- PLC programozás
- DUNE médialejátszók topicja
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- A hardverek is nehezen viselik a kánikulát
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Gaming notebook topik
- Acer notebook topic
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
szoke12
őstag
válasz
lev258 #23783 üzenetére
A vlc-t kérdeztem a múltkor, hogy azt hogy tudom, szétszedni, de erre nem emlékszem. Kérdeztem, az biztos, de válaszra nem emlékszem.
szerintem már túl vagyok a 100 leíráson. Konkrétan, amit kidob a google a "primary" "login" "screen" "change" meg hasonló kulcsszavak variálására... A scriptírástól a xrandr használatáig, meg a monitors.xml másolgatásáig... de mintha nem írtam volna be semmit, vagy pont hogy minden elszáll és kezdhetem megint parancssorból előről... -
floatr
veterán
válasz
lev258 #23751 üzenetére
Kösz. Bár elég régóta követtem a zárt meghajtót, a mostani gépen gyakorlatilag hulladék. Vicces látni, hogy pusztán a cseréjével 2 másodpercre redukálódik a boot, ami korábban egy percig is eltartott, amikor épp nem fagyott kővé. Nekik is járna egy Linus-féle szeretetcsomag ezért a munkáért...
-
syler123
veterán
válasz
lev258 #23745 üzenetére
Nekem nem így indul, hanem a Grub-al, ott is ezek az opciók vannak, de így konkrétan nem lehet kiválasztani ezt a nomodeset-et, hanem valami sorokat lehet beírni.
Áh mindegy is, azért köszi, hogy segíteni próbáltál, igazándiból erre a gépre tuti nem teszek linuxot, csak egy linuxos hdd cuccait akartam a gépre másolni, de nem is érdekel, megcsinálom linux reader-el win alól és kész...
-
floatr
veterán
válasz
lev258 #23733 üzenetére
Akkor viszont lehet h valami beállítás nem stimmel vele. Adott egy elég bika laptop, amiben egy finoman szólva nem túl combos hibrid van. Néha megfordul a fejemben h kisebb játékot elindítanék, de vállalhatatlan a teljesítménye még egy hammerwatch esetében is. Nomost mindez munkára tökéletes, viszont kikapcsolódásra elég foscsi.
-
syler123
veterán
válasz
lev258 #23741 üzenetére
Nem jutok el odáig hogy írhassak terminalba
Lov Graphics módban sem indul el, valami végtelen ciklusban ír ki valami hülyeségeket ms-okkal. Passz lelőttem, mert nem úgy nézet ki hogy véges...
Igen Black, ez a kártya.
Még nem használtam Linuxot ezen a gépen, Windows alatt sosem volt gond.
-
syler123
veterán
válasz
lev258 #23739 üzenetére
7000-es radeonommal biztos menne, de a Brazosban 6310-es radeon van, nem túl combos, de legalább lassú és gyenge a proci. Ezen a gépen, amelyiken nem indul, itt akkora cpu erő van hogy nem érdekes a gyorsítás, de induljon.
LTS már kiírt valamit: The system is running low-graphics mode, Your Screen, graphic cart, and .... could not be detected correctly.... stb stb, utána meg hogy magadnak kell konfigurálnod, de semmit nem enged. Ekkora szemetet, mint ez a rendszer...
-
syler123
veterán
válasz
lev258 #23737 üzenetére
Igen Radeon 7870, csak lehet megkavarodott az Ubuntu, mert ez ilyen spéci változat, ami valójában 7970 gpu-ra épül (annak egy butított verziója) csak 2gb vram-al, lehet ettől kavarodott meg a driver, mert a 7870-re szánt driver az nem jó erre
Megpróbálom az lts-t, ez csak a Brazos miatt lett leszedve hogy teszteljem milyen az új verzióval a hardveres gyorsítás. Jelzem semmilyen, flash videók úgy akadnak hogy azt öröm nézni... Live verziót próbáltam.
Pont az a helyzet, mint linux Mint alatt, a böngészés sebessége botrányos, a flash pedig használhatatlanul lassú, míg win7 alatt sima. -
-
stigma
addikt
válasz
lev258 #23702 üzenetére
hja igen, csak már picit felment bennem a pumpa sajnos.
auto eth0
iface eth0 inet static
address 193.168.0.13 (ezt adtam meg neki)
netmask 255.255.255.0 (ez win-be is az aláhálózati maszk)
gateway 192.168.0.1 (Ez az a routerem amin keresztül a net jön )
network 192.168.0.2 ( ez a másik routerem ip címebroadcast 192.168.0.55 => ő kötelező, mert szerintem mikor múltkor konfiguráltam akkor nem kellett szerintem.
-
cigam
titán
válasz
lev258 #23696 üzenetére
Köszi! Ezt értem. Viszont a libappindicator1 libindicator7 "kérdésre" melyik a jó válasz?
Hosszabb-rövidebb tekerés után ugyan ide jutok vissza:
- Ok: Abbahagyja az egészett
- Javít: Darál, jelszót kér, darál, aztán megint megkérdi: Ok vagy Javít2016_se_lesz a linux desktop éve...
-
-
-
Lathronos
őstag
válasz
lev258 #23618 üzenetére
"nem hozott említeni való teljesítményjavulást a tesztek szerint, inkább csak kisebb javításokat."
Mint tudjuk, sosem jó az amit a rendszerrel kapunk és működik úgy ahogy kell. Mindig újabb kell, a többi nem számít. Annak idején én is szétcsesztem a zárt driverekkel a xorgot, tanultam is belőle. Azóta csak az Ubuntu által hitelesített drivereket használom. Gondolom ez esetben is tanulságos lecke volt, hogy idegen forrásból ne telepítsünk semmit, főleg ne drivereket.
-
-
-
válasz
lev258 #23611 üzenetére
Ha az eggyel korábbi kernellel indítom el a rendszert, majd a menüben kiválasztom a csökkentett grafikus módot, akkor ez fogad: [link]
Itt ha a "megfelelő" menüpontot választom ki, akkor sikerül előhoznom a bejelentkezési képernyőt, ugyanakkor bejelentkezni már nem tudok, a jelszó begépelése után egy pillanstig fekete képernyőt mutat, majd ismét a bejelentkezési képernyőt.
-
szoke12
őstag
válasz
lev258 #23574 üzenetére
Köszönöm, megoldódott, ugyanis csak be kellett állítanom, hogy automatikusan csatoljon minden friss eszközt. Azóta jó
A képernyőelhelyezési gondokból pedig csak annyi maradt, hogy a gép indulásakor mindig a nagyobb felbontásún léptet be, utána persze minden jól működik, de elég rossz, hogy a belépés, nem a laptop kijelzőjén történik. Ezt nem tudom valahol megadni? (Kubuntu 14.04.)
-
ampulla
aktív tag
válasz
lev258 #23563 üzenetére
Sehogy, elírtam véletlen igazad van. Viszont most az lenne a kérdésem, hogy a grub most kicsit össze van zavarodva és hogyan tudom elindítani belőle a windowst?
Feltettem a windowst. Azonban a HDD-n volt egy 12.04 Ubuntu, ahogy azt írtam és még mindig az van benne a grubban. Ha el akarom indítani újraindul a gép. Hogyan lehetne ezt megoldani és ne a BIOS-ból állítgatni a boot sequencet?(#23561) spammer
Köszi a tippet, így ment.
(#23562) core2
Amúgy miben jobb az UEFI pen? Azt olvastam, hogy gyorsabb meg biztonságosabb.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
lev258 #23541 üzenetére
A gép egy nem túl régi Dell laptop, nincs semmi baja. Olyan 2-3 éves mindössze.
Minden felment, nem volt hiba a csomagkezelőben ezt utólag ellenőriztem, közben meg nem volt hiba a frissítés alatt sem.
Nem igazán szeretném telepíteni, egy LTS disztrótól nem várok ilyen problémákat. Tegnap is majdnem lekéstem a Tankcsapda koncert elejét az említett hülyeségek miatt, mire életet vertem a gépbe. Az se igazán világos, hogyha támogatott a nyomtató az adott Ubuntu verzión, akkor miért kellet kiadást váltanom a driver megtalálásához, én úgy gondoltam ezek a dolgok nem függnek össze.
-
Keef_Lee
senior tag
válasz
lev258 #23536 üzenetére
Kiadtam a make-t. Erre rengeteg hibaüzenet jött, csak úgy szaladt a képernyő. Ez felejtős.
Ha el akarom távolítani teljesen, akkor azt hogyan kell. A synapticban szedjem le egyesével a felrakott dev-packs (libwxgtk2.8-dev, libgstreamer0.10-dev + libgstreamer-plugins-base0.10-dev, libgtk2.0-dev, libcurl4-openssl-dev, libdbus-glib-1-dev)
és ezt a progit, hogyan szedjem le? -
Keef_Lee
senior tag
-
Syl
nagyúr
válasz
lev258 #23516 üzenetére
Nálam pl. hibátlanul megy egy SSD-n a Win10 és az Ubuntu. Persze a tízesben kikapcsoltam a FastBoot-ot.
És nem árt észnél lenni, mert ha pl. a windowst lehibernálom, a következő bekapcsolásnál attól még ugyanúgy feljön a grub. Persze a win c: nincs felmountolva ubuntu alá, csak a közös d: -
Ciccuka
veterán
válasz
lev258 #23413 üzenetére
How to get to the GRUB menu at boot-time? ebből valami használható?
-
kukinyo
addikt
válasz
lev258 #23404 üzenetére
Félreértettél, nem futtatni akarom, csak egyszerűen belepislogni esetleg szerkeszteni.
De már megoldódott. Közben megtaláltam a megoldást.
Azért köszönöm szépen.(#23405) karamblo: Az android tudtommal linux alapokra épül (Linux kernel), így kompatibilisebb vele mint a windows-sal. Az egy dolog hogy írnak windows-ra is hasonló programokat.
-
EQMontoya
veterán
válasz
lev258 #23349 üzenetére
Igen.
Közben a megoldás is meglett.
Hát Torvaldsék is elmennek a f...omba.Ezt így 2015-ben:
nas@hpn54l:~...$ g++ -L/usr/local/lib -std=c++11 ./*.cpp ./*.cc -lprotobuf
nas@hpn54l:~...$ g++ -L/usr/local/lib -lprotobuf -std=c++11 ./*.cpp ./*.ccAz első működik, a második nem.
Az oka, hogy [options] files [arguments] lenne a syntax.
De nem ám úgy nem, hogy hibaüzit dob, vagy valami, hanem szimplán ignorál néhány argumentumot. Ezt, így, 2015-ben. Súlyosbítva azzal, hogy a 4.7-es g++, ami nem egy mai cucc, simán megeszi ezt, tehát sikerült a szoftvert visszafejleszteni. Minden elismerésem. Szerencsétlen f@szok. -
janos666
nagyúr
válasz
lev258 #23330 üzenetére
Már letöröltem a Xubuntu-t is, így nem nézem meg neked újra pontosan, de ameddig gyorsolvasással átfutottam, valamilyen köztes beékelődő volt (az Adobe plugin és a böngésző közt), amiről nem tudtam pontosan kivenni, hogy nekem mi elvi jót csinál azon kívül, hogy ő jól érzi magát, amiért létezik.
https://wiki.archlinux.org/index.php/Browser_plugins#Adobe_Flash_Player, ha görgetsz lefelé, van szó ---bár egytől egyig rég halottnak tűnő--- nyílt alternatívákról is.: (Shumway), Gnash és Lightspark
-
válasz
lev258 #23329 üzenetére
A btrfs hivatalosan támogatott, különben nem lenne választható. Viszont nem alapértelmezett, ez tény.
A Systemback btrfs esetén szintén subvolume-okkal dolgozik, és én nagyon hasznosnak vélem, hogy egy partícióhoz több csatolási pontot is beállíthatok. Így úgy tudok szeparált fájlrendszerekkel dolgozni, hogy közben ugyanazt a szabad helyet látják és használják. Aztán persze az sem mindegy, hogy ilyen felépítéssel lehet egyszerűbben kihasználni a btrfs egyéb előnyeit is.
De mondjuk az tényleg gáz, hogy a Ubiquity a /home alá is külön csatol egyet anélkül, hogy te beállítottad volna (vagy be tudnád egyáltalán állítani). -
janos666
nagyúr
válasz
lev258 #23327 üzenetére
Már rég megcsináltam, amit szerettem volna, csak szerettem volna utána elpanaszolni a fórumon, hogy szerintem túl "okos" a telepítő és bele kotnyeleskedik ilyesmikbe, amikbe szerintem nem kéne.
Egyrészt akkor megszüntettem az Ubuntu telepítő ninja-bavatkozását, de azóta már Xubuntu-val szórakozok EXT4-en.Meglepő módon a FireFox-on belüli videólejátszás még rosszabb Xubuntu-n, mint Ubunu-n. Nem csak a Vsync hiányzik, hanem kisebb felbontásnál is akadni kezd. Talán mert a "szükséges rossz" Adobe Flash helyett valami nyílt forrású Flash klónt használ, amit nem találok, hogy hol lehetne letiltani, mert a böngészőben csak a Flash-t látome engedélyezve, ezt a másik kiegészítőt nem.
-
janos666
nagyúr
válasz
lev258 #23325 üzenetére
A linkelt cikk is azt mondja: "You can have single Btrfs partition to hold both root and home", mielőtt mutat egy példát, hogy mit lehet még érdemes csinálni, ha már olyat is tud a Btrfs. De a lehet és kell közt van egy hatalmas szakadék.
EXT4-en is lehetne szórakozni hardlink-ekkel ránézésre hasonló módon, csak abszolút nem lenne semmi értelme. Btrfs-en lehet értelme subvolume-okkal szórakozni (pl. snapshot-ok miatt), de egyáltalán nem kötelező.
Én itt semmi értelmét nem láttam, mert csak tesztelés céljából telepítettem, eszem ágában sem volt snapshot-ot készíteni.
-
janos666
nagyúr
válasz
lev258 #23323 üzenetére
Azt választottam: "something else".
"Nem nyúlunk hozzá". -> Ő kezdte a kekeckedést, így ezt érdemelte.
(Tudom, hogy a template file-okból rakja össze a grub-config, de itt most pontosan tudtam, hogy mi az az egyetlen dolog, ami változik, mert én változtattam meg kézileg...)Parancssorból hoztam létre btrfs filerendszert, mondtam a telepítőnek, hogy az legyen a / csatolás (és sehova semmi többet), erre csinált nekem rá egy @/ és egy @home subvolume-ot, a / mappát felcsatolta a @/, a /home-ot pedig a @home subvolume-ba (vagy az előbbi csak simán @ néven futott, nem @/ ? passz, de végül is mindegy, a lényeg hogy az sem a gyökérkönyvtár volt, hanem már egy subvolume).
Értettem, hogy mit csinált, még sejteni is merem, hogy miért gondolta valaki, hogy ez így jó alapértelmezés, de szerintem ez már túlzottan automata "jobban tudom én, hogy mi kell neked" arcátlanság, hogy nem csak a next-next-finish, hanem a "something else" módban is létrehozza ezt. Még egy Windows telepítő is békén hagyja a partició+filerendszer kiosztást, ha olyat hozok létre a parancssorból, ami működőképes (és tényleg csak pár logikus alapkövetelménye van, nem nyafog az "optimális"-ért, amit next-next-finish módban kreál).
-
-
-
cigam
titán
válasz
lev258 #23200 üzenetére
Mi abban a logika, hogy a GUI nyelvet magyarra állítom, és ez nem rántja magával a bill. kiosztást?
Tudom, bennem van a hiba, már sokadszor.cubix
Köszi a tippet! Azért használom a yumi-t, mert egy pendrive-ra ki tud pakolni rengeteg rendszert. (A beépített listája szerint ubuntu is szereti, de ezek szerint mégse) -
ampulla
aktív tag
válasz
lev258 #23187 üzenetére
-network
description: Wireless interface
product: Centrino Advanced-N 6205 [Taylor Peak]
vendor: Intel Corporation
physical id: 0
bus info: pci@0000:02:00.0
logical name: wlan0
version: 34
serial: e0:9d:31:41:c8:08
width: 64 bits
clock: 33MHz
capabilities: pm msi pciexpress bus_master cap_list ethernet physical wireless
configuration: broadcast=yes driver=iwlwifi driverversion=3.16.0-52-generic firmware=18.168.6.1 ip=192.168.1.73 latency=0 link=yes multicast=yes wireless=IEEE 802.11abgn
resources: irq:45 memory:f7e00000-f7e01fffMás hálózattal nem jellemző. Akkor oldódik meg a helyzet ha újraindítom a routert. Egy T-home-os pirelli DRG a225g a router.
-
cigam
titán
válasz
lev258 #23185 üzenetére
Nézted a belinkelt fotót?!
gery2123
Nem (csak) telepítésről volt szó, hanem a live rendszerről (is). Ez a változat pedig azt ígérte, hogy csak az alapértelmezetten használt nyelv tekintetében tér el az Ubuntu hivatalos telepítőjétől...a magyar nyelvi csomagok integrálása lehetővé teszi, hogy már telepítés előtt, a Live rendszer is teljes egészében magyarul szóljon a felhasználókhoz. -
-
-
-
válasz
lev258 #23136 üzenetére
Hát, ez jó eséllyel nem menne.
De: A linkelt i386-os img úgy abban a formában használatba vehető, vagy mi kell hozzá?
Ha jól értelmezem, az való az Inteles tabletekre.
-
-
Dhampir
félisten
válasz
lev258 #23107 üzenetére
Winamp esetében talán működik.
Találtam egy linux sound "gyűjtőoldalt", hátha még jó lesz valamire...
-
-
cubix
tag
válasz
lev258 #23072 üzenetére
Nálam az indulás:
Startup finished in 7.988s (firmware) + 1.124s (loader) + 3.555s (kernel) + 19.866s (userspace) = 32.535s(Gépem az adatlapomon.)
Illetve ilyet is tud generálni:Képet linkesítettem.
[ Módosította: Intruder2k5 ]
-
szekfizsolt
senior tag
válasz
lev258 #23065 üzenetére
Pedig szükség van rá, nem? A könnyű és stabil rendszer mellé kell a felhő.
Én nagyon szeretem az Ubuntu-t, bára munkám miatt Windows-ra vagyok "ítélve", de időnként nekiesek és hónapokig nyúzom a privát gépemen.
Most kihagytam egy kicsit és két dolog lepett meg, az egyik ez...
A másik viszont, hogy gyorsabb lett, mint az 1-2 évvel ezelőtti verzió, vagy csak nekem tűnik annak a W10 után?!? (a legújabb rendszert tettem most fel.) -
szekfizsolt
senior tag
válasz
lev258 #23063 üzenetére
Az én hibám, ezt nem olvastam és volt egy "kis" kihagyásom, most kerestem egy pár "régi" fényképet és szembesültem vele, hogy nincs Ubuntu One alkalmazás IOS-en, aztán elkezdtem keresgélni és kiderült, hogy sehol nincs... Szomorú vagyok, nem tudom, ennek mi az oka, az Ubuntu - a hétköznapi emberek - legjobb ingyenes linux operációs rendszere, jó húzás volt mellé a felhő szolgáltatás, hiszen ez a jövő...
-
Dhampir
félisten
válasz
lev258 #22957 üzenetére
Köszönöm a linket, Google Fordítóval nagyjából átnéztem.
AMD-sek figyelmébe ajánlom:
Graphics and Display
AMD's fglrx driver does not work with the current kernel (1493888). It is warmly recommended to uninstall the fglrx driver before upgrading to Ubuntu 15.10. The open source "radeon" driver can be used as a temporary replacement until a fix is available.
Először tévesen LTS-kiadásnak gondoltam, de eszerint nem kell izgulnom, csak 2016 júliusáig támogatják.
A Unityt csiszolgatják, vajon a 14.04 LTS-kiadásba is átkerülnek a javított funkciók?
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Apple iPhone 12 Pro 128GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! MSI B460M i5 10400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 6650XT 8GB Cooler Master MB600L Chieftec 600W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! Apple iPhone 16, Apple iPhone 16e, Apple iPhone 16 Plus, Apple iPhone 16 Pro
- Bomba ár! Dell Latitude E6400 - Intel P8400 I 3GB I 160GB I 14,1" I Intel VGA I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest