- 2,5 gigabites hálózati switch jött a QNAP gondozásában
- 360 Hz-et ígérő QD-OLED monitorral rukkolt elő a ViewSonic
- Nem a vámokra fogná, de felemelné az iPhone-ok árait az Apple
- Egymásra licitálnak a kiadók, hogy kihasználják a GTA VI késését
- A GEEEK új házainak nem lesz gondja a szellőzéssel, és az áruk sem vészes
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Milyen TV-t vegyek?
- Milyen nyomtatót vegyek?
- Intel Arc Battlemage B570/B580
- Bluetooth hangszórók
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Gaming notebook topik
- Riasztó topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
Új hozzászólás Aktív témák
-
HSM
félisten
Azonos órajelen lenne csak ezt értelme nézni. Illetve azonos csip-revíziókkal. Illetve az sem mindegy, hogy mennyi az eközben elvégzett munka. A kisebb L2-es modell azért is lehet elméletben hűvösebb, látszólag "takarékosabb", mert többet kell várnia adatra a memóriából, hiszen kevesebb esetben tud segíteni az L2.
-
Petykemano
veterán
"Szerintem nyilván az is elkaszálta a Zen 3+ fejlesztési lehetőségét hogy hatalmas a készlet hiány. Most mindegy mit dobnak piacra úgy se lehet semmit kapni elérhető áron.
Vagy a Zen 4 fejlődése olyan hatalmas hogy már nem érte meg a Warholba fektetni."
Az N6 10-15%-os méretcsökkenést eredményezhet és az N6 gyártása valamivel gyorsabb, tehát jelentékenynek mondható volument lehetne realizálni a használatával. Tehát ha a hiány ennyire fontos szempont, akkor akár csak a gyorsabb termelés végett érdemes lett volna N6-ra átrakni, mint ahogy azt a zen+ esetén tették.
Nyilván persze ezt azért nem tették meg, mert a Milan és a Milan-X is N7-en gyártott lapkát használ és a 3D stacking is N7@N7 működik. Tudtommal nem készült 12nm-es lapka a Naples-hez, viszont esélyes, hogy ott a lapkák nagy része még a desktop piacon végezte, így érdemes volt meglépni.Őszintén szólva én kétlem, hogy az AMD rendelkezne elegendő N5 kapacitással ahhoz, hogy minden piaci szegmenst zen4-gyel szolgáljon ki. Ezért esélyesnek tartom, hogy a Zen4 rajtjával együtt megmarad az N7/N6-on gyártott zen3 széria is budget vonalon.
Illetve hát ez attól függ, hogy mire kíván lőni az AMD.
Itt pl egy érdekes vélemény, amely az AMD felelősségét veti fel az olcsóbb termékek hiányának vonatkozásában. Az AMD a drágább termékeken elérhetó magasabb margóra ment, ami persze adott kapacitás mellett érthető, de az, hogy nem is keresett alternatív kapacitás-forrásokat olcsóbb termékekhez az már arra utalhat, hogy elengedi az olcsóbb termékekkel szerezhető piaci részesedést a magasabb margó és a magasabb részvényárfolyamokért cserébe.De most itt nem az a kérdés, hogy ez így történt-e, lehetett-e előre látni a magasabb igényeket, vagy hogy tudtak-e valamit tenni. Hagyjuk most ezt. Ami érdekes az kérdés, hogy az AMD megtartja-e esetleg bővíti-e a N6/N7 kapacitásait olcsóbb termékvariánsok gyártására vagy elengedi ezt a lehetőséget a magasabb margóval, drágábban eladható cutting-edge termékekre való fókuszálás érdekében. (Magyarul hogy ne húzza le a statisztikát a budget termékek hada)
-
Ueda
senior tag
Szvsz ennyire nem fogyaszt sokat egy gyorsítótár.
Nem tudom ... nekem ilyen tapasztlatom van :
Engemet meglepett (helyesebben mondva zavart) a megnövekedett hőtermelés és fogyasztás, amikor Q8200 -ről Q9650 -re váltottam. Azt gondoltam, hogy a kisebb teljesítményű modellek eleve a rosszabb csipekből kerülnek ki. Ehhez képest a Q8200 jégcsap volt a Q9650 -hez képest. 4 MB vs 12 MB L2 cache. Szerintem az optimális a 8 MB L2 volt, ami a Q6600 -ban volt.
-
carl18
addikt
Igen, még várok de az Alder Lake-S i3-12100F már felröppent csere lehetőségnek.
Sajnos kell a B660 alaplap, mert a H610 nem támogatja majd a Dual Channelt.#6193
Petykemano
Szerintem nyilván az is elkaszálta a Zen 3+ fejlesztési lehetőségét hogy hatalmas a készlet hiány. Most mindegy mit dobnak piacra úgy se lehet semmit kapni elérhető áron.
Vagy a Zen 4 fejlődése olyan hatalmas hogy már nem érte meg a Warholba fektetni.
A pletykák szerint azonos órajelen 29%-os IPC emelkedést hozhat a Zen 4 a. Ez elég brutális, még a Zen 3 mellet is, és 40%-os gyorsulást könyvelhet el az órajel emelkedés mellet is.
+ még a Zen 4 is kaphat 3D V-Cachet-t ami még brutálisabb gyorsulást könyvelhet el.Abban biztos vagyok az Alder Lake-S nagyon ki fog kapni a Zen 4 megjelenéne után.
Az AMD se engedi le a védelmet, fejleszt gőzerővel és biztos sok ember álla fog le esni.Talán a Zen 4 Cinebench R20 alatt 800-880 pont között hozhat 1 magon. A 30-40% gyorsulást valahova ide vezethet.
LGA 1700/AM5
Én is a kettő között örlödök, de szerintem jobban megéri kivárnom az AM5-öt.
Intelnél azért jelentősen túlárazottak az alaplapok, + az AMD oldalán egy platform jelentősen tovább marad életben. így a jövőre nézve sokkal nagyobb lehetőség van még idővel processzort váltani. -
HSM
félisten
válasz
Petykemano #6193 üzenetére
"és frekvencia regresszió ott már túl nagy lett volna"
Szvsz ennyire nem fogyaszt sokat egy gyorsítótár. Főleg, hogy spórol is a fogyasztáson, amikor nem a ramokból kell előszedegetni az adatokat."akkor igazán kiadhatták volna 6 magos verzióként is"
Ott valószínűleg a költség lett volna túl nagy, ezt írtam is korábban, hogy inkább felsőbb modelleken tűnik nekem ez reálisnak."A Zen4 eléggé készen levőnek tűnik"
Épp ez is lehet a magyarázat. Ha jól haladtak a Zen4-el, akkor felesleges lett volna késleltetni egy köztes generációval. A Rembrandt esetén kihozták, mert ott mobilra úgyis kellett a versenyképességhez egy új lapka kicsit erősebb IGP-vel, magasabb órajellel és jobb órajel kapuzással."De hogy a malacoknak a Zen3D-ből is csak egy sku jut annak szerintem a Milan/Milan-X-re való kereslet lehet inkább az oka"
Vagy ez, vagy a költségek.Az Alder verziók elég erős ár/értéket hoztak, azok ellen nem tűnik jó ötletnek bevetni egy költségeket jelentősen növelő, kapacitásokat foglaló, de a teljesítményen általánosan akkorát nem dobó technológiát. Így is mindenki egy olcsóbb 5600X-et követel, nem mégdrágább 5600X3D-t.
"Ugyanakkor nem érzem azt, hogy maga a termék olyan nagy port kavart volna."
Nem kavart nagy port, hiszen leginkább olcsóbb gépekbe került, ugyanakkor ott azért lehetett pár igen jó review-t olvasni főleg az 5500U ár/érték arányáról.
Bennem személyesen Renoir tulajként az kavart egyébként nagy port, hogy míg az asztali variánsok tudták, a mobilból kimaradt az a pár fontos funkció, és ez sehol nincs világosan leírva, így bennem is csak utólag tudatosult, mikor pár dolog "furcsán" működött a már kezemben lévő laptopon az asztali 3600-asomhoz képest, és úgy nem volt túlzottan kellemes meglepetés egy 1000+ eurós gépnél. -
Devid_81
félisten
válasz
Petykemano #6194 üzenetére
7005 "Turin" azzal a laza 256maggal
Csak nezem a tablazatot kozben, ugyan 600W (magonkent 2.34W) de nah...brutalis szamitasi teljesitmeny. -
Petykemano
veterán
-
Petykemano
veterán
5800X3D
Olvastam olyan véleményt, hogy nem csak kirakat termék, azért lett 12-16 magos verzió is, mert az 5900X és és 5950X is azonos TDP-vel jön és frekvencia regresszió ott már túl nagy lett volna, vagy túl nagy vágás lett volna.
Ugyanakkor ha ez így van, akkor igazán kiadhatták volna 6 magos verzióként is. Az 5600X ha jól emlékszem csak 65W TDP-s, tehát ott bőven lett volna tér a fogyasztás kárára megtartani a frekvenciát.Nem zárom ki ennek a magyarázatnak a lehetőségét, de valószínűbb, hogy csak egy kirakattermék és a 6000-es desktop széria Warholostul, mindenesetül tényleg el lett kaszálva.
De én nem hiszem, hogy itt valamilyen stratégiai kérdésről lenne szó ( [link] ), hogy mérnöki időt spóroljanak a zen4 javára. A Zen4 eléggé készen levőnek tűnik, ha már most 5Ghz-en pörög. Mármint: amikor elkaszálták a Warholt, meg N6-ot, meg zen3+-t (desktopra) ez a döntés akkor született meg. Akkor azt gondoltuk, többen mondták, hogy a döntés a 2021 computexre sikeresen összerakott Zen3D javára történt. De történhetett a Zen4 javára is.
Hogy ez mennyire igaz, ezt majd az dönti el, hogy a 2022H2 során pontosan mikor rajtol a Zen4.
Ha az történik, hogy a computexen (ami ugye nem 2022H2) bejelentik és júliusban kapható, akkor arról lehet azt feltételezni, hogy itt tényleg jól mentek a dolgok, gyorsabban ment a fejlesztés, előbb kaptak gyártókapacitást, stb és sikerült pár hónappal előre hozni a tervezetthez képest, ezért elkaszálták a köztes áthidaló terméket (a Warholt). De ha úgy jelentik be ,mint a zen3-at, hogy októberi bejelentés, november-decemberi elérhetőség, hááát arra ezért nehéz lenne azt mondani, hogy itt egy stratégiai előrehozatal történt. Azt leginkább azzal tudnám illetni, hogy kissé megcsúsztak, megborult a "flawless execution"Persze a desktop piac nem prioritás, úgyhogy nem fognak könnycseppet ejteni.
Abban egészen biztosak lehetünk, hogy 5Ghz-es zen4 mellett a mintákat már biztosan szállítják. A 2022H2 pedig nyilván attól függően jelent július-augusztus vagy november-december, hogy milyen lesz a kereslet a Genoa-ra (Biztosan jó nagy) és milyen lesz a selejtarány (mivel az N5 nem új - az Apple 2020 óta gyártat rajta - ezért elég valószínű, hogy már nagyon jó a kihozatal)Szóval a Zen4 jó ütemű fejlesztése lehet, hogy kiütötte a Warholt - és hát mivel 5Ghz-en ketyeg ez kétségbevonhatatlan. De hogy a malacoknak a Zen3D-ből is csak egy sku jut annak szerintem a Milan/Milan-X-re való kereslet lehet inkább az oka
Barcelo
A Lucienne-ről az AT-en meg biztosan más helyen is részletes ismertető jelent meg, hogy végülis ezzel fejezték be a Renoir-t. Ugyanakkor nem érzem azt, hogy maga a termék olyan nagy port kavart volna. -
Pakmara
őstag
Ide is beteszem off-ként. Ha ez a 12400 nem az a 12400 akkor sry.
Igors 12400 -
HSM
félisten
"Starcraft 2 miatt meg kell a brutális ipc és órajel. Sajnos az a játék nagyon kéri az egyszállas teljesítményt."
Arra a játékra világbajnok ár/értéket tudott a 3300X. Arra szinte 1:1-ben tudtál volna cserélni, amíg lehetett kapni. De ilyesmire a friss, kedvező árazású i3/i5 Alderek is szuperek lehetnek majd egy olcsó B660-ban.#6190 S_x96x_S : Nagyon jó!
Nekem kicsit hiányoztak az információk amúgy a Barcelo-ról, mi is az tulajdonképpen, mi fejlődött a Cezanne-hez képest. Gondolom, önmagában +100Mhz-ért nem kapott volna új kódnevet. -
S_x96x_S
addikt
rejtett összefüggések
:
@VideoCardz:
AMD somehow managed to talk about Ryzen 5000, 6000, and 7000 series on a single day. 🤔
@IanCutress:
5+6+7 = 18
1+8 = 9
Zen 9 confirmed
https://twitter.com/VideoCardz/status/1478486752054681600 -
carl18
addikt
válasz
S_x96x_S #6188 üzenetére
Igazság szerint én pár napja kíváncsi voltam a nagy bejelentésre.
Csak egy 3D Cache Cpu jött, ez kicsit csalodás volt mert több hétig mentek a hírek na majd a 3D V-Cache megváltja a világot. Nyilván jelenleg a chiphiány kellős közepén nem szabad a gyártó kapacítást pazarolni. Most minden el kell, bármilyen áron is kinálják.Igazság szerint, ha úgy is idén jön a Zen 4 akkor már érdemes kívárni azt.
Én is gondolkoztam a jövőbeli platform váltáson, a Zen 4 jelentősen gyorsabb lesz mint a Zen 3.
Én még egy első genes Ryzen 5 1600-at taposok, egy Zen 4-es cpu biztos hogy hatalmas előrelépés volna.Remélem addigra eltűnik ez a chiphiány és lesz készlet és elérhető árazás. Persze még Am4 vonalon is fenáll a lehetőség fejlesztésre, nagyon nagy a választék.
Bár lekopogom, az első genes elavult Ryzen is még mindig bőven jól szolgál és nem vagyok limites.Alapjáraton 2023 januárig terveztem vele, utána úgy voltam addigra piacon a Zen 4 is akkor már jobban megéri majd új platformra épitkezni.
Starcraft 2 miatt meg kell a brutális ipc és órajel. Sajnos az a játék nagyon kéri az egyszállas teljesítményt.
Kíváncsian várom mit hoz idén az AM5 és a vele együtt debutálo Zen 4.
+ Abban biztos vagyok az AM5 is időt álló beruházás lesz, megy vele DDR4 ram és az AM4-es hűtő is kompatibilis lesz az Am5 foglalattal. Így a torony hűtöm se kell kidobni, eladni. -
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #6187 üzenetére
> Ez eléggé intő jel arra, hogy nem lesz 6000-es széria,
> vagy a zen4 lesz 6000 és nem 7000.Szerintem itt a stratégia kérdés, hogy a ZEN4 startjára tartogassák
a gyártói és mérnöki kapacitást ( ~ puskaport) ..
vagy elaprózzák a ZEN3+ -al ;
Én például elképzelhetőnek tartom, hogy a 6000-res/ZEN3+ behozása a roadmap-be akár 2-3 hónappal is késleltetheti a ZEN4 bevezetést.
Vagyis valamit be kell áldozni.
Egyenlőre az ALL-in ZEN4 stratégiát játszák az AMD vezetői - és ezt a döntést valószínűleg már fél éve meghozták.
Az Intel a Gen5/CXL -el nagyon nyomul - amire minél hamarabb válasz kell.
Vagyis itt megint azt látjuk, hogy a stratégia zsíros szerver piac (ZEN4) miatt beáldozzák a rövid távú DIY Desktop piacot.
Persze azért remélem, hogy ez a döntés a Desktop ZEN4 platform bevezetését is felgyorsítja - vagyis nem lesz hiábavaló áldozat.RIP 6000 desktop...
-------amúgy az is elképzelhető,
hogy a ma bejelentett mobil 6800 -as APU széria -
már 7800G- néven érkezik - ősszel az AM5 lapokba.
-
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #6184 üzenetére
Hohó, eddig úgy volt, hogy 6000-as széria jön, nem? V-cache-sel szerelt zen3 + valami refresh mutatóba.
De most bejelentették az 5800X3D-tEz eléggé intő jel arra, hogy nem lesz 6000-es széria, vagy a zen4 lesz 6000 és nem 7000.
Szerintem a következő fog történni:
A 5800X3D egyelőre mutatóba érkezett közénk, vagy ahogy az AT fogalmaz, a világ leggyorsabb játékos processzor címet jött begyűjteni. De egyelőre nem lesz belőle széria.
Az ADL középkategória megjelenésének hatására talán majd nem csak az 5800X, hanem az 5600X is kap egy hivatalos árcsökkentést. De ez nem biztos. Ennek oka a nagyon kiváló yield. Nyilvánvalóan ugyanazt a jó lapkát adják 5600X-ként is.Ahogy a következő néhány hónapban már biztosan szállítják majd a kiválasztott partnereknek a Zen4 mintákat és valószínűleg nyár elején-középén megkezdődik a tömeggyártás. Ennek nagy részét Genoa-ként fogják eladni, a maradék selejttel elrajtoltatják a Raphael-t az év második felében.
Ahogy a zen4 gyártás felfut és elkezdik szállítani a hyperscaler partnereknek (Ugye általában a hivatalos rajttal együtt mindig van 1-2 hyperscaler/cloud provider, aki szintén hivatalosan bejelenti az elérhetőséget, aminek egy részét nyilvánvalóan az előtte levő hónapokban már le kellett szállítani) ezzel együtt csökken a kereslet a Milan/Milan-X procikra, felszabadulnak a lapkák.Ekkor kap majd árcsökkentést az 5000-es széria, talán megjelenik vágott verzió a V-cache-sel szerelt verzióból is, bár az kevésbé fontos. 12-16 magos verzió viszont továbbra semlesz. Ellenben a Milan/Milan-X keresletének csökkenésekor elindul a Threadripper 5000 és abban a formában már majd lehet 12-16 magos v-cache-sel szerelt verziót kapni.
-
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #6180 üzenetére
Jelnleg az 5800X a legkelendőbb proci
( db szám ; mindfactory stat ) alapján - emiatt itt várható a legnagyobb kereslet. És az Intel itt tud legjobban kárt okozni
Ez azóta van így, mióta az ADL bejelentés óta az 5800X alacsonyabb áron megy.
Ez szerintem azért van, mert azt lehet az msrp árához képest olcsóbban kapni.
Az 5600X névlegesen $299, valójában 289$ az amazonon vagy a neweggen és 289 euró a MF-nál.
Ehhez képest az 5800X $449-es msrp-vel indított és $370 vagy 360 euró -
S_x96x_S
addikt
vad spekulációk ..
- minnél kevesebb az infó az AMD-től (ZEN4) ... annál nagyobb durranás várható"When AMD don't show anything of special (in this case Zen4), it means AMD Zen4 will kick some ass. Lisa Su never hype future products when they are good. [Raja Koduri is a different story]"
https://twitter.com/BitsAndChipsEng/status/1478424155812999180ez már nekem is vad ..
-
S_x96x_S
addikt
válasz
S_x96x_S #6177 üzenetére
> Ryzen 7 5800X3D
> AT "they want to find out how a processor like this will be welcomed into the market."közben az Anandtech-es cikket frissitették - és az árazással kapcsolatos rész is bekerült.
"The critical element here I think is going to be the price. As I’m writing this piece, I can find the following prices:
Ryzen 5 5600G (6C/12T*): $240
Ryzen 5 5600X (6C/12T): $290
Core i5-12600K (6P+4E*): $300
Ryzen 7 5700G (8C/16T*): $340
Ryzen 7 5800X (8C/16T): $369
Core i7-12700KF (8P+4E): $390
Ryzen 9 5900X (12C/24T): $540
Core i9-12900KF (8P+8E): $590
Ryzen 9 5950X (16C/32T): $730
Even though AMD is promoting the Ryzen 7 5800X3D to be higher performance than the 5900X in gaming, if it goes anywhere north of $500, it might be badly received.
At $500, it would be a +$130 add-on from the regular Ryzen 7 5800X.
Are users willing to pay almost 30% more for triple the L3 cache for up to 15% more performance in gaming?
Or is this just simply a play for the world’s fastest gaming processor, regardless of cost?Don’t get me wrong here, I think the technology is great. But in order for AMD to keep the same margins, it might be more expensive than people think. I’m looking forward to getting it in hand for review – let us know what sort of tests you want to see.
"ha ugyanolyan árban lenne mint a 12 magos 5900X ..
akkor gondolkodnom kellene, hogy melyiket preferálom. -
HSM
félisten
válasz
S_x96x_S #6182 üzenetére
"vagyis az átlaghoz képest - túlérzékeny vagyok ebben a témában."
//Üdv a klubban.Én már annak idején a Ryzeneknél felemeltem a hangom, hogy a 4-magos CCX-ekre bontás, és magonként eltérő turbó órajelek nem feltétlen fognak minden szoftvernek jólesni. (Diplomatikusan fogalmaztam.
) Itt a harmadik ábrán látszik is: [link] .
Ezek után engem már különösebben nem érdekel a dolog. Az új generációs processzorok jól átdobták a labdát a fejlesztőknek, oldják meg a probléma nehezebbik felét. Nekem ez különösebben nem tetszik (az Alder kapcsán is leírtam), nem tartom szerencsés iránynak, a legtöbb szoftverfejlesztőnek/cégnek nem lesz erre költségvetése/prioritása, hogy az összes elborult felépítésű processzoron jól fusson az elkészült software-stack...Szerintem egyébként ez még jóval enyhébb, mint a big-little, itt azért azonos magokról beszélünk, csak az L3 mérete (így a hit-rate) különböző. Az se feltétlen borzalmas nagy baj, ha nem használod ki tökéletesen optimális kóddal, itt azért nincsenek olyan durva felépítési és egyéb korlátok, mint az Aldernél.
"és akkor ott vagyunk a "Thread Director" problémánál"
Szerintem alapvetően rossz ez az irány. Jó kis buzzword ma a gépi tanulás, de a jövőbe az sem lát.Szvsz más felépítés, ami felé mozdulni érdemes. Az AMD szerintem okos megoldást talált ki a skálázásra, az Alder-féle megoldás nekem inkább kényszer-szülte, erőltetett elképzelésnek tűnik. Ezt erősíti, hogy a középkategóriás asztali megoldásokból komplett ki is hagyták az e-magokat, és ME frissítgetésekkel próbálják tiltani, nehogy a user vissza tudja tudja kapcsolni a mesterségesen letiltott AVX512-t. Ez annyira vicces, hogy az már szinte fáj.
-
S_x96x_S
addikt
> hiszen az ütemező már generációk óta tudja kezelni
> a preferált magokat.Azért ez nem olyan egyszerű.
az operációs rendszer (Linux/Win) még a legegyszerűbb ..
de az csak az egyik része;pl.
- A GoLang ütemezőnek is ismerni kell ezt ..
- vagy az LLVM/Gcc - optimalizált kód generálása ..
// disclaimer: én adatfeldolgozással foglalkozom ; és mindenféle kódokat irogatok .. nálam nem mindig szimmetrikus a thread-ek terhelése. vagyis az átlaghoz képest - túlérzékeny vagyok ebben a témában.
//túl-egyszerűsítve:
Ha vegyesen lesznek a ZEN3 + ZEN3D magok,
akkor ezáltal itt is lesz egy "erős" és egy "még erősebb" mag,
és akkor hasonló szívás is elképzelhető mint az ARM/AlderLake-nél.
vagyis a Big-Little ütemezési probléma.Ami még lényeges, hogy a teszteknél Win11 -et használt
az AMD - aminek nyáron jön ki az újabb verziója.
és akkor ott vagyunk a "Thread Director" problémánál; ami elméletben egyszerű .. de a gyakorlatban még mindig reszelik és csiszolják.Persze a jövőben
a ZEN4 és ZEN4D is hasonlóan eltér - teljesítményben
de itt is az a kérdés, hogy ezeket mennyire akarják vegyesen használni
az életciklus elején. ( a problémát úgyis meg kell oldani, kérdés, hogy mikor .. és érdemes-e várni az Intelre, hogy a Windows és a Linux -ban a kódok 90%-át megirja .. ) -
HSM
félisten
válasz
S_x96x_S #6180 üzenetére
"( vagyis asszimetrikus architektura és szoftvert kell optimalizálini)"
Egyébként ezt még szvsz egész jól lekezelhetnék a szoftverek, hiszen az ütemező már generációk óta tudja kezelni a preferált magokat.Tulajdonképpen egyébként a mostani 2 CDD-s Ryzenek is ilyenek, egyik CCD általában magasabb órajelekre képes turbózni.
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #6178 üzenetére
> how a processor like this will be welcomed into the market."
udvarias megfogalmazása annak,
- hogy nincs minden még kész,
de akkora a piaci nyomás, hogy valamit ki kell hozni.
- és drágán fogják adni .. és a piac alapján majd igazitják/csökkentik az árakat.
- Az OEM-ek is ezt kapják ..ha tágabban értelmezzük
- akkor a piac fogalmában benne van az Intel is.
- és minden összefügg mindennel.Jelnleg az 5800X a legkelendőbb proci
( db szám ; mindfactory stat ) alapján - emiatt itt várható a legnagyobb kereslet. És az Intel itt tud legjobban kárt okozni ...A többi X3D procit még nem döntötték el ..
- mert sok legózási lehetőség van
- és nem mindenhol jön ki az előnye.
- mert még tesztelik.pl a 16 és 12 magos procikat ki lehet hozni
a.) 2db X3D chipletből
- de itt lehet, hogy megint csökkenteni kell a Ghz-et.
b.) 1db X3D + 1db normál chipletből.
( vagyis asszimetrikus architektura és szoftvert kell optimalizálini) -
HSM
félisten
válasz
S_x96x_S #6174 üzenetére
Valószínűleg az ár lesz itt a nagyon érdekes, mennyiért sikerült mindezt kihozni.
"Don’t get me wrong here, I think the technology is great. But in order for AMD to keep the same margins, it might be more expensive than people think."Azért gyanús, mert csak az 5800X kapta most meg. Szerintem ez inkább "halo product" lesz (akár a 12900KS), mint bármi más, egy chiplettel relatív olcsón megússzák, és egy kitűnő techdemó, mellé megszerzik vele a leggyorsabb gaming CPU címet is és némi gyártástechnológiai tapasztalatot is.
#6176 S_x96x_S : És ha már költségek, a Rembrand sem lett pici, 200mm2+. Ahogy sejthető volt, hiába 6nm, az sem lesz éppen olcsó tömegtermék alap, sőt.
Nekem tetszik, amit eddig látni belőle, bár kissé aggaszt a Pluton támogatása. Ha nem lesz kikapcsolható, akkor nekem biztosan nem lesz ilyen CPU-m. -
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #6177 üzenetére
"Because this is a new project for AMD, they want to find out how a processor like this will be welcomed into the market."
bullshit
A többi része igaz lehet.
Nem lepődnék meg, ha Ryzen PRO formában lenne majd magasabb magszámmal is. vagy Threadripper formában, amiért szintén többet lehet elkérni. -
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #6175 üzenetére
>> Ryzen 7 5800X3D
> Az az AMD (4|5)00 Series az alaplapi chipsetre vonatkozik ugye?valószínüleg.
--------------------
AMD CPUs in 2022: Zen 4 in Second Half, Ryzen 7 5800X3D with V-Cache by Spring
érdekes kérdések az AT-es cikkbem:"""
Why only Ryzen 7, not Ryzen 5/Ryzen 9? Because this is a new project for AMD, they want to find out how a processor like this will be welcomed into the market. A lot of users (myself included) expected AMD to go all-in with a big 16-core version, however anything Ryzen 9 requires two chiplets, and adding the extra V-Cache does require an extra cost in silicon and packaging. During a semiconductor shortage, I was told that this is the best way to get it into the hands of many people while also not in the super high-cost bracket. It also means one single unified 96 MB of L3 cache, without having to deal with two chiplets worth which might not be optimized immediately. Future versions of V-Cache on next-generation products may be expanded to other Ryzen members of the family.
The frequencies are lower than the regular 5800X? The cache does add a few watts to the power both in terms of idle and load. Rather than bin a stricter chiplet, the decision was made to reduce the frequency a little, but still allow overclocking. The chip, while listed at 105 W, still has the 142 W package power tracking for motherboards that support it.
Who is this chip for? The focus is on users playing video games over anything else. The extra cache is meant to help with communications with discrete graphics cards, offering additional performance above the regular R7 5800X. Productivity workloads are less likely to be affected, and for those users the regular Ryzen CPUs are expected to be better. The Ryzen 7 5800X3D is designed to be the ‘World’s Fastest Gaming Processor’ (when compared to the 5900X and 12900K).In terms of those performance metrics, AMD is quoting:
- From 1.0x to 1.4x at 1080p High vs Ryzen 9 5900X + RTX3080 (15% average)
- From 0.98x to 1.2x at 1080p High vs Core i9-12900K (DDR5) + RTX3080
"" -
S_x96x_S
addikt
AMD Announces Ryzen 6000 Mobile CPUs for Laptops: Zen3+ on 6nm with RDNA2 Graphics
Zen3+ cores
- up to 1.3x single thread performance for the Ryzen 7 6800U.
----------------- -
S_x96x_S
addikt
Ryzen 7 5800X3D - 96 MB L3 cache, 8 cores, 4.5 GHz boost
se ár .. se többi részlet .. ; úgyhogy csak Q2 -ben várható .. ( Coming spring 2022 ) -
Petykemano
veterán
Ez az elmúlt pár "nesze semmi fogd meg jól" érzetű év helyett egy egész jó CES esemény volt.
Persze az árazás és az elérhetőség még beleköphet, hogy jók-e a termékek, vagy jó áron kerülnek-e majd piacra az vitatható. De maga az esemény nem volt unalmas, önfényező, hanem tényleg termékeket, fejlesztéseket (hardvereket, szoftvereket, ökoszisztémákat és azok előnyeit) mutogattak. -
S_x96x_S
addikt
Elkezdődött ...
- AMD CES 2022 Livestream:
https://www.youtube.com/watch?v=nOR8EI834dI- Anandtech-es közvetités: ( várhatóan screenshotokokkal )
https://www.anandtech.com/show/17167/amd-keynote-and-dr-lisa-su-at-ces-2022-live-blog
"AnandTech Live Blog: The newest updates are at the top. This page will auto-update, there's no need to manually refresh your browser." -
HSM
félisten
válasz
Petykemano #6170 üzenetére
Pedig mintha lett volna olyan AMD szabadalom, hogy bizonyos magok plusz utasításokat tudnak.
Ez lenne a logikus, azért teljesen felesleges külön magokat dedikálni, hogy csak egy korlátozott perf/watt tartományban dolgozhassanak, ezt ma is bármi meg tudja oldani FW/SW oldalról. Abban van jelentős takarékossági lehetőség, ha különbözőképpen optimalizált magjaink vannak, pl. lásd ARM oldalon az A5 és A7 magok különbségét.
-
Petykemano
veterán
Nem mondom, hogy rossz.
A "takarékos" és "erős" jelen ismereteink szerint annyit jelent csak, hogy milyen frekvencia/fogyasztás engedélyezett számára. Persze elképzelhető, hogy azok a processzormagok sűrűbb libraryt használnak, hogy valamivel kisebb helyet foglaljanak. De az valószínűtlen, hogy más architekturális különbség lenne. -
HSM
félisten
válasz
Busterftw #6168 üzenetére
Hogy érted?
Én úgy tapasztalom, a középkategória az 1080P 60FPS-t célozza ma is maxon legalább. Sőt, az új konzolokkal már inkább a 60FPS és felette a cél. Más kérdés, hogy a VGA-k viszont drágultak, és így sokan ragadtak sokéves régi középkategóriás kártyákon, ami a legőújabb címekben inkább csak 30 FPS környékére jók, pl. [link] . -
HSM
félisten
válasz
Devid_81 #6166 üzenetére
"Is 1080p Max possible?
My goal for integrated graphics is for it to be suitable one day for 60 FPS gaming at 1080p maximum settings. At these settings, we're asking a lot of the graphics solution to do lots of compute, sometimes with memory bandwidth that just isn't there. A normal suite does a few of these 1080p Max tests, and the results are almost always dismal:
The short answer is no. You're lucky to break 10 or 20 FPS in most cases." [link]Sajnos, ezt 2-vel megszorozva sem lesz óriási teljesítmény. Persze, régebbi vagy nem túl GPU-intenzív játékokra, vagy közepes részletességű, nem túl magas képkockasebességű FHD játékra jó lehet.
Ez a teszt is érdekes: [link] .Én egyébként éppen tegnap próbáltam ki a StarCraft2-t a Ryzen 4650U IGP-n, ~20W TDP-n egész szépen (jóindulattal 60 FPS körül) futott 1080P maxon. A régebbi lassú IGP-khez képest ez egy csoda, de egy akár 4-5 éves középkategóriás dedikált GPU-tól is még relatív messze van, lásd az előző teszt GTX1060-asát.
-
HSM
félisten
válasz
Petykemano #6158 üzenetére
"Ami nagyon meredek az az 1-1 priority és LTDP mag között megosztott 1MB L2$. Ez most egyfajta visszakanyarodás/visszanyúlás a Bulldozer irányba?"
Ez egy nagyon jó megoldás is lehet.Ha ez így van, bármelyik takarékos magról minimális késleltetéssel átrakható lehet egy feladat a gyors közös L2 révén az ahhoz a maghoz tartozó erős magra.
Szvsz egy jobban megvalósított, ebben a formában sokkal életképesebb Alder.
#6162 Devid_81 : Már a Renoir-ban is egész erős iGP volt.
#6164 Devid_81 : A mostani Vega IGP azért nem felsőkategóriába való. Valószínűleg az újabbaké is kevés lesz ahhoz. De egy erős, költséghatékony belépő/alsó középkategóriának igencsak jónak ígérkezik.
-
Devid_81
félisten
válasz
Petykemano #6163 üzenetére
Ez a baj, hogy a felsokategorias procikhoz jar a jobb VGA is, alig van olyan laptop most is (vagy inkabb nincs is) amiben egy legalabb 5800H van es nincs mellette valami ami dragitana
-
Petykemano
veterán
válasz
Devid_81 #6161 üzenetére
"Tehat a Zen3 3D-re sok ertelme nem lenne valtani, max AM4-eseknek valahonnan 2xxx es 3xxx procikrol, mint utolso DDR4-es CPU."
Váltani AM4 esetén is csak akkor ha egyébként a 2xxx/3xxx procid alatti alaplapba be tudod tenni. Ahhoz nagyon extrém gaming performance-nek kell lennie, hogy AM4-ről új alaplapot vegyél - miközben az év második felétől jön az AM5, DDR5, Zen4.
(Persze ha valaki mindenképp meg akarja, akkor nem latolgat.)"Ha valoban kepes lesz egy GTX 1050Ti vagy GTX 970 szintre akkor ezzel nagyon sok olcso gamer laptopot eladnak majd. "
Legyen úgy.
De szerintem azért beletesznek majd a biztonság kedvéért egy RX 560-t, hogy ne legyen olcsó. -
Devid_81
félisten
válasz
Petykemano #6159 üzenetére
Itt most a vilag osszes user szeme sztem azon az RDNA iGPU-n van
Ha valoban kepes lesz egy GTX 1050Ti vagy GTX 970 szintre akkor ezzel nagyon sok olcso gamer laptopot eladnak majd.Fogadok, hogy az a 2400MHz-es orajel valahol 2700-2800 korul fog megallni, plusz egy kis tweak itt ott es ott a plusz 10%-15%
Kerdes mekkora bottleneck a DDR5 majd.
-
Devid_81
félisten
válasz
Petykemano #6160 üzenetére
Megeloztel, epp linkelni akartam
Tehat a Zen3 3D-re sok ertelme nem lenne valtani, max AM4-eseknek valahonnan 2xxx es 3xxx procikrol, mint utolso DDR4-es CPU.
Es masodik fel evben meg AM5Szerk: jah es ott a furcsa alaku IHS+LGA
-
Petykemano
veterán
-
Petykemano
veterán
AMD announces Ryzen 6000 mobile CPUs based on 6nm Zen3+ Rembrandt silicon
Érdemes egy pillantást vetni a Cezanne refresh-re is. Nagyjából ilyesmire lehet számítani a desktopoknál is.
-
Petykemano
veterán
Wccf.... szóval sóval...
Zen4 infó [link]Elég meredek.
Önmagában az, hogy az L3$ teljesen lapkán kívülre kerül és 3D stackelve kerül rá még érthető. Külön gyártva dupla olyan sűrűséget értek el és a lapka felét már most is az L3$ viszi el, teljesen logikus ennek optimalizálása.És az is, hogy Azon a területen, ahová a 3d stackelt lapka kerül, korlátozni kell a hőtermelést, ezért az L3$ alá kerülő Low-TDP magok és az azon kívüli full fat magok elgondolása is logikus.
Hitelességet kölcsönöz az infonak a "priority" névhasználat.
Ami nagyon meredek az az 1-1 priority és LTDP mag között megosztott 1MB L2$. Ez most egyfajta visszakanyarodás/visszanyúlás a Bulldozer irányba?
Nyilván az a magyarázat, hogy az L2$ is helyigényes és ha dupla akkora szálszámra van igény, akkor feleakkora L2$ nem olyan nagy veszteség. Nem lenne érdemes privát L2$-t fenntartani.
Mindenesetre szerintem ez nem a zen4, hanem a zen4c.
-
S_x96x_S
addikt
új proci a <300$ -os sávba
"AMD Readies Athlon Gold PRO 4150GE APU: An Entry-Level Design With 4 Cores, 5 Vega Compute Units, 35W & 3.7 GHz Max Boost"
https://wccftech.com/amd-readies-athlon-gold-pro-4150ge-apu-an-entry-level-design-with-4-cores-5-vega-compute-units-35w-3-7-ghz-max-boost/ -
S_x96x_S
addikt
PSB lockolás / vendor-locked CPU
jönnek a desktop-ra is a lockolt - csak az adott környezetben használható AMD-s procik.
"Lenovo Vendor Locking Ryzen-based Systems with AMD PSB"
https://www.servethehome.com/lenovo-vendor-locking-ryzen-based-systems-with-amd-psb/ -
Petykemano
veterán
válasz
Atti777 #6152 üzenetére
"Az, hogy az Asusnál egyáltalán felmerül ennek a lehetősége, számomra azt jelenti, hogy nagyon nagy gondok vannak a DDR5 ellátással"
Szerintem egyébként "csak" az van, hogy a szokásos módon az AMD már szállítja a Genoát. Fél év múlva már csak a retail szervervásárlóknak jelentik be, de azzal.együtt legalább egy majd néhány nagy hyperacaler egymásután bejelentik az új terméket.
De addig mindent felvásárolnak. -
Petykemano
veterán
válasz
hokuszpk #6151 üzenetére
"jolenne, mert pl. a ddr5 nagyobb savszelevel az apuk tudnanak szintetlepni."
Szerintem az infinity cache hasznosabb és jelenleg talán olcsóbb megoldás is lenne.
16MB elegendő a Navi24-nek, tehát GDDR6 nélkül mondjuk 32MB-ra talán szükség lenne. 64MB 1080p-ben 70-75%-os hitrate-et biztosít. Ez lenne 40mm2, 3D stackelve (külön gyártva) talán még kevesebb. -
Petykemano
veterán
válasz
Atti777 #6147 üzenetére
Az Alder Lake példája alapján DDR5 gyakorlati haszna nem felforgatóan nagy. Ha jól emlékszem, a nagyon sok magot használó tesztek során bizonyult a magas sávszélesség hasznosnak.
Nem gondolnám, hogy ne lehetne ezt megoldani / hiányát kompenzálni egy kis többlet cache segítségével.
A 3D stacked L3$ és különösen az Infinity Cache megjelenésével a DDR5 előnye a jövőben szerintem nem is a sávszélességben keresendő, hanem a magasabb kapacitásban.
Figyelembe véve, hogy milyen árakat jósolnak a DDR5-nek és hogy mikor lesz elfogadható áron elérhető, nem tűnik számomra sem indokolatlannak, hogy a zen4-et DDR4 támogatással hozzák ki. Világos, hogy ehhez csak egy megfelelő IO lapkára van szükség. De szerintem továbbra is áll a kérdés, hogy ezt úgy oldják-e majd meg, hogy a Zen4-et hozzák ki AM4 alapon. (Ez lehet, hogy megmagyarázná, hogy miért csak PCIE4 támogatást pletykáltak a (desktop) Zen4-hez), vagy AM5 foglalattal úgy, hogy lesz DDR4 és DDR5 támogatással rendelkező alaplap, mint az Alder Lake esetében is.
Az Asus adaptere érdekes felvetés. Kicsit fura, hiszen az Alder Lake DDR4-et is támogat, hiszen tesztelték is a külünbséget.Szóval hát értem, hogy ilyen ravasz jövőbetekintés, hogy megveszem a DDR5-ös alaplapot, de mivel most még nem lehet jó áron DDR5-öt kapni, ezért most még csak DDR4-es modulokat veszek.
-
válasz
sutyerák007 #6149 üzenetére
A fontossága megkérdőjelezhető, egyelőre kevés olyan alkalmazás van, ahol a DDR5 egyértelmű előnyben lenne [link]
Ahogy hokuszpk is írta, integrált VGA-nál nagyobb lehet az előrelépés, de Intel processzornál ez nem jelent semmit
Általában minden átállás problémás szokott lenni, mert az elején alacsony a kereslet, ezért kevesebbet gyártanak, ami miatt magasabbak az árak, ami szintén visszafogja a keresletet, szóval ilyen róka fogta csuka szituáció szokott lenni egy ideig.
Most a chiphiány miatt ez sokkal rosszabb helyzet, és valószínűleg jó ideig nem is várható javulás.
Szoktak lenni olyan alaplapok, amik a régi és új memóriákat támogatják, de nem emlékszem hogy valaha egyáltalán tervben is lett volna ilyen adapter.
Valószínűleg azért, mert nagyon sok buktatója van, instabilitás, kisebb teljesítmény, BIOS módosítás kell hozza, stb.
Az, hogy az Asusnál egyáltalán felmerül ennek a lehetősége, számomra azt jelenti, hogy nagyon nagy gondok vannak a DDR5 ellátássalÚgy tűnik, a memórichipekből is hiány lesz, nem csak a feszültségszabályozókból [link]
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
sutyerák007 #6149 üzenetére
jolenne, mert pl. a ddr5 nagyobb savszelevel az apuk tudnanak szintetlepni.
cpukat meg mindig is visszafogta a memoriasebesseg, ha nemigylenne, nem talaltak volna ki a cachet, vagy max. csak 1 vagy 2 szintu lenne. Ezzelszemben amikor kiderult, hogy a Zen2 chipletes, akkor az I/O dieban elhelyezett L4 -rol fantazialtunk.
sajnos perpill minden is hianycikk, a ddr5 modulokra szukseges fesszabalyzo hianya miatt keves a modul a piacon, es még az early adopterek tobbsege - akik amugy szivesen kifizetik a megjelenessel jaro premiumarat - is kerekedo szemmel nezi az arcedulat.
A Zen4 / Am4 / DDR4 kombo mellett szolna, hogy sokaknal minden osszetevo rendelkezesre all, nekem adjanak egy megfelelo biost, es betolom az asztalomon levo lapba oszt jonapot.@S_x96x_S : elvileg de, ennek kellene a chipletes felepites elonyenek lennie... mondjuk elvileg az AM5 LGA lenne, szoval picit biztos varialni kell a labkiosztassal meg ilyesmi, de ez biztos gyorsan lekuzdheto, lehet eleve keszultek is ilyen prototipusok.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Azonnali készpénzes Intel i3 i5 i7 i9 8xxx 9xxx processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
- Bomba ár! Dell Latitude 5411 - i5-10400H I 16GB I 256SSD I HDMI I 14" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Csere-Beszámítás! Asztali számítógép PC Játékra. I5 12400F / RTX 3070 / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RTX 3050 6GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch Series 9/Apple Watch Ultra/Apple Watch Ultra 2
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest