- Bemutatkozott a Transcend SSD-inek zászlóshajója
- Sugárhajtómű ihlette a Zalman CPU-hűtőjét, de nem az üzemzaj tekintetében
- Félreértések az FSR 4 és a PlayStation 5 Pro körül
- Nem tetszik a Procon-SP-nek, hogy a Nintendo távolról kivégezheti a Switch 2-t
- Megcélozta az NVIDIA-t a 2 nm-es node-jával a Samsung
-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
b05co
tag
Az egyik screenshot az asztali gépről van, azon nincs wifi, ott csak eth0 van, de a hiba az ugyanaz. A másik mai screenshot a netbookról van, ami meg épp nincs hálózatra dugva csak wifin
. Ha nem kapcsolom be a wondershapert akkor azon is jön az 50 mbit wifin keresztül is. Netbookon még nem is lenne nagy gond, mert arra 5 / 0.5 van kiosztva és azt tudja is rendesen, viszont azon tesztelek mert az asztaliról leszedtem az ubuntut, amíg a hiba nem oldódik meg valahogy.
-
b05co
tag
Vágom, de ott a screenshot hogy mit csinálok... Ezért várnám a segítséget, hogy ott mi a hiba. Azzal nem vagyok kisegítve hogy mennyi mindenkinél működik, ha nálam nem... 10 mbit/s-ig egyébként nálam is működik, utána viszont lehal, vagy 10 vagy full sávszél van... Nem kértem hogy mindenki foglalkozzon a problémámmal, de azzal viszont ki van a tököm is, hogy jönnek az okosabbnál okosabb ötletek, miszerint jó nekem a 10 mbit is, vagy kussoltassam el a lakótársam, vagy vegyek egy routert ami ezt tudja
Emberek ez itt az ubuntu topik a válaszok amiket pedig kapok sok esetben válaszoknak sem nevezhetők. Az a bajom, hogy van egy nyűgöm és mindenki engem néz hülyének, közben segíteni nem tud. Erre nincs szükségem, aki tudja mi lehet a gond az segítsen ha van hozzá kedve, akinek meg lövése nincs az ne írjon már baromságokat...
-
Egyszer csináltam én is, de az meg egy VIA Samuel 2 procihoz kellett volna, és mint a későbbiekben kiderült, még hiányzott a cx8 és cmov is hozzá. De tapasztalatszerzésnek jó volt.
A Lubuntunál csak azért gáz, mert az kifejezetten régebbi és gyengébb gépekre van, viszont így azokból is némileg modernebb kell. De hát ők is csak az Ubuntu alapkernelét használják, arra már nincs erőforrásuk, hogy párhuzamosan üzemeltessenek egy régifajta PAE nélkülit. -
-
Az sem képzeld. De valami nem stimmel az alaplappal, mert mikor rádobtam az xp-t akkor egyből egy rendszergazda felhasználót csinált és azt akkor láttam utoljára, mikor az amd-s gépen a hpet-et bekapcsolva hagytam. De ilyen opció nincs a lapon. Mindegy az xp megy vele, és ennyi elég a keresztfiaméknak. Flash játékra tökéletes.
-
spammer
veterán
-
A libre office új verzióját raknám fel, mert csak a 3-as van meg és az audacious lejátszót frissíteném. De ilyen egyik mappában sincs. Mert ha kicsomagolom, akkor mappa + különbőző fájlok vannak csak.
csomagból nem felelt meg?
Egyik program új verzióját sem találom a szoftver központban. :/
-
-
Syl
nagyúr
Chrome alatt nálam is b*szakodtak a héten a flash alapú youtube videók. HD-t néztem full screenben és esc megnyomásakor szépen kifehéredett a kép. Egér mozgott, azonkívül semmi. Csak úgy tudtam újra működésre bírni a rendszert, hogy behívtam egy konzolt (ctrl+alt+F akárhány), bejelentkeztem és "sudo reboot"
Ezt naponta többször is el tudta játszani. Visszaváltottam egy előző kernelre (3.5.0-37 -> 3.5.0-36) és a probléma megszűnt. -
-
Penge_4
veterán
"Nem zárja le a nyitott file-okat, stb. Nyilván a win8 tudja folytatni a saját dolgát, mert elmenti az állapotot, de bármi más hibásan leválasztott partíciót fog érzékelni."
De a cikkben is azt írják, hogy: "A hibát az okozhatja, hogy induláskor a Windows a fájlrendszer leálláskor rögzített adatait tölti vissza, függetlenül attól, hogy a leállás és indulás között más rendszer hozzáfért-e a meghajtóhoz."
Tehát elvileg hozzá kéne férnie. Csak adatvesztést okozna, ha írnál rá bármit is.
Egyébként ez is tetszett a linkelt cikkből linkelt cikkben. "A Microsoft tesztjei szerint a kernel újraindítása semmilyen pozitívummal nem jár a felhasználó számára, így arra csak extém esetekben lehet szükség - ezt a lépést tehát az új kikapcsolás funkció alapértelmezésben mellőzi."
-
Penge_4
veterán
"Ilyenkor nem unmountolja a parti sünöket, így azokat a meghajtókat az Ubi nem tudja mountolni. Ki kell kapcsolni a fast shutdownt a win8-on."
Ezt nem értem. Ha a rendszer le van állva, akkor hogy tud mountolódva maradni bármilyen partíció is? Nem az lenne a logikus, hogy az Ubuntu tudja mountolni, de akkor mondjuk (világos)kék (szmájlis) halállal döglik meg a Win8 a következő indításkor, mert "kimountolódtak" a leállított rendszer alól a partíciók?
-
ithomas
őstag
Sziasztok!
Köszönöm a tippeket.A következőket próbáltam :
sudo add-apt-repository ppa:glasen/intel-driver
sudo apt-get update && sudo apt-get upgradeMajd próbáltam Tamás88 linkjét is, de a helyzet változatlan volt.
Sikerült aztán megoldani..A lényeg, hogy mivel 720P-s TV-m van, ilyen felbontáson akartam küldeni a jelet.
Ekkor volt tapasztalható a fentebb leírt jelenség (szaggat/akad/töri a képet)
Később megpróbáltam azt, hogy 1080P-ben tolom ki a jelet, és lám megjavult minden, gyönyörű folyamatos lett a videólejátszás a TV-n is..
Próbálkoztam előtte 50/60 Hz-en, automatán stb, de kizárólag full HD-ben működik normálisan... -
sasa311
veterán
-
Penge_4
veterán
"Annyi, hogy érdemes a kde-low-fat-settings csomagot feltenni, mert az kiirt belőle egy csomó felesleges dolgot."
Inkább manuálisan elvégezni igény szerint a megfelelő beállításokat, mivel olyasmit is csinál, amit nem kéne. Esetemben például az van, hogy a kevés memóriához nem hiányzik még az Akonadi és társai, viszont a vizuális effekteket még fel is turbóztam az alapbeállításokhoz képest, mert a GT430 elbírja.
(#8281) quailstorm: Miért olyan jó az, ha egyáltalán nem hasonlít? A komplett Windows teljes egészében nem az ördögtől való (na jó, igen, de azért vannak benne jó gondolatok). A KDE meg egy nagyon komplex cucc, ami nem csak addig tölti be a szerepét, amíg megtanulod a leggyakoribb konzol parancsokat, hanem utána is egy csomó hasznos dologgal van tele, ami még ha ritkán is, de jól jöhet. Például az ablakkezelő rohadt profi, hogy mindent meghatározhatok, nem csak azt, hogy always on top/bottom, hanem méretet, pozíciót, fókuszlopást, mindent.
-
quailstorm
félisten
Persze, kényelmes (lenne nekem is ha nem laggolná szét a fejem), de aki éppen most akar rászokni a linuxra, annak nem biztos hogy jó. Próbáltam
Nekem hetekig tartott egy olyan korszak, amikor egymás után pakoltam fel a linuxokat, mert nem tetszett. De csak mert nem windows. A nyers Ubuntu volt a legjobb a gondolkodásmód megváltoztatására.
-
quailstorm
félisten
-
quailstorm
félisten
Az ilyeneket én csak hallgatom. Háló másolás persze nálam is okoz gondok XP és 7 közt. De elég érdekes módon. Volt olyan hogy az XP azonnal rebootolt ahogy felléptem hálózatra, most sokáig jó volt, legutóbb viszont összeomlott az explorer.exe, és a másolás befejeztével lehetett rebootolni. Egyébként idén nyáron lesz 3 éves az XP és a win7. Nem kevés balhéból hoztam már vissza őket. Pl a Win7 alatt komplett kernelt is cseréltem, eddig kétszer. Mert a linux bekavart. Vagy az utólagos vista. Aztán meg a GRUB2, de az nagyon. De különösebb sebesség gondom nincs, stabilitási meg pláne. Pedig csak egy Celeron E3200.
Az én apám se tudja úgy összebarmolni az OS-t. Pedig éjjelnappal az admin fiókot használja. Bár az is igaz, hogy ha valamit nem tud, inkább szól legközelebb, és nem frissít/telepít. Linuxra viszont nehéz lenne átszoktatni.
(#8230) Kendek: segmentation fault-ra az általam jelölt csomag jelölt verzióra downgradelése megoldja a problémát!!!
Downgrade libqtwebkit4 to 2.2.1-4ubuntu1 -
quailstorm
félisten
FX5200 windowson sem flashes, nekünk is van. Viszont jobb a teljesítménye a windowsos zárt driverrel, mint a linuxossal. Kb 40% az előny, ami nagyon látszik. De ha egyáltalán nem kell játék, akkor tökmindegy. Én is unokatesóm linux őrülete miatt tudtam meg az FX5200 dolgait.
Windows bajaival azoknál találkozok akik nem látnak keresztül az ikonerdőn. Aki egy kicsit is belenyúlkál a rendszert segíteni, és szándékosan nem teszi tönkre, annál repül. -
szoke12
őstag
Ha az olyan egyszerű lenne...
bizony 2013-ban is van még olyan, akinek nincs bekötve internete. Pl. én. A telefonomról csiholom a netet a gépre a voda jóvoltából, ám ha a sebesség átlépi a 3 KBs-t, már lehet pezsgőt bontani.
Arról nem is beszélve, hogy sorozatban elmegy a térerő, így elég sokszor megszakad a csomagok letöltése.
Ez a frissítés szerintem csak jövőre érne le, ha meg nem szakad
Amit lehet, azt suliban leszedem, és megoldom offline, de egy frissítés... azt nem lehet. -
n00n
őstag
Köszi, mindkettőtöknek a választ.
A Windows nem is tudhatott az Ubunturól (meg ha jól tudom nem is "érdekli", hogy van-e más rendszer), mert telepítéskor a HDD kábelhiány miatt le volt húzva.
Viszont a bootsorrend választás jó ötletnek tűnik. Ha a HDD választom ki az SSD helyett, akkor lehetséges, hogy elindul az Ubuntu és ott egy update-grub paranccsal helyreállhatna a rend (és megtalálná a Windows 7-et is).
-
-
Nem, nem, nem és nem.
Lubuntu 12.04 nem LTS.
Xubuntu 12.04 LTS, de 3 évig.És egyet mindig kihagytok... gnome-panel, és csókolom. Nincs gond vga-val...
@gerolka: Ha maradnál a GNOME vonalon:
Jelentkezz be terminálba (vagy ctrl+alt+f1, a GUIra visszatérni az ctrl+alt+F7el lehet majd), jelentkezz be, majd add ki a következő parancsot:
sudo apt-get install gnome-panel
Ezek után megjelenik majd a bejelentkező képernyőn a neved mellett egy lista, ott válaszd ki a Gnome Classic-ot. A panelokat testreszabni az alt+super(alias windows) gomb+jobb klikkel lehet. (ha az effektek nem kellenek, arra is lesz egy opció a listában, aka No Effects, ilyenkor nem kell super gombot nyomni, csak alt+jobbklikk) -
Az én gépen mondjuk nem éppen öreg. (FX-6300 + HD7770)
De akkor ezek szerint muszáj lesz megvárni, mire összegyün a pénz egy win8-ra...Meg amúgy az az érdekes, hogy az Alien Arena valamiért nem indul. Pedig a Nexuiz és az OpenArena is hibátlanjul megy max. beállítások mellett... - most a wine-tól függetlenül jutott ez eszembe...
Szerk.: Megnéztem a linket az aláírásodban: királyak a képek!
-
-
Thusor
őstag
Fú, látom akkor itt nincs igazán egyezmény arról mit is érdemes feltölteni bele. No, akkor fussunk neki mégegyszer. Azt megcsinálhatom minden gond nélkül, hogy mondjuk 1 GB-ot lecsapva a memóriából áttöltsem az egész /var könyvtárat a ramdiskbe? Nem lesz gond, ha mondjuk minden újraindításkor törlődik a tartalma?
-
-
-
-
-
-
Penge_4
veterán
"A konfigfile-t kell izélgatni, nem egy veszélyes dolog."
Ilyenem van: [link]
A CPU1 és CPU2 sávok nem jelennek meg, CPU Temperature és MB Temperature nem jelennek meg (ezek az lm-sensors-ban temp1 és temp2-ként léteznek), Nvidia kártyával kapcsolatban semmi nem jelenik meg.
A partíciókat már átírtam, azok egy kivételével (ahol a kötetcímkében szóköz van) nem jelenik meg. Erre milyen változót tudok alkalmazni?
-
Penge_4
veterán
"Ja, Aida64 helyett meg van a "System Profiler and Benchmark" nevő tool."
Vagyis Hardinfo. Próbáltam én is, de nálam valamiért nem mutatja sem a másodlagos vinyó hőmérsékletét, sem a GPU adatait (pedig az Nvidia driver fent van).
Ráadásul még desktop widgetje sincs neki, szóval az AIDA64-hez képest meglehetősen gyenge eresztés.
(#7862) Krystal_s: Potplayer-hez és a Windows-os The KMPlayer-hez fogható lejátszó sajnos a mai napig nincs Linuxra. A legnagyobb tudásúak talán az SMPlayer és a VLC.
Az Avidemuxból valami ezer éves van a repóban, az újabbakat le kell fordítani forrásból (tar.gz).
Amúgy ha jól látom még LibreOffice 4.0 sincs a hivatalos tárolókban, pedig már az is jó ideje kijött.Total Commander helyett van viszont Krusader, ami egész tűrhető, még memóriaigény terén is, csak lassabb.
-
sh4d0w
félisten
https://wiki.archlinux.org/index.php/Intel#Installation - valaki azt írta, hogy az UXA gyorsítás használata megoldotta a problémát.
-
quailstorm
félisten
A frászt megy fel. Rohadt sokat foglal egy eredeti XP PRO minden frissítéssel meg "pár" kötelező programmal. Vagy 40-45GB-ot.
Fluxbox nem tetszik. Vagy LXDE, vagy XFCE lesz. Igaz a legmenőbb egy Unity lenne software rendererrel
A Nokia N900 bír alatta izzadni, Lubuntu viszont elmegyeget.
De ezt már csak jövő héten, most nem lesz ma már rá időm. -
quailstorm
félisten
Nem az a baj hogy a kábel a hibás, csak LPT-n küld ki jelet a flasher... Ez meg COM-os. USB átalakítóm meg nincs.
A kék halál fogalma meg kicsit más még ennél a rendszernél. Lehet folytatni ha szerencséd van, bár a W95-nél az gyakoribb.
Win95-ben meg azt bírtam, hogy a telepítő cd nem bootable, tehát kellett egy cd driveres dos floppy.
Kíváncsi vagyok hogy a rivaTNT2 mit fog alkotni játékokkal. -
quailstorm
félisten
Persze hogy volt 32bites kernele, de attól még real time dos is van. Driverkezelése meg rendesen eltér a mai szabványoktól...
Virtuális gép nem az én műfajom, kábel meg sima soros portos F/MBUS kábel, de hiába kapcsolom át, nem akar FBUS-ként menni. Esetleg valami ötleted van?
Amikor a gép úgy indul hogy: mode kijelölés kódlap funkció telepítve, akkor az elég DOS alapú. -
quailstorm
félisten
Az NT4 inkább 32 bites mint a Win98SE... Mivel most épp mindkettőt használom, frissek az élmények. Plug and play jó a Win98-ban, de a DOS kernel érződik mindenütt...
Nokia 3310-et sem lehet linuxon flashelni
És mivel pont DOS driverek vannak, 3.11-től 4.9-ig lehetne használni a windowst, de én maradok a 4.1 (Build 2222 A)-nál, mert közelebb áll a doshoz, de barátságos. -
Nowhereman
őstag
Körülbelül ezzel össze is foglaltad, hogy miért van még Red Hat és Suse desktop. Bár a Suse valamivel kiterjedtebb desktopon, de az inkább csak maradványa annak, hogy ők jobban ráindultak az ezredfordulón a hódítsuk meg a desktop piacot mozgalomra, nem igen pedig annak hogy jelenleg is a Windows vagy az Android babérjaira pályáznának.
-
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Antivírus szoftverek, VPN
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 32/64GB RAM RX 7700 XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! Gigabyte AORUS 16X (2024) Gamer notebook - i7 14650HX 16GB RAM 1TB SSD RTX 4070 8GBWin11
- 24" Eizo FlexScan EV2146W, 1920X1200 szép, hibátlan nélkül
- Azonnali kézbesítés az év bármely pillanatában
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE AORUS ELITE Z790 i7 14700K 64GB DDR5 1TB SSD 7900XTX 24GB be quiet! SB802 1000W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest