Hirdetés
- És akkor egy fejlesztőstúdió rájött, hogy vissza is élhetne a felskálázással
- Száguld a Meta és a Microsoft, 500 milliárd dollárral lőttek ki az AI-részvények
- Jól áll az ARM-os Windows helyzete, de a játékoknál nem jön az áttörés
- Kínai kézbe kerül a MediaMarkt áruházak tulajdonosa
- Bővíti a Strix Halo kódnevű dizájn képességeit az AMD
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
PROHARDVER!
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
Krisz0418
őstag
Ingame mivel nezitem a cpu hőfokot? Msi afterburner nem tudja, nem találom a monitoring között.
-
szente
addikt
Az alaplapomon van thermal sensor bemenet, vettem Ebay-en egy szenzort, és azt bedugtam a GPU tövébe és az alapján szabályozza a ventiket. Mivel CPU igényes feladatoknál nem fogja felkapcsolni őket, ezért nem ajánlom senkinek ezt a módszert. Én szerencsére nem használom semmi ilyesmire a gépet. Ha meg játszok, vagy videót nézek, vagy bármi egyéb akkor meg a GPU dolgozik nagyrészt.
wwenigma & Sz4bolcs: Nem most először alkalmazna az AMD pl hőmérséklet offsetet, 10-15 fokkal lejjebb tolnák a kijelzett értéket, már meg is lenne oldva a probléma. Esetleg még azon is lehetne csiszolni, hogy picit ritkábban kérje le a hőmérséklet adatokat, így nem lenne annyi és nem lenne akkora kilengés.
De amúgy nem csak itt megy a "hiszti", külföldi fórumokon is felbukkan ez a dolog.
jokeph:100%-os ventiprofillal, vagy -0,3V-al? -
Malibutomi
nagyúr
válasz
Malibutomi #7893 üzenetére
Megvalaszoltam a sajat kerdesemet...szoval:
BIOS->Precision Overdrive-> Advanced-> PBO Limits Manual-ra
Minden erteket felvettem 1000-re. Scalart hagytam auton,
CPU Boost Clock Override +100MHz.Eredmeny:
Cinebench alatt: 4115-4141 All core boost. Ez 200MHz plus a 3950-es elozohoz kepest
Kicsit jobban is melegszik a proci egybol.Ja raadasul 101MHz-re raktam az alapot 100-rol
-
csiga8
senior tag
Amit fent írtam, próbáld ki.
Találtam egy BIOS-ban turkálós kimentett képet.Nincs hőmérséklet ugrálás, nincs magas hőfok, se idle, se max. A DRP4 tán 600 rpm körüli volt állítva 55C fokig ( játék közben 51 C fok körül mozgott a CPU), szint. teszt alatt ment 64 C fokig, ezért lineárisan emelkedik kb 900 rpm-ig 65 C fokig, majd onnan 75-80 C fok körülig lineárisan a maxig.
Házventik alapon 600 rpm, maxon tán 800-850 rpm. -
Malibutomi
nagyúr
Ezek amit leirtal pont arra vezethetoek vissza amire valaszoltal.
A kicsi chip pillanatok alatt tud felmelegedni, es mire a ket kilos huto atvenne a hot mar vissza is all alapra ezert az ingadozas.
Hosszu terheles alatt szepen latszik hogy megy fel a hofok, vannak tuskek aztan par perc utan beall szepen a hofok.Nekem az alap homerseklet is 35 korul van es igen ugrandozik fel 40-be, de nekem minden venti fix 40%-on megy 75 fokig szoval nem erdekel
-
Tibro5
senior tag
válasz
wwenigma #7888 üzenetére
ok, milyen ventiprofilt ajánlasz?
Most 60%-on megy a venti 60fokig aztán kb. lineárisan emelkedik 100%-ra 75 fokig (noctua nf-f12 pwm van az u12f-en) a házhűtő ventik ugyanígy (2x14 befúj elöl, 2x12 kifúj hátul)
Értem amit írsz, de nem csak a magas alap hőmérséklet a fura, hanem a kb. 10 fokos ingadozás amit nyugalmi állapotban produkál (nem fut semmi frissítés, semmi cput terhelő process). Ami még érdekes hogy terhelés közben nagyon hamar "felszalad" majd idle-re visszaálláskor is pillanatok alatt visszamegy a 45-55 rangebe. -
csiga8
senior tag
válasz
Gróf... #7881 üzenetére
"a kisebb hőforrást a hozzá képest nagyobb kupak "
Nagyon vékony az a kupak, nem rántja olyan gyorsan el a hőt oldalirányba, ha nem felette van közvetlenül a hűtő, hanem a domborúsága miatt picit eláll és vastagabb a paszta.
Kár, hogy azt nem fotóztam le, amikor próbaképp csak összeraktam a gépet, még nem "síkoltam" fel a DRP4-et.
Amikor leszedtem, látszott, hogy a CPU közepén hártyavékony a paszta és a CPU széle felé haladva egyre vastagabb. A CCX-ek meg nem középen vannak, (a CCX felett) a vékony kupak és a hűtő között pedig már vastagabb a paszta, a hirtelen hőterhet lassabban viszi el.
Másrészt meg a kisebb felületről nehezebb ( lassabb) elvezetni ugyanannyi hőmennyiséget, mint a nagyobb felületről. Ha jó vastag, pl 2-3 mm-es rézkupak lenne felette, kevésbé lenne "tüske".
Hiába nagyobb felületű a kupak, vékony. Úgy lehet segíteni, ahogy írtam már, + a hűtőt hozzáigazítom, ha kell.
-
-
szente
addikt
válasz
wwenigma #7888 üzenetére
Amúgy egy egyszerű felhasználót kell, hogy érdekeljen a miértje?
Pistike csak annyit lát belőle, hogy ingadozik, melegszik(a konkurenciához képest), felbőgnek a ventik, stb.
Engem is rohadtul irritált, gondolkodtam is a váltáson, de pár száz ft beruházással sikerült megoldani. De aki csak használni tudja/akarja a gépet, az biztos, hogy nem fog ezzel kínlódni.
Nyilván ez egy valós probléma amivel foglalkozni kellett volna a gyártónak, mert nem 1 vagy 2 ember jött már ezzel. -
wwenigma
Jómunkásember
válasz
Gróf... #7881 üzenetére
Leírom 723adjara is. Kisebb a hőátadó felület ezért kevésbé távozik a hő ráadásul nem centrikusan van a processszormag igy lehet hogy nem direktbe hőcsővel érintkezik, egyszerűen a hőtároló és átadó képessége különbözik a korabbi, nagyobb felületű design-októl...
Gúnyolódás helyett át kéne gondolni....
Ez az üzemi állapot. Hőmérsékletfetisisztáknak persze lehet mókolni vele hogy szép legyen a szemnek de rohadtul mindegy hogy ingadozik 45-55 kozott vagy fix 30...ventiprofilt 1x hozzá kell lőni oszt szevasz.
-
Malibutomi
nagyúr
Kerdes, mi az amit lehet esetleg finomhangolni hogy az allcore boost magasabb legyen...ha van ilyen egyaltalan. Cinebench alatt olyan 3950 korul mozog az osszes mag most..
-
csiga8
senior tag
Sajnos már nincs nálam a gép, boldog gazdájánál van. Egy 3700X proci első beállításra ilyen hőfokokat tudott: ( később még nagyon picivel jobb lett) [link]
Ha jól emlékszem cirka 30-31V fok lett az "alapjárat"
Bár nem mindenki ért vele egyet, de működik: [link]
DRP4 hűtő van rajta MX4 pasztával. Másrészt a fix feszültség és fix órajel a az én gépemnél is alacsony hőfokot produkál és nem ingadozik. ( friss kép mellékelve, jobb felső sarokban a hőfok, ezen is csiszolt DRP4 van)
-
jokeph
nagyúr
válasz
Gróf... #7881 üzenetére
Ha lejjebb veszed az "alapjáratot", a megszokott 40 fok vagy annyit se fog melegedni.
Arra leszek kíváncsi, hogy mikor lesz végre a RyZen 2. gen-hez igazított monitorozó program (RyZen Master-ban nézve, valami elképesztő sebességgel változnak a magok terhelései, és ezzel a Vcore illetve a hőfokok is).
-
-
Gróf...
aktív tag
Nocsak! Termodinamika nagymestere! Taníts még minket!
Tehát azt akarod mondani, hogy a kisebb hőforrást a hozzá képest nagyobb kupak és szintén nagyobb hűtő kevésbé hatékonyan tudja kezelni? Hogyan számoltad ezt ki?
Mondom másképp: A tűzhelyre felteszel egy lábosba fél liter vizet és nagy lángon melegíted. Mindez több idő alatt fog felforrni mint egy liter víz kis lángon?
Vagy még másképp: Felhevítesz izzásig egy betonvasat (rádbízom az átmérőjét) ugyanekkor, felhevítesz egy varrótűt, ugyanilyen hőfokra, majd mindkettőt a markodba fogod. Melyik fog jobban fájni? (Nem. Nem szúrod meg magad a tűvel, mert már nagyfiú/lány vagy!)
Szerintem maradjunk a tényeknél. Ezek a processzorok látszólag "indokolatlanul" magas hőfokon ketyegnek "alapjáraton"! A jófranc tudja miért! Talán mert magas az az alapjárat! Ki tudja?!?!? -
Simi37
őstag
Ez ettől bonyolultabb. Intel és AMD másképp számolja a tdp-t szóval már itt el is bukott az összehasonlítás. Illetve ez kisebb csíkszélességen gyártott. Magának a chipletnek jóval kisebb a felülete, mint ezelőtt ezért hiába van rajta akár milyen szuper hűtő melegebb lesz mint a korábbiak. Kisebb felületre jut ugyanannyi hő mint eddig. (1700x-em 33-40 körül van idle)
A terhelt hőfok teljesen oké, az idle 55 azért már magas, a windows háttérben folyton frissít az tud ilyet okozni.
-
Tibro5
senior tag
Elég magas az alap, terheletlen üzemi hőmérséklete a r5 3600-amnak, 45-55 fok között ugrál, viszont hosszabb ideig terhelve sem megy 75 fok fölé. Normális ez?
Msi b450m mortar max lapban van és noctua nh-u12f hűti, házhűtés is van bőven.
65W tdp-től kevesebbet várnék, az elődje i5-6500 30-35 fokon ment idleben. -
válasz
Malibutomi #7873 üzenetére
Köszi, ez sokaknak hasznos lehet még.
Lassan ezeket a plusz infókat bele kellene tenni az összefoglalóba, szerintem. Gyűlt már össze itt némi troubleshoot anyag.
-
Archttila
veterán
válasz
Malibutomi #7874 üzenetére
Siman!
-
SECTORnooB
addikt
válasz
Malibutomi #7874 üzenetére
Nálam is hasonlót fut.
-
Malibutomi
nagyúr
Itt hagyok egy tapasztalatot a jovore nezve:
Ha valakinek x570 Aorus lapja van (illetve lehet a regebbi lapoknal, vagy nem csak Aorus is) es CMOS clear utan a bios splash screen-en ragad a gep, nem lehet belepni a biosba.
Le kell kotni minden SATA eszkozt akkor megjavul, aztan egyesevel visszadugni oket.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Szóval akkor nem igazán kell a driver. Oké.
-
mozso
senior tag
válasz
fudi2002 #7862 üzenetére
Kísérletezgettem én is. Azt vettem észre, hogy az SoC feszültséget -0.01875v helyett -0.02500v offsettel működtetve 25MHz-el jobban boostol a proci kis és nagy terhelésen is szinte az összes magnál. Viszont, ha tovább növelem a negatív offsetet, mindjuk -0.03250v vagy -0.03500v-ra, akkor már rosszabb a teljesítmény, mint bármelyik fenti feszültségnél, sőt még a kezdeti -0.01250v offsethez képest is.
Szeptemberi setup -0.01250v SoC offset:
Új setup -0.02500v SoC offset:
AIDA, Cinebench és CPU-Z is gyorsult az új setuppal. Mondjuk nagyon kevés, mindössze 0.5-0.8% a javulás, de az jól reprodukálható. Sokszor lemértem.
Az is kiderült, hogy a HWInfo64 SoC voltage kijelzése azért nem ultra precíz, van amikor azonos értékeket mér pedig növeltem icipicit a negatív offsetet.
-
csiga8
senior tag
válasz
CPT.Pirk #7864 üzenetére
Az X470-es lapomnál sem telepítettem, és legutóbb a B450 Toma Max-nál sem. ( másodszorra)
Előszőr saját magának frissített a Win10, minden jó volt, de gondoltam azért felteszem az AMD saját driverét. ( legfrissebb a netről) Onnantól a TRIMM funkció nem ment az SSD-n, ( HD Sentinel ) így újratelepítettem a WIN10-et AMD driver nélkül és ismét jó lett.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Kérdés, van bármi szükségem az AMD chipset driver telepítésére?
Full alap W10-el 2195 - 4192MHz között mozog a 3600-as proci. A HWinfó szerint 0.9-1V körül kapnak idle-ben a magok. -
jokeph
nagyúr
Üdv ismét. Ahogy ígértem, az aláírásomban lévő konfigom ramjait "bereszeltem" dram kalkulátor (1.6.2. ver) után (1Usmus-nak respect
, XMP profil betöltéssel egyszerűen a Windows nem állt fel...
)
Amit ez kiköpött, mindent beírtam a BIOS-ban, van amit 2-3 helyen is be kellett állítsak (pl. Gear Down mode, stb), a ram OC menüket AUTO-ra tettem (disabled nincs), nem tudom hogy elég lett volna e az első fülön beírni az XMP profile alatt, biztosra mentem, mindenhol átírtam mindent, a feszeket és az ellenállásokat is.
Ez lett belőle:
Ezzel így meg vagyok elégedve (nem csak mert szépek a számok).
-
fudi2002
nagyúr
válasz
Pro!Petya #7860 üzenetére
Csak a Te kedvedért. Úgyfest talán mégsem fogja vissza a kis fesz?
Szerinted full instabil rendszert használok immáron 2,5 hónapja?
Kb akkor linkeltem az első ilyen shotot.Mozso kolléga Bdie-t használ, ugye az megvan? Ugye azzal tisztában vagy, hogy ott a subtimingok alapból másak. Ami nálam Trfc 520 nála az kapásból 400 környéki.
Trcdt ne is említsem, ami nálam 19 alá nem vihető sajnos."A calculátorban meg a maxhoz (piros) mezőre írt véleményed hadd ne kommentáljam."
Sztem, ha majd annyit tettél le az asztalra mint 1usmus, akkor nyilván a véleményedre fogok inkább hagyatkozni, addig is maradok inkább az ő változatánál.És valóban itt fejeztem be a témát, megígérem. Bármi képet hoznék újabb bizonyítéknak, nyilván igazam úgysem lesz. Peace
-
fanti
addikt
Egy igazán meglepő eredmény.
A VEGAS legújabb verziója fűtötte föl eddig a legjobban a procit.
Jobban mint a Prime95 small fft tesztje, vagy mint egy 64 fős BF 1 multi.FullHD, 30fps anyagot (2 órás) vágtam össze 20 percre, rendesen effektelve, nagyjából 12 perc volt (elképesztően gyors) a render, mert az 5700XT is besegített szépen (~50%), de a 3700X magjai is mind majd 100%-on tepertek.
XFR+PBO van beállítva, és így a 8-ból 3 mag ment 4400MHz-en, 3 mag 4350MHz-en, és 2 mag meg 4325MHz-en.Összesen 7 órát melóztam a filmen.
-
Pro!Petya
addikt
válasz
fudi2002 #7855 üzenetére
Könyörgöm mutass már valami friss irományt, ne csak a tavalyi és matisse előtti 1000/2000-es szériához tartozó linkekkel szemeteld tele a topikot bizonygatva az "igazad".
Igen ismételten amit bedobtál megint csak márciusi , de elég friss azokhoz képest amit eddig mutattál mert ez legalább idei, csak rá 4 hónapra jött ki a matisse......Jah és gratulálok hogy kemény 0,060 - 0,075v-al beljebb vagy soc feszben mint a nagy átlag.
Szép a screenshot ami ugye még mindig nem bizonyít semmit mert full instabil rendszeren is lefut az aida.. Na de mindegy.Szerencsére ott van pl mozso forumtárs mérése ( [link] ) is szintén 3900X-el , lazább timinggal , ramnál sokkal kevesebb fesszel és 1,081V -os soc-al , és durván jobb a mérése minden téren ezek ellenére a tiédnél + még cpu órajelben is alacsonyabban ment az övé (még ha csak kicsivel is) de az is farag a Read/write/copy-ból. Szóval ne haragudj ha fentartással kezelem a te etalonnak szánt mérésed a feszekkel együtt.
A calculátorban meg a maxhoz (piros) mezőre írt véleményed hadd ne kommentáljam.
Senkinek nem kötelező tuningolnia, aki meg mégis azt csinálja az tisztában van a kockázatokkal. Ha valami elpukkan akkor már qvára mindegy hogy 0,5v v 0,05v miatt volt. Eddig se volt senkinek ajánlgatva eszement extrem feszek, maximum az optimális felett kicsivel,de most már fejezzük be ezt a fesz körüli históriát. -
MiklosSaS
nagyúr
-
Raidon
őstag
Sziasztok! Napokban újítottam be Asus B450F gaming alaplapot egy Ryzen 7 2700X-el együtt. Van esetleg valami olyan tanács hogy mit hogy érdemes beállítani esetleg milyen drivert szoftvert érdemes felrakni a gépre? Valaszaitokat köszönöm
-
-
weri
senior tag
válasz
fudi2002 #7853 üzenetére
En ezt alairom, de tapasztaltam hogy 1-1.1-es soc fesznel ingadozott a teljesitmeny, mihelyst fellottem 1.15-re (eltelt par nap mire rajottem) meg szuntek az akadasok. Egyebkent annyi fele dolgot olvastam mar neten, voltak olyan iromanyok ahol 1.3-ig is lehet tolni a soc feszt :d
A masik meg, ha tenyleg tul sok lenne ez a fesz akkor valoszinu hogy nem engedne a lap, vagy csak szimplan jelezne a bios is. -
fudi2002
nagyúr
válasz
Pro!Petya #7796 üzenetére
[link]
"Do not use voltages that are too high for SOC and DRAM. The calculator will tell you which range of values you should try for a stable result. Generally, the best SOC values fall between 0.97–1.025 V."Illetve:
Ha jól gondolom nem poénból mutatja a progi 1.1 soc felett pirossal.Szóval ezek alapján én nem javasolgatok senkinek magasabb értéket.
-
-
Hello tagok.
Most hétvégén én is beleugrottam a ryzenbe, egy 3600-zal, asus b450-f lappal és 2x8gb 3200-tes corsair lpx rammal.
Próbáltam állítgatni, 3133mhz az esetek nagy részében elindul, de pl egy újraindítás után nem hajlandó. Kikapcs bekapcs azt megint jó. Jelenleg 3000mhz-t tesztelgetem cl 14-gyen.ramnak 1,45V-ot adtam.
Ehhez nem használtam DRAM calculatort, nagyrésze auto, csak az első pár értéket próbálgattam.Megbízható ez a progi?
Más: Prociból 4,3Ghz jött ki maximum, szóval nem egy golden chip.Viszont üresjáratban nem veszi vissza a feszt, erre van valami megoldás? Power planok nem segítettek. -
szasanyi
félisten
válasz
Malibutomi #7839 üzenetére
OK, köszi!
wwenigma: igen, úgy tűnik. De jó lett volna, ha ezt korábban megemlíti vki és nem kínlódok ennyit. Szerintem így marad a cucc, mert minden másis (BIOS Flash Back, Game Mode, sebesség, stb.) kifogástalanul működik.
-
Archttila
veterán
-
szasanyi
félisten
válasz
Malibutomi #7832 üzenetére
Érdekes, ezt még senki sem említette pedig csak HWInfo64-ra alapoztam (amit be is tettem). Feltettem (először a chipset driver mert anélkül nem megy) de az IDLE órajelet ez nem mutatja csak a Peak-et (ami nálam 14xx-16xxMhz nem 5xx mint nálad).
-
Srácok, érdekes dolgot vettem észre. Csak néhány szóban, emlékeztetőképp leírom, hogy akit érdekel, képben legyen. Asus B450-F Gaming, Ryzen 3600, plusz 4*8 GB CORSAIR LPX 3000CL15.
Első és második BIOS verzióval XMP profilon 3000 Mhz-en mentek a RAM-ok, aztán valami történt. Egészen a legutóbbi verzióig (2801) nem ment az XMP, sőt, kábé semmi az alap 2133 Mhz-en túl. Az utolsó UEFI-nél viszont az ErP bekapcsolásával, valamint az ECC kikapcsolásával cold bootból már elindult XMP órajelen a rendszer, ellenben az újraindításba még mindig belefagyott. A legutóbbi Windows Update és chipset driver telepítése (vagy valamelyik ezek közül) viszont ezt is megoldotta.
Jelenleg végre (a júliusi vásárlás óta tulajdonképpen most másodjára) rendben működik a rendszer. Örömmel látom, hogy fejleszt mindenki, mert végső soron csak eredményes volt a munka. Ha valakinek coldboot problémája van, kapcsolja ki az ECC-t es kapcsolja be az ErP-t, ha pedig a restart fekteti ki a gépet, próbáljon meg chipset drivert és Windowst frissíteni.
-
mozso
senior tag
válasz
Pro!Petya #7767 üzenetére
A 90-al elforgatott (goofy) XPX belső áramlásterelője neked most pont úgy áll, mint nekem az EK Velocity (regular) konfigban.
Chiplet nézet EK velocity regular:
Én ugyan nem játszottam a forgatással, de az EKWB szerint a Velocity nem érzékeny a forgatásra AMD 3900X esetén: [link]
Ha így van, ha nincs...én szét nem szedem, hogy leteszteljem. :-)
-
Malibutomi
nagyúr
válasz
szasanyi #7831 üzenetére
Nem tudom kerdeztek-e mar, de mivel nezed az orajelet?
Mert csak a Ryzen Master mutatja rendesen az idle orajeletHWInfo nekem is azt mutatja hogy 3600, bemegyek Ryzen Masterbe es:
Nemreg volt hir rola hogy megkapjak a tobbi software keszitok is a lehetoseget az ilyen suru mintavetelezesre. Szoval nemsokara valoszinu azok is jol fogjak mutatni. De meg nem most
-
szasanyi
félisten
válasz
wwenigma #7825 üzenetére
Jó felvetés, amire én is gondoltam. Sajnos nem rendelkezek olyan eszközzel így nem tudom ellenőrizni. Egyébként nem csak az IDLE órajel zavart, hanem a magas IDLE Core VID is (nem hiszem, hogy a kettő együtt nem okoz fölöslegeses fogyasztás, és biztosan okoz fölösleges hőtermelést).
AMD chipsettel nem volt lehetőség arra, amire anélkül van, amit megintcsak nem értek (van Ryzen Power Sever mód és ott sem volt látható energia gardálkodási profil).propetya85: szinte minden alapértemezett (AUTO) beállításon van, kivéve az RAM A-XMP prifilt, ErP-t és az említett Cool' n" quiet -et (PPC Adjustmenrt - PState 0).
"A load alatti pontszám viszont átlagon aluli sztem..." - ez alatt a CB 20 referencia pontszámtól -50 ponttal eltérő értéket érted? Ez jelentős különbség? Máshogyan fogalmazva: ezt az értéket minden CPU hozza default BIOS beállításokkal? -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Krisz0418 #7827 üzenetére
Semmi gond nincs a 3200 CL16 beállítással, valamint ha azt 1.35V-on hozza az XMP profil, akkor valószínűleg nincs is sokkal több tartalék a ramban... SOC voltage helyett én kezdésnek csak az időzítésekkel játszanék a dram calculator alapján, a működőképességet meg memtest86+ -al nézném.
Némileg időrabló a dolog... -
ForRedGlory
félisten
Sziasztok!
Tudna valaki segíteni egy kicsit, akinek "AMD Ryzen™ 9 3000 Series" vagy "AMD Ryzen™ 7 3800X" processzora van és még nem váltott be Borderlandss 3 / The Outter World kupont? Csak ez a kétféle CPU jó, mert a többi esetén csak 1-et engedne beváltani, ahogy nézem.
"Sikerült szereznem" egyet, de nincs Ryzen-em.
Megadnám a kupont és az amdrewards.com logint/passt és be kellene aktiiválni.
Ha valaki kisegítene, legyen szíves írni egy privátot.
-
-
wwenigma
Jómunkásember
válasz
szasanyi #7804 üzenetére
Mérjél már egy teljesitmenyfelvetelt a falbol a kedvemért akkor amikor úgy "pörög"...
Teljesen felesleges beleszólni az istentiszteletbe mivel már ez nem olyan buta hogy a winnek kell megmondania mennyin menjen...attól hogy nem mutatja majdnem az összes mag alszik mivel nem az aktuális frekvenciát olvassa ki belőle és ha kenyszerited akkor a hardveres szabályozásba avatkozol bele. A gyári win balanced profil 15ms-onkent, a Ryzen balanced pedig 1ms-onkent képes váltani frekvenciát. Ryzen master képes megmutatni az aktuális állapotát.
A legújabb chipset driver pedig legyen fenn, a preferált mag miatt is kell hogy tudja melyikre dobja a legnagyobb teljesítményt igénylő munkát.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Krisz0418 #7821 üzenetére
A B-Die jellemzően a nagyon gyors ramokon van, szóval ha ilyen chipes ramod van, akkor lehet próbálkozni a tuninggal. Viszont ezek a Ripjaws ramok a Samsun B-Die szerintem kevésbé jól sikerült példányait tartalmazzák. Nekem van ilyenből 3600MHz CL18-as ram, 3000 CL14-et tudtam belőle kihozni 1.35V-on.
A jobb B-Die ramok ezeknél jelentősen jobb paramétereket tudnak, persze jelentősen több pénzért.
-
szasanyi
félisten
No, úgy tűnik megtaláltam a legjobb beállításokat (no tuning). Kérem, hogy véleményezzétek!
(különösen aki MSI lapot és léghűtést használ, hiszen ahhoz lehet leginkább hasonlítani). Ti. el kell döntenem, hogy megtartom-e vagy cserélem a lap+CPU párost, ezért fontos a véleményetekk és a tapasztalatok (aki esetleg nem csak 1et használt/próbált)
Szóval a BIOS-ban AMD Cool' n" quiet/PPC Adjustmenrt - PState 0 bekapcsolva, AMD chipset driver unistall, Win energiatakarékos mód beállítva és ez az eredmény IDLE állapotban:LOAD állapotban:
-
Pro!Petya
addikt
Mivel olyan minimális az eltérés köztük fogyasztásban/hőben hogy én hagytam a ryzen H.Perf. sémán. perrpill most nálam is netezés közben ~23fokos szobában ~30 +-2 fokos a CCD így most netezés közben. Ha visszaveszem idle-re a frekit meg a feszt, akkor se csökken szinte csak hibaszázalékon belüli a difi. Jó lehet ha az extended win séma vezérlőben (nem a simában) nagyon kimaxolnám az optimalizációt valszeg több is kijöhetne de ahhoz már falimérő kellene meg megint egy rakat idő.. lusta vagyok
(#7815) sati
Persze mehet annyin, nem arról van szó. De a Matisse chipsettől függetlenül default/auton ~1,094V /1,10V állít soc-nak xmp/docp mellett. Erre jön még rá az LLC vagy és plusz a PE.
Manual mindenki annyit lő amit akar meg amit elbír a rendszer neki. Itt már erőteljesen befolyásoló a ram típusa / azon belül az eresztése is a többihez képest, és itt már a chipset is bejön a képbe.
Nekem alap hogy az adott ramfreki/timingot kitesztelem maximálisan, átfógóan több programmal is mert egyszerűen nem fér bele hogy bsod-ot kapjak vagy olyan egyéb finomságokat hogy program bezárások és egyéb anomáliák amik pl utóbbi időben megint elszaporodtak a forumokon. (nem is emlékszem mikor kaptam amúgy utoljára ...)
99% hogy én is tudnék bőven a soc feszen valamennyit de a stabilitás érdekében beáldozom ezt a minimális pluszt. -
Krisz0418
őstag
Van valami rejtett előnyöm amiről nem tudok hogy Samsung b-die chipes ramom van? 😅 G.skill 2x8gb 3200mhz (26ert vettem újonnan)
Hogyan tudom húzni pl 3600ra? -
szasanyi
félisten
-
jokeph
nagyúr
válasz
Pro!Petya #7811 üzenetére
Én átírtam a Win kiegyensúlyozott energiasémájában a max CPU használatot 50%-ra, így all-core 2200 MHZ-en megy, Vcore 0,9 Volt magassága, és 25 fokos szobába is 40 fok alatt van a CPU hőmérséklete, 20 foknál meg durván 30-32 fokos.
Ezt tartja is végig, azonban ha beröffentem a játékot, azonnal ráadja a maximumot mindenre, számomra ez így tökéletesen jó megoldás. Ha a játékot háttérbe teszem, vagy kilépek, visszaáll 2200 MHZ-re/09 Volt Vcore-ra. -
Pro!Petya
addikt
-
törölt tag
-
Pro!Petya
addikt
válasz
szasanyi #7809 üzenetére
Ha most nálad egyáltalán nem működik az energiagazdálkodás akkor mindenképp megérne egy probát az uninstall / reinstall esetleg régebbi verzióra is.
Nálam ha e.takarékosba rakom akkor 2200/0,9-0,5v ra vissza vesz.
Viszont a hőfok változatlan marad ennek ellenére, és fogyasztásban sem mutat lényegesen kevesebbett mint pl a high perf. ryzen profilall Idle. Pár watt esetleg , de temp mint írtam változatlan. -
szasanyi
félisten
És ez lenne a megoldás? Csak mert a chipset driver nem opcionális, arra szükség van. És ha úgyis vissza kell tenni nem ua. lesz a helyzet mint most?
-
Pro!Petya
addikt
-
szasanyi
félisten
válasz
Create. #7803 üzenetére
A lényeg, hogy ha vissza kell venni a CPU frekvenciát akkor vegye vissza ez a lényege az energia gazdálkodásnak (nem mellesleg szvsz CPU fesz is magas IDLE állapthoz képest).
Sajnos az AMD Ryzen Power Saver vagy bármilyen más energiagazdálkodási profilt kiválasztva sem történi változás. Nem értem... és a CPU IDLE is meleg, aminek nyilván köze van ehhez.
Új hozzászólás Aktív témák
Processzor tesztek:
[Ryzen 3 TomsHardware]
Zen2 Ph-teszt
3600 Best Value
3900X Vs 9900K
X570 Overview 35+:
Motherboards Analyzed
Ryzen PBO Explanation:
PBO Exp.
- Fűnyíró topik
- BestBuy topik
- Xbox Series X|S
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- ASUS notebook topic
- Elemlámpa, zseblámpa
- Itt egy pár fotó az iPhone 17 sorozatról
- Meggyi001: Anya, tudsz segíteni a matekban?....Nem érek rá kisfiam, majd segít a ChatGPT...
- Kínai kézbe kerül a MediaMarkt áruházak tulajdonosa
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- LG 32GS95UE - 32" OLED / UHD 4K / 240Hz - 480Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- DELL PowerEdge R730xd 16LFF 160TB+400GB 2U rack - 2xE5-2683v4 (16c/32t),256GB RAM,2x10G NET,HBA330
- Új! Targus - USB-C Dual HDMI 4K HUB - 2 HDMI-vel. Saját töltő nélkül 2 monitorral (120Hz)
- Azonnali készpénzes INTEL CPU AMD VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest