Hirdetés
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Őszre feketét ölt a THEC64 Mini
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- TCL LCD és LED TV-k
- OLED TV topic
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Ventilátorok - Ház, CPU (borda, radiátor), VGA
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Milyen videókártyát?
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
PROHARDVER!
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Pista0001 #92594 üzenetére
Kettőt egymásra igen, mert az növeli a nyomást de ezek pont nem jók mert bár P8-asok de silent verziók semmit sem érnek. Veszek rá rendeset P9-et vagy P12-est, halknak is kell lennie azért nem rakok rá 15k-s szerverventiket mert éjszaka van időm tesztelni. (3 gyerekem van)
-
arn
félisten
válasz
envagyok #92598 üzenetére
A dos olyan 97ig ment, egy mmxel le tudod fedni. De a dosos aranykorhoz (91-94kb) egy dx4 passzol kb, az is gyors nehany jatekhoz, de a balansz jobb.
95 vegen? Ark2000pv, amugy a matrox millenium, az et6000 nem volt a piacon (illetve az ark gyorsabb is tud lenni egy p3ban, de mmxben egal), akkoriban jott ki a trio64v+ is. En 968at tettem a socket5 gepbe, a kompatibilitas es a kepminoseg fontosabb, mint az a par szazalek.
-
envagyok
veterán
Azért is gondoltam még egy gépet az utolsó 4-5 év DOS-os játékainak.
A DOOM-on kívül van még pár erőforrásigényes játék.
Az volt a tervem, hogy összekombinálom egy NV1-essel, de rájöttem, hogy annyira nem jó ötlet.Nem tudom 1995 végén PCI vonalon mi számított a leggyorsabb videókártyának.
Ami eddig felmerült bennem az a tseng 6000, ark pv1000 -
KROK640
nagyúr
válasz
MasterDeeJay #92550 üzenetére
Hehe, én már akkor 8550-est csináltam volna belőle, úgy jobban hangzik
Anno régi Radeon 9500-akból csinálgattam 9700Pro-kat -
Pista0001
addikt
válasz
MasterDeeJay #92581 üzenetére
Itt 2 ventit tettél egymásra? Nincs bontott szerver ventid, vagy valami, ami ahhoz közeli?
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pista0001 #92516 üzenetére
Attól is függ, hogy lesz-e tuning, nem lesz, az általad felvázolt órajeltartomány sem épp szűk.. de az a lényeg, hogy én 9800Pro (én is ezt használom az Athlon XPhez) vagy attól valamivel jobb kártyával próbálkoznék, akár Nvidia oldalon is (korhű lehet még a GeF4 Ti4200-4600; GeForce FX-ek, persze csak a komolyabbak (FX5600-5700-5800), illetve akár kései bővítésnek NVdia 6600GT is, de én anno a végén már 7300Gtvel használtam)
-
KROK640
nagyúr
Az mondjuk nem csoda, mert 2011 és 2021 között épp egy nagy ugrás csiszolgatása folyt, és ez az időszak volt, ami a 4 magot őrizgette a mainstream szegmensben végig, minimális órajelváltozással. (A HEDT-t platformot idekeverve már érdekesebb lenne)
Szerintem a csúcs gyorsulós időszak olyan 1998 és 2008 között volt (ha már mindenképp 10 évet kell megjelölni; ha nem akkor 1997-2011-et írnék, de arányaiban az 1999-2004-es időszak szerintem még azt is odaverné). -
arn
félisten
válasz
envagyok #92584 üzenetére
Attol fugg mennyi geped van, hasznalat szempontjabol a dx4 azert univerzalisabb. A dx2 hiaba volt csucsproci, egy doom olyan 25fpsel fut rajta, a dx4en olyan 35 korul. Meg ha korhusegre torekszel, a dx2 idejeben a kartyak is lassabbak.
Bar oszinten a 94es dx4 sem olyan egyszeru, mert a legtobb gepet 95ben adtak el vele, az meg mar a vlb hattyudala volt. Nagyon sokat hegyezgettem a dx4 vlb konfigot, de mostanra meg ott a 93as dx2 es a 95os socket5, a dx4 senki foldje lett.
Isas kartyarol nem tudok, ami mindkettot tamogatja.
-
válasz
MasterDeeJay #92583 üzenetére
-
válasz
FoxiestFox #92582 üzenetére
Még párszor áttekerem azért
-
válasz
MasterDeeJay #92581 üzenetére
Szerintem ez már készen van.
-
-
Czo
addikt
válasz
envagyok #92578 üzenetére
Mindegyik annyit foglal el, amennyit akarsz, hogy elfoglaljon.
Ha a PnP BIOS be van kapcsolva, akkor a PnP kartya megmondja a rendszernek, hogy mire van szuksege, illetve melyik szukseget mivel lehet kielegiteni (tehat, nem csak azt mondja meg, hogy kell 1 IRQ, hanem ad egy listat, a BIOS-nak, hogy EZEK kozul kell neki 1), majd a BIOS ezeket leadminisztralja, hogy mindenkinek jo legyen es kiosztogatja. Ha kikapcsolod a PnP BIOS-t (PnP OS Installed: Yes), akkor a BIOS ezzel nem foglakozik es DOS alatt, kell valami, ami inicializalja a kartyat (pl a kartya sajat cucca ha tud ilyet, vagy pl az UNISOUND, ha a sajat nem tud ilyet). A PnP azon kartyak koze tartozik, ahol ez a PnP konfiguracios terulet modosithato (van is szoftver a gyari csomagban erre), igy ki tudod kapcsolni a kartya igenyeit.
A tobbinel pedig ez lazan kezelt, amit nem akarsz, hogy elfoglaljon, azt nem allitod be. Egy GUS MAX is elvan annyival, mint amivel egy SB Pro.
-
-
Francia91
veterán
válasz
MasterDeeJay #92574 üzenetére
Hmm, erre kíváncsi leszek
-
Kicsit offolok mert lehet itt vannak akiket érdekel.
A navi12 bejegyzésemet végre el tudom kezdeni. Képek itt:
[link]
RX5700 dual gpu HBM2-vel. -
Czo
addikt
válasz
envagyok #92572 üzenetére
Az SBOS es a MegaEM/EmuSet is rezidens szoftverek.
Az SBOS ad neked mono Sound Blastert es valami FM emulacio szeru hangot (pl. ezzel szol a Lemmings), mig a MegaEM/EmuSet MT32 vagy SC55 emulaciot (ez kimerul nehany midi commandban, de mindenfele effekt, tehat reverb es chorus nelkul, meg, mintha hajlitas sem lenne, illetve a hangszerek es azok helyettesitese fugg attol, hogy mennyi ram van a kartyan), valamint ezen kivul kapsz SB mono emulaciot (ezzel szolal meg pl. a floppy-s Sam n Max, de voltak jatekok, amik gyarilag jottek megammel es jatekra hangolt hangszerekkel, pl ilyen volt a floppy-s Tie Fighter). A CD-s Sam n Max pedig pelda egy olyan protected modu appra, amihez jo friss (talan 3.x)-es MegaEM kell, es bizonyos csillagoo egyuttapasa es hardverkonfiguracio eseten (aszem 3.4-es Classic HW kell minimum, de nekem anno se a 2.1-es Maxon, se a 2.4-es Classicon nem ment, csak a PnP-n), crash nelkul emulalja azt, amit kell.Amivel kb jol mulodik, azok a nem protected modu programok, de halistennek, ami protected modot hasznal, az mar vagy tamogatja a GUS-t kozvetlenul, vagy valamilyen hangrendszert hasznal, amihez volt a GUS BBS-en/FTP-n vagy kesobbi vasarloknak a CD-n driver (pl miles audio).
a MegaEM csomag kell ahhoz is, hogy a MIDI portra dugott MIDI kontroller megszolaljon, mert ez nyujt MPU-401 emulaciot is.
Ezeken kivul meg egy UltraMID nevu cucc van, ami azokhoz a szoftverekhez kell, ami ugyan GUS kompatibilis, de nem foglalkozik a hangszerek betoltesevel. No az UltraMID est tudja elvegezni.
Amiutan kerult SB Pro kompatibilis kartya a GUS melle, as SBOS se a MaxSBOS nem mukodott nekem tobbet, illetve, a MegaEM csomagot is csak arra hasznaltam, hogy az MT32/SC55 emulacio meglegyen. A digi hang jott az SB-bol, a MIDI pedig a GUS-bol.
meg volt valami quest jatek, ami nativan tamogatott GUS-t, de csak MIDI-re, igy ott vagy MegaEM-eztel az SB hanghoz, de a Roland emulacio crashelte a gepet, vagy a nativ GUS MIDI szolt digi hang nelkul, vagy tettel SB-t a GUS melle es a MIDI jott a GUS-bol, a digi az SB-bol.
Jatek patcheleshez, talalkozhatsz egy PREPGAME.EXE-vel, ami nem GUS tamogatast patchel, hanem az executableba embeddelt DOS4GW-t frissiti. Volt egy DOS4GW kiadas, ami crashelt, ha cascaded IRQ-t hasznaltal (GUS-nal meg ugye a 11 a default). Ahol onallo volt a DOS4GW, ott egyszeruen kicserelted, ahol embedded, ott prepgameztal.
Sok jatekban valamilyen kulso hangdriver van, ott sokszor csereltuk a nem kello drivert a GUS-osra es megszolalt (pl covox filet a GUS digire, az OPL2-t pedig a GUS MIDI driverre). Mintha az SimCity 2000 lett volna ilyen.
A maradek jatekhoz, ahogy ma is, a multban is jottek patchek, az sok esetben, "csak" "hozzaadta" a GUS tamogatast, ugy, hogy a korabbi kartyak supportja megmaradt.
-
envagyok
veterán
Még mindig a DOS-os gépeken gondolkozom, hogy mit hogyan.
Felmerült egy kérdés is bennem, hogy ha valamelyik gépembe berakok egy Gravis hangkártyát a Soundblaster mellé, akkor ha szeretnék kipróbálni egyes játékokat Gravison is, elvileg az sbos az egy rezidens progi, ami sb pro sztereó, adlib támogatást nyújt, és van a mega-em, ami sima sb és roland midi-t támogat, de patcheli a játékokat ?
Az a patch visszafordítható? Vagy ha egy játékot kipróbálnék soundblasterrel is, hogy hogy szól, és gravissal is, akkor az hogyan oldható meg?A DOS-os pc-ken is gondolkodva úgy gondolom, hogy legalább 3 gép lenne jó normálisan lefedve aránylag korhűen 1982-1995 között:
2 időszak aktuális most építésre, az 1988-1992, és 1992-1995
A régebbiekre van egy XT, és egy Adlibes 286, meg egy soundblaster 2.0 ás 386, de azokat igazából kiváltja a 88-92 közötti időszakra készült, ami azért nem teljesen korhű lesz:
486DX2 66, és Soudblaster Pro2 hang, és egy MPU-401 kártya a Roland SC-55 felé, ami kapcsolható mt-32 módba is, igaz nem tökéletesen, VLB videó, és vlb ide cache.A késői DOS korszakra csak hogy ne 486 legyen az is, s4 vagy s5 Pentiumra gondoltam, abba raknék egy Ultrasoundot, vagy ACE-t, és egy SB16 vagy AWE32 vagy Yamaha SW20PC hangkártyát, mellé egy Yamaha SW60XG Midi kártyát, és PCI VGA-t
Szerintetek ez így jó lehet?
A késői gépre hangkártyára mit érdemes berakni a felsoroltak közül? -
Pikari
veterán
válasz
MasterDeeJay #92570 üzenetére
A dx12-ről szólván, elképzelhető, hogy az nem fog elterjedni egy jó darabig (vagy egyáltalán nem). A dx12 nem visszafele kompatibilis a régebbi hardverekkel, a hardveresen dx11-es kártyákkal is csak akkor, ha külön dx12 drivert ír hozzá a gyártó.
A másik probléma az alternatív operációs rendszerek támogatása, pl linux alatt a dx9-et, és dx11-et opengl-re wrapperelik, viszont a dx12 nem wrapperelhető úgy openglre, hogy a végeredmény hatékony legyen. Csak vulkanra lenne wrapperelhető, ami megint csak nincs elterjedve, és túl új. Vagy ha ez nem opció, akkor csak szoftveresen lehet rendelni. Emiatt kompletten át kellene írni a cuccot a fejlesztőnek, ha az linuxra, androidra, ifosra, hasonlókra adná ki... A dx12 ezen felül a windows még régebbi változataival sem kompatibilis.
Meg a dx11-hez képest igazából nem ad semmi pluszt. Sebességben talán 20-30%. Kérdés az, hogy megéri- e ez a plusz sebesség azt, hogy szoftveres, hardveres problémákat kelljen kerülgetni, a végfelhasználók jajveszékelését hallgatni, a véleményem szerint nem. Erős a gyanúm, hogy ha valaki a directx mellett dönt, akkor az általa használt verzió a dx11 lesz, és nem a 12, még évek múlva is.
-
-
Pikari
veterán
válasz
MasterDeeJay #92568 üzenetére
A dx11 egy 14 éves api, ne tévesszen meg az, hogy csak mostanára sikerült elterjednie a windowsos játékok piacán.
-
válasz
Pikari #92567 üzenetére
Modern nekem az dx11/dx12. Valahol fermi, terascale körül.
Amit viszont sajnálok hogy már legacy sincs, intel arc kártyát nem tudom tesztelni nem uefi gépben. Átmeneti kepler, korai gcn ahol kissé keverc a full dx12 támogatás. (Fermi itt joker mert mennek a dx12-es játékok vele de játszhatatlanul, de érdekes hogy maxwell1 (pl 750ti) nem full dx12 mégis megy vele minden, laptopomban gtx960m ilyen)
Legmodernebb nekem pedig full dx12 és legalább vp9 (quadro m2000/gtx950) aminek egy youtube mindenféle hókuszpókusz nélkül fullhdba megy (tudom van h264ify)
Ultramodern meg dx12 ultimate, raytracing, av1, ai gyorsítás. -
Pikari
veterán
válasz
A modern kártyák UEFI-sek, csak itt a "modern" szó a legmodernebb generációkat jelenti. De ha nagyon keresgélni akarsz, akkor régebbi kártyákhoz is találni időnként uefi képes video biost.
-
válasz
MasterDeeJay #92562 üzenetére
Értem...de köszi
nem fontos, elegendő nekem gyári állapotában. Amint a képmentéseken is látszik, szépen, auto UEFI and Legacy módban a megfelelő kártyához a megfelelőt húzza be. Valamint XP is van a gépen, ott meg csak a HD6850 aktív, és nemtom hogy hackelve is megfelelően működne-e
.
-
-
válasz
MasterDeeJay #92557 üzenetére
Márhogy mire nézel rá
, nem biztos hogy jól követem a történést. Külső írót 2 gépen is használok, 1 DVDRW és 1 BDRW is lóg USB kábelen.
Emiatt választottam a 90W- os, 8C/16T 2640- es procit, az még az elmegy terhelés/VRM- nek sztem-gondolom
-
jokeph
nagyúr
válasz
Gondolom, CSM mód nincs a lap BIOS-ába rejtve.
#92555DarthSun: 9400GT és 6600GT párossal simán indult a Raptoros konfigom.
Pedig, DVI-HDMI átalakítót kellett használjak, és lustaságból a GTX 1070 helyére fűztem őket be, azaz kirakott tartóba, 3.0-ás 300mm-es Coolink Riser kábellel csatolva (a lap elsődleges x16-os (és egyetlen) slotja gen 5.0-ás)).
CSM természetesen enabled.
Ment a Quadro FX 1800 is, ehhez már a drivert is fellőtte magának a W10x64 PRO. -
válasz
FoxiestFox #92558 üzenetére
Hopp dehogy nincs, a DOS eszközök között, néha én is meglepődöm milyen noob vagyok.
-
-
válasz
DarthSun #92555 üzenetére
Ha gondolod ránézek de külső íróval lenne biztonságos.
Én most majd nagy kártyakat tesztelek amelyek uefi onlysak, azért kell full uefi megoldás nem a hibrid vagy legacy-s.
Ki akarom fullozni a Z440-est 2696v3-assal 3.8 allcore hackkel de csak 8 magra limitálva mert szeritnem a vrm leég a fenébe 18 maggal annyi tdpvel. -
válasz
FoxiestFox #92553 üzenetére
Régebbi géphez én is a Ghost- ot tolom. Fél/közép-retróhoz pedig a HDClone- t. Kényelmesen, mivel az előbbi megtalálható a korábbi Hiren's boot CD- n, utóbbi pedig a később kiadott Hiren's boot DVD- n. Mivel minden gépen használok optikát(486 már bootol CD- ről, korábbiak nem), így csak ki kell írni lemezre, aztán boot. Bár mondjuk penre írva is működik, már amelyik gép már bootol róla.
-
válasz
Szintén E5v3- as konfigon a HD6xxx(konkrétan HD6850) nálam sincs UEFI pipa, a 6600GT- n meg rendben hogy nincs. A GTX1650- en persze már van, mondjuk ott már asszem egyértelműen kell hogy legyen, bár már az is elavult-belépő kártya, de a retro/félretro játékokhoz bőven jó, és nem gyötri a tápot.
A Kínai mesterlapon a BIOSban az UEFI and Legacy van bejelölve.Bírom a FélretroOverkill témáidat, én is foglalkozom hasonlókkal, bár a bonyolultabb implementációkhoz nem értek, csak amit alapból kiad a vas.
-
Czo
addikt
válasz
FoxiestFox #92553 üzenetére
A ghost technikailag azt is tudja
De egy live linuxrol (pl clonezilla) is csinalhatod.
-
-
Czo
addikt
válasz
FoxiestFox #92551 üzenetére
En 20+ eve halozati drivera keszitek imaget. A retrogepeknel bebootolok DOS-ba, amibe van halozati kartya tamogatas, amivel felmapelem a Linuxos SAMBA megosztast es oda ment a ghost.exe. Ha a gep tud halozatrol bootolni, akkor halozatrol bootol, ha nem tud, akkor floppyrol bootol. Ami nem retrogep, ott meg pl Linuxot bootolok es ott imagelek.
-
Milyen progival célszerű image-t készíteni egy Win ME recovery partícióról és telepített rendszerpartícióról?
PIII laptopról van szó. -
GT620, beraktam a HP Z440 workstationbe, persze nekem full uefi support kell. Erre kisípolja... ok akkor legacy.. Nem úgy volt hogy a modern kártyák már uefi-sek?
Nézem a GPU-Z-t nincs pipa uefinél. Hát gáz mindegy berakok egy HD6570 szintén nincs uefi. Velem nem csesznek ki.
Google 6570 bios első random találat márka mindegy csak stimmeljen turks mag ddr3 meg 1gb, uefi yes oké atiflash cseszik megírni, amdflash unsuported gpu. Oké rohagyámeg CH431 előszed, kártyára ráír és láss csodát működik szépen.
Az most mellékes hogy totál nem olyan órajeleken és a ram típusa sem egyezik a bioséval. Persze egyből ment rá superposition benchmark ha stabil marad, és stabil, grafikai hibákat nem csinál.
Szóval így lett a Sapphire kártyából GigabyteVram persze húzva megy 667 helyett 800-on a bios miatt de tettem egy próbát magasabbon is, 950 felett kezd szemetelni szóval van benne tartalék.
Nekiállok a régi kártyáimat átalakítani uefi-re amelyiknek van olyan verziója mert néha jól jönne új gépek szervízeléséhez.
Bár egy HD8550-es is lehetett volna belőle.
Emékeim szerint igen sok átnevezősdi volt még a GCN-eknél is. Lehet megnéztem a sima fapad kártyákból fireprót vagy valami pro verziót csinálok poénból. -
Ry0K3N
senior tag
válasz
KROK640 #92506 üzenetére
Eleinte én is 8600-asban gondolkodtam de azt túlárazottnak érzem a használt piacon, mondom C2D-ban elég bőven nekem egy 3GHz és 2,5Gz közötti példány az E6-7-8k szériából egy XP retróhoz.
#92507 Pinekre az alján nem fordítottam különösebb figyelmet, de nagyítóval kíváncsiságképpen megnézem majd.
-
válasz
jokeph #92545 üzenetére
Sok-sok szolgáltatás. Játék, film esetén jó lehet, zenéhez érdemesebb kikapcsolni minden efektet. Esetleg némi környezeti korrekció, pld EQAPO- val. De legjobb kikerülni a Win audio vonalát, Wasapi- t használom, kisebb a színezés. Asio- t még nem sikerült soha belőnöm, nemtom hogy megy, bármit kevertem hatástalan volt.
-
jokeph
nagyúr
válasz
envagyok #92540 üzenetére
Nagy hangerőre nem tekerem a hangfalat sosem, max félig (kopik a hangfal potija, nem igazán tekergetem, a gépen lévő virtuális csúszkák nem kopnak). A gép működését egyik konfigomnál sem hallottam vissza a hangszóróban még (akkor ment volna vissza garba alapos hibakeresés után), se pattogás se recsegés, ezekre allergiás vagyok.
Most az aláírásomban lévő konfigról irok, ebben ALC 1220 van (Asus specific: Supreme SX S1220), elég jól megkörítve, se hang, se mikrofon probléma nem volt sosem.
Ezen a gépen USB-s 2.1-es 3 pálcás TRUST hangfalszett lóg, ez sem recseg/ropog, lekínálva maxra is élvezhető marad.
Tuti hangfalakkal bizti jobban kiütközne a difi minden irányban.Az SB128 PCI-t 2000-2014 között számtalan konfigban használtam, egyszerű és nagyszerű darab volt, ma is megvan és műkszik, talán ENSONIQ1371-es chip van rajta.
2015-ben váltás FX konfigra, onnéntól már csak az integráltat nyomom (Az FX-es lapé is kafa, Nahimic szoftverkörítéssel) -
válasz
#94257664 #92537 üzenetére
Ok, persze olvastam ezeket. Akkor úgy mondom hogy alapból ami elérhető. Ilyen mutatványokra már nem vállalkozom, nem is értek hozzá, valamint nekem elegendő a PCIe S775 is DOS- hoz. Mondjuk a PCIe-->PCI átalakító nem bűvészet, azt csak be kell dobni, aztán megy is, bár ahogy a tapasztalatokat olvasgattam, vannak korlátozók, pld valami DMA gond is.
-
válasz
FoxiestFox #92534 üzenetére
Leírtam már ezeket hogy én hogyan szoktam.
- Win98 telepítése
- DOS 6.22 + Win 3.11 telepítés + segédlet bootolható CD ISO- n -
arn
félisten
válasz
fatpingvin #92532 üzenetére
Ezer fele keppen lehet ugyanazt a dac chipet implementalni. Mind mashogy fog szolni. Az analog reszek es kimeneti erositok fontosabbak, sok jo hangu dacban egeszen olcso chipek vannak, nem az szamit.
Digitalis kijaraton meg a jitter a legnagyobb gond, olcson is meg lehet csinalni jol, de azt a ketftot is lesporoljak gyakran, foleg ha olcsobb dacra kotod, es a forrason van a master clock. Async usbn szerencsere ez mar regota nem gond, es jo minosegu spdifre is van pelda olcson, pl a wiim prot probaltam, 180 eur, es szinte megkulonboztethetetlen az usbs bemenettol a dacon.
-
válasz
DarthSun #92528 üzenetére
Köszi.
Tényleg, nem ártana egy how-to teljesen az elejétől, hogy hogyan telepítesz és konfigurálsz egy DOS-t, milyen automatikusan induló dolgai vannak amik kellenek a játékoknak, hogyan csinálod ugyanezt Winhez, én hiányolom ezeket a tutorialokat, Youtube tele van retro gaming és hardver teszt csatornákkal és videókkal, de valahogy a lényeg, hogy a rendszered hogyan célszerű rajta kialakítani, elsikkad.
Én sosem értettem hozzá, a maga idejében kimaradt, amikor pedig hozzáférésem lett, mindig megcsinálta faterom haverja, hogy menjenek a játékaim. -
válasz
fatpingvin #92530 üzenetére
A körítés, alkatrészek(minősége is), tápszűrés, analóg visszacsatolás, erősítés milyensége. DD, A/D, D/A : meg nem annyira értek hozzá, de ott meg az órázás, jitter, meg mittomén még mi, lényeg a lényeg hogy durván hallható, vakon megmondom azonnal még digit kimenet esetén is hogy egy alaplapi vagy mondjuk egy jobb SB szól, pedig ugye nekem már öregedő a fülem.
Hát meg pld alaplapra asszem nemnagyon tesznek pld BurrBrown DA- at, mint pld az XFi Elite Pro- ba, de menjünk pld kevésbé neves DA- ra ami az Mackie Onyx- ben van, na ott meg a körítés durván jobb, gyengébb digit fokozattal lenyomja az XFi- t. -
fatpingvin
addikt
válasz
FoxiestFox #92531 üzenetére
nem, ez komolyan érdekel, mert se vége se hossza az ezzel kapcsolatban terjedő sületlenségeknek.
-
válasz
fatpingvin #92530 üzenetére
Mi a különbség egy sportkocsi és egy wagon r+ között, ha mindkettő benzinnel működik?
-
válasz
Lord Myn #92526 üzenetére
Még a legdrágább lapokon levő hang is elmarad, a belépő szintű dedikált hangtól is. Amúgy nem értem, pld a hangszórós vagy a fejhallgatós topikban is néha írkálják hogy bizonyos szint alatt jó az alaplapi is. Nem, az semmire nem jó, gyengébb hanfallal ill fejessel is azonnal érezni a különbséget. Söt, azt is írkálják hogy digit kimenet esetén meg már mindegy, nem, az sem mindegy hogy milyen AD/DA dolgozik, szinte azonnal kihallani.
-
válasz
FoxiestFox #92525 üzenetére
Nemrég írtam róla, jó sokáig tartott mire megtaláltam, hogy mindenféle lappal menjen az EMS/XMS. Persze nekem most PCIe S775- höz kellett, de úgynézki hogy még RyZen- el is jó ez a set, bár mondjuk annál már nincs értelme, mivel nincs PCI slot, így hang sem setelhető DOS alá. Viszont a 775- ben és korábbi lapon, pld nForce S462, ahol nem lehetett EMS lapkeretet nyitni, megoldja a gondokat. Univerzális lett. Próbáld ki, persze DOS alól indítsd a gamet, ne Win-Win DOS ablakból, utóbbiak esetén lehet gond.
-
Lord Myn
senior tag
Amikor '91-ben beszereztem egy SB-t az akkori PC-mbe (286/VGA), akkor azon kevés ismerőseim, akiknek szintén volt már PC-je, ők is azt mondták, hogy tök fura, hogy külső hangszóróból (az akkori HiFimmel volt összekötve) szól a többcsatornás hang a játékokhoz, ők is idegennek érezték a hangzást. Nekem viszont megnyílt egy világ és utána már nem volt megállás, egy ideig úgy cserélgettem a hangkártyákat, mint a 2000-es években a VGA-kat (egyébként azóta is mindig van hangkártya a gépben vagy a gépen kívül, sosem használtam alaplapi hangkeltőt).
Egyszer egy tehetősebb zenész ismerősömtől kölcsönkaptam egy Roland CM500-ast (az nekem a megfizethetetlen kategória volt), ez tulajdonképpen egy SC55 és egy CM32 volt egybegyúrva, azzal minden játékzenét úgy lehetett hallgatni, ahogy megálmodták (el is kezdtem saját GUS patch készletet gyártani belőle, de sajnos nem volt nálam olyan sokáig, hogy befejezhessem).
-
válasz
FoxiestFox #92503 üzenetére
Nem vagyok hülye, most épp XMS-t nem tud allokálni, kipróbáltam az A22m-en, azon is ugyanez a helyzet.
-
arn
félisten
válasz
Lord Myn #92517 üzenetére
Az adott rendszer hangjahoz szvsz mindig hozzatartozik a hangkeszlet minosege. Mint amikor regi szintetizatoros zeneket megprobalnak jobb minosegben reprodukalni, sokminden elveszik az eredeti hangzasbol, hiaba jobb szigoruan az ujabb szinti hangszerkeszlete. Itt ugyanez van pepitaban, es igaz az fmre is, az eredeti yamahak a korabeli hangkartyak implementaciojaban mashogy szolnak, vagy az ujabb canvasok is.
Az mt32vel pl a dune2 nekem autentikus, vhogy jol tolti ki a teret az fm es a gmidi szintje kozott. A gmidis jatekok hangilag talan a late dosos jatekokhoz mennek hangulatban, alatta nekem koridegen.
-
válasz
Lord Myn #92514 üzenetére
A PC megjelenése és az AT között az IBM féle "fejlődés" sebesség szinten nulla volt. De ezen az AT-nál már ott volt a konkurencia, a 386-ot már a Compaq hozta ki és ettől a ponttól nem volt megállás a harcban. Persze ez Magyarországon nem volt megfizethető. Még a 90-es évek elején, amikor máshol 486-ok voltak, árulták az XT-ket. Én örültem a 386SX-nek, majd 486 DLC-nek (ez utóbbi levetett gép volt) amikor külföldi rokonság DX4 100-ra állt át. Minden évben lehetett szépen előre lépni.
Énvagyok: Valószínűleg azért van benned ez a kép ,mert sokáig használtál speakert. Adlibra, SB-re már korrekt zenék voltak több játéknál. A DA hangok a hely és memória limitek miatt persze limitáltak voltak, például az XCOM-ban minden sectoid ugyanolyan kiáltással halt meg.
-
envagyok
veterán
Most hogy elszórakoztam a Sound Blasterek Gameblaster kompatibilitásúvá tétével, kipróbáltam a különböző kártyák hangzását Monkey Island alatt.
Tény, hogy az mpu-401+Roland SC-55 MT-32 módban adja a legjobb hangminőséget, azok közül, amikkel próbáltam, de valahogy nekem olyan fura, hogy nem egy minőséget képvisel a kép a hanggal.
Kb mintha egy filmet úgy néznél hogy vhs rip képminőséget DTS HD 7.1 hanggal néznéd.
Gyerekkoromban C64-el, majd középsuliban XT/286 gepekkel volt dolgom speakerrel.
Utána pc vonalon már csak a 90-es évek végén voltam újra aktív, így a kb 1990-1998 közti Dos kimaradt.
Ezért a DOS gaming időszak nekem olyan szerencsétlen hangzású időszaknak maradt meg. -
Ebayen a 2011v3-as procik árai egészen barátságosak már. 20eft körül van a top end 2696v3-as (3,8ghz max turbo 18magra is hack-el)
Nekikezdtem építeni ilyen rendszert mert végülis nem annyira gyenge mai viszonylatban. Lassan retró lesz ez is. -
Lord Myn
senior tag
-
Lord Myn
senior tag
Egész konkrétan: az MT-32 a Roland D család, ún. LA szintéziset használja (ez nem a klasszik wavetable, hanem wavetable alapú szubtraktív szintézis, leegyszerűsítve a hangmintának csak tizedmásodperces része kerül letárolásra, a többit pl. a loop részt szintézisen keresztül állítja elő, ezért volt elég 512kB ROM a hangminták tárolására).
Viszont nagy előnye volt, hogy a gyári 128 patch készleten kívül saját patch-eket lehetett letárolni a memóriájában, a hangminták újraszintentizálásából (nagyon bonyolult MIDI sysex parancsokkal lehetett ezt megoldani, ami a gépi kódhoz hasonló).A GS kompatibilis cuccok (Roland SCC-1, Yamaha XG, AWE32/64, stb.), amik tartalmaztak MT32 hangkészletet, azok megpróbálták utánozni az MT32 alap patch készletét a saját hangmintájukból, de ha az adott játék egyedi patch-eket használt, azt nem tudták emulálni, ezért csak azoknál a működött az MT32 mód, amik a gyári készletre írt zenéket tartalmaztak (pl. a Monkey Island pont ilyen, de a Monkey 2 vagy a Fate of Atlantis már nem), viszont itt olyan is előfordulhatott, hogy szebben szólt a GS cuccon,a jobb minőségű hangminták miatt, mint az eredeti MT32-n.
Az MT32-hez hozzátartozik, hogy később kijött a CM32 modul (vagy ISA kártyás nevén LAPC-I), ami már 1MB ROM-ot tartalmazott és az alaphangmintát kibővítették különböző hangeffektekkel van egy pár játék, amit direkt erre írtak, emiatt az eredeti MT32-en nem is szól megfelelően (pl. Lure of the Temptress, Epic, Gods, stb.).
Egyébként nagyon szeretem az MT32-re írt zenéket, nekem ezek adják az igazi '80-as évek hangulatot a játékoknál is (a 88-91 közötti Sierra játékoknak van a legjobb zenéjük ebből a szempontból).
-
Lord Myn
senior tag
válasz
frescho #92474 üzenetére
Az Indy-t én még játszottam 8Mhz-es Turbo XT-n Hercules monitoron SIMCGA emulációval, hát igen, nem volt gyors, főleg képernyő scrollozáskor...
Valahogy akkoriban lassabb volt a világ, így a gépek fejlődése is (még ha valószínűleg ebben szandékosság is volt) az igazi fogyasztótársadalmi üzletpolitika inkább a '90-es évekre volt jellemző a PC iparban.
-
Czo
addikt
válasz
Pista0001 #92510 üzenetére
Az AGP-n a notch 3.3V es 1.5V kozotti "dontent" teszi lehetove. A 3.0 hozta opcionalisan a 0.8V-t, de nincs hozza notch. Ha 3.0-as a host is es a kartya is, akkor 0.8V-n fog menni, ha valamelyik nem az, akkor 1.5V-n illetve ugye notchtol fugg, hogy mi a helyzet a 3.3V-vel.
Szerintem nem keszult olyan kartya, ami 3.0, de csak 0.8V-t tud.
-
Pikari
veterán
én nyakon szoktam önteni alkoholos tisztítóval, és fogkefével megreszelgetni kicsit, ha rendetlenkedik, az esetek többségében ez meg szokta oldani a problémát.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Ry0K3N #92489 üzenetére
Persze, meg a processzor a legkevésbé valószínű gyanúsított, de tizenéves darabok, és azok is elromolhatnak azért (főleg, hogy roppant bonyolult felépítésű már egy C2D is ... )
Amúgy én is gondolkodok valami E8600 körüli CPU beszerzésén, mert volt egy de azt eladtam egy havernak nemrég, aki mai napig C2D-t használ napira (előtte 2140-es CPU-t használt, ahhoz képest az E8600 komoly előrelépés volt neki --> RAMot meg felvertük 2GB-ról 6-ra, látható előrelépés volt rendesen) -
Czo
addikt
válasz
FoxiestFox #92503 üzenetére
Jol emlekeztem akkor
En ugy hasznalom a P3-at, hogy az msdos.sys -ben ki van kapcsolva a Windows inditasa es a config.sys -ben van definialva Windowst indito menupont illetve 1-1 DOS-ban marados menupont, XMS+EMS-re es csak XMS-re. Mivel a GUS szoftvereinek is mindenfele problemaja van ha sok a ram, ezert en trukkozok itt regi himem.sys-vel de trukkozok a freedosbol szedett driverekkel is. Felpakoltam minden vackot ebbe a cl.tar.gz -be, ha ihletet meritenel.
-
-
-
Czo
addikt
válasz
FoxiestFox #92500 üzenetére
Annak EMS kell, nem?
Új hozzászólás Aktív témák
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X260 - i5-6G I 8GB I 256GB SSD I 12,5" HD I HDMI I CAM I W10 I Gari!
- AKCIÓ! Apple iPad Pro 13 2024 M4 512GB Cellular tablet garanciával hibátlan működéssel
- billentyűzetek - kiárusítás - Logitech, Corsair, ASUS
- HP 200W (19.5V 10.3A) kis kék, kerek, 4.5x3.0mm töltők + tápkábel, 928429-002
- Keresünk dokkolókat
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest