-
PROHARDVER!
Házimozi belépő szinten
Új hozzászólás Aktív témák
-
svgyula
addikt
válasz Mauzes #83599 üzenetére
Az valószínűleg az Extractor-ban szabályozta a hangkimenetet! Az ilyen dobozok már nem régiek és ez a funkció sem "ördögtől való" csak tudni kell minden eszköznek. Az a 70-es évekbeli erősítő kizárt, hogy tudta ezt a funkciót, mivel akkor még a távkapcsoló is kuriózum volt! Az összes kimenet linális ott semmit nem tudsz szabályozni! Egyedül a TV-ből (ha van?) a fejhallgató kimenet szabályozható de annak más illeszkedésű csatlakozás kell az erősítőhöz.
A HDMI-nél ez úgy működik, hogy átadja/hozzáfér az adott erősítő a vezérléséhez a TV. Ha ez összeáll akkor tudsz hangerőt szabályozni. Nyilván korlátozottak a funkciók de a hangerő szabályozás működik. Ja és nekem van egy tavaly nyáron vásárolt 5.1 erősítőm amin van HDMI bemenet tud ARC csatlakozást is és működik DE! nincs külső vezérlés!Ha minden porcikád átsejlik ruhádon, akkor nincs jogod méltatlankodni ha bámulják a melleidet! RMX3301
-
svgyula
addikt
válasz Mauzes #83584 üzenetére
A hangerő szabályozás csak akkor fog működni HDMI-n keresztül ha a TV-nél és az erősítőnél is be lehet kapcsolni ezt a funkciót.
Vagy kell egy univerzális tanítható távirányító.Ha minden porcikád átsejlik ruhádon, akkor nincs jogod méltatlankodni ha bámulják a melleidet! RMX3301
-
eL Geri
őstag
Hát ha így lekapcsolgat, akkor én inkább általános meghibásodástól félnék. Függetlenül ettől a hangfal bekötéstől. Az én Technicskem is így halt meg.
Próbáld meg a mélynyomó nélkül használni egy ideig, hogy úgy előjön-e a hiba.
A B opció használatát nem tudom. Nem lehetetlen, de én sose foglalkoztam még a B-vel. Nem is tudom, hogy megy-e egyszerre, vagy inkább csak külön-külön.
[ Szerkesztve ]
-
set79
csendes tag
válasz eL Geri #83588 üzenetére
Igen, a házimozin csak passzív mély kimenet van.
Így is hagynám, ha most a napokban nem tapasztaltam volna azt a jelenséget, hogy nagyobb hangerőnél lekapcsol. Hogy most köze van-e hozzá, hogy két kimenetel négy hangszóró van, azt nem tudom.
Ami még laikusként opció lehet, hogy felhasználom a B kimenetet és így minden hangszóró egy kimeneten lesz. Ez működhet? -
eL Geri
őstag
Na akkor írok én választ, csak hát nem vagyok a téma szakértője. De most, hogy subwoofer-eket nézegetek a piacon, így valamennyire tisztában lettem az azon lévő csatlakozókkal.
Azért szokott a mélynyomon sima hangfal be és kimenet is lenni, mert ha olyan erősítőre akarsz kötni mélynyomot, aminek nincs dedikált mélynyomó kimenete (pl. sima sztereó rendszer), akkor a hangfal kimenetet kötöd rá. A mélynyomó alul áteresztő szűrővel leveszi magának a mélyet, majd egy felül áteresztővel meg tovább engedi a hangfal kimeneten a normál hangfalaknak.
Szóval hardveres hibát szerintem ez nem okozhat. Ha jól szól, akkor így is hagyható. De ha házimozi erősítőről van szó, akkor szerintem célszerűbb mindent a dedikált helyére dugni, és az erősítőre bízni, hogy melyikre milyen jelet ad.
UPDATE: Most rákeresve a neten, az erősítőn lenne RCA mélynyomó kimenete, a jó. De ezen a mélynyomón nincs ilyen bemenet, csak sima hangfalkábel. Így másképpen nem is tudod bekötni a három hangfalat, mint ahogy most van szerintem.[ Szerkesztve ]
-
Mauzes
addikt
Köszi a válaszokat. Rookie kérdés nr. 2:
ha az embernek
- már van egy meglévő hifi rendszere,
- egy normál sztereó erősítővel, HDMI nélkül,
- amit mondjuk nem akarna lecserélni (egy újabb HDMI képesre),
- de mégis szívesen csatlakoztatná a tévéhez az audio rendszert
- olyan módon, hogy a tévé távval legyen vezérelhető a hangerőt (ergo optikai csatlakozás nem jó),akkor erre van valami egyszerű és relatíve olcsó megoldás, ami jól működik és még jól is szól?
Ismerem pl. a WiiM Ultrát, de az már 150 ezres árával nem olcsó. Az olcsóbb WiiM streamerek jó cuccok, de azokon meg nincs HDMI, nem tévéhez valók. Elvi szinten tudom, hogy vannak ARC audio extracter dobozok, de fogalmam sincs, hogy ezek a gyakorlatban mennyire működnek jól és milyen hangminőséget adnak.
Az egyértelmű, hogy ehelyett a "szarakodás" helyett egyszerűbb lenne az optikai csatlakozás, de az több távirányító. Illetve még jobb lenne egy HDMI képes erősítő, de azok elég durva felárral mennek, míg hagyományos erősítőkből hatalmas a választék (használt is), ezért körül akarom járni a lehetőségeket.
-
Joshi
titán
válasz Mauzes #83580 üzenetére
Az első és legfontosabb funkciója az erősítő HDMI bemeneteinek az a jobb/egyszerűbb audio jel leválasztása a videó jel mellől. Aztán hogy az most HDMI 2.0 vagy 2.1, az az erősítő gyártási évén múlik. A korábbi erősítőkön csak azért volt 1 vagy 2db HDMI 2.1, mert akkor még újdonság volt a 2.1 és így spóroltak árat az erősítőnél. Pár év múlva teljesen standard lesz a HDMI 2.1, tehát az összes bemenet már 2.1 lesz.
Az én Marantz 7011 erősítőmön csak HDMI 2.0b van, de volt olyan korai erősítőm (Onkyo 636) amin csak HDMI 2.0a volt, tehát a HDR-t nem tudta. -
félisten
válasz Mauzes #83580 üzenetére
Nagyon sok TV -nél, például Philips , Sony csak kettő darab HDMi 2.1 bemenet van abból az egyik eARC, arra kötöd az erősítőt, ha kell eARC csatlakozás. Tehát egyetlen HDMI 2.1 bemeneted marad , ami ha van több 2.1 -et igénylő eszközöd, akkor problémás. Playstation5, Xbox, gamer PC ezek mind ebbe tartoznak. Nálam van Playstation 5 is és PC is, barátomnál Xbox és Ps5 is.
Amúgy az a normális hogy a technika előrelépésével ez lesz a Standard.
[ Szerkesztve ]
"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)
-
Mauzes
addikt
Sziasztok, egy zöldfülű kérdésben segítsetek kérlek. Annak mik az előnye a gyakorlatban, ha egy AVR-en több db HDMI 2.1 bemenet van? Konkrét példa, hogy a Denon X3700h-ban van 6 db 2.0 bemenet és 1 db 2.1-es, az X3800h-ban pedig 7 db 2.1-es. Az egyszerűség kedvéért fel is vannak címkézve, hogy game, media player, blu-ray, stb.
Vagyis bocs, talán nem is ez a kérdés. Már az sem világos, hogy annak mi az értelme, hogy sok hdmi bemenet van az AVR-en. Úgy értem, hogy ha az AVR tud 2.1-et, annak gondolom akkor van értelme, ha a TV is tud 2.1-et. De akkor minden 2.1-es átvitelt támogató eszközt a tévébe is lehetne dugni. Miért jó az AVR-be dugni az eszközöket a TV helyett?
Tehát a kérdés, hogy mi a use case arra, hogy sok 2.1 hdmi bemenet van az AVR-en? Néhány példát el tudok képzelni, de azért kérdezem meg inkább, hogy nem hagyok-e ki valami nagyon triviális dolgot. Példák lehetnek:
- a tévén mondjuk csak egy 2.1-es HDMI csatlakozó van és a többi 2.0
- a tévén eleve kevesebb HDMI bemenet van, mint ahány eszközt használnánk, így az AVR megnöveli a használható eszközök számát
- van olyan eszöz, amit nem is akarunk tévére csatlakoztatni, csak az AVR-re (pl. ha PC-vel kötjük össze, de kifejezetten csak zenét akarunk PC-ről) -
hcs57
addikt
Van egy Denon AVR x1300w és egy Dali SPEKTOR 6 5.0 rendszerem, vettem egy Wilson 12 subot. Minap akciós lett a Dali SPEKTOR 2, útban van haza.. az elgondolásom az, hogy a mostani Dali SPEKTOR 1 helyére rakom a Dali SPEKTOR 2 -t, a Dali SPEKTOR 1 pedig Atmos hangfal lesz.
Kérdés, hova tegyem? A plafon nem járható.Okos vagy, ha csak a felét hiszed el annak, amit hallasz. Zseniális, ha tudod, melyik felét. forrás: mozaik.bloglap.hu
-
Mustadjoci
tag
Sziasztok!
van egy problémám
samsung tv
samsung bluray lejátszóarc - n keresztül összekötve.
eddig gond nélkül jött a hang, a tv ki-bekapcsolására bekapcsolt a bluray is.
most egyszerűen nem jön át a hang, ki sem tudom választani a hangbeállításoknál a tvben.
anynet hdmi bekapcsolva.esetleg valakinek ötlet, hogy mit tudnék még megnézni?
köszi -
Zsmester89
őstag
válasz Mauzes #83575 üzenetére
Köszönöm!
Akkor viszont rápróbálok a C150-re, bízom így is, hogy a mostanihoz képest előrelépés lesz.
Mélynyomóra van ár-érték bajnok ehhez a rendszerhez? Maximum 200 környékén?Illetve ezeket a bi bekötésű hangfalakat hogy kell vezetékezni? (sry, nem volt még ilyenem)
A "Hogyan lehetsz milliomos?" c. könyvet egy csomagban árusítják a BTK-val.
-
Mauzes
addikt
válasz Zsmester89 #83571 üzenetére
Amennyire én olvastam: nem feltétlenül muszáj, hogy egyezzen a márka, hanem a hangkarakterre kell fókuszálni. Ha abban elétérés van, akkor fura lehet a hangzás, "kilóg" a center hangja az egészből. Na most attól függetlenül, hogy nem muszáj, pont azért szoktak azonos márkán (és sokszor családon*) belül maradni a centernél, mert az nagyobb garancia a sikerre, mintha megpróbálsz másik típust társítani.
* Akár előfordulhat, hogy a különböző családok között is lesz eltérés, pl. Silver center nem ilik a Bronze frontokhoz, stb. De ennek kisebb az esélye, mint hogy a Klipsch ne működjön.
-
bteebi
veterán
válasz Zsmester89 #83569 üzenetére
Szia!
Ha már választani lehet, akkor sokkal inkább a 2800. Sőt, ha azt újonnan vennéd, akkor lehet, hogy inkább próbálnék keresni helyette mondjuk egy ~3600-ast.
A márkákat ne keverd, a Klipschek gyakorlatilag minden máshoz képest brutál érzékenyek, és ez könnyen vezethetne kalibrálási problémához. Atmos hangsugárzók már 30-50k körül is látok (oké, az a legalja, és darabár, de legalább van - pl. Wilson Raptor; Dali Altevo C-1 párban 180k). Atmost nem muszáj most venned, várhatsz 1-3 hónapot, és akkor. (Pl. karácsonyra akár.)
Cancel all my meetings. Someone is wrong on the Internet.
-
dualcore
őstag
Sziasztok.
Azt szeretném kérdezni, hogy az AIDA Audió KFT megszűnt, ki foglalkozik Onkyo erősítő javítással. Van róla infótok? -
makkmarce
őstag
válasz Zsmester89 #83571 üzenetére
én nem keverném így a márkákat, mert elég nehéz utána összehozni szerintem.
okoskodom, tehát vagyok
-
Zsmester89
őstag
válasz Mauzes #83570 üzenetére
Közben a Klipsch RP-ket néztem centernek...igaz desingban elütnek a Bronz-tól, de elvileg komolyabbak (RP-30, RP-400) mint a C150 - a C250 pedig ezek felett van árban, igaz jobban illene a rendszerbe. Fenébe, tényleg itt is mindig csak egy kicsit kell több a jobbhoz, aztán még egy kicsi, még egy kicsi....
[ Szerkesztve ]
-
Mauzes
addikt
válasz Zsmester89 #83569 üzenetére
A C150 két utas, amitől jobb választás lenne egy 3 utas, de akkor már feljebb kellene lépned a Silver C250-re, ami jóval drágább.
Az MA Atmos sugárzók minden kategóriában kifejezetten drágák. Nekem az az elméletem, hogy (legalább részben) arra építenek, hogy jellemzően a pénzesebb vevők jutnak el Atmos-ig, így az elbír nagyobb marzsot.
-
Zsmester89
őstag
Sziasztok!
A jelenlegi Wharfedale Zaldek rendszerem egy ideje cserélni szeretném. Most jött velem szembe jóárasítva a Monitor Audio Bronze 100 és 500 6g tagjai, így ezeket behúztam frontnak illetve hátsónak.
(Jelenleg egy Denon X1200-al hajtom, de szeretném cserélni x1800 vagy x2800-ra)A kérdés, hogy:
- Centernek a C150 elég hozzá? Vagy van jobb lehetőség ehhez az összeállításhoz?
- A hátsókhoz álló vagy fali konzolt tudnátok ajánlani - nem kell drága
- Atmosból tényleg ilyen húzós hozzá a két kis sugárzó? Monitor Audio Bronze AMS (6G)180e...ez reális?Köszönöm!
[ Szerkesztve ]
-
janikov
csendes tag
válasz proci985 #83567 üzenetére
Azt már átolvastam, ott lehet ki és bemeneteket beosztani, de hogy effektív ez működtetné-e az aktív hangfalpárt, arra konkrét leírás ugye nincs, mivel nem gondoltak ilyen setupra. Ezért kérdeztem itt (Undoroid javaslatára), hátha próbált valaki hasolnó összeállítást már hasonló eszközökkel. Ismerősi körömben pedig nincs olyan akinek megfelelő eszközei (tulajdonképpen egy ilyen kategóriájú erősítő) lennének egy próbához.
-
janikov
csendes tag
Üdvözletem,
Egy 5.1-es Elac Cinema 10 hangfal rendszert (SVS PB1000 Pro mélyládával) szeretnék ki bővíteni Atmos rendszerre egy új erősítő ("Marantz SR5015")vásárlásával.
Jelenleg van hozzá egy különálló Magnat Magnasphere 33 sztereó aktív rendszerem, amit az újonnan beszerzendő erősítő Pre-out Front kimenetről hajtanék meg, az össze többi csatornát pedig az erősítő standard kimenetéről használnék.
Ez vajon így működő képes konfiguráció lehetne?
Próbálta már esetleg valaki ilyen módon összekötni a hangfalait?
A válaszokat, javaslatokat előre is köszönöm. -
svgyula
addikt
válasz bigdigit #83561 üzenetére
A leírásod alapján haldoklik a tápegysége! A pufogás hibás alkatrész okozza vagy konstrukciós hiba(ez sem ritka madár). A zúgást/búgást az elégtelen és vagy hibás szűrés! Sajna szervizet nem ismerek. Egy biztos a hangszórónak ezekhez semmi köze ill. annyi köze van, hogy közvetíti a hibákat! Ami még lehet sokkal egyszerűbb(olcsóbb) lenne ha méret alapján vennél hozzá egy másik komplett hátlapot. 2db vezetéket és pár csavart kellene a helyére tenni. Ezt pedig alap kézügyességgel bárki megtudja csinálni. Például egy ilyen.
Ha minden porcikád átsejlik ruhádon, akkor nincs jogod méltatlankodni ha bámulják a melleidet! RMX3301
-
set79
csendes tag
Tanácsot szeretnék kérni tőletek. Hozzám került egy Yamaha RX-V557 erősítő, amihez tartozik egy Canton combi 250 sztereo mély és 2 db Jamo stúdió 180. Na most ez úgy volt összekötve mikor elhoztam, hogy két speaker kimenet a mélybe és onnan tovább a jamóba. Mert ugye a Cantonon van sat kimenet. Kérdésem, jó ez így? Vagy inkább a hangfalakat kössem külön az erősítőre?
Egyáltalán normális az, hogy a melynyomó a sima speaker-re van kötve?
Amúgy nagyon szépen, erőteljesen szól, csak nem szeretném, ha valami elszállna.
Koszi, ha segítesz.[ Szerkesztve ]
-
bigdigit
addikt
Mivel nem tudom hol kérdezzem itt teszem fel a kérdést.
Pesten tudtok ajánlani szervizt vagy valakit aki Heco mélynyomót tud javitani?
Már új korában is volt valami alap búgása de rá fogtam a földhurokra. Meg elég nehezen is kapcsolt ki. Kb 10-20 alkalommal próbálkozott mindig mire sikerült. Most viszont elkezdett puffogni halkan ha úgy gondolja magát. Kihúzva a bemenetet is csinálja ebből gondolom vele van a gond nem az erősítő miatt van. Talán Heco victa 252 de még meg kell néznem pontosan. Kinézetre legalábbis olyan. -
hcs57
addikt
A Denon márkaboltban féláron van a Dali SPEKTOR 2.. [link]
Okos vagy, ha csak a felét hiszed el annak, amit hallasz. Zseniális, ha tudod, melyik felét. forrás: mozaik.bloglap.hu
-
svgyula
addikt
válasz Mauzes #83555 üzenetére
Tehát te máris a mágusok fogságába estél! Azt ugye tudod, hogy a digitális jelátvitelnél nincsenek ilyen-olyan lágy, kemény hangzások! Ott szimplán 1 és 0 vagyis, vagy van jel, vagy nincs! Olyan, hogy 1 alá, vagy 0 fölé, nem létezik! A küldött jelet az eszközben alakítja analóg(hallható) a végfokok számára és a füled számára alkalmas elektromos frekvenciákra ezt pedig a hangszórók a füled számára levegő rezgéshullámokká. Itt lehet hallani esetleges különbséget az elveszett vagy hibás kódolás miatt. De ehhez az USB kábelnek semmi köze sincs!
Ha minden porcikád átsejlik ruhádon, akkor nincs jogod méltatlankodni ha bámulják a melleidet! RMX3301
-
Mauzes
addikt
Mindenképpen kézzel készített, magyar ezüst kábel kell neked, hogy nagyon sima, egységes, tonálisan bármilyen rendszerbe jól illeszthető legyen. Audio Expo: hazai ezüst kábelek a bemutató rendszerében
-
eL Geri
őstag
Denon 1800-on, hogyan lehet a legjobb minőségű Apple Music-ot (főleg térhangzást is tartalmazó anyagot) hallgatni. Megfelelő az AirPlay 2 erre?
[ Szerkesztve ]
-
-
nuke7
veterán
Sziasztok,
tudtok esetleg normális USB kábelt emotiva xda-hoz - USB
-A to USB-B kábelről van szó.
5 meteres kellene belőle vagy a leghosszabb ami nem arany árban van…https://youtube.com/user/nuke7
-
BBéci
legenda
válasz Quqesz #83542 üzenetére
Akinek nem jut fél nap a hobbijára, az rémesen rosszul szervezi az életét.
Ráadásul az a hangfájl lejátszható automatikusan, egymás után akárhányszor, nem kell ott üldögélni a rendszer előtt. Otthon sem kell lenni.
Akkor is nagy a baj, ha csak drága szubládára futja, táskára, cipőre nem.Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!
-
svgyula
addikt
Óóó nagy a félreértés! Senkit nem akarok meggyőzni! Én elmondtam azt amit én észleltem! Mindenkire rábízom azt, hogy hisz-e nekem vagy sem. Szívesen felajánlom meghallgatásra ha valakit érdekel nem csinálok belőle titkot! Ez egy kis átalakítás mellett egy másolata annak amit lehet a kereskedelmi forgalomban kapni. Nyilván nem fogok most ezért
még egyet építeni (pedig éppen ráérnék) De nem véletlenül írtam
azokat amit. Van sok olyan zene/videó amit szeretek és többször akár sokszor meghallgattam, hallgatom. Így pontosan tudom hogyan kell(kellene) szólni az adott zenének. Ezért könnyen észreveszem az eltérést és nincs olyan, hogy 5x jó a 6. alkalommal kicsit sz@r de még nekem jó. A hangfalaimon is simán meghallom a hibákat. Ezért lettek már a hangfalakból hangszórók és hangváltók is kukázva. Nem ismerem a "megszokás" fogalmát, van amiben konzervatívan gondolkodok de a hangok nem ilyenek. De úgy tűnik van aki jobban ismerHa minden porcikád átsejlik ruhádon, akkor nincs jogod méltatlankodni ha bámulják a melleidet! RMX3301
-
makkmarce
őstag
válasz VoidXs #83541 üzenetére
jó, hát nem véletlen nem oszcilloszkóppal mérik a mágiát, hanem azt mondják, hogy ez a csodakábel telt hangzást biztosít
Bár abban igazuk lehet, hogy kábel hossztól sok minden függ (UTP, USB is nagyon érzékeny a hosszra, bár ott kicsit magasabb a freki ). Na de azóta se pörögnek se a vaktesztek, se a műszeres mérések. Ami engem nagyon kiakasztott az a tápkábel. Mert hogy analóg jelkábelnek jónak kell lennie, az ok, na de hogy az 1.5méteres csodatápkábeltől jobb lesz a hang, az már a kabaré csúcsaokoskodom, tehát vagyok
-
Quqesz
nagyúr
Elhiszem, csak átlag felhasználónak fél nap erre nem igazán jut. Meg hát az asszony is néz ránk, mi a szart hallgatunk és ezért kellett majd egy milláért ez a xar?!..
Pedig abból mennyi táskára/ cipőre futotta volna...[ Szerkesztve ]
Fotóban nincs gixer, ha van nálad egy Pixel! 7pro
-
VoidXs
Topikgazda
válasz makkmarce #83539 üzenetére
Amikor eladásról van szó, a számok úgy változnak, ahogy a narratíva megkívánja, lásd azt a viccet, hogy a kábelekben hangbéli változás csak két méter felett van. Miért? Mert amikor megalázó bukást szenvedtek vakteszten, az volt a közös, hogy rövid kábeleket vittek.
W̘h̘̹̥̼a̝t̪̝͓̠̪ ̞͔s̼̱̣o͚̻̟un͚d̖̣̗̭̞̹ ̬ḏ̩̤͉o̹ͅe̟͚͕̺s͕̱̙ s̝̮̯͍̝̺o̰̪̲͓̦u̥̻͎n̘̳̟̗d̼ ̞̫̣̲̼̜m͚̼̳ak̪̩̻e̘̹̜?
-
makkmarce
őstag
válasz VoidXs #83538 üzenetére
Az már kiderült hogy a bejáratásra szükség van, csak a mértéke/hossza kérdéses. Azt kijelenthetjük, hogy ez nem varázslás. Itt csak az a kérdés, mennyi az annyi. #83527 -ben 10x30 percről volt szó, ami szerencsére már egy nagyságrenddel kevesebb, mint az 50 óra. Mondjuk az lenne tisztességes, ha a gyártó adna ajánlást, és akár hangfile-t is, mégis csak ők tudják, hogy az ő membránjuknak mi kell. (persze, ha a gyártó a varázskábeles mágusok közül kerül ki, akkor sajnos az ajánlás is olyan lesz, amilyen )
okoskodom, tehát vagyok
-
BBéci
legenda
Ebben a REL-ben 2 db 17 centis aktív hangszóró dolgozik egy 25 centis passzívval megtámogatva. A hajtás 200 W. Amikor megkaptam tesztelésre, cseppet sem örültem, semmi jót nem néztem ki belőle. Aztán jött a meglepetés. Tehát simán lehet a fent említett láda igazi mélynyomó. Nyilván nem dedikált moziszobába, ahová inkább 4 db 18 colost képzel el az ember.
Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!
-
BBéci
legenda
válasz svgyula #83529 üzenetére
A kétkedők elhallgattatására (ami sajnos lehet, hogy képtelenség) jó megoldás: két egyforma szubládát készítesz, az egyiket járatod a másikat nem és 2-3 naponta elvégzel egy pár perces összehasonlítást. Ezzel kizárható a megszokásnak nevezett marhaság.
Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!
-
Quetz
őstag
válasz makkmarce #83525 üzenetére
Egy normális cég a végterméket leteszteli, azaz méri és az eredményeket egy letárolt proflhoz hasonlítja. Ha ez a tolerancia határokon belül van, akkor a hangfal/hangszóró megfelelő. A golden sample nyilván egy már "bejáratott" eszköz. Szerintem ez mindent elmond a bejáratás fontosságáról.
-
svgyula
addikt
válasz VoidXs #83522 üzenetére
Amit írsz az lehet igaz egy gyári rendszerű subládára amit esetleg meghajkurásztak már az összeszerelés után(MEO) de nálam sajna nem igaz! Amikor összeraktam és elkezdtem használni háát nem sok hiányzott ahhoz, hogy előkerüljön a balta! Most nem a passzív hangszórós subládáról beszélek amibe egy használt LG mélynyomót raktam! Ez teljesen új 2db 8" mélynyomó egy 120W-os (valós) erősítő 24V/6A-es szintén valós terhelésű táppal. Na ennek volt röfögő, pufogó, hangja is az elején! Ezt nem lehet megszokni Nagyon bántotta a fülemet! Megzavartam a rendszert többször is és ~2 hét után kezdett rendesen "morogni" akkor már nem volt röfögés és pufogás! Most konkrétan képesek azt a "tüdőben érzem" hatás adni amit szerettem volna. Nyilván azért besegít a 4db álló hangfal is Nálam a kis TV-nél vannak csak "polc" hangfalak a saját erősítőjével hajtva. De az is ég és föld a TV(bármelyik TV!) hangzásához képest!
-
svgyula
addikt
válasz bteebi #83523 üzenetére
Ez érthető és teljesen logikus is! De akkor teljesen felesleges a házimozi rendszer. Az ilyen használathoz bőséges egy sima 5.1 hangfalszett beépített erősítővel. Felesleges pénzkidobás, mivel mire változik a helyzet az erősítők szabványai is változnak/elavulnak és akkor az alig használt ámde jó drága rendszert le kell cserélni.Valószímúleg egy még drágább de szinte biztosan rövidebb élettartamú újra! Ez akkor jó üzlet?
-
BBéci
legenda
válasz Quqesz #83519 üzenetére
Fél nap alatt be lehet járatni az Audio Engineers hanganyagával. 30 valahány perces, ha azt 10x végigfuttatva nem járódik be, akkor soha. Persze nem suttogó hangerőn.
-
VoidXs
Topikgazda
válasz makkmarce #83525 üzenetére
Ami tanulmányt én olvastam róla, az percenként nézte, és amikor a 3. perc és 60. perc közt nem volt semmi változás, inkább abbahagyták. Előtte szépen látszott grafikonon, hogy a mélyek ereje valóban kúszik felfelé.
[ Szerkesztve ]
W̘h̘̹̥̼a̝t̪̝͓̠̪ ̞͔s̼̱̣o͚̻̟un͚d̖̣̗̭̞̹ ̬ḏ̩̤͉o̹ͅe̟͚͕̺s͕̱̙ s̝̮̯͍̝̺o̰̪̲͓̦u̥̻͎n̘̳̟̗d̼ ̞̫̣̲̼̜m͚̼̳ak̪̩̻e̘̹̜?
-
makkmarce
őstag
válasz VoidXs #83522 üzenetére
hát, láttam már furcsaságokat, biztos, hogy az elején változik a legtöbbet, de egy jó mérés minden kérdést eloszlat. Az is lehet, hogy 1 percet, lehet, hogy 1 órát kell járatni a franc se tudja, meg lehet az is, hogy típustól is függ, ezért lenne jó egy mérés erről is.
Találtam is egy ilyet:
https://audiojudgement.com/subwoofer-break-in/
tehát van különbség, 24 órás járatás után(de az is lehet, hogy 10 perces járatás után is ez lenne a különbség)okoskodom, tehát vagyok
-
eL Geri
őstag
válasz bteebi #83523 üzenetére
Igen, az én gondolatomban (is) a SB-1000 a kicsit, és SB-2000 a nagy (/ nagyobb).
És igen, megtetszettek a zártak, mert nem a hatalmas hangra / hangnyomásra hajtok, a többi tulajdonságban pedig elvileg jobbak a zártak. Sőt, tipikusan a méretük is kisebb.
[ Szerkesztve ]
-
bteebi
veterán
válasz svgyula #83514 üzenetére
Kisgyerekek mellett és/vagy társasházban márpedig ez van. Nem mindenkinek van dedikált moziszobára lehetősége. "Normális" hangerővel filmet se néztem és zenét se hallgattam már vagy 6-7 éve, vagy maximum csak percekig, rendes basszusról ne is beszéljünk. Mondjuk remélhetőleg ez nemsokára megváltozhat.
#83520: Vegyél egy kisebbet, aztán meg vagy egy másik ugyanolyan kisebbet, vagy pedig eladod a kisebbet, és veszel egy nagyobbat. Ha kisgyerek van, akkor egy nagyobbnak úgyse lenne értelme. Persze az egy jó kérdés, hogy mi a kicsi, és mi a nagy. Van, akinek már a 12" is nagy, másnak meg még a 15" is kicsi. Mindenképp zártat szeretnél majd? Amúgy szerintem egy SB-2000 egyáltalán nem "kicsi".
[ Szerkesztve ]
Cancel all my meetings. Someone is wrong on the Internet.
-
VoidXs
Topikgazda
válasz makkmarce #83510 üzenetére
A pár percen túli bejáratás egy marketinges trükk, hogy kifuss a garanciaidőből és ne tudd visszavinni. A valóság annyi, hogy megszokod. Teljesen normális, hogy olyan emberektől hallani ezt a faszságot, akik ebből élnek. Persze, lehet, hogy csak azért, mert olyan körökben mozognak, ahol a szakértelemre a legszebb szó a moderált, de a jelenségen nem változtat.
[ Szerkesztve ]
-
eL Geri
őstag
válasz svgyula #83516 üzenetére
Hehe, tudom
Épp ezért vívódom, hogy nagy (kb. 40 m2-es) egybe konyha-étkező-nappali légtérbe az odavaló nagyobb sub legyen, vagy bőven elég nekem a kisebb is, úgyse tudom kihasználni.
Jelenleg jó lenne a kisebb szerintem, de egyszer csak felnő a gyerek is
Csak hogy érts, mit értek kicsi és nagy -nak: SVS SB-1000 vagy 2000 (nem a PRO). Szóval nem extra nagy bömbölők ezek.
-
Mauzes
addikt
Én nem akarom megkérdőjelezni a (hosszú) bejáratás hatását. Sokan esküsznek rá. Viszont ha ez egy tényszerű dolog, akkor lett már bárhogy "bizonyítva", mérés, vakteszt, akármi? Komolyan érdekel a téma, laikusként. Azért elég sok a füst ("snake oil") a hifiben.
A múltkor is beszélgettünk itt a kábelekről, hogy hallanak közte különbséget. (Van aki szerint ugyebár a kábelt is kell járatni, akár többszáz órán át, de nem erre irányult a kérdés.) A bejáratás is annyiban hasonló téma, hogy amíg mindenki csak a hallására meg szubjektív érzékelésére hivatkozik, addig ezerféle különböző megítélés létezik ugyanarról az (elvileg) tényszerű dologról.
És amíg valakiknek előnyös mondani és elterjeszteni az egész iparágban egy dolgot, addig azért van az emberben egy természetes gyanakvás. Pl. hogy a kábelek nagyon számítanak, ezt elég előnyös mondania a kábel gyártóknak és akik árulják. Vagy hogy a hosszú bejáratás után sokkal jobb lesz majd a hangfalak / erősítők / kutyafasza hangja, az is előnyös az eladóknak, mert sokkal többen nem viszik vissza a terméket (hanem vagy tényleg javul a hang, vagy megszokják, stb.).
[ Szerkesztve ]
-
Joshi
titán
Filmből azért akad, igaz töredéke mint amennyi DV van. Viszont egyre több tévé gyártó tudja az összes HDR szabványt mint pl Philips, Panasonic, TCL stb. Nekem Sony tévém van, az csak a DV-t tudja, abból is a legalja LLDV-t. Kíváncsi lettem volna, hogy akinek HDR10+ tudó tévéje van és mellé egy ilyen Denon vagy Marantz erősítője, hogy tényleg nem megy át a HDR10+.
-
svgyula
addikt
válasz eL Geri #83515 üzenetére
"Csak most épp a leendő subomon rágódok. Vágyok rá, még ha nem is nekem vannak kitalálva."
Azt halkan hallgatni művészet lesz! A mély tartomány az "elkúszik" mindenhol! Nálam pl. 5méterrel arrébb lévő helyiségben is érezni a bútorokon Jó nyilván van hangerő is hozzá, de a magas hangokat már nem hallani.Ha minden porcikád átsejlik ruhádon, akkor nincs jogod méltatlankodni ha bámulják a melleidet! RMX3301
-
eL Geri
őstag
válasz svgyula #83514 üzenetére
Értelek!
De még így is sokkal jobban élvezem, a hangot is, és a tér érzetet is, mint a sima laposTV hangjával. Az se kritikán aluli, de ez azért nekem ad pluszt.
Az más kérdés, hogy ár / érték arányban hülyeség az egész De én nagyon örülök neki, hogy van valódi térhangzásom, még ha halk is.
Illetve azért alap cuccaim vannak, Denon 1800, Wilson Atmos és ezeréves régi egyéb hangfalak.
Csak most épp a leendő subomon rágódok. Vágyok rá, még ha nem is nekem vannak kitalálva.[ Szerkesztve ]
-
svgyula
addikt
válasz eL Geri #83513 üzenetére
"De én, aki heti kb. két filmet néz, azt is este, halkan"
Csak kérdés! Az ilyen használathoz minek a házimozi rendszer?
Ha halkan hallgatsz valamit annak több hátránya is van. Nyilván nem az "ablaknyitogató" hangerőről beszélek. De a tiszta hangzáshoz(már amennyire az ilyen erősítőknél beszélhetünk erről?) kell teljesítmény/hangerő! A satelit hangdobozok nem adnak megfelelő magas hangot alacsony teljesítménynél. A gagyi hangváltóval rendelkező több utas(több hangszórós) hangfalaknál már a közép frekvencia is eltűnik alacsony hangerőn, mert bevett szokás a mélyre telibe adni a "delejt" a többihez meg a maradékot. Aztán a mély lenyeli az alacsony teljesítményt a többi pedig halk torz hangon zörög. Ez pl egy jó teszt a hangfalban lévő(vagy hiányzó) hangváltóra.Ha minden porcikád átsejlik ruhádon, akkor nincs jogod méltatlankodni ha bámulják a melleidet! RMX3301
-
svgyula
addikt
Ezt én is alá tudom támasztani. A saját készítésű mélyláda hangzása is kb 3 hét használat után kezdett "kisimulni" eltűntek
a röfögések, pufogások. Valamint olyan mély hangot kezdett adni
amit előtte a már ismert zene, film, terén nem hallottam ki. De van olyan cég ami ezt a járatást elő is írja! A fiamnak ami az autójában van mélynyomó hangszóró annak pl. 20 óra az előírt járatás.Ha minden porcikád átsejlik ruhádon, akkor nincs jogod méltatlankodni ha bámulják a melleidet! RMX3301
-
BBéci
legenda
válasz makkmarce #83510 üzenetére
A bakelit (vinyl) és az MP3 között született és terjedt el a CD. Az alapvetően rettentő vacak MP3 nem a hangminősége, hanem az ingyenessége és az egyszerű hordozhatósága miatt vált népszerűvé a hangminőségre kevésbé igényesek körében. Semmi köze a megszokáshoz.
Amikor ismerem valamilyen hanganyag tényleges, valós szubbasszus tartományát és a nyers tesztpéldánytól azt nem kapom meg, akkor "tudom, hogy mi van". Vagy vacak a cucc, vagy nincs bejáródva.
Szerinted az lenne jó, ha azonnal nekiállnék tesztelni és1 vagy 2 csillagot adnék a hangzásra, mert pufog, csattog, brummog, részlettelen a basszus? Lehülyéznének és a fejemhez vágnák, miért nem járattam be. Legalábbis a hozzáértő, tapasztalt olvasók.Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!
-
makkmarce
őstag
azt értem, hogy járatod, de a következőnél mérj is mondjuk 0p, 30p , 1ó, 4ó, 12ó, 25ó, 50ó-ban. Lehet meglepődsz, lehet hogy nem, de legalább megtudjuk mi van
Megszokás pedig van, ahogy a nép a bakelit után pillanatok alatt megszokta az mp3 128kbps joint stereo-t is.okoskodom, tehát vagyok
-
BBéci
legenda
válasz eL Geri #83501 üzenetére
1999 tavasza óta tesztelek szubládákat, bőven 100 fölötti darabszámnál tartok. Amelyiket bontatlan csomagolásban kapom, legalább 10 napig járatom, közben 4-5 alkalommal lefuttatom az Audio Engieers [link] bejárató hanganyagát, csak utána kezdek hozzá az érdemi munkához. Ennek oka az, hogy az első 50-60 órában jelentősen változik a hangjuk, nagyjából 100 után érik el a véglegeset. Ez egyértelműen, tisztán hallható.
Rengeteg bejegyzés, hozzászólás tartalmaz olyan panaszokat, hogy az illető el van keseredve, mert nem úgy szól az új szubládája, ahogy elvárta, ahogy a bemutatóteremben hallotta. Aztán a bejáródás után megjön az elégedettség. Erre szokták mondani a szkeptikusok, hogy placebo, hogy megszokta. lelkük rajta.Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!
-
VoidXs
Topikgazda
válasz eL Geri #83503 üzenetére
Járatni addig kell, amíg a szállítás közben bemerevedett perem elenged, és beáll a végső frekiválasz. Ez a mérésekkel végzett kísérletek szerint megközelítőleg 3 perc, utána már nem változza azt a 0.2 dB-t sem.
[ Szerkesztve ]
-
lenox
veterán
válasz ctrlaltdel13 #83504 üzenetére
A kabellel nagyon kell vigyazni, hogy a jo iranyba jarasd, mert utana ki lehet dobni...
-
-
eL Geri
őstag
válasz ctrlaltdel13 #83502 üzenetére
Nem tudom, azért kérdezem.
Van akkor értelme járatni, mennyit? 5-6 óra elég neki?
Erősítőre kötve nem is tudom, hogy tudom-e jelezni a rendszernek, hogy már van rajta sub, vagy csak a kalibráció során? -
eL Geri
őstag
Új mélynyomó vásárlása után kell bejáratni?
Főleg azon értetlenkedek, hogy első használatnál már kalibráltatnám az erősítővel, de közben meg bejáratlanul félre lesz kalibrálva. De használni se lehet jó kalibráció kihagyásával, az előtt.Szóval mi a megoldás? Kétszer kalibrálni? Egyszer frissen, majd pár hét után újra?
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- A topik kompakt "házimozi" szettekkel igen, de hangprojektorokkal (soundbar) tapasztalatok híján nem foglalkozik.
- hozzászólás előtt olvasd el az összefoglalót!
- HÁZIMOZI, HIFI, TV beárazás topic
- Házimozi haladó szinten topic
- Hi-Fi topic
- Milyen széket vegyek?
- Akciófigyelő - Epic Store ajándékozás 13. nap: SIFU
- Asztalos klub
- iPhone topik
- 2025 - Boldog Új Évet Kívánunk!
- Nem nő a Facebook: csökken az aktív felhasználók száma, de pörög a metaverzum
- 4K-s okosmonitort dobott piacra az ASUS
- Facebook és Messenger
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Mi várható 2025-ben a mobilpiacon?
- További aktív témák...
- Razer Blackshark v2 Pro Wireless White
- Razer Kaira wireless fejhallgató // Újszerű // Számla + Garancia
- Pioneer HDJ-X5 DJ fejhallgató // Újszerű // Számla + Garancia
- Logitech G733 Vezeték Nélküli LILA Fejhallgató /// Újszerű // Számla + Garancia
- Reloop RHP-20 KNIGHT DJ fejhallgató // Újszerű // Számla + Garancia
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest