- Lassan állítjuk a fát, és a hardverek is be vannak csomagolva
- Klasszikus kínai festmények ihlették a Colorful legfrissebb memóriáinak külsejét
- Ultrakompakt Key E SSD-vel jelentkezett a Silicon Power
- Mesterséges intelligenciára kihegyezett mini PC jött az ASUS műhelyéből
- ASUS blog: ExpertBook P5 notebook, a munkagép
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Házimozi belépő szinten
- Milyen videókártyát?
- Internet Rádió építése (hardver), és programozása
- Ryzen 7 9800X3D processzor: játékosokra hangolva
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen SSD-t vegyek?
- Lenovo Legion és IdeaPad Y széria
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
-
PROHARDVER!
Sziasztok kedves otthon barkácsolók!
A közelmúltban felmerült ötletek, reakciók alapján úgy éreztem, itt az ideje egy topik összefoglaló készítésének. Ugyanakkor a nyitó hozzászólás erre tökéletesen megfelel, így ezek után következzenek a topiknyitó fórumtársunk szavai:
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kernel
nagyúr
válasz Blabcsi #51596 üzenetére
Ki szoktam forrasztani a jeladót, óvatosan szétszedem, de a füleket csak részben hajtom fel, nehogy letörjön. Rossz egeren lehet gyakorolni esetleg, hogy nem nehéz ügy. Panelt egy kis satuba fogom, így jobban kézre áll.
Utána ki lehet törölni a benne lévő elkoszolódott kenőanyagot, majd műszerolajjal vagy lítiumos csapágyzsírral megkenve rakom össze (jobban bevált az utóbbi), utána sokáig nem kell vele foglalkozni.
Hasonló, mint autónál az olajcsere, először eltávoznak a lekopó részecskék, később már jobban bírja.
A racsnit vagy kigyengítem (hajlítok rajta), vagy kihagyom teljesen, hogy szabadon forogjon. De van olyan egér, ami racsni nélkül "megzavarodik", irányt téveszt, ilyennél nem lehet kihagyni.
Viszont megfelelő gyengítéssel megoldottam a mostani egeremnél, hogy egészen lágyan forog, mégsem hibázik. Ez csak egy példa, hogy miről beszélek:
(#51595) Zotya21
PDF adatlapot szoktam nézni, csak 5630-ból többféle gyártmány is van, így nehéz megmondani, mennyit bír. 50 mA-t bírnia kell, inkább alulhajtásnak számít ezeknél, persze az sem mindegy, milyen hővezető felületre van szerelve (nagyobb áram esetén).
Egyesével lehet használni kisebb feszültségről is, csak akkor mindegyikhez külön ellenállás kell.
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
Blabcsi
senior tag
Üdv.
Az egerentyűmnek kezd vicceskedni a görgője.
Feltételezem, hogy koszos, de lehet cserés lesz.
A.; Mit javasoltok a tisztítására?
B.; Lehet valahol venni bele alkatrészt?https://hu.pinterest.com/Blabcsi0911/ :) https://www.facebook.com/pg/Blabcsi.gravir/photos/?ref=page_internal
-
Zotya21
senior tag
válasz Kernel #51594 üzenetére
még jó hogy levan kenve fehérre és nem látni hogy ezt így csinálták meg
akkor ezért nem mindegy hol vágom el a szalagot
lehet egyszerűbb lenne egyesével felpakolgatni a ledeket a biciklilámpához
és akkor a 12 volt se kelleneén onnét tudom/sejtem hogy 50ma hogy láttam neten egy videót amibe ezekből a ledekből csináltak gombalámpa díszeket és ott leirta a faszikám
Itt a videó
én persze ebbe is a nehezebb verziót válaszottam mert vízállót rendeltem hogy ha már szalagként is akarom használni akkor neázzon már be
aztán most ha egyesével is akarom használni akkor szedegetem le róla a szilikontköszi szépen a leírást
[ Szerkesztve ]
https://500px.com/slayer_art
-
Kernel
nagyúr
válasz Zotya21 #51593 üzenetére
12 LED hármasával sorba kötve 4 párhuzamos ágat alkot. Az 5630 árama többféle is lehet, ha nem tudod megmérni, esetleg az ellenállás értékből lehet következtetni:
http://prohardver.hu/tema/led_vilagitas_a_lakasban/hsz_7944-7944.html
Tehát nem biztos, hogy 50 mA, de ha annyi lenne, akkor azt 4 ágon kellene összeadni, ami 4x50 = 200 mA.
200 mA x 5 óra = 1000 mAh
Egy ilyen feltöltött akku elméletben 5 órán keresztül képes biztosítani 200 mA átlagáramot, a névleges feszültségen, ami szintén egy átlag, hiszen folyamatosan merül közben.
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
Zotya21
senior tag
válasz Kernel #51592 üzenetére
Ilyenből van 5630 as igen 3 led/ellenállás
de én levágok 20 centit akkor ugye kevesebb ampert eszik pontosan 12drab led
de hát majd kiderül ha megcsinálom csak azért egy kb időt jó tudni
-
Kernel
nagyúr
válasz Zotya21 #51589 üzenetére
azt valahogy ki lehet számolni hogy pl van egy ledfüzérem ami 3 voltos ledekből áll de 12 voltra van kalibrálva
Nem értem, mire gondolsz, LED-szalagot ismerek, ami 12V-ra van beállítva, hármasával van sorba kötve, plusz egy ellenállás.
Ebből van például a 3528 (1x20 mA névleges) vagy 5050-es méret (3x20 mA).
az akksi meg 12 voltos és 1000 ma
Ez sem így működik, 1000 mAh kapacitású akku van esetleg. A mértékegység fontos és önmagáért beszél:
- Áram szorozva idővel.
- Amper szorozva órával.Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
FID
őstag
válasz Speeedfire #51588 üzenetére
Van egy yamaha rx v457 hazam ha kell. Most jutott az eszembe
Youtube: Casemod FID Facebook: Casemod FID
-
Johnny Cage
addikt
sziasztok,
ház tetején, felesleges ventilátor-nyílást ti mivel fednétek be? cél az, hogy ne áramoljon ki a zaj.
köszi
-
Zotya21
senior tag
sziasztok
azt valahogy ki lehet számolni hogy pl van egy ledfüzérem ami 3 voltos ledekből áll de 12 voltra van kalibrálva
én abból felhasználnák biciklilámpára tegyül fel 20 at
a led 3 voltos 50ma
az akksi meg 12 voltos és 1000 maszóval valahogy ki lehet számolni hogy meddig világít ?
oké összeadom a 20 darab 50ma az pont 1000ma de ezzel nem sokat nyerek mert 3 volton számolva és nem 12 őn
józan paraszt ésszel de lehet baromság 12/3 az 4 tehát 1000ma/4 az 250
szóval 2.5 kb órát világít ?
-
FID
őstag
válasz Speeedfire #51586 üzenetére
Maga a Pc ház előlapjára gondoltam. Fűrész és reszelő. Csak olyat kell nézni amiben látsz fantáziát.
-
Speeedfire
félisten
válasz szabifotos #51579 üzenetére
Nálam is valami ilyesmi van képben. De az a baj, hogy nem tudom, hogy essek neki.
FID: Hogy vagy mivel dolgoznád el az előlapot, hogy szép is legyen. Illetve, hol kapsz ilyen műanyagot? Lehet értelmesebb lenne, mint a fa.
Igaz,akkor már a mostani vhs dobozt patkolnám inkább. Ott is igazából az előlap a gázos. Nincs rendes ki/bekapcsoló az elején (hátulra raktam) és elég fura a hangerő poti is elől.Fotóim https://fb.com/toth.szabolcs.art || IG: http://instagram.com/_tothszabolcs_ || Weblapom http://szabolcs-toth.com
-
törölt tag
válasz Murphistic #51568 üzenetére
Na ezért volt az utolsó mondat.
-
kmisi99
addikt
Szerintetek sajta kábellel és usb kábellel lehetne csinálni egy usb sata átalakítót? Az áramellátását már könnyebben megvalósítanám csak a Sata kérdéses. Tudom kb 1000ft de nekem most kellene.
-
FID
őstag
válasz Speeedfire #51576 üzenetére
Vennék aprón 2-3k-ért számítógép házat, és abból. Előlapnak meg lehet használni a méretre vágott műanyagot az elejéről. Nem a régi megsárgult házakra gondolok. Egész pofásak szoktak lenni.
-
szabifotos
senior tag
válasz Speeedfire #51576 üzenetére
Nekem is folyton doboz bajom van. Tényleg drágák a kész dobozok, főleg ha nagy kellene. Én 4mm-es fa lemezből csinálok. 4 ezer körül volt 3db tábla. Csak ezt meg nem lehet szegelni, úgyhogy marad a ragasztás ami szintén körülményes. De pl a potik miatt nem jó a vastagabb....
[ Szerkesztve ]
-
senior tag
válasz Zsoleszhun #51573 üzenetére
Hű, akkor azzal lehetett macera. Pont ezen agyaltam én is, hogy össze fog-e pattanni, ezek szerint nem. Akkor egyelőre projekt jegelve
"A közgazdász az a szakértõ, aki holnapra tudni fogja, hogy azok a dolgok, amikt tegnap jósolt, miért nem következtek be ma."
-
creation
senior tag
-
Speeedfire
félisten
Ki miből készítene erősítő dobozt? kb 25*20*15cm-est szeretnék. Kész dobozban vagy nem találok, vagy ha mégis akkor nagyon drágán csak. Nem nagyon melegszik. Jelenleg egy régi vhs magnóban van évek óta, de szeretnék neki valami szebbet.
Fotóim https://fb.com/toth.szabolcs.art || IG: http://instagram.com/_tothszabolcs_ || Weblapom http://szabolcs-toth.com
-
Kernel
nagyúr
válasz kmisi99 #51567 üzenetére
Annyiból kicsit eltájolódtam, hogy mivel itt közös tápegységre kapcsolódik, galvanikusan adott a közös GND, így a bemenet vagy kimenet nem tudna (emiatt) károsodni. De a jelátvitel tisztasága szempontjából mégis jobb, ha nincs megszakítva az a rész, mert a vezetékeken folyó áramok potenciálkülönbséget, zajokat hozhatnak létre.
Csak más esetre gondoltam közben, amikor két különálló tápegység van, ott már komoly bajok lehetnek, ha nincs közösítve a GND.
-
Elvagyok
senior tag
Sziasztok.Lenne egy olyan kérdésem hogy Valaki tud-e javasolni TISZTESSÉGES Műholdas Antennaszerelőt mert a "Google"-n meglehetősen elrugaszkodott árakat írtak vissza.Laci.
Soha többé ...
-
senior tag
válasz Zsoleszhun #51571 üzenetére
Bitang jól néz ki, szép munka. Hogy csináltad?
[ Szerkesztve ]
"A közgazdász az a szakértõ, aki holnapra tudni fogja, hogy azok a dolgok, amikt tegnap jósolt, miért nem következtek be ma."
-
senior tag
Valaki csinált már olyat, hogy laptopot öntapadós karbon fóliával vont be? Nagyon mozgatja a fantáziám, mert fehér laptopom van és unom a színét, de meg vagyok arról győződve, hogy a tökéletes kivitelezéshez (hogy a billentyűzeten/touchpaden/hangszóró rácson kívül is be legyen vonva) ajánlatos szétszedni a gépet. Van valakinek ebben tapasztalata?
Más: ezt valaki meg tudná csinálni? Meizu M2 esetén kompromisszumot kell kötni: vagy 2 SIM memóriakártya nélkül, vagy 1 SIM + 1 memóriakártya.
-
Murphistic
aktív tag
válasz Kernel #51555 üzenetére
Én egyszer így küldtem az örök bitmezőkre egy Siemens A40-es mobiltelefont.
A NiMH akksija megadta magát. Gondoltam a helyére bekötök egy tápegységet. 3 vagy 4.5 voltot adtam neki és be is kapcsolt. Hálózatkereséskor azonban már nem volt elég a kakaó.
Jól van, rajtam nem fog ki, úgyhogy fogtam a mobil töltőjét és egy ellenálláson (talán 100 ohm volt a legkisebb, amit találtam) keresztül kötöttem a telefonra. Persze, így nem volt elég az áramerősség.
Végül jött a közvetlen összeköttetés. Azóta ha áramot kap a telefon, akkor az egész kijelző elsötétedik. Ez az egyetlen életjel, amit kiad.
Ugyan nem volt rajta semmi fontos adat, mert még a telefonkönyv is csak a SIM-en volt, de azért sajnálom.
(#51563) T_chris Egy nagyon zöldfülűtól való válasz (éppen látszik az előző bekezdésekből) : Nekem úgy rémlik valahonnan, hogy az OTG miatt 5 pines a microUSB.
1. ha a microUSB-s rész csak kliens, akkor a +,-,DATA+,DATA- van csak bekötve, mint a hagyományos B-dugasznál
2. ha a Sense rövidre van zárva a GND-vel (mint a Kernel által linkelt képen), akkor a microUSB-s oldal (a telefon) áramot ad a +,- vezetékekre, de ilyenkor nem tültődik
3. ha a Sense a --szal egy szabványban leírt ellenállással ven összekötve (én 100 ohmra emlékszem), akkor töltődik is és persze kezeli a rádugott eszközt is[ Szerkesztve ]
"A türelem hatalom: idővel és türelemmel selyem lesz az eperfa leveléből."
-
Kernel
nagyúr
válasz kmisi99 #51560 üzenetére
Ahol piros nyíllal jelöltem, a táp megszakítható (vagy a hozzá csatlakozó kábelben, esetleg hosszabbítóban), de a GND-t nem szabad megszakítani, mert hiába differenciális jelátvitel, de nem földfüggetlen.
Közös viszonyítási pont nélkül az adatvonalak 0 vagy 1 szintje értelmezhetetlen, a két szerkezet GND-pontjának azonos potenciálja sem jön létre, a kimenetek és bemenetek tönkre is mehetnek.
-
creation
senior tag
válasz trialboj #51562 üzenetére
1: Sózd le!
2: Idehaza / Kis Kínában
Én is az utóbbit vettem és nem bántam meg. Bár a szúnyogot nem minden esetben kapja el, de a muslinca jellegű lényektől nyáron heti szinten lehet pucolgatni a grillrácsot
[ Szerkesztve ]
"Mert Ő küld 100 csodát, csak Benne Bízz!"
-
kmisi99
addikt
válasz #33253120 #51563 üzenetére
Igen ez már egy fokkal durvább. Igazából annyira nem akarom túlbonyolítani. Való igaz tök jó lenne ha OTG és töltés egyszerre menne, de tudtam, hogy ez macerás vagy rosszabb esetben nem is megy, ezért döntöttem egy tök egyszerű DC konverternél. Szóval szimplán az akkumulátort kicserélem egy sima 5v os adapterre amit 4v ra alakítok akkorára amekkora az akku feszültsége.
De mindenesetre van benne valami amit mondasz, hisz mikor PC re dugjuk a telefont akkor adatkommunikáció és töltés is megy. Kijelző és egyéb sallangok nélkül meg amúgy se enne 500ma nél többet a telefon.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz kmisi99 #51560 üzenetére
Kernel
Akkor ha pl elvágom az USB otg kábel + - kábeleit azzal hiba mentesen megoldható, hogy a telefonról csak adatkommunikáció menjen áram nem? Problémát gondolom nem okoz. (remélem)Az nem okoz problémát. Viszont az az érdekes kérdés, ha az elvágott ágon szeretnéd tölteni a telefont.
Elvben a töltő a data+ data- vezetékeken közli a telefonnal hogy mekkora áram folyhat. Ha ott töltéskor adat megy, akkor abból bármi lehet. Nyitott data mellett 500mA a felvehető áram, teljesen zárt mellett meg ami a telefonnak kell. Elvben a data +- közé rakott 0-200 ohm ellenállással lehet hangolni a töltőáramot. De otg esetén ott meg adat folyik. (Emiatt nem illik ellenállást rakni oda(?)) Azaz ha éppen töltene is, akkor valószínűleg max 500mA áramot lehetne kinyerni a telefonnak. Hasonlóan a pc-s töltéshez.
Ha lenne egy otg-s készülékem én tennék egy próbát mivel bár a gnd közös, tudtommal a micro usb-ben nem azon a vezetéken megy a töltés mint amin az otg tápellátás.Remélem nem írtam sok hülyeséget, ezeket csak úgy összeolvasgattam itt-ott.
-
trialboj
őstag
2 kérdésem is lenne, amit remélem valami házi praktikával meg lehet oldani.
1- a terasz le van csempézve és mivel a tető kicsit öreg már van hogy becsepeg a víz, ami az ilyen hidegbe lefagy, és életveszélyes lesz tőle a felület. RÉgi szőnyegdarabokat raktam le, de ezek is átáznak, és megfagynak, és így az egész szőnyegdarab olyan csúszós lesz mint valami ami kva csúszós lesz miután megfagy ) Ma reggel el is esett rajta valaki, és így már nem volt vicces.
Szóval erre van valami 5let? Mit lehetne kezdeni vele hogy ne csússzon mint a veszett?
A második kisebb probléma, de mégis őrjítő tud lenni.
Mikor 1 kis muslinca méretű bogár elkezd repkedni este a képernyő előtt stb. Mi a fenével lehet ezeket kivégezni úgy hogy ne kenjem fel az agyát a monitorra?Köszönöm
"Do not go where the path may lead, go instead where there is no path and leave a trail." // Ralph Waldo Emerson //
-
kmisi99
addikt
Általánosságban nem tud tölteni és OTG ként működni, vagy egyik vagy a másik. Néhány főleg windows os tablet ezt meg tudja oldani, de ahhoz külön eszköz kell. Épp emiatt írtam a kérdést, azaz, hogy egy DC konverterrel én az 5v os adapter feszültségét kb 4v körülre szabályozva direktben a telefon alaplapi aksi érintkezőkre kötöm és így járatom a telefont mert az micro usb port OTG foglalja el.
Kernel
Akkor ha pl elvágom az USB otg kábel + - kábeleit azzal hiba mentesen megoldható, hogy a telefonról csak adatkommunikáció menjen áram nem? Problémát gondolom nem okoz. (remélem)
-
Ribi
nagyúr
válasz Kernel #51557 üzenetére
Mondjuk az egy érdekes kérdés, hogy tud-e OTGként működni és közben töltődni, mert mintha valamikor valahol olvastam, hogy egyszerre nem megy. Mert a töltés közben is próbál kommunikálni a töltővel bizonyos szinten és közben a külső winyóval is. Nem árt ennek utána nézni.
-
Kernel
nagyúr
válasz kmisi99 #51556 üzenetére
Én különválasztanám, hogy csak a külső tápról kapjon a 5V-ot, mert egyébként kiszámíthatatlan az áram megoszlása. Függ attól is, hogy melyik forrásnak nagyobb a feszültsége, akár csak tizedvolttal is, valamint a vezetékek ellenállása is befolyásol.
[ Szerkesztve ]
-
kmisi99
addikt
válasz Kernel #51555 üzenetére
Igen én is így látom jónak, hogy kap az adapterről 5v ot. De nem értek olyan mélyen hozzá. Ugye veszek egy 2 usb-s sata átalakítót, ilyet [link]
Az egyik vége ugye megy usb micro usb átalakítóval a telefonba a másik usb-t pedig az adapterről leágaztatott 5v ra kötöm. Ez eddig rendben, de ettől még a telefonra kötött részt is fogja az a telefon táplálni 5v al nyilvánvalóan, de ez akkor nem jelenti azt, hogy ettől még ugyan úgy fogja szívni az áramot a telefonból ami az általad írt tönkremenetelt okozhat?
Szóval nem értek az effajta elektronikához, azaz hiába kapja meg bőven elegendő áramerősséget, a telefon honnan fogja tudni, hogy ja nem kell nekem erőlködve minden erőmmel kipréselni azt az 500mA-t a portomon.
Amit esetleges megoldásként lehet, hogy elvágom az 5v + - kábelét mondjuk az USB OTG kábelnek szóval nem tudna feszültséget kiadni a telefon ha akarná se.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
Itt nem csak az áramon van a hangsúly, továbbá különbséget kell tenni töltő és tápegység között, amit manapság folyton egybemosnak. Mindamellett az autós példát csak egy laikus szintű hasonlatnak szántam, számos részletet lehetne itt fejtegetni.
Amikor töltőről beszélünk, az én fogalmaim szerint azzal akkut lehet tölteni közvetlenül és van egy specifikus működése.
Az 5V USB-adapter nem töltő. A laptop tápegysége sem töltő, hanem tápegység. Nem köthetsz rá akkut.
Nyilván az 5 V-os tápegységet sem lehet bekötni a 4,2 V-os akku helyett.
Még egy 4,2V-os Li-ion töltőt sem szabad bekötni az akku helyett, mert az önmagában nem biztos, hogy megfelelően szűri a töltőimpulzusokat, így tápegységként esetleg használhatatlan. Az áramkorlát is külön téma, a telefonnak lehet egy bekapcsolási túláramigénye is, tehát ezeket a dolgokat mindig egyedileg kell megvizsgálni, elemezni az áramkört, mérni is, ha kell.
(#51554) kmisi99
Ha le tud adni USB-tápot a telefon (ami egy pendrive-hoz is szükséges), az akku irányából növelt áramot igényel, mivel ott kisebb a feszültség, plusz még a belső konverternek is van egy vesztesége. A folyamatos üzem ki is nyírhatja túl hamar a belső átalakítót, úgyhogy mindenképp célszerű külön táplálni.
[ Szerkesztve ]
-
Ribi
nagyúr
-
kmisi99
addikt
válasz Kernel #51550 üzenetére
Pont ilyen konvertert néztem ki. [link]
Az adott telefonnak a gyári töltője 1A azaz a telefon maximum ennyit ehet, de mivel nem fog menni a kijelző a fő fogyasztó meg nem lesz mobil hálózat szerintem olyan 500ma körül fog fogyasztani a telefon. Szóval egy 2A es tablet töltőt ha rákötnék ezzel a konverterrel mondjuk kb 4v ot ami középút az simán bírná a telefont és az 500ma hdd-t is hajtani nem?
-
Ribi
nagyúr
válasz Kernel #51550 üzenetére
Azért az autó és a toltő nem ugyanaz, mert a toltőnek többet kell tudnia, mint amit a telefon igényel, mert bírnia kell tölteni az akksit és a telefont is mellette meghajtani. Volt amikor notebook mellé adtak olyan töltőt ami nem bírta tölteni a gépet ha maxon ment a gép, de amiatt balhé is volt.
-
Kernel
nagyúr
válasz kmisi99 #51549 üzenetére
Megoldható, de nem akármilyen adapterrel, tehát nem felel meg például egy 4,2 V kimenetű Li-ion töltő. Akkor sem, ha 3,7 V van ráírva, ami egyébként sem igaz, szó szerint.
Az csak névleges / átlagos feszültség. 4,2V a töltési végfeszültség, de nem ez a gond, hanem a töltő nem alkalmas az akku helyettesítésére. Autóból sem lehet kivenni az akkut, hogy helyette egy kis töltővel indítsuk be.
De egy step down konverterrel beállított stabil feszültséggel működhet.
Nyilván lehet 4,2V alatt is, hiszen az akku is merül folyamatosan, illetve csak kevesebb lehet, nem több. A konverter betápjának tudnia kell azt a teljesítményt, amit a telefon igényel a működéshez.
-
kmisi99
addikt
Van egy félig lehalt telefonom amiből egy kis házi szervert akarok csinálni. A telefon támogatja azt usb otg-t azaz rá tudok kötni mondjuk egy HDD-t. Na igen de így nem hosszú életű a szerver mert ugye az egyetlen micro usb portot elfoglalja a HDD szóval valahogy áramot kellene juttatni a telefonba. Ha az aku érintkezőkre direkben adapterről 3,7v al ellátnám az úgy üzemképes lenne? Nem döglene bele vajon a telefon?
[ Szerkesztve ]
-
Mika1227
őstag
Nem tudom, hogy jó topikban kérdezem-e! Van egy Antec GX500-as házam benne 3 HDD mivel kéne megoldani, hogy ne rezonáljanak. Bent vannak a helyükön egy csavar becsavarva de rezonál a cucc!?
A Mikulásnak teljesen igaza van, hogy évente csak egyszer megy az emberek közé!!! Még az is sok!!!
-
Kernel
nagyúr
válasz Lompos48 #51544 üzenetére
Nekem sincs problémám a gyantával, denaturált szeszben oldva is szoktam néha használni.
Régen, amikor rádiószervizben dolgoztam, ha ritkán is, de lehetett találkozni olyan hibákkal, amit láthatóan a gyanta korrozív hatása okozott (orosz készülékekben például), ennek ellenére én nem látom olyan vészesnek a helyzetet. Vagy le is lehet mosni, ha szükséges.
-
Lompos48
nagyúr
válasz Kernel #51543 üzenetére
"Ma már elvileg a természetes fenyőgyanta sem ajánlott, hasonló okból, finomabb munkákhoz legalábbis."
Érdekes amit írsz! Valamikor, régen szeszben oldott gyantás "löttyel" ecseteltük be a készre szerelt kártyát. Védte a rézt az oxidálástól és bármikor vigyorogva lehetett újraforrasztani. A mai napig van ilyen lapom többtízéves múltból. Egyedül a gyanta barnult el kissé az idő vasfogától.
-
Kernel
nagyúr
válasz Pete55555 #51541 üzenetére
A különbség szignifikáns, gyanta nélkül szinte lehetetlen dolgozni, gyantával pedig szépen elfut rajta.
Klasszikus folyasztószer a sósavban oldott cinklemez, csak nem elektronikában, mert a savmaradvány később korróziót okozhat. Ma már elvileg a természetes fenyőgyanta sem ajánlott, hasonló okból, finomabb munkákhoz legalábbis.
Mindamellett, ha oxidált rézfelületre egy kis háztartási sósavat teszek (vattapálcikával), majd rögtön le is törlöm papírral, utána jól tapad rá az ón. (Pillanatpákára gyantás ón raktam, de lemostam denszesszel a gyantát.)
Kicsit megmarja a rezet, bemattul, úgyhogy gond is lehet belőle, ha túlmaródna, tehát nem ajánlható, csak saját felelősségre.
-
veze
őstag
válasz BRIKLY #51535 üzenetére
nem bírtam róla eltávolítani a szilikont, vagy ha alaposan akartam leszedni (mechanikusan) , szakította a fóliát is magával..
Ja hogy te pákával olvasztottad (le) azt is róla? hogy ez miért nem jutott eszembe..
én a fémtiszta fóliát akartam elérni és ugy forrasztani ( ahogy pl a nem szilikonost, ami ugye gyerekjaték szinte) -
szabifotos
senior tag
Ismét egy kis LED világítás! Tákoltam egy ilyet 12db 3W-os POWER LED-ből. Elég nagy fénye van. Fel lehetne csavarozni valahova, bár még nem találtam neki helyet. Meg mondjuk valami diffúzor kéne elé mert elég kemény fényt ad. (Jó sok árnyékom van, ha előtte állok ) A ragasztás kicsit béna, de azóta már rendeltem hővezető ragasztót, úgyhogy a következő már szebb lesz Hármasával párhuzamosan 12V-ról táplálom. Sok óra használat után is tökéletesen műxik.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz Pete55555 #51532 üzenetére
Ragasztó nem megoldás, inkább akkor keresni kellene rossz tápegységet, vagy bármilyen készüléket, amin gyári gyantamaradványok találhatók. Pákával megmelegíteni, hozzátenni a szalagot, átfuttatni.
Ha végképp nincs kéznél gyantás ón.
-
somasz
addikt
Sziasztok!
1"-os NPSM menetű vékony rozsdamentes anyára volna szükségem. Ilyenre.
Be lehet ezt itthon szerezni? 1 db kellene...
Vagy rendeljem meg kintről?Köszi,
SomaEladó üzleti laptopok számlával, garanciával: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/somasz/index.html
-
donmackó
addikt
válasz Pete55555 #51530 üzenetére
Mosogatószivacs dörzsijével dörgöld meg még szép fényes lesz.
Más: Valaki már próbálkozott olyannal, hogy kivezetni a vezeték nélküli telefon dokkolóján az antennát egy másmilyenre? Tervem szerint kivezetném egy RP-SMA csatrakozóra, és dobnék rá egy wifis router antennáját. Így érhető el hatótáv vagy térerő (inkább ez lenne fontos) növekedés? Jelenleg egy darab (szerintem) acél drót (kb.3-4 cm) az antennája.
Ezt csak így itt hagyom ;)
-
-
Kernel
nagyúr
válasz Pete55555 #51530 üzenetére
Gyanta vagy egyéb folyasztószer, illetve a gyantás ón általában önmagában is elegendő.
Vagy fémtisztára hozni a felületet, nem azt mondom, hogy csiszolni, de valahogy finoman megtisztítani, szikével kapargatni stb.
-
Pete55555
addikt
Yo!
Srácok! Nem tudjátok a LED szalagot mivel lehet forrasztani? Valahogy nem ragad rá az ón arra a 2 kis pöttyre, ami a szalag végén van...
[ Szerkesztve ]
...Szeretem leracsniztatni...
-
Elvagyok
senior tag
Sziasztok.Lenne egy olyan kérdésem hogy Valaki tud-e javasolni TISZTESSÉGES Műholdas Antennaszerelőt mert a "Google"-n meglehetősen elrugaszkodott árakat írtak vissza.Laci.
Soha többé ...
-
FID
őstag
Még eléggé gány fázis úgyhogy megfér [link]
-
Kernel
nagyúr
válasz BRIKLY #51524 üzenetére
Nem tudom, milyet találtál a kisebbekből, de több probléma is elképzelhető:
- Nem fog működni 3,6 V alatt, holott Li-ion akkut 3 V-ig is lehet / kell sütni, esetleg 2,5 V-ig.
- Ha 4,2 V-ból akarsz kivenni 10 W teljesítményt, az 2,4 A áram.
- 3 V-nál már 3,3 A kellene ennyi teljesítményhez, és ebben még nincs benne a konverziós veszteségEhhez képest vannak 3 amperosként hirdetett konverterek, ami annyit nem feltétlenül bír el, például gyenge rajta a tekercs és/vagy kevés a pufferkapacitás, határeset.
(#51521) Barret001
Pedig nem nagy tétel és nem bonyolult egy 3S PCB bekötése.
Szoktam én is gányolni, de amikor érintésvédelem vagy tűzbiztonság jön szóba, az már nem vicc. (Nem mintha félnék az áramtól, itt nem rólam van szó.)
-
BogyóBP
addikt
Sziasztok. In Win G7 hez szeretnék plexi oldallapot csináltatni vagy szimplán csak porszűrőt szerelni az oldalsó lukakra. Valaki bevállalná a plexizést? létezik ez a ház plexi oldallappal is de nekem most csak ilyen van, biztos megodlható.
ASUS ROG Strix B660-F Gaming WIFI | Intel Core i5 12600KF | 2x16GB G.Skill Trident Z5 RGB Silver DDR5 6000mhz CL36 | Sapphire RX7800XT Nitro+ 16GB | Kingston NV2 1TB NVMe + Kingston NV2 500GB NVMe | Acer Nitro XV272up 27" | bequiet! Pure Power 12 M 650W | Coolermaster Qube 500 | Creative 2.0
-
BRIKLY
veterán
válasz creation #51523 üzenetére
Én bontott laptop cellákból építem van már vagy 15 db-om
Az első az komoly darab,de nem is baj,hogy nem találod a linket,hisz ekkora nekem felesleges 10W-hoz.
Második link: itt már találtam olyat,ami jó lesz,már csak töltő elektronikát kell találnom hozzá. Jó az 1A-es is, nem gond,ha 12+ óra a töltés.[ Szerkesztve ]
-
creation
senior tag
válasz BRIKLY #51522 üzenetére
Nálam is át lesz alakítva, mert a tablet akkuk max 2 óra világítást bírnak és kicsit macerás a töltésük. 18650-et tervezek én magam is, de nekem kevés lesz a 4... 8db-ban gondolkodok, SANYO 2600-as verzióit nézegetem, de nem olcsóak .
A step up (boosterek) nagy része kis mókolással tudja. Ez például az áramerősséget is tudja: [link] [link]
Már nem találom a linket, ahol egy srác megoldotta hogy az első link alatt található DC-DC booster menjen 3,7V alól...
-
BRIKLY
veterán
válasz creation #51507 üzenetére
Hasonlót tervezek én is csinálni. Csak én 18650 cellákkal,mondjuk 4db-al,de nem sorba kötve,hanem párhuzamba,hogy sima töltő modulon keresztül lehessen tölteni.
Viszont 12V-ra kéne felnyomni valamilyen Converterrel. kb max 10W-al lenne terhelve.
Ehhez honnan lenne érdemes cuccot venni? Olyan kellene ugye,ami inputba kb 3,2V-tól indul.. -
Barret001
addikt
válasz Kernel #51519 üzenetére
Én nem szoktam ilyenekkel bohóckodni.
Ugyan úgy töltöm mint bármilyen más akksit.
Arra figyelek,hogy töltés végén a 3 sorba kötött
cella ne menjen 12,6V fölé.És max 1-1,5 Amperral
kezdődjön a töltés.Igaz,rá kell néha nézni
Egész nyáron így töltöttem az akksis ventillátoromat. -
Kernel
nagyúr
válasz creation #51516 üzenetére
Névleges érték 3.7V, de a töltési végfeszültség 4,2V, vagyis például egy háromcellás akkuhoz 12,6V-os töltő kell.
Természetesen, amíg az akku ezt el nem éri, addig áramgenerátoros módban kell működnie, végén pedig le kell állni, amikor a telítődés miatt 3-5 %-ra visszaesik az áram.
További feltétel, hogy soros töltésnél az akkuba épített cellafigyelő elektronika elengedhetetlen, mert egyik cella feszültsége sem szaladhat 4,2V fölé. Soros kötésben ugyanis nem mindig egyformán oszlanak el a feszültségek, ez függ az akku állapotától, belső ellenállásától.
Más kérdés, van olyan töltő (legismertebb az iMAX B6), ami maga is képes figyelni az eloszlást, de akkor be kell kötni további vezetékeket a töltőbe.
[ Szerkesztve ]
-
creation
senior tag
válasz Zotya21 #51517 üzenetére
Safety first!
Megy felfelé a videó....
Ami annyira nem látszik az nem más mint hogy a sisak kb egy 3m sugarú körben iszonyatos fényt ad le, de nem világít messzebbre. Ez favágáshoz több is mint elég. Nem nehezebb mint egy teljesen zárt sisak, szóval még határ eset...
[ Szerkesztve ]
-
creation
senior tag
válasz Zotya21 #51515 üzenetére
3,7V a névleges feszültségük, ez sorban a háromszorosa, de teljesítményben a legkisebbhez szabom a töltőáramot. Folyamatban van a töltő elkészítése, de az sem lehetetlen, hogy egyenként lesznek töltve, van itthon microUSB-s 1A-es töltő elektronikám pont 3
És ha már itt járunk, hogy nehéz mozgatni, akkor:
Az USB-hez is be lett téve a töltő kábel, hátha jó lesz az még valamire.
[ Szerkesztve ]
-
Zotya21
senior tag
válasz creation #51514 üzenetére
fasza csak ezekkel a cuccokkal mindig az a gond hogy nehéz mozgatni
amúgy lehet csak nálam merült ez fel de ezt hogyan lehet tölteni ?
lehet tölteni a sorba kötött akksikat egybe ?
nekem is van egy tablet akksim adtál is egy ötletet
asszem 5400mah[ Szerkesztve ]
-
creation
senior tag
Jut eszembe, egyben powerbank is, mert a step down modulon van fixált 1A-es 5V USB kimenet
Igen a venti be van kötve, mert a 30W-os LED elég szépen tud melegedni ha az nem pörög. Ahhoz kellett a molex to 4pin PWM átalakító.
-
creation
senior tag
Köszönöm az elismerő szavakat, készül már a 150W-os halogénból 50W-os LED project, de az nem lesz ennyire "szép"
-
creation
senior tag
-
Kernel
nagyúr
válasz Blabcsi #51503 üzenetére
Nem jellemző, nem is zárható ki, de előbb inkább kontakthibát kell keresni. Potméter például nagyobb eséllyel lehet hibás. Ha mozgatásra (túl) érzékenyen reagál, be kell fújni spray-vel.
-
Blabcsi
senior tag
Üdv.
Elektromos szakiktól kérdezném:
Gyári tetováló gép tápegységnél tapasztalt hibajelenség: ingadozik a kimeneti feszültség.
Kérdés mi okozhatja? Én stab IC-re tippelnék. Egyéb ötlet?https://hu.pinterest.com/Blabcsi0911/ :) https://www.facebook.com/pg/Blabcsi.gravir/photos/?ref=page_internal
-
Kernel
nagyúr
válasz eventus #51500 üzenetére
Ha a processzorterhelés függvényében változik, azt hiába kötöd bármilyen ágra.
LED-eknek szokott lenni olyan baja, hogy változik a fénye, amikor már kezd tönkremenni, de a 12V-os szalagon hármasával vannak sorba kötve a LED-ek. Ha egy döglődik, akkor csak a vele soros két LED-re hat, nem az egész szalagra. Bár ez nem mindig igaz, a szalag ellenállása miatt is lehet némi kölcsönhatás a többire.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BESZÁMÍTÁS! 850W Seasonic Prime PX-850 Platinum tápegység garanciával hibátlan működéssel
- ASUS ROG STRIX 850W Gold White Edition Moduláris Tápegység Fehér
- Seasonic Focus GX850 full modular
- AKCIÓ! 1000W EVGA SuperNOVA GQ Gold tápegység garanciával hibátlan működéssel
- Garanciális ÚJSZERŰ Deepcool PX1200G 1200W 80 PLUS Gold
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest