- Bemutatkozott a Transcend SSD-inek zászlóshajója
- Sugárhajtómű ihlette a Zalman CPU-hűtőjét, de nem az üzemzaj tekintetében
- Félreértések az FSR 4 és a PlayStation 5 Pro körül
- Nem tetszik a Procon-SP-nek, hogy a Nintendo távolról kivégezheti a Switch 2-t
- Megcélozta az NVIDIA-t a 2 nm-es node-jával a Samsung
- Acer notebook topic
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Kompakt vízhűtés
- Hisense LCD és LED TV-k
- Fujifilm X
- Hobby elektronika
- Külső 3,5'' mobil rack-ek topikja
- Sugárhajtómű ihlette a Zalman CPU-hűtőjét, de nem az üzemzaj tekintetében
-
PROHARDVER!
Arch Linux topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Shyciii
veterán
Rar fileokba nem tud belenézni? Azért az gáz. Időnként van vele dolgom
Ahogy elnézem elég nagy kompromiszumokkal jár az mc lés a vifm is.
Dracula nekem is tetszik. Melóhelyen azt használom az új Windows terminal-hoz. Gruvbox se rossz, de pl nekem a Base16 közül a Google Dark jön be. Színséma nálam fontos, mert egyrészt sokat bámulom, másrészt ahogy írtad jól elkülönüljön, de ne legyen mégse bazáris kinézetű.Én már nem átlátszózom. Klasszik kéktől én már nagyon ódzkodom, pedig anno a Norton Commander miatt mennyit bámultam...de most valahogy brrrMég Openbox-nál abbahagytam. Azonkívűl hogy látványos tud lenni, nálam nem volt haszna, úgyhogy nem terheltem vele tovább a rendszert.
-
Shyciii
veterán
Igen, közben rájöttem mikor bill kombót rendeltem a futásához, és hát tök logikus is. Viszont fura, hogy csak 3MB-al fogyaszt kevesebbet az mc-hez képest. Szerényebb fogyasztást reméltem. Double Commander tényleg rettentő sokat tud, de ahogy mondod, ez miatt eszeveszett nagyra hízott, és zabálja is az erőforrásokat. Láthatóan gyorsabb egy vifm, vagy mc. Igazából elgondolkoztam, hogy mi az amit baromi gyakran használok egy filekezelőben, és azokat igen nagy részben tudja az mc is, meg vifm is kiegészítésekkel (mert pl vifm alapból nem tud ftp klienst). Viszont Bspwm-en nagyon bután néz ki a Double Commander, ha más is meg van nyitva mellette, így azt most töröltem (beállításait meghagytam, hogy ha visszatérnék rá. Akárcsak az Openbox-ét is). Tux Commander kvázi egy lecsupaszított Double Commander, csak asszem az sem tud Trash-ba törölni, és nincs is rá megoldás (nemúgy mint az mc-nél, és vifm-nél) Így ez eléggé nagy érvégés, pedig eléggé letisztult felülete van, és gyors. És eszeveszett keveset fogyaszt. Köröket ver a minden file managerre.
Vifm milyen tömörítvénybe nem tud belenézni? Néztem még a Last file manager-t, nnn, lf, ranger, fff, de a legtöbbje már ott kiesett, hogy nem dual panelos. Mc-nek alapból eléggé buta kinézete van, viszont vannak beépített color sablonok, és abban nekem a Modarin256-root-defbg nagyon bejön. Annyira, hogy a vifm szín beállításait is az alapján konfigoltam manuálisan. Ez alapján így az mc nekem eléggé jó, de azért a vifm-el együtt használom most, aztán jövőhéten eldöntöm melyik maradjon. Pythonnal mi a bajod?
Amúgy én most az rtorrent-et konfiolom. Kíváncsi leszek, hogy tudok-e élni terminálos torrent klienssel. Elvben nem csinálok különöset, csak betöltöm vele, és mikor eljött az ideje, akkor törlöm onnan, úgyhogy nem kéne zavarjon. -
Shyciii
veterán
No meg van a trashdir is. Esetleg még a megszokott + jelre levő megadott kiterjesztések kijelölése van, aztán akkor lehet döntenem, hogy vifm vagy mc
-
Shyciii
veterán
Amúgy az mc is jó lenne, van rendes color scheme-ja, és elég sokat is tud, és gyors, de elég nagy gond, hogy sokat eszik, hisz önmagában nem képes futni, kell a terminal.
Viszont azon meglepődtem, hogy a Tux Commander bár grafikus, de még FTP client is van benne, és összesen nekem csak 2MB memóriát zabált fel. Azért ez egy GUI-s progitól eléggé szép. -
Shyciii
veterán
ifm.rc-t persze tudom hogy van, sőt a colors mappban levő default.vifm-et is szerkesztettem eg normális kinézetre.
Egyelőre a rename és a kijelölés megvan. A :rename nem működik. Azzal próbáltam elsőnek. Amit írtál cw azzal működik, de nem azt használom, hanem cw<c-a>
Ez azért jobb, mert ebben az esetben a kurzor a név elején lesz, és nem a név végén. Már csak azzal szívok, hogy a trash az ne a sajátja legyen, hanem a linux gyári trash-e, de erre egyelőre nem találtam semmit. Arra gondoltam, hogy mi lenne, ha a vifm trash-e symlinkelve lenne a trash files-ra. -
Shyciii
veterán
Ez a vifm file manager még akár jó is lehetne, de 2 nagy problémám van vele:
- nem a szabványos trash-t használja, hanem létrehoz egy másikat (hogy minek...)
- a keybindigs borzalmas vi. Bár van F5, F6, F7, F8, de az átnevezés, file kijelölést szívesen áttenném más bill-re, de ez a része nincs rendesen ledokumentálva sajnos -
Shyciii
veterán
Derek-é nincs erre patchelve, de nem is baj. Nekem ez totál felesleges. Előnézeti képet még Windows-os filekeztelőn sem használok melóhelyen, nemhogy Linux alatt. Anno mikor otthon Windows volt, akkor sem használtam. Amúgy i3-on lehet az ablakdekórt módosítani, hogy mi jelenjen meg és hol. i3 sokat tud, csak a lényegi dolgokban vérzett el nálam. Ablak közötti rést használok, de csak 5 pixelt, és 3 pixel a border focus. Ennyi kell nekem, hogy ne folyjon egybe az ablakok, mert az valamiért zavar engem
-
Shyciii
veterán
válasz
#63718632 #6738 üzenetére
Továbbra is azt mondom neked, hogy baszhatod az extrém nagy felbontásodat, ha nem társul hozzá nagy kijelző. Nézd meg a piacot. Nem véletlen, hogy 4k felbontás monitoroknál 23colnál kezdődik tömegesen. Notiknál is inkább 17colnál van, de ott se túl gyakori. A volt cégnél levő userek notinál 4k esetén mind elkezdtek nagyítani, mert semmit se láttak a betűkből, ergo oda lett a nagy felbontás előnye. El kellene már fogadnod végre, hogy a 15" 2k vagy 4k esetén használhatatlan, mert nem csak a nagy felbontás számít, hanem hogy mekkora a kijelzőméret hozzá.
Amúgy az hogy tilling alatt nincsenek az ablakoknak díszitlseik, decorok, az nem igaz, mert az i3 default beállítása, hogy val felső sávja az ablakoknak, de asszem Bspwm-en is volt, csak ott sokkal egyszerűbb eltüntetni, mint i3-on. Ennek ellenére lehet hogy hosszabb ideig marad a Bspwm, mert bár szerinted én javarészt egeret használok, viszont ez így ebben a formában nem igaz, kivéve home office esetén, mert a céges gép amire távolizok az Windows. Böngészőn kívűl billt használok: terminal, double commander, sublime, ffmpeg (videó, hang konverzió), mpv, sacd-vel való műveletek. Ezek mind csak billről.
Nekem azért több a memóriafoglalás, azért érzed soknak, mert nekem most a home office miatt is lett jópár plussz dolog alapból, meghát polybar sem a legtakarékosabb, igaz viszont szép. Meghát nitrogen, udiskie stb stb vannak, amik viszont kényelem miatt kell. Igaz most tilling alá nem használok háttérképet, mert hát ugye minek...De az udiskie sokat foglal. gvfs is van pl az android tools miatt, szal ez a kettő dobja meg. Amúgy azokat a számokat összehasonlítás végett írtam, és nem azért, hogy mennyire kicsi, vagy nagy, hanem viszonyszámként. Abból pont látni, hogy i3 alig jobb, mint az openbox, qtile meg gyalázatos.
Alacritty nekem csalódás volt. Elhiszem, hogy az a leggyorsabb, de az olyan minimális lehet, hogy én nem éreztem gyorsabbnak a Termite-nál. A Konsole nem bloat? Ha most elindítom a telepítőjét, akkor mindjárt 55db csomagot rakna fel. Broáf
Terminálba minek neked kép? 32 bites színmélység? Nem arra való.
St-t magam próbáltam patchelni, de az egérrel+billel való scrollozások sehogy se jöttek össze egyszerre, úgyhogy én a Derek Taylor st-jét használtam fel, mert abban benne van, meg még a font2 patch is és az alpha, és semmi más. Nekem meg pont a font2 és scroll kell. Ehhez én még hozzáadtam a clipboard-ot, meg a Google Dark témáját, és kész. Nekem csak annyi kell hogy lehessen scrollozni benne, működjön a másolás, beillesztés, meg font választék. Ennél több nem kell nekem terminálhoz, úgyhogy most van egy fapados de jól használató st-m. 1 hete ezt használom, és egyelőre nem kívánkozom vissza Termite-ra. -
Shyciii
veterán
válasz
#63718632 #6735 üzenetére
Fluxboxot nem próbáltam. Mikor XFCE4-ről váltani akartam WM-re, akkor csak annyit csináltam, hogy screenshotok, videók alapján megnéztem hogy külsőre mire képesek, és így választottam az Openbox-ot (no meg mert xml alapú a configurálása, ami egyszerű nyelv). Fluxbox valahogy mindegyik screenshot-on bután nézett ki, míg Openbox-nál nagyobb szép kinézetűeket is találtam. Így lett az Openbox. Még a kezdeti használat után is sokat finomítottam. Pl Tint2 helyett Polybar-t kezdtem el használni, folyamatosan kerestem hozzá egy egyszerű szép témát ami sötét, de jól olvasható, látható marad, ekkor váltottam termite-ra is. Bár most épp SUckless féle Simple Terminal-t használok Bspwm-en
Azt még nem tom, hogy visszamenjek-e Openbox-ra, vagy maradjak Bspwm-en.
-
Shyciii
veterán
No ezen a héten végig úgy dolgoztam, hogy nem Openbox-ot használtam, hanem tiling WM-et, méghozzá Bspwm-et. Elsőnek tapasztalat. Számomra használat szempontjából semmivel nem jobb, mint az Openbox. 2-nél több ablaknál már a 3-dik ablak túl kicsi információra. Ha mindhárom ablakot ugyanakkora méretre hozom, akkor meg egyik ablakban sem kényelmes dolgozni. Ezen okok miatt 2x annyi workspace-t kellett létrehoznom, mint amit Openbox alatt használtam. Gyorsaságot nézve nem látok különbséget. Mindkettőt könnyű konfigurálni. Egy dologban viszont jobb a Bspwm, mint az Openbox: összmemória foglalás 17MB-al kisebb, tehát így nézve érezhető a "könnyebség".
És hogy miért Bspwm-et használtam? Nos:- Könnyű konfigurálni, egyszerű a nyelve
- Gyors
- Kevés memóriát fogyaszt
- számomra jól testre lehet szabni, és mégse bonyolódik elMi volt a bajom a többi tiling wm-el:
-i3: elsőre egyértelmű volt hogy azt használjam, hisz nagyon népszerű, így biztos tökéletes lehet. Nos bár eszméletlenül jól dokumentált (gyakorlatilag a legjobban dokumentált), viszont 2 komoly bajom volt vele: a layout amit használ a progik megjelenítésére az egyszerűen szar. Egyenlőr mértékben osztja fel vertikálisan, vagy horizontálisan. Ennyire képes az automata módja, slussz, kész. Persze lehetne úgy, mint a bspmw, csak éppen kétszer annyi bill kombót kellene nyomkodnom. AUR-ban van autotiling, ami megoldja ezt a problémát (sok embert idegesít ahogy olvastam), ami egész jól működik, viszont totál összezavarodik mikor a már megnyitott ablakokat helyezgetném, ez viszont elég nagy probléma. Másik gond, hogy egyszerűen zabálja az erőforrásokat. Pontosan ugyanazt belőve a háttérbe, mint ami Openbox-nál használtam, és csak 5MB-al fogyasztott kevesebb memóriát az i3, mint az Openbox...
- Spectrwm...hát ezt borzalmas volt konfigolni, és nem is tudtam teljesen testreszabni, ahogy nekem kellett volna. Polybar is vacakolt, úgyhogy hagytam a francba.
- Qtile...nagy reményeim voltak. Bár a konfigolás részben bonyolultabb a Bspwm-nél, viszont több minden megoldható benne. Kivéve pár dolgot, úgyhogy azt a xinitrc-ben kellett beállítanom. Előnye, hogy nagyon sokféle layout-ot tud kezelni. Van olyan is, ami majdnem egy az egyben tudja a Bspwm-et. Viszont nem mondanám baromi gyorsnak. Egy hangyányit lassabb, mint az i3, vagy a bspwm. Egy dologban hatalmas csalódás. A memóriafoglalása nem hogy kevesebb az Openbox-nál, hanem 26MB-al több. Ez tiling WM-nek kifejezetten sok, de hogy az Openbox is sokkal jobb így nála...- xmonad. Megláttam a config file-jat, és úgy döntöttem, hogy a Haskell nem nekem való.
- herbstluftwm. Ez teljesen manuális. Nekem kell meghatározni minden ablaknál hogy hova kerüljön. Kösz nem.
- dwm. Akárhányszor változtatok, mindig újra kellene fordítanom. Kösz nem.
Hidegindításkori memóriafoglalások:
Openbox: 201MB
i3: 196MB
Bspwm: 185MB
Qtile: 227Mb -
Shyciii
veterán
Ezt nem tudom neked megmondani, de minden műtét, vagy optikusnál mikor bemérik, akkor egy viszonyszámot mondanak. Gondolom a 100% valami olyasmi lehet, hogy egy egészséges 32 éves férfi ember milyen távolságban mekkora betűméretet tud leolvasni, és ahhoz mérnek mindent. Gondolom valami ilyesmi lehet Mivel már 4 éve volt a műtét, így már esélyesm sincs megkérdezni a dokinőt, mert már kontrollra sem kell járnom. A legutolsó bemérés most volt egy hónapja a céges egészsgügyi vizsgálaton. Aszerint pont olyan, mint műtét után, vagyis nem romlott, hanem maradt 140% és 120% .Nyilván ez nem sokáig lesz így, mert én is öregszem, úgyhogy addig élvezem a látást
Polybar még akár ennél is szebben nézhet ki, csak nekem inkább funkcionalitás a fontosabb, mint a kinézet. Minden egyes bejegyzst lehetne más színnel aláhúzni pl. Amúgy lxtask helyett htopot is elő lehet hívni, bármilyen programmal működik. Htop-ot azért nem állítottam be rá, mert azt beírva nem indul el a termite és benne a htop (ez amúgy a Rofi alatt sem teszi meg, tehát tuti valami globális beállítás kellene ehhez, de erre mág nem jöttem rá). Így maradt az lxtask. De ha van ötleted hogy oldható meg, hogy htop-ot meghívva bárhol, azzal elinduljon a default terminal program benne a htop (vagy a legjobb lenne bármilyen terminalos progira), akkor azt szívesen fogadnám. Bár amióta ez van tán 3x ha elindítottam, akkor is max memóriafoglalás összehasonlításnak, mert task kilövésére is pkill-t használok a terminál ablakban, szal valszeg majd le is kapom az lxtask-ot. Jah azt elfelejtettem írni, hogy a wifi amit látsz természetesen eltűnik és az ethernet kapcslatot mutatja, ha hálókábel van bedugva, szal az is rendesen dinamikus. A fényerő növelése-csökkentse természetesen megy billentyűről is. Alapban vannak az Fn gombhoz dedikált billentyűje, amit vagy 1 éve beállítottam az Openbox és Arch alatt (kellett az arch-ban is mókolni hozzá), hogy működjenek és persze, de nekem egérről kényelmesebb, de lehet billentyűről is vezérelni.
Az biztos, hogy több GUI-s programot használok, mert azért a böngészés neten mondjuk Lynx-el eléggé ocsmány. Bár amúgy most épp MinBrowser-t és Qutebrowsert tesztelek épp, hogy valami minimálisabb browserem legyen, de tabot tudjon. De egy normális képnéző, file manager ezeket TUIs programmal nekem nagyon ocsmány, és nem kényelmes. Próbáltam én pl ranger-t erre, de egyszerűen borzalmas számomra ezek kezelhetősége, meg ezekben nemigen volt ftp client, amivel a mobilra tudtam volna csatlakozni. Aztán időnként kell fotókat szerksztenem, tehát Gimp. Ugye TUI-s erre megint nincsen, kell használnom teamviewert, vnc-t is, azért ezeket normális használható TUI-val nem, vagy korlátozottan lehet helyettesíteni.
De pl terminál alatt módosítok alap config fileokat (nano), videófileok konvertálása, vagy audio codec megváltoztatáshoz (ffmpeg), iso fileok kiírása pendrive-ra (dd), sacd-d nagyfelvbontású hangileok flac-re konvertálására (sacd_extract), flac szétbontására (split2flac), vagy androidos teló átprogramozására (adb, fastboot), szal igen sokat használom ennek ellenére a terminál-t -
Shyciii
veterán
Frawly
Bammeg olvasd már el, hogy miket írok neked. Ha te szerinted xar szem az, hogy a bal 140%-os a jobb meg 120%-os akkor arra nem tudok mit mondani...
Felül látható panel a Polybar. Egyedileg konfigurálva, mert bármit találtam nem tetszett. Polybar-t meg azért választottam, mert amellett hogy sok mindent lehet benne konfigurálni, csak ez volt képes a kipróbáltak között, hogy középre is tudjak rakni akármilyen elemet úgy, hogy önmaga rakja automatikusan középre (2 féle felfogás szerint is képes erre), és ne nekem kelljen space-ekkel és TAB-okkal helyezgetnem (mint pl a sokak által kedvelt tint2). Kijelzésen felül képes pár elem az egérre reagálni. A memória és procirs részre kattintva lxtask jön elő, a hangerőre kattintva lehet némítást ki-be, a hálózati részre megjeleníti a hozzá tartozó ikont (ha valamit szeretnék azon állítani), jobb klikkel meg elrejti az ikont. Ha pedig a fényerőn állok vagy a hangerőn és az egér görgőjét hasznűlom, akkor meg a fényerő és hangerő változik. Jah meg baloldalt az 1-2-re is lehet kattintani az meg a virtual "desktop", de azt nem egérrel használam, hanem billentyűzettel.
Config file pedig íg néz ki: Link
A config fileban látsz még pár dolgpot amit régebben használtam, és nem töröltem ki. Ilyen például jobb szélre egy menü megjelenítése (az elem megvan még a configban, csak már nem jelenítetem meg).
Jah a hangerős egér reakciósra ez a script fut le (Ezt nem én programoztam le): Link -
Shyciii
veterán
Nah gyorsan összedobtam Openbox alatt egy 3 ablakos megoldást. 2 ablakos gyakorlatilag programonként 1 billentyűlenyomás. Ezt még anno csináltam. A harmadikat meg kézzel méreteztem át. Így néz ki FHD-n, és vegyük hozzá egy ez csak egy 15,4"-es notebook.
[kép]Már ezen látható, hogy a doksi olyan kicsi, hogy határeset a betűméret. Keresni valamit elmegy, de hosszabban olvasgatni már nem jó a szemnek. A double commander meg használhatatlan így kétpanelosan, mert se méretet nem látni, se semmit ,csak magát az elemet. A terminál program szint lófütty így. És ez csak 3 program bakker. Nekem 9-10 lazán meg van nyitva teamviewer, vnc-k kódok stb. Szal ez így nem életképes ekkora kijelzőn native felbontáson.
-
Shyciii
veterán
Akkor újra. Szem problémám nincsen, 4 éve lett műtetve, úgyhogy a bal szemem 140%-os a jobb 120%-os. Asszem ez több mint jó érték, úgyhogy ha azt mondom, hogy agy 15"-os képátlóra 2k-s felbontást rakunk, és az olyan kicsi, hogy minden csak nem kényelmes használni, konkrétan xar, akkor szerintem csak van benne igazság...
Borland Delphiről meg annyit, hogy a volt kollégám aki elment az előző munkahelyről mert édesanyját kellett ápolni, ezért Bp-ről Szeged-re ment, gond nélkül talált ott is munkahelyett, ahol Delphi programozó kellett, és nettó 650eFt-ot fizetnek neki. Szerintem az nem egy szar fizetés. A volt munkahelyemen levő Delphi programozó meg még többet keres, úgyhogy az hogy kb a kutya sem használja, az nettó faszság. -
Shyciii
veterán
válasz
vargalex #6701 üzenetére
OFF
Nihhiiiincs? Én is azt hittem mikor odakerültem a céghez, aztán elkezdte sorolna a bbérügy szakértő, aki a navos oktatást is szokott tartani, hogy akkor miből is áll ez az egész, aztán 1 perc után mondtam neki, hogy köszönöm ennyi elég is, mert a felét sem értettem már. Én is azt hittem hogy van a bár, pár adó, szabadság, esetleg rugalmas munkaidő, gyed- gyes egy-két ilyen faszság, oszt kész. Hát nagyon nem
Indexelés amúgy rendben van. Mivel MSSQL-es, így egy-egy lekérdezést végig lehet monitorozni, és persze azt is, hogy melyik tábla, melyik részében tölti a legtöbb időt, de így idő után nincs tovább. Mondjuk Google Spanner-jére kíváncsi lennék, mert ott nincs ilyen gond mint a sima MSSQL, vagy MySQL-ben. Hatalmas adatokkal is könnyen elbánik. No de ennyi, mert ez mégiscsak Linux fórum -
Shyciii
veterán
válasz
vargalex #6699 üzenetére
Sok nagyválalati program (pl bérszámfejtő közép és nagycégeknek) elég sok táblába kell széthúzni, ha azt akarod, hogy áttekinthető legyen, könnyen lehessen riportolni, és relatíve gyors legyen. Nyilván 100 tábla helyett lehetne 10 is, mert 1-2-be összevonod, viszont akkor egy hulladék lassú lesz a program. Így is szükséges módosítgatni, mert olyan cégek (ha már bérszámfejtés), amik 8000 munakvállalót kezelnek, azért ott egy-egy lekérdezés nem pér másodperc még így sem. Az már más kérdés, hogy ekkora mennyiség esetén már nem az SQL lenne jó választás, de erre már nincs ráhatásom. Ez van, ezt kell "szeretnem".
-
Shyciii
veterán
válasz
vargalex #6697 üzenetére
Pedig nem. Többszörösen egymásbaágyazott IF függvények a saját script programhoz. Eredendően egy sorba írták (így is hosszúak az xml scriptek, hátha még mindegyiket egy sorra bontják ki), szal nekem mindenképp kell az, hogy ne kelljen folyamatosan scrolloznom.
HeidiSQL-ben meg nem szimpla lekérdezések vannak, úgyhogy az megint bukta. Olyan adatbázisokba kell belenyúlnom, amiben több 10000db tábla van... -
Shyciii
veterán
válasz
vargalex #6695 üzenetére
Persze, el lehet. Sőt 13,3"-os kijelzőn is, csak épp a hatékony használattól távol van. Itt mindenki hazavihetett egy monitort magával.
Nálam csak a HeidiSQL programnak muszáj teljes kijelzőn mennie, mert különben az információk felét sem látom amire szükségem van, és akkor még nem beszéltem az XML kódról amit kezelnem kell, amik esetén egy sorban nem 20 karakter van, hanem sokszor 400 felett a sok egymásbaágyazás miatt. Nah ezt több sorba tördelve hogy megjelenjen kis ablakba baromi zavaró. -
Shyciii
veterán
El kell keserítselek, de hiába nézem közelebrről a 15"-os kijelzőt (kb 20cm csak), mégis iszonyat nagy különbség van 23" és 15" között. Egyébként kipróbáltam anno milyen az, hogy ha csak kettő programmal osztom el a kijelzőt. Erre felprogramoztam az Openbox-ot, és borzalmasan kicsi a tartalom megjelenítése elfelezve. Még egy terminal-nak nem gond, de egy Sublime-ban mikor szöveget szerkesztek, vagy kódot írok, vagy böngésző, vagy vnc, rdp, double commander, ezek mind kicsik már oda, és nem látható elég tartalom, szal továbbra is úgy tartom, hogy 15" baromi kicsi tiling-ra. Ha a felbontást emelem 2k-ra, akkor meg olyan kicsik a betűk, hogy meg lehet vakulni, szal megint semmit nem ér az egész. És kizártnak tartom, hogy van olyan fejlesztő, aki 15, 17"-on programozik úgy, hogy osztozik még 2-3 programmal. Az előző cégnél ahol dolgoztunk is a fejlesztőknek 2db 23"-os monitorjuk volt, mert a 22"-t kevésnek tartották úgy hogy Visual Studio-t használtak javarészt, meg páran Borland Delphi-t. A mostani cégnél Node.js-et használnak a fejlesztők, és mint ahogy nekem is 2db 23"-os monitorjuk van ugyanúgy 2k-s felbontással.
-
Shyciii
veterán
Frawly
Hát én több témát is rányomtam anno, de soha nem tudott olyan szépen kinézni, mint egy KDE, vagy Gnome. Mindig valahogy jobban megnézve nem volt szép, valahogy tákoltnak nézett ki az egész. Nem csak felbontás-függő, hogy tillingnak van értelme. Cseszhetem 2k-s felbontást, ha csak 15" vagy 17"-os kijelzőt használok (ugyebár notebook). EKkora kijelzőkön ilyen felbontáson semmit sem lehet látni. Tillingnak 20"-tól van értelme. Melóhelyen 2db 23"-os monitoron dolgozom. No ott már lenne értelme, de bent Windows 10-en kell dolgoznom
SiriusbNe engedj a csábító kísértésnek
Amúgy az elején én is mellette belekóstoltam vagy újra a kde-be, vagy manjaro-openbox, de 2 nap se keleltt hogy rájöjjek, hogy baromság. Amit belaktam Arch+Openbox+polybar+scriptek az annyira tökéeltesen fut, és hatákonyan használható, hog minden más túlsúlyos ehhez. Vagy ha még könnyebb lenne, mert a végletekig a legcsupaszított progit akarom használni (pl képnézőhöz feh), akkor meg már kényelmetlen lesz a használata, vagyis a ló túloldalára csúszok át.
-
Shyciii
veterán
válasz
Siriusb #6687 üzenetére
Többek között ilyesmi esetek miatt hagytam ott a KDE-t. Gnome-ot mert borzalmasan lassú volt és kevés beállítási lehetőség. XFCE-t témázva is randa, és egyáltalán nem olyan gyors ahhoz képest, hogy light. Nah ezután akadtam a szemem elé a WM rendszerek. Abból a Tilingot rögtön kilőttem, mert egy notebookon nincs értelme, de Openbox, Fluxbox és társai már tetszetősek voltak. Openbox kapásból nyert ahogy átolvastam ezeket, és néztem a konfig fájljaikat. Azóta sem bántam meg, és még csak kósza ötletként sem merül fel, hogy visszamenjek másra
-
Shyciii
veterán
Épp írni akartam, hogy a config fileban alapból 3-as van beállítva a scrollozásra. 1-esre téve "normális"
De ez nekem a 0.4.1-2-esen is van. Nekem az Alacritty 10MB-al növeli a memóriafogyasztást, míg a Termite 5MB-al. Igen a termite valamiért nincs a többi nem Arch alapú distro-ban, és nem értem, hogy miért. Luke Smith-t anno néztem, meg régebben az suckless terminal-t is. Az ő verziójában mi a baj a színekkel?
-
Shyciii
veterán
Frawly
Kipróbáltam az Alacritty-t unalmamban. Hát...Elhiszem hogy a leggyorsabb hardveres GPU által gyorsított terminál, de én a Termite-hoz képest nem látok különbséget, de elhiszem nekik, hogy pár századmásodperccel biztos gyorsabb lehet. Viszont a memóriafoglalása 2x akkora, mint a termite-é.
-
Shyciii
veterán
Nálam pont fordítva. Én a qt-s programoktól kapok görcsöt. Töménytelen mennyiség qt-s bloatot pakolnak fel még az egyszerűek is. Az általad említett szöveges fileok szerkesztése hosszú soroktól behaló GTK-s progikkal nem találkoztam. Igaz nem gedit-et használtam, hanem Atom, és most Sublime. Ez a szövegszerkesztőm, és ezen is kódolok. Soha semmilyen lefagyás, belassulás nem volt. Atommal mondjuk az volt a gondom, hogy maga az elindulása lassú, de az a nyomorult Electron miatt van. Minden más programom is GTK-s, de sosem fagynak. Igaz én nem szerkesztek videókat. Konvertálásra meg teljesen felesleges gui-s program. Tökéletes hozzá az ffmpeg. Eleve ezzel a minimalista Arch + Openbox-al nem volt még belassulás, vagy lefagyás. Anno még mikor Manjaro-t használtam KDE-vel, majd Arch KDE-t, nah akkor volt indokolatlan mennyiségű lefagyás, belassulás. Ezért is váltottam utána Arch + XFCE-re, de az összességében nem tetszett, úgyhogy kerestem más minimalista, de jól konfigurálhatót, és így lett Openbox. Semmilyen módon nem hiányzik az akkori KDE-s szívások.
-
Shyciii
veterán
Aki nem használ login manager-t, az próbálja ki az alábbiakat:
/etc/issue fileról csináljon másolatot, majd az eredeti issue file tartalmát törölje ki, és illessze be ezt: https://pastebin.com/DK8haFBt
-
Shyciii
veterán
LOL. Oh_my_zsh-t két dolog miatt használok csak. Az a témák, és hogy az autocompletion nem csak megjeleníti, hanem a TAB gombot nyomogatva a lehetőségek között lehet ugrálni is.
Most elkedztem olvasni a bash shell promptjáról, és bár gyorsan összeállítottam bash shell alatt is ugyanazt a promptot mint az oh my zsh bira témája adja, mindenféle plusz segéd nélkül (oh my bash, bash it). 2 sor az egész a bashrc-ben. De csak azért 2 sor, mert 2 soros promptot használtam a zsh alatt is. Ha még azt is meg tudnám oldani, hogy TAB-ra a válaszhatók között lépkedjen is, akkor egyáltalán nem lenne szükségem zsh-ra -
-
Shyciii
veterán
Frawly
Te a zsh shell-ed alatt állítottál olyat, hogy a historyban ne legyen duplikáció? Találtam egy ilyen lehetőséget, de abszolút nem reagál rá. Továbbra is duplikálva kerülnek be a parancsok. Ezt használtam beírva a .zshrc -be de már a .bashrc-be is:export HISTCONTROL=ignoredups:erasedups
De probáltam csak ignoredups-al és erasedups-al is. Teljesen hatástalan. Már azon gondolkodtam, hogy zsh-ról visszaállok bash-ra, és ott is kipróbálom, mert lehet hogy csak zsh kakil rá.
-
Shyciii
veterán
Nem lehet vele pontosan ugyanazt kialakítani, mint nekem Arch-on. Vagy ha igen, akkor olan mértékű utánajárással (4 napot szántam rá max), hogy egyszerűen nem éri meg. Arról nem beszélve, hogy kb a felét alakítottam ki debian-on mint Archon, és már több memóriát foglalt, és jócskán több csomagot pakolt fel feleslegesen. És akkor még ott az a probléma, hogy volt olyan program, amit nem találtam debianhoz, és forrásból forgatva gondjai akadtak. A GTK-s téma se működött rendesen debian alatt ugyanúgy GTK-s rendszeren természetesen. Polybar pl teljesen kuszán működött. Csomó beépített elemre nem reagált Debian alatt, mondván nem létező elem (WTF??). Szal azonnan töröltem is. Az a kombó amire én használtam volna, arra a Debian nem jó. ELhiszem hogy Debian + KDE vagy Gnome jól működik, csak olyan bloat-os rendszer nekem nem kell.
Írom mindezt úgy, hogy jelenleg a cégben csináltam egy Debian szervert, Asterisk-el, MariaDB-vel, ODBC-vel, WEBRTC-s eléréssel. Márcsak a CDR adatainak realtime átvitele van hátrea MariaDB-be. Erre még rá kell jönnöm. Erre jó a Debian, meg PHP, NginX (gondolom Apache-ra is).
-
Shyciii
veterán
Én ezért nem vettem AMD-s laptopot magán használatra (sem). Régebben, de az elmúlt időkben is a sok linuxos topicba olvasgatva továbbra is sokkal több probléma van az AMD-s GPU-kkal, mint az Intel-ekkel. Amúgy én hogy írtad megnéztem a Fedorát, illetve terveztem, aztán elkedztem olvasgatni mit, merre, hogyan, és rögtön le is tettem róla, hogy ugyanazt kialakítsam rajta, mint Arch-on, mert Fedora-n is jó sok korlátba ütköznék, mint Debian esetében.
Egyébként csak hogy Arch mennyire nem való munkára. Ugye ez otthoni magánhasználatra van ez az Arch + Openbox. Ehhez képest most ezen home office-olok probléma nélkül: OpenVPN, VNC, Telegram, Teamviewer, Zoom. Közben avi-t dekódolok mkv-be AC3-as kódolással, de volt hogy közben konvertáltam szintén parancsosors progival SACD-t nagyfelbontású FLAC-re. Semmi bajom nincs. Egyszer összeállítottam, és működik rendben. -
Shyciii
veterán
Archon nekem ez 211MB kb megfelelő, mert én programok kipróbálásához mindig ezt a rendszert használtam, és bér -Rs -el szedtem le utána a progikat, de ahogy figyeltem így is marad valamennyi szemét. No meg nekem ilyen unikum cuccok is vannak, hogy flac fileok splittelése, sacd iso file-ok darabolása flac-be, szal nem mindennapi progik. Annyira nem szokványosak, hogy ezek sem gui-s felületűek
Valszeg ha full újrahúznám a rendszert, akkor már kevesebbet foglalna.
Uby sok mindent képtelen volt felfogni. Debian tőlem mehet, de csak a legminimálabb telepítővel, és a szükséges cuccokkal, mint pl php, mariadb, nginx. Akkor érzem a létjogosultságát, de amúgy nem. És most az is kiderült, hogy az sem teljesen igaz, hog az ember mindegy milyen linuxot telepít, mert utána a programokkal ugyanúgy testreszabhatja, ugyanazt kapja. Hát ez így most látszott, hogy nem. Amúgy ez nem nekem készült volna. Egyik haveromnak megtetszett az enyém puritánsága, de ő debian-al szeretné, ezért gondoltam kipróbálom, hajtott a kíváncsiság, hogy mennyire lehet. Max ha debiant akar, akkor burnsenlab helium-ot telepít, az openboxos debian alapból, csak abban is vannak felesleges cuccok, no meg tint2, ami nekem nem jött be, mert keveset tudott.
Jah azt én is néztem anno, mikor a trizen szólt, hogy comptonnak vége, és helyette picom. Tearing hálistennek beállítható külön "kapcsolóként" Intelhez, így ezért nem kell nekem picom.Voidról mi a véleményed? Vagy még nem használod olyan régóta?
-
Shyciii
veterán
Végülis nem szórakoztam, hanem grubosra raktam mindent. Persze előtte az EFI partícióról csináltam egy image-et.
Nagyon hasonlót használunk. Én is Openbox, Polybar, xautolock, i3lock-blur, háttérképet nitrogen jeleníti meg, termite. picom-ot már nem használom, nem kell az átlátszóság, úgyhogy kilőttem. Login managert én sem használok. Igen azt tudom, hogy a non-free, és contrib-ot rögtön érdemes felvenni, na de egy kicseszett driverrel is már szívás van. Ráadásul egy elég gyakori Atheros driverrel.
TÖbbé-kevésbé beállítottam, de a polybaron jópár elem képtelen rendesen megjelníteni, mert azt mondja hogy nincs ilyen beépített modul. Úgy látszik debian alatt forgatva ez nagyon nem jó. Pulseaudio is felrakva, engedélyezve, és közben sehol nincs a modul. Ahhoz képest, hogy Arch-ra mondják, hogy juj semmi se működik, mindent konfigurálni kell blabla, ehhez képest sokkal működőképesebb minimális konfigurálással, mint a Debian.
Úgyhogy mindjárt le is gyalulom, teszt meg volt, ennyi.
Amúgy 244MB-os foglalt a Debian ugyanazon cuccokkal (leszámítva pár programot, és mondjuk a pulseaudio, ami mg megdobná a memóriafoglaltságot), míg az Arch 211MB-ot foglalt. De a legdurvább, hogy míg az Arch 747 csomagot mutat, addig a Debian 1362db csomagot. Értem én, hogy valszeg ami Archon egy csomagban van, az Debian-on 2-3db-ban, de azért ezt erősnek érzem, főleg úgy, hogy azért én eléggé minimális konfigot használok egy átlag userhez képest. -
Shyciii
veterán
Így már működik :) a lényeg hogy pontosan ugyanazt a rendszert hozzam létre, mint Arch alatt, csak debian alapokon. Ez a kérés, én meg nem mondtam nemet. De most ezt csinálva nekem nagyon úgy tűnik, hogy ez a debian max minimál install-al szervernek jó, mert innen felépítve desktopra eléggé pazarló. Nem csak memóriát foglal többet, de jóval több csomagot is tett fel, és még nem vagyok kész. Most egyelőre a polybar-al és az arra kirakott cuccokkal szenvedek. Halál jól működik Arch-on, debianon egyelőre nem akar. Mondjuk az külön vicc, hogy a netinstall közli, hogy az ath10-es drivert én külön adjam meg neki. Baszki netinstall. Hiányzik driver, akkor töltse már le.
-
Shyciii
veterán
Köszi mindjárt kipróbálom, csak közben a debian-ra elkezdtem felpakolni ugyanazokat mint az archon (kivéve amit forgatni kell, mert nincs a tárolóban lásd termite, polybar pl). Még a felét se raktam fel, állítottam be, de már több memóriát foglal, mint az Arch...ez kicsit meglepő nekem, pedig full minimal Debian-nal kezdtem.
-
Shyciii
veterán
A loader.conf-ban csak ez van:
default Arch
timeout 3Az Arch az Arch.conf-ra utal ami a /boot/loader/entries-ben van. Az Arch.conf-ban meg ez van:
title Arch Linux
linux /vmlinuz-linux
initrd /initramfs-linux.img
options root=PARTUUID=a76e14ae-961a-47e0-88df-b959e216185a rw quit loglevel=3Gondoltam csinálok erről egy másolatot amit Debian-nak neveztem el, és utána a title értékét írtam án, és a PARTUUID-jét a blkid-ből kiolvasott értékével. Csak azzel nem tudom hol utalok a debian mappában levő grubos uefi-ra.
-
Shyciii
veterán
Frawly:
Jah azt elfelejtettem írni, hogy a Debian be se kerül az UEFI menüjébe, mert bár a boot/EFI alatt létrehoz egy debian mappát benne pár efi file-al, meg grub.cfg-vel, de a /boot/loader/entries alatt már nem hoz létre file-t. Valszeg azt hoztam én létre rosszul, de visszaolvasva pár írást, automtikusan be kellene kerülnie a debian-nak. -
Shyciii
veterán
Frawly:
Szia. Egyszer régen úgy rémlik, hogy leírtad, hogy mi van akkor ha valaikinek UEFI-s systems boot-os Arch van, és mellé akar egy másik linux disztrót, akkor hogyan lehet ugyanúgy UEFI-s megoldással. Muszáj feltennem a jelenlegi Arch-om mellé egy Debian 10-est, és netinstall-al felraktam egy teljesen minimal rendszert egy külön 15GB-os szeletre. Eleve érdekes hogy felrakott Grub-ot úgy, hogy meg sem kérdezte, hogy akarom-e, de mindegy. A /boot/loader/entries alatt létrehoztam egy Debian.conf-ot is az Arch mintájára. Nyilván a PARTUUID-t átírtam az új értékre. De mivel ez a szerencsétlen Debian grubosként installálta magát automatice, így persze nem működik, hisz a /boot/EFI alá létrehozott egy debian mappát amiben most van BOOTX64.CSV, fbx64.efi, grub.cfg, grubx64.efi, mmx64.efi, shimx64.efi.
Szerinted hogy tudom kikerülni egyrészt a grubot (úgyse működik, mert debian nem bootolbe, csak az arch), és hogy tudom az arch uefi+systemd-bootos megoldást megcsinálni debian esetében is. Ha egyáltalán lehet... -
Shyciii
veterán
Másfél hónapja új melóhelyen vagyok, és ott javarészt Debian van, meg egy Red Hat. Megdöbbenve látom, hogy a Debian 10.3-as Buster-en (stable) a Chromium 79-es verziónál tart. Értem én, hogy stable, és mégsem egy Arch, na de bakker. Nem véletlenül tart a 80-as verziónál (a sokadiknál), mert még a 80-asban is kritikus biztonsági rések vannak. Azért legalább ezt frissíthetnék a Debian stable kiadásánál normális tempóban. Ezt így gáznak érzem.
-
Shyciii
veterán
válasz
jimmy399 #6549 üzenetére
Sanszos. Ezzel az a baj, hogy a frissítések után előfordulhatnak problémák. Még a megfelelő hardverek esetén is előforulhat gube. Nekem még a támogatott Atheros kártyával is volt egyszer gond. Nemrég a NetworkManager előző verziója okozott zajt. Kb 10-12 csatlakozás után már csak csatlakozott, de ip nem volt. VIsszaállva az előző verzióra gond nélkül működött. Most a legfrissebb NetworkManager-el már nincs ez a probléma. Amúgy ennyire durva gondot, hogy nem kapcsol ki a kijelző...nem gondoltam volna, hogy ilyen szintű dpm gond is előfordulhat, pedig anno még az ősöreg Asus notimon is kipróbáltam, ahol a Windows 10-nek is gondja volt az ACPI vezérléssel, de az Arch gond nélkül futott.
-
Shyciii
veterán
válasz
jimmy399 #6547 üzenetére
acpi könyvtér nincs? Létre kell hozni. Linuxon sok ilyen eset van
LightDM-et azért mondtam, mert az XFCE! alapból azt használja az emlékeim szerint. Amúgy megnéztem a linken levő scriptet, és eléggé fura, mert szimpla dpms értéket módosít, amit alapból tud a linux megfelelő driverekkel. Szerintem a Dell notid nem 100% kompatibilis a linuxban található driverekkel, firmwarekkel, mert ha az lenne, akkor nem lenne neki problémás az automatikus dpms állítás.
-
Shyciii
veterán
válasz
jimmy399 #6541 üzenetére
Ez érdekes, mert nekem pure Arch van asztali felület nélkül, csak agy sima ablakkezelő van, de semmilyen állítás nem kellett, hogy a fedél lecsukásakor kikapcsolja a kijelzőt. Igazság szerint már a lecsukás előtt 1cm-el kikapcsolja. A lidswitch funkció azért van neked ignore-on, mert a LightDM-et használva notebook esertén így lehet megoldani, hogy a fedél lecsukásakor zárolja a notebookot. Ezt onnan tudom, hogy volt időszak, mikor LightDM-et használtam (amit az XFCE4 is használ alapból a bejelentkezésehez), és ekkor a lidswitch és egy handler script futtatásával volt megoldható a fedél lecsukásakori linux zárolása, de maga a kihjelző kikapcsolása automatikusan megy.
-
Shyciii
veterán
válasz
Laszlo733 #6485 üzenetére
A feh esetén trükkös a háttérkép, ugyanis az általad megírt parancs kevés. Ez kell az autostartba:
~/.fehbg & Ez állítja vissza minden egy betöltődéskor az általad már beállított háttérképet.Egyébként ez igaz a Nitrogen-re is. Ott is az autostartba kell az előző visszaállítása (nitrogen --restore &)
Conky esetén úgy indítsd el, hogy a teljes útvonal szerepeljen. Tehát pl:
conky -c "/home/shyciii/.conky/conky/myconky" &A monitor esetén az arandr nem fog menni az autostartban, mert az csak egy frontend. Helyette az xrandr-t tedd be az autostartba.
-
Shyciii
veterán
cigam
Nem tudom, hogy ez tud-e kirakni ikont Openbox alá. Nem kerestem semmi ilyen lehetőséget okosban, mert teljesen feleslegesnek tartom az asztali ikonokat egy Rofi Launchar, vagy Ulancher mellett. Arról nem beszélve, hogy ha már egy ablakod nyitva van, akkor az jó eséllyel komolyabban eltakarja az ikonokat, szal még kényelmetlen is a legtöbb szituációban. Persze ez rám vonatkozik
Frawly
Emlékeim szerint a Fluxbox és Openbox semmilyen módon nem klónja egymásnak, mert mind a kettő a Balckbox-ból alakult ki, így inkább a Blackbox-nak a klónjai. PekWM szintúgy. Nagy különbség amúgy a config file. Egyik xml alapú, másik sima text file. Kinek mi a kényelmesebb mikor állítgatja. Mivel előző munkahelyemen elég sok webes cuccot üzemeltünk, így nekem az Openbox XML konfigos megoldása nem probléma.
Dmenut amúgy én is kipróbáltam, de a Rofi launcher + Arc Dark Mandy theme-el nagyon tetszik, így végülis a külső miatt lett Rofi
Pár bill kombóra nekem is be van lőve gyakran használt progi, de csak nagyon gyakori. 52db bill kombót nem tudok megjegyezniÍgy is pl az átlátszóság 0.5-ös lépcsőben való állítása ablakonkénti bill kombó se jut most eszembe, pedig ezt is én állítottam be Openbox alá (mert ezt sem tudja alapból). Szal felesleges nekem minden bill kombóra állítani
Amúgy most egyik napról a másikra nem működik az automount a csatlakoztatott usb-s winyóknál. Nálam ezt az udiskie csinálja, de lehet hogy akkor most kipróbálom hogy ezt lelövöm, és mivel úgyis van pcmanfm filekezelőm, így azt futtatom daemon-ként, és akkor az is elvégzi. Még lehet hogy jobban is járok, mert kevesebb memóriát foglal, és még kevesebb csomag is lesz. -
Shyciii
veterán
F34R
PekWM és Fluxbox kicsit régen volt frisstíve ha jól emlékszem (anno azokkal is kacérkodtam, de aztán az Openbox lett a befutó). Tán 2018-ban utoljára az egyik, a másik tán még régebben. Az Openbox-ra meg pont ma jött egy újabb verzió.
Frawly
Csak részben nyújtják, mert pl nincs klasszikus értelemben vett asztal, így ikonokat sem lehet kipakolni, max háttérkép, meg conky ilyesmik. Hálistennek nekem ezek sem hiányoznak. Vagy bill kombóval indítok progit, vagy Rofi launcherrel. Annyira hozzászoktam ehhez, hogy a melóhelyen is kerestem olyan progit, ami Rofi szisztémát használja, így ott is ilyen elven használom már.
-
Shyciii
veterán
Köszi. Faccán működik (csak én a zloginbe tettem). Így már nem gond, hogy ha véletlenül kihagyok egy betűt az openbox konfigjából, és az egész felület elhal
Viszont így nézve az Openbox csak 52MB-ot foglal. Egészt kellemes ahhoz képest, hogy átmenet a full dm és a tilling wm között. -
Shyciii
veterán
Np például a dhcpcd azért sincs benne, mert van aki nem használja. Pl én sem.
-
Shyciii
veterán
Találkozott már valaki ilyen furcsa jelenséggel? Ma bekapcsoltam a notim, és látom, hogy bár a wifi-re felcsatlakozott, mégse kap ip-t. Természetesen más eszköz (mobilok, tv-k) kapnak ip-t. Kábellel csatlakoztatom, így már kap ip-t. Mivel semmit nem állítgattam mostanában, így kizártam az ügyködésem, viszont eszembejutott, hogy 2-3 napja a frissítéskor volt benne linux kernel, linux firmware, és networkmanager is. Nosza mindhármat az előző verzióra tettem, majd reboot. Így már kapott a wifi is ip-t. Szuper. No akkor egyesével visszarakom a frissítéseket, hogy lássam melyik rontotta el. Egyenként felraktam mind a hármat, és most is kap ip-t a wifi...Lehet hogy mikor mindhármat egyszerre rakta fel, akkor elbaxott valamilyen bejegyzést?
toxin2
Nagyon baba lett, ügyes vagy! Majd megsasolom én is működés közben, bár erre szerintem szilveszter előtt lesz csak esélyem. -
Shyciii
veterán
Még egy nagy előnye van. A hardverek kezelése. Csak abban volt rendesen megoldva a grafikus kártyák drivereinek telepítése gui-s felülettel úgy, hogy működjön. Nekik valahogyan jobban összejött, mint másnak. Bár azóta nem követtem, hogy a többiek hogy állnak. Igaz azóta aszem 2 híresebb arch-ra épülő distro is megszűnt.
-
Shyciii
veterán
válasz
gentlemann02 #6383 üzenetére
Én Manjaro-val kezdtem anno. Kellemes rendszer. Esetleg még az ArcoLinuxot is kipróbálhatod. Annak is nagy a támogatottsága, csak másképp. Ott a fejlesztőnek renegeteg videója van amiből sokat lehet tanulni kezdőként főleg. Weboldala is rengetet információt tartalmaz, vagy tanulnivalót.
-
Shyciii
veterán
Egyébként elméletben a jmtpfs-t is lehetne automatizálni, egy udev szabályt felvenni, ha az adott usb eszközt csatlakoztatják (ezt ki kell nézni, hogy mit ír ki rá, amikor a teló csatlakoztatva van),
Nah ez itt a gond. Mint mondottam elég gyakran cserélgetem a telókat, így ezért (is) elvetettem. Minden egyes teló cserélném újra lekérni az ID-ját, illetve több paramétert is (csináltam már ilyet), sőt! Sokszor volt, hogy egy-egy custom rom váltásnál is módosultak bizonyos rész adatai, így újra módosítanom kellett. Ezért is mondtam, hogy egy mindennapos használatra levő notim az én szokásaimmal ésszerűtlen minimalizálás, ha nem gvfs-et használok. PL te használsz emnékeim szerint qbittorentet. Nah azt pl én kiírtottam a notiról, és transmission-t használok. Sokkal könnyebb, kevesebb csomaggal. Sőt! Az összes QT-s rendszerű programjaimat kukáztam, így QT-s rendszer csomagjai sincsenek már fent. Ezt még ésszerű minimalizálásnak ítéltem meg (pedig fájt az XnView elvesztése), mint ahogy azt is, hogy nem kell login manager. -
Shyciii
veterán
Összeadtam. 6db modulja fut 36MB értékben. Mint mondtam az egész rendszerem 221MB-ot foglal, úgyhogy nehezen foglalhat 100MB-ot csak maga a gvfs. Lehet hogy régen bloatabb volt. Amúgy ennél minimalistább rendszer már totál ésszerútlen, és nem lehet nyerni vele igazán. Kipróbáltam egy i3-at is, de alig foglalt kevesebb memeóriát, és már az sem volt reszponzívabb. Ellenben számomra használhatatlan, hogy szinte csak billel vezérelhető, pedig már az Openbox-ot is javarészt billel vezérlem, de akkor is van, ami egérrel egyszerűen jobb. Ezen kár vitatkozni.
Az FTP szerver megoldás semmilyen erőforrást nem von el a linuxtól, mert az androidos telón fut az ftp szerver. A Double Commander amit meg amúgyis használok az meg két kattintással csatlakozik egy elmentett ftp site-ra. -
Shyciii
veterán
-
Shyciii
veterán
válasz
#63718632 #6362 üzenetére
májkimiki
Maga a másolást én se nem bluetooth-al (nagyon lassú), se nem kábellel nem csinálom. Helyette a telón indítok egy ftp server-t (MiXplore ami egyben egy nagyon jó filekezelő is androidon), és a Double Commanderrel rácsatlakozom). Nagyon kényelmes és gyors. Persze a teló wifi chipje be tudja korlátozni a sebességet, de az olcsóbb telóknál se tapasztaltam nagy lassúságot. Bluetooth-nál sokkal gyorsabb.
A kábel használatát én inkább arra használom, hogy variáljam a romokat a telón (fastboot, adb parancsok)Frawly
A minimalizmusnak is vannak határai. Ha abszolút minimalista rendszert akarnék, akkor semmit se tennék fel, és örülnék, hogy a hidegindítás után a rendszer 85MB-os foglal. Csak mi értelme van ennek? Nekem most 221MB-ot foglal indítás után. Ez elég minimál egy olyan rendszertől, aminek van grafikus felülete (igaz csak egy szimpla ablakkezelő), viszont olyan csomagok is vannak fent, ami egy disztroban sincsenek. Azért azt szem előtt kell tartanom, hogy nekem ez a notebook mindennapi használati tárgy, és nem egy végtelenségbe futó szerver, amihez akkor nyúlnék ha gond van.
Amúgy a gvfs nekem tudod mennyi memóriát eszik? 37MB-ot. Igen, a hatodát foglalja a teljes memóriának, cserébe megkapom hogy gyorsan, problémamentesen megy az mtp, a hálózati-meghajtók és minden egyes mobillal, legyen akármilyen elvetemült márka, custom rommal is gyönyörűen fut, és gyorsan másol. Ezen nem érdemes spórolnom. De pl nem használok login-managert. Kattintás helyett képes vagyok beírni a felhasználónevemet, nem egy nagy munka. A színes-szagos háttérkép semm hiányzik bejelentkezéskor. Máris spórolok annyit, hogy a gvfs kényelme ne legyen probléma -
Shyciii
veterán
válasz
#63718632 #6360 üzenetére
Szerintem nem érdemes bíbelődni a jmtpfs és társaival bíbelődni. Annak idején gondolkoztam én is rajta, hogy minél kevesebbet telepítsek, minél könnyebb legyen a rendszer, de ez már teljesen ésszerűtlen szint. Én nagyon gyorsan úgy döntöttem, hogy marad a gvfs-mtp és szépen automatikusan teszi a dolgát (enélkül is épp elég bill kombót használok, nem hogy még mtp használatra is). Amúgy én még feltettem emellé an android-udev csomagot is, mert volt a kezeim között pár telefon, amik nem működtek ezen csomagban levő udev szabályok nélkül.
-
Shyciii
veterán
Jó ha így nézzük, akkor öreg motoros az is, hogy fősulin IRIX-en irc-eztem egy O2-őn, de józan ésszel 5 év az IT szektorban rohadt sok idő. Pl ha én 5 évet kihagynék a szakmámban, mint Rendszermérnök, akkor olyan szinten lennék a technológiákban lemaradva, hogy utána szinte már el sem tudnék helyezkedni, aztán mehetnék pakolászni a Tescoba.
-
Shyciii
veterán
BoB
4 év IT-ban eléggé réginek számít már. Legalábbis mint technológia.
Amúgy ha jól tudom a screenfetch sem idősebb 5-6 évnél, vagyis minimális "előnye" van csak.Frawly
Azt a videót én is láttam. Én sem értem, hog miért bloat, mikor egy config file-al gyönyörűen szabályozható, hogy mit jelenítsen meg, és milyen formában. Érthetetlen, hogy neki bloat-nak számít az, hogy sok információt képes megjeleníteni, ha AKARJA az ember. Amúgy ha jól rmélik néztem is akkor a commenteket, és eléggé ki is osztják az ürgét, hogy a neofetch azt jelenít meg amit akar, használja a config file-t mielőtt hülyeségeket állít
F34RMi az hogy sok felesleges infót jelenít meg? Azt jelenít meg amit a felhasználó akar. Ha csak egy sor-t szeretne ami mondjuk csak az Uptime-ot mutatja, akkor csak azt mutatja. Ez mitől bloat? Most már ott tartunk, hogy ha sok információt képes megjeleníteni egy program a felhasználó kérésére, és nem ráerőszakolva a userre, az már bloat?
-
Shyciii
veterán
Jól emlékeztem, lehet egyéni parancsok, scriptek kimenetét kiiratni, úgyhogy a free -m | awk '/^Mem/ {print $3}' -el már polybar alatt is ki lehet iratni a kívánt értéket.
-
Shyciii
veterán
Igen azt nem néztem, hogy a htop a shared memory-t is beleszámolja, de a Conky többet mutat még így is. A polybar modulja meg végképp. Az 1,1GB memóriahasználatot mutat miközben a free -m 239MB-ot, tehát több, mint a free -m+shared+cache.
Igazából ez most úgy jött ki nálam, hogy megszüntetem a conky-t, és 1-2 dolgot ki akartam rakni a polybarra, többek között a a memória használatát is. No mindegy. Megnézem, hogy hogyan kell polybarra kirakni úgy egy értéket, hogy egy terminal parancsot futtatok. Mikor beállítottam magamnak a polybar-t a mostani kinézetre, akkor rémlett, hogy lehet ilyet. Ha igen, akkor majd a free .m parancs értéket iratom ki. -
Shyciii
veterán
Gondolkozott már valaki azon, hogy miért van az, hogy kis túlzással ahány program, annyiféleképpen mutatja, hogy szerinte mi a valós memóriahasználat?
Most vettem észre, hogy a conky más értéket mutat memóriahasználatra, mint a free -m parancs. Próbaképpen a polybar-ra is kiraktam a memóriahasználatot, és az megint más értéket mutatot. Eszembejutott, hogy felraktam anno még az LXTask programot task managernek, nah az ugyanazt mutatja, mint a free -m parancs. Amúgy a legkevesebbet a free -m mutatja, a legtöbbet a polybar. -
Shyciii
veterán
Én azért használok trizent, mert mikor a yaourt-nak reszeltek, akkor a legtöbb jót a trizenről olvastam (bár nagy különbségek nincsenek). Viszont amióta trizent felraktam, azóta a pacman parancsot nem is használom már. Egy az egyben kiváltottam a trizen-el.
-
Shyciii
veterán
Igazad van. Én ma indítottam egy frissítést, és kb 132db elemet töltött le (ezek mind lent voltak, de mégis szükségesnek ítélte, mert compton helyett már picom lett a csomag, ami csak most derült ki), majdnem 400MB letöltés, és ezek telepítése. i3-as notebookon ssd-vel 1 perc alatt felrakta. Szerintem ez akármilyen sürgős könnyen kivárható.
-
Shyciii
veterán
Újabb fontos változás:
New kernel packages and mkinitcpio hooks
2019-11-10 - Giancarlo RazzoliniAll our official kernels: linux, linux-lts, linux-zen and linux-hardened, do not install the actual kernel to /boot anymore.
The installation is done by mkinitcpio hooks and scripts, as well as removals. There is no need for any manual intervention.
The intention is to make the kernel packages more self-contained, as well as making the boot process more flexible, while also keeping it backwards compatible.
As of now, only mkinitcpio has hooks for handling kernels installations and removals. We do not ship any for dracut yet, but it will have similar hooks in the near future. -
Shyciii
veterán
Sajnos az általad leírt megoldás lecövekel egy gépre (meló helyen ez működik is, ott pl Dashlane-t használunk Windows-ra), de a Chrome-ban tárolás lényege az unvierzalitása mellett az, hogy ezt bámelyik gépen megkaphatom ahol chrome van, márpedig az szinte minden gépen van. Mobilon szintúgy van, persze ott Brave Browser-t használok, de ugye az chromium alapú, így ott szintén automatikusan tudom használni.
-
Shyciii
veterán
No erről a beépülőről nem is tudtam. Kipróbálom, mert én mpv-t használok Openbox alatt. Köszi
Amúgy én is csak azért használok Chromiumot, mert évek alatt sok mindent megjegyzett már (jelszavak, weboldalak, bankkártyák adatai amit csak vásárlásra használok, lakhely címe, szállítási címek, amit egy kattintásra beilleszt a megfelelő helyekre, meghát ugye a google accountomat is azonnal kezeli). -
Shyciii
veterán
Legutóbb mikor kipróbáltuk, akkor nem működött (mármint az előrefordított vaapi-s). Hiába volt bekapcsolva, a proci terhelésén látszott, hogy nem működik (mikor 1 éve először próbáltam, akkor jó volt). Igazából engem nem izgatott, mert a full hd-t egy egyszerű Kaby Lake-es i3-as proci is gond nélkül viszi úgy, hogy mellette röhögve csinálhatok bármit, úgyhogy engem hidegen hagy, hogy mit pörget, amíg a rendszert nem lassítja
Meg amúgyis inkább mobilon nézek pár apróbb klippet, a nagyobbakat meg tv-n mobilról kinyomva. Filmeket meg winyóról tv-re kötve, úgyhogy a notebook+youtube nálam ritka
-
Shyciii
veterán
Egy időben használtam ezt a csomagot. Kíváncsi voltam a hardveres gyorsításra (akkor még működött), viszont a nagyobb baj ezzel, hogy pár lépéssel mindig le van maradva verziószámban, ami elég gáz, hogy ha épp súlyosabb hibákat javítgatnak (ami ez elmúlt időszakokban volt bőséggel a chromiumban).
-
Shyciii
veterán
válasz
attilav2 #6199 üzenetére
Kíváncsinak és is kíváncsi vagyok, így pl a clear linux-ot megnéztem virtuális gépen (kb 20 perc elég is volt belőle), meg szembejött egy Debian alapú Openboxot használó rendszer is, ami azért érdekelt, mert én is csak szimplán Openboxot használok. Ezt is megsasoltam kb 20 perc alatt és kész. Ezekre elég egy virtuális gép. Full telepítést ilyen kíváncsiságokra nem pazarolok
-
Shyciii
veterán
válasz
attilav2 #6194 üzenetére
Hát ez tányleg eléggé fura. Gyakorlatilag mindenféle Linuxból létezik kulcsrakész változat. Arcból is, Arch származékból is, Debian, Ubuntu mindenből. Ha neked a kulcsrakészek tetszenek, akkor nemigazán értem, hogy mit keresel itt.
Én biztos, hogy nem váltanék egy jól működő bejáratott, kurva gyors rendszerről egy vaapi-s chromium miatt. Főleg nem egy agyon bloatolt kulcsrakész linuxra. Egy sima Kaby Lake-es i3-as sem fingja össze magát még egy 4k-s videótól sem youtube alatt. Nem csoda, hogy nem vettem észre, hogy gond van a csomaggal. -
Shyciii
veterán
Nem poénból nem írtam be, hanem mert feltételeztem, hogy anno mikor kb fél éve újraraktam akkor még a Zen installerrel, akkor feltételeztem, hogy ha már mindent megcsinál, akkor ezt is. Csak most hogy magamnak irogatott cuccokat, scripteket rakom egybe, akkor néztem, hogy jééé, hiányzik ez a sor, és hogy hogy lehet. Csak mivel nem rakom fel hetente az Archot mint te szoktad, így nem egyszerű visszaemlékezni, hogy anno mit mivel telepítettem, mit teszteltem.
-
Shyciii
veterán
Most nézem, hogy az intel-ucode bár fel van telepítve nekem, de a systemd-boot-os megoldás esetén a boot/loader/entries/ alatt levő conf-ban benne kellene lennie ennek a sornak:
initrd /intel-ucode.img
No ez nincs, úgyhogy eddig ez ilyen látszat védelem volt -
Shyciii
veterán
válasz
attilav2 #6170 üzenetére
KDE esetén azért ez nem annyira meglepő. Anno mikor Windowsról váltottam Manjaro + KDE-re, akkor tetszetős volt, és sok konfigurálási lehetőséggel levett a lábamról, aztán jött a de, a sok nyavajájával, nyűgjeivel
This week KDE. Bár lehet jobb nem nézni, mert az ember elszörnyülködik, hogy mik vannak -
Shyciii
veterán
Pacman frissülése nálam nem okozott semmilyen gondot. Igaz én nem yay-t használok pacman wrappernek, hanem trizen-t
-
Shyciii
veterán
Nah nekem Kingston A400-as van
Mondjuk anno azért vettem, mert olcsó volt. Már nem is emlékszem, hogy hány éves.
Sok általános weboldalon én is mindig azt olvastam, hogy a Samsung 840 Pro és 850 Pro jó SSD, de sajnos amit mondtam, azt megerősítette a Rackforest, és a Doclernet is. Ha nem ismered őket, akkor mindketten hostingot végeznek, és hát mi is ezt tapasztaltuk. Otthoni használatra biztos jók ezek a Samsungok, de nagyobb másolás esetén bukováriak. És akkor még ott a trimmelési gondjuk. Mondjuk erről csak akkor olvastam, mikor elkedzem linuxozni. Viszont most olvasom vargalextől, hogy a 850 Pro is érintett ebben. Hihetetlen, hogy ezt képtelenek megoldani.
Amúgy én egy ideje szemezgetek a WD Black SN750-es SSD-vel. Persze M.2-essel. Mondjuk még nem néztem meg, hogy a notebookomba betehető-e, befér-e. -
Shyciii
veterán
Double Commander-t használok
Kipróbáltam neked terminal alóló, és ugyanaz a jelenség. Viszont itt szembetűnőbb volt még egy dolog. Semmi gond nem volt egészen addig, míg az SSD cache-e be nem telt. Ahogy betelt, onnantól kezdve akadozik a kurzor, miközben a proci most 22% átlagt mutatott. És így viszont már nagyon ismerős jelenség. Semmi bug nincsen, hanem az SSD a "szar".
Ugyanis van egy másik tapasztalatom kb 2 évvel ezelőttről. Vannak olyan szervereink, amik RAID1-es köteget használnak Samsung 850Pro SSD-vel. No ott láttam ezt a jelenségget először. Nagy file másolásakor amíg a cache nem telik gyors, és utána drasztikusan leesik a teljesítmény, de olyan szintre, hogy ha valaki távasztalozott arra a szerverre, akkor ki is esett onnan. Amióta már a az SSD-s szerverekben Intel S35 és S46-al kezdődő típusokat használunk, azóta semmi ilyen gond nincsen. Egyszerűen vannak SSD-k, amik szarok olyan nagy file-ok írásában, amik nagyobbak, mint a cache-e. -
Shyciii
veterán
Én újra kipróbáltam a saját ssd-mről ssdm-re másolni egy 14GB-os filet, de ugyanaz. Conky és htop is átlag 27%-os cpu terhelést mutat minden magra, de közben az egérkurzort mozgatva rettentően akadozik. Viszont így elgondolva ezt 2-3 hónapja biztos nem csinálta, mert kb akkor szerveztem át a winyót, és helyezgettem ide-oda cuccokat, és közben tudtam dolgozni, szal itt valamelyik frissítés után lett nekem ilyen. Mindegy, ritkán van ilyen
-
Shyciii
veterán
Az a baj, hogy nekem notebookom van, így nem tudok belerakni még egy SSD-t, mert nincsen hely. Saját SSD-mről másolva 200GB-nyi egy fileos adatot ugyanarra az SSD-re nekem is megeszi a procit, illetőleg a proci terhelés a conky szerint 35% körül van, de az egérkurzoron látni, hogy baromira belassult a rendszer. Ez viszont a SATA csatoló egyértelmű hibája, mert ebből a szempontból nemigen van előrelépés a PATA-hoz képest. USB-s külső SSD van, de ugye ott is az USB korlátozza le.
-
Shyciii
veterán
válasz
vargalex #6048 üzenetére
vargalex, Frawly
Ezesetben viszont akkor sem az SSD-t, vagy a procit tartom hibásnak, hanem a szabványt, ahogyan kezeli a háttértárakat. Igaz már rég volt, de ha visszaemlékeztek, akkor a csatoló szabványa szabja meg, hogy a procit mennyire terheli (lásd régen PATA, SCSI). Ugyebár SCSI mérföldekkel gyorsabb volt anno bárminél, és másoláskor a proci 5% körül terhelődött, és lazán csinálhattál bármit mellette, míg PATA-s winyóknál lazán 10x, 15x-ös volt a terhelés a SCSI winyókhoz képest.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Acer notebook topic
- Nem növel telepméretet a Galaxy S26 Ultra
- Elektromos cigaretta 🔞
- BestBuy topik
- CMF Buds Pro 2 - feltekerheted a hangerőt
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- OnePlus 8 Pro - a túlgondolt
- További aktív témák...
- BANKMENTES részletfizetés ASUS TUF F16 FX607JV-QT212 Tesztvideó a leírásban Nézd meg működés közben
- Bomba ár! Dell Latitude 5400 - i5-8GEN I 16GB I 512SSD I 14" HD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Gigabyte BRIX GB-BXi3H-4010 mini PC eladó
- Telefon felvásárlás!! Apple iPhone SE (2016), Apple iPhone SE2 (2020), Apple iPhone SE3 (2022)
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest