Érdemes váltani? DDR4 a DDR5 ellen

Két egyforma MSI alaplap segítségével teszteltük a memória fontosságát az Alder Lake platformon.

Bevezető, versenyzőink

A tizenkettedik generációs Intel processzorokkal nemcsak új lapkakészlet és foglalat, de új memóriaszabvány is érkezett (melyet nemrég részletesen is bemutattunk), ami az egyébként sem olcsó platformváltás árát még tovább emeli. Ezt a helyzetet ráadásul súlyosbítja, hogy a DDR5-ös modulok elérhetősége alacsony, jelenleg szinte a VGA-piachoz hasonló helyzet alakult ki körülöttük: a boltokban alig kaphatóak, cserébe különböző online piactereken elképesztő árakon kínálgatják őket.

Szerencsére az Intel az Alder Lake memóriavezérlőjének esetében lehetővé tette a korábbi, DDR4 szabványú RAM-ok használatát is, így adja magát a kérdés: érdemes most megvenni a drága DDR5 memóriákat, vagy jobban járunk, ha maradunk a DDR4-nél? Ahhoz, hogy erre választ adjunk, nemcsak az árakat és az elérhetőségeket kell tudni, de azt is, hogy mekkora a teljesítménykülönbség a két megoldás között.

A modulok

Méréseinket a nemrég tesztelt Intel Core i7-12700K mellett három memóriakészlet segítségével végeztük. A DDR4-vonalat a Kingston Fury Beast 2 x 16 GB-os szettje képviselte – ez egy DDR4-3600-as, CL18-22-22 időzítésekkel dolgozó készlet, melyet alapbeállításokon (DDR4-2400) és DDR4-4000 MHz-ig húzva is kipróbáltunk.


[+]


[+]

DDR5 memóriából kétféle csomag is rendelkezésünkre állt: szintén a Kingstontól érkezett a DDR5-4800 CL38-38-38 Fury Beast 2 x 16 GB-os változata, melyet kiegészítettünk az Alder Lake-kel már bizonyított, prémiumkategóriás Corsair Dominator Platinum RGB modulokkal, melyek DDR5-5200 CL38-40-40 beállításokkal üzemeltek. Ezeket némi feszültségemelés és tuning után DDR5-5600 CL38-40-40 beállításokon is stabilan tudtuk használni.


[+]


[+]

Az árak területén óriásiak a különbségek (bár kicsit nehéz olyan árakat hasonlítgatni, amelyek csak a gyártók ajánlásaiban léteznek egyelőre, a piacon nem): a tesztelt DDR4-es Kingston Fury Beast szett 55 000 forintért már elérhető, míg DDR5-ös változatának a gyártó által megadott ajánlott ára 140 000 forint. A Corsair DDR5-ös készlete itthon egyelőre hivatalosan nem kapható, de figyelembe véve ajánlott (EU-s) 375 eurós fogyasztói árát, és hogy a DDR4-es változat itthon körülbelül 90 000 forintba kerül, eléggé valószínűsíthető, hogy szép magas szám fog szerepelni majd a dobozára ragasztott cédulán.


[+]


[+]

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés