Hirdetés
- Száguld a Meta és a Microsoft, 500 milliárd dollárral lőttek ki az AI-részvények
- Jól áll az ARM-os Windows helyzete, de a játékoknál nem jön az áttörés
- Kínai kézbe kerül a MediaMarkt áruházak tulajdonosa
- Bővíti a Strix Halo kódnevű dizájn képességeit az AMD
- Komolyan ráállt a csúcs-GeForce-ok átalakítására Kína
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen alaplapot vegyek?
- Milyen videókártyát?
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Milyen TV-t vegyek?
- ASUS notebook topic
- Hobby elektronika
- Xiaomi Pad 6 - kiapadhatatlan jóság
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- Bővíti a Strix Halo kódnevű dizájn képességeit az AMD
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
PROHARDVER!
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
Jacek
veterán
Valakit érdekelhet, Asrocknál már pl a x570 Tachinál van memoria QVL a Matissehez is, elég lightos még mert pl gskill alig van.
De pl nekem az MSI QVL meg gyanus mert olyan mintha minden memoria copy/paste, minden memoria megy minden frekinÉs megy tovább a szomorú 3900x várása
-
-
wwenigma
Jómunkásember
válasz
MPowerPH #1495 üzenetére
Nezd mar meg a memoriabusz mennyi megy...
Egyebkent teljesen normalis a dolog de akinek szamit epéniszbe hogy mennyit mér annak nem a 3900x alattiak lesznek a kedvencei...olvasd el a tesztet, egyedul a 7zip tesztben jelentkezik egyebkent semmit nem szamit mennyit mér. [link]
Definialni kellene miert tartod siralmasnak ha nem szamit egyebkent hogy ennyi. 9900k-nak igy is odaver.
-
Jacek
veterán
válasz
Sirandrish #1487 üzenetére
KB amit BIOS-ban max arra jó hogy kiteszteld a procidat aztán biosban manualban belődd, de sok minden állításhoz újra kell indítani a gépet, neszesemmifogdmegjól
-
szente
addikt
Jött új BIOS Asus B450-F-re.
RaVal: Nekem is ilyen memóriám van, nekem se megy egy MSI B350 PC Mate-be, csak 3200Mhz-n.
-
Sirandrish
legenda
Ezzel az emlegetett Ryzen Master programmal miket lehet csinálni?
-
Fehercsoki
aktív tag
Ki szeretném próbálni a tuningot, Ryzen Master Software helyett viszont inkább a Bios-ból szeretném megoldani, PBO-nál van több lehetőség, Enabled, Advanced illetve 4 darab Enhanced, ezek között mi a különbség? Sehol sem találtam meg. Az Auto OC elérhető a Bios-ban is, vagy csak a Master Software-ben? Ilyen lehetőséget nem láttam, de lehet hogy csak más néven van. MSI B450 Gaming Plus lapról van szó.
-
apcsagi
csendes tag
Az normális,hogy a memoria irás fele annyi mint az olvasás?
a régebbi gépeimen kb egyforma volt. -
KAMELOT
titán
válasz
SECTORnooB #1482 üzenetére
Nem negatívumként írtam, csak fura volt számomra.
Leon77: szélén kell hagyni helyet, így ppnt kitölti. Megfelelő paszta a legfontosabb!!!
-
Leon77
őstag
válasz
KAMELOT #1481 üzenetére
Pont, hogy nem érdemes az egész cpu - t bekenni pasztaval. Rengeteg teszt van youtubon, egy kis x középre. Nézd cssk meg sokszor van plexivel is. Ha telekeni pasztaval túl sok lesz, a szélén lefolyik, a cpu meg a cooler között túl vastag lehet a réteg ami ront a hoatadason.
Ami viszont sokat számít az a jó paszta. Mx2 vagy mx4 alap, de van remek teszt itt a ph n.
-
SECTORnooB
addikt
válasz
KAMELOT #1481 üzenetére
"amiket olvasni, bios refresh, cpu melegszik, feszt ad neki, wint állítani, ramok sem mennek úgy ahogy kell"
Nem igazán lehet ezeket a dolgokat negatívumként felróni.
BIOS frissítés a régebbi lapokon lehet szükséges (mert nem bojkottálták a támogatást)
Ugyan úgy melegszik mint az előző generáció.
Átlag kevesebb feszt ad neki a lap mint az előző generáció.
Ramok: Mivel még kB egyik gyártó sem rendelkezik a végleges BIOS verzióval (XB300, XB400) ezért előfordulhatnak kisebb problémák. Alapvetően kinőtte a memória gondjait, és ha kell 4-5Ghz memória freki ott van az X570. A prosztó userek 99% nem használ 3200mhz-nél nagyobb kitet, de már nem is muszáj nagy kiteket használni, sok hsz-el felettünk lemértem a 2133 vs 3200Mhz-t, remek következtetéseket lehet levonni. -
KAMELOT
titán
válasz
Walter_White #1478 üzenetére
Életben én nem állítottam semmit a biosban max xmp profile a ramra.
Ramra vagy 1.2, 1.35 vagy 1.5 extrém tuningnál 4000+. 1.4V még nem láttam.
Összeraktam és ment a gép. Teszteltem a ramokat meg a cpu nem e hibás, aztán soha nem babráltam ezeket.
Itt amiket olvasni, bios refresh, cpu melegszik, feszt ad neki, wint állítani, ramok sem mennek úgy ahogy kell.weri: a pasztát érdemes finoman szétkenni a kupak egész részén.
-
Walter_White
senior tag
Semmi procituning, feszekkel babráltam eddig, -0.1v Offsettel.
Sajnos a Rammal majd az uj bios után próbálkozok, csak ennyin megy... teljesen mind1, hogy 4x8 vagy 2x8gb van berakva... 2.0-ás Biossal 2200G vitte a 3466-ot is cl15-ben 4x8GB-vel, az uj Biossal (3.43) sajnos a 2200g is és a 3600 is csak 3066-on hajlandó elindulni, még 1.5v és 1.3v-os Soc mellett is, ugyhogy visszatettem 1.4v-ra a memot, és a Soc-ot 1v-ra... várom az Asrock uj Biosát...
-
Albigator
őstag
válasz
Feriboy2 #1464 üzenetére
"Ne feszeld alul a chipet és ne is állíts be a maximum proci teljesítmény 100% alá az energia sémában mert ezek csökkentik a teljesítményt!"
Ez amúgy biztos így van? Mert eddig Zen+ nál az X-es prociknál sok esetben pedig növelte a "teljesítményt" egy kis negatív offset. Ameddig stabil volt, nem fagyott ki komoly terhelésnél se (all core illetve egy magos stressz teszt/bench alatt) addig az egy jobb beállításnak bizonyult mint az auto megoldás.
-
RaVal
tag
Sziasztok!
Nekem is megérkezett a héten a 3600, még kedden össze is raktam, a ram-ot viszont mára sikerült belőni. Asrock B450M Steel legend lapban van (amit Iponosok lefrissítettek kérésre ingyen a legújabb BIOS-ra) egy G.SKILL 16GB Sniper X DDR4 3600MHz CL19. Az XMP profillal (3600MHz CL 19-20-20-20-40) nem volt stabil, recsegett a hang és előbb utóbb kékhalál lett. Végül 3133MHz és CL 14-15-15-17-26 amire sikerült beállítani 1.35V-on, későbbi BIOS frissítésekkel remélem még sikerül többet kihozni.
Hűtésnek egy COOLERMASTER MasterLiquid ML120L RGB van rajta, idle-ben 40-50 között van vele alap órajeleken, de játék alatt a 70-73°C-ot tudja tartani, picit többet reméltem a hűtéstől, de nem rossz.
A teljesítményével a procinak nagyon meg vagyok elégedve, a régi i5 4570 nem tudta így kjihajtani a GTX 1070-et, ez a proci már 80-90+% is dolgoztajta pl Ring of Elisium-ban -
zzola
titán
3600X elég forrófejű, Broken Echo Advanced + MX2 1.450V : 80.9 fok terhelés alatt..
-
Beast007
aktív tag
válasz
SECTORnooB #1462 üzenetére
Igen, fel is tettem ezzel legalább már működik.
Viszont teljesen auto tuning megy csak mindegy mit állítok nem bootol be 4Ghz-t is próbáltam 1,4V-al és el sem indult, szóval van még mit csinálni asuséknál...
Viszont ramnak manuálisan adtam 3200 Mhz-t meg 1,35 V feszt.
1,42 V ad max hwinfo szerint , viszont játékokban 55 - 62 fok az átlag , viszont van hogy csak 44 -48 nagyon ugrál.
Feriboy2: Köszi! Cam megy nálam is biztos hogy beleszól akkor az is viszont most ryzen kiegyensúlyozotton megy a win. Egyenlőre még tesztelem, de őjabb bios-ig biztosan nem szenvedek a tuningal. -
Feriboy2
aktív tag
válasz
Beast007 #1461 üzenetére
Hivatalos AMD válasz a magas idle feszről: [link]
Röviden összefoglalva:
Rengeteg monitorozó program túl sokszor és túl sokáig ébreszti fel a magokat és ezt a proci firmware-je terhelésnek érzékeli ezért boostol a proci és emelkedik a fesz magától a monitorozó programtól.
A CPU-Z jól működik az nem okoz ilyen galibát: [link]
- Ne futass több monitorozó progit egyszerre (ryzen master meg cpu-z se mehet együtt)
- csak a cpu-z fusson az asztalon semmi más
- Sok háttérben futó alaplapi stb. vezérlő/monitorozó program is előidézheti a fentebb írt jelenséget pl: Corsair iCue, NZXT CAM
- biosban a feszültség NORMAL-ra legyen állítva (vagy AUTO ha normal nincs)
- legyen fent a legfrisseb chipset driver ( 1.07.07) az amd.com-ról, Windows 10 v1903 és az alaplap legfrisebb bios-t használdIdeiglenes megoldás: windows kiegyensúlyozott energiasémát használni, a minimum proci teljesítményt 85%-ra a maximum-ot 100%-ra állítani.
Megjegyzés: Teljesen normális, hogy a ryzen 0.200V - 1.500V között mozog, ez a gyári érték. Az is teljesen normális, hogy 10 fokos kilengések vannak a proci hőmérsékletében miközben ki/be kapcsol a boost.
Ne feszeld alul a chipet és ne is állíts be a maximum proci teljesítmény 100% alá az energia sémában mert ezek csökkentik a teljesítményt! -
lovas001
aktív tag
Itt megérkezett a 3700X, holnap hazaérek reggel kezdem összepakolni a gépet kiváncsi vagyok mit fog domborítani
-
Beast007
aktív tag
Új bios-al megy a proci! legalábbis win is betölt már
Egyenlőre full auton megy minden de azt látom, hogy túl feszeli 1,4 V is ad neki. így 35-42 fok az alap win alatt.
Meglátom megy e a manual tuning. -
-
Yany
addikt
válasz
Sirandrish #1453 üzenetére
Baj ez? Nem vagy elégedett a BIOS-szal? Fura, de a mostani ősöreg Z68-as Asrock alaplapom BIOS-a is tök hasonló az MSI lapon lévővel.
-
wwenigma
Jómunkásember
Ryzen 7 3700x berendelve. AC MX-4 2019-et vettem hozza, Prolimatech PK-3 sajna nem volt Alzában de ez majdnem olyan jó.
-
Yany
addikt
Akik a €300+-os alaplapokkal szemeznek, itt van 3 BIOS ismertető:
- Gigabyte Aorus X570 Master
- MSI MEG X570 Ace
- Asrock X570 Taichi -
Yany
addikt
Ha valaki esetleg még nem olvasta:
MSI MEG X570 Ace Review @ anandtech.com
Azért az audio szekció tesztjét picit hiányolom, meg az accessory is egy kvázi egyszerű felsorolás. Mindenesetre a cuccot már megrendeltem, jó volt olvasni, hogy nem döntöttem rosszul.
-
Leon77
őstag
Én egy ismerősömnek 1600-ra tettem egy olyan hűtőt, amit használsz 8az 1700-ashoz kaptam) , nem győzött meg, ezért vettem egy ilyen hűtőt, eredmény -10 fok.
és azért ez a hűtő elég gagyi bagyi. szerintem egy jó hűtésre érdemes beruházni, mert örök darab, max. a ventit kell néha cserélni rajta.
-
Puma K
nagyúr
Redditről:
"That's a bit unfair to ASUS to be honest.
I mean that one college intern they have making all their BIOSes must be pretty overwhelmed."
Forrás: [link]
-
Gunz4Hire
csendes tag
válasz
abridabri #1443 üzenetére
Akkor hülye kérdés, de ezek szerint egy x62-es Kraken jelenleg szintén ugyan ezt produkalja az új Ryzen-t hutve? :/
OFF:
Úgy néz ki laikus baráti koromben lassan csak AMD-s lesz a gép.Egyik haverom most tervez gépet összerakni Es úgy néz ki egy Ryzen 3600 1660Ti lesz a befutó nála (bár másik haveromnak koszonhetoen meg így is overkill hűtést stb választott hozzá) ezért is érdekel a fentebb említett Kraken (a másik egy DH15 lett volna legbol).
Illetve egy másik srác is bar ő csak 2600x-el gaming és videoszerkesztes miatt.Aztán év végén én is.😁
HozzáteszemÖrülök neki, hogy oda jutottunk, hogy ha ar értékben mondani akar valaki valamit igazából lehet ajánlani mindket gyartotol terméket. Bár a budget miatt esett választás mindkét esetben a Ryzenre, de végre legalább van lehetőség, hogy az ember válasszon, ha jó processzort szeretne.
-
válasz
Walter_White #1421 üzenetére
Pontosan, a jelenlegi cpu blokkok nem ryzenre lettek tervezve, Ryzen 3xxx nel 2 vagy 4 cpu chip talalhato (a sarkokban) az IHS alatt . A Mostani blokkok meg ugy vannak tervezve, hogy kb az CPU kupak kozepere van iranyitva (jetplate ) a viz .
De a nemsokara lesznek uj blokkok az uj Ryzen szeriahoz :[link] -
zzola
titán
3600X-et nálatok mekkora feszültséggel kínálja meg az alaplap?
-
apcsagi
csendes tag
A memóriának és a CPUnak mi a maximális feszültség amivel nem károsodik?
-
Bastee
tag
válasz
syler123 #1424 üzenetére
Itt nem a hűtő a kérdéses, idle-ben nem lenne szabad 50 fokra mászkálnia a gyári hűtővel sem.
Az 1500X-em 35fokos volt akkor is mikor a szoba 30
Egyébként AMD Wraith Prism hűti..
1,2V-on is elmegy akkor stabil nem ugrál a hőfok.
Gyárilag ilyen 1.45-öt lő be neki az alaplap is, Ryzen Master is.
Na és így villámgyorsan ugrál a hőmérséklet. Kap egy kis pöccöt és 50fok felett van. Viszont terhelve a hűtő megállítja a melegedést. Sok helyen olvastam hasonlót, de kell a megoldás. Addig lehet silent venti módban használom -
KAMELOT
titán
válasz
Sirandrish #1428 üzenetére
Felbontás milyen mert azt nem írtad?
Assassin's creed anthem a game? -
lovas001
aktív tag
Akit érint ROG STRIX B450-F GAMING hez kijött az új biosfrissítés 2406 verzió
-
Puma K
nagyúr
válasz
vandorr #1427 üzenetére
- A B450 chipset az előzőgenerációhoz készült így meg van az esélye annak, hogy a raktárban rekedt darabok még régi BIOS verzióval vannak ellátva. Akár az első BIOS-ok valamelyikével.
Megoldás: Mivel az ember tudja, hogy a szóban forgó alaplap régebbi szériához készült így tudható hogy szükséges a BIOS frissítése. Vásárláskor az adott boltot meg kell kérni, hogy frissítsék a BIOS-t. Ezt vagy ingyen vagy valamennyi összeg fejében megcsinálják.
- A RAM természetes, hogy nem mindegy hogy hol van. Ez gyártónként-alaplaponként eltérő.
Megoldás: Mint minden termék üzembe helyezése és használata előtt a kézikönyvet érdemes átfutni. Pár perc alatt meg van az ember az átolvasással és a hasonló kellemetlenségektől megkímélheti magát. Lehet semmi újat nem fog olvasni, de ártani nem fog.
Milyen alaplapról, prociról és memóriáról váltottál a mostanira?
-
Sirandrish
legenda
Megvolt az első tesztem az új géppel!
Régi gép : Anthem Full LOW 40-50FPS
Új gép: Anthem Full ULTRA 80-90FPSMeg vagyok nyugodva
-
vandorr
csendes tag
Elmesélem hogy jártam...
A konfig: B450 Aorus Pro, Ryzen 7 3700X, MSI RTX 2070 Super, Kingston 16GB 3333MHz (1 modul)
Úgy kezdődött, hogy az Bios B40 helyett B2-es firmware-t tartalmazott! Az azért elég komoly
Aztán kiderült,hogy a RAM sem mindegy hol van, csak a processzorhoz legközelebbi foglalat jó neki a 4 közül, ha egyedül van. (Eddig sose tapasztaltam ilyet).A windows szépen feltelepült, de amikor már használni kezdtem, minden alkalommal 1perc után lefagyott a windows! 50-50%-ban vagy volt kékhalál, vagy csak egyszerűen többé nem reagált semmire. A kék halálkor, ez volt a hibaüzenet: Clock_Watchdog_timeout. Kicsit utánaolvasva ez ismert AMD hiba, a processzor szálkezelésére utal.
Ezt szerencsére egy nagyon friss windows telepítővel (amibe szinte az összes update bennevan) sikerült elhárítani.
Esélyem se volt windowsban frissíteni, olyan hamar lefagyott mindig.Most úgy tűnik rendben vagyunk, azóta (pár órája) már nem volt fagyás. De azért rendesen leizzasztott.
-
Puma K
nagyúr
Összeszerelés előtt nézted a CPU kupakjának a tetejét hogy sík, domború vagy homorú?
Lehet ezzel van a gond, hogy homorú vagy domború.
Sajnos a CPU-knál előforduló jelenség az, hogy az IHS avagy a kupak domború vagy homorú és emiatt nem megfelelő a hőátadás a CPU hűtő aljával így melegszik-furcsa hőmérsékleteket produkál terhelés közben.
Ha 14 napon belül vagy akkor vígan visszaviheted a CPU-t vagy rögtön a garanciát érvényesítheted és cseréltetni kell az ilyen procit.
Vagy itteni vagy külföldi fórumon olvastam olyat, hogy ilyen domború kupakos CPU-t a tag visszaküldött és a 2. darab is domború volt így kapott egy harmadikat ami már jó volt azaz sík felületű.
-
Lezl
tag
válasz
Walter_White #1422 üzenetére
Próbáltam de azzal az idle fogyasztás méginkább megugrott, ne egyen már 30 wattot úgy hogy semmit se csinál, valahogy még nem túl jók ezek a profilok mert ha meg takarékosba rakkom akkorát esik a teljesítmény hogy nem igaz szerintem-50%
Ballanced profilt használom állítólag azzal is 1 ezredmásodperces a reakció -
Walter_White
senior tag
Nekem is vizzel, szerintem, azert mert amilyen hirtelen melegszik, nem tudja olyan gyorsan atvenni a blokk, azt a hirtelen keletkezett hőt, es ezt visszajelzi a rendszer, olyat is lattam 2700x-em 1.2v-al hasznaltam, 30 fok volt, raeresztettem egy tesztet, rogton 52-re felugrott, de azt tartotta
Most ez a 3600-as ugyan ugy 30-32 fok, viszont mivel 1.36v-ot kap, PB altal, igy hirtelen felugrik 60-62-re viszont tartja stabilan. Viszont epp hogy csak mennek a ventik -
Lezl
tag
Nekem 35-43 közt ugrál a hőmérséklet...idleben ami zavar hogy nagyon hosszú ideig igazából nem megy is megy igazán idlebe, nagyon apró folyamatok is indokolatlanul felpörgetik a procit ilyenkor a fogyasztás is 25 w körül van mikor 10 alá is be tud nézni és ezen a tegnapelőtti BIOS sem segített sőt szerintem rosszabb lett. Máskor meg lassan éled a procit ami rendszerakadáshoz vezet olyan videók tudnak beakadni pillanatra ami intelen soha.
Játékban is előfordult szóval ez a reklámozott 1 ezredmásodperces reakcióidő valahogy nem állja meg...
Legtöbbször azért jól működik de még annyira nem kiforrott remélem ezek azért rövid időn belül orvosolva lesznek.Terhelve ritkán megy 60 fölé de a ventik videokodoláskor már hangosak. Valszeg hétvégén eljátszok a ventik vezérléssel és inkább elengedem a hőmérsékletet 65-68 fokra egy kis csenddért cserébe
-
Bastee
tag
Nos én kipróbáltam a B350-es Ryzen 5 3600 kombót és tökéletes.
Egyetlen gondom van, a magas hőmérséklet. Ha alulfeszelem akkor 40-40 fok úgy, hogy semmi nem fut csak úgy elvan a Windows magában viszont a teljesítmény 10%-ot veszít legalább...
Ha nem piszkálom, akkor megindul mint az orrvérzés, de alapon 48-58 fok között ugrál de villámgyorsan
Ami azért érdekes mert terhelés alatt sem szalad 61-62fok fölé.Mikor hazudik nekem ez a gép?
Illetve mit lehet ezzel tenni? normális?
-
Piszmaty76
aktív tag
válasz
KAMELOT #1402 üzenetére
Anno 2015-ben a 6700K-ék is igen nyögvenyelősen kezdtek. 140e volt az AQUA-nál és még örültem is, hogy viszonylag hamar hozzájutottam, nem kellett heteket várnom a birtoklására. Cserébe jóval drágább volt, mint egy hónappal később, amikor már kezdett stabilizálódni a kínálat.
-
PitLee
őstag
fél off
poén
http://img1.joyreactor.cc/pics/post/intel-AMD-ryzen-PC-Master-Race-5326283.gif -
Alpi.
addikt
válasz
ScomComputer #1387 üzenetére
Új hozzászólás Aktív témák
Processzor tesztek:
[Ryzen 3 TomsHardware]
Zen2 Ph-teszt
3600 Best Value
3900X Vs 9900K
X570 Overview 35+:
Motherboards Analyzed
Ryzen PBO Explanation:
PBO Exp.
- Lexus, Toyota topik
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen alaplapot vegyek?
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Milyen videókártyát?
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Milyen TV-t vegyek?
- EAFC 25
- További aktív témák...
- DELL Latitude 7340 i7-1365U 16GB 512GB 13.3" FHD+ TouchScren 1 év garancia
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch Series 6/Apple Watch Series 7/Apple Watch Series 8
- BESZÁMÍTÁS! Asus Maximus VIII Hero i7 6700K 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700 XT 8GB Zalman i3 NEO 700W
- Akciós Windows 10 pro + Office 2019 professional plus csomag AZONNALI SZÁLLÍTÁS
- HP EliteBook 830 G8 i5-1135G7 16GB 256GB 1 év garancia
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest