Hirdetés
-
PROHARDVER!
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
snecy20
nagyúr
Ez most csak egy kis CB R20 játék volt a 3700X-szel, hogy mi az abszolút teteje.
All Core 4475Mhz@1.42V.... Az nagyon jól kijön egyébként, hogy 4300Mhz felett, ha továbbra is all core OC-ban gondolkodunk, nagyon megugrik a feszültségigény, és nagyon hamar ott találjuk magunkat, hogy nincs a dolognak semmi értelme azért a +150-175Mhz-ért. -
Leon77
őstag
válasz
wwenigma #6582 üzenetére
"Remélem nem probléma ha az ilyen dolgokról itt informálom az embereket és ezáltal nem terjednek a fals és hamis, félrevezető információk."
De gyakorlatilag tele "szemeteled" ezzel a topikot. Én így próbáltam jelezni, hogy nagyon unalmas oldalakon keresztül nézni, hogy ugyanazt a gumicsontot rágjátok. Kiveséztétek már pro és kontra, nem volt elég?
-
wwenigma
Jómunkásember
Idiótája most ABBA fog belekötni hogy nem all core a feltüntetett boost?
Dolgozom és nincs nálam füles, megpróbálom meghallgatni. Egyre inkább biztos ha igen hogy Principled "der8auer" Technologies-re kellene neveznie magát...
Várom már B450-re a frissítést bár mi nem kapjunk meg az "activity filter"-t vagy a CPPC frissített verziót. (most passz hirtelen)
Csiga8: látatlanban Google után úgy tűnik igen, remélem felbukkan ilyen alaplappal user nemsokára.
-
M.T.
senior tag
der8auer barátunk ismét vizsgálta a boost viselkedést ezúttal az ABB vs ABBA viszonylatában.
Popcorn bekészítve várom a fejleményeketAzért megjegyzi párszor hogy a proci most ugyan boostol de hát csak akkor ha nincs terhelés.
Kifejezetten mintha bele akarna kötni.
De kérdem én nem logikus, hogy az algoritmus betartja a TDP keretet ,vagy javítsatok ki ha tévedek.U.I.:
Amúgy 3700x em van és ABB Bios előtt ment 4400 on ki is tudta tartani ABB biossal 4375 ig megy amit rövidebb ideig tart mint előtte a 4400 at -
HoaryFox
őstag
No, ma megjöttek a cuccok, össze is pattintottam és most egy gyors élménybeszámoló:
HÚBAZZ
Eszméleten sebességre tett szert a gépem, minden fluid, weboldalak pillanatokon belül megjelenik, játék alatt még csak egy alatt tesztelem (WoW), de még itt is számottevő a különbség.
Annyit észrevettem, hogy jobban szeret melegedni, mint a 4790
Ha a sebességen még az ABBA BIOS javítani fog, akkor örömbódottá'
-
-
wwenigma
Jómunkásember
Szimplán utálom ha hülyének néznek.
Btw a videó végén tényleg elhangzik amit írtam, pontosan az itteni forumtarsunk problémája aki azt fújta hogy hibás a 3900x-e mert csak 4.2-re boostol...
Remélem nem probléma ha az ilyen dolgokról itt informálom az embereket és ezáltal nem terjednek a fals és hamis, félrevezető információk.
-
wwenigma
Jómunkásember
Hardware Unboxed - Boost clock issue fixed and tested
Küldöm azoknak akik tagadják amiket mondtam. A végén mond egy gyereket akinek egyáltalán nem boostolt normálisan a 3900x, elvitte a procit a faszikámhoz aki beszél a videóban és nála az Aorus Extreme lapban bőven a boost clock felé boostolt.
BIOS issue fixed.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
ScomComputer #6576 üzenetére
ZZ top tuning
-
Locutus
veterán
válasz
ScomComputer #6576 üzenetére
Fura nézni, ahogy a hosszú hajú kislány vazelinezik, míg a szakállas viking hátul felkészül
Kéne egy BRAZZERS logó jobb alulra még -
joysefke
veterán
válasz
Walter_White #6574 üzenetére
miota ssd-k a piacon vannak azota hasznalom igy, es semmi problemam nem adodott, sot ha jon valami win update es visszaallitja azonnal kezdem is. Porgosebb is a rendszer
Egyrészt az SSD élettartamán nem spórolsz érdemben azzal, hogy letiltasz windows funkciókat, illetve áthelyezed a swapfilet. Annyira jelentéktelen az SSD ebből adódó kopása, hogy értelmetlen ezzel foglalkozni.
32GB mellett lehet érvelni a swapfile csökkentése -szvsz fölösleges- mellett, de a teljes kikapcsolása kifejezetten nem ajánlott. Lehetnek (vannak bár nem sűrűn fut bele az ember) programok amelyek követelik a swapfile meglétét, illetve a rendszerösszeomlás utáni dumpolásnak is -emlékeim szerint- feltétele, hogy legyen engedélyezve legalább egy kis swappfile engedélyezve a rendszermeghajtón, 0.5-1GB már elég lehet.
Elhiheted, hogy a Windows nem olyan buta, hogy 32GB RAM mellett elkezd szükségtelenül intenzíven swappelni csak azért mert lehetősége van rá.
Defragment: SSD-ken alapból nincsen engedélyezve, tehát fölösleges is állítgatni. A HDD-den pedig jobb nem kikapcsolni.
Superfetch: Igen, ezzel gyenge rendszeren volt sok probléma, megértem az ellenérzést, de hogy 2019-ben a te gépeden nem okozna galibát abban majdnem biztos vagyok.
A probléma egyik gyökere: a userek olyan dolgokat babrálnak amelyeknek a mibenlétével nem igazán vannak tisztában. A többségével persze én sem, de én én legalább a tudásomnak a határaival tisztában vagyok
Alapvetően mindent biztonságos állítgatni, amit GUI-s menükön keresztül keresztül lehet, mert arra számítanak a fejlesztők és a tesztelők, hogy a user azokat a dolgokat állítgatni fogja -hiszen azért csináltak neki valamelyik settings ablakban külön menüt-.
Regeditben csak akkor kellene dolgokat átállítgatni, ha megoldandó probléma van, és azt nem lehet GUI-n keresztül beállítani. A registrit nem normál usereknek csinálták, hogy azok ilyen-olyan netes "így optimalizáld a Windowszodat" manulálok alapján kapcsolgassanak dolgokat amelyekről azt sem tudják, hogy azok micsodák.
Minden egyes a rendszert érintő registis beállítás amit megejtesz egy lépéssel távolabbra viszi a Win installodat a gyári defaulttól. Ha egyszer csak jön egy program vagy egy Windows update ahol véletlenül nem számítanak arra, hogy te az adott funkciót (ami a GUI-ra nincs is kivezetve) te a regisztriből kapcsolgattad egy olyan értékre amit a szoftver készítője nem is feltételez, akkor akkor potenciálisan úgy futsz hibába, hogy fogalmad sem lesz, hogy mi és miért okozza és hogyan kéne kijavítani.
-
ScomComputer
veterán
Viking és TechJes. 3900X 5ghz live !
[link]Jöhetnek a tippek szerintetek mennyin fogja meg az allcore 5ghz-t ?
-
Walter_White
senior tag
válasz
Walter_White #6571 üzenetére
sot a Biosban is vannak dolgok amik tiltasra mennek prociszinten,IOMMU - Virtualizacio - HPET (ez az eszkozkezeloben is tiltva "nagy pontossagu esemenyidozito" magyar forditasban.
-
joysefke
veterán
válasz
Walter_White #6571 üzenetére
Illetve en pl mindig optimalizalom az SSD-t Winnel, tudom ez meg az ssd korszak elejen volt hasznos, de bennem mindig bennem maradt. drfgui offon, Super Pref (Regeditben) kikapcsolva, powercfg offon, Energiagazdalkodss: Teljesitmenycentrikus.
Szervizszolgaltatasokban a felelseges futo baromsagokat kilovom.. Windowsos grafikai attuneseket tiltom a francba, Virtualis memoriat lefixalom (sot at is helyezem a rendszermeghajtorol)Ezeknek a nagy része nem követendő példa...
-
Walter_White
senior tag
Sz4bolcs:
3200-as XMP, majd adj a ramnak 1.45v-ot.
Socnak 1.15V-ot, fixald le es nezd meg hogy viselkedik.
Illetve en pl mindig optimalizalom az SSD-t Winnel, tudom ez meg az ssd korszak elejen volt hasznos, de bennem mindig bennem maradt. drfgui offon, Super Pref (Regeditben) kikapcsolva, powercfg offon, Energiagazdalkodss: Teljesitmenycentrikus.
Szervizszolgaltatasokban a felelseges futo baromsagokat kilovom.. Windowsos grafikai attuneseket tiltom a francba, Virtualis memoriat lefixalom (sot at is helyezem a rendszermeghajtorol) -
Leon77
őstag
-
HdRew
őstag
Sziasztok, én is csatlakoznék, egy i5 7500-ról ugrok át R5 3600-ra, tomahawk MAX lappal.
Azt hiszem van mit lecsekkolni, hogy minden a megadott órajelen fut-e, izgi
A durva az, hogy a windows-t nem kellett újratelepítenem, automatikusan bootolt az nvme ssd-ről.
-
Mivel nagyon kicsi hazam van igy nalam minden egyes RPM ertekes decibelleket er.
Hetkoznapi hasznalatra a 4000MHz@1.050mv mellett jelen korulmenyek kozott azt mondatja velem, h ezt a peldanyt 150.000ert sem adnam oda senkinek.
A 3700x majdnem 1.200 mellett tudta a 4000-ret, a 2600 pedig 1.362 kornyeken allt meg, szoval kijelenthetjuk, h ezidaig nem igazan voltam szerencses a silicon lottery-n.Ps.: 7700k 4500MHz@1220mv
-
Leon77
őstag
válasz
Archttila #6558 üzenetére
Itt az én eredményem, 1,3 volttal, 4,35ghz. A 4.4 már elhasalt 1.33 voltnál is, nem is próbálkoztam.
De jól látszik, hogy kábé ez a különbség mindössze a 3700x és a 3800x között. Szerintem simán leválogatták őket. All core tuning minimális gyorsulást hoz a gyári boost-hoz képest, de azért jóval barátibb hőfokokkal én azt vettem észre.
-
Kozben folyik a ket kiszemelt freki tesztje es ugy nez ki, h innen mar csak minimalis emeles kellhet ha kell egyaltalan:
Ryzen 3800x
4000MHz@1050mv
4400MHz@1260mvA 4500MHz viszont 1325mv (safe) voltag mellett is elhasalt, de egyszer perssze majd raprobalok magasabb vCore-al is, csak most nem erdekel.
Emlekeztetoul: 16 szalas CPU-t hutok egy 8.2 literes hazban, egy mindossze 15mm vastag Noctua ventivel
-
-=Jam=-
őstag
válasz
ScomComputer #6555 üzenetére
Vágom a témát hidd el, csak benéztem ez van, elnézésedet kérem...
-
rovtiv3
aktív tag
válasz
Walter_White #6551 üzenetére
Köszi, mindenképpen megnézem
-
rovtiv3
aktív tag
válasz
Walter_White #6547 üzenetére
Köszönöm, de hálás lennék, ha konkrétabban elmondanád, hol találom az opciót a BIOS-ban. (Csak most kezdem a szakmát FX után.)
-
Sz4bolcs
senior tag
válasz
Walter_White #6545 üzenetére
ryzen balanced-re van állítva.
-
Sz4bolcs
senior tag
válasz
snecy20 #6544 üzenetére
Onnan, hogy R1600-as konfigom ugyanettől szenvedett, abból pedig már csak a ram, 1 hdd, meg a sata kábelek vannak meg ebben (a házon meg a ventiken kívül). plusz monitor. De persze már leteszteltem úgy is, hogy lehúztam róla mindent. Még monitorcserét nem próbáltam, ami befolyásolhatja.
Legalább 30 win reinstallon vagyok túl, próbáltam driverrel, driver nélkül, csak amd chipset driverrel, csak alaplap gyártói driverekkel, mindenhogy. Lecseréltem a konfigban mindent, táp, alaplap, proci, videókártya. Plusz az egyetlen dolog, ami jelentősen javít az akadáson, az a ram manual oc, vagy beállítás. -
rovtiv3
aktív tag
Üdv a kollégáknak. Szolgálatra jelentkeznék az alábbi konfiggal, ami tegnap állt össze (igaz, még csak az íróasztalon).
Ryzen 3800x, Asus Rog Strix 570-F, 2x16 GB 3200, CL16 HyperX. A beüzemelés meglepően egyszerű volt, két kivétellel. A BIOS csak HDMI-vel állt fel, Display port kábellel a Windows kezdőképernyőig jelet sem kapott a monitor. Ami viszont aggasztóbb, hogy az Asus Essence hangkarim rendkívül zajos lett, főleg ha a VGA (GTX1080) terhelést kap. Remélem, ha a cucc házba költözik, a jelenség megszűnik, különben bajban leszek. -
John D'oh
aktív tag
válasz
SECTORnooB #6541 üzenetére
ok köszi akkor költöztetem másik topikba
-
SECTORnooB
addikt
válasz
John D'oh #6540 üzenetére
Hát ez nem az a topik.
Ryzennek Ryzen,de nem a sima Zen,főleg nem az APU-s topikja.
"Eladásra" használt vagy új?
Használtba azért lehet szűkös a kínálat mert senki nem akarja eladni, újonnan meg sok helyről beszerezhető,bár inkább már a 3200-3400 ajánlott, bár az sem Zen2 hanem Zen+. -
John D'oh
aktív tag
Sziasztok!
Frissíteni szeretném a jelenlegi gyakorlatilag hangtalan 8 éves AM2-es gépemet ( Egy Antec P183-as házban csak a táp ventije és egy 120mm Scythe pörög nagyon lassan és közel észrevétlenül )
Leginkább a Ryzen 5 2400GE-t néztem ki a 35 TDP miatt egy lista alapján, de sehol nem találok eladásra csak a sima 65 TDP-s Ryzen 5 2400G-t. Mi ennek az oka megszűnt ?
Amennyiben ezt el kellene fogadni, használja itt valaki ezt a procit gyári hűtő nélkül, hűtőbordával + max valami nagyon halk 120mm-es ventivel ? -
Leon77
őstag
Tegnap óta erre jutottam, szvsz nem olyan rossz ez, 1,3 voltot kér, 4,4-né már az 1,33 sem elég, tovább még nem próbálkoztam, bár azt hiszem én így hagyom, jó lesz ez nekem.
Jó ez a gyári boost is, de ettől elmarad teljesítményben, nagyon melegszik és 1,5 voltokat is dobál vcore-nak. Ez nekem jobban tetszik.
Ja és egy 370-es lapban van.
-
Sz4bolcs
senior tag
válasz
hokuszpk #6533 üzenetére
Szerintem a2-b2. Kézikönyv szerint is. Mint ahogy az előző lapomban is így volt. Abban próbáltam a1-b1-ben is, az sem segített. 3333 mzh hyperx predator hx433c16pb3k2/16 van benne. Amúgy szépen megy 3466 mhz-n is ryzen dram calc értékeivel, de a mikro akadást baromira nem érdekli, hogy hány mhz-re állítom, egyedül a ram calc szerinti kézi beállítás segített számottevően. De ha más ram segítene, kukázom ezt, és veszek vmi ajánlottat, mert baromira idegesít, hogy 2 éve xopok ezzel. (Még ryzen1 konfighoz vettem)
-
Atish19
őstag
MSI mikor szokta közzé tenni a hivatalos oldalán a biosokat? A korábban linkelt oldalról eltűntek az ABBA biosok. Hivataloson meg csak ABB stabil van kint 09.02. dátummal.
-
jokeph
nagyúr
Közbe beírtam az "Azonnali alaplapos kérdések" topikba is...
-
wwenigma
Jómunkásember
MSI B450 lapokra is kijottek az uj biosok? [link] Azt irjak hogy az uj CPPC beallitasok még nem érvényesek az x570-en kivul.
-
-
Sz4bolcs
senior tag
Sziasztok! Hét elején írtam 3600x alatti mikro akadásról (cs:go, metro exodus stb.). A ram manuális beállítása volt a nyerő, nagyságrendekkel kevesebbszer van akadás, valszeg kifogtam vmi szutyok ramot. :/ másik rammal teljesen ki lehetne küszöbölni?
-
Yany
addikt
Jah, nekem a 2500K-m (hiába a 4.3 GHz), csontra elhasalt 64 fős szerókon (30~50 fps). Valószínűleg AVX2-t, vagy valami olyan utasítást használ, amiről a Sandy Bridge nem is tud, mivel egy jóval gyérebb tempójú, de már újabb generációs proci könnyedebben fut. Mondjuk miután rájöttem, hogy a Sensei egerem 1000 Hz-es jeltovábbítása konkrétan 15%-ot levett a CPU-ból (4.3 GHz-en azért ez elég durva), sokat javult az élmény, mert lenyomtam 250 Hz-re.
-
jokeph
nagyúr
Vedd vissza egy tesztre low-midre.
kár hogy nem 144 HZ-es a monitorod...
(#6527) sati :
Nem kell félni, nem fog fájni.
BF1 64 fős multit párszor játszottam (trial license az originből), hát "izzadt" az RX460 4 GB high beállításokkal, meg az i3-7350k is stabilan 90%-on pörgött, néha megvolt a 100% is (bár a játékot nem akasztotta meg), úgy hogy 4,8-ra volt húzva... azért a 60 FPS magassága megvolt. Furcsa volt a céllövölde gyenge 10 év kihagyás után (COD1, UO és 2 anno, LAN és neten is). 2011 óta csak esport.
(#6529) Yany :
Az oszt igen... hogy jöttél rá, hogy az egér mintavételezési freikje ennyire terheli a CPU-t ? Gondolom, csak játék közben csinálta...
Más:
07-es post code-nál megáll az alaplapom, és innen sehová... ki lehet kapcsolni, meg be, azt ennyi.Ennyit találtam róla (könyvében nem említik):
07
Disable shadow and execute code from the ROM.Ez meg mi ez ? Elszállt a BIOS tartalma ? Dög lett a lap/cpu/ram ?
-
-
Yany
addikt
válasz
Archttila #6525 üzenetére
Csak a multi. A Single alig futtat pár scriptet, meg fizikát. 64 főnél azért van meló, bár a 3900X-em gyakorlatilag kocog a Vega64-em mellett, alig megy fel 3GHz fölé. Igaz, mindent ultrára állítottam és 75Hz-es framecap van a freesynces 38uc99-es monitor miatt.
szerk.: egyébként szerintem nem kell a teljes anyagot megvárni, hogy leérkezzen ahhoz, hogy multiban tolhassd, de sok GB kell akkor is...
@sati: ez ne frusztráljon, valakinek áldozatnak is lennie kell
Melyik szerverre is mész, kell a frag.
@jokeph: megnézem, a minap is meg akartam hajtani picit, csak már késő este volt és nem volt energiám hozzá, de most van egy kis időm. 144 Hz: Nekem mondod?! Nyálcsorgatva sasolom már a hivatalos bejelentést megelőzően is hónapok óta ezt a kis huncutságot: 38GL950G. Amikor először beleakadtam az adatlapjába, azt hittem, hogy elirták.
De persze csak szakmai érdekességképpen. A mostani is álmaim kijelzője, afölött már nem is tudom, milyen státusz van.
-
Ne zuzzak mar fel feleslegesen 90GB-tot, szoval a BF1 single resze is jo CPU stabilitast nezni, vagy csak 64 fos multi terheli meg?
Nem vagyok egy FPS veteran... -
wwenigma
Jómunkásember
válasz
SECTORnooB #6523 üzenetére
Gondolom belemoddoltak az uj SMU-t a régi biosba?
-
SECTORnooB
addikt
Ma reggel kipróbáltam.
Tapasztalatok:
- BIOS szaggatás elmúlt.
- Instabil minden BIOS munuális változtatása után,kékhalál vagy játék közbe kilép.
- Ha valaki izgul a relatív magas órajelekre tudom majd ajánlani az ofisöl változatát.(3600-asom 4.35Ghz-t is látott allcore BFV-ben WTF)(1.417Vcore mellett hahaha)
De még kerüljétek mert szar! -
FatCutter
tag
"Lenne egy olyan kérdésem, lehet atom lúzer kérdés, hogy a 3200-as ramom szépen megy is xmp 3200-on felette viszont azonnal boot loop. Erre van ötletetek? Ahogy olvastam itt a 3200-as ramok olyan szépen mennek 3600-on, annyira jó lenne feltornázni."
Ez nagyon durván alaplap és RAM típus függő.
XMP-nél vagy állítja az alaplap a RAM feszültséget 1,35V-ra vagy nem. Én inkább beállítom. 3000/CL16-os G.Skill Aegis ramjaim vannak, szépen mennek 3200-on. Nagyobbat nem próbáltam, mert sem RAM, sem VGA esetében nem bízok az OC-ban. Gyári specifikáció felett nagyon gyorsan meg lehet őket ölni. -
Leon77
őstag
Sziasztok, tegnap óta ismerkedem a 3700x-el, elég kezes báránynak tűnik, igaz all core tuningot még nem próbáltam, sőt, jobbára semmilyet sem. általában all core tartósan 4175-re boostol. A hűtés az épített víz, szóval azzal nincsen gond.
Lenn egy olyan kérdésem, lehegy atom lúzer kérdés, hogy a 3200-as ramom szépen megy is xmp 3200-on felette viszont azonnal boot loop. Erre van ötletetek? Ahogy olvastam itt a 3200-as ramok olyan szépen mennek 3600-on, annyira jó lenne feltornázni.
Kipróbáltam tegnap bf v alatt. Az 1700-as sem volt rossz, de ezzel a cpu-val teljesen vaj sima lett
-
RazorThe1
csendes tag
válasz
ScomComputer #6518 üzenetére
Akkor bocs az offért, de eddig ezzel nem volt gond! De tudomásom szerint egy noctua hangját is lehet hallani ha mondjuk csutka speeden teker
-
RazorThe1
csendes tag
Nem tudja valaki hogy lehet azt kikapcsolni hogy ne pörögjön rommá a házventi mikor bekapcsolom vagy újraindítom a gépet?
-
RazorThe1
csendes tag
X570 Prime Pro-hoz elérhető az ABBA bios...
-
sittes79
addikt
Baszki eddig azt hittem asrock top1 bios frissítésben, de most bealudtak vagy utálják az ABBA-t
kéletbe
-
wwenigma
Jómunkásember
válasz
Foglalt név #6510 üzenetére
Halandzsa....
Bár különböző a két homennyiseg amit at kell adnia, nincs akkora differencia hogy adott hutofeluleten észrevehetően lassabban távozzon és így jobban melegedjen. Gondolom alul is feszelted. Sokkal hosszabb terheléssel lehetne tesztelni valójában a CCD vagy az IO die eszik többet mert minimális a mérhető különbség hwinfo szerint az elozon.
-
schwartz
addikt
Anandos iras ide vagy oda, 8+ mag melle nem az igazi... AM4 Vcore VRM ratings.
-
fanti
addikt
Igen, előfordul(hat).
De pl. nézd meg az én Aorus B450-es lapom CPU supportját.
Ugye a 3950X is szerepel benne.Namármost ezek után itt egy Anandos írás a VRM-ről és magáról a lapról.
Ebben benne van, hogy erős a VRM része B450-es lap létére.És én is egy 3700X-et hajtok benne, és amikor allcore 1.5v 4250MHz-en ment LinX-el aládurrantva rendesen, akkor sem láttam a pár héttel ezelőtti hőségben, a 26-27 fokos szobában használva a VRM-et 70 fok fölött soha.
Valaki más itt a topikban meg az Asrock B450 Pro lapjának VRM-jét méltatta nemrégiben.
Ebből is látható, hogy egy normálisan kialakított VRM esetében nem kell aggódni a magas hőfokoktól.
És szerintem a kolléga Asus X370-ese is megállna 90 fok környékén egy 3900X-el.
Nagyon slendrián VRM-ek azok amik annyira felforrósodnak.
-
Foglalt név
addikt
válasz
wwenigma #6491 üzenetére
Az egyenlet egyik oldalán áll a hűtő. A másik oldalon két különböző hőforrás, hiszen egyszer 4150, egyszer 4400 a frekvencia, a teljesítmény pedig ezzel négyzetesen arányos. Az első esetben ahogy eléri ezt a hőfokot, elkezdi csökkenteni az órajelet. A második esetben pedig fixálva van, tehát nem tudja. Mivel a csúcshőmérséklet állandó az egyetlen logikus megoldás, hogy elveszi tőle a feszültséget. A hőátadó felület halandzsa itt ugye lényegtelen, mert ha erről lenne szó, akkor változna a hőmérséklet, mivel nem tudja leadni a termelt energiát.
Mindjárt ellenőrzöm a teóriát, ha nem igaz, akkor boszorkányság. Pont. -
Puma K
nagyúr
Papíron-elviekben igen.
A gyakorlatban meg előfordulhat adott alaplapnál, hogy egy 3900X-szet beletéve a lapon lévő VRM terhelés közben 125°C-on jár és a proci pedig magonként 1200 MHz-cen (csak írtam valamit) fojtja vissza magát.
A szóban forgó x370 pro extra hűtést igényel a VRM résznél 8-nál több fizikai magos proci esetén.
-
fanti
addikt
-
Leon77
őstag
na beléptem egy 3700x el én is a klubba
pbo-t mire érdemes állítani? első körben nekem 4,3 ghz boostolt all core cb r15 alatt és a max hőfok 61,9 fok volt. Gondolom peak.
Max. vcore 1,5. Érdemes all core tuningolni, vagy van valami jó pbo beállítás? 1700-ast cseréltem erre az aláírásomban szereplő lapban. Ja a bios egérrel lagolni kezdett, de ahogy olvastam ez most "normális"
-
fanti
addikt
válasz
SECTORnooB #6484 üzenetére
-
Shadow of the Tomb Raider-be meg mindig stabil vagyok.
A BF1-nek csak a multi resze terheli nagyon CPU-t, vagy a single is jo tesztelni?
-
FatCutter
tag
válasz
wwenigma #6491 üzenetére
Kösz, nem, de vannak olyan "kategóriájú" kérdések, amikre nem adható ennél Politikailag Correctebb válasz. Na, most a "hunglish nyelvtant" is roppant durván megerőszakoltam.
Amikor a B+ kifejezést használom a való életben, akkor roppant sokan felháborodnak. (A B*ZMEG-ről van szó.) Ekkor elmagyarázom, hogy a B+ nem más, mint egy verbális emoticon, aminek a kommunikációban csak nyomatékosító szerepe van. Még az ELTE klasszika-filológus bölcsészei sem értik, hogy mit mondok.
Hát a lónak a nedves furulyáért kell állami pénzen ilyen idiótákat képezni?
----
Nem pont arra írtam, de már mindegy... -
wwenigma
Jómunkásember
válasz
Foglalt név #6489 üzenetére
Azt hiszem már ezt leírtam néhányszor, hatodjára is szeretnéd?
-
wwenigma
Jómunkásember
válasz
Foglalt név #6487 üzenetére
Miben nem érzed?
-
Foglalt név
addikt
válasz
Foglalt név #6481 üzenetére
4400-on 3959, ugyanúgy 75 fok. Nem érzem benne a rációt
-
Thrawn
félisten
válasz
SECTORnooB #6484 üzenetére
Olvastam nemrég, hogy még mindig szaggat nálad a BIOS, csak nem értem miért. Nálam pl sosem csinálta, most sem, pedig minden egyes BIOS-t megkapott a lapom. Én kivenném az elemet egy éjszakára és reggel egyből egy EZ-Flash-es frissítéssel kezdenék úgy, hogy csak a legszükségesebb cuccok legyenek a lapra dugva. Na jó mondjuk a RAM-ból benne lehet mind a két modul, de se HDD, se SSD, se ethernet, se hangfal, csak egy kis pendrive amin egyedül a BIOS fájl van.
Corsair-féle Ryzen 3000 Series Memory Overclocking Guide DDR4 on X570 Platform
-
jokeph
nagyúr
Na, most vagy a lapom van dögrováson, vagy a CPU-m...
-
Thrawn
félisten
Bevállalós ASUS PRIME X470-PRO tulajoknak ABBA BIOS 5220
-
Foglalt név
addikt
válasz
Foglalt név #6429 üzenetére
Na, hidegen 3722 pötty. 4175-ről indult és 4150-ig ment le a teszt alatt, a végén már 75C ryzen master szerint.
-
Malibutomi
nagyúr
Hardwareunboxed test az uj Boost clock fixrol: [link]
Ami meg jo benne, emliti, hogy amiatt is marad nehany MHz a procikban mert a legtobb lap nem 100 hanem 98.2 MHz alapfrekit hasznal. Az 44-es szorzonal mar 35 MHz
-
-
Meg az is lehet
Tegnap delutan pattintottam be a vasba, es csak 1-2 ora szintetikus tesztet futtattam, de szerintem biztato.
Pl win 10 1.0000 volton is bootolt es csak az elso kattnal csokolt pofan egy bsodde 1050mv mellett mar nem hasalt el, es az aida is hiba nelkul futott amig furdettem a gyerkocot
Most egesz hetvegen prociterhelo alkalmazasokat nyomatok aztan jovok a reszeredmenyekkel.
Amugy meg lo-hi idokig nyulik vissza az xp
(kivancsi vagyok hanyan ertik)
-
wwenigma
Jómunkásember
válasz
shakti69 #6472 üzenetére
All core CBr15 extreme kozben nekem a 3700x olyan 4075MHz-et tart, varom az uj biostot hatha javul.
sati: elmeletileg egy fél év mulva még lehet jobb is de masik procival csak, ennyire olvastam hgoy saccoljak az uj batchet aminel mar javitanak a gyartasi modszeren. De ez csak feltételezés, 1/2xxx szerianal tapasztaltak alapjan. Kerdes mennyire fognak jol binnelni akkor.
-
shakti69
tag
Beszálltam én is a zinternetbe sima 3600-assal, többi az adatlapomon.
All core-on nem nagyon megy 3960MHz fölé, de engem különösen nem izgat, az 1 core 4100MHz meg úgysem életszerű felhasználás.
Alapdolgokra ez is több mint sok (nem mintha az elődje, 2400G, nem lett volna), az RX 590-ből pedig még minimum grafikán is kihajtja a sz*rt is pl. Division 2-ben.Ez inkább ilyen visszatalálós hozzászólás kart lenni.
-
Leon77
őstag
Köszi mindenkinek.
-
Leon77
őstag
Szerintetek 1080 ti mellé 1700 ast érdemes 3700 ra cserélni asus x370-pro lapban?
-
-
wwenigma
Jómunkásember
Csak proci csere maximum, ha kihasznalod a tobb szálat akkor 3900x. Annyira nem vagyok benne biztos hogy megérné 3700x/3800x-re váltanod. Futtass egy CBr15extreme-t amit korabban linkeltem, CBr20-at és hasonlitsd ossze a pontszámokat.
Hubba12: allcore 4300 ha jol latom, nem rossz.
-
Bossp
addikt
Sziasztok! Konfig adatlapomon. Szeretném úgy lecserélni hogy lehetőleg pici halk gépet kapjak a mostani hatalmas hango dög helyett de lehetőleg maradjon meg a teljesítmény sőt gyorsabb is lehet
. Proci,lap és ház cserére gondoltam ha nem túl nagy ráköltéssel megtudnám úszni. Tippeket előre is köszi.
-
apa111
aktív tag
Szia!
Nálam vissza veszi a feszt cpu-z szerint új bios mellett.Nálam a régebbi biosokkal is fel botolt 4200mhz-ig proci/3600/ .Lap /Msi x570 A-PRO / és vissza is vette idl 1v alá.Új bios tapasztalatok: Ezen a lapon egy kicsit erőszakosabbá tették az egy szálas teljesítményt /ADVENECED / beállításnál .Ki próbálva /advenced 3 -ig/ megközelítőleg egyforma eredményekkel ,és csak annyiban különbözik hogy minden mag terhelésnél egy kicsit játszottak egyiknél kisebb teljesítmény másiknál nagyobb ,attól függően hogy az egy magos frekvencia mennyire van ki tolva/ 4400 -4350 -4300 -4275 -4200 Mhz/ .Ha a legmagasabb egy magos terhelés megy/4400/ akkor a több magos terhelés kisebb pontokat hoz /cb 15 -20 / alatt
.Van még egy 45w -os beállítás is ez előző biossal több magnál /3600mhz -ig/ bostolt ,egy magnál /4300-ig/ és a fogyasztást próbálta a lap megközelítőleg 50watton belül tartani.Hozzá kell tegyem stresz tesztek mellett nem jött neki össze/65 watt lett a vége
.Ez a beállítás meg maradt/45w/ a lap új biosában még nem próbáltam még csak ez maradt ki,pár napon belül ezt is le tesztelem
Végszóként annyit fűznék a dolgokhoz olvasgatva az utóbbi hetekben a totyikot
türelemmel legyen mindenki aki nincs megelégedve a rendszerrel /ZEN2 / ,nagyon sok bios kell még hogy mindenkinek megfeleljen
le vonva a konzekvenciát az előző genekből/ RIZSA1 ,+ / ami nálam teljesen jól szerepel családon belül
Teszteket már csk ilyen esetekben futtatok/új bios/ és utána el van felejtve minden monitorozó program
és csak élvezem a gépet mint az első penyákat
Legyen szép napotok
Üdv : Gábor
-
jokeph
nagyúr
válasz
wwenigma #6453 üzenetére
A ramkezeléssel nem volt baj kb. egyedül. F41-ben (AGESA 1.0.0.3. AB) instabil volt a gép, alap beállítások mellett is (azért no...
), F42a-val (AGESA 1.0.0.3. ABB) már stabil lett minden, de nem volt energia gazdálkodásom, és alvó mód sem (ez F41-nél sem volt már meg).
-
wwenigma
Jómunkásember
válasz
DzsannyX #6446 üzenetére
Szerintem vak vagy, no offense.
[link], letöltési link.
Version 1001 2019/09/12 14.78 MBytes
ROG CROSSHAIR VIII HERO BIOS 1001
Update AM4 combo PI 1.0.0.3 patch ABBA to improve system performance
Before running the USB BIOS Flashback tool, please rename the BIOS file (*.CAP) using BIOSRenamer.RECSKA: nem tudom mit varsz 130k-ért.
És azt sem hogy Asrock mit csinal mert többiek mar kitolták sokra. Egyébként en ahogy elnéztem jelenleg amit vennék az siman egy 57k-s Asus Prime X570-P lenne ha rámennék x570-re.
-
jokeph
nagyúr
válasz
wwenigma #6443 üzenetére
No igen. De ezzel megy minden rendesen. 1.0.0.3.as variánsokkal BUG-os minden.
1.0.0.2.-es AGESA-val (F40) ez most olyan, hogy összerakod, működik minden, örülsz és boldogan használod.
Bár, ha jön ki a lapomhoz "ABBA" Bios ver, azért a Main_BIOS chip megkapja, kísérletképpen.
-
-
snecy20
nagyúr
Ezért nincs értelme a jelenlegi AMD generációnál a 3800-nál gyorsabb RAM-oknak, mert 1900 felett az FCLK úgyis megkotlik, ha meg 1:2-ben használod a RAM-ot, akkor mehetsz 4800-ig is, de nem fog semmit hozni a konyhára az órajel, sőt, a késleltetés még rosszabb is lesz mint 3800/1900-on.
-
wwenigma
Jómunkásember
Az csalás, ott nem lett elkettyintve még az órajel dolog.
CPU Package Powernél latszik hogy rendesen meg van küldve, nagyjabol ezt kapartam vissza a brennolással mert egyebkent 95W-on tetozik nekem maximum.
Timer: a top lapokra kiadták 10.-én és a honap vegeig minden egyebre ki fog jonni folyamatosan, ez most az aktualis helyzet. En is naponta 2-3x nezem a support oldalt.
A korabban linkelt CBr15 Extreme valtozatot még kipróbálhatod. En azert is csinaltam hogy legyen majd osszehasonlitasi alapom kesobb ha megjon a frissites.
-
válasz
wwenigma #6433 üzenetére
Ehhem', akkor váltok CB20-ra. Nem tudtam, hogy ez a helyzet. Mindenesetre, várom már mint a megváltást, hogy visszakapjam az XMP órajeleket, mert kézzel sehogyan sem lehet beállítani a memóriát, és szerintem itt az a gond, hogy az XMP-nek is mennie kellene (ahogyan ment is 2406, illetve 2501 UEFI-vel), csak valamit elkókányoltak AGESA fronton. persze, az ABBA frissítés még sehol B450-F Gamingre, minek is...
-
jokeph
nagyúr
válasz
wwenigma #6439 üzenetére
Ez kimaradt:
Még AGESA 1.0.0.2., Bios full alapon, se PBO, se XFR, se semmi nincs állogatva, rá van hagyva.
Egyedül a ram van belőve XMP-ből 3200 CL16-ra, meg az IF 1600 1:1-re.
Mérés közben előugró ablakban sasoltam a CoreTemp 1.15 által írt infókat, multi-core rendernél max clock 4,2, min 4,1, single-core rendernél közel all-core 4,4 GHZ... 6-ból 4 mag volt 4,4-en egyszerre legkevesebb amit láttam.
core VID ennek megfelelően multi-core-nál 1,35-1,4 Volt, single-core-nál 1,45-1,5 Volt.
-
wwenigma
Jómunkásember
Bekapcsoltam en is az advanced benchmark opciot és raengedtem a single core cuccot is.
1.0.0.3ABB AGESA a boost-bugos SMU FW-vel illetve engedélyezett XFR/PBO a sajat beallitasaimmal (megemelt cTDP keret), ez az all core terhelés esetén ad egy minimális javulást azok alapjan amit neztem. Rendszer frissen ujrainditva és minden dolog fut ami futni szokott.
-
mozso
senior tag
Sziasztok!
Az új Bios-okkal (főleg érdekes az Asus X570 Beta 1001) tényleg nem megy idle alatt le a feszültség 1V alá (Ryzen Master) vagy ez fals infó?
-
wwenigma
Jómunkásember
CB15 mar nem relevans mert tul gyorsan lefut illetve az 1-2% majdnem hibahatár. Esetleg egy CB R15 Extreme.
-
válasz
Foglalt név #6429 üzenetére
cbnel nem szamit a ram...
3200c14 ugyanannyi, mint 3800c14
-
palfitom
félisten
válasz
SECTORnooB #6353 üzenetére
Pfff. Szép....
-
Pro!Petya
addikt
válasz
Foglalt név #6420 üzenetére
Legalább egy százassal kéne hogy többet kapj!
Nálam 4175/4200 -on a tartja CB20 all core alatt 67 fok mellett. -
Maelephant
senior tag
Érdekes látni, hogy van itt egy nálam is határozottan (évtizeddel) idősebb korosztály
.
Én a C16 / +4 / 64 / Amiga 500 / (486 korszak: már nem emlékszem pontosan, talán végül egy DX4-120-on fejeztem be az időszakot, de egyik ilyen gépem sem Inteles volt, hanem AMD és Cyrix) / P5-(100/133??? erre sem emlékszem) / aztán sokáig semmi, majd Duron-800 (?) / Athlon XP (talán Barton magos) / Core2 Duo akárhány / sokáig semmi, illetve egy laptop vmi gyenge CPU-val 3 évig / asztali gép újra: i5-4460 / i7-4790K --- és itt vagyok megrekedve, a 4 mag meg lassan kimúlik a világból.
-
Yany
addikt
Habár az AMD is elismerte, hogy fixálni kell, néhányan még mindig állítják, hogy csak a freki reportolását változtatta meg a boost fixes BIOS. Nekik ajánlom ezt a GN videót. Aki nem tud angolul, meg se nézze, a hasznos információ fele van csak a képanyagban: [link]
-
Alpi.
addikt
válasz
Foglalt név #6420 üzenetére
Az nem tul acelos. :/ 4.1 korul vannak nalam a magok Cinbench alatt, Nalad mennyin mennek ?
IF orajel mennyi ? -
wwenigma
Jómunkásember
Nem tudom volt e már:
-
-
hokuszpk
nagyúr
nekem Homelab 3 volt az elso, aztan ZX Spectrum, es 86 -ban egy Pc XT 8088 -as procival 8 Mhz turbo kapcsolhatoan
@Fatcutter : en 90 -ben voltam a sivatagi loveszeten, izgi idoszak volt, rendszervaltas, Romaniai forradalom, nem unatkoztam egy percet sem a 18 honap alatt.
-
benooo360
csendes tag
Sziasztok!
A héten vettem egy Ryzen 3 3200G processzort, az alaphűtővel (Wraith Stealth). Amikor megnyitok egy Chrome böngészőt már hangosabban felpörög. Ez így természetes? Esetleg ajánlotok hozzá egy másik hűtőt?Segítségeteket előre is köszönöm,
benooo -
jokeph
nagyúr
+1 a TVC-re. A mai napig megvan, ereklyeként őrzöm.
'92-ben vettem az alapgépet, '94-ben sikerült hozzá vennem egy dual 5'25-ös Floppy meghajtót.
És ebben is Z80-as mikroprocesszor dübörög, kőkemény 3,125 MHZ-en.
'84-ben volt először szerencsém hozzá.
X470-es Giga lapomhoz még nem jött újabb BIOS...
-
Így igaz, az XMP lelőve, időzítések a lehető legalacsonyabbra állítva és megy, sőt akár a benchekben is jöhet így néhány plusz pont. Nálam ez volt a tapaszalat.
Ezek komoly mérföldkövek voltak az igaz. Kérdés, hogy hova tovább. Ha jól emlékszem évekkel ezelőtt az Intel már vizionált 8 Ghz-et is, csak nem jött be. Szerintem ebben 5ghz jörnyéke van. Nagyon új technológa kell a szignifikáns ugráshoz.
-
válasz
galaktikus #6406 üzenetére
Az alapot úgy értem, lődd ki az XMP-t is, és menjen default 2133 mhz-en próbaképp. Szerintem úgy működni fog.
DzsannyX: a 100 megahertz áttörése mekkora küszöb volt, és az 1 Ghz is kvázi mérföldkő volt. Mi lesz a következő, a kerek 5 Ghz stock?
-
Hát igen a 8088 jó régen volt, a többi említettről nem is beszélve.
Valahol vicces, hogy egy 8088 4,77 mhz-en ment, és milyrn jó volt, ma meg a Ryzen 9 3900X 4,6 ghz-en.Persze a kor nem érdem, hanem állapot, szóval befogtam. ...DE ettől még akkor is azt mondom régi szép idők.
-
FatCutter
tag
Én 1986-ban a Kara-Kum sivatagban voltam SCUD rakétalövészeten. Csernobil felrobbantása 1 hónappal mentünk végig Ukrajnán katonavonattal. Én végig őrségben voltam. Esett az eső és hozta nekem a radioaktív izotópokat.
62 kg testsúllyal mentem ki. 50 kg testsúllyal jöttem vissza.
Még élek. 52 kg a testsúlyom. Az 57 évemet taposom... Néha még világítok a sötétben. A LEDek fénye nem zavar. -
Jézusom, van itt néhány öreg róka!
Én általános iskola alsóban Comodore 64 és +4 gépeken kezdtem 1993-ban, otthon sajnos csak 2002-ben lett gépem!
Jó öreg 900-as Celeron PIII, de fentem rá a fogam, meg az AMD K6 2 -re, de nem vettek a szüleim saját gépet, csak 10 évnyi szenvedés után
Ejj, vén szar vagyok már.
Galaktikus: üdv a klubban! Memória alapra, és jó lesz. Nálam ezt csinálja a harmadik UEFI verzó óta, így veszítettem el a 3000 Mhz-et...
-
galaktikus
aktív tag
Az miért van, hogy kb. minden második alkalomra hajlandó bebootolni a gép? Csak fekete képernyő van és kinyomom, majd újra be és jó..
Az hozzátartozik az igazsághoz, hogy frissítettem a biost (nem beta).
-
fanti
addikt
válasz
FatCutter #6399 üzenetére
Nyertél, én még 1986-ban programoztam BASIC-ben Videoton TV-Computeren....Istenem, de szép idők voltak!
Volt egy kazettás magnóm hozzá, arra mentettem a programjaimat, és egy fekete-fehér videoton TV-m.
Hogy imádtam.
Új hozzászólás Aktív témák
Processzor tesztek:
[Ryzen 3 TomsHardware]
Zen2 Ph-teszt
3600 Best Value
3900X Vs 9900K
X570 Overview 35+:
Motherboards Analyzed
Ryzen PBO Explanation:
PBO Exp.
- Óvodások homokozója
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Honda topik
- Vicces képek
- Gyúrósok ide!
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Huawei Watch GT 4 - kerek karék
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Tényleg készül az OpenAI-féle X-rivális
- További aktív témák...
- HPE Apollo 4200 Gen9 2U rack szerver, 1x E5-2620v4, 64GB RAM, 24x3.5" 2U-ban! ÁFA-s számla, garancia
- Bezámítás! Lenovo Thinkpad T14 Gen 3 üzleti notebook - i5 1245U 16GB RAM 512GB SSD Intel Iris XeW11
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U757 - i3-7GEN I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I Cam I W11 I Garancia!
- Honor Magic7 Lite 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i5 14600KF 32GB DDR4 1TB SSD RX 6700XT 12GB Zalman Z1 Plus Seasonic 650W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest