-
PROHARDVER!
Sziasztok kedves otthon barkácsolók!
A közelmúltban felmerült ötletek, reakciók alapján úgy éreztem, itt az ideje egy topik összefoglaló készítésének. Ugyanakkor a nyitó hozzászólás erre tökéletesen megfelel, így ezek után következzenek a topiknyitó fórumtársunk szavai:
Új hozzászólás Aktív témák
-
Inhouse
őstag
válasz
szabifotos #63216 üzenetére
Vettem egy Lidl-ös akkus fúrót, már régóta nem volt ilyenem, elhaltak a régiek akkui. Ennyiért ajándék Li-Ion akkuval.
Az biztos, hogy van benne anyag, de ez egyben hátrány is lehet valakinek. Nehéz, így napi 8 órában necces lehet a használata. Nekem otthon kell sokadiknak, így nem olyan vészes. Van rajta akku töltöttség jelző is. A koffer (nem is írták, hogy van hozzá) szép darab, nem a letörős füles, hanem fém csatos. -
Inhouse
őstag
válasz
macilaci78 #63244 üzenetére
Köszi, lapszabászat van, de különleges vasalatokat nem láttam náluk. Mondjuk a nappali bútor óta nem voltam, de majd úgyis mennem kell. Pl. ott méreteztem/szereltem először tolóajtót és jó lett.
Aztán láttam egy bútoros ember munkáját, aki még arra sem figyelt, hogy tolóajtóra nem jó akármelyik fogantyú. Így nagy megelégedéssel nyugtáztam, hogy mindent elkövettem, amit tudtam.
-
macilaci78
nagyúr
válasz
Inhouse #63243 üzenetére
Keress egy lapszabászatot, bútorboltot, szerelvényboltot a környéken, ahol Blum és Forest termékeket forgalmaznak.
A Blum jobb minőségű vasalatok tekintetében, a Forest kínálata fogantyúk tekintetében nagyon széles. Nagyjából meg is vagy.
Én ebben dolgozok, nekem könnyebb. Észrevettem, hogy Forest-es fogantyúkat tart a sarki szerelvénybolt, Forest katalógusból kinéztem a konyhában a harmonikaajtó kopó műanyag alkatrészét és megrendeltem belőle cikkszám szerint 10 darabot. 1-1,5 évente cserélem és ezért nem mentem ki az utcából sem.A linkelt vasalatok az említett gyártók kínálatában szerepelnek. Nem elég a videó, a katalógusokat kell forgatni, szélesedik a világképed, ha nem csak ötleteket, hanem megoldásokat is látsz.
Vannak olyan filléres megoldások, amik nagyban emelik az elégedettséget, például a polcos szekrény helyett a mély, öblös fiókok, vagy az össze-vissza ütődő pánt helyett a csillapításos.
A vasváz helyett használhatsz erősebb korpuszt (pl 25 mm vastag anyag, vagy normál 18 mm-es duplán) és erre 38 mm-es konyhapult polcnak, ez megtartja a jövő hetet is. Nálam a cipős szekrényre rá lehet ülni: 40 mm vastag tömör fenyő lap, 20 mm-es fenyő oldallap, belül meg pluszban 18 mm fenyő dekoros bútorlap oldalanként. Egy nyikkanás nélkül tári, ahogy hab testemmel ráhuppanok.
-
Inhouse
őstag
válasz
macilaci78 #63241 üzenetére
Köszönöm mindkettőtöknek. Ilyenkor kár, hogy nem a fővárosban lakik az emberfia, egyébként meg nem hiányzik. Itt ahol én lakom, egy vidéki kisvárosban, korlátozottak a lehetőségek. A csavarboltban meresztik a szemüket, ha nem Mx, vagy Reisser csavart kérsz, hogy olyan nincs is... Ikea messze van, az meg elrettentő, amikor egy 1490-es tétel +1490-ért el is jön házhoz. A szomszéd városban van Obi, meg Praktiker, de ha valami nem akciós, akkor arany árban van. Szeretem, ha nem csak egy apró kép van róla, hanem meg tudom fogni és látom, hogyan is fogom tudni használni. A helyi bútorosnál is gyenge a felhozatal. Nagyon komoly vasalatokat nem akarok (most nem ezekre gondolok), de pl. az asszony linkelt egy videót, ahol minden kinyílik, lecsúszik, kifordul, stb...írtam neki, hogy ilyen biztosan nem lesz.
Még nem állt össze teljesen, valahol van egy adag kép, amit évek alatt összegyűjtöttem a témában, azokat is át kell néznem. Egyszerű és praktikust szeretnék. Nem lesz szellős, felül plafonig dupla felső szekrénnyel, úgy, hogy el kell takarnom vele a fűtéscsöveket. Az egyik végén egymáson mosógép/ szárítógép, illetve mosogatógép és kis fagyasztó...ehhez is fog kelleni egy vas váz, jobb a békesség elv szerint. A másik végén L-ben befordul, ott lesz a mosogató. -
macilaci78
nagyúr
válasz
Inhouse #63240 üzenetére
Vannak ilyen kihúzható polcok. Ennek mintájára meg lehet csinálni, hogy egy sima fiókvasalatra csavarozol egy teli bútorlapot, ami például a födőt tartja, az élére pedig egy másikat, ami frontként működik.
Ha olyan vasalatot használsz, ami a bútorlapot nem a lapján fogja, hanem alul-felül, akkor a lap mindkét oldalára tehetsz valamit. -
Inhouse
őstag
Köszi mindenkinek!
Valami mindenképpen kell a fedőknek is. A gond az az ajtóra rakásnál, hogy sok üvegfedő van, az meg bitang módon fogja húzni, idő előtt elhasználódnak majd a pántok, lógni fognak az ajtók, pedig ez lenne a legegyszerűbb. A fiók is jó lehetne...még agyalok rajta. Egy elég nagy munka lesz, a nappaliba, meg szobába, ide oda csináltam már pár szekrényt, polcot, íróasztalt...de ez az ért kicsit más. -
macilaci78
nagyúr
válasz
Inhouse #63236 üzenetére
Igen, lehet kapni, bármelyik konyhafelszerelési üzletben. Én is gondolkodtam rajta, de ahhoz magas, hogy a szekrény belső felére csavarozzam, az ajtó belsejére még rakhatnám, de akkor a polc mélységét kellene visszavenni. Inkább egy tányérszárítót raknék egy mély fiókba a fedőknek, ha sok fazekam lenne és a fazekakat egymásba rakva tárolnám.
-
Inhouse
őstag
válasz
Barret001 #63234 üzenetére
Ilyen fedőtartót lehet kapni? Konyhaszekrény csinálás előtt vagyunk és a mostani káoszon javítani akarok. Az asszony rendszeresen pakol úgy a szekrénybe, hogy bedobja a cuccot és gyorsan rácsukja az ajtót. Aztán én korán reggel káromkodok, amikor gyanútlanul ki akarok valamit kivenni csöndben...
-
törölt tag
válasz
macilaci78 #63231 üzenetére
-
macilaci78
nagyúr
válasz
#33253120 #63230 üzenetére
Egy racsnissal úgy megtépem, hogy a kapupánt is síkba lesz.
Amúgy M4 süllyesztett fejű csavar, belülre meg alátét. A süllyesztett fejre ugyanaz a matrica mehet, a fejet meg reibolóval szépen be lehet süllyeszteni. Az imbusz fejűre meg kapni műanyag takarósapkát.
Egy jóféle Mester szerelőragasztóval felragasztja a pánttalpat, vagy ha megunja, akkor 10 centinként rak még pluszba 4-5 pántot, hogy elbírja az embereket a front.Vagy rak a szekrényajtó sarka alá görgőt, mint apám az egyszárnyú vaskapunak, mikor elkezdett lógni.
-
törölt tag
válasz
macilaci78 #63228 üzenetére
Igen ez az, de egy körmös anyát letakarsz egy színazonos öntapadós karikával, ami nem áll ki annyira, mint a kapupánt csavar feje.
-
fonok87
aktív tag
válasz
#33253120 #63227 üzenetére
Talán a körmösanya amire gondolsz?
szerk. megelőzött a Megidézett -
macilaci78
nagyúr
válasz
#33253120 #63227 üzenetére
Körmös anya, de ha a kapupántcsavar nem tetszik, akkor a körmös anya sem fog.
-
Inhouse
őstag
válasz
janakbacsi #63221 üzenetére
Sajnos manapság már nem adják hozzá azt a jó kis vastag csavart, rövid reisserrel meg így jár. Fatipli helyett esetleg használhatsz ilyet is.
-
lemmy71
őstag
válasz
janakbacsi #63224 üzenetére
Én is ragasztottam fa tiplit a kiszakadt részre, de mikor már harmadszorra is leszakadt az ajtó, akkor jött ez az ötlet. Nálam fehér a szekrény és előtte fehér spray vel lefújtam a csavar fejeket így szinte teljesen beleolvad a környezetébe. Amúgy amit a bútorasztalosok használnak, élfóliából pontokat vágnak és azzal takarják a reisser csavar fejeket, az sokkal feltűnőbb mint az én megoldásom
De vannak szép díszes arany és bronz színű csavarok is, ha nem fehér bútorlapnál kell orvosolni a sarok pántot.
-
lemmy71
őstag
válasz
Ez nálam is probléma volt a konyha szekrény alsó ajtajánál, előszeretettel rá támaszkodott mindenki és gyorsan kiszakadt a reisser csavar a bútorlapból. Én így orvosoltam a problémát. Átfúrtam a bútorlapot és ötös kapupánt csavarral rögzítettem a kivető pántot, előtte fehérrel lefestettem a csavar fejét
-
macilaci78
nagyúr
válasz
A tipli beragasztása megoldás.
A pánttalpról vedd le a pántot, alatta szokott lenni egy lyuk még egy csavarnak. -
janakbacsi
őstag
Cipősszekrény kivetőpántját rögzítő két csavar nem rögzít rendesen. Próbáltam gyufaszálat dugni a lyukba, de sajnos az sem segít. Van valakinek bevált módszere? Esetleg két komponensű ragasztót nyomni a lyukba? Vagy 8 mm es lyukat fúrni, és aztán fatiplit ragasztani bele, majd síkba csiszolni?
-
-
szabifotos
senior tag
válasz
#33253120 #63217 üzenetére
Értem. Köszi. Van egy általam átalakított hasonló régi Dewalt akkus fúróm. Az "ütve funkcióban" simán vitte a téglába fúrást. Kiváncsi vagyok ahhoz képest enyiért ez mit tud. Többen dicsérték már, de ha valakinek van még konkrét tapasztalata, szívesen meghallgatom.
Közben találtam egy ilyet róla. VIDEÓ
-
törölt tag
válasz
szabifotos #63216 üzenetére
Ez egy akkus fúró/csavarozó, aminél tudsz kapcsolni ütés funkciót, amivel nem fogsz ütvefúrni, legfeljebb ütvecsavarozni mondjuk kb max 8*100 állványcsavart 12-es tiplibe.
-
szabifotos
senior tag
Hétfőn akciós a LIDL akkus ütvefúró! Használ valaki ilyet? A sima fúró-csavarozó szokott ennyiért (vagy néha többért) lenni, szóval ez az ütvefúró lehet megérné?!
LINK
-
zsirapple
újonc
válasz
AxBattler #63213 üzenetére
Először is, köszi a válaszokat, tűzveszélyes? azthittem én nem értek hozzá, de azért köszi
Nem fog itt égni semmi, ne izgulj. Nyilván a táp vásárlás mellőzése volt a cél, és ha egy kicsit átlátja az ember mindjart felhasználható lehetne az a "kuka" táp is. Nem azt kértem, hogy lebeszéljetek róla, mert azzal nem leszek okosabb
Egy megoldást szeretnék mindössze. Költöttem eleget, s ha van, minek vegyek még egyet? nem esik le a 12V egyébként, azt nem tudom miből gondoltad.
-
pepejoe
tag
válasz
zsirapple #63211 üzenetére
Van megannyi tápos topic, elektonika topic, videókártya topic szerintem ott hamarabb választ kapsz.
Nem vagyok igazán jártas (az a táp egy ipari hulladék) de szerintem a 12 volt terhelés hatására bezuhan és/vagy egy ágon le sem tud adni annyit. Plusz te súlyosbítottad a helyzetet azzal hogy 2 darab vezetékből csináltál 14-es csatlakozót amin 200-250 wattot kellene átpréselni ami szerintem ezen a szinten már tűzveszélyes is.
-
zsirapple
újonc
Sziasztok!
Igen rosszul kezdeném fórumos létem első lépéseit:
Nem tudom jó helyen járok-e, de....
Egy dupla tápos konfig működtetése volt az elképzelés, spórolás gyanánt
Adott egy számítógépem:
Motherboard: MSI B150M MORTAR ARCTIC
CPU: Intel® Core™ Processor i5-7500 LGA1151
GPU: RX580 8GB Nitro+ Special Edition (Sapphire)
RAM: 8GB (2x4GB) DDR4/2133MHz HyperX FURY
SSD: Samsung 850 EVO 250GB
HDD: WD Caviar Green 1TB 64MB 7200rpm
Case: Bitfenix Neos White/Blue
PSU: Corsair VX450 + A híres HKC USP-5550 (itt merülhet fel az emberben, "mért híres?" : https://www.youtube.com/watch?v=XhCnwiWBbUY na ezen túl haladva, az enyém 12V-os erősítő hajtására lett beruházva, 11.9V jön le, szóval engem a többi nem is érdekelt.Az első próba, néhányszóban: 1db táppal hajtva (Corsair VX450) benchmark test még éppen elfut rajta, a benchmark alatt, szép volt a kép, megfelelt. Komolyabb, huzamosabb grafikai igénybevétel esetén, a videókártya elkezdett melegedni, majd rendeltetés szerűen felpörögtek a ventillátorai, ez tartott egy darabig, aztán elfogyott a kraft, és vga jel eltűnt, a gép ment ugyanúgy tovább. Csak az újraindítás segített, vártam több percet vga jel többet nem jött vissza, egy ilyen terhelés után.
Itt jön az okosság: Ugyebár, nekem van egy másik tápom, videókártya, csak 12V-ot kap úgyis, hát akkor majd énazt megoldom, hát hogyne. Kis forrasztgatással később már fityegett is a 6, és a 8 PIN-es csatlakozó, (azért kellett forrasztgatni, mert erősítő hajtásra használtam, és minden kábelt lecsaptam róla, csak kizárólag két kisújj vastagságnyi +, - , kábelt hagytam.) Na össze is pattintottam a gépet, Corsair VX450 hajtotta a gépet a videókártyán kívűl, a HKC USP-5550, pedig hajtotta csak a videókártyát.
A második próba: A számítógépet, és a tápot egyszerreindítottam el, miért?--> (nem akartam összegányolni az indító vezetékét.) elindult a gép minden fasza, gyorsan megneztem ezt azt, interneten kepeket nezegettem, hogy-hogyan változott-e bármit is, de nem vettem észre semmit. Majd elindítottam a benchmarkot, végig futott, szarabb eredményekkel mint egytáppal, érdekes módon, és végig csikozott a monitor. Talán a két táp frekvencia külömbsége okozhat ilyet? és mit tegyek? Két negatívját hozzam össze a két tápnak? Előre is köszönöm a segítségeket...
-
macilaci78
nagyúr
Ha már ennyire összeér a két elem, akkor színazonos bútorlapból vágatsz egy megfelelő magasságú és szélességű darabot ABS élzárással, meg két darab 2 cm széles csíkot azonos magassággal. A két csíkot hátulról felcsavarozod és ezt az U-alakot odafordítod a falnak, mögötte meg elférnek a kábelek.
A gépeket tartó szekrénynek úgyis lesz hátfala, szóval ez sem fog elütni. -
YxVs
senior tag
válasz
Flowtation #63208 üzenetére
Igen. Már van is center sugárzó. Ez jó ötlet. Csak akkor meg kicsit olyan ránézésre, mintha ha a center sugárzón ülne a TV, ami lehet, hogy kicsit hülyén nézne ki.
A hengeres dolog meg majdnem olyan, mintha egy kábelcsatorna lenne, csak henger alakú. -
macilaci78
nagyúr
Modern függőszekrények például itt.
Nem linkelek semmit, sok lehetőség van. Ászok csavar, vagy vegyi dübelbe menetes szár. Mindkettő metrikus menetes kiálló részt ad, kontraanyával fixálod a konzolt a faltól távolabb. Olyasmi megoldások ezek, amikkel egy hőszigetelt ház homlokzatára akasztanak például árnyékolókat, vagy kiálló cégtáblákat.
Konzolból megint annyi van, mint égen a csillag. Fix, dönthető, forgatható, fordítható. Nem írtad le az igényeidet és nem értek hozzá.Nézz szét pár konzolos helyen, legyen fogalmad a lehetőségekről, aztán nézd meg, hol olcsó. Van TV-topik, ott is van tapasztalat.
A TV pozíciójához: szemmagasságban legyen a TV közepe, a TV síkja pedig a szemtengelyre merőlegesen. Ha kitaláltad, hogy milyen magasan lesz a szemed, meglesz a TV helye is.
Nálam kb 160 cm magasságban van ez, szögben megdöntve, a TV alatt meg íróasztal. A dőlés úgy beállítva, hogy a kanapéról és a székből is jó legyen.Még egy gondolat: vannak olyan bútorok, amik része ilyen-olyan hengeres elem, mint ezen a dohányzóasztalon. Ilyen hengert használhatsz a két bútorelem közti kábelcsatorna kialakítására is, mondjuk középen, két oldalt meg rendesen felszerelve. A dísztárgy nem olyan szép megoldás szerintem.
-
YxVs
senior tag
válasz
macilaci78 #63203 üzenetére
Szia,
Köszi a választ.
Már festés után vagyunk. Sajnos a bevésés már nem opció. Korábban kellett volna erre gondolni.
Marad az előtétfal megoldás.
Hogy néz ki konkrétan ez a dübeles felfogatás? Tudsz rá képet küldeni esetleg?
Tudsz olyan tv konzolt javasolni, amihez ilyen hosszú dübelt lehet használni?
Vagy bármelyikhez lehet? 2 év múlva lesz TV csere is, egy 65 collos OLED-et kell majd megtartania, tehát olyan konzol kellene, ami meg is bírja ezt tartani.Illetve most jut eszembe, lehet, hogy falra szerelhető függő TV szekrényt kellene venni, így a közte és a TV közötti rés már csak egy 10-20 cm lenne, amit akár egy TV szekrényre helyezett dísztárggyal is el lehetne takarni, ha a kábelek szépen össze vannak kötegelve. Milyen magasra szokták tenni a tv-t a talajtól, ha ülőgarnitúráról nézzük? Kb. 70-80 cm-re, ugye?
Tudsz esetleg olyan weboldalt, ahol modern TV szekrények vannak függő kivitelben?
-
lemmy71
őstag
válasz
hegegabi80 #63200 üzenetére
Ilyen időben kültéren az estrichen másnap már szinte járkálhatsz csak a széleire vigyázz, egy jó hét múlva meg vidáman burkolhatod.
-
A Zéé
addikt
válasz
hegegabi80 #63201 üzenetére
Fél centis lap nincs, vagy ha van is, akkor se rakd kültérre. 10 millis lapot illik legalább kintre. Egy jobb fajta csempe ragasztó még megáll 2-2,5 centiben, burkolók is úgy adnak lejtést a burkolatnak. Ezt te se hagyd ki, az ajtótól kifelé lejtsen a járólap kb. 1%-ot. Így már el is tüntetted a magasságkülönbséget, illetve az a 3 centi az kell, ahogy mondták is. Egyrészt mert így nem megy be a víz, másrészt ha esetleg kicsit mozdul idővel az ajtó, az még szemmel nem lesz látható.
Szerk.: Jobban megnéztem a képet, ide tényleg kellene valami alá. Esztrich is jó lehet, nem kell megvárni a 28 napot, de sűrűre kevert aljzatkiegyenlítő lehet, hogy jobb, azzal meg tudod adni a lejtést is.
-
macilaci78
nagyúr
Én bevésettem egy 5×5 cm kábelcsatornát a falba, minden belefért, amit a TV-hez vezetéken csatlakoztatható.
Ha ez nem tetszik, akkor rakhatsz valami előtétet rá: egy U-alakú kis doboz, rejtett rögzítéssel akár a bútor anyagából, akár festhető tapétával bevonod és falszínre fested, akár kihasználod, hogy kiáll a síkból és dekorációnak használod. Ha nem bírja el a TV-t, akkor sincs gond, vannak olyan dübelek, ami átmennek ezen az előtéten és a fal fogja tartani a TV súlyát. -
YxVs
senior tag
Sziasztok,
Adott egy LED TV, amit a falra akarok szerelni.
Alatta lesz egy TV szekrény, amire házimozi erősítő, beltéri egységek, médialejátszó lesz helyezve.
Hogyan tudom elrejteni a kábeleket esztétikusan? Valamilyen előtétfal kellene? De az előtétfal megtartja a tv konzolt? A kábelcsatorna megoldás nekem nem tetszik.
Van egyéb megoldás? Sajnos nem vagyok egy nagy barkácsoló, tehát elsősorban a kész megoldások érdekelnének.Köszi!
üdv,
YxVs -
hegegabi80
addikt
válasz
hegegabi80 #63200 üzenetére
Nos ime a képek. Ha küszöb fém részének az alsó élétől nézem, akkor durván 6 cm van a beton tetejétől . Ha jól emlékszem 0,5 cm-es a járólap. Ha hozzáveszem a a másik fél centi ragacsot, még marad 5cm. Ezt kell akkor valamivel áthidalnom burkoláskor. Veszek majd valami vastag lábtörlőt és akkor már csak 3-4cm marad.
Új hozzászólás Aktív témák
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Projektor topic
- Diablo IV
- PlayStation 5
- Milyen CPU léghűtést vegyek?
- Hálózati kábelek és szerelésük
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Tudományos Pandémia Klub
- Nagyon erős ajánlat lett CMF Phone 2 Pro
- További aktív témák...
- Bomba ár! HP EliteBook 840 G6 - i7-8GEN I 16GB I 512GB SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- LG 45GR95QE - 45" Ívelt OLED / 2K WQHD / 240Hz 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- AKCIÓ! MSI B450M R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 6GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- Frederick Forsythe: Isten ökle (nem olvasott)
- AKCIÓ! Lenovo Thinkpad P15 Gen1 15 FHD notebook - i7 10750H 16GB RAM 512GB SSD Quadro T1000 W11
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest