-
PROHARDVER!
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
nagyúr
Nos... erre csak azt tudom mondani, porold le a fizikát... és gondolkodj.
ha a 3600 kisebb W, akkor nyilván kevesebb meleget is termel... független hogy ez az adott W, mennyire melegíti fel magát a CPU-t...
Ha több akkor meg többet.Amúgy szerintem itt az X570 lapok extra fogyasztása lesz a diffi az intelhez meg a korábbi genhez képest.
Egy csilivilitől meg minden sallangtól megtisztított/kikapcsolt B450, nem fog ennyit mutatni.És szerintem lehet máshogy vagy mást mért megint az AMD, vagy az érzékelők, BIOS van megint máshogy kijelezve, vagy hibásan... énis láttam érdekes indokolatlan hőmérsékleteket.
[ Szerkesztve ]
Steam/Origin/Uplay/PSN/Xbox: FollowTheORI / BF Discord server: https://discord.gg/9ezkK3m
-
Floyd80
addikt
Pedig gondolkoztam, hogy a 2600x helyett benevezek erre, de úgy néz ki a 3600-os Ryzenekkel valami nem oké, legalább három teszt van már ahol a hőmérséklet magas, a foiyasztás sem lett jobb, sőt, az AMD által reklámozott 4.4 Ghz sem megy.
Ezen a videón már delidelték is, azt mondja, hogy magoktól függetlenül 4.2 4.3 a végük.
"Was das tatsächliche Overclocking-Potenzial angeht, landen laut Hartung alle CPUs im Bereich zwischen 4,2 und 4,3 GHz auf allen Kernen. Die Anzahl der Kerne spielt keine Rolle."
A 3600x-et meg egyelőre sehol nem szedték még szét részletesen, csak néhány videós benchmark van, hátha azok jobban sikerültek.
A teljesítmény ugrás az végülis szép lett, de 2600x után csak kevesebb fogyasztással, hőmérséklettel érdekelne ez a többlet kraft, persze van akit ez nem zavar. Ja meg akkor a 3000-es memóriám sem a legideálisabb hozzá, úgyhogy egyelőre jegelem az upgrade-t.
"Felesleges szigetelni a nyílászárókat, ha az ereszcsatornán szökik a meleg."
-
titán
12 W. Mondom TIZENKÉT WATT
Egy 60m2-es lakás levegőjének tömege ~230 kg, a bútorzat tömege: ~1000kg, a falak tömege ~90000 kg, fajhője ~800-1200 J/kgK
P = W / t
W = P t
W = E = P t = c m dT
dT = P t / c m = 12 * 86400 / (1000 * 91230) = 0,011 K (°C)Azaz ha a lakás teljesen elzárt rendszert alkot(na) és folyamatosan jár a gép alapon, akkor a proci többletfűtése miatt 100 nap alatt emelkedik a hőmérséklet 1 fokot.
[ Szerkesztve ]
evDirect villanyautós töltőhálózat
-
Floyd80
addikt
válasz SECTORnooB #347 üzenetére
Már meg is küldte az Alza?
-
joysefke
veterán
Ja, de ez nem így működik. Én egy nagy lakásban ülök, de az IT szobám elég kicsi (ráadásul van egy tetőtéri fala is) kevés benne a légköbméter.
A számítógép hője izoláltan jelenik meg, nem a falakat, nem a födémet és nem úgy általában a lakás nagy légtömegét, hanem koncentráltan a kisszoba levegőjét kezdi melegíteni az pedig hamar felmelegszik a falak felé történő hővezetés csak ekkor indul be. Én viszont nem a falak, hanem a levegő hőjét érzem a bőrömön.
Egy 20m^3-as kis szobában a levegő tömege nincsen 25Kg, az pedig könnyen melegszik 1-2 fokot.
Télen is és nyáron is elég rendesen érzem, a számítógép által okozott hőmérsékletnövekedést, pedig takarékos a gépem, mindenféle OC nélkül és általában csak 0-25% terhelésen fut.
Ha a gép fut, akkor ebben a szobában érezhetően melegebb van, mintha nem futna.
[ Szerkesztve ]
-
Pokesz007
senior tag
Sziasztok
Az öreg Asus PRIME B350-PLUS alaplap vajon,befogja fogadni az új CPU-t? Olvastam olyat napokban,hogy valami Bios memóriával lesz gond.(Bios Frissítés)️️Hardverapró Mindörökké️️ Ámen
-
S_x96x_S
addikt
A (minimál) BIOS problémára 2 féle megoldás lehetséges.
A.) X470, B450, A320 alaplapok több BIOS-al.
B.) kétféle BIOS verzió ( vagy csak az új procikat támogatja vagy csak a régieket )status==pletyka / reddit comment
A.)
"MSI to release updated x470, B450 and A320 motherboards with a 32 MB BIOS
According to the German site Hardwareluxx.de MSI will be releasing new x470, B450 and A320 MAX motherboards with a 32 MB BIOS to support the full range of Ryzen processors with a fully fledged BIOS. By the sounds of it, the current x470, B450 and A320 motherboards will be stuck using the scaled down Lite BIOS.
"B.)
"On the MSI sub-reddit there's a post from MSI in which it says that they're working on a BIOS that simply doesn't include other Ryzen Chips."https://www.reddit.com/r/Amd/comments/cazxsn/msi_to_release_updated_x470_b450_and_a320/
Mottó: "A verseny jó!"
-
wwenigma
Jómunkásember
Hol reklámozták 4,4GHz-re a 3600at?
joysefke: en itt ulok telen nyaron ugyanazon a helyen és annyi a kulonbség hogy ha a t*kömön folyna a viz akkor bekapcsolom a mobilklimat a szobaban. Februar-marcius kornyeken jokat lehet venni 30-40 kozott.
[ Szerkesztve ]
Steam: http://bit.ly/1rRuf8p , Origin: wwenigma -- | -- Jiayu F1 / G3C / OT995 cuccok: http://bit.ly/1w44CI2 -- | -- ZTE V5 Red Bull -> http://bit.ly/1mgtfrd -- | -- Xiaomi RN3SE -> http://bit.ly/2r8DlV7 -- | -- Live Stream: twitch.tv/wwenigma
-
S_x96x_S
addikt
> a 3600-os Ryzenekkel valami nem oké
> legalább három teszt van már ahol a hőmérséklet magas
> a fogyasztás sem lett jobb, sőt, az AMD által reklámozott 4.4 Ghz sem megy.maximalista és/vagy vagy a tesztekkel van gond
ez egy új platform, még mindent most csiszolgatnak össze. ( BIOS / Driver / alaplap / Windows )
Az AnandTech is kénytelen volt újramérni az eredményeket.Amúgy hol reklámozta az AMD a 4.4 -et ???
AMD Ryzen™ 5 3600 : Max Boost Clock: 4.2GHz
https://www.amd.com/en/products/cpu/amd-ryzen-5-3600Mottó: "A verseny jó!"
-
S_x96x_S
addikt
ki még nem tudja, hogy milyen X570-es lapot válasszon:
#anandtech: The AMD X570 Motherboard Overview: Over 35+ Motherboards Analyzed
https://www.anandtech.com/print/14161/the-amd-x570-motherboard-overviewMottó: "A verseny jó!"
-
-
Floyd80
addikt
válasz SECTORnooB #356 üzenetére
Akkor estére itt lesz a full review gondolom a végén egy deliddel.
-
Whysperer
addikt
Nem az a lényeg,hanem ,hogy 3600-as teszt Nem 3600X előző generációban is 2600 / 2600x között volt 100 Mhz differencia. Szóval mi abba a csoda,hogy a 3600 4,3-t megy míg a 3600x majd 4,4 -t?
ASUS b550 a gaming/ Ryzen 5800x3d/arctic liquid freezer ii 280/EVGA 550w GS/ SSD240+120Gb/g skill aegis 32 gb 3200 mhz / RX6800/Regnum RG6V TG
-
Lezl
tag
Mindenkinek más szempotok fontosak, én nem hiába nem veszek csúcs procikat (vgakat) nekem a legfontosabb szempont a csend...ehhez pedig alacsony fogyasztás és kis hőtermelés szükséges.
Ezért hagy zavarjon már engem ez a plusz hőtermelés. Ha gépet fejlesztek nem visszalépni akarok bizonyos dolgokban mert akkor inkább elhalasztom a dolgot.
Nekem nincs szükségem extrém teljesítményre, hanem adott pillanatban elérhető ár érték arányú processzorra és itt az értékbe beletartozik a teljesítmény mellett a hőtermelés és a fogyasztás is.
Első pillantásra úgy tűnt hogy megszületett az etéren az új világbajnok proci ( a Ryzen 3600as) de kellenek még pontosabb tesztek amik tisztázzák a kérdéseket.
A plusz fogyasztást, legalábbis egy részét tényleg simán okozhatják ezek az x570 chipkészletű lapok (megjegyzem nem is értem miért nem ilyen lapban tesztelték a többi amd procit is legalábbis a 2. geneseket)
Ez egy 7nm es proci nem kellene üresjáratban jobban melegednie egy 12nm-esnél logikusan nézve.
a www.gamersnexus.net-en is tök jó hogy leírja hogy a 3600ost egy x570es Gigabyteban tesztelte, de az nem sokat jelent így hogy a többiről fogalmunk sincs milyen lapban milyen memoriával stb tesztelődött... -
Whysperer
addikt
Értelek érdekességképpen a delidelt 4770k-mat hangtalanul hűti a brocken 2 ... 2 db ventivel. 60 fokon itt a tesztben meg 56 fokos a Ryzen 3600. brutális!!
ASUS b550 a gaming/ Ryzen 5800x3d/arctic liquid freezer ii 280/EVGA 550w GS/ SSD240+120Gb/g skill aegis 32 gb 3200 mhz / RX6800/Regnum RG6V TG
-
S_x96x_S
addikt
> Nyilván az X-es 3600-ra gondolt.
nem tudom mire gondolhatott, talán rossz tesztet nézhetett.
itt én még nem látok rendes 3600X és 3800X-es tesztet.
https://videocardz.com/81349/amd-ryzen-3000-zen2-review-roundupés itt 3 db 3600X -es teszt van :
De csak der8auer panaszkodik,, hogy nagy a szórás ..
max OC: "5.3 GHz (LN2, unspecified CPU, some didn't do 5GHz)"
https://www.reddit.com/r/Amd/comments/c9ncvh/3rd_generation_ryzen_reviews_megathread/Mottó: "A verseny jó!"
-
Floyd80
addikt
válasz S_x96x_S #364 üzenetére
Is-is. Kicsit csalódtam, de majd lehet elmúlik. Csak így elterveztem, hogy ha ez 65W (ami persze csak egy szám, de mégse 95) és jobb mint a 2600X akkor csere, de egyelőre azt látom, hogy ez is inkább 95W és a hőmérséklet valamiért nem oké.
Persze, a nexus review-ban is írták, hogy valami nem kerek, úgyhogy igaz, nem kell kp-nak venni ezeket még. "Most realistically, the R5 CPUs probably aren’t binned as aggressively as the 12-core part, which would need lower voltages for thermal reasons, and (2) the samples AMD shipped had paste left over on them and they were pretested. We don’t suspect they were binned by AMD for reviewers, though we did want to point it out. With a sample size of one each, we can’t draw conclusions -- maybe it’s luck or maybe R5 just runs with a higher voltage. "
A videóban van 4.4 Ghz 4.55-nél, de azt valóban 3600X-ra írta.
-
titán
Azért olyan korábban nem volt, hogy a max turbó órajelet ne lehetett volna hozni tuningolva. Se intelnél, se AMD-nél, több évtizedes szokásra mért csapás ez. Nem túlélhetetlen, meg nem alapvető dealbreaker, de mindenesetre meglepetést okoz sokaknál. Nálam is kisebb csalódás, de ez az én bajom, ettől még Ryzen 3000 kell, csak nem fogok 3900X-et venni, amin filóztam, hanem veszek egy olcsó 3600, ha már nem olyan nagyon jó, mint ahogy bíztam. És itt nem arról van szó, hogy a remények miatt vagyok csalódott. Ha előre tudom, hogy a 3900X sem megy 4,2-nél többet, akkor már előre letettem volna róla, és korábban is csak 3600-ban gondolkodok.
De amúgy mint említettem sokakat meglep az alacsony tuning órajel.
Nevek nélkül idézek a találgatós topik 07.06-i bejegyzéseiből. Olyanoktól, akik már nagyon várták a terméket, tehát nem intel fanoktól stb.
Valaki:
Zen2
12-16 core
En azt mondom 4.5GHz meglesz atlagosan all core, es lesz par szerencsesebb darab ami 4.6Ghz-en meg hutheto marad.Zen2
6-8 core
4.6GHz atlagban, szerencsesebbek 4.7GHz-et kitudnak majd taposni belole.fentire válasz mástól:
Ez reálisnak tűnik .megint más:
Szerintem összejön 12 magon az allcore 4,7, 16 magon sztem is 4,5 lesz a max, 6-8 magon meglesz sztem a 4,8 is4. személy:
nem hinnem, hogy a magok szama ezt befolyasolna. Ha egy chipleten nem birja az osszes mag a 4.7-et, akkor mindegy, hogy 12 vagy 16 vagy eppen csak 8 van belole. Raadasul a 16 magosak az orajeleket is nezve magasabb grade chipletek mint a 12-esek, szoval erosen ketlem, hogy a 12-es jobban birna az OC-t.
A 8 magosak meg plane, azok meg alacsonyabb turboval jonnek, azaz meg inkabb selejt chipletek. Kihagyott ziccernek erzem a hianyzo high grade 8 magosakat[ Szerkesztve ]
evDirect villanyautós töltőhálózat
-
palfitom
félisten
Azért szerintem érdemes még pár hetet várni, a frissebb BIOS-ok az előző generációknál is segítettek több téren is.
Life is too short to drive boring cars. * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Szakmai kérdésekkel NE PRIVÁTBAN keress, annak a fórumon a helye! Köszönöm!
-
vandorr
csendes tag
Úgy tűnik akadnak problémák:
[ Szerkesztve ]
-
S_x96x_S
addikt
> Ha előre tudom, hogy a 3900X sem megy 4,2-nél többet,
itt összeszedték a max OC-kat - a 4.4 GHz all core nem lehetetlen.
https://www.reddit.com/r/Amd/comments/c9ncvh/3rd_generation_ryzen_reviews_megathread/Ryzen 9 3900X - Max stable OC:
==============================
AnandTech : 4.3 GHz all core
TechPowerUp: 4 GHz @ 1.225 V all core
KitGuru: 4.25GHz @ 1.35-1.4V
OC3D: 4.4 GHz all core
eTeknix: 4.4 GHz @ 1.5v
TheFPS: 4.3 GHz all core
ComputerBase : 4.4 GHz all core
PCLab: 4.275 GHz
cowcotland: 4.4 GHz @ 1.524 V
SweClockers.com: 4.3 GHz @ 1.34 V
Hardware Unboxed / TechSpot: 4.3 GHz all core
der8auer: 5.3 GHz (LN2, unspecified CPU, some didn't do 5GHz)
Optimum Tech: 4.35 GHz @ 1.425 V
Jarrod's Tech: 4.3 GHz all core
Coreteks: 4.2 GHz @ 1.35 V all coreAzzal egyetértek, hogy a Boost 4.4 felett nincs már nagy tartalék.
Mottó: "A verseny jó!"
-
Kvg
senior tag
válasz Dragon3000 #381 üzenetére
Lehetnek, csak nem valószínű.
-
joysefke
veterán
Régebben gyakran ment a lovagolás a régi, kevés szálas játékokon, itt van pár:
https://diit.cz/clanek/recenze-amd-ryzen-9-3900x-dvanact-jader-vstupuje-do-mainstreamu/herni-vykon-1920x1080 -
nejad
aktív tag
Nemtom mi ez a nem megy 4,4-t az összes magon fanyalgás, amit néztem 3600x teszt ha nem kamu akkor veri a 8700k-t ahol meg kikapott 5 fps-el az úgy nézett ki, hogy 255vs260 de ha kamuztak egy kicsit és mondjuk mindenhol 10 fps-el kevesebbet tud akkor is majdnem fele annyiba kerül mint az intel platform.
-
fudi2002
veterán
Hi
Bocs a féligoffért.
Aki alzáról rendelte és megkapta. Ugye magyar áfás számlát adnak ha kérek?
3900x-et vadászok, de lehet meg kéne várni vmi "értelmesebb" boltot.
Tipp?Szakmai kérdésre privátban nem reagálok.
-
Whysperer
addikt
Nejad ne csináldt már 10 fpss. hogy fogy így menni a 250 Hz-es nem létező monitorom G-synccel? El is ment a kedvem a PC-től veszek i s egy MAC book monitor tartó állványt!
-
fudi2002
veterán
válasz SECTORnooB #389 üzenetére
Köszi, de nem ezért kérdeztem.
Előszöris a földönkívüliektől nem félek, macskám van és két gyerekem, feleségemet ne is említsem. Ha ezekkel megküzdök nap mint nap, akkor jöhet az élien.
Másodra pedig az áfa visszaigényelhetőség miatt. Magyar céges szla, magyar áfás-e?@FollowTheORI
Köszi, de volt cég akik máshogy működtek Ld eustock, de ez már más téma.[ Szerkesztve ]
Szakmai kérdésre privátban nem reagálok.
-
nagyúr
-
Fecogame
veterán
Nem tudom volt-e már, de találtam egy remek összefoglaló táblázatot arról, hogy mely chipsetek kompatibilisek a Ryzen 3. generációs procikkal:
Lassú a mobilinterneted? 4G/LTE antennák, közvetlenül raktárról ---> http://bit.ly/LTE_Antennak
-
joysefke
veterán
R5 3600, hőmérsékletek, PBO, cooler stb:
-
veterán
válasz Fecogame #393 üzenetére
Volt róla ph hír is.
Tisztázta a Socket AM4-es alaplapok CPU-támogatását az AMDSzerencsére a gyártók élnek az opcióval, hogy B350/X370-be is lehessen Ryzen 3000-et tenni, pl Asrocknál több lapban mennek, pl: AB350 Pro4, X370 Taichi
[ Szerkesztve ]
solfilo
-
Leon77
őstag
Engem igazán az érdekelne, hogy mondjuk a lapomban (aláírásomban) milyen hátrányt szenvednék egy 3700/3800x-es proci esetén egy x570-es lap ellenében.
Mert van élet a halál előtt:P AMD Ryzen 7 3700x, Asus x370 pro, MSI GTX 1080 TI GAMING 11G, 16Gb(2*8) trident z f4-3200c16d-16gtzb, Samsung M2 960 evo 250GB épített vízhűtés és saját készítésű kuckó
-
Leon77
őstag
Mert ahogy elnéztem a lapok árai igen borsosak lesznek. Egy x570pro (asus) 250 dodó lesz, azaz kb 75k itthon, míg az x370 pro-t 45k-ért vettem. Azért nem mindegy.
Mert van élet a halál előtt:P AMD Ryzen 7 3700x, Asus x370 pro, MSI GTX 1080 TI GAMING 11G, 16Gb(2*8) trident z f4-3200c16d-16gtzb, Samsung M2 960 evo 250GB épített vízhűtés és saját készítésű kuckó
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Processzor tesztek:
[Ryzen 3 TomsHardware]
Zen2 Ph-teszt
3600 Best Value
3900X Vs 9900K
X570 Overview 35+:
Motherboards Analyzed
Ryzen PBO Explanation:
PBO Exp.
Állásajánlatok