-
PROHARDVER!
Sziasztok kedves otthon barkácsolók!
A közelmúltban felmerült ötletek, reakciók alapján úgy éreztem, itt az ideje egy topik összefoglaló készítésének. Ugyanakkor a nyitó hozzászólás erre tökéletesen megfelel, így ezek után következzenek a topiknyitó fórumtársunk szavai:
Új hozzászólás Aktív témák
-
Pete55555
addikt
-
Drizzt01
őstag
válasz
bandiras2 #49847 üzenetére
Nem akartam ennyire belemenni. Van egyfajta víz , ami hosszú láncú oxigén atomokból áll. Nem sima csapvíz. Ez a víz , ha magas hőmérséklet éri megbomlik az atomi kötés. Ez sokkal dúsabb mint az ózon. De ez most nem is számít.Nővéremnek talán ezzel van még pár jó hete , hónapja.
Amire gondoltunk még az két dolog. Az eggyik a yakuzzi kád , ami melegíti a vizet. Ez nem olcsó. A másik , két akril kád egymásba illesztése , közte fűtőszál, mint az autó ülésfűtés. -
imibogyo
veterán
válasz
bandiras2 #49847 üzenetére
Bocsi, de szerintem ez itt teljesen irreleváns. Ő felvetett egy mechanikai/barkács problémát, amit meg akar oldani. Mi meg segítünk neki ötletelni. Ráadásul az alap probléma, vagyis a kádvíz melegítése, vagy legalábbis melegen tartása nagyon is reális cél, függetlenül attól, hogy milyen vízre is akarja azt használni.
A homeopátiás készítmények, vagy egyéb gyógyszerek, vagy gyógyszereknek minősülő szerek hatásmechanizmusáról, vagy hatékonyságáról való diskurzusokra pedig vannak jobb oldalak, mint a PH.
-
imibogyo
veterán
válasz
Drizzt01 #49845 üzenetére
A második (kád köré hővezető) megoldás attól még működik. A példánál maradva a 60 fokos vízzel tuti nem forralsz fel semmit sem. Pláne mivel még a közvetlen kontaktus is kilőve, főleg ha még valamilyen ágyazásba is kerül a hőközvetítő (mondjuk fűtéscső).
Bár szerintem mivel a kazánokban sem szoktuk (jó esetben) felforralni a vizet, inkább a 60-80 fokos tartomány a jellemzőbb, így szerintem egy mondjuk mini kályha köré csavart csövekből és a benne keringetett vízből álló rendszernél sem forrna fel a víz. A fűtéssel pedig tudod szabályozni is (ahogy egy központi fűtésnél is). A kör két pontjába pedig könnyű elhelyezni egy-egy hőmérőt (egyet a kád vizéhez, egyet meg a keringetett vízhez), amivel tudod szépen figyelni a folyamatot.
Mondjuk nekem ezért logikusabb az elektromos melegítés, mert azzal nagyon precízen tudnátok vezérelni a hőfokokat ("azonnali" kikapcsolásra képesek, szemben mondjuk egy fatüzelésű valamivel, valamint az elhelyezésük is gyerekjáték nem igényelnek vésést stb.-t, persze ebben az esetben meg az érintésvédelemre kell hatalmas hangsúlyt fektetni), bár kályhával, vagy kazánnal is kilőhető úgy a túlzott fűtés, hogy a kilövés pillanatától már csak pár fokot emelkedik a víz hőmérséklete, persze ez a rendszer milyenségétől függ nagymértékben.
De még a "tüzeléses" megoldásnál is ott a lehetőségetek, hogy egyszerűen "elzárhatóra" készítitek a rendszert két csappal (keringetés megszűnése). A fűtött víz maradhat a kazán/kályha/bármi körül, mondjuk egy kis tágulási tartállyal a biztonság kedvéért. A kád körüli csövekben maradt (most már fűtés nélküli) víz pedig már nem sok vizet zavar (ez jó
). És ekkor a fő probléma kilőve.
-
imibogyo
veterán
válasz
Drizzt01 #49843 üzenetére
Szerintem a képen látható elven elindulva könnyen kivitelezhető a dolog (a fűtés lényegében bármi lehet, például közvetlen fatüzelés, elektromos fűtőszálak a csöveken (vasalóból, vagy vízforralóból) stb.).
Én egy időben azon agyaltam, hogy a kád körül körbefuttatok padlófűtéscsöveket úgy, hogy azok hozzáérjenek a kád falához, vagy az egyenletesebb hőátadás (és az esetleges égési sérülések elkerülése) érdekében mondjuk egy vékony 3-4 centiméter széles kvarchomok-ágyban futhatnának ezek a csövek a kád körül. Így egy mondjuk 60 fokos vízzel szépen fűthető lenne a kád. Még agyaltam olyanon is, hogy tényleges padlófűtéssel, vagy központi fűtéssel is megoldható lenne-e ugyanez, de végül rengeteg elméleti ellenérvet tudtam csak én felhozni, nem hogy egy ilyen topik lakói.
Tehát ma már csak egyedi, független fűtéssel látom értelmét egy ilyen elképzelésnek.
-
Drizzt01
őstag
Sziasztok. Olyan kérdésem lenne, hogy létezik e olyan fürdőkád ami melegíti a vizet ? Vagy lehet e készíteni házilag ?
-
LarsR
tag
válasz
#21346560 #49802 üzenetére
Gondoltam megkérdezem gyorsan, mert idő hiányában voltam.Nem feltétlenül akartam az első boltban megvenni ami útba esiik.Mivel nem M. országon élek nem tudom naprakészen az árakat.Reménykedtem benne, hogy valaki éppen nem régen vett vagy látta az árát. Egyébként egy helyen kaptam 450ft/m árat.
De most már az országban vagyok laza 30 órás utazás után. És az életemben az az első, hogy a nap 24 órájában a neten ĺógok.Nem para amúgy nem tűnik bunkóságnak, az.
Szerencsére nem veszem fel már.Hozzászoktam ,hogy honfitársaim gondolkodás nélkül szoktak nyilatkozni, vagy mást tenni ami nem èppen építő jellegű. Rangod tekintetében pedig értelmesebb hozzászólást vártam.Igen, ez bunkóság volt a részemről ez a kijelentés, de az igazság néha fáj. Remélem nincs harag.
-
Blabcsi
senior tag
Már a holdon jár, úgy fennhordja az orrát mostanság.
Hadd forgolódjon, ki lett kötve, hogy ne forduljon át, mert egyszer már sikerült neki, bár ebben jelentősen közreműködött a törpe is.
Jót tesz-e? Nos több száz millió ember nem tévedhet, akik napi szinten használják ezt a típusú alvóhelyet.
Amúgy meg iszonyat kényelmes!
Aki gondolja szívesen látom egy próbára. -
Goolic
újonc
Sziasztok,
A notebookom tápból kijövő és gépbe bemenő kábeljét szeretném meghosszabbítani.
A táp:
Delta Electronics ADP-230EB T
A táp a következő kimeneti értékeket tünteti fel:
19.5 V
11.8 A
230 WItt látható róla pár kép:
http://www.ebay.co.uk/itm/161695379588
A hosszabbítónak 3,6 méteresnek kellene lennie.
A fenti értékeket figyelembe véve, és feltéve hogy vannak megfelelő csatlakozók, szerintetek megoldható ez?
És ha igen, milyen kábelt kellene használni?
-
törölt tag
válasz
TESCO-Zsömle #49836 üzenetére
Vagy fin....
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Ganz-[HUN] #49831 üzenetére
Ha tényleg olyan kevest kér a relé (bár 5V-osoknál kételyeim vannak), akkor bármilyen BC npn megteszi, mert legalább 100mA-t tudnak. De vesd össze majd a relé áramával feltétlenül.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Ganz-[HUN] #49829 üzenetére
4M7 = 2M vagy 19M6Ohm ha van ilyen
Egyáltalán nem kritikus, maradhat a 4M7 is.
47k = 19,6kOhm
10...20k, de attól is függ, hogy mekkora áramot igényel a relé, amit beszerelsz., meg a tranzisztor erősítési tényezőjétől is.
harmadik az pedig 1k = 417Ohm
Inkább 300 Ohm körül, mert ugyanakkora áramnál a LED nyitófeszültsége marad, nem függ a táptól.
-
Ganz-[HUN]
addikt
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Ganz-[HUN] #49827 üzenetére
A te döntésed. Szerintem az az áramkör vagy nem működik, vagy bizonytalan. Egyszerűen hiányzik mindhárom ágából a polarizáló bázisellenállás. De ki kell próbálni!
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Ganz-[HUN] #49823 üzenetére
De igen. A relé helyett egy ellenállást kötsz a BC kollektorához az 5V felé és ugyanakkor a kollektorral az alaplap lila szálát "cibálod" egyenesen. Végleges kalakítás előtt megér egy légszerelt próbát.
A youtube-os áramkörhöz 2 elektróda kell, amire egyszerre tedd az ujjacskádat.
-
Ganz-[HUN]
addikt
válasz
Ganz-[HUN] #49823 üzenetére
"szerk":
YouTube-on egy mrstanlez nevű emberke Simplest cheapest capacitive 2 transistors touch switch 3 volts (2 of 2) + schematic nevű videójában ez a sematikus ábra volt:Link a videóhoz[link]
Megoldható 5v-ttal, ezzel vagy más tranyóval?
-
szabz
tag
válasz
spanglee001 #49772 üzenetére
http://magyarborokhaza.hu/az-ablakklima-teret-sporolo-megoldas/
-
szabz
tag
hát ez zseniális xD
Házfűtésre már láttam ilyet, de medencéhez nem xD
nyáron a napmelegét tervezem használni télen meg nincs lubickolás... am ha kemenceformára építenéd több célú is lehetne, persze főzni sütni nem kéne akkor se mert a víz elviszi a hőt, talán jobb lenne a hatásfoka...
a téglabunkert meg sima sárral rakd össze ne szárazon és nem fog füstölni annyira, ha meg kis tapasztod az oldalát szét se fog égni a belseje...
de remek ötlet 1ébként
-
szabz
tag
-
szabz
tag
válasz
spanglee001 #49772 üzenetére
ablakklímának hívják a titkot....
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Ganz-[HUN] #49815 üzenetére
Igen. A LED plusz ellenállás nem is muszáj, az csak szemfényvesztés. A relékontaktust pedig párhuzamosan kötöd a power on gombbal.
-
törölt tag
válasz
Ganz-[HUN] #49813 üzenetére
Én ilyet még a P3-as időkben úgy maszekoltam hogy két alulemez, azokra kötve a két drót az alaplapról, aztán a széleinél szigszalag és középen egy kis terület ahol nem volt. Nem érnek össze, de ha finoman megnyomod akkor igen és a gép kapcsol.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Ganz-[HUN] #49813 üzenetére
Ezt az áramkört át kell kicsit számolni 5V-ra majd a PC táp készenléti 5V-járól táplálni.
-
Ganz-[HUN]
addikt
Csövi
Szeretnék egy kapacitív/érintésérzékeny kapcsolót a géphez, a gép tetejére.
Szerintetek megoldható, és ha igen hogy? -
Pete55555
addikt
válasz
Irmscher 353 #49805 üzenetére
kzkz: a motorosok önmagukra is veszélyesek, felesleges bármivel is súlyosbítani a dolgot...
Ezt így inkább ne írd be a motoros topikba...
-
törölt tag
válasz
Irmscher 353 #49798 üzenetére
Az egy régi Wartburg?
Erről tuti fel foglak ismerni.Szerk.: Már látom, hogy csak parkoló módra kell...
-
Irmscher 353
aktív tag
válasz
macko20 #49800 üzenetére
ez csak azért van, hogy a kutya ne rágja le újfent a vezetékeket, utcán természetesen nincs fent, mivel nem szabályos, és a rend éber őre is büntetne miatta...
De amúgy szó nem volt róla, egy másodpercig sem, hogy így vennék részt a közlekedésben...
kzkz: a motorosok önmagukra is veszélyesek, felesleges bármivel is súlyosbítani a dolgot...
-
LarsR
tag
Sziasztok! Az lenne a kérdésem, hogy 2,5mm -es 3 eres sodort vezeték mennyibe kerül kb. (métere)?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Telenor 5G Indoor WiFi Router (FA7550) + töltő
- DDR5 16GB 8GB 32GB 4800MHz 5600MHz RAM Több db
- REFURBISHED és ÚJ - Lenovo ThinkPad Ultra Docking Station (40AJ)
- REFURBISHED - HP USB-C Universal Dock G1 docking station (DisplayLink)
- Dell D6000 univerzális dokkoló USB-C/ USB-A, DisplayLink & Dell WD15 (K17A) USB-C + 130-180W töltő
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest