- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- Azonnali fotós kérdések órája
- Asztrofotózás
- 80% vs. 100% – Tönkreteszed az aksit, ha mindig feltöltöd? – Tech Percek #6
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Milyen egeret válasszak?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Vezetékes FEJhallgatók
-
PROHARDVER!
Ismert ventilátor gyártók termékeinek adatlapjai:
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kár szétszedni mégegyszer, valószínűleg itt megleled a választ: https://www.techpowerup.com/review/enermax-erv850ewt-g/
-
Sati01
csendes tag
Mekkora fordulatú ventillátor kelhet egy Enermax 850 es tápegységbe?
-
PitLee
őstag
válasz
barnam_ #3788 üzenetére
Igen a ventilátor átmérő, vastagság és a lapátprofil döntően befolyásolja a szállított levegő mennyiségét és a légnyomást.
A 92mm-es venti csak fordulatszámból tudja megoldani, hogy egy szinten legyen egy 120mm-el.
Igen, a 120mm-es ventilátorral rendelkező táp jobb döntés, ha számít a zaj + még a táp teljesítménye is döntő tényező.
Egy nagyobb teljesítményű táp később indítja esetleg a ventit, mint egy kisebb teljesítményű táp. -
barnam_
nagyúr
A DC és PWM közti szabályzás különbségét értem, csak nem tudtam, hogy utóbbi nem szereti, ha 12V-nál kevesebbet kap
Nem gondolom, hogy hibás a táp, szimplán csak hangos terhelés alatt a házban lévő (letekert) Arctic P14 és P12 mellett. Tehát nálam az itt megadott görbét követi.
Szóval akkor nincs olyan slim 92mm-es ventilátor ami nem PWM-es (én sem találtam, de még Aliexpressen sem), az meg rizikó. A reddites linken az eredeti posztolónak működik, másnak meg gondjai voltak vele.
Ez a Thermalright 8€, annyit megér kísérletezni; de a Noctua 20€, az túl sokMondjuk az előbbire is azt írják, hogy hangos max fordulaton. Na most mit csinál egy PWM-es venti szabályzás nélkül, ha megkapja a 12V-ot? Gondolom maxon pörög...
Tehát arra a következtetésre jutok, hogy a ventilátor mérete okozza a gondot. Lehet jobb lenne egy SFX-L táp amiben 12cm-s venti van. Abban a méretben legalább van slim 12-es ami 3 pin-es. -
Gaboman
nagyúr
Sziasztok!
Szeretném a segítségeteket kérni, van egy XFX 450W Pro 80+ Bronz tápegységem, ami mostanában nagyon elkezdett hangosodni, nagyon pörög a ventilátor és a tápvezeték ajzatnál zizegni, vettem új kábelt hátha az a baja, de azóta is csinálja.Mi okozhatja ezt a problémát?Lehet hogy kevés lenne egy FX8350 ès RX580 pàros mellè?
-
PitLee
őstag
válasz
barnam_ #3785 üzenetére
A kétféle ventilátor felépítése is eltér egymástól, innen eredhet a zaj forrása is, hogy a PWM ventilátor fix 12Voltra van tervezve a táp meg pl ép 4Voltal akarja meghajtani, de
nem minden ventilátor és felhasználásnál jelentkezik a hang.A DC ventilátornál feszültségszabályozással (VC) működik a fordulatszám szabályozás.
pl ha egy 12V-os ventilátornak csökkenteni akarja a fordulatszámát akkor csak 4 V-al hajtsa meg.
A PWM (impulzus-szélesség moduláció) ventilátornál idő alapján van a szabályozás, hogy x ideig bekapcsol majd le kapcsol, de a feszültség állandó 12Volt.A DC ventilátoroknál van még egy olyan dolog is, hogy az álló, nem forgó ventilátor mekkora feszültségen indul el, ez is fontos tényező.
Azt még érdemes volna megnézni, hogy nem e táp oldali szabályozása romlott el és nem-e az miatt nem fokozatosan működik hanem hirtelen indul a venti.
FSP dagger pro 850w Fan Issue
https://youtu.be/xnowQ1WtVGgTalátam egy ilyen bejegyzést, lehet a Noctua jó lesz.
FSP Dagger Pro Noctua Edition
https://www.reddit.com/r/sffpc/comments/1bcf9u1/fsp_dagger_pro_noctua_edition/#3511 laci666 -ra is rákérdezhetsz, hogy mi lett a megoldás.
-
barnam_
nagyúr
Köszi a linkeket!
Rákeresve a típusra nekem főleg keret nélküli ventilátorokat dobott ki, bár azok kép alapján PWM-esek. Nem tudom, hogy az egyéb teljesítményben van-e különbség.Miért búg a PWM-s venti 2 pines csatlakozóra kötve, mert nem kapja meg a 12V-ot a motor?
Sajnos én sem látok mást, mint PWM-es ilyen méretben. Szélesebb pedig nem fér el. -
PitLee
őstag
válasz
barnam_ #3783 üzenetére
Érdemes keresni egy review-ot ahol szétborítják az adott tápot és ott látszódik a venti.
https://www.kitguru.net/components/power-supplies/zardon/fsp-dagger-pro-650w-sfx-psu-review/all/1/https://gnd-tech.com/2019/07/fsp-dagger-pro-650w-sfx-psu-review/
Ekkor már rátudsz keresni a típusra hátha dob valami infót a net.
Azt mindenesetre látni, hogy két vezetéke van ez miatt feszültséget változtatja a táp, így szabályozza a venti fordulatát, a PWM-s venti lehet búgni fog.A slim és a 3 pin miatt a márkásabb ventiknél nem is látok, csak 25mm-est.
-
barnam_
nagyúr
Van ajánlott ventilátor 92mm és slim kategóriában?
Egy FSP Dagger Pro 650W-os SFX tápban szeretném lecserélni, mert ugyan félpasszív, de amikor megy akkor zavaróan hangos a ventilátor.Összesen hármat találtam ár összehasonlító oldalon:
Thermalright TL-9015
DeepCool FT9 Slim
Noctua NF-A9x14 PWMA Noctua a legdrágább, de valószínűleg a leghalkabb is... csak ugye nem tudom mennyi levegő kell a tápnak
-
Giot
addikt
Sziasztok!
Mivel tudnám ezt a ventilátort helyettesíteni?
https://www.elecok.com/protechnic-magic-mga13512xf-o25-server-square-fan-mga13512xf-o25.html -
petyuci
csendes tag
Szép Estét!
Köszönöm, rendeztem a nézetet, így már látom a dolgot. Az arctic légszállítása elvileg csak 56, a gyári 70 cfm. Nem okoz melegedést?
A 3 pin ok, értem. Ki marad a sárga, piros a pirosnak, fekete a feketének.
Illetve a ventilátor alatt van egy kis terelő lap rácsavarozva, az vajon mennyit számít. Szerintem leszűkíti a keresztmetszetet, de lehet pont azért, és hogy ne közvetlen kifúllya? Vagy kivegyem?
Alszok rá.
Üdv MINDENKINEK -
petyuci
csendes tag
Hátha valaki olvassa...
Sziasztok:
Adott egy CoolerMaster RD-60-ACAB-M4 táp. A hűtőventije csapágyas, csere. (Zsírzás nem segített) Yate D12SM-12 12V 0.30A 2 pin van benne.
1650 rpm, 70.5 airflow
Szerintetek honnan tudom beszerezni, vagy kiváltani más típussal. Ha 4pines összehozható a 2 pinnel?
Köszi ha tudsz segíteni. -
gerisz23
őstag
Sziasztok!Van egy ilyen tápom:
Már nem garis,ventije kicsit elkezdett zörögni.
[link] Ilyen volt benne a gyári.
Volt itthon egy
4 pines ami 5-ös szettből való/megmaradt új,kb 1 hónapos.
Kicseréltem,csatit átraktam a 2 pines ventiről (nincs pwm vezérlés csak feszültséggel szabályozza a ventit a táp).140-200W terhelésnél hideg levegőt fúj a táp hátulján.
Kicsit későn találtam meg a topikot,nem veszek így bele gyári ventit hogy itt is ezt a ventit javasoljátok
Amúgy nincs zaj,gerjedés stb szépen forog alapjáraton a venti,feszültséget nem mértem hogy mennyit kap alapból a tápról.Házban lévő többi ventiből is csak 1 nek használja az alaplap a PWM jelét -
Szia,
Tápból azért nyugodtan vehetsz újabbat, nem szükséges a retró masinát teljesen retróként megépíteni, azaz 1000x kiszáradt, sz*r minőségű kondenzátorokkal megépített tápot kukázni bele, főleg, ha éppen a config többi részét értékesnek véled.
Ez csak tipp volt, nem kötekedés. -
Soma01
veterán
válasz
DroiDMester #3775 üzenetére
Nagyon köszönöm!
-
GND és +12. Kell neked!
-
Soma01
veterán
válasz
DroiDMester #3772 üzenetére
Megvettem a P12 ventit. Hogy kell bekötni a 3 érintkezős ventit a gyári, 2 érintkezős helyére? Úgy ahogy az #3765 hsz-ben van. Tápegységbe lesz téve amúgy.
-
Toncos
tag
Sziasztok!
Egy nappaliba helyezett házi szervernek készülő small form factor Thinkcentre 180W-os tápját szeretném csendesíteni, hogy idle-ön (amikor max 1-2 lemezről ír/olvas) lehetőleg tök csendes legyen, de mikor az idő 0,1%-ában pörög (mondjuk frissítés miatt), akkor se pusztuljon el (nem tudom, van-e hővédelme). A gyári venti kicsit morog.
2 pines headeren alapjáraton 5V-ot mértem. Egy HKFAN venti van rajta gyárilag (5-13,8V; 3000 RPM(max), 40 CFM(max), 32,5dB(max)), tehát ez elvileg full takarékon megy.Kérdéseim, amiben segítségeteket kérném:
1. Előfordulhat, hogy a 2 pines headeren valami ostoba feszvezérlés van, és kiad 5V-nál többet is? Méricskélhetem terhelés alatt multiméterrel, de nem akarom megfőzni a cuccot, meg nem biztos, hogy hiteles lenne.
2. Milyen venti lehet jó cseredarab? Amiket néztem:
- OEM, gyárilag 2 pines venti. Ezeket full nem ismerem, nem tudom, tudnak-e ezek jobbak lenni.
- bequiet Pure Wings 2 (5-12V; 1900 RPM(max); 26,3 CFM(max); 18,2 dB(max)): 5V-on is elmegy, tuti csendesebb, de kisebb teljesítményű is
- Noctua 12V-os valami: nem tudom, mennek-e 5V-on, nem tudom, mi az optimum teljesítményben/zajban.
- Noctua NF-A8 5V (5V; 2200 RPM; 32,5 CFM, 17,7 dB): 5V-on sokkal erősebb, mint a gyári, hangját nem tudom, de valszeg csendesebb, bár ez ott fullon pörög, viszont ha 5V fölé is megy a táp, akkor elpusztul.
- Arcticból is lehet jó.Ha tudtok tanácsot adni, akkor nem kell 5 típust berendelnem és letesztelnem. Előre is köszi!
-
-
carl18
addikt
Üdv!
Építek egy retro gépet a táp gyári ventilátora tönkre ment. Ki lett cserélve de külső energia forrásról kapja a szuflát. 3-Pin átalakító molexre, viszont itt a nagy gond ha 12 voltot kap max fordulatszámon pörög és ott elég zavaró a Decibel ami létre jön.Aztán egy ismerős mondta kösem át molexen 5 voltra ezt meg is csináltam de ott meg túl lassan forog. Viszont a nagy hang meg is szűnt, egy régi tápról van szó néha-néha alkalmanként bekapcsolom pár órára ilyen 2010 elötti cimeket toljak majd rajta.
A Táp Chieftec GPS400AA-101 A régi táp a ventilátort leszámítva jól müködik.
Egy LGA 1155-ös I5 2300 van mellete meg egy GTS 450. Fogyasztás mérőt is dugtam kíváncsi voltam mennyi az annyi, ha a kártya jobban ki van használva úgy leránt 140-150 wattot a falból.Arra lennék kíváncsi ha most megmarad 5 volton nem fog le égni?
Vettem videót halk az biztos, de szerintem a fordulatszám túl kevés.
PSU Fan Low RPM 5V (Molex to 3 Pin) Chieftec GPS 400AA-101 AEsetleg marad az a opció van itthon egy Xilence 12 cm venti ami 12 voltrol forog 1300 RPM-el hátha azzal halkabb lenne. Annak van molex csatija és talán az egy fokkal halkabb lenne. Esetleg ha gépházat cserélek (felső házas) ott meg lehetne oldani alaplapról vezérelje a tápegység ventilátorát.
Jelenleg egy Cooler Master Haf 912 Plus házba raktam. -
-
atala
addikt
válasz
DroiDMester #3768 üzenetére
Elnézést, azt nem írtam, hogy nem tápba fog menni.
Egy teljesen más területre kell. Fix 12 V-ot kap.
Az sem baj, ha kicsit hangosabb, és többet forog, legalább több levegőt szállít. -
Gondolom P12 MAX-ot vettél!
az több okból sem jó eleve 3,9Volt az induló feszültsége, így nem biztos hogy a táp ad neki annyit (kezdetben) tehát nem fog elindulni a venti!
aztán sokkal nagyobb a fordulatszáma is tehát jóval hangosabb is lesz, mint indokolt lenne!
Alzánál a leg 1szerübb a csere, vissza viszed és el állsz a vásárlástól(gondolom nem telt még le a 30nap) és veszel egy sima ARCTIC P12es 3.pinest!
a 4.pines ventik PWM jellel vannak szabályozva(erre van a 4.ik pin) tehát a 12.voltot FIX-en megkapják, és az elektronika nem igen szereti ha FIX 12.volt helyett a táp csak 3-4.voltot ad neki így a ventinek morgó/búgó hangja lesz.
-
atala
addikt
válasz
DroiDMester #3766 üzenetére
Láttam azokat a képeket, de én biztosra szeretek menni.
Viszont azt nem tudtam, hogy a 4 pin ventit nem lehet 2 pin módban használni. Azt csak azért vettem, meg, mert az 2 csapágyas volt. Megpróbálom kicseréltetni, de az Alzánál nem biztos, hogy sikerülni fog.Egyébként mi baja lesz tőle?
-
-
atala
addikt
Sziasztok!
Jól sejtem, hogy ha nekem csak 2 ér kell aZ Artic P12 ventillátorból, akkor ez a kettő kell nekem?
Ugyan ez a 4 eres ventillátornál is?
-
Rider74
tag
Sziasztok,
Egy Lenovo rövidített TFX tápban kellene ventilátort cserélnem. Ebben 80x80x25 mm ventilátor van. Ennek a cseréjéhez alkalmas lehet egy Arctic P8 silent (3pin) 200-1600 rpm?
-
goamantra
tag
válasz
F_Zolee #3760 üzenetére
ha hőmérséklet vezérelt akkor az újnak csak akkor ad 6V ot, ha már nagy gáz van.
mivel a táp a gyári ventihez van belőve (ami 2.9V al már indul, mégis minek adna 6V-t ??) .. nemtom , hülye vagyok hozzá.. holnap veszek egy új tápot azt jóvanannyit tudok hogy bekapcsoláskor indul a táphűtés egyből és folyamatosan megy
-
goamantra
tag
válasz
DroiDMester #3758 üzenetére
ok, köszi a visszajelzést! jövőhéten rendelem...
de megtaláltam ennek a GLOBE FAN S1202512Lnak az adatait, ami most belekerültSTARTING VOLTAGE: 6V (!!)
CURRENT 0.18 A
RATED VOLTAGE: 12 V
OPERATING VOLTAGE 6-13.8 V
MAX AIR FLOW 67.28 CFMcsak arra válaszoljatok már légyszi, hogyha
a gyári táp venti indítófesz: 2.9V
a csere venti indítófesz : 6 Vaz mit okozhat?
aggaszt a dolog mert egész éjszaka megy a gép, nehogy leégjen a lakás -
-
goamantra
tag
válasz
F_Zolee #3756 üzenetére
igen ez jó lehet a p12höz. thx.
nem bírtam ki, kicseréltem a két ventillátort...
a jobboldalival megy most a táp, van légszállítás, de hogy jó e azt nem tudom megítélni, egyébként nyitott házban van....már nincs hangzavar, csendes a gép viszont aggaszt nem tudom a mostaninak az indítófeszültségét... mivan ha a táp több feszt ad neki mint kéne?... leég ? tönkremegy?
meg ez a power rating eltérés.. okozhat ez problémát (0.3 vs 0.18) ?tehát ez lett cserélve (Yate Loon D12SM-12):
12V
Power Rating 0.30A
Airflow Rating 70.5 CFM
RPM Rating 1,650 RPM
Starting Voltage 2.9Verre (GLOBE FAN S1202512L)
12V
Power Rating 0.18A
Airflow Rating ??
RPM Rating: 800 - 2000 RPM
Starting Voltage ??ahogy nézem nincs a tápban túlmelegedés elleni védelem (OTP - Overtemperature protection)... lehet gond szerintetek?
-
goamantra
tag
válasz
F_Zolee #3754 üzenetére
tehát mindenképp 'tápkábel adaptert' kérjek ne vgat :>
lenne most még egy átmeneti megoldásom, van egy másik chieftek tápom 8éves kiszedtem belőle a coolert, azt kérdezném, ki lehetne cserélni a bal oldalon lévőt (5 CFM, [2,0 mm-H2O], 33 dBA, 0,3A, 1650 RPM,) a jobb oldalira -atmenetileg- (a jobb oldali régi, 8 éves de nem zúg .. tipusa ELECOK GLOBE FAN 12025 S1202512L 12V 0,18A.... és 800 - 2000rpm (?)
-
-
goamantra
tag
-
goamantra
tag
visszaolvastam,
akkor veszek :
1. 2-Pin (anya) - 3-Pin (apa) átalakítót
2.Arctic P12-t
azt kész? -
goamantra
tag
hali, adott egy hangos chieftec i-arena táp... ez a 12es hűtő van benne: Yate Loon D12SM-12 (70,5 CFM,, 33 dBA, 0,3A, 1650 RPM, Sleeve Bearing
lehet még itthon pont ilyet kapni valahol (nem találok
.)? v mire cserélhető?
a gyári venti csatlakozós, nem kellett forrasztani csak lehúzni...
köszi előre is
-
Stema
tag
bocs, nem akarok hálátlannak tűnni, köszönöm mindkettőtöknek
-
Stema
tag
válasz
DroiDMester #3747 üzenetére
Igen, én is csatoltam a képet 2 kommentel feljebb, megtaláltam az infót az arctic oldalán és így már egyértelmű h kihagyható. közel 3800 komment van, szerintem ezt érdemes lenne az összefoglalóba odaírni (mind azt h mi az ajánlott venti és h a bekötésénél erre figyeljünk)
-
-
Stema
tag
Sziasztok, van egy evga 450w-os tápom, benne egy DWPH EFS-12E12H ventillátor (12v, 0.5A, danawa.com szerint 2500rpm, 62.5cfm). Meg is rendeltem az itt folyamatosan ajánlott p12-t (simát). Viszont a tápban 2 pin van (piros, fekete, azaz táp és föld), a 3. ilyen esetben mire szolgál? P12-nél írják hogy fixed speed, tehát nem pwm. Földelés? Kihagyható?
-
F_Zolee
nagyúr
Idő közben sikerült a venti csere P12-re. Sokkal csendesebb lett már gép. Eddig ez volt a legzavaróbb.
-
F_Zolee
nagyúr
válasz
DroiDMester #3739 üzenetére
Közben az első link alatt nincs szintén.
-
F_Zolee
nagyúr
válasz
DroiDMester #3739 üzenetére
Köszi. Kerestem de mindig más talált. Itt is kerestem de az már nem volt elérhető a boltba.
-
F_Zolee
nagyúr
Hello
Van itthon olyan bolt ahol kapni a 2pin-3pin átalakítót?
-
-
blp85
senior tag
válasz
Fox Mulder #3735 üzenetére
Nyugodtan mehet, a 3 pines és nem PWM-es.
-
Üdv!
FSP Hydro GSM Lite PRO tápegység képen látható gyári ventilátora elviselhetetlen hangot ad ki magából, mehet helyette egy Arctic P12?
-
fox64
tag
válasz
DroiDMester #3733 üzenetére
135mm-es is van ebből a tipusból,ezzel a számmal,de meg is mértem,ezért írtam ide
-
Típus szám alapján ez 14centis
Ha elégedett voltál a gyári ventivel akkor ugyan olyat itt tudsz venni!
De ha elfér vastagságban a 27mm akkor inkább Arctic P14.et raknék
-
fox64
tag
Üdv mindenkinek!
Zalman arx 1000w tápban kellene kicserélnem a ventilátort,Yate Loon D14BH-12 van benne gyárilag,135mm-es.Mi lenne amit bele lehet rakni illetve venni is tudok? -
F_Zolee
nagyúr
válasz
Fox Mulder #3724 üzenetére
Vettem észre. Hdd zaj után a 2.helyen.
Még a vgat se hallom játék alatt. Persze hozzá tartozik, hogy az sem egy zajos fajta.
-
-
F_Zolee
nagyúr
Több féle p12 van. Melyiket érdemes venni?
-
F_Zolee
nagyúr
válasz
DroiDMester #3720 üzenetére
Elég nekem ha kis szélzaj van motorhang helyett.
Nem egyforma összegű a venti és a táp csere de majd ha lesz táp csere azt is fontolóra veszem. -
-
F_Zolee
nagyúr
Hello
Elgondolkodtam, hogy tovább halkítanám a gépet és kicserélném a ventit a tápban(CM 600W v3). Elvileg ilyen van benne: [link]
Átalakítót rendeltem a csatlakozás végett. Arctic P12(silenten kívül) a többinek lehet motor zaja alacsonyabb fordulaton? -
blp85
senior tag
Ha egy tűvel óvatosan benyúlsz a fémhez, akkor ki tudod tolni, a kis kapaszkodó pöcköt vissza is tudod állítani a tűvel, hogy később ne csússzon ki (így kép alapján ugyanaz a csatlakozó méret). A kiosztás szabvány, a kép szerint nézve fentről fekete (GND), piros (+12V), sárga (RPM Speed signal).
-
qdak
addikt
Akkor bolond voltam, én azt hittem hogy az is jelölés, érdekes is volt, hogy ellenben áll a 3 pin kiosztással, máskor magamnak hiszek.
Azt nem gondoltam, hogy 2510 a 2pin és 3pin neve is, életemben nem hallottam.
Pedig párat már csináltam.Forrasztottam, ez végett 2x, zsugoroztam, nagyon akartam volna átszerelhettem volna.
De az nagyobb szívás, van a HP ML 350 szerverem amiben nem szabvány a lábkiosztás,
már szedtem ki és raktam át máshelyre, inkább forrasztok. -
qdak
addikt
Sziasztok,
Chieftec Gps táp szivatás:
Miért ?
Fenti vezeték a chieftec gps tápé, lenti arctic freezer 3 pin
-Fent föld
-Közép MQT
-Lent 2510
ezek a jelölések.
Arctic freezer 3 pin kiosztásnál középsőt jelöli 12V ra, de a jelölés szerint 2510 - 2510 a 2 alsó csatiKérdés miért használ a chieftec 2510 jelölést a VCC 12V ra, míg az Arctic nál az a RPM signal.
-
csubuka
addikt
válasz
csubuka #3712 üzenetére
Szóval a fenti csere szakmailag vállalható nem?
Ezen leírásnak megfelel úgy vélem.
Pár kép, egász kulturált belseje van így szemre atápnak, csak ez a Late Yoon ahogy nézem rányomra a bélyegét, tekintve, hogy nem az első vagyok aki a fiatal tápjából kihajítja a ventit. Netes panaszokat nézve a gariztatás sem segít amúgy, tekintve, hogy az újban is szutyok volna, meg némelyik gyárilag is hangos.
-
csubuka
addikt
Sziasztok!
Ahogy látom más is el van átkozva az FSP Hydro Pro (nekem 500w van.. más ahogy látom nagyobbakkal ugyanide jutott) gyári ventikkel
Szégyen, mert amúgy a táp simán vállalható lenne ahogy nézem a review-kat, hiába C-tier
(Király a zárlatvédelme, élőben, gyakorlatban teszteltem egy hibás GPU-val, minden túlélte, a bekapcs led egy tizermásodpercre se villant fel, utána tiltott...
)
A C-tier mivolta eszerint ilyesmibe nyilvánul meg, hogy nagyon gatya a gyári venti.
Konkrétan a szokásos Yate Loon szutyok D12SH-12 van benne gyárilag, idegesítóen csapágyan pár év után, nagyon zavaró repetitív katt-katt hang, a szokásos csapágy a végét járja kategória...
Topikból idézve:
Yate Loon D12SH-12 (120x120x25)
2200 RPM, 88 CFM, 40 dBA, 0,3A, indítási fesz: 6,5V, statikus nyomás: 2,6 mm-H2O, 30.000 MTBF, Sleeve Bearing
Ha jól gondolom ezt az indítási fezsültséget amúgy lehozza nagyon sok venti...Ahogy néztem a reflex ajánlat Arctic P12 3-pines, semmi extra, nem slim, semmilyen a jó ide is... most ez nem volt közelben.
No de új megközelítésben inkább egy régi évekre félrerakott ((így inkább már nem indítanék be vele semmi értékeset...)) Seasonic tápból guberáltam egy ADDA AD1212LB-A73GL példányt. Ez persze golyóscsapágy, örök élet, cserébe van minimális alaphangja.
Indulási feszültségről nincs adat, de okés, mert azonnal felpörög a gép indulásokar. Úgyis tápban volt, oda használják, így tuti jó... a Yate Loon 6,5V-ját tuti tudja ez is.2,42mmH2o nyomás, pipa
20 százalékkal kisebb légszállítás, okés foguk ráKicsit kisebb légszállítás, mint a Yate Loonnál, de annyi baj legyen, sosem fog így sem maxon menni ha jól gondolom.
-
didyman
őstag
válasz
Fox Mulder #3710 üzenetére
Sajnos ez gyakori. Olykor egy betű az eltérés, ami a legvégén van a típusszámnak, vagy ott sem jelölik, mert a címke ugyanaz és valahol egy apró index jelölés, vagy sorozatazonosító mondja meg, hogy ez valami egyedileg készített verzió, eltérő paraméterekkel.
-
Megnéztem multiméterrel és bekapcsolásnál 5V-ot ad le és visszaugrik 4.95V-ra.
Ezek alapján nem csoda, hogy nem indul a 6V-os / S1352512HH DC12V 0.45A /ventilátorral. De ha ilyen volt benne eredetileg akkor nem értem miért nem adja le a megfelelő feszültséget.
A kérdés, hogy mivel tudnám helyettesíteni? Ugyan ezen típus 12V 0.33A jó lehet?
A méret miatt mert 135x135x25MM fér el benne. -
válasz
Fox Mulder #3706 üzenetére
Szia,
Én egy OEM Seasonic tápba Arctic P12-t vettem (sima 3 pines, nem PWM). Azt minden további nélkül elindította. Próbálkoztam be quiet! Pure Wings 2-vel is, azt nem tudta elindítani. Kimérés a legbiztosabb. -
Sieltier04
újonc
-
-
-
RVR400
veterán
válasz
Fox Mulder #3703 üzenetére
Amit találtam, az alapján mindkettőnek az indítófeszültsége 6V, annyi a különbség, hogy a HH-s 300 rpm sebességgel nagyobb fordulatot tud, de ugyanúgy kellene indulnia mindkettőnek. Lehet, hogy érdemes lenne rámérni, hogy milyen feszültséget kap a venti.
-
Üdv!
Egy kis segítségre lenne szükségem.
Hozzám került egy Chieftec Proton 750W / BDF-750C / moduláris tápegység valami mókolt ventilátorral.
Videók alapján kiderítettem, hogy GLOBE FAN RL4Z S1352512HH DC12V 0.45A van benne gyárilag.
Rendeltem hozzá aliról egy GLOBE FAN RL4Z S1352512H DC12V 0.45A
Megjött és a tápban nem indul el, kipróbáltam másik tápban de ott forog, itt nem.
A gyári és ez között a különbség a sorozat végén a gyárin dupla HH van ezen pedig csak egy.
Létezik, hogy e miatt nem pörög fel a ventilátor?? -
válasz
didyman #3701 üzenetére
kár volt ennyit bíbelődnöd vele!
De azért köszönjük a részletes le vezetést!
Amúgy meg a tápok 90%-ában (de ezt neked jobban kell tudni ha ezzel foglalkozol) nem PWM el vezérlik a ventiket, és amit már korábban is írtam, 1Ampert tudnia kell mindegyiknek, tehát továbbra sincs miről beszélni!
-
didyman
őstag
válasz
DroiDMester #3699 üzenetére
Pont ilyen típusom most nincs itthon, de egy nagyobb áramú AVC azért akad. 410 mA a ráírt áramerősség, nézzük akkor meg, miért ezt írják rá, és miért nem feleannyit.
Kössünk rá 12 V-ot, nézzük meg, mennyit mutat az árammérés: körülbelül 240 mA körül áll meg a műszer. Majdnem igazad van, de mégsem.
A BLDC ventilátorok kefe nélküli, forgó mágneses mezőt elektronikusan előállító eszközök, az állórész tekercseibe pumpált energia függvényében forgatják a forgórész mágnesét. Ennek jellegzetessége, hogy itt semmi nem lineáris, sem a tekercsek árama, sem annak időbeli lefutása. Iktassunk be ezért egy soros, kis értékű ellenállást a ventilátorral sorosan és...
..nézzük meg a rajta eső feszültséget oszcilloszkópon. A csúcsértékből számolható könnyedén az áramerősség, ami 387 mA, amit ugyan rövid ideig ér el, de az 5 ms körüli periódusidő közel negyedében 300 mA közelében van.
A tranzisztorok, amikkel meghajtjuk ezeket, nem túl kényes eszközök, a SOA-n (biztonságos üzemelési tartomány) belül elég szélsőségesen is lehet őket terhelni, ám ez a tartomány erősen függ a félvezető méretétől (hőkapacitás), rendkívül erősen függ a hőmérsékletétől és az egyes, impulzusszerű terhelések hosszától. A fentiek alapján látszik, hogy a ventilátor nem egyszerű terhelés, kis mértékben induktív, erősen változó. Nem lehet egy RMS értékkel leírni az általuk felvett áramerősséget. Ugyanez a helyzet a CPU, vagy a perifériák tápkörével, illetve a tápegység kapcsolótranzisztoraival is: hiába látnak 20/10/5 A RMS áramerősséget, mégis ezek az eszközök 100/30/20 A-re méretezett félvezetőkkel vannak biztonságosan lefedve a PWM meghajtás sajátosságai miatt.
És ezért nem a feleakkora áramerősség van rájuk írva, hanem az a jellemző érték (a korábban említett tűrésmezővel), amihez biztonságosan lehet tervezni meghajtást.És mivel ez egy PWM ventilátor, nézzük meg, mit mutat 8 kHz (azért ennyi, mert ezt könnyebb látni, mint a 25 kHz-es, jellemző értéket) PWM-mel meghajtva:
Ezek kb. 4-500 mA-es tranziensek. 200 mA körüli Ic értékű tranzisztorra biztos nem bíznék ilyet.
Ugyan írtam, hogy összekevertem a két adatot, nyilván a 600-as helyére a 150 mA-es elfér elektronikai oldalról, így ebben az esetben a kérdés csak az, hogy elegendő hűtést tud biztosítani, vagy sem.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- iPhone topik
- Villanyszerelés
- Kézilabda topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- BestBuy topik
- DOOM: The Dark Ages - Megérkeztek az első értékelések
- Tudományos Pandémia Klub
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Creative Sound BlasterX G5 (70SB170000000) (Sound Blaster) (DAC)
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 12400F 32GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB Rampage SHIVA Seasonic 650W
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad P50 - i7-HQ I 16GB I 256SSD I Nvidia I 15,6" FHD I Cam I W10 I Gari!
- ASUS 18W USB ADAPTER
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest