-
PROHARDVER!
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Miért ne működne? Mitől függ a működése? Azt láttam, hogy hogy van egy csomó feltételes definíció ESP32 vs ESP8266, de azon kívűl mi kell még hogy UNO-n is fusson?
Vagy fordítsuk meg. Létezik olyan ESP32(ESP8266) aminek ethernet portja is van?Gergosz2
Köszi! Ha 341kB a program mérete, miért szükséges a 4MB-os verzió az ESP8266-ból? -
Hat az Arduino Uno az adatlapján ennyi flasht ír.
Merthogy látszólag működik a rajta futó program (csak a jövőhéten tudom kipróbálni, hogy tényleg csatlakozik-e a keverőhöz, és azt teszi amit ígér), és ezt akarom átalakítani úgy, hogy ethernet kapcsolaton keresztül működjön. Eddig csak az Uno-hoz találtam ethernet shield-et, ezért keresek nagy flash-es Uno-t.
-
Köszi a tippeket infókat!
Mikro USB van rajt.
A kábel amit használok nem csak tölti, de látja is a telefon tartalmát, szóval valószínűleg van benne adatkábel, és a PC USB pontja sincs hazavágva. Persze ettől még a Pro mikro portja lehet, hogy kakukk.Nem tudom hogy eredetileg jók voltak-e, mert sokkévvel ezelőtt a fiókban vannak. Anno egy C64SD kártya olvasót próbáltam készíteni. Valószínűleg az image írásakor hibáztam nagyot, és a bootloadert is felülírtam, meg még kitudja mit lehet elrontani.
Köszi a linkeket is, de az inf fájlokat nem eszi meg a W11, nincs digitálisan aláírva, és mint írtam, nem is jelenik meg az eszközkezelőben, mint ismeretlen eszköz.
-
dew28
aktív tag
Nekem olyan kereknek tűnik. 🤔
mert fejjel lefele vanA C csatlakozóba is csak az usb 2.0 lábak (D+, D-) szoktak bekötve lenni.
Biztosan letezik, de en meg nemtalalkoztam olyannal, hogy csak 5 laba van es typeC@Tankblock:
USB C ben nincs benne az a kivágás a tetején amit a képen látsz..... microUSB meg az tartja a helyén a plugot....
Amphenol pl gyart felul 'kivagott' typeC aljzatot, bar mashova esnek a 'lyukak'@cigam:
Sosem voltak jok a pro minik? vagy eloszor meg tudtal rajuk feltolteni valamit? -
-
-
Janos250
őstag
Ha ott vannak a fájlok, ahol az ino, akkor idézőjel, egyébként kacsacsőr. Régebben én is szívtam vele, mert az ESP32 is összevissza rak könyvtári fájlokat. Ezért én nem kínlódok vele: vagy átteszem az ino mellé - akkor mellesleg szerkeszthetem is az Arduino IDE-ben - vagy megadom a teljes elérési utat.
Például találomra így:C:\Arduino\arduino-1.8.19\portable\packages\esp32\hardware\esp32\2.0.11\tools\sdk\esp32\include\driver\include\driver\sdio_slave.h
-
Postas99
senior tag
Google Translate. Az a durva hogy nekem a chrome automatikusan felkínálja hogy angolra fordítsa le az oldalt. DE ha nem így működne, akkor
[IDE] kattintva bemásolod az URL-t és a kiválasztott fordítandó nyelv alatt megnyitod az URL-t és lőn a teljes oldal szépen ugyanúgy formázva megjelenik olyan nyelven amit szeretnél. -
tibi-d
tag
Lassan körvonalazódik valami koncepció. Ébresztésre mágnes/reed, vagy fényforrás fotodióda kombó lehet megoldás. A nedvesség mérésre a net felkínál egy SMH-13-M egységet. Ennek van jóárasított verziója is. Szerintetek megfelelhet egy minimál koncepciós változathoz? Az analóg jelek feldolgozásához, és a kommunikációhoz melyik mikrokontrollert célszerű választani?
-
tibi-d
tag
Az én elképzelésem is hasonló elven működne. A rekesz elhaladását detektálná egy opto kapu. Amikor odaér a rekesz, a szállítószalag alá tett indukciós tekercs gerjesztést kapna, ami feszültséget indukálna a rekesz aljára szerelt másik tekercsben. Ez annyi energiát átadna a rekesz elektronikának, hogy az be tudna kapcsolni. Sajnos a rekesz nem áll meg az érzékelési pontnál. Ezért egy pl. 18650 akksit beraknék a dobozba. Amikor a mérés befejeződne, akkor egy soros protokollal modulált 866Mhz-es FM adóval kisugároznám az adatokat. Amikor végzett a proci megszakítaná saját tápját. Ez max 10-15 mp alatt lezajlana, a rekeszek kb. 30 másodpercenként követik egymást. Így az is biztosítható lenne, hogy csak egy rekesz legyen aktív. Ha a működés alatt feltételezek 200mA-t, akkor a 3 hónap alatt kb. 0.4Ah energia fogyna el. Ezt a leggyatrább akksi is elbírná. A mérőelektronika kiválasztása az igényelt pontosság, és büdzsé függvénye lenne. A procinak nem kéne nagyobb, mint egy AVR pro mini. De bármi más elképzelés is focizhat.
-
Postas99
senior tag
Régebben foglalkoztam ezzel a témával.
[Ime a szenzor]Ez már több éves találmány, a kínaiak innen koppintottak. De a fejlesztő mindent közkincsé tett a [GitHub-on]
Mellékelt Arduino kód megtalálható az oldalon.
1 db olcsó Bluetooth-ot tudó eszközre [Ime 1 egy arduino compatible] fel kell fűzni 4 érzékelőt.
Ez már BLE5.4 -et is tud.
Ez már kommunikálhat egy központi eszközzel.
Bár igaz hogy csak 4 cserép virág adatait fogod elküldeni. Ehhez vagy egy CR3232 elem vagy egy 18650-es akku egy töltővel egybekötve ha esetleg tölteni is kéne a cuccot. Ha csak napi 1* kell mérni az akku sokaig bírni fogja. -
its_grandpa
tag
Felraktam párat a játszós Domo dashboardra, most készült.
A sárgák az enyémek, a -152.5 dekódolási hiba, legalábbis remélem, mert egyébként valaki megfagyott :)
De egyébként sok más üzenet is érkezik, elég nagy itt a 433Mhz-s "zaj".
A vezeték nélküli csengőm jelét rc-switch-el "grabbelve", pár sorral simán lehet send-elni, csenget is szépen.
Grab részlet:Decimal: 7915795 (24Bit) Binary: 011110001100100100010011 Tri-State: not applicable PulseLength: 551 microseconds Protocol: 5
Raw data: 7740,328,808,900,256,896,252,900,......................
Decimal: 7915795 (24Bit) Binary: 011110001100100100010011 Tri-State: not applicable PulseLength: 250 microseconds Protocol: 1
Raw data: 7756,300,836,888,264,888,264,888,......................
Arduino kód részlet:mySwitch.setPulseLength(551);
mySwitch.setProtocol(5);
mySwitch.send("011110001100100100010011");
mySwitch.setPulseLength(250);
mySwitch.setProtocol(1);
mySwitch.send("011110001100100100010011");
Ez egy érdekes msg a soros port konzolról:N: Send on /RTL_433toMQTT/Interlogix-Security/motion/400405 msg {"model":"Interlogix-Security","subtype":"motion","id":"400405","battery_ok":1,"switch1":"OPEN","switch2":"CLOSED","switch3":"CLOSED","switch4":"CLOSED","switch5":"CLOSED","raw_message":"4488f0","protocol":"Interlogix GE UTC Security
Nem tudom kié az a "szekuriti" de egy-két switch-et átírva "OPEN"-re és kiküldeni az üzenetet lehet hamar kiderülne.
Van a közelben rádiós redőny is -tudom is kinél - azt is lehetne mozgatni de nem lenne úri dolog. -
its_grandpa
tag
Még nem tudom
így jöttem ki árban és időben jobban.
Nemrég vettem egy LilyGo TTGO-t is (433Mhz) az OpenMQTTGateway-hez 7.000.- ért.
Látom az összes szomszéd hőmérőjét, meg persze az enyémeket is.
Nem volt még BLE-s ESP-m, most már van.
Az OMG jó volt agytornának, sokat tanultam mert fordítottam magamnak "játékból".
Az utolsó - nekem jó - verzió az 1.5, most 1.7 van de még erősen reszelik, nekem el se indult.
ps: Ki fogom próbálni pl. a BLE gatewayt. -
Undoroid
őstag
Neeem! A legutóbbi rendelésemben ilyenből is érkezett kettő (+1programozó) és most szeretném kipróbálni a képességeit! Mivel az ESP-01-en még a programozásához szükséges áramkör sincs rajta, így vélhetően ez fogyasztja a legkevésbé az energiát! Az ok, hogy eléggé korlátozottak a képességei a kevés kivezetése miatt, de valamit - valamiért!
Mivel még csak ismerkedem ezekkel a kis áramkörökkel, így az alapokkal próbálkozok...ezért is rendeltem ebből egy párat. Ha egy elmúlik
, akkor marad még egy tartalék!
-
ViZion
félisten
Anno én azért vettem, mert ilyenem nem volt, akku meg mittomén... de egy Wemos D1 mini max 2 sör árával több, de nincs vele macera. Persze lehet, h vkinek a kevesebb hely fontos, de szvsz ha az fontos, akkor egyedit kell tervezni, annak minden bánatával együtt.
Itt egy hidegforrasztásos megoldás. [link] írja is, h ez a forrasztás törik. A lábat forrasztani én már öreg vagyok, de az lenne az igazi. -
ViZion
félisten
lyukasztgattam (alja-teteje, kanócnak is meg pár kisebb Luk), így fizikailag védi körben, lehet, h a változásokra lassabban reagál, mint fém dobozban, de nekem a kinti inkább csak segéd adat. HA weather amúgy nagyon pontos hőmérsékletben (amikor figyeltem az elején pár napig).
-
FeniX-
senior tag
Béna kérdés, de azt hogyan tudom pontosan?
Az elsődleges arduinon az 'arduinoISP', a kábelezés ahogy fentebb összekötve,
majd programmer: Arduino as ISP és az alaplap: nano?Azthiszem, úgy még nem próbáltam.
Holnap megnézem. Nekem az is jó lenne, nem ragaszkodom a külön usb kábelezéshez, van több Uno-m, az egyik maradhat ilyen "áthidaló".
-
Janos250
őstag
Nekem az említett "3 vackot egyszerre" szisztémában jött cuccok mind megjöttek 2 héten belül. A tied valószínűleg nem az volt, mert azokat egy csomagban küldik.
A többinél én is vártam már 2 hónapot is.
Most is várok egy 500 W-os motort a CNC 3018-as kis CNC-hez, amit mostanában csencseltem, és próbálom kicsit felhizlalni.
A végálláskapcsolókat is várom, de azokat valószínűleg megveszem itthon, mert nem lesz türelmem kivárni. -
Postas99
senior tag
ö.... az jutott eszembe hogy van ez az új Realtek cucc ami wifin keresztül is eléggé hatékonynak tűnik és nem túl drága , bár kinek mi.
Az ESP CAM-os cuccoknál fényévekkel jobbnak tűnik, FHD-ban tud stream-elni
Bár sosem gondolkodtam ilyenekben, mindenesetre használható ötlet.
-
Urna
tag
Hát nem kell, hogy ezzel legyen megoldva az ami a végleges scriptben kiadja a billentyűt... de most hogy írod, lehet hogy egy relese() a break elé egy jobb megoldás lenne. Meg ha abból indulok ki hogy az os felé a bill kombókat kell majd leadni akkor tényleg nem a wtire lesz a bajnok
-
Undoroid
őstag
Igen jól, mert éppen volt másik eszközöm, amit kínozhattam! Át kellett írnom a kezdetleges programomat NANO-ra, de legalább működőképes maradt valamennyire az a megkínzott UNO. Sajnos a 6. pin pont egy speciális (PWM) kimenet, amiből csak három van a lapon és éppen mindháromra szükségem lett volna abban a projektben, amivel akkor ismerkedtem...
-
JulianSinulf
őstag
Ezt töltöttem rá.
Az utils részen a 29, 30. sorban megadtam a routerem elérhetőségét. Néha rácsatlakozik, néha nem.
A 40, 41. sorban megadtam egyedi adatokat, arra az esetre, ha AP-t hozna létre. De ez sem működik.
A data könyvtárat rá kellett másolni egy SD kártyára, hogy működjön a weboldal. Ezzel nincs is gond.
Egyebet nem módosítottam, csak fordítottam és ráküldtem az ESP-re.
Az arduino-ban a hardvert ez alapján állítottam be. 6:10-nél megállítva szerintem minden látszik. Mondjuk itt a videóban egy lábat összezár a GND-vel és úgy programozza. Azt nem értettem, hogy ez miért kell, én nem csináltam. Az MB panelon van rá egy nyomógomb, de nem villogott a piros led, hiába nyomtam. Lehet, hogy félreértettem valamit.
Ezen kód előtt meg az ESP könyvtár Camera kódos programjával próbálkoztam, arra töltöttem rá ezt a másikat. -
JozsBiker
aktív tag
Ezt szerintem kevésbé szivatós módon is el tudták volna érni, mondjuk ha bizonyos pozíció tömött lett volna, mint - ha jól emléxem - annak idején az IDE -s vincseszterek csatlakozóinál.
Szerencsére a SIM900 -on csak egyetlen pint kell felhasználnom tehát elég az egyik 8 -ast használnom, de komolyan bajban lennék ha mindkettőt kellene.
Sőt ha tovább elmélkedem a két 8 -as sor közül valamelyik nincs raszterben az ellentétes oldalihoz képest. Tehát ha azt a 8 -ast használva dugom a próbanyákra, törvényszerű hogy egy picit "nyeklik" a nyák. Vajon melyiknél ? -
JulianSinulf
őstag
Örülök, hogy jó helyre írtam.
Köszi a választ!
5V-on 200 mA-t vesz fel. Ezt el kellett volna bírnia az USB-nek is.
Ettől függetlenül elég jól melegszik. Kommunikációs panel nélkül és tápegységre kötve folyamatosan képes üzemelni.
A wifi rész beállítása nekem magas. Pedig nagyon egyszerűnek kellene lennie.
Megadtam a megfelelő helyeken a router nevét és jelszavát.
Elsőre rácsatlakozott, de nem töltött be oldalt.
Újraindítottam, akkor már nem csatlakozott rá, létrehozta a saját AP-ját default beállításokkal. Pedig ezt is átírtam, hogy más legyen az SSID, legyen jelszó. Nem lett. -
lanszelot
addikt
-
tibi-d
tag
Én is abban gondolkodtam, hogy létrehozok egy 50 elemű tömböt, és minden változó a tömb indexével lesz azonosítva. A taszkok adott index tartományon belül garázdálkodnak az adatokkal. Amikor adatmódosítás iránti kérés érkezik, akkor az aktuális indexet betárolom, majd ha a keypad visszaadta az értéket, beírnám a tömbindex által meghatározott cellába. Ha a program oda ér, egyszerűen kiolvassa a cella adatát. A gondom az, hogy az adatok vegyesen integer, float típusúak. Az, hogy az adatbevitel alatt "áll" a főprogram nem annyira gáz, mert a program struktúrája olyan, mint egy mosógépnek. Előbb beállítod a paramétereket, utána elindítod a folyamatot, és nem kell, "nem szabad" már módosítani a paramétereken. Legfeljebb leállítható a folyamat.
-
tibi-d
tag
Attól függően, hogy hol tart a program, az almenüknek, funkcióknak adtam egy számot. Amikor a keypadon érvényes adat keletkezik, akkor megnézem, hogy a korábban eltárolt számhoz melyik változó tartozik, és átadom neki az új értéket. A program tovább fut. Ez rengeteg összehasonlítással jár, lassítja az amúgy sem acélos vasat. Ráadásul amíg a keypadon pötyögik az adatot, a főprogram áll.
-
vegyszer
addikt
Nekem valami infó elveszik a dologban, hogy megértsem, miről van itt szó.
Adott ez a hélium móka. Ahogy én nézem, ez valami bányász céleszköz, akik LoRaWAN-on kommunikálnak.
Azt tudtam eddig a bányászatról, hogy erőforrásigényes dolog, de sosem érdekelt.
De arról utalást, hogy lehet használni pénz ellenében a hálózatot, na azt nem találom.
Mit, és merre kellene keresnem?
Valószínűleg vak vagyok a dologra... -
ViZion
félisten
A mérés metódusa is eltér, sztem az AHT-nál én is csak 5-10 mérés átlagát küldöm el. A DS18B20 az kültérre megy, kap -0,5 korrekciót. Ennek csak az átmeneti időben lesz szerepe, mittomén 15°C külső felett ne kapcsoljon fűtést, ha nem vagyunk otthon.
#21434 its_grandpa: sok ócó 433 MHz cucc van, lehet majd ráveszem magam egyszer. Van fejben egy project, amihez jó lehet: a háztól 100-120 m-re egy pl. napelemes lámpát bekapcsolni... halvány wifi vétel van még ott, de figyelni a wifit túl sok energia.
-
ViZion
félisten
ehh... gyerekek... az enyémek inkább felhasználók, ettől idegbeteg vagyok, h nem érdekli őket, h "mi hajcsa". A nagyot a biológia/kémia érdekli, már segíteni sem tudok neki pár éve... a kisebb nemrég kicsit tanult forrasztani (pár órát szórakoztunk, alapok mennek szépen a próbanyákon), "megfertőzöm" elektronikával... vettem egy játékot, Ő rakja majd össze holnap.
-
ViZion
félisten
A fenti feladatok (a Te kiegészítésed nélkül
) így egyben egy Wemosnak meg se kottyannak. Csak azt elemmel táplálni... ehh. Van deep sleep, de még ESPEasy-nél is írják, h néha nem jön vissza onnan...
szeretem, ha mélységében is értem, amit programozni próbálok
Ez dicséretes, főleg ha csak hobbi. -
Postas99
senior tag
Ami azt illeti van itthon Pickit2.
Az STM32 cuccokhoz meg Stlink V2 / debugger , de a mai napig nem vettem meg a kicsit pedig jobbnak tartom programozásilag. Mindig keresgetnem kell a pini kosztást a nagy fehér dobozban mert gagyin oldották meg a tüskesort. Ezzel szemben a kicsi rohadt jól eltalált és még feliratozva is van.Igen az Assembly a 8 bites RISC cuccoknak jól áll.
A múltkor néztem egy ytvideo-t [BareMetal Assembly] Még nézni is élvezetes volt. Amúgy X86 téren PE fájlokban mai napig nyomom az assembly-t is
-
Postas99
senior tag
-
Postas99
senior tag
kmm.. igen... de közben eszembe jutott ez:
[Energia]
Ami elvileg "detto ugyanaz" mint az Arduino... ok... nem néztem teljesen utána, de amikor ezzel folglakoztam egy rádiós átjátszást kellett megoldanom vele. Pin kezelés szinte ugyanaz mint arduino.cc-benDe teljes mértékben igazat adok.. csak emlékeztem hogy hasonló feüleleten programoztam..
-
törölt tag
"Ilyen irányító gombsor esetében úgyis csak véletlenül szokás 2 gombot egyszerre nyomni"
A több gomb egyidejű lenyomását csak példaként/lehetőségként hoztam fel.
Természetesen ebben az esetben ez nem kell, sőt, nem kívánt esemény.
Jó lenne ha beleférne a 6 gomb 1 analóg bemenetbe. Majd ki kell találnom milyen ellenálláslétra kell ehhez."... 5V helyett 3.3V stepdown-t használj ..."
Igaz, igaz.
Pazarlás lenne további konverzió. Ha jól nézem jelenleg egyetlen dolog van aminek 5V kellene, egy MAX7219–4x8x8 led mátrix kijelző. De az most amúgy sem lesz használatban. Úgyhogy valóban a 3.3V step-down az ideális.ekkold:
Kicsit tesztelgettem az stm32+szenzor+oled kombinációt egy állítható stepdown-al.
Lementem 3V-ra és minden ugyanúgy működött. (leszámítva a feszültség mérést az mcu-val)
Szóval nagyon úgy fest, hogy az általad említett 3.0V LDO választás valami nagyon alacsony dropout mellett bizony jó lehetőség
Keresgéltem ilyesmi a szokott helyeimen (HQ, Hestore, Lomex) , hogy a postaköltség értelmetlenül ne dobja meg az árat pár darab esetén, de így hirtelen nem találtam csak nagyon kis terhelhetőséggel.Amúgy simán sorbakötve egy multit az akku és mcu (+cuccai) közé mennyire kapnék milliamper vizsgálatnál valid eredményt? Csak hogy valami sejtésem legyen, mégis mekkora terhelhetőségű LDO-ra kell rárepülnöm.
-
törölt tag
"minél nagyobb legyen a hatásfoka"
Köszönöm a tippet, figyelni fogok akkor erre is.."..megfelelő töltő mellett nem kell BMS"
Igazság szerint én valami ilyesmit néztem ki hozzá.
(Mondjuk a merítés védelem paraméterei kicsit zavarba hoznak.)
Nem is annyira a töltés miatt, hanem inkább a merítés elleni védelem miatt. A celláim már megvannak és azokban sajnos nincs védelem, ezért kellene valami elektronika is hozzá.
Emellett szeretném magát a töltést is kijelezni, ahogy korábban említettem.
Amúgy a kijelzéssel megvagyok már, de valami hardver védelem is jó volna."..ellenálláslétra"
Igen, pontosan erre gondoltam csak nem ismertem a nevét
Összesen 6 button lenne. Négy irány, egy Enter és egy Back.
Akkor lehet szétszedem két csoportra és két ellenálláslétrával csinálom meg, két bemenetet figyelek. Még így is jobb, mint hatot figyelni.ekkold:
"STM32 adatlap szerint 2V - 3,6V között működik"
Igen, ez rendben is lenne, de a hozzá tartozó komponensek már nem biztos vagy esetleg másképp.
Gondolok itt jelen esetben a hőmérséklet/pára szenzorra és valamilyen kijelzőre.
Ezért a fix 3.3V feltétlenül kellene. Illetve ki tudja a későbbiekben mihez használnék még fel egy ilyen tápot, ezért nem mennék alacsonyabb értékre vele.Ez a MIC5501/2/3/4 tetszik, hogy 160mV-ot droppol.
Viszont a fix 3.3V esetén nem tudom használni, mert az alá nem mennék tápfeszben.
(ahogy említettem, nem az mcu miatt, hanem egyéb kiegészítők miatt)
Szerintem más projectben tudnám használni, így mindenképpen köszönöm a hasznos info-t.Jelen tervem most az, hogy 2db 18650 Li-Ion cellát kötök sorba próbaként és egy 5V-os step-down-t kap.
Lehet nem válik be, de egy próbát megér nekem. Kísérlet, ha úgy vesszük.
(Mondjuk nekem ez az Arduino-féle vonal teljesen az)
A "WhitePill alias GreenPill" nagyon menő
Aryes, ekkold: Köszönöm a segítséget.
-
törölt tag
Amennyire én tudom az stm32 2.8V-ot is bírja, így alapvetően ezzel nem lenne gond. Esetleg a hozzá tartozó szenzor vagy kijelző már nem biztos vagy a szenzor lenne pontatlan. Nem tudom biztosan, csak felmerült bennem.
Emiatt talán jó volna valami 3.3V (vagy épp 5V) közeli érték fixen.Szóval boos-buck a megoldás. Köszönöm a tippet.
Esetleg valami konkrét javaslatod is lenne a típusra vonatkozóan? Ha igen, azt megköszönném. Lehet hazai beszerzés is, 1-2 darabról van szó, nem kritikus a "kínai ár" megléte.Más1:
Látok olyan 2cellás BMS-t, amire azt írják, hogy nem balanszos. Ez pontosan mit jelent?
Amint az egyik cella eléri a 4.2V-ot lekapcsol mindkettő töltése vagy azt, hogy amint a két cella együtt eléri a 8.4V-ot akkor kapcsol le?
Utóbbi esetnek nem örülnék annyira.Más2:
Felmerült bennem, hogy több nyomógombot szeretnék valami "érintkező takarékos" (bocsánat, nem tudom a helyes kifejezést) módon bekötni.
Ez esetleg megoldható elméletileg valami ellenállás sorral?
Arra gondoltam, hogy esetleg amelyik gomb le van nyomva annak más-más ellenállása lenne és ezt mérve egy A/D bemeneten esetleg megállapíthatnám melyik volt az.
(Talán még két gomb együttes lenyomását is, fene tudja)
Kivitelezhető ez vagy hibás ötlet? -
ekkold
Topikgazda
Nagy terhelésnél, és nem túl hosszú üzemidőnél, ez valóban nem indokolt. Igazából lehet, hogy csak átsiklottam felette, de a szóban forgó projekt többi részét nem ismerem. Van amikor 0,1µA is számít, van amikor meg néhány mA sem lényeges. Amúgy egy ilyen említett opamp sem árban, sem méretben nem jelentős - nálam meg előfordul, hogy egy-egy projektbe átveszem, az esetlegesen korábban már megoldott részfeladatok megoldásait. Pl. ez a megoldás esetleg kibővülhet később azzal, hogy egy LDO (aminek van EN lába, és szintén elhanyagolható a saját fogyasztása) adja a tápot az MCU-nak, az MCU pedig mindent (is) le tud kapcsolni ezt használva.
Amúgy meg vitatkozhatsz nyugodtan, senki sem tévedhetetlen, Te sem, és Én sem, és a fórum erre (is) való.
-
-
Micsurin
nagyúr
Sima 16-os Kingston Class4, 3,3V és VIN-en is ugyan az az eredmény. exFAT-en can a kártya, ez alapján csináltam csak a 8266 kiosztását figyelembe véve:
https://alexlubbock.com/micro-sd-adapter-esp8266-esp32
Meg nem akartam hidalni ezért a barna fekete két GND lett nálam de nem szabadna bezavarjon nem? -
Postas99
senior tag
Nekem is ez a lényeg, szintén imádom az egyedi öteleteket, és gyűlölöm a "favágó" munkát.
A kérdés még ehhez hogy az nem lenne járható hogy ezen felül beszerzek erősebb szervó motort is?
[PL ilyet]Ugyanis ebből a relés cuccból ugye olyan kéne majd nekem ami mondjuk 5-8 cm hosszan tudja kilökni és visszahúzni magából a rudazatot. Ehhez majd nézelődök ilyen attenuátort.
Amúgy az idei Exporól már loptam ötelteket: [Video] -
Micsurin
nagyúr
ESP-WROOM 32
Azon agyalok, hogy viszont egyetemen laborokban VMware és Ubuntun megy a dolog, lehet erre fele kéne keresgélni esetleg? Mivel most csak felraktam minden libraryt a sajátomra és ahogy mindig Win11 + ArduinoIDE / VSCode. De érdekes eddig sosem ütköztem ilyen hibába.
-
Postas99
senior tag
Igen , erre lenne szükségem, a rángatózásra.. Ne haragudj de beteg ötleteim vannak, és ez csak az egyik közüle. Ezt szeretném jövő halloween-re megcsinálni.. Azért most mert még frissek az élmények és ezen felül jut időm kisérletezni.
Halloween ami tegnap volt: Elsőként hoztam inkább félelmetes dolgot a halloween dologba és kicsit másoltam az amerikai mindent bele dolgokat, viszont minden "home made" volt és erre büszke vagyok, mert többek is megkérdezték hogy ez mi meg hogy van.. mondtam hogy nem bolti, hanem minden own creation,. amúgy, Szörnyláda: ettől a felnőttek is be voltak sz@rva.
A körítés szöveg az volt, hogy a ládában a vattacukor szörny van, aki gyerekekeket ránt ba a dobozba és elszopogatja őket, ezért kerülendő a kontakt a dobozzal is de meg lehet próbálni a megközelítést. A rádiós távirányitóra kötöttem be a teljes érzékelő helyettesítést ezért egy kabátban állva a zsebembe dugott kézzel tudtam riogatni azokat akik megpróbálták a "simogatást". Volt néhány besz@rós pillanat. A füstgép ami benne volt 50/50 PG-VG keverékkel ment oreo ízzel, ettől volt édes illata a füstnek, ezért mondhattam hogy benne van a vattacukor szörny. Volt egy egészen beszaratós szörny kéz is a cukros tálban arra meg csak azt mondtam, hogy levágtam a szörny kezét és őt pedig leláncoltam a ládába ezért nem tud majd kimenni a ládából.A jövőévi mozgó és nyöszörgő hullák és beszélő szem forgató koponya.. aki vigyáz a cukorkákra hogy ne vegyenek belőle.
-
Postas99
senior tag
Szóval szereretném megvalósítani hogy 1-1 szervó mozgassa max +-20 fokig alaphelyzetből az egyik majd másik irányba a barnával jelölt "rudazatot sínt" aminek a végére fel van téve egy másik szervo motor és az is max -+20 fokban tud elfordulni.
Az egész modjuk egy csőszigetelő polisztirol anyagban lenne, és e köré építenék nejlonzsacskókból egy emberi torzót formázó tárgyat., természetesen fel lesz lógatva " a lábánál fogva" az elektronika pedig balra jobbra fogja mozgatni a "rudazatot vagy lécet" így úgy fog kinézni mintha "élő" alak lenne benne.
Ehhez kellene szervo motor, mint mondtam nejlon zacskókból formáznám az alakot és a léc ami be van burkolva ebbe a polisztirol csőbe ez végezné a hajlítást, mozgatást.
Remélem a kép is jól magyarázatul szolgál. Ha az alap erősebb szervó ezt kiszolgálja akkor megjöttem. Ha nem akkor kell körbenézni. -
Urna
tag
Nem csodálkozom, este volt már eléggé
Azt szerettem volna mondani, hogy elvileg nem csak a 19-es meg 20-as pin alkalmas usb-s kommunkikációra, hanem ha az usb-c-n keresztül is működik, csak akkor debugolni nem fogom tudni mert elvesztem a serial írás lehetőségét. Majd kénytelen leszek két tülön részre bontani szeritnem, először ha minden jól megy akkor olvasom és serialra írom, aztán egyból HID-ként kiteszem, legalábbis így látatlanban erre gondolok.
Persze nem a legjobb, mert debug nélkül egy "élmény" tesztelni, de ez alapján kivitelezhető: [link]
dew28
Futottam még egy kört az árakkal és valóban, igazat adok. Az tévesztett meg, hogy alapból a legdrágább szállítási módot választotta ki. Ha nem a DHL -t kérem ami 3-5 nap, hanem egy sima Aliexpress shipinget, akkor máris csak 4 usd, szóval teljesen vállalható. Ez a pcbway-volt, valószínüsítem hogy a easyEda is ilyesmi hiba volt, de ahogy néztem van első rendelői kupon is, szóval már nem vészes ez a fele sem. -
Urna
tag
Hú akkor inkább egybe válaszolok.
Az auto routing után most csináltam pár verziót, ha jó lesz a klaszikus kialakítás akkor a kis hely miatt valószínüleg azzal próbálkoznék hogy a lap egyik oldalán az ESP a másikon a szallagkábel csati.
Janos250
Van ilyen, igen hogy ha nincs minden vég bekötve akkor szól, de pl az esetemben Minden olyanra szól amire nincs kötve semmi, esetemben ezek a "kivezetett" pinek, pl a GND.
A panel vezetékezés valós baj volt, én valahogy abban a hitben voltam, hogy a kapcsolási rajz után ő autómatikusan megcsinálja a pcb-kreálásakor, de csak ilyen segédvonalakat ad hogy mit mivel kéne összekötnöm. A pcb szerkesztés oldalán valóban egyesével be kéne kötnöm mindent, de megtaláltam és tud auto-routingot. Így már ezzel sincs baj, de eddig valósan hiányzott.
A saját footprint is jó ötlet, de igazából kelleni fog egy alkatrész fizikailag is amivel a kábelt rögzítem majd a pcb-hez. Szóval előbb vagy utóbb kelleni fog majd a pontos típus.
Aryes
A 2x2 soros mintát igazából felhasználói modell alapján tettem be, de holnap ha minden igaz megjönnek a sajátaim és le tudom mérni hogy mennyire pontos, szemre mindenképp az.
Az usb-s lefoglalt pinek már érdekesek, ahogy olvastam azokra a GPIO 19 (USB D-) és 20 (USB D+) -as van használva. Viszont elvileg ez tudja a C-s usb-n is, és ott lenne használva. Bár most hogy leírtam már nekem is megingott a hitem ebben, de nagyon így rémlik, megnézem ezt újra mindenképp.
A touchpad valóban a projekt része de nem ennek a kontrollernek a dolga, ahogy néztem neki nem is kell semmi kontroller, mert ps2-es-ként kommunikál, csak szét kell szedjek egy ps2-usb konvertert. -
JozsBiker
aktív tag
UNO.
A kérdés igazából az lenne, hogy van-e erre valami jó trükk, ami "önbeállóssá" teszi a programot. Mert lehet sakkozni pl. a port sebesség változtatással vagy ide-oda egy kis késleltetést tenni, csak aztán esetleg megváltozik valami paraméter és ami kezdetben jónak tűnt onnantól hibásan működik. -
Postas99
senior tag
-
ekkold
Topikgazda
Eléggé körbejártam a témát, egyértelműen proci hiba. Volt amelyik lapon próbaképpen lecseréltük a procit, természetesen jó is lett. Amúgy az USB hibás proci is használható - szinte minden olyan projekthez amihez nem kell az USB. Ja, és hőmérő sincs ezekben a procikban (az eredetiben van - és kiolvasható).
Még egy érdekesség: A saját WhitePill lapokra STM32F101 proci került (mert olcsón tudtam venni egy pár darabot). Ez elvileg USB nélküli, 36MHz-es proci. Gyakorlatilag viszont mindegyiken működik az USB, és akár 150MHz-en is mennek. Feltételezhetően a gyártó így feliratozta, mert éppen 101-es procira volt igény... vagy csak nem ment át valamilyen teszten - de nem tudom min, mert a kinai 103-as prociknál ezek sokkal jobbak. -
Postas99
senior tag
Sajnos tényleg a fake chip a gond. Olyannyira, hogy az ST régóta tud róla.
[BluePill]Sajna ez nem csak az ST esetén létező dolog.
Nem akarok ujjal mutogatni de a CKS fél CS32F103 kompatibilis STM32F103. és ezt ők fejlesztették. (Sejtem hogy hogyan)
[link] -
-
Postas99
senior tag
Kapcs rajz witzing-ben? Bár szerintem neked nem lesz rá szükséged.
Egy belső fotót majd közlök hogy mit alkottam.
A powerled vezérlés pedig most túl van méretezve, jelenleg egy IBT-2 hajtja a ledet, ezt ma fogom lecserélni IRFZ44N -re vagy IRF520-ra, nem kell a modul ilyen cucchoz, csak ez volt itthon.
A bemenetre egy HC-SR501 PIR lesz rá téve, amit jelenleg csak egy nyomógomb helyettesít.
A kódot szívesen megosztom, ha érdekel. -
Postas99
senior tag
Köszönöm. Jól jön minden visszajelzés.
Átdolgozom a sok storboszkóp hatást.Wolfram: Köszi, tudtam hogy valami még kimaradt. Jó ötlet.
Esetleg valakinek még ötlet hozzá?
A doboz belsejét nem fotóztam be. 2 nagy tétel van benne, egy 30cm hosszú műanyag cső (porszívó cső) hangerősítésnek, mert a hangot egy sima pc hangszóró biztosítja. Igy nem csak hangosabb egy kicsit öblösebb is a hang. A másik tétel pedig egy 12V-os 5A-es LED tápegység. Tudom felesleges, de ez volt otthon ami megfelelt. Az elején egy halom ledet terveztem a madár alá, de rájöttem hogy 1 darab is elegendő.
Mivel egy műanyag egyben kiöntött de üreges marádrról beszélünk amire rá lett ragasztva egy halom toll, ezért a fejmozgatás és szárnymozgatás kimarad. Pedig az lett volna még élethűbb.Mindenesetre megvan a következő évi tervezett haloween projekt már.
-
Postas99
senior tag
Mivel volt időm és igazán szépen szerettem volna megoldani ezért "parasztban" lleszinkronizáltam a mennydörgést a villámláshoz.
Még el kell tüntetnem a kábeleket. Le kell rögíteni a ledet. Az egész köré kell építeni egy teljes növényzetet is, hogy élethűbb legyen , el kell takarni a dobozt. Végül abba építettem bele.
[Valahogy így] -
Ala
tag
AZ megoldható, hogy külsó táp + USB az Arduino megan? Mire kell odafigyelni, hogy ne süssük meg se a boardot, se a laptopot? Amit márünk, az szerencsére csak egy vasdarab. A kalibrálásnál a másik adatgyűtőre majd rámérek multiméterrel, de elvileg az is föld fögetlen rendszer. (Igaz így legalább mindegyik más potenciálon tud lenni. Szóval az is egy jó kérdés, hogy hgyan leeht őket egyen potenciára hozni.)
-
Ala
tag
A HX711-ket a fejlesztő boardról tápláltuk, mi pediig a számítógép USB-ről lett tápláva. Így már egy 5v+GND párosról megállt a rendszer. Két külön táplálási pontról úgy tűnt, hogy működött a rendszer, de nem bitos, hogy elég stabilan.
Sajnos nagyon sokat szívtunk a méréssel, és a vége az lett, hogy az amúgy használt HBM QuantumX rendszerrel lett mérve az egész.
Ha a rapsberry ágyuval verébre, akkor ezek a kütyők kb az atombomba a muslicára)
-
daninet
veterán
megoldódott.. hallod sehol nem írta, hogy addig kell a GPIO0-t zárni míg el kezd programozni...
Mindenhol azt írta áram alá helyezésnél zárjam a GPIO0-t. Zártam kb 3-4 mp-ig, elengedtem aztán próbáltam programozni. Fenét: Addig kell nyomni míg elkezdni keresni a COM porton az esptool
Nem kellett hozzá semmi ellenállás meg kondenzátor, közvetlen az ftdi-re kötve szépen programozta
-
Postas99
senior tag
2 projekttel készülök haloweenre. Ez lenne a második.
Az első már kész. Arról tudok videót mellékelni.
És tudok mesélni is, hogy mi mindent szívtam meg az alkatrészek (motor) kiválogatásakor.
[Szörnyláda]Mások leírása és youtube videók alapján kezdtem el. Ez ki lesz helyezve a kapuba, de másokkal ellentétben nem infrát kötöttem az arduino bemenetére hanem egy rádiós távirányitó van betéve, gondolva arra, hogy kisebb gyerekek látogatásakor ne haljanak rögtön szörnyet.
Mások aki látták már a "kész művet" jónak tartották én már látom a hibákat. -
Postas99
senior tag
igen ez is eszembe jutott - a tegna jasatol ötleted alapján pont ezt a kapcsolást néztem én is. Illetve az is eszembe jutott, hogy frekit fogok számolni az egyik lábon és a másik kimeneten pedig egy IRF-et vezérlek a bemeneti frekvanciával párhuzamosan PWM jellel. Így csak akkor kell hozzányúlnom a freki számláláshoz amikor elindítom a DFMini-n csak a mennydörgést, az úgy is csak egy egy sor kód.. A többi hang lejátszásához viszont nem szükséges. Így egy kontrollerrel az egész megoldódik.
-
Postas99
senior tag
Köszönöm.a segítséget.
Példaként ezen hang első 10 mp lejátszásakor [Mennydörgés-Villámlással együtt]
Nem az fog bekövetkezni, hogy a fényeffekt végig égni fog és nem villanásszerű a mennydörgés hangjára lesz? Mármint egy stroboszkóp hatás.
Ok tudom szűrőzzem az elején..
A teljes ötlet konkértan az hogy először egy mennydörgés ami néhány 3W-os COB ledet vagy 1 db 10W-os Powerledet fog villogtatni. A hollót fogja alulról megvilágítani a kapubejáróhoz ami korom sötét.
Majd ezután egy holló károgás következik és a holló amit csináltam pislogni fog a piros szemével.
Ilyenkor a károgáskor a hangot leveszem a vezérlésről csak a hangszóró felé fog menni.
A hangot egy PC hangszóró szolgáltatja amit egy porszívó csővel felhangosítottam ami egy XPS lapban lesz benne. Az XPS lap pedig a holló talapzata. -
daninet
veterán
Levideóznám a műveletet ha nem lenne mindkét kezem foglalt.
De összeforrasztok holnap egy nyomógombot mert ez így tényleg eléggé maszek
Bár szerintem nem ebben van a gond.
Sztm csak a flux csillog, nem mostam le de megnézem majd.
Olvasgattam a neten, több helyen láttam ezt:
Nem tudom mennyit számít neki a kondi meg az ellenállások -
daninet
veterán
Ez az esp egy pcb-n van rajta egy okos kütyüben amin firmware-t kell cserélni. Nincs usb, forrasztgattam rá vezetékeket amit aztán ftdi-re dugtam.
Gpio0-t manuálisan (érts a vezetéket földhöz nyomom) lehúzom földre.
Esptool-al próbálom első körben a gyári fw-t lehúzni de csak timeout-ol.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Gigabyte alaplap topik
- Raspberry Pi
- E-roller topik
- sziku69: Szólánc.
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Autós topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- BestBuy topik
- További aktív témák...
- GIGABYTE GeForce RTX 4060 EAGLE OC 8G (GV-N4060EAGLE OC-8GD
- TP-Link Archer AX73 AX5400 Router
- ÚJ TP-Link Archer AX55 AX3000 Router
- Intel Core i5-14600K 14-Core 3.4GHz LGA1700 Box (BX8071514600K) Processzor
- Brutál ERŐMŰ! Lenovo P710 / 2x Xeon E5 (44 mag!) / 256GB DDR4 / 2x 512 SSD / 8TB HDD / ASUS 1660 6GB
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T460 - i5-6GEN I 8GB I 256SSD I 14" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 2nd - i7-7G I 8GB I 256SSD I 14" WQHD I HDMI I W11 I CAM I Garancia!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Dell Latitude 5500 - i5-8GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- ASUS TUF Gaming F15 FX506 - 15.6"FHD IPS 144Hz - i5-11400H - 8GB - 512GB - RTX 3050 Ti - 1,5 év gari
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest