata (mint az Xmas / Christmas).
Mobiltelefonokban szokott lenni integrált oszcillátor is, de az más.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Dell 16 Inspiron 5625 FHD+ IPS Ryzen5 5625U 4.3Ghz 16GB 512GB SSD Radeon RX Vega7 Win11 Garancia
- Új Dell 14 Inspiron 5415 FHD IPS Ryzen5 5500U 4.0Ghz 8GB 256GB SSD Radeon RX Vega7 Win11 Garancia
- Dell 14 Latitude 5440 FHD IPS i5-1245U vPro 4.4Ghz 10mag 16GB 256GB Intel Iris XE Win11 Pro Garancia
- HP 14 Elitebook 640 G9 FHD IPS i5-1235U 4.4Ghz 10mag 16GB 256GB Intel Iris XE Win11 Pro Garancia
- HP 14 Pavilion FHD IPS i5-1135G7 4.2Ghz 16GB RAM 512GB SSD Intel Iris XE Graphics Win11 Garancia
- Bomba ár! Dell Latitude 5400 - i7-8GEN I 8GB I 256SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- LG 27GR95UM - 27" MiniLED - UHD 4K - 160Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium PRO - HDR 1000
- HIBÁTLAN iPhone 13 Pro 128GB Graphite -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3025
- BESZÁMÍTÁS! LENOVO LOQ 15APH8 15 notebook - R7 7840HS 16GB DDR5 1TB SSD RTX 4060 6GB WIN11
- Készpénzes számítógép PC félkonfig alkatrész hardver felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest