- Atomenergiával dübörögnek tovább az Amazon adatközpontok, SMR-ek is jöhetnek
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Az NVIDIA ipari AI-felhőt épít a németeknek, együtt az OpenAI és a Google
- Két új Ryzen közül választhatnak a kézikonzolok
- Elérhetők a Micron HBM4 memóriájának mintái
- Bluetooth hangszórók
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- 3DMark (2013) eredmények
- Everest / AIDA64 topik
- Házimozi és Hifi kábelezés!
- Hobby elektronika
- Miért nem működik a 4K 60 Hz minden HDMI kábellel?
- OLED TV topic
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
-
PROHARDVER!
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Bile Demon
őstag
válasz
Frawly #74581 üzenetére
Fizikailag más a csatlakozó, nem is volt cél a kompatibilitás, de attól még a működése a PCI buszon alapul.
Lényegében egy második extra PCI busz a VGA kártyának dedikálva, ami nem osztozik a meglévő PCI buszon csücsülő LAN kártya , HDD vezérlő stb. adatforgalmával.
Ugyanúgy 32 bites párhuzamos busz az AGP is, mint a PCI, de vannak új funkciók is (pl. GART) és 66MHz-es órajel van már az AGP 1.0 1x szabványnál is. -
válasz
Frawly #74303 üzenetére
Az a rendes OS, meg bővíthetőség nem nagy szám. Több olyan gép volt már akkor a piacon ami ezeket simán tudta. Az IBM PC, majd az XT se volt igazán előremutató. Amiben jó volt az a nyitottság és az, hogy folyamatosan jöttek hozzá az upgradek. Az Amiga sokkal előremutatóbb volt, csak éppen folyamatos késésben voltak az updatek hardver és szoftver téren is. Aztán a gyorsabb fejlesztésű PC szépen beérte hardeveresen és a klón gyártóknak hála árban is.
A PC eleinte nem a Mac-kel versenyzett, hanem a sima Apple //-vel és még azt sem múlta felül műszakilag. Az, hogy miért gondolják sokan nagyon drágának az almákat az tradicionális okok miatt van. Ennek gyökere egyrészt Jobs elitizmusa, majd a Sculley féle utolsó fillér kifacsarása a vevőkből. közben sokszor komplett jogtiszta rendszert nézve nem volt drágább. Sőt ma már nincs extra költsége egy hasonló PC gyártóhoz képest.
jokeph: Elkészült, majd elég gyorsan elhagyták a TVC támogatását. Hazai gyártásban lehetett volna ASIC-et gyártani, ehelyett alkatrésztemetőt építettek ami drága volt és limitálta a lehetőségeket. Olyan tipikus magyar narancs... Ettől függetlenül én is szeretem, de a rózsaszín szemüveget most elkavartam
-
Bile Demon
őstag
válasz
Frawly #74302 üzenetére
Köszönöm, hogy utánanéztél!
A linkelt jumperelés a rev 1.1-hez van, a lap pedig 2.0, de csak 2 jumperben láttam eltérést (azok amik a 3/5Vot állítják máshogy vannak). A többi egyezik.
Elvileg jól van a CPU típus választás:
JP5: 1-2
JP6: 2-3Megnéztem és a JP5 mellett jobbra van az 1-es jelzés (a fényképen a JP5 jumper kitakarja).
Ez alapján jumpereltem: [link]
Éjjel még utána olvastam, de azt találtam, hogy az intel DX4 nem tud 2.5x szorzót.
(Régen nekem Amd volt és az tudta a 3x 33 vagy 2.5x 40 vagy 2x 50-et is.)Intelnél a 40MHz FSB egyszerűen nem létezett, miért csináltak volna hozzá szorzót?
intel Enhanced DX4 adatlapot, lábkiosztást is átnéztem és abban sincs említés 2.5x szorzóról.
illetve wikipédián írtak róla, hogy eleinte tervben volt a 2.5x szorzó, de a tervek véglegesítésekor ezt elvetették. Talán emiatt van tele az alaplapok leírása a 2.5x szorzóval. -
válasz
Frawly #74270 üzenetére
Miért rakod OFF-ba? Végre retró témáról van szó, nem youngtimereket tuningolgat a jónép.
88-ban bármilyen gép menő volt. Az XT amit leírtál több havi fizuba került. Tudom, mert Apámnak mérnökként volt egy a nevére htkzva és csak akkor használhattam, ha ott volt. Ugyanakkor az XT árának töredékéért vett egy A500-at én meg "örököltem" a C64-et a ZX81 helyett. A személyes érintettségen túlnézve az Amiga megjelenésekor nem volt lefutott a meccs. Az Apple-nél és az IBM-nél is be voltak rezelve amikor kijött az Amiga. Amikor az IBM karakteres képernyőt tudott csak, akkor az Amigán már videót lehetett montírozni, majd film jeleneteket rendereltek. Rendszer szinten az Amiga évekkel előzte meg a két konkurenst.
Az Apple elég gyorsan lépett, a Mac II ha nem is egyenértékű, de jó válasznak bizonyult. Érdekes, hogy annak a fejlesztése Jobs tiltása ellenére indult el. Amikor drágának mondod a Mac-et, akkor nem rendszer szinten nézed az árát. PC-ből egy hasonló tudású gép összerakása csak később valósulhatott meg és az sem került lényegesen kevesebbe mire minden szükséges programot összevásárolt az ember.
Visszatérve az Amigához. Sokáig PC-vel egyszerűen nem lehetett megcsinálni azt amit Amigával igen, vagy ha igen, akkor az ára többszöröse volt a Commodore gépének. Hogy mégis mind bukott el a dolog? A managementen. Egyszerűen nem tudott a C= vezetősége mit kezdeni a géppel. Nem megfelelően hirdették, ha egyáltalán hirdették. A fejlesztőket nem támogatták megfelelően ami igaz a belső hardversekre/szoftveresekre, de a külső fejlesztőkre is. Ennek eredménye az lett, hogy 87-ben az A1000 tudásával, persze sokkal integráltabban megjelent az A2000 és A500. Az előbbi egy jól bővíthető munkaállomás volt, csak éppen a bővítőkártyák nagyon lassan jöttek. (Pl. a megjelenés előtt már volt tesztre 68020-as kártya, de valamiért arra is várni kellett...) Az A500-zal meg a 2 évvel korábbi csúcs gépet átalakították játékplatformmá. Hogy miért? Mert ez volt a cég fő profilja akkorra már (VIC20, C64 vonal) A "kompetens" vezetésről tanúskodik a TED széria, a Unix fejlesztés és a C128 is. Ha már előkerült a C64, akkor jó tudni, hogy az Amiga megvásárlását, a TED szériát annak köszönhetjük, hogy már 85-re úgy gondolták, hogy leáldozott a csillaga. Aztán még évekig tartotta el milliós eladásokkal a Commodre-t, megmentve azt a csődtől. Az Amiga bevételei messze voltak attól, hogy át tudják venni a helyét.
PeachMan: A PC-t sem nagygépnek építették. A neve uralkodik: Personal Computer. A felépítése is közelebb volt egy 8 bites Z80-as géphez: S100 busz, CP/M... Nagyjából semmi újat nem hoztak, egy meglepő volt csak benne: az IBM nem védette le a felépítést. Az Apple II és a PC is közel azonos csoportot célzott meg, a C64 viszont játékgépnek készült. A C64, Atari XL ellen inkább a PC Jr-t érdemes elővenni (tegnap volt a kezemben)
arn kicsit kiegészíteném: Nagyjából az A500/A2000 után elindultak lefelé a lejtőn. Szétforgácsolt, elhúzódó fejlesztések. A management nem akart pénzt költeni a mérnökökre és nem is volt felső elképzelés, hogy mit is akarnak. Közben a PC szépen ledolgozta a hátrányát. 386DX33, VGA kártya és SB PRO már hozta az A500 tudását és innen a PC igazán belehúzott.
-
törölt tag
válasz
Frawly #74270 üzenetére
Bírom (ja, mégsem) az olyan embereket akik "megszakértik" mások helyzetét, megoldását és kritizáljak anélkül, hogy bármi lövésük lenne róla. Még akkor is folytatják, mikor jelzik nekik, hogy nem úgy volt.
Persze biztosan én lehettem "gyengeelméjű" akkoriban, hogy eszembe sem jutott, hogy egy pc-n futó fejlesztéshez pc-t vegyek. Igazából nem is arról volt szó, hogy a már meglévő gépemet próbáltam valamelyest használni a feladatra, mert új gép vásárlására nem volt pénzem. Neeeem, persze hogy nem. Hiszen te jobban tudod."Egyszerűen dimenzióugrás volt még az Amiga megjelenése előtt, a korai PC-k is, az előttük lévő megoldásokhoz mérten, hiszen nem voltál serial konzolra szorítva, meg nem tévére kötve, homályos képpel kellett nézni a 40 oszlopos karakteres üzemmódot, elmosott pixeleket, hanem magasabb volt a felbontás, rendes 80 oszlopos karakteres mód volt elérhető, rendes digitális kimenetben is, rendes nemzetközi karakterekkel, különböző kódolásokat támogatva, nem volt az ember BASIC interpreterre szorítva, hanem rendes OS, fájlrendszer, mappakezelés, 64-128 KB helyett 640 KB memória (korai PC-kről beszélünk itt még, nem a 386+, XMS-EMS megoldásokról, amik később jöttek), HDD, jobb minőségű mechanikus billentyűzet, komolyabb alkalmazások, komolyabb text editorok, komolyabb nyelvekhez compilerök, CAD, stb.."
A leírásodat olvasva nem tudom eldönteni, hogy mondjuk C64-ről beszélsz vagy Amigáról.
A C64-et akarod a PC-hez hasonlítani? Ennek mi értelme van?"Egyszerűen aki nem volt elfogult, és nem a felszínen a grafikát, hangchip hangzását nézte, hanem azt, hogy milyen komoly alkalmazások vannak rá, mennyire szabványos-rugalmas megoldás, iparilag sztenderd perifériákkal, az azonnal látta már a 80-as évek elején is, hogy ez lesz a jövő, multimédia nélkül is látszott."
Ez így nettó marhaság. Egyrészt a 80-as évek vége felé volt a legnagyobb káosz, mivel senki nem tudta mi lesz a szabvány. Jöttek az egyedi fejlesztések szabvány nélkül aztán valamelyikre ráböktek és az lett az. Másrészt az IBM kompatibilis pc-k nagyon erős tervezési problémákkal küzdöttek, amelyeket csak sok év alatt sikerült kompatibilitási okból levetkőznie. (pl. vicces hogy egy 16/32bites busszal rendelkező alaplap induláskor szaros 8bites bios-ból vakarja ki a romot)
Az egyetlen ok amiért a pc elterjedhetett és ami a "jövőt" jelentette az a nyílt architektúra volt.
A pc szar volt, de mindenki azt építhetett köré amit akart. Így fejlődött és lett egyre jobb. -
arn
félisten
válasz
Frawly #74259 üzenetére
87ben az amiga500 annyi penzert azert elegge odabasz volt. Media teren a pc a 90es evek elejen lett jobb, de sokkal tobbe kerult. Az amigasok 90es evek eleji kinlodasai viszont mar inkabb szanalmas volt, teljesen nyilvanvalo volt, hogy az akkor megjelent amigak reg elveszitettek a meccset, es vege a tortenetnek. De ettol az amiga erdekes szinfoltja a retronak.
-
törölt tag
válasz
Frawly #74259 üzenetére
Hardveres emulátor abban az időben nem csak beszerezhetetlen volt, hanem iszonyú drága is. Szoftveres emulátor pedig 286-ot emulált. Próbáltál azon Clipper vagy Delphi kódot fordítani? Esetle dBase-t futtatni? Próbáld ki és megérted miért futkostam vele a suliba, ahol akkor már 486-os gépen ez nem volt probléma.
De ezt a témát itt lezárnám, mert egyértelműen nem voltál akkor ott abban a helyzetben. Szoval akkor és ott ez volt a megoldás.
-
válasz
Frawly #73988 üzenetére
Igen azt tudom hogy az AF már Zen+, nekem nemrég volt aktuális hogy vennem kellett, ma már drágábbak, de ennek az ára még mindíg kedvező (a többihez képest), érdekesség hogy a sima 14nanos verziót meg nem árazták le.
Komoly ár-érték arányt képvisel, egy középkategóriás VGA- t biztosan kihajt, de ugye nálam még retro video van mellette.
Majd csak alakul a Qproci, előbb-utóbb biztos használhatóra fejlesztik. Vannak már aggodalmak is, mivel olyan gyors lesz, hogy a legerősebb titkosításokat is gyorsan megfejti, kicsit gáz lesz, ha valóban képes rá. -
arn
félisten
válasz
Frawly #73976 üzenetére
Altalaban az evolucio elejen gyorsabb a fejlodes, es utana lelassul. A 2010es evek pl proci szempontjabol semmi volt a korabbiakhoz kepest, csak a ryzenek porgettek fel a vegen. Ugyanakkor regen szinte minden gyorsult, manapsag meg x magra optimalizalni is kell, nem megy magatol, hiaba van 64 mag desktopra, sok esetben alig gyorsabb, mint a 8 magos.
-
válasz
Frawly #73976 üzenetére
Brutál teljesítmények mennek már a hagyományos szilíciumalapon is. i7-10700K ?, had ne mondjam hogy otthoni felhasználásra persze több mint elegendő (nekem a sima kis 6/12 1600AF Zen teljesítménye is már szédítő), de hol van pld egy powerserver toronytól ? 2x32core proci gépenként. és 37 gépet pakolnak bele. mini repcsilépcsőn kell felmenni a felső gépekhez, az ellenőrzéskor
. A fileserverek meg, 16x15TB- os SSD- kel
...és lassan jön a quantumgép, amiből ha megvalósul majd egy 32bites, akkor kapásból lenyom, akár 100 ilyen tornyot. Bár azt egyelőre nemigen tudom felfogni hogy 1Qbit hogyan lehet egyszerre 0 és 1 is, de mindegy lényeg hogy működni fog állítólag. Itt már a relativitás, a quantumösszefonódás, határozatlansági elv, meg mittomén még mit bele nem vettek, amiket az anyagi világról eddig Einstein- el kezdve kiderítettek.
-
Czo
addikt
válasz
Frawly #73783 üzenetére
Ha a SATA nem jo, de az IDE jo, akkor miert jo az IDE? Miert nem rossz az IDE es jo csak az MFM? Vagy miert nem floppy? Egyebkent CSM-vel inditva, kb minden mukodni fog. Az ISA hianyzik, _de_ ennek megint nincs "technikai" limitacoja. Minden megvan ahhoz, hogy valaki kijojjon valodi, DMA-t es mindent tudo ISA-t tartalmazo alaplappal, de senki sem akar ilyenhez egyedi chipsetet gyartani. Ha lenne ra tenyleges piaci igeny, tuti lenne ra eszkoz is. A PCI-E pedig sohasem volt 64 bites, a korabbi buszokkal ellentetben ez nem parhuzamos busz, hanem pont-pont soros kapcsolat. Igaz, abbol lehet akar tobb is, maximum 32 db. 1 nodehoz, de jelenleg nincs 16-nal tobb.
-
válasz
Frawly #73783 üzenetére
Menjünk még tovább. A mai fejlesztések töredék százaléka történik gép közeli nyelven. Már minden átvihető egy újrafordítással az egyik processzorról a másikra. Persze ez a UI meg hasonló függőségek miatt részben igaz, de megoldható. Sőt lassan a weben futtatott kódok jelentős része interpretált.
De a korai időszakban az Intel felépítési sajátosságai visszafogták a fejlődést. Elég csak a 68000 és a 8088 (8086) RAM limitjeire gondolni. Valahol a Win 95-re (hogy pontos legyek 32 bites API-kra) átállás környékén szorult teljesen háttérbe a hardveres függőség.
A mai 8086 abból a szempontból azért jó, hogy a virtualizációs ovehead-je így elég kicsi, ha valamiért DOS-t szeretnék futtatni valamilyen módon. Persze az emuláció (dosbox) már simán elmegy egy ARM-on is értelmes sebességgel, de sokkal több erőforrást pazarol el.
-
Czo
addikt
válasz
Frawly #73623 üzenetére
En probalkoztam mindennel, de igazabol semmi jo alternativa nem volt. Az LPT portos ZIP100 driveom meg mindig mukodik, es van ATAPI-s ZIP driveom is, abbol meg 250-est is vettem anno, de pl lemezt mar sohasem vettem. Gyarilag adtak 2 lemezt a ZIP 100-val anno, az egyiken voltak utilityik "irasvedetten", a masik meg ures volt. Szoval az se volt hosszu eletu. Aztan beadtam a derekam es valamikor 2003-2004 kornyeken beruhaztam egy USB2.0-as kulso driveba, amit itt linkeltem is feljebb. Macen FW-vel, PC-n USB-vel hasznaltam. FW-vel kituno drive volt belole, USB-vel egy csigalassu valami ;D Viszont meg mindig megvan es meg ma is mukodik.
-
válasz
Frawly #73594 üzenetére
Itt kicsit vicces a "Ne legyen olyan bumfordi."
Egy rack sokkal hatékonyabb és élhetőbb volt annál, mint amikor kazettákat másolgattunk, majd több doboznyi lemezzel mászkáltunk. De talán még a CD írásnál is jobb volt. Ahogy az USB is simán felülmúlta a párhuzamos portos merevlemezt/ZIP meghajtót.
-
Czo
addikt
válasz
Frawly #73594 üzenetére
Ha 3.5"-os lemezt cipeltel, akkor cipelni kellett a kulso tapot is, emellett meg lassu is volt. 2.5"-be meg bazisok eszkoznel nem volt eleg a villany (a 2010-es evekig elegge ritkak voltak azok a notebook merevlemezek, amik beertek felporgeskor 500mA/5V villannyal). Cipelgetted az Y kabeledet, aztan jottek az olyan szivasok, hogy a gephaz elejen levo csatlakozorol meg Y kabellel sem megy. A gep hatuljarol menne Y kabellel, de csak nincs eleg szabad port. A notebooknal meg 1 port a gep bal oldalan, 1 port meg a gep jobb oldalan van (szuper, kell akkor USB hosszabbito is). Az USB3-ig alkalmatlan volt az USB-s merevlemez a kenyelmes hasznalatra. Ha kapacitasrol van szo, meg ma is alkalmatlan, mert kulso tap kell a 3.5"-os lemezeknek. Legalabbis van USB 3.0-as 3.5"-os hazam, benne egy 10 TB lemezzel.
Nekem nem nagyon ment tonkre rackem se, bele lett epitve a lemez es az volt benne vegig (najo, hazudok, mert 4-5x csereltem benne lemezt, amikor nagyobb lemez koltozott bele). Ha valaki jott, ugyis hozott magaval sajat fiokot, amibe benne volt a sajat lemeze. Nem kellett ki/be pakolaszni a lemezeket. Igy raadasul az ESD vedelme is megvolt kb a lemeznek a muanyag haz miatt.
-
-
Czo
addikt
válasz
Frawly #73583 üzenetére
Furcsa, de en sokkal jobban szerettem ezt a megoldast, mint az USB-set. Igy a nativ eszkoz buszt hasznaltad, ami USB3.0-ig fenyeveket vert sebessegben az USB sebessegere ha merevlemezekrol volt szo. Ma is szuk az USB, ha SSD-rol van szo, szoval a nativ csatornanal ebbol a szempontbol nem volt jobb. A telepitett oprendszerek is teljeskoruen bootolhatoak maradtak, manapsag talan az OSX-en es a Linuxon kivul mast nem ismerek, ami belsore telepitve, gond nelkul be tud bootolni, ha ugyonazt a driveot, modositas nelkul USB-rol akarod bootolni (OSX-nel ez megy alapbol, Linuxnal pedig tobb mindentol fugg, de technikai limitje nincs). Ezenfelul USB-n at sokaig nem volt olvashato a S.M.A.R.T. adattablazat, enelkul pedg ugye nem mukodott se az allapot felmeres, se az operacios rendszer nem tudta megtudakolni az eszkoztol, hogy mekkora rpm, mekkora flash sott, ma is probleat tud okozni, hogy USB-n at elrejtodik a 4k sector meret. Az USB raadasul sokkal CPU zabalobb volt egeszen az USB3-ig (ott jelent meg az event modell az elotte eveken at letezo polling modell utan). Szoval, nekem abban az idoben PC-ben benne volt a rack, maga a teljes sebesseg es hordozhatosag, mig macen kesobb az USB, korabban pedig Firewire driveokkal kellett kuzdeni, mert mas nem volt.
szerk: Azt a dd.exe-t megtalaltam, de az nem megy Windows 98-val, csak NT-vel. 98 eseten csak floppyval megy. Ezert kerdeztem direkt 98-as megoldast.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Frawly #73582 üzenetére
Persze, ennek én is örülök, hogy meghajtja legalébb rendesen a VGA-t.
Eredetileg 10100-astakartam venni, de olyan szépen elkezdett csökkenni a 10400F ára, hogy végül belefért a keretbe
Kár h nem férek most hirtelen a régi gép WT-s tesztjeihez, ott van CPU intenzív teszt, megnézénm a különbséget a két gép között. (CPU intenzív játékot tudsz mondani? ha megvan, megnézem vele)
De amúgy nemis annyira játékokban mint inkább rendszer szinten (alt+tab, betöltési idők, ablak váltások, ki és be tömörítés stb) vettem észre hatalmas gyorsulást.
Ami fura, hogy a Mafia 2 (nem a reworkölt, hanem az első) pl rosszabbul fut, 57FPS-t hozott ki a benchmark 59 helyett, mondjuk sajna valamiért rajta van a Vsync 60-on és sehogy nem tudom levarázsolni rólaPersze, hogy nem rosszak a Haswellek, még az I3 4330-al is el lehetett lenni, mondjuk annak za a szerencséje, hogy igaz h csak I3, de jó nagy órajele volt hozzá. 1080Pés 60FPS nekem is megfelel, sőt... 1680×1050ben játszok mindössze.
-
válasz
Frawly #73333 üzenetére
Továbbgondolva az ilyen HardOC futásokat - én mindíg annyit tuningolok csak ami 24/7- ben is megy, valamint komplett konfiggal. 1 szál videokártyával mindíg jobban meg lehet hajtani a rendszert, nálam követelmény hogy a csatlakoztatott hardverelemek is működjenek biztonságosan, hangkártya, hálókártya, már amelyik lapra nincsenek még eleve integrálva. 1 videoval durván meghajtva nemigen ad infot a napi használhatóságról, reálisabb és az átlag felhasználónak többet jelent sztem, a normál, mérsékelt tuning. Pld aki retro gamekkal szeretne játszani, nem fog folyamatosan nitrogént öntögetni egy 5GHz- en hajtott P4- re.
(#73337) MasterDeeJay : csak túlárazott különlegesség, bár nem ismerem a kártyát. Sztem ha ilyen Q1-Q2 szint futtatása a cél, akkor jobban jársz pld egy Ti4200- al. Még viszonylag gyakran felbukkan, olcsóbb, és 2002-3- ig biztosan futtat mindent, megfelelő sebességgel, sőt erős procival későbbit is talán. Amelyik megmaradt még hibátlannak, az pedig nem is hajlamos már megpusztulni, saját tapasztalatom alapján.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Frawly #73325 üzenetére
"Egyébként meg ez az L1, L2 cache is elég érdekes téma, ez az, ahol a modern procik sem fejlődtek sokat, megálltak magonként 64-96 KB / 512 KB-nél, és az L3 cache is csak az utóbbi időszakban, a Ryzenek nyomására kezdett el normálisan nőni. Ez egy lehetséges fejlesztési pont lehetne az állandó csíkszélesség-csökkentés, és magszám-növelés mellett."
Épp a minap gondolkodtam el ezen. L2 már nagyon régóta nem vagy alig növekszik, az L1 meg még régebben, nagy divat lett csak az L3-at bővíteni. -
válasz
Frawly #73325 üzenetére
Igen, így értem a gondolatsort. A 9800Pro nem alapórajelen megy, a 420- at is megfutja de a kímélés miatt 398/351- en hajtom, tehát tuningolva van így is. A 19574- es result pontos paraméterei tehát :
Proci - Prescott @4009 MHz
9800Pro - @398/351 MHz - jobboldalt a képmentésen látszik is, mivel Win98 alatt nem fut a GPUz, ezért a RivaTunerrel írattam ki.
Valamint minden mérés esetén ezt a @398/351- et alkalmazom, a K6 sor, és a többi SS7 proci mellett is erre állítottam.Valóban nehéz megtudni a végét, inkább csak epenis szerű a 3DM2001 eredmény, de világviszonylatban is sportot űznek vele a mái napig. A gyors proci, pld a Core i7, a kisebb videokat is megpörgeti benne mint állat, odacsap a procilimitnek
Az L1,2,3 cache- k növelése nem egyszerű technikailag, állítólag nehéz szinkronba hozni a maggal, de nem megoldhatatlan, ahogy írod, az utóbbi időben kénytelenek voltak fejleszteni. Ezt is meg a több magot, ezekkel lehet még növelni a hatékonyságot. A csíkszélesség már nem nagyon tud lejjebb menni, lassan 1 atom méret lesz
-
válasz
Frawly #73319 üzenetére
Nem rossz, 128Kb kessel is megközelítette a 256Kb kesses K6-III- at.
A CPUz azért írkál a Specifikationnál K6-III- at, mert mindegyik procinak ugyanaz a magja, csak az L2 különbözik, a Name cellát kell nézni, ott írja az aktuális típust.
A K6-III+ órajelben, FSB- ben és L2 kessben is a legnagyobb - az utolsó mondatodat emiatt nem értettem
Többet is megy a R9800Pro, 4GHz- es Prescott mellett meghajtva pld 19574. De az is lehet hogy A64 vagy Core2 mellett mégjobban kilépne. -
FF23
senior tag
válasz
Frawly #73280 üzenetére
Vazz
Nem csak számtech létezik.
Kis műhely, ahol van amihez használ izopropanolt tisztításra. A nagybani terítésnél ez a 20l-es kiszerelés annyi, mint az újságokban a sampon minta (nem vicc).
Senki nem vesz 20l-t otthonra, hogy fültisztítóval itassa fel, én is csak ~2dl-t kértem, mert bőven elég, de 5-öt kaptam. Eláll.
Nem mondtam, hogy mindenhol közel 7k/l, de itt szemben a boltban Karácsony előtt annyi volt.
A vírust is csak azért hoztam fel, mert a fertőtlenítők miatti nagyobb kereslet valószínűleg felvitte az árát. -
FF23
senior tag
válasz
Frawly #73277 üzenetére
Jól felment az ára az izopropanolnak, ahol olcsó ott sok helyen nincs is, itt egy szerszámboltban meg kitalálták, hogy közel 7k egy liter.
Mesélem a sógornak, hogy mi van, erre kiderült, hogy még valamikor a vírus előtt vett egy nagyban terítőtől egy 20l-est a műhelyébe apróért. Kértem fél litert és kiadagoltam üres zippo töltőkbe, ami elég jól zár és jól lehet adagolni. Egy ideig elég lesz.Pasztából meg sima fehér, valami ámerikai jóféle. Nem vezető, jól tisztítható 1-2 év múlva is és a teljesítménye is megfelelő. Van vagy 10 fecskendőnyi 2 és 4gr-os.
-
válasz
Frawly #73226 üzenetére
Beszéltem az eladóval, aki az Acorp lapot árulta, megrendeltem. Szerintem az 1.8-as verzió tudni fogja a 133-as FSB-t, magán a lapon is van erre jelzés, ha -esetleg- csak tuning miatt is. De szerintem az a helyzet, hogy ez már Apollo Pro 133-as chipset, bármit is mond a Zinternet. Ő az, hétfőn vagy kedden lesz feladva:
Ha az 1 GHz-es Cumine-T menni fog benne rendesen, mérek majd fps-t Deus Ex-ben a kényes helyeken. Anno engem zavart, mikor a 900-as Athlonnal beesett az fps. Benne lehetett ebben tán a GF2 MX400 is, de nem tudom. Nekem a retrózás nem az, mint sokaknak, én a régi élmény javított változatát szeretném. Régi géppel, régi játékkal átélni egy számomra régen is vágyott, de teljesen el nem ért játékélményt. Amihez nekem nem elég a 30 fps. Kíváncsi leszek, hogy ha a VGA nem limitál, hány fps-t tud produkálni egy ezres Cumine P3. Van egy 6600 GT-m, ami elvileg szereti még a 2x-es AGP-t is. -
KROK640
nagyúr
válasz
Frawly #73226 üzenetére
"Meg ugye a magyar viszonyok akkor is mások voltak, pl. a Northwood hiába 2002, itthon sok embernek csak 2003-2004-re lett ilyen procija, késő 2004-2005-re már a Prescottok mentek. 2003-ban sem nagyon volt még senkinek A64-e."
Igen, rendszeresen nézzem itt a topicban, hogy ez vagy az a proci ekkor vagy akkor jelent meg, és mindig sokkal később találkoztam vele.pl : 733-as Pentium ugye 1999, ehhez képest én 2000 márciusában találkoztam vele először, akkor is úgy, hogy micsoda high end CPU.
De hasonlóan a 3066 MHz-es Pentium 4 processzor ami HT-s volt, 2002. november 14-én jelent meg, én ehhez képest 2003 február/márciusban láttam először, pedig ezekben az időkben, itthoni viszonylatban igencsak közel ültem a "tűzhöz" ami a hardvereket illeti. De sok embernek pl tényleg 2003-2004-re lett ilyen CPUja, a Prescott meg inkább 2005 volt, ahogy az Athlon 64-esek is, sőt, az a környékemen 2006-ban ment csak igazán. Még mosolyogtam is, milyen népszerű a 3200+-os A64, mikor a 3 éves gépem még leveri (Athlon XP szét tuningolva ugye).De VGA-knál is hasonló volt a helyzet
-
válasz
Frawly #73199 üzenetére
Nekem van egy olyan szokásom, hogy kizárólag akkor használok tartósabban egy régi gépet, ha jól megy rajta a Deus Ex (2000), ami ugye az UT99 motorját használja, csak tán magasabb a karik poligonszáma. Az 1 GHz-es Cumine és -akár- az 1266/133/512-es Tua között pedig simán lehet, hogy pont annyi a teljesítménybeli difi (~30%), ami miatt előbbinél hamar megunnám a gépet, és kerülne a polcra, vagy szedném elemeire elrakáshoz. Anno 900-as Athlonnal még biztosan beesett néhányszor bőven 60 alá az fps, de még Athlon XP 1800+-szal is; utóbbinál mondjuk már lehet, nem a proci volt a gyenge láncszem, mérni kéne, hogy biztosra meg tudjam mondani. Még a régi tesztek is lehetnek becsapósak. Szóval ha az 1 GHz-es Cumine mondjuk 40 minimum fps-re képes, az 1266-os Tua pedig 52-re, akkor nekem megéri beruházni a Tuára.
arn: Wikipédia release date-t ír, nekem ennyi elég. Szerintem ez azt jelenti, hogy az első stepping már le van gyártva. Nekem a létezésük elég is, nem baj, ha mondjuk még a nagykereskedőkhöz is csak éppen hajózik. Szoktam én is nézni a steppingeket, mivel érdekelnek a dátumok, és sokszor megadják, hogy x stepping bizony mondjuk már +1 év múlva jött csak. SL6BX például ezért is zavar kicsit, pedig ugye tB1, vagyis legjobb steppinges; csak az már bőven 2002, míg egy SL5LW vagy SL5QL még 2001.
envagyok: Nekem akkoriban 900-as Athlonmom volt, aztán meg 1800-as XP-m, ettől függetlenül a köztudatba az került felénk, hogy jó a Tua nagyon, csak megfizethetetlen, illetve az, hogy a Pentium 4 szar lett, ne vegye senki.Wiki szerint az 1266S első eresztése July 2001, ha a Pentium 4-eket nézzük ugyanekkor: Pentium 4 1.8 GHz, July 2, 2001.Pariban vannak egymással, de szerintem a Tua jobb proci, mert fele annyit se fogyaszt uo. teljesítményhez. Számomra 2001 még a Tualatin tündöklése, úgy is vagyok, hogy ez még a Pentium 3 kora; 2002-t viszont már a NW Pentium 4-hez társítom, illetve az Athlon XP fejlődéséhez.
-
válasz
Frawly #73103 üzenetére
Kivárok egyelőre, meglátjuk hogy alakulnak az árak. Meg tudnám venni, nagyon feltörtem a szegény rétegbe
, van megtakarításom, de azért 200k- t nincs kedvem elfüstölni rá (csak újonnan veszek már ilyen szintű kártyát, használt szóba sem jöhet nálam). Ha átenném az 580- ast, akkor további cserék, vetésforgó szerű variálás alakulna ki, semmi kedvem hozzá. Valamint megszoktam az FX- ben a 1060- at, gyorsítja a VP9- et, az 580- as meg nem. AV1- et nemtom, de mindegy, mert a Ryzen mellé tuti olyat veszek amiben már arra is van hardveres API.
- a 340- es driverrel teljesen jól megy a 8600 Win10 alatt
- mint említettem a lapot ajándékba kaptam, de haraptam a manualra egyből, mivel :
" *64 bites Windows 7 operációs rendszer támogatásához 2. generációs AMD Ryzen™ vagy 1. generációs Ryzen™ processzort kell beépíteni."
- az 1600AF pedig lényegében első genes, de második genes csíkszélességgel, Zen+, hivatalosan már összességében 2. sorozati kiadás.
- hű, mondtam, ez kell nekem, menni fog a Win7. Amúgy éjjel fel is köszörültem (természetesen másik SSD- re, a Win10- es SSD- t le is húztam a telepítés idejére), igaz még offline, de nem volt vele semmi gond, simán felment, a laphoz mellékelt CD- n pedig a driverek Win7/10- hez, egykattintásos telepítő, aztán automatán megy is fel minden ami kell.(#73104) FF23 : egyelőre én is tesztekhez használom, véglegesre nem építem be. Ha netán kipusztul egy HDD, akkor azt fogom csinálni hogy felküldök egy telepítést SD- re, aztán a konvertert lehúzom, SD kártya zacsiba + ráírom hogy melyik géphez való. Így 1600HUF/db áron lényegében bármennyi HDD tartalom elfér egy pici dobozban is.
(#73108) snake1977 : Genius 5.1 5000- esem nekem is van, az enyém még szerencsére hibátlan, ja hát ez olyan általános, az áráért nemrossz, a front szatellitek is tűrhetően adják, fadoboz jobb a műanyagnál.
-
válasz
Frawly #73097 üzenetére
Javult, de azért sztem is messze elmarad az XFi EPro vagy HD mögött. Hangerő nem lényeg, a kishatásfokú fülessel (a jobbakra a kis hatásfok, hosszú tekercsút jellemző, melyet a keskenyebb membránszéllel korlátoznak, hogy gyors legyen) is letépné a fejem felhangosítva, az aktiv Solo- val meg szintén nagyot szól. A próbapadnál levő kis bögreszett is képes üvölteni vele. A jobb dedikált kártyák, a 300Ohmra képes kimenetükkel hangosabbak, ott a negyed hangerő is néha sok, az EPro külső egysége pld a BBrown csatornánkénti DACokkal, de mondjuk itt a hangerő inkább a hangminőség miatt van, minél mélyebbre hatol a cucc, annál nagyobb energiák kellenek.
Q1-Q2- érdekesség kedvéért futtattam, nem gond a régebbi megjelenítés, be is kapcsolhattam volna a VSync- et, de direkt kíváncsi voltam hogy az elszaladt FPS okoz-e gondot...nem okoz.
A felsorolt Q-remakekre rákeresek, jó is hogy leírtad a nevüket, az FX mellett 1060 van, abban ki tudom próbálni ezeket. Ha megtalálom a neten, majd rákeresek.
-
válasz
Frawly #73061 üzenetére
1660 vagy 1070 lesz hozzá, de most nincs "kedvem" megvenni. Azok illenek a kis Ryzenhez sztem, ekkora erővel tuti hogy kihajtja. A középretrokat nem veszem ki, meg a 1060- at sem az FX mellől. A 8600 csak amiatt hogy adjon képet, valamint az alkatrészek jórészét már le kellett próbálni, fokozatosan vásárolgattam, régi vételek is vannak köztük.
Árak :tavaly újonnan- nem is tavaly, most nézem hogy 2019 nyarán - a 1060- at még 70- ért vettem, kár hogy nem kettőt rendeltemA bányászatra nézek én is mint a vettmalac, egyáltalán hogy engedhetik meg
. A semmiért növelik az amúgyis rosszabodó üvegház-hatást, van ahol már az áramellátást is veszélyezteti. Valamelyik hülye kitalálta hogy egy bitcoint kódol xmillió bitre, aztán számolgassa a jónép, nem hiszem el, Maaargiít, nooormális ??
#73062 : nekem az IDE-SD jött be, pöpec kis cucc, kínaiak jól megépítették(#73064) snake1977 : a CnQ- t még nem is néztem, ezt a biost még tanulgatnom kell. Nekem nincs, de haver rálőtt infrával, sokat jelent a kisventi amit rátettem, valszeg anélkül sem lenne gond, de szeretek mindent rendesen hűteni. A procira viszont tuti indokolt a nagyobb hűtő, nyáron gond lehetett volna sztem.
Ventik eléggé változó élettartamúak, van amelyik retro is megy még, megkenve, olajozva.
Igen, a hangkártyák elég magas prioritást élveznek nálam, asszem az X-Fi HD jó is lesz a Ryzenhez, eszméletlen mekkorát szól az a kis dobozka. -
KROK640
nagyúr
válasz
Frawly #73061 üzenetére
" Jó lenne, ha a kormányok betiltanák globálisan ezt a coinbányászati mizériát, felesleges készlethiányokat és felesleges erőforrás/árampazarlás, nagy MLM-szerű csalás az egész, mögöttes értékteremtű munka nélküli ügyeskedés. "
Ejjj, de nagyon a szívemből beszéltél!!!!
Likeolnám, ha lehetne! -
-
jokeph
nagyúr
válasz
Frawly #72937 üzenetére
Az akkori P4-emen jól futott, drivergond sem volt - nem mondom, hogy nem volt mázlim vele, környezetemben csak én használtam 2000/2003-at.
DX7/8/9 is okés volt. Normálisan működő VGA drivert csak nVidia-hoz találtam, GeForce 2/3/4 szériához. ATI VGA-t nem tudtam életre kelteni játékhoz. GeForce 3 Ti 200 és 4 Ti 4200-al tökéletes volt.
2003 serverrel szintén. korabeli Athlon-os gépen is jól futottak, XP-s driverrel, ez egy nForce2-es Soltek barebone gép volt.
A VGA normális használhatóságához engedélyezni kellett a DX feature-kat 2000/2003 alatt, utána mentek a játékok, 2003 esetén a hangot is külön engedélyezni kellett. -
válasz
Frawly #72716 üzenetére
Először egy Athlon 'Thunderbird' 900-assal és egy GF2 MX400-zal vittem végig, talán 640x480-ban, de maximum 800x600-ban a Deus Ex első részét, és nem voltam elégedett az fps-sel. Tényleg az volt a normális akkoriban, hogy a 30 fps már baromira szuper volt, és rengetegen játszottak 20 és 30 között. Ha nagyon nem ment, 16 bitre váltva.
Egy Radeon 9600 Pro-val voltam először boldog a DE1 futási sebessége miatt. Mellette egy Athlon XP 1800+ volt. Vagyis 2003-ban egy 3 éves cím futott végre jól egy középkategóriás gépen. Mondjuk igen, ez még mindig csak 1024x768, vagyis nem árt 4-5 év várakozás se egy valóban szuper élményre.
A proci limit is néha tényleg nagyon durva volt, Deus Ex 1-ben például egy-egy helyen az XP 1800+ limitált (30 körüli fps-re!), nem a 9600 Pro. Teljesen eltévedt rendszerkövetelményeket adtak meg akkoriban, a játék dobozán lévő spec gyakorta a 640x480 15 fps-t jelentette.
Az is ritka volt akkoriban persze, hogy megjelent egy játék, és valaki azzal jött, hogy neki "magas" felbontásban repeszt.Descent 2-höz meghoztad a kedvem!
-
-
KROK640
nagyúr
válasz
Frawly #72254 üzenetére
Még nem vettem meg, de már tuti annál maradok. Igazából azt vártam, hogy picit még lejjebb menjenek az árak, a CPu ára egész szépen mendegél lefelé (3 hét alatt 4000ft) meg mintha a többi cucc is stagnálna. Imádtam én is az AMDket, de legutóbb is I3 4330-at vettem, mert akkor is az volt a jobb választás, most megint ez lesz. Hát na ... én azt veszem amelyik jobban megéri
VGA-t nem veszek, jó lesz egyelőre a GTX950 OC. Kivéve ha valaki elviszi jó áron, mert hirdetem, less rá ha gondolod, sokan érdekesnek találják a hirdetést.
-
MurdR
veterán
válasz
Frawly #72547 üzenetére
Menedzserkalkulátorom nekem is volt gyerekkoromban, bár annak sok értelme egy általános iskolás számára nem sok volt. Órarendemet pötyögtem bele, telefonszámokat (ami totál felesleges volt mert a 3210-esemben is elfértek a telefonszámok) meg tudott talán 10-15 ilyen 200 karakter körüli jegyzetet. Nekem az első érezhetően használható kéziszámítógépem egy Ericsson MC218 volt (Psion 5 MX), azt már tényleg sokmindenre tudtam használni szakközépben. Excel-word, játékok, könnyen lehetett fel-le másolni rá adatokat az RS232 port és adatkábel kombóval, illetve CF kártyával működött, ami szintén megkönnyítette a kommunikációt az asztali géppel. Maga a billentyűzet is használható volt, elég kényelmesen lehetett rajta pötyögni.
Pont a napokban vettem elő, de sajnos elszállt neki a szalagkábele, mert képernyővilágítás van, de képet sajnos nem ad.
Sorry a kaputelefonos képért, kb 7 éve csináltam róla. -
-
Czo
addikt
válasz
Frawly #72519 üzenetére
Back in the day, se kellett feltetlen floppyzni
Nekem ezert volt 93 korul LPT portos 80 MByte HDD-m ami az aramot az AT keyboard csatlakozorol vette kesobb pedig ATA ZIP drive volt a gepben, majd cipelosnek egy LPT-s ZIP drive, ezutan pedig megerkezett a CDRW-k kora, amit par evvel kesobb eltuntetett az USB sotrage.
Probalok itt a HDD-re googlezni, de nem talalok semmit. Namajd ha megtalaltam a floppykat, hatha lesz valamelyiken dosos driver sys, mert abbol ki lehet deriteni, mifele-kifele eszkoz lehetett.
-
-
válasz
Frawly #72519 üzenetére
Az SSD-vel egyetértek, arra nagy szükségünk volt, egy más dimenzió.
Az LCD is, csak a másik iránybaDe igen, érthető amit írsz, csak mások a prioritásaink.
Kíváncsi lennék amúgy, hogy a mai technológiával vajon milyen CRT-t lehetne építeni. Gyanítom, egy csomó zavaró dolgot ki lehetne kalapálni már a technológiából főleg a vezérlés szempontjából. -
törölt tag
válasz
Frawly #72493 üzenetére
Hát, az igazat megvallva pont az érzés lett volna érdekes, hogy 2021-ben kibonthatok egy régi új alkatrészt.
A PC vonal számomra inkább érdekes, mint gyűjtői szemmel nézve értékes része a számitástechnika történelemnek. Természetesen a fontossága vitathatatlan. (Nem sértésnek vagy bármiféle kritikának szánom, kérlek ne is vegyétek annak. Csak én más irányban érdeklődöm.) Emiatt nem is gyűjtöként nézem ezeket a gépeket, inkább kíváncsiságból használom néha. Bár egy szép állapotú IBM vagy Videoton XT (esetleg Proper 16) jó lenne. Inkább a pc vonaltól különböző gépekért rajongok igazán. Commodore, Atari, Amiga, Apple (motorola és ppc vonal), ilyesmi. Emiatt a bontatlan alkatrészre nem értékes, inkább izgalmas lehetőségként tekintek. -
válasz
Frawly #72433 üzenetére
"RAM süniket honnan érdemes beszerezni még?"
Ha nem emelsz feszkót a memórián (amit 1000% felesleges egy 6nanos SDRAMon, Voodoo3-on meg pláne, mert nem sávszél limitált), akkor leginkább sehonnan.
Ha mégis mindenképpen a hőmérsékleten aggódnál, sokkal jobban jársz egy meghajlított hátlapra szigszalagozott 8cm-es házventivel a mellette lévő slotban - annak idején legalábbis így szoktuk tolni :
Ahol a zöld gumó jelöli a lapát mellett valójában szorosan(!) átfűzött szigszalagot / leukoplasztot / stb. a meghajlított hátlaphoz való rögzítéshez. A megoldás hatásfokot (nem a mag fölött van a venti holttere) és zajszintet tekintve isköröket ver a kisventis hekkre.
-
envagyok
veterán
válasz
Frawly #72423 üzenetére
Linux-al a tv vevő kártyák sem mind működnek.
Akkor mondtam, hogy akkor a linux sztorit hanyagolom, mikor a sat szerver gépen egy leírást használva telepítettem egy tv kártya drivert.
Olyan jól sikerült, hogy utána többet nem bootolt a rendszer.
1 napos munka ment kárba.
De pl a libreelec-es s905 médialejátszó. (Linux alapú kodi)
Néha 4-5 nap után gondol egyet, és iszonyúan lelassul, akadozik. Újraindítás után jó. Már megtanultam, hogy nem küzdeni kell ellene, hanem elfogadni :)@nakos1212
Édekes az a V5, 4 chipes van/lesz belőle?
Azt úgy kísérleti jelleggel én is vennék. -
törölt tag
válasz
Frawly #72413 üzenetére
Tök random tabletektől P2-ig mindenre raktam már és max valami firmware csomagot kellett felrakni, ami egy apt get vagy pacman parancs volt, ha valaki ezzel szív fél napot akkor gyújtsa fel a gépét, nem tudok mit mondani, nem neki való. Qualcomm ath5k és ath9k blobmentesen megy, a többihez lehet firmware csomag, bcm driver is van a kernelben. Matrox support muszáj a szerverek miatt, hiszen nagyrészt az van a régebbi szerverlapokra integrálva, a PowerVR-t meg a mobileszközök miatt kell támogatni.
-
arn
félisten
válasz
Frawly #72408 üzenetére
Ennel rosszabb csak a win95 volt az elejen a plug and prayjel
ha a doshoz es hwhez ertettel, belotted aztan mukodott. Win95nel nem biztos. De eleg linuxot hasznalni manapsag, ugyanaz a feeling, amikor fel napot szarakodsz vminek a belovesevel. Ha mukodik akkor mar remek.
-
válasz
Frawly #72361 üzenetére
Jött egy lap, segítsetek beazonosítani
Szélső ISA-n Acorp cimke, típus nélkül.
Lapon eldugva ZE0N-1, nem eldugva SL586T.
HX chipset és így néz ki, csak nincs cache slot.
Mintha a Soltek-ek kezdődnének SL-lel de ott az SL után - jön.HX tud MMX-et?
2 FET van a lapon, talán tud olyat? -
Czo
addikt
válasz
Frawly #72302 üzenetére
Amiket lattam es hasznaltam FX (triton vagy mi) chipsetes Gigabyte es ASUS lapok, azok mar mind tudtak CD-rol bootolni az azelotti LX-es Pentium 1-es lapokbol hasznaltam ilyet is es olyat is. A kesei 486-osoknal is sokat lattam, ami tudott (amikbe az ismerosok AMD 5K86-ot, meg Cyrix 5x86-ot pakolgattak; ezeken mar jellemzoen PCI volt. Eleg nehezen hiszem el, hogy valaki ezek utan, evekkel kesobb gyartott meg olyat, aminel kihagyta a BIOS-bol ezt az opciot. Plane, ha azt nezem, hogy a regi eredeti, elso kiadasos Win95 CD lemezeimben is van olyan, ami bootolos.
-
Bile Demon
őstag
válasz
Frawly #72254 üzenetére
Én még épp 100e alatt vettem a 1080-at októberben. Mert kellett valami az SSAM 4-hez.
(Szép garicimkés, dobozos, extra OC-s, amin a TI RAM-ja van (gyárilag 11GBps, de 12.5GBps a vége) kései darab, épp csak lejárt róla a gari), 90ért volt sima 1080 is.
Tegnap este utánanéztem, mit is bányásznak a kártyák, hát abban én nem nagyon kívánok részt venni. Kár minden elektronért...
[link]Ennél még a világűr háttérzajának Fourier Transzformálása is hasznosabb.
-
válasz
Frawly #72228 üzenetére
Vannak megmagyarázhatatlan esetek is valóban, mikor minden ok, indulnia kéne egy/több bizonyos fajta ramnak, de mégsem megy. Ennek apropóján, van is viszonylag nagy készletem tartalékból, EDO, FPM, 9bit, 36bit, SD, SD BXready, stb.
SIS- ből van igazi remekmű is, pozitív értelemben, pld a 471- es chipsetes Asus VLB, nálam ez csak retroként derült ki hogy jobb mint a PCI variánsok, arn- től tudtuk meg, ezt a példányt pedig gban szerezte bravúrosan, kiváló állapotban. Azonban ez is talált ellenfélre a PCI vonalról, a FIC 486-PI03 által (szintén gban műhelyéből).
Nem is baj ha kicsit rapszódikus néha a retro hardverek működése, ha minden indulna pöccre, minden gyors és tökéletes lenne, unalmas lenne az egész.
-
válasz
Frawly #72112 üzenetére
Ez így van sztem is. Max hobbi szinten lenne értelme belemerülni a gépi kódokba, trükkökbe. Munkában nemigen értékelik már, esetleg néhány spec, drága gépnél, amit megtartottak és régi program vezérli. Manapság az irodai szoftverek ismerete szükséges a legtöbb helyen, mérnöki szinten pedig már egy VBasic ismeretével (rendszerprogramozás, hálózatok, stb) már simán jól kereshet az ember, meg persze az elmaradhatatlan Angol tudás, anélkül sehova
Bár ennek a tendenciának vannak hátrányai is, az optimalizálatlanság, kényelmes mindent a meglévő objektumokból származtatni, kódlapátolás, a programokban sok inaktív kód marad, ami csak ott van, de valójában soha nem csinál semmit. -
KROK640
nagyúr
válasz
Frawly #69991 üzenetére
Emlékszem, hogy az Ultima IX volt az egyetlen játék azokban az időkben ami még az 512MB RAMmal is tudott mit kezdeni.
De ugye akkor is, az összejön 2×256-ból, mivel azokban az időkben minden alaplapon volt minimum két slot.Bár, án csak hallgassak, akinek egy időben 768MB RAM (3×256) volt a 466-os Celeronjában, Win ME mellett.
használtam XP-t a 466-osomon, akkoriban nem tűnt annyira vészesnek, igaz hogy mindig volt abban a gépben akkor minimum 256MB RAM...
-
válasz
Frawly #69991 üzenetére
Ismétlem magam, meg ahogy nakos1212 is írja, VH6T- be ideális a 3x512MB, a VIA engedi, az i815 meg sajna csak össz 512MB- ot támogat.
(#69992) envagyok : igen, feltételeztem hogy csak korlátozott ideig ázott. Egy Awe32, mely már korrodált volt, kamrából hozták, sokáig volt ott, az rendetlenkedik nálam is
(#69993) r0b3r : GeForce4Ti4200
, de nyilván magamból indulok ki, nem korhű, de nem lesz video limit, valamint azt még be lehet szerezni, és a Copper azért megtekeri rendesen. Vagy a Voodoo3, korlátozottabb textura, cserébe DOS alatt a leggyorsabb BX- ben. P2B 1-2x- es AGP- t támogat.
#69995 : na meg a Ti4200- ak között már akad jól kinéző is...(#69996) MasterDeeJay : nálam meg az a gond hogy minden korszak érdekel, de csak az x86/64 vonal, a 8bites korban nemigen voltam benne, pld a Commodore hidegen hagy
(#69997) nakos1212 : remek példa a felhasználásra, ha már legyártották a látszólag túlméretes modulokat
-
KROK640
nagyúr
válasz
Frawly #69890 üzenetére
Igen DX9 only játék nem sok volt, inkább a 10-esek jöttek utána nagyon. Ennek ellenére nekem nem maradt ki a DX9, iagz elsősorban sebesség növekedés miatt.
Ami a Mafiát illeti én is azt várom, hogy olcsósodjon. Nagyon nagyon vártam, de elég vegyes véleményeket olvasok róla, és ehhez képest drágább is mint amire számoltam, szóval a kivárás marad, meg az eredeti verzió újbóli (kb 10-edik) végigjátszása.
Na meg a Def ed-nek a gépigényétől is félek, azért mégiscsak egy 2GB VRamos GTX950-l állok elébe. -
válasz
Frawly #69658 üzenetére
Végülis mostanában nem néztem utána hogy lehet-e kapni és mennyiért. Az ULSI- t még vettem, vagy cseréltem
, aztán jött jópár ajándékba, majd egy komplett szett is jött, lap+proci+kooproci+RAM, utóbbira szintén nem is emlékszem hogy vettem vagy kaptam, cseréltem, és kitől
. Lényeg hogy sokáig nem volt (pedig szerettem volna), aztán meg hirtelen lett több példány. Emiatt bele is pakolom mindegyik 386/486DLC mellé, csak hogy ott legyen - díszítés
.
-
válasz
Frawly #69537 üzenetére
FX8320 4mag(modul)/8szál. AMD csalt, 8 magosnak veszi a procit, holott 8 szál. A gond hogyha csak 1 magot hajt a bench, akkor az nem 1 mag valójában, hanem csak 1 szál, tehát fél modul. Ennek ellentmond hogyha kiegyensúlyozottra teszem a Win profilt (alap - 1200MHz), és ablakban indítom bench- et, akkor a CPUz szerint mind a 8 szál felugrik 4GHz- re, ahogy ezen a shooton látható :
Valójában nemtom mennyi magot hajt a 3DM11, a 3DM06 asszem már kettőt képes. Kéne erre valami forrás, info. Fentiek szerint a 11 esetén, legalábbis frekiben fullon megy minden core.
-
arn
félisten
válasz
Frawly #69443 üzenetére
Az, hogy te mit itelsz meg kotelezo tamogatasi idonek, es mit a gyarto, az ket eltero dolog. Addigra x generacioval elobbre jartak, mi a rossebnek aldoznanak ra penzt? vedd meg az ujat. Ezer, hogy talalni egy csomo ellenpeldat is, hogy a 2003as hwhez nincs win7 drv, komolyan nem ertem, hogy ezen az extra.
A telodra orulj, ha ket-harom ev tamogatast kapsz manapsag.
-
válasz
Frawly #69431 üzenetére
Igen, de a Daniel K csomaggal ok, 7/8.1 alatt, 10- en nem néztem, csak a visszajelzéseket, az alapján minden összeomlik (más hangkártyák is) egy nagy frissítés után. A honlapon levő driver pedig nem teljes, upgrade, meg bugos, főleg régebbi konfigok esetén.
(#69432) envagyok : a 3.5- ös nForce- t éjjel feltöltöm (most melóban vagyok). Az említett DVD nem valószínű hogy elérhető valahol. Automata telepítős, asszem 2009 környékéig driverfrissített, de majd utánanézek, mert feltölteni elég sokáig tartana (falusi DSL, letöltés jó, fel lassú). Magánember állította össze, de akinek van XP kulcsa, annál legális.
-
válasz
Frawly #69392 üzenetére
Igen, a 9800Pro jóval erősebb. Procierőt sztem is szeretik a 3DMarkok, 4GHz-en azért kicsit feljebb kúszik - [link], [link].
A 9600XT jó kártya, örülök neki, nem volt még, ahogy azonban hasonlítgatom, nagyjábóli arányszámolgatok a TX valamivel erősebb, úgy néz ki hogy a több pipe nyer a freki ellenében. Játszogattam most az XT- vel is Quaket, szemre végülis hasonlóan megy mint a TX, mindegyik király középkategória a maga korában.All : 6.2- es driver, a 99- ben emelkedés, a 2001- ben csökkenés, hmm...
-
törölt tag
válasz
Frawly #69235 üzenetére
Hát ebből inkább a video a kérdéses, mert akármilyen meglepő, a WoW opengl-ben, proton/wine segítségével kifejezetten jól fut. De itt már előjött egy fordító réteg (nem emulációs), mpv, meg csupa olyan szívás amit egy olyan ember aki nincs annyira benne a számtechben elkerülne, meg az is aki igen.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Filmvilág
- Bluetooth hangszórók
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Autós topik
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Óra topik
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- PlayStation 5
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- További aktív témák...
- Samsung Galaxy Xcover 5 64GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
- Akció! Újra Gamer EGEREK! Glorious , Endgamer XM1R , Nibio
- BESZÁMÍTÁS! Apple iMac Pro (2017) 5K - Xeon W-2140B 64GB DDR4 RAM 1TB SSD Radeon PRO Vega 56 8GB
- Telefon felvásárlás! Samsung Galaxy A15, Samsung Galaxy A25, Samsung Galaxy A35, Samsung Galaxy A55
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest