- Milyen TV-t vegyek?
- Kiszáll az optikai meghajtók piacáról a Pioneer
- 3D nyomtatás
- Elkészült a nagymama hardverbefőttje
- Tápválasztás PC-hez: ne ezt rontsd el – Tech Percek #8
- Apple MacBook
- Milyen egeret válasszak?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
-
PROHARDVER!
Autóhifi
Új hozzászólás Aktív témák
-
PiciPeti
őstag
Én is tőlük vettem. Rendesek, segítőkészek voltak. Kb fél órát beszéltünk telefonon, hogy mit is lenne érdemes vennem...
-
borat26
aktív tag
válasz
prmcsk #25795 üzenetére
Sziasztok!
Ugye fejegység vásárlás előtt állok és van ezzel kapcsolatos kérdésem. Több webáruház jóval olcsóbban tart azonos terméket, mint helyi bolt. Ezzel eddig nincs is probléma.
De JVC KD-X40 Pécsett és árukeresőn(tekerj kicsit lejjebb). Szóval majd 10.000 HUF a konkrét különbség. Nem gyanús a különbség? Engem zavar. Vásárolt már valaki ilyen webshopból? Összehasonlítottam az X30 és az X50-es fejegységek árait is, de ott csak pár ezres a különbség.
Lehet, érdemes ezekből a webáruházakból vásárolni? -
-
Joe fiú
senior tag
válasz
prmcsk #25792 üzenetére
Röviden és tömören azt írja, hogy meg kell találni az arany középutat, az sem jó, ha kisebb az erősítő RMS-e mint a hangszóró RMS terhelhetősége, és a felhasználók miatt az sem jó,ha nagyobb egy erősítő kimenő RMS teljesítménye mint egy hangszóró RMS terhelhetősége, de az utóbbi kevésbé gond egy olyan felhasználónál aki nagyjából ért is valamit a dologhoz, így kevésbé valószínű, hogy megsüti a tekercset.
Kb. ezt írták. -
zetecR
addikt
válasz
kavics325i #25782 üzenetére
"pancsi utána vacsi a kollégákkal"
fordítva durvább lenne...
-
zetecR
addikt
-
-
pps1
senior tag
válasz
Peti66 #25783 üzenetére
Volt már 2, de elcseréltem a megszerzés napján egy barátommal a K12-re.
Még SPL-eztünk, és ugyanabban a kategóriában rendesen agyonverte eredményben az SPL Dynamics 400.2-őt. 0,5 dB-t vert rá. aki jártas ebben tudja, hogy azt kireszelni nem piskóta.
De ez mind másodlagos, mert engem a hangja fogott meg.Ez Németországból való, persze használtan.
Most nézegetek egy Earthquake PA 2300-on.
-
borat26
aktív tag
Sziasztok!
A héten beszerzem a JVC KD-X50 fejegységem. Mivel fejről tudom majd vágni az első szett és a mélynyomó frekiét, így lenne pár tisztázandó dolog.
Az erősítőm két csatornáját állítsam Full frekitartományra? Ilyenkor mindkét szűrő potmétere teljesen mindegy hogy hol áll?
Igazából ez új helyzet, így tényleg tisztázni szeretném a tényeket. -
kavics325i
őstag
HÁHHHÁÁÁ!!!Itt az én emberem. Pontosan!!! Amikor jön egy egyen jel akkor úszik minden. Az erősebb erősítő valszeg jobban kontrollálja a "gyengébb" hszt!
(#25769) OsynhoA gyengébb erősítő teszi e tönkre az erősebb hszt?? Így fordítva gondoltam...pancsi utána vacsi a kollégákkal -
pps1
senior tag
válasz
Osynho #25766 üzenetére
Az erősítőt méretezzed túl. A legtöbb hangszóró a kevés teljesítménytől és a ROSSZ BEÁLLÍTÁSTÓL hal meg, nem a sok W-tól.
Kis erősítőről 500 W agyon tekerve kocka jeles lesz, elfűti a tekercset, ami nem csak fel - le fog mozogni, hanem oldalirányban is.
Nagyobb erősítő kis torzítással, stressz mentesen adja le az említett 500 W-ot. -
Osynho
addikt
Remélem, hogy nem lesz baja, 1 éve használom így, nem volt még gond. Mondjuk nem vagyok az a remegő rendszámtáblát videózó, majd cd-ket a reflex lyukban összetörő "zeneszerető felhasználó", szóval lehet nem én vagyok a szegmens releváns mintapéldánya.
A kérdés az volt, hogy mindenképpen ártalmas-e a nagyobb teljesítményű erősítő, illetve mikortól öli meg a hangszórót az erősítő. Szobai hifinél nehéz megoldani azt, mint pl egy fejnél, hogy belövöm a gain-t a maxra, és utána nem lehet gond.
Szereztem egy zárt ládát, majd átteszem bele szubot, remélem szebb hangja lesz, mint a mostani nyomi reflexben. -
prmcsk
addikt
-
zakk08
csendes tag
válasz
Osynho #25769 üzenetére
Nem okoz,ha nem tekered állandóan maxra a hangot meg az EQ-t ,mert ilyenkor, ugye mivel az erősítő gyengébb hajlamosak az emberek odacsavarni rajta mindent hogy döngesse a hangszórót,és lehet hogy füllel nem hallatszik semmi,de könnynen túlvezérlődhet a hangszóró és füstölögni kezd
-
Osynho
addikt
válasz
prmcsk #25771 üzenetére
Magnat RX44, 4x125W, 325W hídban, 4 ohmon (tudtommal
) 2x40A biztosíték.
-
prmcsk
addikt
válasz
Osynho #25766 üzenetére
Az user error csakis "tankagyúaknál és tüzér fülűeknél" léphet fel.
Nálam mindig a hangszóró tudott többet, az erőlködőnél és szerintem így oké.
Biztos, hogy 325Watt RMS az, amivel hajtod, vagy ez "gyári adat" ? Az erőlködödben, ami a mélyet hajtja, mekkorák a biztosítékok és analóg e ?
Biztos, hogy nem...
-
Osynho
addikt
válasz
kavics325i #25767 üzenetére
Tehát, hogy a nagyobb terhelhetőségű hangszóró okoz-e károsodást a gyengébb erősítőnek?
-
zakk08
csendes tag
-
Osynho
addikt
Elméleti kérdés a hozzáértőkhöz (egy kis vita miatt
):
Nagyobb teljesítményű erősítő hosszú távon mindenképpen káros-e egy rákötött hangszóróra (különösképpen sub-ra gondolok)? Szóval, ha az erősítő erősebb, mint a hangszóró rms terhelhetősége, az káros-e?Egy-két vélemény:
"Az azonos vagy kisebb teljesítményű hangfal biztos hogy megfog halni. Ugyanis hiába bírná alacsonyabb hangerőn. Mindig lesz egy pont, amikor a tulaj nem tudja megállni, és feljebb tekeri (tisztelet a kivételnek)."Szerintem ez esetben juzer error van, nem az erősítő a hibás. H atúlterheli valaki, persze, hogy kifingik.
"Kisebb teljesítményű hangszórónál leég a hangszóród. Ha szerencséd van szakadásosra ég, és a végfok megússza. Rosszabb esetben rövidzár lesz a hangszóró helyén, és ha ez ellen nem védett a végfok, az is leég."
Ezt meg nem hiszem. Én 325W rms-es hajtok egy 275W-os mélyládát, de nem panaszkodik eddig. Van valami félnivalóm? A házimozi erősítőm is jóval nagyobb teljesítményű, mint a háttér, illetve centeer sugárzóm (igaz, ott nem sok mély van).
-
zakk08
csendes tag
válasz
kavics325i #25756 üzenetére
Akkor pl. ha egy autohifis teszt cd-n lévő pink noise-t használok,és úgy mérek rá az RCA-k ra?Így már sinus voltot kapok,vagy ehhez kell valami rózsazaj generátor szerűség?
-
zakk08
csendes tag
válasz
prmcsk #25754 üzenetére
Akkor az alapján amit leírtál, ha csak simán a multiméterrel rámérek az RCA kimenetre akkor megkapom hány V a kimenő feszültség. Na és ez az amit nem tudok hogy ez a kimeneti feszültség Voltban mérve, ugyan az a Volt ami a kimenő jelszint mértékegysége?Remélem érthető volt
Vagyis ha egy multiméterrel 20V-os DC állásban mérem az RCA kimenetet akkor megkapom a kimenő jelszintet? Az 50 Hz helyett nem jó ha pl. CD ről zenét adok neki és úgy mérek? Mert végülis használat közben sem mérőjelet hallgatok
-
prmcsk
addikt
válasz
zakk08 #25753 üzenetére
Hát így elmondva, (bár még nem csináltam) a következőt próbálnám meg:
Valamilyen jelforrásból mondjuk folyamatos 50Hz-et adnék ki és minimumtól kezdve tekerném a hangerőt max.-ra. Közben persze egy multiméterrel 20 volt DC méréshatárban mérném az RCA-n a kimenő feszültséget.
+ a belseje, - a külseje...Ötletnek jó ez ?
-
zakk08
csendes tag
válasz
prmcsk #25752 üzenetére
Igazából annyi a dolog hogy a gyári fejegység hangszórókimenetére kötök egy jelszint átalakítót, most kényszer megoldásként,ideiglenesen,hogy erőlködőről menjen a rendszer,mert ugye a gyárin nincs RCA kimenet, és arra lennék kíváncsi hogy az átalakítóból mekkora jelszint jön ki.
-
zakk08
csendes tag
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem,hogy egy fejegység kimenő jelszintjét milyen műszerrel lehet megmérni?
Új hozzászólás Aktív témák
● A topikban TILOS hirdetni!
● Az összefoglaló elolvasása kötelező, a legtöbb kérdésre választ kapsz.
● Az összefoglalóban megtalálható kérdésekre NEM válaszolunk.
- Milyen TV-t vegyek?
- Kiszáll az optikai meghajtók piacáról a Pioneer
- 3D nyomtatás
- AliExpress tapasztalatok
- Elkészült a nagymama hardverbefőttje
- Tápválasztás PC-hez: ne ezt rontsd el – Tech Percek #8
- Apple MacBook
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
- Víz- gáz- és fűtésszerelés
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 12400F 32GB DDR4 512GB SSD Intel ARC A770 16GB Rampage SHIVA 650W
- BESZÁMÍTÁS! ASUS B460M i7 10700 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1080Ti 11GB KOLINK Observatory TG TT 600W
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H170M i7 6700 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1660 Ti 6GB KOLINK Observatory Lite TT 500W
- BESZÁMÍTÁS! ASRock A520M R3 3100 16GB DDR4 512GB SSD RX 6500XT 4GB BitFenix Neos Thermaltake 500W
- BESZÁMÍTÁS! Asus H110M i5 7400 8GB DDR4 250GB SSD 1TB HDD GTX 1650 4GB ZALMAN S3 TG Chieftec 600W
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
- ÚJ Dell Latitude 14 5450 - 14" FullHD IPS - Intel Ultra 5 135U - 16GB - 512GB - Win11 - 2.5+ év gari
- AKCIÓ! ASUS PRIME Z390-P i5 8600K 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600 8GB GDDR6 DEEPCOOL Matrexx55 630W
- Csere-Beszámítás! Kezdő Gamer számítógép. I5 6400 / GTX 1060 3GB / 16GB DDR4 / 250SSD + 1TB HDD
- Bomba ár! HP Elitebook 850 G3 - i7-6GEN I 16GB I 256GB SSD I RadeonI 15,6" FHD I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest