Hirdetés
- A konkurens hardvereken is működőképessé tette az XeSS 2-t az Intel
- Rengeteg monitor kapott G-Sync Compatible hitelesítést az új GeForce driverben
- Kinyitja a pénztárcáját az Apple, hogy behozza a nagy lemaradását
- Kína bekérette az NVIDIA-t, de szerintük nincs hátsó kapu a chipekben
- Dedikált NPU-t tervezne az AMD?
- Bluetooth hangszórók
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Apple MacBook
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
PROHARDVER!
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Ezustroka
tag
Sziasztok! Feltettem a kérdést máshol is, de itz hátha hamarabb kapok választ, nagyon kétsegbe estem.
A ramokat próbáltam ryzen 3600 alatt a dram calculator segítségével oc-zni. A biosban beírogattam mindent, azonban újraindításkor sajnos nem bootolt be már a bios sem. Na itt rontottam el a dolgot leginkább, meg kellett volna volna már ekkor kerdeznem mi a teendő. Én hülye kivettem a lap elemét, hogy az majd reseteli az egészet. Megpróbáltam újra elindítani, most sem tölt be semmi, a cpu debug ledje világít. Mit tudok tenni ilyenkor? Véglegesen tönkretettem valamit? :( -
turistakolbi
aktív tag
Szia.
Pont ez a fajta ramom van. 3700mhz Cl 17. XMP-vel instabil volt. irány 3200- és csináltam a ram calculatorral egy 3600 CL 16 konfigot (de csak safe calcot engedett nekem) és atomstabil.
Közel másfél hónapja hajtok egy 3600x társaságában ( B450 steel legend ) Még a CPU sztreamet is ráengedtem8700k- 5k ra húzva még a Fast encode-t sem tudta stabilan, ez meg a médiumot röhögve csinálja (40-50% cpu usage) + játék.
-
Malibutomi
nagyúr
válasz
Capricornus #7585 üzenetére
"Papiron"
Nekem is volt olyan bios ahol a 3200-as Corsair elhasalt 32--on, 3000-en ment
-
Sz4bolcs
senior tag
Toma max lapban cl14 3200-as trident-zk 3800on cl16on futnak ryzen ram calc értékekkel. Nem tudom, ennél megy-e feljebb, már a 3800-at is csak kíváncsiságból próbáltam, és úgymaradt..
-
csiga8
senior tag
válasz
Capricornus #7581 üzenetére
Nálam a RAM feszültséget és az órajelet dobta vissza 1,2V-ra, ill. 2133 MHz-re, ezért fix 1.36V-ra állítottam.
( G. Skill Ripjaws 3200 MHz 2*16GB XMP profillal) Azóta fagyásmentes.( nézd meg neked mennyi feszültség kell a memóriához)
-
Floyd80
addikt
válasz
Capricornus #7585 üzenetére
A RAM-ra gyanakodnék én is, hogy valami van az XMP profillal. A 8 pin az egy 300W- procinak is elég kraftot ad, ez sztem elmegy 4-gyel is, de majd kiderül.
-
Floyd80
addikt
Egyetértek, ezt a lapot használom én is, meg GB-t úgy 10 éve és, ezt is több hét után választottam ki, Asrock, MSI Tomahawk is képben volt persze, de audio, LAN minősége, csatlakozók száma, VRM hűtés miatt ez lett befutó.
A VRM része az árához mérten került kialakításra (először volt ivalami balhé, hogy a Giga kamu VRM specifikációt adott meg 8+3 fázissal hirdették, valójában 4+3), a tesztekben heavy workload-ok esetén írták, hogy ha már egy felső kategóriás procink van, akkor a lap is legyen az, mert ott a VRM tényleg gyenge láncszem lehet. De a Guru normál tesztjében pl. "Above a thermal image of the VRM Area and corresponding temperatures - this is under full CPU load and measured after 5 minutes in default conditions. M2 is the VRM heatsink under it, the MOSFETs, M1 are the solid chokes and capacitors. There's nothing worrying to see here."
Itt pedig ahiol komolyabban megizzasztották:
"OCCT AVX workload showed us that the mosfets did reach VRM throttling temperatures (122 °C). On the bright side, the mosfets do have OTP (Over Temperature Protection).
To give a break on this criticism, we do not recommend pairing a 330 USD MRSP processor with a mid-120 USD MSRP motherboard for 24/7 heavy workloads in a professional or semi-professional use. There is a big difference on stress on the components when using only for games, gaming + streaming and low impact CPU tasks versus these kind of heavy scenarios.
Nonetheless, we reached 97 degrees Celsius on our Blender stress test (16 °C ambient) using the 2700X under stock settings, which is not very terrible, but far from ideal.
This model can be used with a 2700X for productivity, but we do not suggest it. There is a saying: “Even though you can, does not mean you should”.A BIOS mondjuk nem teljesen kiforrott, pl. nem egyértelmű, hogy az AMD CBS és Overclock menüben miért vannak ugyanazok a beállítások, miért nem törlik az egyiket. Illetve nálam a 3600 ABBA Bios nem hozza a 4200-őt, hogy ez a lap vagy Ryzen miatt, nem tudni.
-
-=Jam=-
őstag
válasz
Az i5 6600K egy 4 magos proci, annak lehet elég volt a 4pines CPU táp, viszont a 3600 egy 6 magos 12 szálas CPU, annak közel sem biztos, hogy elég a 4pin, mindenképp próbáld ki 8 pines táppal.
-
jokeph
nagyúr
válasz
Üdv !
Szerintem kezd azzal, hogy a ramokat visszalövöd alap 2133/2400-ra és úgy nyaggasd kicsit.
Ha így nem dobja hanyatt magát, lehet feljebb menni, pl. 3200-ra. Azt nem tudom, hogy a B450 Tomahawk MAX hogyan viszonyul a magasabb ram frekikhez.
Nálam pl. az aláírásomban lévő konfigban a ramok 3200 CL16-on tökéletesen mennek, 3600 CL17-hez már kézzel kellene hangolgatni, mert nem stabil (annyi türelmem és időm nincs egyelőre, így se megy rosszul), igaz a lapom supportja sem ír sehol nagyobbat 3200 MHZ-nél.
-
Capricornus
aktív tag
Sziasztok!
Tegnap délután óta én is egy "boldog" Ryzen 5 3600 tulaj vagyok.
A problémám az, hogy a frissen telepített Win 10 állandóan kék halált dob, illetve a fent lévő Manjaro is kifagyott egyszer, ami meglepően új érzés volt. Próbáltam párszor 3Dmarkot, de pár perc után mindig kék halál van. Manjaro alatt viszont lefutott az Unigine Heaven, a prime95 viszont már nem. A következő hibaüzenetet adta:
[Worker #4 Oct 8 07:38] FATAL ERROR: Rounding was 5.670275472e+10, expected less than 0.4
[Worker #4 Oct 8 07:38] Hardware failure detected, consult stress.txt file.Futtattam memtestet is, az gond nélkül pörög sokáig, szóval a ramok szerintem rendben vannak.
A konfig:
AMD Ryzen 5 3600 (új)
Hyper 212X procihűtő (új)
MSI B450 Tomahawk Max (új)
CORSAIR Vengeance LPX 16GB 3600Mhz DDR4 Kit (2x8GB) CMK16GX4M2Z3600C18 (új)
ASUS STRIX-GTX1060-O6G-GAMING (régi gépből)
Chieftec CFT-600-14CS táp (régi gépből)
Toshiba DT01ACA100 HDD (régi gépből)
Samsung HD753L HDD (régi gépből)
Samsung 850 EVO 250GB SSD (régi gépből)
Crucial M550 512 GB SSD (régi gépből)Amit tettem:
A Biost frissítettem a legújabbra. A ramokat XMP-vel lőttem be, minden egyéb processzor tuningot autón hagytam. Bekapcsoltam a hardveres virtualizációt a prociban, de amíg nem volt bekapcsolva addig is volt kékhalál.Amire tudok gondolni:
-Szar a proci és/vagy az alaplap.
-Azt írták az interneten, hogy a prime95 elhasalhat hardver hibával, ha a proci nem kap elég kraftot. Ha jól láttam, 1.4+ V-ot kap a proci terhelésnél, az elégnek tűnik.
DE! Az alaplapba a tápból a proci melletti 8 pines tápcsatlakozóba csak egy 4 pines kábelt tudtam bedugni, mert csak az ér el odáig. Az előző alaplapomban (Asus Z170-A + I5 6600K) ez elég volt, sosem volt kékhalál vagy random lefagyás. Lehet-e, hogy mégis kevés neki a kraft?
A konfigot beírtam mindenféle táp kalkulátorokba és eddig mind azt mondta, hogy 400-450 W körül van a max fogyasztás és egy 600W-os táp elég.
Nagyon hálás lennék valami ötletért, hogy mit tudnék még letesztelni és/vagy átállítani hogy leszűkítsem a hibalehetőségeket, mert a visszatérésemet az AMD-hez nem pont így képzeltem el. -
fanti
addikt
válasz
csucsbicep #7561 üzenetére
"nincs manual LLC, meg fix vcore"
ez így van, de mihez kellene?"van viszont melegedős vrm."
mihez képest? ha melegnek számít a peak 65 fokos vrm egy allcore 4.3GHz-en Prime95-öt futtató 3700X esetében akkor van.
Ugyanez a proci XFR+PBO módban BF 1 alatt (LAN, 64 fős szerverek)
vrm ügyileg 51-55 fokos maximumot mutat szobahőmérséklet függvényében több órányi gémelés esetében.
Amúgy a lap supportjában ott virít a 3950X is....Két ilyen lapunk van itthon, az egyikben egy 2700-as Ryzen, a másikban meg egy 3700X dolgozik.
-Legjobb integrált hangchip, árnyékolva
-Tele a lap hőszenzorokkal
-Tele a lap FAN és AIO pumpa hibrid csatikkal ÉS EZEK MINDEGYIKE KÜLÖN GRAFIKUSAN CUSTOM SZABÁLYOZHATÓ, ÉS MŰKÖDIK IS JÓL A SZABÁLYZÁS PWM ÉS VOLTAGE MÓDBAN IS, EZT GARANTÁLOM, MERT ÉN A 3700x-ES GÉPBEN 7DB 12CM-ES VENTILÁTORT VEZÉRELEK ALAPLAPRÓL TELJESEN KORREKTEN.
-Átlagostól lényegesen jobb VRM.
-2db M.2-es csati a lapon, mindkettőn thermal pados brutális hűtőborda gyárilag (nekem mindkettőben van NVMe-s SSD).Hidd el nekem, csak jó szándékból javasoltam ezt a lapot, mert tényleg egy nagyszerű alaplap!
-
Krisz0418
őstag
Sziasztok! Játékra mit használtok? Smt on vagy off? Ryzen 3600rol lenne szó.
-
Alpi.
addikt
válasz
csucsbicep #7575 üzenetére
Azt újabban tényleg 3-nak mondják, de emlékeim szerint a 7nm csiszolt változata lesz.
-
mozso
senior tag
Az utóbbi pár évben (2-3-4), a gyári proci IHS-ek AMD-nél domborúak, Intel-nél pedig homorúak. Amit írsz, az a régi iskola szerint okés, csak már nem lehet mindig arra alapozni.
A 3xxx sorozat hírtelen melegedése (CPU belső hőmérséklet szenzora alapján) nem a rárakott hűtő csiszolt, polírozott felülete, vagy annak hiánya miatt van. Az okokat leírtuk korábban.
Nekem ilyen a gyári blokk, tükör, de...
-
Alpi.
addikt
válasz
csucsbicep #7571 üzenetére
Akkor most nem ilyen nevü topicban beszélgetnénk.
-
jokeph
nagyúr
válasz
Create. #7563 üzenetére
Van a BIOS-ban is ilyen, HW Monitor főmenü, FAN-TASTIC Tuning menüpontban.
Érdekes módon, ugyanitt van a Z170 OC Formula és a Z270m-ITX/ac lap BIOS-ban is, ez nem CPU függő setup, a menü elrendezése is nagyon hasonló, így ismerős BIOS fogadott.
A WIN-es segédprogi is (az előd Z170/270-ben is) jól használható. -
csiga8
senior tag
Talán tudok segíteni.
Az első hűtőm amit csiszolgattam tán az AMD Athlon Thunderbirden volt, és onnantól kezdve ez a szokásom - a jó eredményeket látván - megmaradt.
A hűtőtalp csiszolásáról, a felület domborulatainak síkba csiszolásáról már írtam máshol is.
[link]A hűtő felületi érdességének jelentőségéről is. [link]
A lényeg, hogy a hővezető paszta hővezető képessége kb 1/30-ad része a fémnek, ezért arra kell törekedni, hogy a hűtőtalp felülete minél inkább illeszkedjen a CPU-ra, ill a felület érdessége is minél kisebb legyen mert akkor ér hozzá nagyobb felületen.
A hővezető paszta szerepe a két felület közti érdességek miatti légrés kitöltése. Minél vékonyabb, szinte hártyavékony paszta ( lenne) a legjobb.
A Ryzen 3XXX-ban CCX-ek nem a CPU közepén, hanem a szélén vannak, ezért lenne - szerintem - fontos a hűtő talpának ellenőrzése ( ha kell síkolása) beszerelése előtt, mert a legtöbb hűtő talpa picit domború. ( ugye általában középen van (volt) a kupak alatt a chip, ott kell nyomja jobban)
Másrészt odafigyelek a jó szellőzésre is. A 3700X egy Phanteks P600s házban:
( 2 db gyári ventivel elöl +1 hátul +1 elől ( alul) a HDD-nek utólag) -
Alpi.
addikt
válasz
csucsbicep #7566 üzenetére
Nagy eséllyel abba, de ha jól tudom erről még így konkrétan nem volt ígéret Amd részéről. Am4 socketet 2020-ig tartják, ez van, mint info. Illetve ha igaz a Zen2+, azaz a 4000-es sorozat "finomítása" lesz a jelenleginek na meg 2020-ra van kiírva, szóval nagyon nagy esélyt látok, hogy az még Am4-re fog érkezni.
-
válasz
Locutus #7560 üzenetére
De van olyan menüpont, de nem grafikonos. Egyébként a progija egész jó, most azt használom, ott van grafikonos beállítási lehetőség. De az is lehet, hogy én vagyok vaksi és csak szimplán nem találtam meg. Beírni be lehet az értékeket, csak olyan kellene mint pl az msi afterburnerben a grafikonos fan állítás.
puma k: nincs szükségem szerencsére vga tuningra, ez az aorus rtx 2060 super gyárilag elég jól van tuningolva. Sokszor 1980mhz-et látok, volt hogy 2010mhz is volt, bár a darksiders 3-ban bugos a vsync, nem engedi kikapcsolni, így nem is terheli csak 60-80%-ra a kártyát. Ja és 62fps-re áll be, pedig 144-es monitorom van. Mind1 a gsync megy, elég stabilan fut a game. Superpositionban is 5590pontot kapok, ott is 1960mhz mindig meg van, bár ott 70fokig fel tud menni default fan beállítással. Darksiders 3-ban meg 58fokos.
-
Puma K
nagyúr
válasz
Create. #7556 üzenetére
Gyártótól függetlenül használható MSI Afterburner-ben most már van olyan funkció ami kiteszteli a stabil keretek között elérhető maximális órajel és feszültség duót a GPU-nál Nvidia kártya esetén. AMD-nél nem tudom működik-e ez a funkció.
Korábban a kártyám teljesen alapon avagy gyárilag 1898-1936MHz között mozgott címtől-terheléstől és így hőmérséklettől függően. Most az "oc scan" után 1987MHz-ről kezd és tartósan 1949MHz-re szokott beállni.
Ritkán a VGA-t folyamatosan 99%-on terhelő címnél 1936MHz-cet látok.Kis nézegetni való: videó 1, videó 2
A GTA V grafikusmotorja viszont egy rinyálós pitsa így ha azt indítja az ember, akkor vissza kell állítani alapra a VGA-t (szerencsére 2 kattintásból aktiválható az elmentett profilok bármelyike az MSI AB-ben)... volt korábban, hogy gyárilag tuningolt VGA-kra is allergiásan reagált és kilépkedett addig ameddig a tulaj vissza nem vett pár MHz-cel a gyári értékekhez képest...
(#7561) csucsbicep
:
Akkor viszont ez a különbség már rájátszhatott arra, hogy az egyik rendszert lassabbnak a másikat meg gyorsabbnak érezted már Windows-ban is.
-
csucsbicep
nagyúr
Igen, nehéz választani, kicsit lutri.
Puma K: De! Enyém 60Hz-es, a másik 75. Viszont, a korábbi i7 6700-as rendszerem is fürgébb volt akkoriban. Legalábbis emlékeim szerint..
fanti: Néztem ezt a két lapot is, a körítés pont jó lenne. A B450-es verzióról olvastam, hogy nincs manual LLC, meg fix vcore, van viszont melegedős vrm.
Mindenkinek szeretném megköszönni a segítséget!
-
Kaci84
őstag
válasz
alázógyík #7557 üzenetére
Igen itt már akár lehet is fejleszteni. Ezen a szinte 10-20e-ből nem lehet VGA-t fejleszteni. Viszont monitor akár egy kis pluszal és akkor újabb időt nyer a procid 1440p-ban :-)
Én egy 2080Ti próbáltam hajtani 1700-el és nyílván azért ez túlzás, de szemléltetésnek jó, hogy ha nem akarunk sok fpst és inkább GPU-t terheljük sokáig jó lehet egy prockó.
-
Én rtx 2060 supert hajtok 2600 4ghz-en, teljesen jó páros. Én csak azért cserélem majd le, hogy ne kelljen oc-znom. Már nincs kedvem ezzel szöszölni, a vga-n is csak a power limitet toltam ki, még a venti vezérlést is defaulton használom. Az a durva, hogy nem is akartam fejleszteni a gépen mindenáron, aztán ha-n jött egy kihagyhatatlan ajánlat az rtx 2060 superre, aztán megöltem az alaplapom, így kellett vennem azt is újat. Ez a 30-35ezer már mind1 kb a proci cserére, kövi hónapban talán meg is lépem.
-
Kaci84
őstag
válasz
alázógyík #7538 üzenetére
Az én tanácsom ebben az esetben, hogy nem biztos. A 2600-is GPU terhelő felbontás és beállítás mellett 60FPS körül még nagyon sok játékot meghajt erősbb kártyákkal is. Nem tudom milyen kártyád van és mennyit fizetnál rá, de lehet jobban jársz ha a pénből inkább VGA-t feljesztesz.
-
Én is meg vagyok elégedve az asrockal x570 steel legendsel, nekem annyi bajom van csak, hogy az msi és asus biosában is volt grafikonos venti vezérlés, ebben az asrockban meg nem találtam ilyet. Illetve nekem szokatlan ez a bios, ilyen téren az msi-é nekem felhasználó barátabb volt az asusétól is. Ami nekem plusz piros az asrockban, hogy m.2 wifi slot van benne, így az asus m.2 wifijét be is fogadta, míg ebben a 75ezres árkategóriában nem is láttam másik ilyen x570 lapot, ami fogadta volna ennyiért, vagy már alapból wifis lett volna.
-
SECTORnooB
addikt
Mindenre szépen ömlik, néha kezdem azt hinni,hogy a B550-re élezik az embereket
Itt ez most jó aztán most jött ki már nem jó, meg oda vissza... -
jokeph
nagyúr
válasz
abridabri #7551 üzenetére
Hát, fene tudja.
Nekem eddig egy dög Giga lapom van, az egy X470 Aorus Gaming 7 Wi-fi, bár ez csak kétes mínusz pont, mivel előélete számomra ismeretlen.
Amúgy brutál lap (nem, nem az RGB miatt).Talán sikerül gyártói garban végighajtani.
Részemről az Asrock-ra szavaztam, lásd aláírásomban (valamiért úgy érzem, még mindig mellőzőt márka, pedig az Asus, MSI-re is ömlik a panasz bőven).
-
fanti
addikt
válasz
csucsbicep #7515 üzenetére
-
weri
senior tag
Az itt levo biosokban mennyire lehet bizni ? :d [link]
-
alázógyík
addikt
Köszönöm szépen a gyors válaszokat, akkor cserélem.
-
Floyd80
addikt
Köszi, ezek addig parttalan viták, amíg nem látjuk a gépet, mi honnan kap levegőt, milyen ventik stb. Most így pár hét után azt mondanám, hogy a 3600 kb. öt fokkal melegebb a 2600X-nél, de hát nem volt fix tesztkörnyezet, hogy alá is tudjam támasztani, csak így a napi használatban ezt látom.
-
Floyd80
addikt
válasz
alázógyík #7538 üzenetére
2600x-et cseréltem, még éppen elment 42-ért (tavasszal a 4470K 45-ért ment el...), a másik meg 63, nincs sok értelme várni sztem. Illetve játékban mintha jobban kihajtaná a VGA-t. Van egy-két game, ahol 2600X alatt a VGA csak 60-70%-on ment egy-egy helyszínen, ott most ezek az értékek jobbak lettek. Főleg kevésbé optmailzált játékok.
-
alázógyík
addikt
Szerintetek van "értelme" cserélni a 2600-ot 3600-ra?
Ha nincs, akkor mi a következő? 3700x? -
Köszi mindkettőtöknek, akkor hagyom így passzívan.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Create. #7530 üzenetére
A szilícium eléggé magas hőmérsékleten is működik, lazán éveken keresztül is. A környező alkatrészekben mint kondenzátorok inkább tud kárt tenni a magas hőmérséklet, de azokból is 85 fokos vagy jobb példányokat szoktak használni és itt is valószínűbb, hogy előbb lesz új géped, mintsem 70-80 fokos IC-től bármi problémád.
-
-
válasz
csucsbicep #7520 üzenetére
Nekem is 1220 volt minimum az igényem, toslink csatival, és ezért is kötöttem ki az x470 taichi ultimate-nél végül. Bár az utlimate nem fontos, veheted a simát is, csak a 10GbE aquantia a különbség. Viszont minden más lapnál valami kompromisszumot kellett volna kötnöm, VRM minőség, hang, aktív chipset hűtő, stb...
-
Alpi.
addikt
válasz
ASUS ROG STRIX B450-F GAMING 40K körül van ha jól nézem pl.
"belsős info", hogy a Strix-ekre általában jobb, komolyab bios-ok kerülnek. -
Floyd80
addikt
válasz
-
Alpi.
addikt
válasz
Az a baj, hogy nincs olyan lap, amiről ne találnál vegyes véleményt én úgy látom. :S
Csak a saját Crosshair VI-osomból kiindulva. Van aki imádja, mint én is pl., mások meg átkozzák. Ember legyen a talpán, aki jelenleg ez alapján választani tud. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Ezt a konfigot néztem össze tervezői gépnek az irodába, aqua árak:
Asus PRIME B450-PLUS - 30690 Ft
2x8GB 3400MHz CL16 - 32190 Ft
R5 3600 - 68390 Ft
Radeon RX570 - 52090Ft
256GB Nvme-s SSD - 15490Ft
Kolink KLA-002 ház - 6190Ft
Chieftec Eco 500W táp - 13690FtA cél a lehető legjobb ár / érték arány és az időtállóság, bővíthetőség volt.
Összes: 218730FtÉn alaplapra nem tervezek nagy összeget kiadni, mert annyira minimális extrát nyújtanak csak az itt írt laphoz képest, ami nekem nem ér meg 20k vagy nagyobb felárat.
-
csucsbicep
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #7516 üzenetére
Megköszönném, ha megosztanád a tapasztalataidat. Tisztában vagyok ezekkel, amiket írsz, illetve csak megerősíteni tudom.
Az inteles gépben g.skill aegis 3000MHZ@CL16, nekem meg crucial ballistix sport 3000MHz@CL16.
Win is friss, de egy éve mióta megvettem a kombót kb. konstans sebességet nyújt. Lubuntu is van, igaz, hogy virtuálisan, de az sem annyira gyors.
3600/9600K-t venném újonnan, nonK i7 8700 használtan. Árban kb ugyanaz. Az AMD felé húzok, van hová upgradelni és jön a zen3 is.
jokeph: Igen, benne van.
Nekem most 1220 van, ennél rosszabbat nem szeretnék. 892 volt, de az érezhetően rosszabb. Nem baj, ha nem acélos a hang chip, akkor veszek külön hangkarit, de férjen bele az említett keretbe.
Amúgy minden szempontból megfelelne az Msi B450 gaming pro carbon ac, de erről is elég vegyes véleményeket olvastam.
-
Puma K
nagyúr
válasz
Nem lehet hogy a 9600K mellett használt monitor képfrissítése több mint a tiéd otthon a 2600 mellett?
-
Floyd80
addikt
válasz
Office, Adobe termékek pl. kicsit gyorsabban indulnak a 3600-nál 2600X után, de a laptopban lévő i7300 ugyanezt hozza vagy gyorsabb is. Volt itt nálam idén 4770k, 2600X most 3600, átlag userként nehéz különbséget találni, játékban látom az extrát, mondjuk gyorsabb volt a videókódolás is pl., de bootolás valóban lassabb, eleve a BIOS kezdőképernyőig 10 mp amíg a ramokkal játszik vagy mit csinál.
-
jokeph
nagyúr
válasz
Üdv !
Az 5 FAN_HEADR-ben benne van a CPU_FAN csati is ?
Mit takar a jó hang ? (nekem pl. megfelel egy RLT 892 is, másoknak meg a RLT 1220 is "gyenge").
Használtam Asrock B450 PRO 4 lapban R3 2200G-t, szépen ment, nem vacakolt sehol.
Ugyan ebben a lapban azóta átkerült az R5 3600X, azzal sincsen gond (lusta vagyok hangolgatni, nincs meg a max 4400-es Boost, "csak" 4325 a vége, nem érzem a hiányát), SATA-s SSD-vel - és ez egy 4 konfigot megjárt W10 x64 PRO.i5-7600k-s (3,8@4,8) konfigot váltott, vastagon jobban megy.
Havernak i5-9400F-es gép lett nemrég összerakva, az sem fürgébb semmivel sem.
Hardstyler fórumtárs R3 1300X-et váltott R5 3600-ra, X370-es Asus lapban, ő sem panaszkodik. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Ha minden jól megy, holnap vagy holnapután fogok összerakni 3 komplett 3600-as konfigot, itthon meg 2600-as gépem van, fix 4.0GHz-en. Szóval be fogok tudni számolni a fejleményekről.
Ami difi lehet, hogyha a ramok nem 3000MHz CL16 vagy jobb beállításban mennek, azt megérzi a Ryzen, Intel kevésbé.
Az Nvme-s SSD-nek viszont kb. csak tesztprogramokban jön ki mérhető előnye, valós körülmények között nem igazán, mert úgy se a sata interface lesz a szűk keresztmetszet, hanem a proci és a ram. (egy normális, gyors SSD-t feltételezve mindkét csatlakozó felületen)
Még difit eredményezhet, ha az Inteles gépen frissen felrakott oprendszer van, a tieden meg már régebbi telepítés. Itthon már régi W10 telepítésem van és nem is nevezhető fürgének, van Linux is a gépen, de az több másodperccel hamarabb bootol és tölti be a böngészőt, mint a Windows.*szerk: a munkahelyi gépem 8700K-s Intel volt, de az a proci még ma is rettenetesen túl van árazva, nem is beszélve a hozzá kellő alaplapról. Relatíve kb. 20%-al erősebb a 8700k mint az én 2600-am, de munkában ez nem érződött.
*szerk2:
Jó hangnak meg tudok ajánlani Asus Xonar DX hangkártyát alaplapi megoldás helyett, megéri. -
csucsbicep
nagyúr
Tudom ez nem a megfelelő topik, de igazi tapasztalatok itt vannak. Jelenleg melyik a legstabilabb lap zen2-höz? Olyan max 55k-ig nézelődök, de inkább olcsóbban szeretném megúszni. Annyi kikötésem lenne, hogy legalább 5 fan header legyen rajta és dual m.2 slot. Illetve a jó hang is előny. Összességében ne legyen rosszabb, mint a mostani B350 Strix.
Még vacillálok i7 8700/9600K és a 3600 közt. Érdekes, hogy tegnap kipróbáltam egy i5 9600K gépet és érzetre sokkal gyorsabb volt, mint az én 2600-as rendszerem. Pedig az alapon ment az enyém meg 4,1GHz-en. Bootolás, böngészés, reakcióideje sokkal jobb volt az intelnek. Pedig a körítés kb. hasonló, sőt az enyémben M.2 NVme ssd van, abban meg sima satás. A Zen 2-vel ilyen szempontból mi a helyzet? Érzett valaki ilyen szempontból differenciát, aki első vagy második szériás rizsáról váltott harmadikra?
-
Pro!Petya
addikt
-
Scarletiel
senior tag
Én a biosba végül mindent gyárira állítottam, majd adtam neki -0.05 offsetet és ryzen masterben manual fülön beállítottam, hogy max 1.4V vcore legyen és 4,3 ghz-re tettem minden magot. Játék alatt monitorozva azt is mutatja a 6 magnál+6 szálnál. És így olyan 55-65 fok között mászkál egy cooler master 212 rgb-vel.
Nem tudom, hogy ez jelent e valamit vagy én rossz értékeket nézek-e de cinebench r20 alatt 3800 pontot kapott és ott ment fel 72 fokra. -
Ráadásul ahány hozzászólás, mindenki máshol nézi a hőfokot, aztán mégis ebből próbáltok összehasonlítgatni...
Be kell lőni egy AIDA-t cpu+fpu+cache, aztán lehet mesélni ahogy ugyanúgy 80 fokra ugrik mindenkié egyből, mindegy milyen hűtővel, mindegy milyen fordulatszámon. -
jokeph
nagyúr
Üdv !
R5 3600X-em van (majdnem ugyanaz, +200 MHZ Boost clock a difi).
CB renderteszt alatt sem lépte meg a 74 fokot - gyári hűtővel.
Thermalright Le Grand Macho hűtővel meg 69-70 fok eközben. Játék alatt 50-60 fok között, ez bőven jó. Igazából felesleges lenne ekkora bitang hűtő, egy közepes is megtenné, pusztán azért van rajta ilyen mert jó árban volt (kéz alatt), és mert a 140-es Alpenföhn ventilátorral kb. hangtalanul üzemel.
Semmi sincsen állogatva, auto-n pakolja neki az összes frekvenciát és feszültséget, azaz egy magos terhelésnél simán ráad átlag 1,45 Volt-ot, maximumban 1,5 Volt-ot is a Vcore-ra.
És mégsem forr el semmi.Idle-ben max/kiegyensúlyozott energiagazdálkodásoknál 45-50 fok között "ugrál" a hőmérséklet, ezért módosítottam a kiegyensúlyozott profilban a CPU max használatot 50%-ra, így 2200 MHZ-en megy (böngészni, filmezni, stb így is bőven erős), média használat közben is, max. 40 fok (ha nincs 25 fok a szobában, akkor jellemzően 32-35 fok). Nem kell váltogatnom az energiagazdálkodásos profilok között, ha játékot indítok, azonnal ugrik fel a CPU frekije + boost-ol is.
Ha egy ilyen kaliberű léghűtővel megy rendesen, akkor ok a CPU. Viszont a folyadékhűtésnél nem mindegy, hogy milyen blokk/pumpa páros van, az AIO-k többsége (játékvíz blokkba épített pumpával) képtelen a gyors hőelvonásra, azaz előjön amit írtál. -
wwenigma
Jómunkásember
Akkor elmondom mégegyszer. A hoatado felület 77mm2 míg pl 9900k-nal 170mm2 vagy mennyi mert ekkora felületű a mag, lehet hogy ugyanolyan meleg de nem azért mert ugyanannyit zabal hanem pusztán abból kifolyólag mivel ekkora felületen lassabban távozik.
Szóval jelen esetben nem probléma. Nem kazán. Annyit tehetsz hogy a hűtő hocsoves részét a CCD-re igazitod ha lehet forgatni és úgy adja. Nem kell kétségbe esni a hofokoktol....a borda attól max langyos és a proci se főzi túl magát.
Nincs olyan hogy mennyinek kellene lennie max benned van egy elképzelés hogy mi a jó. De az az előző generációra igaz ahol sokkal nagyobb volt a korábban említett felület.
-
Kaci84
őstag
Szerintem neketek nem olyan van és kiesett valami. Itt is írták kapásból ketten, teszt oldalakon is írták, haveromnak is ilyen nálam meg már a második van ami ilyen meleg. OC nélkül is és játák alatt is melegebb mint kellene.
Vízhűtés NZXT H440 ház 7! ház ventivel. A másikat ami nálam volt léghűtővel használtam de érdekes módon nem is volt melegebb, másik alaplapba hogy cifrább legyen.
Még mindig 3600-ról beszélünk.
Új hozzászólás Aktív témák
Processzor tesztek:
[Ryzen 3 TomsHardware]
Zen2 Ph-teszt
3600 Best Value
3900X Vs 9900K
X570 Overview 35+:
Motherboards Analyzed
Ryzen PBO Explanation:
PBO Exp.
- Intel Core i9-14900KF 24-Core 3.2GHz LGA1700 Box (36M Cache, up to 6.00 GHz) Processzor! BeszámítOK
- Intel Core i7 9700T - 35W TDP - Eladó!
- Intel Core i7 10700 - 4.9 GHz - 8mag/16szál - Eladó!
- Intel Core i5 13400F - 4.6 GHz - 10mag/16szál - Új, 1 év garancia - Eladó!
- Intel Core I9 14900K - 24mag/32szál - Új, 1 év garancia - Eladó!
- Laptop felvásárlás , egy darab, több darab, új , használt ! Korrekt áron !
- Bomba ár! Dell Latitude E5550 - i5-5GEN I 8GB I 128GB SSD I 15,6" FHD I W10 I HDMI I Cam I Gari!
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 2nd - i7-7G I 8GB I 256SSD I 14" WQHD I HDMI I W11 I CAM I Garancia!
- Akció! Hordozható GAMER Monitor! MSI MAG162V ! 15.6 1920x1080 FULLHD! Bolti ár fele!
- 24 hónapos PlayStation Plus Premium előfizetés a legolcsóbban, egyenesen a PlayStation-től!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest