Hirdetés
- Száguld a Meta és a Microsoft, 500 milliárd dollárral lőttek ki az AI-részvények
- Jól áll az ARM-os Windows helyzete, de a játékoknál nem jön az áttörés
- Kínai kézbe kerül a MediaMarkt áruházak tulajdonosa
- Bővíti a Strix Halo kódnevű dizájn képességeit az AMD
- Komolyan ráállt a csúcs-GeForce-ok átalakítására Kína
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
baly81
aktív tag
válasz
tordaitibi #100799 üzenetére
Persze! Tisztában vagyok vele! Hozzászólásom irónia lett volna!
Ki az aki a fogyasztót akarja védeni MCB-vel. Van itthon pár műszaki könyvem, mindegyik a vezetéket írja. Persze -véleményem szerint- lehet készüléket is védeni, de csak abban az esetben, ha a vezeték teljesít minden olyan feltételt (feszültségesés, terhelhetőség) amit a készülék igényel. És kizárólag minden esetben csak kisebb MCB-re cserélve!)
-
válasz
baly81 #100797 üzenetére
Nem az a gond ha vékony a madzag. Ledlámpához 0,25 is elegendő.
Hanem ha ezt a vékony madzagot C25-el lebiztosítják, majd tökvéletlenül nem teljes zárlat lesz a végén vagy csak beledugják a 2,5kW villanyradiátort.
na ekkor van baj.én tanulásom szerint a vezetéket biztosítjuk.
Más lehet azt mondja, nem, a fogyasztót.
A vezeték védelmével teljesül a fogyasztó védelme is.
Ha meg nem így járunk el és előbbi példával 0,5-ön elvisszük a villanytűzhelyet C25-el, mivel annak az kell, akkor az nagy gáz.
Bár a tűzhelynek okés, a többit gondolom nem kell ragoznom.
Míg ha ezt a 0,5-öt egy 2A biztosítékkal védjük, az már okés. Legfeljebb nem fognak rádugni egy komplett konyhát mert úgyis leold. -
-
Reggie0
félisten
válasz
tordaitibi #100795 üzenetére
Nalunk meg mindenhova 1.5 megy. Van egy 3F aramkor, ami 3x2.5, viszont azt lekapcsolva is mukodik az egesz lakas es meg nem jottem ra, hogy hol van a masik vege
Termeszetesen szokasos C16 megszakitokkal, de legalabb tobbnyire tomor rez. Most epitettem at az elosztoszekrenyt, kiderult, hogy a 6-os vedofold egy arasznyi szakaszon 2.5-os sodrottal van meghosszabbitva, mert nem ert le a sorkapocsigDe vannak total mas iranyba es vedocsoben elvezetett 1.5-os fazisok osszesodorva egy kismegszakitoba kotve is.
-
válasz
Reggie0 #100794 üzenetére
Igen ezt tudom, meg szinte az összes konnektoros fogyimérő is a valósat mutatja, némelyiken van külön menüpont is ahol a meddőt vagy a cosfit kiírja.
Kollégánál a 9A az 2kW, végül is télen nem elképzelhetetlen, ha épp olvasztja a hőcserélőt meg a csepptálcát is padlógázon.
Amiből a diskurzus indult, a 9 ampernek még simán elegendő egy másfeles vezeték, nem 100 méterre de átlagos 20-25 méterre simán.
Nálam kényszerhelyzet szülte hogy a fürdőszobánkba 1,5-öst tudtam csak vinni.
A 2kW mosógép a 40W tükörvilágítás megy róla évek óta.
Asszony ki lett oktatva hogy hajszárítás nem a fürdőbe, pláne ha épp megy a mosógép. Ez amúgy is ritka, konkrétan sose volt még fürdés közben mosás de az ördög nem alszik. -
Reggie0
félisten
válasz
tordaitibi #100793 üzenetére
Raadasul a lakatfogo a meddot is meri, ugyanis a latszolagos aramot mutatja, azaz a valos+meddo vektorialis osszeget. Pont azt, ami tenylegesen terhelest jelent a vezeteknek.
-
Reggie0
félisten
válasz
PROTRON #100789 üzenetére
A rovid tranziesek okozta kioldas semmit sem befolyasol a vezetek keresztmetszet megvalasztasan, ugyanis nincsen erdemi termikus hatasa. A kismegszakitoban is a tekercs old ki ilyenkor, nem a termikus vedelem(bimetal). Nem veletlenul, mert a rezben nem okoz szamottevo melegedest.
Szoval de, a vezeteket pont azok az aramok futik, amelyet a lakatfogo kijelez.
-
PROTRON
addikt
válasz
draco31 #100785 üzenetére
Villanyászodnál a pont, egyrészről a kolléga által mért 6A-es értékre rácáfolok, mert az én névl. 3,5kW klímám inverteres, Fujitsu, 12 LTCA, fűtés idényben rendszeresen felpörög 9A-ig.
Ami ennél sokkalta fontosabb, a klímák vegyes üzemű fogyasztóként nem csak a lakatfogó által kijelzett áramösszetevővel fűtik a kábel anyagot, így a lakatfogó által kijelzett érték a tényleges értéktől nagymértékben eltérhet egyes gyártók esetén.Az egyik helyszínünkön rámértünk lakatfogóval, 3x32A-t jelzett az a gerinc kábel, ami a 10 emeletes panel irodaház klíma gerinckábele külön, más fogyasztó nem volt rajta.
Még is hiába csak 3x32A-t lehetett mérni csúcsterhelésként, rendszeresen levágta a kábel elején lévő 3x50A-C kmsz-t.
Pedig a kábel az épület közmű aknájában, nem volt kitéve irreális hőterhelésnek, tehát nem egyedi lokális probléma, nyári hűtés üzem, nem áramszünet utáni hirtelen kiugrás esete volt. Új inverteres split klíma mind a 30-40 db volt, tehát nem lehetett a hirtelen felfutás miatt, mert nem on-offok.Persze ilyenkor szoktak jönni azzal hogy nyári hűtésben a klíma jobb hatásossággal működik, kevesebb áramból látja el azt a kW-nyi termikus teljesítményt.
Csak hogy ha pala tető, akkor feltételezem hogy energetikailag nincs a toppon az épület, szal kell a teljesítmény. -
Vorontsov
tag
válasz
Pulsar #100786 üzenetére
De igen...ezt nem tudom beállítani sehogy sem.
Felvesz 5 percet utána ismét -ismét és ismét 5 percet ameddig le nem állítom.
Sorba veszi 5 percenként,nem pedig folyamatosan.
AVI-VLC-be rögzít.
"az összes dashcam ilyen. igaz ott tudod állítani a felvétel hosszát bizonyos időtartamon belül.
Nem folytonos a videó hanem 5 perces a maximuma-holott folytonosan szeretném ameddig megtelik a 32 GB.
Általában azért így van megcsinálva (dashcamnél) hogy ha betellik a kártya akkor a legrégebbit törli és nem az egész videót.
Egyébként írja a manuál csak a jelentést is kell érteni: Loop recording
Ezt próbáld meg kikapcsolni és akkor lehet, hogy jó lesz.
Ahogy ajánlották vegyél másik kártyaolvasót." -
Ton-ton
tag
válasz
draco31 #100785 üzenetére
Pártolom a vastagabb vezetéket.
Egyrészt nagy a távolság.
A másik, hogy amennyiben télen is használod, és esetleg nagyon hideg lenne (tudom, mostanában nem volt), akkor a klíma képes a maximum áramfelvételre.
Nem nagyon reklámozzák, de mínusz 12-15 celsius alatt egy közönséges elektromos fűtéssé alakul (nem képes hőszivattyúként működni). -
draco31
veterán
válasz
tordaitibi #100770 üzenetére
Ez 20-22 méterre lett, nagy része pala tető alatt fut a padláson. 3.2-es a klíma. Azt mondta azért jobb a vastagabb, mert nyáron nem csak az áram fogja melegíteni, hanem így a padlás melege is, ami ilyenkor hát nem gyakran megy 40 fok alá.
-
Vorontsov
tag
válasz
ViZion #100783 üzenetére
Köszi a választ mindenkinek....
sambenezVorontsov#32048ÚjVálasz2025-07-02 15:21:17
sambenez
Topikgazda
Ahogy ajánlották vegyél másik kártyaolvasót.PulsarVorontsov#100777ÚjVálasz2025-07-02 15:31:51
Pulsar
veterán
Hát ez nem itteni téma szerintem, de szerintem fat32-t használ, ahol max 4gigás fileok lehetnek, és ezt megelőzve, elkerülve szoktak ilyen filedarabolást. Ezt nem tudod átírni, ez bele van égetve. -
ViZion
félisten
válasz
tordaitibi #100782 üzenetére
mivel a habokra fejlesztek (nincs itt a cucc sajnos, 30 km), így első körben marad az alap h híd fék és a saccolás. Ellenáramos féket nem erőltetem most, ha ez nem elég, akkor majd meglátjuk.
Meg kap egy áram mérőt, valami visszajelzés legyen.
Igen valami pontisabb visszacsatolás sokat segítene, tudná magát szabályozni.
Már látom, h megyek velük és a helyszínen, valós adatokkal kell finomhangolni. Nem probléma, csak ehh... kicsit félkésznek érzem.
Doboz továbbra is macera, nézegettem, de ezt is netről kell sztem.
A végleges esp is csak péntekre lesz itt, addigra a programot igyexem összerakni. Kap egy alaplapot, arra megépítem, azt rögzítem majd a dobozba. -
válasz
ViZion #100767 üzenetére
Ha relés volt ilyen vol.
Egyik relé-->balra forog
másik relé--->jobbra forog.
Mindkét relé elengedve--->rövidrezárt forgórész azaz teljes motorfék.
Ha rövidre zárja a H híd akkor elég gyorsan meg kéne állnia.
Lehet nagy a hajtás tehetetlensége ezért szükséges az ellenáramú fékezés viszont ezt nagyon be kell lőni mert nagy értéknél durva áramok folynak, ha rossz az időzítés akkor megállás után megindulhat visszafelé is akár.
Ilyesmihez kellene egy visszacsatolás, egy tacho a motortengelyre. -
Vorontsov
tag
-
Reggie0
félisten
válasz
ViZion #100772 üzenetére
Van ertelme, viszont a DC motornak van egy olyan problemaja, hogy gerjesztes kell neki, ami egy rovidrezaras eseten a fordulatszammal csokken, igy extran csokken a fekezoero is. Pl. regen a villamosoknal ezt ugy oldottak meg, hogy fekuzemben egy ido utan(fordulatszam alatt) atkapcsoltak a gerjeszteset es kulsoleg gerjesztettek akkumulatorrol, hogy legyen fekereje.
Inverterrel ezt ugy a legegyszerubb megoldani, hogy negynegyedes hajtasiranyitas kell, ami mar minden fajta fekuzemet is meg tud valositani (akar visszatermelesest, akar fogyasztasost is).
-
3,5kW fűtő klímák valós fogyasztása leg-legnagyobb érték 1,2-1,4kW.
Mértem párat télen.
Ez még mindig csak 6 amper.
Fiamnál 2 ilyen megy, mindkettő másfeles tyúkbéllel van kötve, villanyász által, 13A kismegszaktóval klímánként.
100 méterre én is 2,5-el vinném, pár méterre, 10-15 méterre megfelel a 1,5. -
-
ViZion
félisten
válasz
Reggie0 #100764 üzenetére
igaz, de a fenti a "bolondbiztos" szerintem is.
Ennyit megér a nyugalom.Korábbi H-hidas meghajtásomhoz kérdésem van...
Fékezni tud a driver, a két kimenetet összezárja és GND-re köti, a motor generátorként dolgozik és fékezi magát. Ezt értem. De itt a "tápegység" egy 12 V-os autó akku. Annak ez mennyire probléma? Nem kaphat vmi áram löketet a negatív pólusra? Kellene erre valami védelem, vagy ezt is tudja a H híd? Esetleg a negatívot egy kis szondával ténylegesen földelni?
Elvileg a mostani vezérlő is így fékez(ne), de valamiért a programja bizonytalan, nem tudja időben megállítani, fordított polaritású feszültséggel is operál. Lehet csak sz@rul lett programozva, de a gyártó szerint ez ilyen és jó. -
draco31
veterán
válasz
ViZion #100760 üzenetére
Olyan nálam is volt, klímás mondta, hogy neki 3x1.5 kell, rákérdeztem a villanyosomnál, mondta, hogy azt felejtsem el, 2.5, vagy keressek mást, mert azt be nem köti nekem.
Itt nekem pl. a csillárokat is 1.5-ös kábellel húzta újra a villanyos, konnektorok meg 2.5 mindenhol. -
ViZion
félisten
válasz
draco31 #100759 üzenetére
Helyes, tényleg nem érdemes ezzel szórakozni, a vékonyabb meg jó lesz pl. kamra világításhoz, vagy bármi olyan cucc fix bekötésére, amin még véletlenül sem lesz túlterhelés. Konyhánál nekem meg akarta magyarázni a szerelő, h "jóleszazúgy", én meg behúzattam a vastagabb kanócot, mert arra kell felkészülni, h a fritőz mellett süt főz és vasal is az asszony, a gyerek meg jön és bebaCCa a bármit a mikróba és mellédugja a porszívót is.
A TV szekrényen van elosztó a töltőknek, itt is ugye ez esik kézre, tehát megy bele a porszívó is, nem a faliba. Ezeket el kell fogadni és készülni rá, ilyenek vagyunk. Ezért lenne veszélyes ha szabadon lenne egy vékonyabb kanócnak a vége, mert amire bármit rá lehet dugni, arra előbb-utóbb bármit rá is dugnak.
-
draco31
veterán
válasz
tordaitibi #100758 üzenetére
Rendben, Köszönöm!
Igen, magam dolga lesz.
Akkor összerakom egyenlőre így, bár várok kicsit jobb időre, nem ebben a melegben, és szerzek be 1.5-es vezetéket. -
válasz
draco31 #100757 üzenetére
De kell.
Másfeleshez, 1,5mm2 kell 13A kismegszakító. és a 2,5mm2 az a legkisebb keresztmetszet amihez már megfelel a 16, sőt a 25A kismeg. is.
Új szabvány szerinti tartós áramterhelés:
0,5-->7A
0,75->10A
1,0-->12A
1,5-->13,5A
2,5-->21A itt egy bizonyos feltétellel engedélyezett a 25A kmsz.
A gond nem a zárlatnál van hanem a túlterhelésnél, egy 16A kmsz. 2 percre enged 20-22 ampert is amitől a 0,5 vezetékről leolvad a szigetelése.
Amúgy nem kell túlspilázni, pláne nem egy 5 méteres távon de a hálózati villanyszerelésben a 0,5, 0,75 és az 1,0mm2 nem engedélyezett, az 1,5 a legkisebb amit világítási körökhöz 10 vagy 13A kmsz.-val be lehet építeni.
Ez itt a mostani szabvány.
A kínai és egyéb csoda hosszabbítók gyártóit ez természetesen nem nagyon érdekli, ők 0,75-el gyártanak 25 méteres hosszabbítót védővezető nélkül.
De ha magadnak csinálod akkor valamennyire legyen normálisan kivitelezve.
Az 1mm2 határeset ha nagyon nincs más csináld azzal de látszik hogy ehhez maximum 6A kmsz-t ír elő a szabvány. -
baly81
aktív tag
válasz
razorbenke92 #100755 üzenetére
Érdekes megoldást javasoltál!
Tudsz ilyet ajánlani? Ebben már abszolút homályban vagyok... -
válasz
baly81 #100754 üzenetére
Esetleg ha a beltérit meghatározott gombnyomások sorozatával lehet állítani, akkor tehetsz bele valami elektronikát, ami a tápfesz megjelenésekor "megnyomja" a beállító gombot. Én inkább mikrokontrolleres figura vagyok, de biztosan létezik valami 555 kapcsolás erre. Biztos kisebb helyigénye lenne, és szerintem fillérekből összehozható.
-
baly81
aktív tag
válasz
Reggie0 #100741 üzenetére
Ha a linket megnyitod, akkor látszik, hogy 2 beltéri csengő egység van. Akkor két szünetmentest vegyek? A szerveremnek sem vettem... Nem fillérbaßásból... Ritkán van áramkimaradás, de a tökömnek van kedve állítgatni, meg attól tartani, hogy a gyerek épp egy áramkimaradás miatt riad fel a csengőszóra.
Persze ettől jó ötlet lenne egy UPS, de tordaitibi muslicás megközelítése a legjobb hasonlat rá...Még áldoznék beltérinként 1-2EFt-ot a mókolásra, ha megoldódna a probléma. Ha nem, akkor így marad. Majd az asszony nyomogatja a gombot....
Srácok!
Holnap szétszedem, lefotózom a boardot, akkor közelebb leszünk!
Köszönöm szépen mindenkinek az ötleteket és az önzetlen segítséget!Amúgy érdekes kis kütyü lenne ez! Mármint a nyomógombja. Nincs benne elem, a gomb megnyomásával generál áramot a működéshez.
-
draco31
veterán
válasz
tordaitibi #100751 üzenetére
Értem.
Kár, hogy nem tegnap kérdeztem meg, épp ma voltam villanyos bolt közelében. Ez csak azért szempont, mert 30km-re van a legközelebbi.
Azt hiszem 1db 16A kismeg van az egész házra, ez egy örökölt vályogház, eddig még telek rendbetétel volt, a házzal semmi foglalkozás, csak az óraszekrénybe rakattam egy konnektort, ami kapott oda külön egy 16-os kismeget.
Csak 16-os kismegem van itthon, (egy éve volt nálam komplett villamos felújítás, így maradt meg) üveg biztosítékaim viszont vannak, egy időben mindent elromlott cuccot szétszedtem, hogy jók lesznek még az alkatrészek.
Szerencsére foglalattal szereltem ki jó párat.
Hirtelen a tervem, fogni egy kötődobozt, ezt kb a fali konnektor után fél méterre, biztos ami biztos, mind a két szálat biztosítom. Van itt jó pár 230v 3.1A-es.
Próbanyákom, vagy mi az a lyukacsos lap, olyanom nincs, így egy műanyag lapra rakom rá a két foglalatot a dobozon belül. Kábeleket meg úgy rögzítve, hogy ne lehessen kihúzni a dobozból. A másik végén meg akkor ott a kb. 4 méter vezeték, amire megy egy T elosztó, abba meg megfér a két táp.
Monitor vagy TV sem lesz ezen, azt csak a beszerelés idejére viszek oda egyet egy külön hosszabbítóval. ( ötödik szomszéd telek ez tőlem, falu)ViZion
Ez van most kéznél, meg ugye kb ez semmire nem jó gondoltam felhasználom erre a célra. De körülnézek még azért, lehet van vastagabb, és akkor nem kell biztosítással szórakozzak. -
ViZion
félisten
válasz
draco31 #100750 üzenetére
Mi indokolja, h nem a "standard" 1,5 vezetéket használod? Ez kb. az alap, mindegy, h csak 1 méterre kell. 4-es sodort kanócot most rendeltem, 280 Ft/m. Rákerestem, a 2×1-es 179 Ft/m. Arra is kell gondolni, h jönnek a vizesek és a dugaljnak megörülnek, rádugják a Hiltit... Cégnél egy (amúgy szabálytalanul) a szünetmentesbe pattintott elosztóba dugták a bigyóikat... volt sípolás.
-
-
draco31
veterán
válasz
tordaitibi #100749 üzenetére
Elnézést, rosszul raktam fel a kérdésem.
A 2 x 0.5-ös sodort MTL-ből 230v-os hosszabbító készülne.
Erre a kábelre lenne dugva a két 12 voltos tápegység. Egyiken van a központi egység, másikra meg 3 vagy 4 kamera, az még nem dőlt el.
De mindkét táp 12V 2A amit tud leadni maximálisan. -
válasz
draco31 #100747 üzenetére
0,0178*2*5*2/0,5=0,712V esik a vezetéken.
A kamera nem fog 2 ampert felvenni még éjszakai infra módban sem.
Egy hagyományos átlagos kültéri kamera 0,3A, infrával 0,8-1,3A körül vesz fel.
Kb. 0,5V vagy kevesebb fog esni.Már ha jól értettem a kérdésedet és 2 kamera lesz, mindegyiknek külön tápja.
Ne tedd offba, teljesen jó helyen vagy.
Szerk. megelőztekhiaba na én nem applikációt használtam hanem a fejemet
-
draco31
veterán
Hello!
Talán itt jó a kérdésem.
Egy kameraszettet rakok össze a napokban.
Két darab dugasztáp kell neki, fejenként 12V 2A a max amit tudnak.
Elég ennek 2 x 0.5mm-es sodort MTL? Nagyjából 5 méter lenne. -
Igen ez igaz.
Nekem a mezei elemes vezetéknélküli csengőm van kb. 6 éve.
Az adó egy 2032-vel 2, a vevő 2AA elemmel 1,5 évet megy.
MCU nem tudom van-e benne, nem szedtem még szét.kollégánál gondolom nem 20-30 órás áramszüneteket kéne áthidalni.
UPS egy csengő miatt kimeríti nem az ágyúval verébre hanem az atombombával muslicára fogalmát. -
-
laed
aktív tag
válasz
tordaitibi #100739 üzenetére
Akad olyan, amelyik sokat zabál, lehet 1 pár óra alatt kimerülne ha a helyzet úgy hozná. Ennek csak ez a buktatója. Mérni kéne..
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
baly81 #100738 üzenetére
Itt van egyfajtának a vevőrésze, 5 V-os tápegység rajza külön szerepel a videóban. De ebben gyárilag van EEPROM, a felejtés ellen (24C02):
https://www.youtube.com/watch?v=9Pw7U0XFgUM
Tisztán elemről nem biztos, hogy sokáig menne. Aliexpressen is vannak un. Li-on UPS board és hasonló eszközök, ami megoldja a cella töltését és konverzióit. Nem mondom, hogy aki otthonosan mozog ilyen kis áramkörök barkácsolásában, annak ilyet kell rendelni és nem oldhatja meg egyéb módokon.
-
válasz
baly81 #100738 üzenetére
Simán megoldható de van egy sanda gyanúm, nem nagyon fogsz beférni a burkolat alá.
Talán 2032-vel, a tápfesztől függően 2-3 darab+diódás leválasztás elfér de az nem akku hanem elem. Pár évet el fog menni velük, ez a legegyszerűbb.
Hogy akkusítsd ahhoz még egy normális töltőkört is ki kéne alakítani. -
baly81
aktív tag
Urak!
Vettem egy Delight kinetic kapucsengőt. Viszonylag jónak igérkezik. Egy bajom vele már a kezdésnél, ha a beltériknek megszűnik a tápellátása (230V) akkor elfelejti a beállított hangerőt és dallamot. Még nem szedtem szét, nem tudom mi van benne, nem tudom van e hely.
Esélyes lehet a MOD egy beépített akkuval, töltésvezérlővel még burkolaton belül, hogy ne felejtsen? Egy esetleges áramkimaradást szeretnék áthidalni.
Ha esélyes lehet, akkor szétszedem és feltöltöm a fotót a NYÁK-ról.
Előre is köszi! -
ViZion
félisten
válasz
tordaitibi #100734 üzenetére
védelemre autós 40 A relé lett, ócó, kell még egy dióda, egy led, meg egy ellenállás.
Mezei autó akku, 14 V körüli max fesz kehet, de nem tűnik újnak már.A mechanikai terhelés közel azonos, de ha tudnám az rpm-et az pontosabb vezérlést szülne...
A jelenlegi vezérlést mértem a motor felé, 6-6,3 V majd -3 V körül volt, amikor fékezett. Ez rövidzár lehetett és ezt mutatta?A h-hídban kimeneti oldal rövidzár védelem van... mondjuk azt lehetne, h a hídtól elvenni a tápot és a motort akkor összezárni, de rizikósnak tűnik, ha vmit félreprogramozok
-
válasz
ViZion #100733 üzenetére
polaritásvédelem szinte nulla veszteséggel P fettel
Ha nem szükséges pici lágyindítás, a 100nF elhagyható, ha soha nem lesz több a tápfeszültség a fet G-S feszültségnél, a zener is elhagyható.
Így kb. a faékhez közelít a kapcsolásTegyél egy minimális puffert meg kerámiakondit is, ha soha nem használja a kapcsolás tápzavar szűrésre akkor is elfér.
Nem fékeznék ellenárammal, ha az eredeti kapcsolás relés volt az is rövidzárral fékezett max, máshogy nem is tudott.
A felfutás gyorsítás ha nincs visszacsatolás a fordulatszámról és nem állandó a motor mechanikai terhelése akkor lutri.
Én minden ilyet, meg mást is, komplett ssr szivattyúvezérlést egyebeket villamossági boltban kapható dobozokba teszek. Ezek stabilak, tömszelencézhetők, 4 csavarral lekapható a tetejük ha kell.
Ha hűtőborda is kell, a helye kivágható és a borda kilógatható, szilóval tömíthető.
És így kívülre adja le keletkezett hőt. -
leweegee
aktív tag
válasz
ViZion #100725 üzenetére
Szerintem egy ilyen, vagy ehhez hasonló lengő megoldás vállalható.
-
ViZion
félisten
Sziasztok!
Van egy érdekes feladatom. 12 V autó akkuról kell egy 250 W-os, két vezetékes DC motort meghajtani, irányváltással, fordulat szabályozással. A jelenlegi meghajtóban védelmet nem láttam, gondoltam arra azért szükség lehet...
A motor amúgy ált. 50-80%-on megy, fékezésére polaritás váltást használnak, ca. 25%-on, ezt nem tudom, h mennyire jó megoldás.
A jelenlegi relés vezérlés helyett H-hidas megoldás lenne: [link]
Polaritás és rövidzár/túláram védelem kellene, ebben kérném a segítséget.
A polaritás védelemre -a teljes terehelésre- megfelelő lenne egy graetz híd?
pl. ez vagy ez? És a kimenetre kell vmi pufferkondi, vagy itt DC-nél ez nem szükséges?
Itt mekkora melegedés, fesz esés várható? Jobb lenne vmi "gyári" polaritásvédő?
Meg tudnám oldani SSR-el is, hogy elsőként ez, majd a step-down és csak az esp kap áramot. Utána csak akkor kapcsol az SSR feszt a h-hídra, ha a polaritás is jó (pl. optoleválasztóval megnézi).Rövidzár védelem: a h-hídban van, de a bemenetre is tennék, legalább egy olvadóbiztit, csak nem találtam olyat, ami ~30 A-t tud (illetve csak autós késesben, nem tudom az mennyire szentségtörés olyat ide berakni).
Fentebb írtam már a fékezést, ez mennyire jó a motornak, milyen más megoldás lehetne?
A másik a gyors indulás. Nincs nagy teerhelés, de segítené a felpörgést egy kis boost? Tehát 50% cél esetén mondjuk 80-on indulna? Sajnos a fordulatról nincs visszajelzés, pedig okosabban tudnám vezérelni...Van más esetleg, amit hozzátennétek?
Köszönöm! -
baly81
aktív tag
válasz
Dr. Szilikát #100723 üzenetére
Ma is tanultam valamit!
A Wattonkénti 119 lumen / méterenként 950 lumen reális lehet SMD 2835 LED típussal, 120LED/méterrel számolva?
Ez nem tűnne annyira rossznak, ha hozza a "papírformát".
Ma megvettem a falon kívüli sínt hozzá. Remélem belefér majd...
Azt néztem, hogy ezt a típust csak forrasztani lehet. Bár ez sem gond, csak a mostani VBF és ide vonatkozó MSZ előírásait figyelemebe kell vegyem. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
baly81 #100722 üzenetére
Később láttam rajta a feliratot, érdekesség kedvéért:
120D-25R és 1/5
120 dióda és 25 ellenállás, ami méterenként értendő, ennek ötödrésze a vágható szakasz. Egy ellenállás 221 SMD kód, azaz 220 ohm, összesen 1,1 kohm egy szakaszra, ami reálisnak tűnik.
Mivel itt az egyenirányított hullám vágott részével kell számolni, nem olyan egyszerű, de a mesterséges intelligencia szerint 35 mA átlagáram alakul ki egy soros szakaszon. LED-enként 315 mW, névlegesen 9 V értékkel számolva.
-
baly81
aktív tag
válasz
Dr. Szilikát #100721 üzenetére
-Számomra- érdekes megoldások is vannak már. Sohasem követtem ezeket az AC szalagokat.
Szerintem veszek ebből pár métert, aztán lesz kétszer 80 cm felszerelve.
Köszi a segítséget! -
Dr. Szilikát
őstag
-
baly81
aktív tag
válasz
Dr. Szilikát #100719 üzenetére
Köszi!
Ettől féltem... Ha az is csak méterenként vágható az sem lesz jó, mert nem egész méter a sín (85 és 92 cm). Abban meg gondolom elég hely sincs, hogy esetleg visszahajtsam bele a szalagot, meg lehet nem is egészséges a melegedés miatt.
Akkor marad valami kültéri lámpa a falon kívüli sín + LED szalag helyett!Szerkesztés:
Most láttam, hogy van olyan, amit 20cm-enként lehet vágni! -
baly81
aktív tag
válasz
Dr. Szilikát #100717 üzenetére
Köszönöm a részletes leírást!
Akkor ez kilőve. Ezek szerint nincs is olyan AC230V-os LED szalag, ami vágható? Akár normál LED-es is jó, nem kell COB.
A vibrálás nem lenne lényeges. Most cseréltem bejárati ajtót, aminek a külső és belső oldalára is akartam egy szalagot rakni felülre, amit egy, a kávába elhelyezett mozgásérzékelő működtetett volna, hogy sötétedést követően az ajtó nyitása könyebb legyen.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
baly81 #100712 üzenetére
Nem vágható, 230 V-ra 60 LED-et szoktak sorosan kötni, az ellenállásokat is elosztva akár 60 felé a hőtermelés / terhelhetőség miatt. Ami vághatóként kapható, azt is csak méterenként lehet vágni, végére egy szigetelő kupak szükséges.
A tokban csak egy Graetz-híd van elvileg, ami a 230 V-ot egyenirányítja, ennek következtében a szalag zavaróan vibrál, amire panaszkodtak is fórumon.
-
válasz
rednifegnar #100713 üzenetére
Ha jó lesz, örülök, ha nem, megy rézbe' -
rednifegnar
senior tag
-
baly81
aktív tag
Ezek a 230V-os COB LEDszalagok méretre vághatók, ugyan úgy, mint a normál LEDes társaik? Ahogy látom, 1m a legrövidebb, nekem viszont 0,85cm és 0,92 cm kellene az ajtóm fölé világításnak. Amit ilyen sínbe raknék.
Köszi a felhomályosítást! -
-
válasz
Dr. Szilikát #100707 üzenetére
Érzésre nem szorul, de köszi, ezeket megnézem.
A mozgás miatt sanszos, hogy valami ilyesmi baja lesz -
Dr. Szilikát
őstag
Nem kefés (már csak a kefezaj miatt sem), hanem aszinkron motor elterjedt a klasszikus konstrukciónál.
Szinterezett bronz siklócsapágy is a csendes járást szolgálja, de lehet néha szorulása is, ami olajozást igényel. Vagy elmozdult forgórész pozicionálása, emiatt összeér az állórésszel, nincs meg a rendes légrés.
Segédfázis-kondenzátor is lehetne hibás, de olyankor belökés után forog tovább, csak esetleg lassabban, ami egy barkácsolt lassító eljárás része is lehet.
-
Az ac motor abba nem lesz kefe.
Nincs a szinterbronz csapágy, kis golyó az első pajzsban, benne a tengely, előrefelé kimozdulva? vagy elkopott valami támasztó alátét és a forgórész nincs az állórészzel egy helyzetbe. Valamelyik irányban kilóg a forgórész az állórész mágneses mezejéből.
Szétszed, kihézagol.
Segédfázis kondi acélos? Ez is okozhat fejtörést ha kapacitásvesztett. -
Hello,
Van egy ventilátormotorom (sok vezetékes, több fokozatú cucc, átlagos álló ventilátorban).
Nem forog, csak búg, de ha benyomom a tengelyt, akkor forog. MI tudja ezt okozni...? A tengely elég sokat mozog befele... (Kefe? A mozgás meg távtartó a tengelyen?)Köszi
-
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
MasterDeeJay #100701 üzenetére
Hasonlót láttam már, rugós tűk valószínűleg. Benyomható mindegyik, a tűk hegye beleáll az ónba, vagy ahová kell. Kézzel kell tartani, ebből következően.
-
leweegee
aktív tag
válasz
MasterDeeJay #100701 üzenetére
A kezed.
-
Ch341, van már profibb zöld változtatható feszes zöld verzióm is most már csak egy normális fej kell ami nem a kínai gagyi clips mivel azt horror felrakni az spi chippre. (sop8 spi25)
Most előttem van egy alaplap amire nem tudom csatlakoztatni mivel leugrik róla. Mit javasoltok? Kiforrasztani nem szeretném.
Találtam egy ilyet de nem tudom mennyire jó. [link]
Azaz ezt mi a bánat rögzíti le?
Új hozzászólás Aktív témák
- SAMSUNG LS32DG800SUXEN ) 240HZ 4K OLED GAMER MONITOR ! 2024 MODELL! AKCIÓ
- SAMSUNG (LS49CG934SUXEN) 49" 5K OLED GAMER ! akció!
- SAMSUNG (LS49C950UAUXEN) 5K 120HZ GAMER MONTOR ! AKCIÓ!
- Arctic Liquid Freezer III 360 A-RGB Black/ új, bontatlan/ ingyen foxpost/ garancia
- SAMSUNG (LS43CG700NUXEN ) 43" 4K 144HZ GAMER MONITOR ! AKCIÓ!
- HATALMAS AKCIÓK / MICROSOFT WINDOWS 10,11 / OFFICE 16,19,21,24 / VÍRUS,VPN VÉDELEM / SZÁMLA / 0-24
- BESZÁMÍTÁS! Microsoft XBOX One S 512GB lemezes játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S24/Samsung Galaxy S24+/Samsung Galaxy S24 Ultra
- 18 éve! Billentyűzet magyarítás magyarosítás. Festés vagy lézerezés és egyebek! 3 lehetőség is van.
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest