Hirdetés
-
PROHARDVER!
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
FeniX-
senior tag
Béna kérdés, de azt hogyan tudom pontosan?
Az elsődleges arduinon az 'arduinoISP', a kábelezés ahogy fentebb összekötve,
majd programmer: Arduino as ISP és az alaplap: nano?Azthiszem, úgy még nem próbáltam.
Holnap megnézem. Nekem az is jó lenne, nem ragaszkodom a külön usb kábelezéshez, van több Uno-m, az egyik maradhat ilyen "áthidaló".
-
FeniX-
senior tag
Sziasztok, picit segítségre, tippre lenne szükségem.
Ismét elővettem a mikrokontrolleres dobozomat, hogy foglalkozzam vele, mivel mostanában nem lehet annyi időt kint tölteni a szabadban. :-)Van két klón arduino nanom, és nem tudom rávenni őket, hogy működjenek.
Nem volt rajtuk bootloader, így a neten talált leírások alapján a vázlatok/ArduinoISP programot feltöltöttem egy működő UNOra, majd onnan "Bootloader égetése" menüponttal a NANO-ra. (Természetesen először sima programmerrel, majd a bootloader nélkülinél "Arduino as ISP" programozó kiválasztásával)
Lábkiosztásom:
Master: Target:
10 -> Reset,
11 -> 11,
12 -> 12,
13 -> 13,
5V -> 5V,
GND -> GND
Ez a folyamat lemegy, feltölti, látom, hogy a tx/rx ledek villognak a NANOn.Viszont onnantól kezdve, hiába választom ki, nem tudok rátölteni semmit a NANOra, mert olyan hibám van, hogy :
avrdude: ser_open(): can't set com-state for "\\.\COM6"
A CH340-es drivert már frissítettem (win10).
Az USB kábelem is adatkábel, mert régi fényképezőé volt.Bármi tippetek van, hogy mit rontok el? Köszi!
[ Szerkesztve ]
-
FeniX-
senior tag
Igen, általánosságban gondoltam rá. Csak, mert egyébként az autókban lévő áramkörök zöme (legalábbis régen) be volt öntve gyantába, pont emiatt.
De mondjuk egy sima, mezei közönséges UNO lapka, vagy a kínai klónjai.
Ezt is szerettem volna megkérdezni, hogy mi a leg-hülyebiztosabb csatlakozás? Valaki írta itt korábban, hogy a forrasztás nem túl jó opció.u.i.: ez utóbbi sokszor a próbapadon is megszivat. (a rossz csatlakozás)
[ Szerkesztve ]
-
FeniX-
senior tag
Sziasztok kedves Fórumtársak,
érdeklődnék, hogy mit lehet arról tudni, hogy az Arduino mennyire bírja a rázkódást, nem stabil környezetet? Szeretnék autós/motoros "környezetben" úgymond kísérletezni vele.
Bukkanók, dőlés, rázkódás. Ezeket mennyire bírja az arduino?
Üdv! -
FeniX-
senior tag
Sziasztok, kicsit gondban vagyok a következő dologgal.
Egy ilyen (auchanos, szimpla) powerbank-ot tudnék tölteni ezekkel a 'szokványos' (max 6V, 150mA-es) arduinohoz 'való' napelemmel?
Vagy másképp kéne, esetleg sorban/párhuzamosan többet összekapcsolni?
Egy arduinot és pár perifériát szeretnék vele meghajtani.
Köszi! -
FeniX-
senior tag
válasz FeniX- #13506 üzenetére
Bár, most gyorsan összedobtam egy teszt áramkört, és azt látom, hogy ingadozik a kapott érték a mérésnél... így nem jó.
Szerk.: ha beteszek a pin 5v bekapcsolása és az analogRead közé egy 600ms-es delay-t, akkor viszont jó.
Akkor maradok ennél a megoldásnál.[ Szerkesztve ]
-
FeniX-
senior tag
Sziasztok, szerintetek van gyakorlati haszna, ha egy hosszú működésre tervezett arduinonál egy analóg hőmérséklet szenzort (lm35) nem a konstans 5 voltos lábra kötök, hanem mielőtt mérni szeretnék egy 'bármelyik' szabad kimeneti pin-ről kapná az 5 voltot, amit utána lekapcsolok, ha nincs mérés?
Mondjuk 1 ciklusban mérnék 1-et, aztán ventillátort kapcsolok, ledet világítok, és eltelik fél perc, mire következik az új ciklus. -
FeniX-
senior tag
válasz FeniX- #13493 üzenetére
Összeállítottam még egyszer: valóban, közös testtel működik. De ez nem gond? Egy 12v-os meg egy 5v-os "hálózat" közösre kötése?
Időközen látom a választ is, szóval köszönöm szépen, igen, így már jó.
50-80-100%-on változtatom. Tök jól megy!
(A konyha kamra részéhez akarok egy miniatűr szellőztető 'rendszert', ami a hűtő mögül kiszívja a meleg levegőt, egy másik részéből pedig hideg levegőt fúj be a kamrába.)[ Szerkesztve ]
-
FeniX-
senior tag
Sziasztok, egy kis segítségre lenne szükségem. Egy viszonylag egyszerű áramkört akarnék összeállítani, de nem áll össze a kép, vagy nem értek valamit.
Egy arduinoval szeretnék irányítani egy 12v-os ventillátort, tranzisztor segítségével.Az arduinot egy 4b-os cerkaelem csomag hajtaná meg, a ventit pedig egy 8db-os cerkaelem-pakk. (tehát, 2 külön, független áramforrás)
Ha simán az arduino bármelyik PWM lábára programozok egy pár századmásodperces delayt és "kapcsolgatást", majd azt a tranzisztor bázisára kötöm, a 12v-os ventit pedig a saját áramforrásán keresztül a tranzisztor kollektorához, akkor ezzel nagyjából fel is vázoltam az egész kapcsolást.
Mégsem működik a cucc..
közös test kéne nekik?
(elvileg a tranzisztornak működnie kéne, 'ctbc 639 NPN', ha jól néztem)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Napelem
- Milyen notebookot vegyek?
- Nintendo Switch 2, vagy amit akartok (találgatós topik most még)
- Magisk
- Garancia kérdés, fogyasztóvédelem
- Microsoft Excel topic
- Házimozi belépő szinten
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Windows 11
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.