Hirdetés
- Dedikált NPU-t tervezne az AMD?
- És akkor egy fejlesztőstúdió rájött, hogy vissza is élhetne a felskálázással
- 4 billió dollárt ér a Microsoft, 500 milliárd dollárral lőttek ki az AI-cégek
- Jól áll az ARM-os Windows helyzete, de a játékoknál nem jön az áttörés
- Kínai kézbe kerül a MediaMarkt áruházak tulajdonosa
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
PROHARDVER!
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Vladi
nagyúr
Akkor aszongyátok, hogy dx2-66 egy stabil cucc? Az alaplapom leírása is sorolja, mint leggyorsabb proc ami még belefér. link.
-
Pista0001
addikt
-
Pista0001
addikt
-
válasz
Bile Demon #92986 üzenetére
Ha kis szerencséje van, akkor 50/4-gyel is. Ha nincs, akkor szépen összekuszálja az adatokat a vinyón
Persze szép dolog az 50MHz-es 486, de vannak a bolond biztos megoldások, ha csak játszogatni akar az ember. OK, ott is össze lehet akasztani a rendszert, de a 33MHz-es FSB-s darabok sikerültek igen jól. DX 33, DX2 66, DX4 100 és a jó öreg AMD 5x86. A 40 MHz-eseket valamiért azért nem szerettem, mert a korai darabokhoz a lapok nem voltak annyira kezesek, később meg ami volt az nagyrész Cyrix származék volt ami kb. annyit tudott, mint az Intel DX2 66. Igaz ezt féláron, szóval mégsem volt rossz, de akkor már mindenki DX4-et akart. Az AMD 80-as verziója jobb volt, nekem az ment DX2 100-ként Peltierrel, de az a technika nagyon nem szép megerőszakolása volt.
Ha még ki lehet valamit emelni, akkor a 25MHz-es 486SX-ek is igen jók. Brand gépek között elterjedt volt és stabilak voltak, pl. IBM kivitelben integrált VLB Cirrus VGA-val és SB Pro kompatibilis hangkártyával egy időben fillérekért lehetett venni. Gyors 386/486DL szintjét hozza nagyjából, de nem akad össze semmivel, de nem is nagyon kell piszkálni, mert minden ott van a gépben.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pista0001 #92971 üzenetére
"Dans cet article
Appareils CompatiblesSystèmes D’exploitation CompatiblesAutres Informations"Semmi baj nincs ezzel, bőven értelmes nyelv szerintem. (mondjuk azért mert értem és beszélem
)
Egyvalami akaszt ki a franciában : hogy a KB (kilobájt) az náluk KO a MB (megabájt) meg MO...
-
Vladi
nagyúr
válasz
DarthSun #92990 üzenetére
Na elmésztea...
Igen, 147. alkalommal is érzem ezt életemben, hogy ha 20 évvel előre tudok dolgokat... anno a haszhnált boltosok az ilyeneket végül tálcaszámra dobták a kukába. Oda kellett volna állni a megfelelő pillanatban, most vagy 200 olyan procom lenne amit tizesért el lehet adni.
srácok, amúgy rendesen meghozzátok a kedvemet. Igen..
-
-
arn
félisten
Persze, kifele epp ketszer gyorsabb… vagyis elmeletben, mert sok gond volt vele, maga a proci is tulmelegedett (ekkor jottek ra, hogy hutot kellene hasznalni), meg a periferiak is kinlodtak vele, a timingot vissza kellett venni. De ha sikerul beloni, vhol a dx2-66 es 50 kozott lesz.
-
válasz
Bile Demon #92982 üzenetére
Azért azt tegyük hozzá, hogy a DX50 hisztis egy jószág. Járattam 2x 50MHz-en DX2 80-at, egy komplett délután ment rá mire kiválogattam azokat a kártyákat amik hajlandóak voltak hiba nélkül menni WS nélkül és nem akadtak össze. Pl. a kombinált IO kártyáról csak az IDE és a floppy volt jó, a maradékot le kellett tiltani és egy 8 bites kártyára köthettem rá az egeret. Persze vissza lehet osztani a buszt és a WS-et is lehet emelni, de ezzel megy a levesbe a nagy előny.
Szóval ha elfogadtok egy tanácsot: DX2 66 Intel vagy AMD kivitelben. Stabil, gyors (akkori DOS-os szemmel) és nem hárklis. Ja és van belőle 5V-os is a régi lapokhoz.
-
Pista0001
addikt
válasz
zoltanz #92973 üzenetére
Egy T500-am és 2 X201-em van, egyenként letöltött driverekkel semmire se jutottam. A Lenovo program seperc alatt leszedte mindenhez a drivert, és megy is minden remekül. Az OS Win7.
Többiek: Van otthon, ha igaz valami kerámiaprocira való hűtőm. A bordát 4 kis műanyag kampó rögzíti a processzorra, amiken van egy-egy hengeres csap, ezekre kell rátolni a ventit, ez tartja egyben az egészet. Kb mire való ez szerintetek? P1 már inkább, vagy még 486?
-
Vladi
nagyúr
Ezta találtam régebbi cikkekben. Most tesztet próbálok keresni, de mindenhol csak 66-ost sorolnak.
Most egy dx33-at nézek, azt próbálják rámsózni.
Kicsit drágállom, de van hozzá proc hűtő, amit szinte seholse találok. Nekem csak borda van hozzá és passz.
hehe... akkor inkább dx 1/2-nek kellett volna nevezni.
-
-
Vladi
nagyúr
Micsodaa??? dx50 gyorsabb volt, mint a dx2-50?
-
zoltanz
nagyúr
Thikpad E555 Radeon R5 (GCN 1 gen) keresek Winows 7 Drivert (aktuális hibákat dob, Win10 -en viszont jó) köszi!
-
sidi
aktív tag
válasz
envagyok #92933 üzenetére
Ismerek személyesen egy tagot, aki vaterán próbálkozik nemzetközi árak alatt valamivel, bár várni kell de előbb-utóbb talál vevőt, mondjuk teszt képekkel bizonyítva árulja, valamint hirdetéseit angol nyelven is írja, így nem ritka, hogy valamelyik európai országból veszik meg. Mondjuk ugyanez itt az aprón is segíthet, azt is megtalálja a Google kereső.
-
-
envagyok
veterán
válasz
FoxiestFox #92963 üzenetére
Remélem nem dobtam ki
-
gban
veterán
Hihetetlen a megoldás a 'nem működő' soros portra.
Emlékeztem, van még egy soros egerem itthon, feltúrtam mindent, meg is lett.
A dtk-t használom mindig, soha semmi probléma nem volt vele.
Ezzel a 486-os lappal viszont valahogy nem kompatibilis, a PRIMAX meg hibátlanul megy az alaplapi soros porton, nem csak klikkel... -
válasz
envagyok #92960 üzenetére
Ebayen sokkal drágábban is eladhatta volna.
Egy kezdeti 3D próbálkozás volt, amúgy egy zsák fos, ő is szerepeltette a legrosszabb videokártyák sorozatában, de gyűjtői értéke kétségkívül van.
-
envagyok
veterán
Hardveraprón jegeltek 6000ft-ért egy PCI Videókártyát.
[kép]
Alliance Promotion AT3D
Ritka, stb. jelzővel.
Valahogy én erről nem hallottam, mintha ezer évvel ezelőttről van is egy, mikor elflasheltem valamelyik videókártyám, akkor vettem használtan egy számtech boltban.
Nem gondoltam volna, hogy ennyit ér.
Mi a titka ennek a kártyának? -
Czo
addikt
Siman benne van a pakliban, hogy valami nem jo benne. Ezert vetodott fel bennem korabban otletkent az UNIVBE, mert az elcsaklizza a VBE BIOS hivasokat (tehat, VBE hivasoknal nem az a kod fut, ami a kartya BIOS-aban van, hanem az UNIVBE sajat kodja). Es ahogy arn is irja, pont ezert tudott letezni az UNIVBE, mert 1 kezen megszamolhato gyarton kivul, a maradek tobbi, az szedett vetett szoftveres koritest mellekelt a cuccaihoz. A korites alatt DOS-os korszakban a BIOS-t, az ebredezo Windowsos korszakban pedig a drivert ertem. Ezert volt megvaltas, amikor elkezdett terjedni a OEM referencia driver, mert vegre mindenki fellelegezhetett az eredeti chip vendor eredeti driverevel.
-
gban
veterán
Közelítsük meg máshonnan a dolgot.
Mennyire valószínű ami egyértelműnek tűnik elsőre, hogy a Quadteles korábbi verziós bios (D3.51 LH) még nincs felkészítve a 16 bites működésre? Mert úgy tűnik nekem hogy ez a helyzet, mivel az újabb biossal (D4.01E) minden kártya jó 16 bitben?
Win95 alatt nem tudok 16 bitet tesztelni, csak 256 szín / 640*480-ra elég az 512k. -
arn
félisten
Alaplapokon is csak a 90es evek masodik feleben valt altalanossa, hogy lehet biost irni, vgakon kicsit kesobb, de voltak kivetelek, pl intel lapok, matrox vgak.
Vhol az univbe iranti igeny is innen jott, mert ahany fele gyarto, annyi fele volt a vesa bios is, ha a vbe verzio stimmelt is (akkoriban 1.2 ment), a gyarton mulott hogy pl milyen felbontasokat rakott bele, ritkan adtak ki tsr frissiteseket, inkabb csak az ujabb gyartasu kartyak kaptak meg biosban.
Mongy a vesanak sok ertelme nem is volt jatekoknal, mert meg a gyors 486 is lassu volt a vga feletti felbontasokhoz.
-
Tim82
félisten
Ha olyan modern cuccok, mint az USB-re vagy Raspberry Pi-re köthető CH341A SPI flasher, alkalmasak a feladatra, azt fel tudom ajánlani kölcsön gban részére. (Én eddig egy Thinkpad T480 Thunderbolt kontroller EEPROM-ját flasheltem vele újra, már ezzel visszahozta bőven az árát.)
-
Czo
addikt
Ebben az idoben meg se nem EPROM se nem EEPROM volt ez, hanem egyszer irhato PROM. Par evvel kesobb lett megszokott, hogy a VGA BIOS upgradelheto.
Ha vannak EEPROM chipjeid, akkor csak egy EEPROM iro kell es meg is tudod irni. Ha ilyened nincs, akkor lehet "trukkozni". Akar epithet is maganak az ember LPT portosat (ez kb egyszeru, de valodi, fizikai LPT port kell hozza, de ez szerencsere retrogep tulajkent adott
). A masik pedig egy sokkal cselesebb ut, mert nehany gyarto (tenyleg nehany), nehany revizional (tenyleg nehany) olyan EEPROM foglalatos Realtek halokartyakat gyartott, amiknel behuzaloztak minden labat, igy tud bennuk eepromot irni az ember. A Linuxos realtek csomagban van is erre parancs, de volt DOS-os szoftver is erre a celra. Ezzel azt hiszem, maximum 32 kByte meretu EEPROM volt irhato (de mintha a Trident VBIOS csak 16k lenne). Az EEPROM iras tenyleg nagyon keves kartyan mukodik, mert keveshel huzaloztak be minden vezeteket a gyartok, illetve olyan kombo is van, hogy a kartya irni meg tud, de torolni nem.
-
gban
veterán
Köszönöm, és freschonak is.
Bios file-ok vannak a vgamuseumon is, a 9000-hez pl. többféle is.
Ez egy dolog, próbálkozni lehet.
De jól értem hogy akkor a vga-ban nem lehet ezt megírni? Czo, jól értem hogy ezek nem többször írhatók akkor mint az alaplapi biosok?(Bocs, még mindig lelkes amatőr vagyok ezekkel kapcsolatban, nem biztos hogy értem is amit írtatok 100%-ban
Konyhanyelven, bitte)
-
Kiolvasni akár egy kis programmal is ki lehet, C-ben vagy bármi másban megírni nem nagy kunszt. A tartalmat egy üres (E)EPROM-ba egy égetővel tudod átvinni. De az is simán működik, hogy kiolvasod az égetővel és vissza is írod. A ROM típusát ki lehet sakkozni a lábak számából és abból, hogy mennyi memóriát foglal le.
Vagy csak rákeres az ember: https://minuszerodegrees.net/rom/rom.htm
-
gban
veterán
Megnéztem, ugyanez van DOS alatt is gmouse-t indítva, a klikket veszi, a mozgást nem
Régebben volt szó egy Trident 8900 ISA kártyáról, ami pcpbench alatt 16 bitben hibás képet ad.
Most néztem 3 db Trident 9000-est, az egyik ilyen képet ad 16 bitben pcpbench alatt:A Quadtel biosos produkálja a hibát - viszont a bios chipeket felcserélve kiderült, a bios az oka, a kártyák hibátlanok.
Vagyis a Trident bios mindegy meléyikbe kerül, az hibátlan lesz, a Quadtellel meg mindegyik 'hibás' lesz.
ISA kártyák biosát mivel tudom kiolvasni és írni?
Valamint adalék a 8900 hasonló hibájához: ott is Quadtel a bios...
Csak sajnos ott nincs másik példányom.
De ha sikerülne a Quadtelest frissíteni, max. szereznék bios tartalmat a 8900-hoz is. -
gban
veterán
Láttatok már ilyet?
A korábban emlegetett PCI-os 486-os alaplap, ami nem kezel EDO-t. KM-S4-1
Soros egér nem mozdul, csak egy millimétert ha nyomok egy gombot...
Gombok mennek. Kivezetés jó.
Ugyanez van win98 és win95 telepítés indításkor is, mindkét com porton.
Egér jó, ebben a lapban is, port kártyával.
BIOSban mókoltam a jövő hetet is, semmi...
Cikcakk a port bekötése, próbáltam sorban bekötöttel is. Ugye nincs 3. verzió?
Gyanítom semmi tipp, max hogy bekakilt valami a lapon, de ha mégsem, és van ötlet, mondjátok... -
envagyok
veterán
válasz
czundermák #92930 üzenetére
Ha megyek arra, odaviszek egyet ha nem s.o.s.
-
Czo
addikt
válasz
czundermák #92930 üzenetére
A fizikai dimenziokra gondolsz? Ebben a Vogons-os threadben, a linkelt VLBUS20.PDF tartalmazza a fizikai specifikaciot. Azt mondja, hogy a VLB slot teljesen kozepen van a kartya vonalaval (ahogyan az ISA is) es az ISA utolso PIN-je pedig 0.5 inch-re van a VLB slot elso pinjetol. Azt is irja, hogy a VLB slot az egy az egyben egyezik az MCA csatlakozoval, azaz ezzel.
-
czundermák
aktív tag
Sziasztok!
Nincs valakinek elfekvőben egy hibás, vagy épp kallódó VLB kártyája?
Sajna már teljesen kifogytam belőlük, viszont szeretném a foglalatot leméretezni, hogy tudjak állványt és tartót rajzolni nekik.
A postát fizetném, oda-vissza.
Köszönöm előre, ha valaki tudna segíteni benne! -
válasz
envagyok #92926 üzenetére
Win98 alatt a Multimedia/Midi- ben a szintit. Az Awe ContPanel- ben pedig látok GeneralMidi- t és UserSynth- et is, itt kell kavarni. Pontosabb leírást csak ha van előttem bekapcsolt Awe- s gép.
-
Vladi
nagyúr
Srácok az mennyire reális, hogy ebayen el lehet adni retró cuccokat?
Most ezen gondoldokom, hogy a sok kacatomat eladnám, hátha ott találok vevőt.
De abszurd árakat látok, ilyen, hogy 60.000 forint egy nf7Nem akarnék én kapzsi lenni, csak jól el legyenek adva, s annyi pénz jöjjön be, hogy finanszírozzam a 486 projektem.
-
envagyok
veterán
Na kínomban újratelepítettem a windows98se tesztgépem, mert nem nagyon bekavart már neki a sok driverezés, így out of the box win integrált driverekkel sikerült kipróbálni a kártyákat.
Annyi kérdésem lenne, hogy azt windows alatt hogy lehet beállítani, hogy a midit a romban vagy a ramban található hangmintákkal játsza? -
Jó hosszú leírások. 200 char olyan régen, nem semmi. Mondjuk ha Unix a kiszolgáló, akkor gondolom hogy volt rá lehetőség
- csak Linuxokkal próbálkoztam, mérsékelt sikerrel, bár a hosszú fileneveket régóta tudják, avval nem volt gond...hmm, ja, a Magyar ékezetek kimaradtak, de az alsóvonással helyettesítette a system.
-
Czo
addikt
válasz
DarthSun #92917 üzenetére
Ahol van hosszufilenev ott nyilvan nem problema a hosszufilenev. Pont ezert kerdeztem a Win3.1-et. Nyilvan egy Win95-os vagy Windows NT-s vagy OS/2-es FTP kliens kezeli a hosszuneveket (a korabeli mas, hosszuneves platformrol nem is beszelve), mert a rendszereik nativ filerendszere is kezeli,
ezert a Win3.1-en alkalmazott megoldas erdekel, csak szerintem abban az idoben, senki nem rakott sehova sem hosszunevet. Ha a szerver valami UNIX volt, XFS vagy JFS eseten lehetett rajta hosszu nev. Azt is latom, hogy az FTP protokoll maga nem definial semmit a filenev meretevel kapcsolatban. Annyit talaltam csak, hogy a 1999-ben erkezett 2640-es RFC bovitette a karakterabrazolast, mert a 1985-os 959 es a 1980-as 765 meg explicite 7 bites atvitelrol beszel. Ez alapjan pedig, ekezetet ugyan nem, de akar 200 karakteres filenev viszont lehetett az FTP szervereken. -
Nem emlékszem hogy Win3.1x alatt láttam volna hosszú fileneveket. Win98SE alatt viszont több gépen jól műkszik read-write is. DOS7.1/FAT32/Win98/újabb verziójú DN, mely tudja a hosszú fileneveket is :
Persze kellenek a megfelelő driverek, patchek, és nem utolsó sorban(ismét mondom), a megfelelő telepítés. Ha nem teljesül, akkor váratlan, meghökkentő hibák - pld csak úgy eltűnhet minden cucc a vinyóról/SSD- ről....
-
Czo
addikt
válasz
DarthSun #92915 üzenetére
Azert kerdeztem a Win3.1-et, mert nem tudom, hogy hogyan voltak akkor a hosszu nevek kezelese. Nem is remlik, hogy lattam volna akkor hosszu nevet, de mivel max gyartok ftpin jartam es DOS/Windows dolgokat neztem, igy nyilvan ebbe semmi meglepo nincs. Az biztos, hogy a kliensnek truncatelnie kell, lehet az lesz itt a jo megoldas, ha veszem az elso 8 karaktert a nevbe, ha utkozes van, akkor meg a kiterjesztesbe szamozom.
-
Csak Win3.11. DOS622Win311BootCD.
FTP : ma sem tudom hogy eszik vagy isszák ?Kliens ok, letöltésbe be tudom húzni simán, szervert nemtom, nem is próbáltam készíteni...
Háló viszont szépen megy Win3.11 alatt, még az Androidos telóm is kapcsolódik a 386/486 gépekhez WiFi->Router->10 MBit switch->retro gép.
Hosszú file-nevek : Win98SE/UOSP alatt simán, Win3.1x alatt gőzöm sincs, DOS alatt asszem csak modern FreeDOS- ban megy -
Czo
addikt
Egy Windows 3.1 nincs valakinel keznel? Valami FTP klienssel? Az FTP kliensek abban az idoben lattak a hosszu fileneveket a tavoli gepeken? Illetve, ha latjak/lattak, akkor mi tortenik masolaskor? Nyilvan csonkolni kell. De mennyire mukodott ez? Hosszunevufolder1 es hosszunevolder2 -bol mind a ketto esrtben "hosszune" lett es a folderek tartalma osszemixelodott?
-
Próbáld ki, sztem DOS alatt jobb mint a Live. Szól az utóbbi is, nekem jó is, de kéznél volt mindegyik. Annyi hogy P45 lapnál ki kellett köbözni az EMS lapkeretet, ez elég furmányos, de ledokuztam itt a topikban, hogy meglegyen mindíg.
Mondjuk a PIII- asod gondolom BX chipsetes, ott nem kell semmit varázsolni. -
sidi
aktív tag
Valami termék kísérő matrica volt, műanyag alapúnak tűnik, de nem olvad meg hőre mint a cellux.
Ja és nem használtam folyatószert sem, nem szoktam, ez még olyan régi, hogy ólmos ónnal készült, azzal is csináltam. Könnyebb is forrasztani mint az újabbakat.
Egy tűvel felemeltem a lábat és gyorsan végighúztam alatta kifelé, így nem maradt közte ón, és csak egyszer kellett ónszívó pumpát használni
A kis átkötéseknél rájöttem nem szabad rögtön egymás után a másik végét is odaforrasztani mert még nem hűlt ki és lejön az egész... -
-
válasz
DarthSun #92903 üzenetére
Plusz van a Sound Blaster Z a vallatólámpáival. Olyan fényes ledeket raktak bele gyárilag, hogy sokan kiforrasztják belőle. Én beértem zsugorcsővel, hagy pislákoljon.
Retro, vagy inkább retro előtti időkben nem a fény volt a zavaró, hanem a pc speaker. Elképzelésem nincs, hogy viselték el otthon amikor az F-19 visított teljes hangerőn a speakerből egy órán keresztül.
Hanggal, feltekert hangerővel:
https://youtu.be/1V5dmJAEMGc?t=159
-
mohow
tag
válasz
DarthSun #92902 üzenetére
Tervezett PIII csúcsgépbe én is több hangkártyát tervezek. A lapon van egy ISA solt, oda biztos GUS PnP kerül
. De hadd kérdezzem meg milyen előnye van az SB live és a Yamaha XG együttes használatának?
Az XG-ben van eredeti OPL-3. Azt tudod DOS alatt is használni?
Nekem SB0060 a terv, mert van hozzá SB 0010 Live Drive, és szerintem egy ilyen 2001-re datált gépben kifejezetten jól mutat... De nem gondoltam az XG-re (szerencsére van egy), de ha van előnye, akár DOS-os mókákra is fogható, akkor meggondolom... -
Új hozzászólás Aktív témák
- iPhone topik
- OTP Bank topic
- Windows 11
- Hitelkártyák használata, hitelkártya visszatérítés
- Battlefield 6 - Bemutatkozik a többjátékos mód
- Path of Exile (ARPG)
- Szétveri a kritikus gondolkodás képességét a ChatGPT
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Casco és kötelező gépjármű felelősségbiztosítás
- Peugeot, Citroën topik
- További aktív témák...
- Intel Core i9-14900KF 24-Core 3.2GHz LGA1700 Box (36M Cache, up to 6.00 GHz) Processzor! BeszámítOK
- Intel Core i7 9700T - 35W TDP - Eladó!
- Intel Core i7 10700 - 4.9 GHz - 8mag/16szál - Eladó!
- Intel Core i5 13400F - 4.6 GHz - 10mag/16szál - Új, 1 év garancia - Eladó!
- Intel Core I9 14900K - 24mag/32szál - Új, 1 év garancia - Eladó!
- HPE Apollo 4200 Gen9 2U rack szerver, 1x E5-2620v4, 64GB RAM, 24x3.5" 2U-ban! ÁFA-s számla, garancia
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S25, Samsung Galaxy S25 Plus, Samsung Galaxy S25 Ultra
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A50/Samsung Galaxy A51/Samsung Galaxy A52/Samsung Galaxy A53
- DELL Precision 7730 i5-8400H Quadro P3200 32GB 1000GB FHD 17 1 év garancia
- Dell USB-C dokkolók: (K20A) WD19/ WD19S/ WD19DC + 130W, 180W, 240W töltők
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest