- Gaming notebook topik
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- CES 2025: elkötelezett a Legion Go sikere mellett a Lenovo
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- ZIDOO médialejátszók
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Androidos fejegységek
- SONY LCD és LED TV-k
-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
PuMbA
titán
Egy DAC. Hétvégéig hallgatom és kiderül, hogy milyen.
[ Szerkesztve ]
-
btraven
őstag
válasz Bogyó bá' #110359 üzenetére
Itt egy újabb rögeszme, veled is megtörtént.
"Take the Beyerdynamic DT 1990 Pro, for example. These headphones are known for their analytical sound and boosted treble.
But, while this boost can make it easier to identify details in recordings, it can also lead to more listening fatigue over time."Emlékszem amikor egy boltban mindenáron rám akartak sózni egy DT770 Pro-t. Most komolyan, ezek studio fejesek, munkaeszközök, nem otthoni zenehallgatásra tervezték őket. [link]
-
Szatura
aktív tag
Sziasztok.
Egy öreg rádiós erősítőt amin csak rca van szertnék hanganyaggal kiszolgálni, a rendszer szíve egy újabb oled tv, ennek a belső média lejátszóját használom, ehhez csatlakozik egy külső ssd a tartalmakkal, amit még használhatok egy a fiók mélyén pihenő X96 média lejátszó ezen kodi coreelec (remélem jól írom).
Mit és hogyan?
Köszönöm -
domedee
senior tag
Köszi, egyelőre az említett Sony 7506(63ohm)/zx750(23ohm/50ohm, zajszűrés ki/be vagy simán 40ohm, nem volt tiszta, többféle speckó van) lenne meghajtva vele. Ha esetleg lehallnak, akkor egy Fiio FT1 (32ohm) -- FT1Pro (20ohm) árkategóriás lenne szerintem.
''és van a végén a városok anyja: Budapest. Csakhogy ez nem olyan anya, aki szoptatja a gyerekeit, ellenkezőleg őt szoptatják a gyerekek, s maradnak mellette örökké satnyák, kicsinyek, vérszegények.'' - Mikszáth Kálmán
-
bkercso
nagyúr
válasz Mathiask #110463 üzenetére
Ahhoz képest, hogy nem én szoktam bújni a méréseket, nekem kell szájba rágnom a mondandómat ezzel kapcsolatban.
Az esetek kisebb részében mérik a thd vs powert, de a legjobb számot tüntetik fel akkor is, nem a legrosszabbat, holott az a releváns. Ezt látni mindenfelé.Én nem cáfoltam magamat.
Az volt az állításom, hogy a teljesítmény min 2 nagyságrendet ingadozik minden másodpercben, így a nem a "hallgatási teljesítménycsúcson" kell nézni a thd-t. Szerintem ez ritkán kerül megállapításra.[ Szerkesztve ]
kapható az OPA Red2 - Kercso Audio
-
Beri
addikt
válasz domedee #110484 üzenetére
A hiby fc6 egy tök jó gimmick, de nincs benne túl combos erősítő. A shalningnek, onix alfának jártányi ereje nincs. Az ibasso is tök jó, sokan szeretik a hangját, de a fiio ka15-17 mindegyiket keresztben nyeli le, plusz van peq. Ha 32ohm alatti fejhallgatót hajtanál, a ka15 jobb tud lenni az alacsonyabb kimeneti ellenállása miatt, minden más esetben a 17 többet tud.
-
domedee
senior tag
Eddig a Fiio Ka15/17, Hiby FC6, Shanling UA4, iBasso DC07 és Onix Alpha körben gondolkodtam. Ezeknek van emlékeim szerint viszonylag erős kimenete, hogy később, ha olyan fejest veszek, ne fogja vissza W-ban.
''és van a végén a városok anyja: Budapest. Csakhogy ez nem olyan anya, aki szoptatja a gyerekeit, ellenkezőleg őt szoptatják a gyerekek, s maradnak mellette örökké satnyák, kicsinyek, vérszegények.'' - Mikszáth Kálmán
-
-NoVa-
addikt
Nem a hangszínben kell keresni a különbséget. Rajzolhat valami pixelre azonos gráfot hanszín szerinti mérésre, és mégis lehet analógabb, lágyabb, részletesebb, vagy épp túlszaturált álrészletezőbb. Egy alaplapi realtek az mikrodinamikával nem dicsekedhet, simán csak arról szól, hogy kerüljön 3 fillérbe az egész. Ahhoz képest nem nagyon rossz, de egy random szóló Cirrus Logic chipes dongle (pl Apple) is megeszi reggelire.
A probléma / nehézség általában az, hogy pl egy alacsony felbontású, technikai képességekben gyengébb fejessel nem hallod meg a források közti technikai eltéréseket. Avagy ha van egy jó fejesed, de alulhajtva elmaszkolódik az egész. Netán zajos, gyenge minőségű USB jelről esik szét a dolog, sokféleképp tud elmenni. Ha hallasz egy rendesebb, szinergiában felépített láncot, akkor ott nagyon szépen lehet játszani akár a kábelekkel, akár a DAC cseréjével, analógabbra, vagy melegebbre, részletezőbbre eltolva a hangzást. Sokkal többről tud ez szólni, mint pusztán a tonalitás, abban ugyanolyan megengedő / alkalmazkodóképes az agy, mint a fehéregyensúlyváltozásokkal a képen. -
Beri
addikt
-
stellaz
veterán
válasz Polllen #110472 üzenetére
Nálam a dac/amp messze a legdrágább komponens új és használt árát tekintve is.
Fejesnek a HE400SE moddolva nálam endgame a nyitott fejesek között és szerintem az összes cuccomat tekintve is ez szól úgy, hogy tényleg mindenhez jó és soha nem érzem fárasztónak. Ha még zárt is lenne..... De ehhez meg kellett a meghajtás is, és így már a DAC-ok hangja között is elég jól kijött rajta a különbség. -
Polllen
nagyúr
válasz domedee #110476 üzenetére
Ha nincs lehetőség tesztelni, akkor az nehéz ügy, de azért általánosságban, amiről több ember azt mondja, hogy meleg hangú, az az is lesz.
Ilyenkor érdemes ez alapján választani egy eszközt, azt használni, átgondolni, hogy te milyennek hallod és más milyennek írta le. Ezután már lesz viszonyítási alapod és a következő választás jobb lehet.
Én sok eszközt kipróbáltam asztali dac vonalon, de igyekeztem mindig olyan eszközt venni, amiről olyan másik embernek is volt véleménye, amit már el tudtam helyezni a saját ízlésemhez képest. Máshogy nem tudtam volna elkerülni a nagyon nem nekem való dolgokat, de így is volt, hogy kvázi posta fordultával ment vissza.
Sajnos az emberi ízlés és hallás elég eltérő. Ami engem zavar magas kiemelésben, lehet neked fel sem tűnik. Innen jön az is, hogy egyesek szerint a dac-k között már pedig nincs különbség, míg mások azt mondják, hogy azért elég egyértelmű.
Illetve ne felejtsd el, hogy az EU-ban él a 14 napos elállás. Lehet egy posta költséget buksz, de legalább ki tudtad próbálni.
[ Szerkesztve ]
"Odamentem egy párhoz...négyen voltak!"
-
4264adam
veterán
-
domedee
senior tag
Sziasztok, már kérdeztem itt, hogy milyen usb DAC dongle lenne ajánlott. Utazás közben telefonról, illetve laptopról zenehallgatásra. Műfajilag vegyesen, forrásként YT-Music + Flac. Esetleg a jövőben bővülhet még a streaming Spotify, Apple Music vagy Tidal, de még nem tudom melyikkel.
Csak fejhallgatóval (over ear). Jelenleg 1 Sony MDR7506 és 1 Sony MDR ZX750 BT (ezen van 3,5-ös bemenet is, ha nem BT-t akarok), amik vannak és maradnak egy darabig is, mert tökéletesen működnek, a hangjukkal sincs bajom, de.... és itt jön a fő kérdés, hogyan választ az ember, fejhallgatót + DAC/AMP párost ha, ahogyan sokan írják, ha hangban van különbség. Azt nem érzem értelmesnek, hogy megveszi az ember, majd hallgatja, aztán ha nem jön be a hang, akkor vesz egy másikat. Azt meg eladja? Vagy áll benne a pénze.
Szóval a kérdés, mi alapján lehet dönteni, ha kipróbálgatni sem tud az ember annyit, már ha van a közelébe olyan hely, ahol van készleten és kipróbálható. A YT-tesztek, de a neves oldalak leírt tesztjei sem tudják átadni, amit a tesztelő hall, mert ki tudja, az nálam mennyire igaz. Mint például, hogy mennyire analóg vs. HiFi a hangzás, meleg/hideg, kevés basszus, sok magas egy fejhallgatóé + amit ezen elmozdít egy USB DAC/AMP.
Vagy vesz egyet az ember és él a boldog tudatlanságban, mert úgysem kerül elé egyszerre annyi komponens, hogy játszon vele, mi az, ami tetszik, beválik igazán?
-
Polllen
nagyúr
válasz 4264adam #110470 üzenetére
Az aiyima dac, ha jól látom 43 dollárért fejeserősítő + dac, ezt a topping messze lelépi...
A javaslataim:
- alaplapival használod
- Apple dongle dac (az alaplapokat messze megugorja, 20k-ig teljesen jó) - ?5k?
- VE megatron - 50 usd - ezen csak jack vonal kimenet van, de szerintem korrekt cucc, a fejes erősítője is eszméletlen erős, de ezzel vigyázz, mert csak szoftveresen lehet állítani a hangerőt és 1-2 embernél volt már vele gond, hogy teljes hangerőn szólalt meg. (ha csak dac-nak használod, akkor ezzel nem lesz gond, úgyis vonalkimenet kell az L30-nak)
- SMSL SU-1
- Topping E30És ahogy mondtam, amit lehet használtan vedd meg, mert úgy kisebb a bukó, ha nem jön be vagy cserélnéd.
[ Szerkesztve ]
-
4264adam
veterán
Nagyon köszönöm a válaszokat.
Pár hónapja elcsábúltam és hosszú távon nézve ne ezen múljon. Megveszem a Topping E30 + L30 kombót egyszerre 80k.
Már csak a HyperX Cloud2-t kell cserélni a Sundara-ra.
Ahhoz képest, hogy meg akartam úszni kicsi összegből (50k alatt). Ahogy most nézem ez összesen 130k lesz.
[ Szerkesztve ]
-
Polllen
nagyúr
válasz 4264adam #110469 üzenetére
A 2021-s az már jó, nem írtam bővebben, de a szériaszám kezdődik 2012-vel, ami 2020. decembert jelent. A 2021-s évben már mindent javítottak.
Én azt szoktam javasolni, hogy ha vesz az ember egy jobb fejest (a sundara cb-t nem hallottam), akkor érdemes a dac-t is mellé rakni, mert a fejes nem fogja megmutatni igazán, hogy mit tud.
Erről ebben a topikban megoszlanak a vélemények, de én szeretem ha a lánc nagyjából kiegyenlített. (pl. nem használnék 400k-s fejest a legolcsóbb dac-kal a piacon, mint egyetlen megoldás)
30-40k körül az E30 korrekt vásárlás és lesz egy elég jó láncod, amire tényleg nagyon sok fejest lehet kötni.
Ebből a szempontból ne bánd. Illetve ha használtan veszed, ezeket nagyjából ugyanannyiért el lehet adni, nem egyirányú az út, nem lesz bukó vagy minimális.
És a Sundara CB planár, ahhoz meg kell a jó erősítő, uh ebből a szempontból sem hibás a döntés.
-
Beri
addikt
válasz 4264adam #110469 üzenetére
megvettem az L30-at a linkelt teszt eredmények miatt és utána jutott eszembe a DAC résszel kellett volna kezdeni
Sokkal nagyobb a különbség az integrált erősítőd és az l30 között (és minél több póvert kér a fejhallgatód, annál jobban hallod ezt), mint az integrált dac-od, meg bármilyen mesedac között hangban. Ha nincs valami nagyon szembeötlő problémád jelenleg (behallatszik az egérmozgás, stb.), akkor ne fájjon a fejed a dac miatt. -
-
4264adam
veterán
válasz Polllen #110468 üzenetére
Sajnos tényleg elrontottam, mert nem akartam a semmi igényemmel kérdezni, hogy kiváltanám az alaplapi realtek-et amikor egy komolyabb fejest vennék (Ez lenne a Sundara).
40k-ért megvettem az L30-at a linkelt teszt eredmények miatt és utána jutott eszembe a DAC résszel kellett volna kezdeni. (Ennyire tudatlan vagyok)
Holnap kerül csomagfeladásra az L30. DAC-ra pedig szintén ezt a 30-40k-t szánom. Eleve nem is akartam eddig elmenni, de ha már vétettem akkor nem kihátrálok az üzlet elől hanem költök még rá.
Annyit tudok, hogy 2021-es vásárlás és hirdetés alatt áll a HA-n.
E30-ra még nem kaptam választ hogy vehetem így az változhat itteni ajánlás alatt hogy mi legyen.[ Szerkesztve ]
-
Polllen
nagyúr
válasz 4264adam #110467 üzenetére
Igen. Ha mondasz keretet, lehet lesz más ajánlás is.
Annyiban nem csináltál rossz üzletet, hogy az L30 ésszerű keretek között nagyon sok fejest meghajt, így fejhallgató tekintetében nyugodtan vehetsz majdnem bármit 100-150k-ig.
Az L30-n megnézted a szériaszámot? Az ASR-s tesztben is említik, ha 2012 előtti, akkor azt a Topping visszahívta/cserélte.Utólag annyit tudok még hozzátenni, hogy érdemesebb vásárlás előtt kérdezni, és elmondani, hogy mi a kereted és körülírni, hogy mit szeretnél.
Ettől az E30+L30 kombó még jó lesz, csak az árukból lehet más is összelegózni.
-
sas55
aktív tag
válasz 4264adam #110465 üzenetére
Szia!
Nem váltottad ki az alaplapit ez csak egy fejes erősítő. Kell elé egy Dac majd ha ki akarod váltani.(de már most is változni fog a hang)
Maradj a zártnál mert a nyitottból lehet kifelé is hallani és a külső tv zaj bejön.[ Szerkesztve ]
Eladó Harman/Kardon AVR-355
-
4264adam
veterán
Sziasztok!
Végre sikerül hozzájutnom első generációs Topping L30-hoz. [Review] ez alapján vált nagyon szimpatkussá az alaplapi Realtek ALC892 kiváltását szeretném vele meglépni.
Remélem nem hoztam rossz döntést ebben a felállásban:Motherboard ALC892--> RCA Topping L30 input --> Innen megy tovább RCA Edifier R200DB és 6.3mmto3.5mm HyperX CLoud 2-re.
Igény: Egyszeűen a kíváncsiság az alaplapi helyett, és olvastam hogy a Cyberpunk 2077 zenei világa sokat tud előre lépni már a Hifiman HE400SE + Aiyima DAC A2 kombó is.
1.kérdés:
Topping L30 DAC-nak számít vagy rossz döntést hoztam és DAC-t kellett volna keresnem ami az alaplapi kimenet helyett USB-n kommunikál a PC-n?2.kérdés:
Ha már megvan az L30 akkor a hyperx helyett milyen fejhallgató javasolt amivel nem zavarom a panel nappalliban páromat ha TV-t néz én pedig 2m-re ülök tőle a PC előtt?
Nem tudom nézelődhetek-e ebben az esetben nyitott fejhallgatók után vagy maradjak a zártaknál.
Zártnak a hifiman sundara closed-t néztem ki, esetleg más ajánlás vagy más Ohm értékű fejes ehhez az L30-hoz? -
válasz bkercso #110459 üzenetére
Én csak THD+N vs Output Power grafikonokat találtam. A THD+N meg ugye tartalmazza a zajt is, s ugye ahogy tekered fel a hangerőt, az alapzaj egyre kevésbé hallható, tehát nem csoda hogy a THD+N növekszik. S ha ugyanez van a THD-vel is, abból is csupán a józan ész által diktált intuíció következik: az optimális minőséghez egy könnyen hajtható fejhallgatóhoz nem feltétlenül érdemes nagy teljesítményű erősítőt használni. Nem?
[ Szerkesztve ]
Thinkpad P16 eladó: 16(24) mag(szál), 96 GB RAM! | Make Asia Great Again!
-
Mathiask
senior tag
válasz bkercso #110457 üzenetére
"És ugye kisebb teljesítményen nagyobb a THD, csak nem tudjuk mennyivel, mert a hallgatási hangerőn nincs mérve."
vs.
"Az erősítők torzítása kisebb teljesítményen nagyobb, ld. akármelyik adatlapot vagy Audio Science Review mérést pl."
Ezt a csak "max teljesítmény közelében mérnek" dolgot szerintem engedjük el, főleg, hogy te magad is cáfolod. -
bkercso
nagyúr
válasz Dorien #110460 üzenetére
Valóban nem volt jó tesztzene.
De érdekes volt, amit demonstrált és jól meg is mutatta, amit akart.Nem néztem végig, mert sajnáltam is rá az időt meg elég lassú is volt, de talán az kimaradt, hogy a THD nem is a laikus fogyasztók kedvéért lett kitalálálva, hanem tervezési vagy építési hibákat szoktak vele tetten érni.
Durvább példát is hozhatott volna, pl. 1%-os drága csöves vs. 0,001%-os olcsó vacak...kapható az OPA Red2 - Kercso Audio
-
Dorien
veterán
válasz bkercso #110459 üzenetére
Szerintem meg a 3. hallgatható, de amúgy sz@r vót' mind. Az ilyen mesterkélt zenékkel az a gond, hogy nem tudom biztosra, hogy az adott zajt / torzítást valami hiba okozza vagy pedig szándékos effekt...
"Wherever you go - go with all your heart." --- Eladó DCA (MrSpeakers) Aeon Flow Closed planár fejhallgató --- https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/dorien/index.html
-
válasz bkercso #110457 üzenetére
Azt mondta a videós, hogy a legtöbben az elsőt hallják a legjobbnak, és a második és harmadik között már megosztottabbak, de többen a harmadikat tartják a legrosszabbnak.
Illetve most arról beszélsz, hogy melyik tetszik a legjobban, én meg arról, hogy melyik hallható a legjobban. Ez két különböző dolog. Nekem is a harmadik tetszik a legjobban, mert habár iszonyat magas alapzaja van, de legalább nem torzít, és a zajt könnyebb megszokni meg szépen elmaszkolja a hibákat. Amúgy szvsz a második a legrosszabb a recsegésével.
Az erősítők torzítása kisebb teljesítményen nagyobb, ld. akármelyik adatlapot vagy Audio Science Review mérés
Mire gondolsz konkrétan?
[ Szerkesztve ]
-
bkercso
nagyúr
válasz lezso6 #110456 üzenetére
Dehogy értünk egyet!
Viccen kívül egyébként tényleg nem. A 3 demóból a videóban én egyértelműen a harmadikat hallottam legjobbnak (ahogy mondja is a srác, hogy azt szokták), pedig annak a legnagyobb a zaja, de legkisebb a torzítása. A zenével korreláló torzítást jobban hallani, mint a nem korreláló zajt. Hiszen az agy korrelációkat keres.Üresjárati zaj max IEM-ekkel elképzelhető manapság szerintem. Vagy érzékeny PA hangszórókkal.
Az erősítők torzítása kisebb teljesítményen nagyobb, ld. akármelyik adatlapot vagy Audio Science Review mérést pl. A legzavaróbb keresztezési torzítás abszolút mértéke pedig nem jelfüggő: vagyis nagyobb jelnél relatíve kisebb. (Persze lehetne rendesen biasolni, hogy ebből ne legyen gond, de az meg fűt...)
[ Szerkesztve ]
-
válasz bkercso #110455 üzenetére
Nem kötekedni akartam. Ez egy érdekes téma amit felhoztál. Abban ugye talán egyetértünk, hogy a SINAD-ból a zajt jobban halljuk, mint a harmonikus torzítást, lásd demók. Amikor üresjáratban van a készülék, akkor ugye az alapzajt halljuk, tisztán. Annyiból azért fontos, hogy ne legyen zavaró.
Az nekem furcsán hangzik, ha egy erősítőnek jobban hallható a harmonikus torzítása mondjuk 10 mW-on, mint 1 Watton. Eszerint akkor a torzítás is lehet hasonlóan abszolút, mint az alapzaj? Mert az ugye valóban jobban hallható halk részeknél. De a harmonikus torzítás az jelfüggő.
-
bkercso
nagyúr
válasz lezso6 #110454 üzenetére
Akkor nem hallgatjuk.
A halk részeket nem úgy kell érteni, hogy 5 perc után van egy halkabb rész, hanem minden másodpercben a másodperc elég jelentős részében halkan szól a zene a hangosabb részekhez képest. Szóval ha mondjuk 10mW és 1W közt ingadozik a teljesítmény, amikor hallgatom, akkor 10mW-on meghatározó a torzítás és nem 1W-on.De ki mér 10mW-on? Ugye!
[ Szerkesztve ]
-
bkercso
nagyúr
válasz Polllen #110407 üzenetére
Nem csak ez a baj a mérésekkel (bár informatív a videó ). Az egyik legnagyobb baj szerintem, hogy ott mérik a torzítást, ahol a legkisebb, vagyis max. teljesítmny közelében, holott az idő legnagyobb részében csak kb. 1/1000..1/100 akkora teljesítményen szól a cucc (egyrészt a dinamika miatt, másrészt, mert nem max-ra csavarva szoktunk zenét hallgatni). És ugye kisebb teljesítményen nagyobb a THD, csak nem tudjuk mennyivel, mert a hallgatási hangerőn nincs mérve.
-
xmad
őstag
sziasztok!
Fosi Audio MC331 - használ valaki? illetve milyen 2.0 hangfalakat lenne érdemes venni mellé?
-
stellaz
veterán
-
-NoVa-
addikt
válasz lezso6 #110445 üzenetére
Ó, dehogy. Nem verekedés, hosszan elhúzódó lényegtelen civakodás. Aranyos nézni, csak nagy zajjal meg porral jár, aztán senki nem nyer vele semmit sem, sőt, inkább mindenki veszít. A lányomat szoktam helyretenni, ha így veszekszik, hogy hiába van bármiben igaza, mindegy, hogy teljesen, vagy részigazságokban, vitakultúrában már rég veszített, onnantól szinte lehetetlen normálisra visszaterelni a kommunikációt. Csak ő hatodikos, így még lehet etéren nevelni.
-
válasz bitrograde #110438 üzenetére
Rosszul érzed. És ostobaságokat írsz. Azt most szándékosan nem írom le, hogy pontosan hol írtál ostobaságot és miért, ha már te sem szoktad.
-
válasz stellaz #110437 üzenetére
Még az is szakmázásnak számít, ha akkora hülyeséget ír valaki, hogy itt mindannyian egyetértünk, hogy az. Mert nem a hozzászólás szakmai megalapozottsága számít, hanem az hogy maga a téma szakmai.
[ Szerkesztve ]
-
bitrograde
senior tag
válasz nLali #110432 üzenetére
Kicsit én is úgy érzem, hogy előkerült néhány magát szakmainak tituláló fórumtárs, és ettől mindjárt úgy kellene éreznie magát az itt fórumozgatók egy részének, hogy ő bizony nem szakmai hozzászóló, miközben így is alig győzni itt a szakmaiatlan (légből kapott félinformációkon alapuló, sem elméleti, sem tapasztalati úton nem igazolható) tartalmak kiigazítását az, akinek erre lenne igénye. Lásd még szimmetrikus kábel jósága, tartalomszolgáltatók hangnormalizálása, stb.
És az már többször le lett írva, hogy nem a kétellyel, hanem általában a hozzá nem értéssel van a gond (kétkedni a hozzá nem értő is tud; a hozzáértők is lehetnek tapasztalatlanok, s így nem képesek belátni saját tudásuk korlátait; nem is beszélve természetesen a lelkes, mindent nagy kanállal megzabáló, ködképeket kergető laikusokról, bár talán ez utóbbiakból van itt a legkevesebb).
Szóval semmi baj nincs azzal, hogy ez egy olyan fórum, ahol "szakmabeliek" (de kevesen vannak) és hobbisták beszélhetnek és talán szót érthetnek egymással. Ez miért kellene fájjon bárkinek, ha már egyszer így alakult. -
nem az a gond, hogy műszakilag kifogásolható, szakmaiatlan tapasztalatot mer leírni az arcátlan népség?
Nem, legalábbis részemről ez soha nem volt baj. A probléma azzal van, hogy ha valaki az adott tapasztalatot ezt cáfolná, akkor okoskodó gedvának minősítik. Függetlenül attól, hogy amúgy kinek van igaza, már ha egyáltalán lehet igaza bárkinek is.
-
Igen. De amúgy meg szerintem ez egy szakmai topik. Ugye jellemzően szokott lenni néhány topiknak OFF párja, ahol a szakmaiban aktív emberek beszélgetnek a BÁRMIRŐL. Ez meg nem ilyen topik, hisz a címéhez erősen kapcsolódik a téma. Tehát nem arról beszélgetünk, hogy pl mit ettünk ma, meg hogy hova vittük nyaralni a gyerekeket.
-
válasz nLali #110426 üzenetére
Bárki beszélgethet, nem erről van szó, hanem a téma megfelelő helyéről. Hogy ha ez a topik nem szakmai, akkor nem a SZAKMAI Multimédia, életmód, 3D nyomtatás fórumon belül kéne lennie, hanem valamelyik közösségiben a Fáradt gőzön belül. Ennyi, semmi több.
[ Szerkesztve ]
-
-NoVa-
addikt
Rádugtam most 8 Ohmos planárt is az érzéketlenebb fajtából, a hírhedten nehezen hajtható Tin P1-et. Meg akkor már eljátszottam a desktop móddal is.
Ez az IEM-ek között egy szokatlan cucc, leginkább a TMP Ant-ról érzi magát jól, vagy egyéb, rengeteg wattos forrásokról. Vagy egy Full Digital Amplifier ideális alá, azokkal ki lehet hozni belőle fantasztikus hangot, jobban illenek a planarokhoz. Méret-referenciának ott van fölötte egy 14.8mm-es planar driver bontva, ez meg házastól akkora.Na ez sem váltja meg a világot. Elzenél táp nélkül is, picit jobban erőre kap táppal, de messze áll attól, amit planar alá szívesen teszek.
Az AKM-es nagytestvér mellett a BTR17 külső tápról picit agresszívebb, dögösebb. Szerettem a Q7-ben lévő ES9038PRO -t is, ez az ES9069Q elég közeli rokon. Az AKM-es Q15 lágyabb, visszafogottabb, ez karcosabb, és innentől párosítás kérdése, melyik jobb. Meg ugye a picit nem lehet pusztán DAC-ként, vonalkimenetként használni, míg a nagyot főleg úgy járatom, de pici asztali / hordozható felhasználásra 300 Ohm alatti dinamikusokkal ez egy jó kompromisszum.
-
nLali
őstag
válasz lezso6 #110424 üzenetére
Vagy hagyni a csudába, hogy az emberek kedvük szerint beszélgessenek fejhallgató erősítőkről és dacokról.
Nem ellenőriztem, de vallás csoportban sem csak papok, főzős csoportban sem csak szakácsok beszélgetnek. Ott a műszaki topic. Az hifis és szakmai is. Majd akinek ez nem felel meg az alacsony színvonal miatt, az át fárad oda tudásért. Mit erölködtök, nem értem.Bérelhető reklámfelület
-
stellaz
veterán
válasz fehér_ember #110419 üzenetére
Hát ez kemény, fel év alatt sok munkával és szakmai megfontolással, de sikerült negyedelnie az értékét
80-ért amúgy nem is tűnne rossz vételnek, főleg valami cuki gyerekszobába -
nLali
őstag
Biztos, hogy valódi, megoldandó probléma, amit kifogásolsz?
Értékelhető ez a megjobbító szándék, de marginális kisebbség képviseli ezt az álláspontot.
A többiek szerintem kb jól érzik itt magukat.
Miért nem javasolsz egy szakmai összefoglalót? Annak megírását? Mindjárt költözzön társalgós topikba mindenki..Bérelhető reklámfelület
-
válasz fehér_ember #110420 üzenetére
Szerinted.
-
fehér_ember
addikt
válasz stellaz #110414 üzenetére
Példa a vudu hasznosságára használtpiacon:
Látod mennyit csökkentett az áron [linkE] --> [linkU]
Amúgy "patkányokban" nyilván nem homok van, azt hangdobozállványokba szoktak egyesek tölteni. Én örülök hogy anno még olyan fórumra keveredtem (hifiről általánosságban), ahol kevésbé korlátozott volt a csevej és így olyan dolog is látóterembe kerülhetett amivel kapásból nem is jutott volna eszembe foglalkozni.
Van még hifiről hifisen topik is. Talán ott még szabadna nem műszaki szemmel is beszélgetni.
A többinél témaösszefoglalókba bele kellene írni hogy milyen feltételek teljesülése (vaktesztek, mérések ...stb.) után és milyen végzetséggel szabad kinyilatkoztatni.[ Szerkesztve ]
-
stellaz
veterán
válasz liszi70 #110415 üzenetére
A másik topikkal kapcsolatban írtam, mert szóba került az is.
Szerintem alapvetően a kábelek itt is a kényelem, bling bling faktor miatt kerülnek elő, de ha nagyon gonosz akarkok lenni, akkor mondhatnám, hogy hangfalas rendszernél még ez is bullshit, mert ott aztán ha egyszer beüzemelted, akkor rohadtul mindegy, hogy milyen a kábel kivitelezése, elég ha jól szól, a többi szintén csak ezotéria, semmi köze a műszaki részhez. A fejeseknél legalább az ergonómia tényleges tartalommal bír.
Tapasztalatom szerint tényleg van különbség egyik másik kábel között, ha egyik másik fülesre van dugva. Más kérdés, hogy ennek a jelentőségét megítélni már nem akarom, mert néha apró dolgok döntik el, hogy valamit szeretünk vagy sem. Pl, nálam a FatEarth eleve sok mélyet ad, de van olyan kábel, amivel csak picit ad többet, de az így már átbillen a túl sokba. Nálam. Másnál meg lehet, hogy tök mindegy lenne. Ahogy más esetekben nekem sem számít ennél nagyobb különbség sem, akár hallom, akár nem.[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz stellaz #110414 üzenetére
Ezt most melyik mondatomra reagáltad? Más témát hoztál be, de tőlem mehet.
"abban a topikban is ugyanúgy veszik a drágább kábeleket"
Nem jellemző, de előfordul. Designe, prémium-feeling, kivitelezési minőség stb. alapján. Viszont senki nem hiteti el magával, ezáltal másokkal sem, hogy mennyit javított a hangon, ha nem végzett erre vonatkozóan objektív tesztelést.
"itt sincsen vodoozás"
A voodoo mindenkinek máshol kezdődik, bizonyos szempontól van itt is. De egyetértek, a legszélsőségesebb formája ritkán jelenik meg.
lapalapa:
Látod az aláírásomat? Csak neked.[ Szerkesztve ]
Szerintem.
-
stellaz
veterán
válasz liszi70 #110411 üzenetére
Mondjuk annyiban nem értek veled egyet, hogy abban a topikban is ugyanúgy veszik a drágább kábeleket, ahogy olvasom, illetve itt sincsen vodoozás, legfeljebb a kábelek és a streamerek hangján megy némi vitatkozás, de az ugyanúgy műszaki kérdésé kör. Itt nem szoktam olyat olvasni, hogy milliós tápkábel csodát tett, meg 50 ezres homokzsák kell az erősítőre, amit előtte felszentelt egy budhista pap a könnyeivel és hasonló okkultizmusokat.
Ha pedig valaki nem ért a műszaki részéhez, akkor az nem fog feltétlenül műszaki diskurzust folytatni ebben a témában, maximum pongyolán.
Az AB teszteket én is támogatom, de van az a kitételem, hogy többször is azon kaptam magamat, hogy ha egymás után kipróbálok két eszközt, akkor lehet, hogy ott és akkor nem fedezek fel lényeges különbséget, de amikor hosszan hallgatom, akkor pedig mégis egyiket vagy másikat rendre jobban élvezem, kevésbé fáraszt, stb.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz bitrograde #110412 üzenetére
"Van különbség tapasztalat és tény, vélemény és releváns magyarázat között - nyilván."
Van.
"Már csak az a kérdés, hogyan döntöd el, melyik melyik. Abból a fotelból, ahol ülsz."
Egyrészt nem dönti el senki fotelból. Fotelból csak fel tudod hívni a figyelmet az eldöntés fontosságára. Másrészt az eldöntésre vannak objektív módszerek, sajnálatos, hogy ezek puszta említése is anginás dührohamot okoz egyeseknél.
[ Szerkesztve ]
Szerintem.
-
bitrograde
senior tag
Van különbség tapasztalat és tény, vélemény és releváns magyarázat között - nyilván. Már csak az a kérdés, hogyan döntöd el, melyik melyik. Abból a fotelból, ahol ülsz.
-
nagyúr
válasz nLali #110410 üzenetére
"ott is megy a szakmaiatlan társalgás "
Mármint az offról beszélsz, mielőtt ez a félmondat bárkinek indokolatlan önigazolást nyújtana. Persze, van off ott is, meg máshol is. Az off, a társalgás szerintem nem probléma egy bizonyos mértékig, persze mindenkinek más az ingerküszöbe. Inkább az a zavaró, ha nem tesszük offba az offot. De a legzavaróbb, amikor indokolatlanul tesznek offba nem off posztokat, valamiféle túlzott "szerénység", félreértelmezés, vagy tudja fene, mi okból. Szerintem a határterületek is on.
mindenkinek magánügye a véleménye
"Nem magánügy, mert tényként kezelitek és másoknak tényként magyarázzátok be."+1
[ Szerkesztve ]
Szerintem.
-
nLali
őstag
Nézd meg az első hsz-t. 16 évet már megélt ez a topik. 16 éve működik társalgóként. Véleménykülönbség miatt a topiklakók nagyja költözzön? Ugyan már.
Ott a Hifi műszaki szemmel topik. Az nem elég műszaki? ( ott is megy a szakmaiatlan társalgás ) Marad minden.[ Szerkesztve ]
Bérelhető reklámfelület
-
Polllen
nagyúr
Myths about measurements - headphones.com - Golden Sound
Szerintem egészen korrekt videó a mérésekről, meg arról hogyan lehet érdemes ezeket kezelni. Dac és fejhallgató méréseket is hosszabban kiveséz.
-
-NoVa-
addikt
Elsősorban a Beyerdynamic Xelento első és 2. generációval (16 Ohm mindkettő), utóbbival teljesen jó a szinergia, az első generációs melegebb hangú DAC-cal jobb. Mellette a Tulku féle G7 sokarmatúrással, és a Shuoer EJ07 az hibrid DD, 2 sonion BA, és 4 Sonion elektrosztatikus driver. Ez 32 Ohm, egész jól zenél 100mW-al hajtva is, de inkább közel 2x 3W-al teljesedik ki. Ennek megfelelően elég jól szólt, de nem váltotta meg a világot.
Akad még Etymotic, Periodic Audio BE, meg pár egyéb IEM még itthon, de csak a néhány legfontosabbal hallgattam meg eddig, nincs végtelen időm sajnos.
Illetve ha fej, a Grado Hemp most az egyetlen fejesem kéznél, a HiFiMan-em eladtam, most épp elég egy fejes.
[ Szerkesztve ]
-
-NoVa-
addikt
Ne tévesszen meg a specifikáció, lényegesen jobban, áthatóbb erővel zenél kis és nagy ellenállású cuccokkal is, mint a BTR15, és nem desktop módban. Ez a baj a számokkal az elmesélt vagy személyes élményekkel ellenben, félrevezet. Szépen mutat a peak 400mW teljesítmény a Cayin donglémnél is, aztán a gyengébbik DAP-om 320mW-al is sokkal jobban hajt meg 300 Ohmos dolgokat, mert bírja kondikapacitással a tartós terhelést. Alapvetően hordozhatónak szántam, így nem is teszteltem külső táppal a hangját, arra ott a Q15-öm.
-
Beri
addikt
válasz -NoVa- #110357 üzenetére
Cuki a btr17, az a tekerőgomb minden pénzt megér, csak kár, hogy akkuról oda a fele póver... gyakorlatilag a btr15 combosabb kábel nélkül, pláne kis ellenállásba. Amikor kijött a promóanyag, megörültem, hogy itt az upgrade, de ha be kell dugni a kábelt, akkor kb. mindegy, hogy van-e bt...
Kíváncsi vagyok, mi lesz (és mekkora lesz) a következő lépcső a fiionál donglifronton. Nagyot ütött a ka15 is, a ka17 is barominagy vétel. Hízlalhatnának nekem valamit a planárjaimhoz
-
Beri
addikt
válasz nLali #110333 üzenetére
Ez nem szakmai topik. A topik témája iránt eseti vagy rendszeres érdeklődést mutató emberek társalgója.
Javaslom társalgó topic létrehozását a célra, a szakmai topic szétoffolását meggátolandó. Ha gondolod, segítek megkreálni. További tippekért, trükkökért please like and subscribe -
kecstama
tag
Új hozzászólás Aktív témák
Hozzászólás előtt olvasd el az összefoglalót!
A topikban terméket, munkát, szolgáltatást hirdetni tilos!
- Elemzés Erősítők tápellátása 2.
- Tudástár Parazitaeffektusok az áramkörben 1.
- Tudástár Melyik áram merre folyik a NYÁK földhálózatán?
- Tudástár Erősítők tápellátása
- Bemutató DSD: divatőrület vagy a zene új dimenziója?
- Google Pixel topik
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Gaming notebook topik
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Elektromos autók - motorok
- Wise (ex-TransferWise)
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- CES 2025: elkötelezett a Legion Go sikere mellett a Lenovo
- GTA V
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest