- Milyen HASZNÁLT notebookot vegyek?
- Hővezető paszták
- Iszonyatos mennyiségű hulladékkal járhat a Windows 10 terméktámogatásának vége
- Milyen házat vegyek?
- Milyen videókártyát?
- Akciókamerák
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Milyen notebookot vegyek?
- OLED TV topic
-
PROHARDVER!
Ismert ventilátor gyártók termékeinek adatlapjai:
Új hozzászólás Aktív témák
-
HartgeH3-2.8
addikt
Korrekt minden szerintem megfelelő a levegőszállítás is emellett pedig jóval csendesebb.
Ami most felmerült bennem kérdés. Tisztára úgy emlékszem, de ilyenkor már nem vagyok benne biztos, hogy a ventire szerelt kis takarólemez ami gyárilag benne volt. Az a bordák fölé kell menjen közvetlen vagy pedig szembelévő oldalon?
-
tornas
őstag
válasz
HartgeH3-2.8 #2297 üzenetére
Én meg mindegyik betegnek ugyanazt a gyógykezelést javaslom...
Köszönjük a képet a kis cápádról.
És jól hűti a tápodat?
-
Sziasztok!
Ilyen tápegységbe milyen ventilátor szükségeltetik? Sajnos zajos lett.
-
talpas
aktív tag
Elfogadom, amit írsz, csakhogy nem önkenőkről van szó, mert gyárilag olajjal kezelt ventikhez-ről írtam. Ha a két említett típusba nem lehetett olaj, akkor velem varázslat történt, mert olajosak voltak. Ha találsz önkenő, száraz csúszócsapágyast ebben a szegmensben akkor linkeld. Önindítóknál a leheletnyi zsír kellett bronz, acél párnál, erre emlékszem. Önkenőnek nevezik mai napig. Tesla még mindig van, a filckorong alátét project, anno sokat segített, szinte örök életűre emelte a Predom ventiket, háztartási gépek tengelyeit. És érdekes még az önkenőknek is kell a segítség. Még a verhovinát sem lehetett egyszerű rézzel pótolni mikor perselyeztem
Szóval tényleg új ez a google, bár nekem is volt pár év fizikai tapasztalat és ez nekem mindennél többet ér. És ha vaki még mindig nem találja a zsírt, akkor kérdezzen
-
Kernel
nagyúr
Annyi hátulütője lehet az írásodnak, hogy a jelek szerint te sem használtad a Google-keresőt, így azután úgy tűnik, fogalmad sincs az önkenő, szinterezett bronzperselyes csapágyakról. Meg arról sem, hogy gyárilag miért nem kell kenni őket.
Nem új a dolog ugye, hogy eredetileg olaj "féleség" ami keni a tengelyt, perselyt. Miért az? mert állandóan visszafolyik
Szerintem inkább azért, mert vákuumban, magas nyomáson és hőmérsékleten, jól lehet telíteni a porkohászati eljárással készült, porózus perselyt ásványolajjal. Zsírral ezt nem nagyon tudnád megtenni, ennek pedig semmi köze a visszafolyáshoz. Az olaj különben is inkább kiverődésre hajlamos, szerintem. Főleg, amit utólag raksz bele. Ami gyárilag szivárog ki a pórusokból, az hatékonyabb, elvileg.
Amikor meg már annyira kopott, hogy kenéssel kell kísérletezni, már úgyis mindegy neki, de szerintem valamivel hatékonyabb a zsír, mert nem verődik ki, jobban megmarad.
Valamikor dolgoztam audioszervizben, voltak még akkoriban Tesla lemezjátszók, bolygókerekes meghajtással, szintén bronzperselyes. Köztudott volt, hogy olajjal ne kenegessük, mert hamarosan visszahozza az ügyfél, akár pár nap után is, mert az olajtól megszorul. Megszívta magát olajjal, vagy nem tudni, mi kínja volt, de tényleg be tudott állni rendesen. Csak a zsír volt jó neki.
-
tornas
őstag
Nekem remekül bevált a lítium bázis gépzsír vagy az általános csapágyzsír. Zsírozás előtt értelemszerűen célszerű kitakarítani a tengelyt és a perselyt is. Erre a feladatra a WD40 nagyon jó. Aztán meg szárazra törlöm egy pamutrongy-darabbal (kis csíkkal) a tengelyt és a perselyt is. A tengely és a persely megzsírozásához pedig fogpiszkát használok.
A kikopott tengelyt könnyű észrevenni és ilyenkor már tényleg fölösleges a kenés (a golyósoknál szintén). Viszont ritkán kopik ki a persely. Akárhány teljesen beállt ventit hoztam vissza a halálból, egyiknek sem volt perselykopása. De olykor viszont előfordul az is, hogy a persely körüli műanyag kitágul,deformálódik vagy eltörik ilyenkor az egész lapát perselyestül, tengelyestül billeg össze-vissza. Az ilyen perselykopások és műanyag-deformációk legtöbbször a nagyon hitvány ventik sajátja szokott lenni. Egyszer találkoztam olyan 8 cm-es házventivel (teljesen új volt), ami fél évig volt használatban, aztán egyszer csak lerepültek róla a lapátok. Annyira fos minőségű anyagból volt a venti maga, hogy a markommal összetudtam morzsolni az egészet, úgy ahogy van. Lényegében fél év alatt anyagában lebomlott.
"Amiről sehol nem ír senki az az az, hogy új korában kellene feltölteni olajjal azt a kis teret és szerintem dupla ideig képes a tengely, persely csendben tenni a dolgát."
Azokat a bronzperselyeket egy ideig forró zsírban (vagy olajban) főzik, így veszi fel a kenéshez szükséges zsír (olaj) egy részét mivel a bronz az egy porózus anyag. Aztán amikor összeszerelik a ventiket, akkor kapnak még egy ki zsírt (soha nem olajat). A bronz-perselyek minősége, zsírban (olajban) főzésének ideje, technikája, illetve az alkalmazott zsírok, olajok (a főzéshez használtak is) minősége és mennyisége nagyban befolyásolja az adott venti életartamát.
Szóval úgy gondolom, hogy ha hangosodik a siklócsapágyas venti, akkor érdemes lehet újrakenni. Ahogy ha egy tápegység kondis lesz, akkor azt is érdemes kicserélni. Így is rengeteg szemét keletkezik, ha lehet igyekszem csökkenteni ezt...
-
talpas
aktív tag
Látom rendszeres javaslat lett a "gépzsírral a venti életéért". Fizikailag mit tesz a zsír? Kitölti a mikronnyi hézagot. Mint anno a zsiga diffiben, eladható, ideig óráig elmegy, etethető vele a vevő, a lelkiismeret az meg kuka. Mi van ha a billegő, megkopott tengelyre, fogaskerekek közé, perselybe bekerül? Segít Neked kedves felhasználó, kitolni a venti életét 1hétig, 1hónapig. Ezalatt, kezdődik újra a zörgés, de az már a megkeményedő, gépzsírral, ami kitolt minden kenőanyagot maga előtt, mellől. Nem új a dolog ugye, hogy eredetileg olaj "féleség" ami keni a tengelyt, perselyt. Miért az? mert állandóan visszafolyik,/vízszintben szerintem nem!/ mindig, hidegben melegben ott van a fémfelületen! Tápoknál, a natúr csúszósok, vízszintben, szerintem gondok vannak, nem alkalmasak a max. két éves üzemidőre, zörgés kialakulása nélkül. Saját tapasztalat, 1 Chieftec, 1 FSP, 1 évesen lassú fordulaton az-az idegesítő hangadás. Ha visszaküldöm gariba, most ne írjam le...Gondoljunk bele az ipariak is külön kategóriát képeznek vízszint, függ. szerelésüket nézve, miért lenne másabb egy táp csúszócsapágya? Aztán ha annyira belemerülsz a fülessel a fejeden, hogy már nem zavar a zörgés mert épp játszol, zenét hallgatsz, gondolj arra, épp beállt a venti és nem az zsír segített a szoba csendjén. Mi történik az alatt a pár hét alattt? Tovább kopik, mert a fém, vissza nem épül, maga a persely egyre jobban kopik, hisz billeg benne a tengely, zsírral, ami kipréselődik, olajjal, amit meg kitol a billegő tengely. De, ez-idő-alatt szerezz be másik ventit! Ha WD.-ben bízol, tudd, javarészt, az biza petróleum, ami viszi az előtte lévő zsírt, olajat, mert hát ez az előnye, old, fellazít, és amit meg magával hoz a WD40, az a titkos összetevő, nos az ken. Nálam nem használatos forgó alkatrészre.Nem erre a finom megkopott tengelyre, mechanikára kell, hidd el! Igen, kenni fogja, de az az utolsó hét. Amiről sehol nem ír senki az az az, hogy új korában kellene feltölteni olajjal azt a kis teret és szerintem dupla ideig képes a tengely, persely csendben tenni a dolgát. Hát igen, a garancia!. Mindenki figyelmébe ajánlom a fegyver, ill. varrógép olajat, műszerolajat, nem kellene feledni, de ez sem segít a fémkopáson! Amit én használok, az 1 diesel olajadalék a "nature" ventikhez, sűrű mint a méz, áttetsző anyag, 1 csepp elég, hidegben, melegben indul és ken, de a kopottat ez sem gyógyítja.
Itt vannak a zsírok csak az bökjön rá aki tudja mi a google -
tornas
őstag
"Ám hol lehetne venni gépzsirt?"
Rengeteg helyen, még a barkácsáruházakban (pl. OBI) is van kis kiszerelésben.
"Meg ha most én addig igy hasznalom a gépet hogy kerreg néha a venti lehet baja a tápnak? Eldurranhat?"
Nemigazán és nem is durranhat el. De hosszabb távon semmiképen sem jó ez a helyzet, mert ha egyszer csak megáll a venti (elmúlik a kerregés, nem-nem nem javult meg...
), akkor a táp hamar megsülhet. Kicsit gyakrabban nézzél rá a tápra amíg nem orvosolod a problémát!
-
Fluke
tag
Ám hol lehetne venni gépzsirt? Meg ha most én addig igy hasznalom a gépet hogy kerreg néha a venti lehet baja a tápnak? Eldurranhat? Igazábol olyan van hogy bekapcsolom utana egy idő után elhallgat de aztan este olyan 10kor ujrakezdi de akkor már nem nagyon hagyja abba, de most már ez minden nap igy van. De mindenképpen megzsirozom mert idegesit ez a zakatolás.
-
tornas
őstag
válasz
HartgeH3-2.8 #2283 üzenetére
Tápja válogatja (minőségétől függetlenül), hogy a ventije csatlakozós megoldású vagy beforrasztott.
Fluke: Ha olcsón meg szeretnéd úszni, akkor muszáj lesz gépzsírt beszerezned! Kis mennyiség is bőven elegendő lesz.
-
Fluke
tag
Hát ezen ugylátszik nem, amugy fsp saga 2 400w, de én olvastam itt akinek ugyan ilyen volt, és cserélte benne a ventit és neki is szétkellett vágni,
-
HartgeH3-2.8
addikt
Egy FSP tápon nem külön csatlakozásos megoldású a hűtő??!
-
Fluke
tag
Nem tudom mi tévő legyek, az fsp tápomba kezd meghalni a venti hangosan zug, csapágyas lehet, de ventit cserélni nem tudnék benne csak ugy ha szétvágom a kábelt nem lehet lehuzni a kábelt, ha lelehetne egyböl cserélném, Vegyek inkább egy uj tápot? A venti csere mondjuk kölcségkimélöbb lenne, de van valaki aki foglalkozik ilyen szereléssel? Magam nem merem megcsinálni.
-
tornas
őstag
válasz
HartgeH3-2.8 #2276 üzenetére
"Amit nem értek, hogy az alap fordulat lehetne azért nagyobb egy picit (ez a réginél is így volt)."
Ez azért van, mert annak az Aerocool ventinek a max. fordulata alacsonyabb (1500 RPM), mint az eredeti YL ventinek (2200 RPM). Ebből is adódik, hogy az Aerocool venti pl. 9 V-on lassabban fog forogni, mint a YL venti 9 V-on. A venti fordulatának változás legtöbbször feszültségfüggő.
"Volt a műhelyben egy low end kategóriás táp egészen véletlenül és abban szinte detto ugyan az a venti volt található, mint az enyémben pl ami szerintem nagyon is high end kategória."
Nagyon sok tápegységben található meg a YL venti. A hitványtól az egészen minőségiig. A tápod meg inkább erős közép (CWT), semmint high-end. A CWT belsős tápokban is előszeretettel használnak YL ventiket, de a Linkworld (Stability Power) szarokban is.
-
Fluke
tag
Sziasztok!
Én azt szertném kérdezni, van egy fsp saga 2 400w tápom , több mint 4 éves, regebben néha felhangosodott de aztán hamar elhalkult a ventije, de most tegnap ota már egyfolytába hangos, valoszinu csapágyas. na most érdemes ventit kicserélni? Vagy hát az nem kérdés hogy megoldás lehet viszont az a baj hogy kinyitottam a tápot és nem lehuzható a csatija, elkéne vágni a vezetéket és gányolni, sose csináltam még ilyet, van olyan cég vagy szerviz aki foglalkozik ilyennel? Vagy teljesen magamnak kéne ezt megcsinálni? Nem merem. Amugy már itt láttam olyat aki pont ugyan ilyenbe cserélt ventit és egy ilyesmit tett bele, SCYTHE Slip Stream 120mm 1600rpm.
-
Kernel
nagyúr
Az első linkkel kapcsolatban: [link]
A tápegységek bordái és alkatrészsűrűsége úgy van tervezve, hogy legalább valami minimális légmozgást mindenképp igényel (különben még a szomszédos alkatrészek is egymást fűtik), de aki ilyen kísérletekre adja a fejét, azt nem lehet csak úgy hasraütésre, hanem méréseket kell végezni.
Pl. a topikban nemrég is szóba került lézeres infra hőmérővel, vagy egyes multiméterek tartozékét képező hőelemes mérőfejjel.
-
Pazolini
senior tag
válasz
HartgeH3-2.8 #2276 üzenetére
Amit nem értek, hogy az alap fordulat lehetne azért nagyobb egy picit (ez a réginél is így volt).
Én ugyanezt vetettem fel, ill. kérdeztem meg korábban [2206-2207], de sajnos nem jött válasz.
Ezért maradtam a réginél, és most nézek új tápot...
-
HartgeH3-2.8
addikt
Sikerült a művelet. A régi ventin lévő kábelt tökéletesen átmentettük az új ventire.
Ő lett végül a leírtak alapján: [link]
Szépen hatékonyan dolgozik a venti és még világít is. Legalább rá tudok nézni randomban hogy dolgozik e.
Amit nem értek, hogy az alap fordulat lehetne azért nagyobb egy picit (ez a réginél is így volt).
Levegőszállítása elég jó lehet érezni többet tol ki.A cápa design a lapátokon nem rossz, talán hatékonysága is van.
Remélem a legjobbakat.
Ami vicces: Volt a műhelyben egy low end kategóriás táp egészen véletlenül és abban szinte detto ugyan az a venti volt található, mint az enyémben pl ami szerintem nagyon is high end kategória. Annyi a különbség, hogy annál a réginél egy nyákra rá volt forrasztva a két drót. Az enyémnél csatlakozó persze.
-
djpety
tag
Előzmények:
http://prohardver.hu/tema/tap_ventillator_csere/hsz_2135-2135.html
http://prohardver.hu/tema/tap_ventillator_csere/hsz_2138-2138.html
http://prohardver.hu/tema/tap_ventillator_csere/hsz_2138-2138.htmlMég mindig a táp venti a leghangosabb benne, kipróbáltam, hogy elakasztom egy kicsit, és egyből megfelelő lett nekem, a vinyók hangja nem zavaróak. Továbbra is kérdéses, hogy mit lehetne vele tenni?
A konfig: Asrock Q1900-ITX, 1x WD 3TB RED, 1x WD 1.5TB Green, 200W Delta Electronics táp
Akár ha lehúzom a ventit, tehet bármilyen kárt a tápegységben? 80% idle-ban, NAS-ként üzemel, 10W TDP-s a proci is benne.
Köszönöm előre is!
Peti
-
tornas
őstag
válasz
HartgeH3-2.8 #2272 üzenetére
Sajnálom, hogy nem jött össze...Még a teljesen beállt és megszorult, siklócsapágyas YL ventik is legtöbbször jól reagáltak az ilyen műtétekre.
Viszont a LOMEX-ben az alábbi ventilátor szinte mindig kapható és megfelelő lenne neked is.
[link]2 db csupasz drótvégek (piros és fekete) vannak rajta, így csak be kell forrasztani. Akár a régi tápventi vezetékének egy részét is fel lehet használni, így nem kell a táppanelon forrasztgatni. Zsugorcső rá és kész is.
-
BiOszi
tag
válasz
HartgeH3-2.8 #2272 üzenetére
Nem feltétlenül 200Ft-osak,de az üzemóra folyamatosan megy,pörög.
Én ezt fogom rendelni,nem olcsó,de ezt talán a leghalkabb:
http://ipon.hu/webshop/product/enermax_twister_pressure_uctp12p/669569
Paff és ma óta nem lehet rendelni....
-
HartgeH3-2.8
addikt
-
BiOszi
tag
válasz
HartgeH3-2.8 #2270 üzenetére
Én is így jártam! Aminek lejárt az ideje annak lejárt az ideje,megérett a cserére....
-
HartgeH3-2.8
addikt
Korai volt az öröm
Egy napig tartott a csoda. Nem segít ezen már csak a piócás ember. Inkább lemegyek a pincébe és kollégámmal aki szakember forrasztunk egy 2pines kábelt majd.
Veszek egy ventit csak még nem tudom melyiket, vissza olvastam már de ma meg akarom venni és nem mindegyik van raktáron. Ha valaki segítene keresni egy olyat amit Budapesten el tudok hozni és nekem jó lenne akkor megköszönném
-
HartgeH3-2.8
addikt
Uhh hát köszönöm szépen a hasznos tanácsokat, az általad leírt módon tökéletes sikerült a művelet. Kollégámtól kaptam egy nagyon furcsa színű és állagú tuti best gépzsírt ami álá professzionálle.
Tehát nem az olcsó száz forintos.
Szépen letisztogattam előtte kipucoltam és nem sokat ahogy írtad, szép óvatosan felkentem szintén fültisztítóval egyenletesen (a leírt módon és lépésekben)Bekapcsolás után csak a "méhsejtrácson" keresztül átszűrődő hangot lehet hallani semmi mást. Kvázi légzaj
Remélem marad egy jó darabig a történet ebben a formában. (kopp-kopp).
Köszönöm még egyszer
-
tornas
őstag
válasz
HartgeH3-2.8 #2264 üzenetére
TTTTökkkkkkkéletes...
"Hátul ahol van az a kis piros védőkupak, csak ott tegyek bele vagy ahol tudok még kvázi a venti ház alatt is tegyek körbe?"
Csak megsúgom, hogy szét kell szedni a ventit. Nem pedig összevissza kenegetni.
Ehh... lásd kivel van dolgod (meg még láma is vagyok) [link]
-
BiOszi
tag
válasz
HartgeH3-2.8 #2264 üzenetére
Probléma megoldva!
-
tornas
őstag
válasz
HartgeH3-2.8 #2262 üzenetére
Ha megzsírozod, akkor szinte új lesz a venti és tápot sem kell emiatt venned.
-
BiOszi
tag
válasz
HartgeH3-2.8 #2259 üzenetére
Neked,csak a piros és a fekete vezeték fog kelleni! Olyat nem fogsz találni amit,csak beraksz és működik. Kis barkácsolás mindenféleképpen kelleni fog forrasztó páka,cin,zsugorcső stb....
- Operation Voltage: 6.5 ~ 13.8 Volts DC ezek a hűtők kb. egyforma feszültségen indulnak el,szerintem ezzel nem lenne gond!
Igen,tornas kolléga nagy szaki!!!
-
tornas
őstag
válasz
HartgeH3-2.8 #2257 üzenetére
Mezei gépzsír bőven megfelelő a célra. Itt a topikban pedig le van írva, hogy hogyan kell ezt végrehajtani. Egy a lényeg: hogy ha megzsírozod, akkor szinte olyan lesz, mint újkorában.
-
HartgeH3-2.8
addikt
Na ez első körben szuper, de pl középső linknél nincs oda írva, hogy hány pines. Ezek közül melyik az amit csak beteszek a helyére és ennyi? Elég sok verzió van itt ahogy látom. Olyat is hallottam hogy valaki cserélt és nem indult el a venti stb., azért szeretnék pont jót helyette.
Melyiket lenne érdemes? Tápban 2pines csatlakozó van.
A lomexes linken ott mondjuk látom fekete és piros tehát sanszos hogy kettő pin. -
BiOszi
tag
válasz
HartgeH3-2.8 #2257 üzenetére
Elég általános jellemzőkkel bír az a ventilátor:
Yate Loon D12SH-12 120 x 25mm High Speed Silent Case Fan
***FAN SCREWS AVAILABLE UPON REQUEST***
Specifications:
- Air flow: 88 CFM
- Static Pressure: 2.97 mmH20
- Input current: 0.3A (Max)
- Operation Voltage: 6.5 ~ 13.8 Volts DC
- Speed: 2200 RPM ± 15%
- Acoustical noise: <40 dBA
- Bearing Type: Sleeve bearing
- Connector: Includes a 3-pin motherboard power / RPM connector and a 4-pin standard power adapter
- Brand new.....a csapágy,olyan mint egy lyukas bronz cső ez a "Sleeve bearing". A WD40 sokáig nem fog tartani,mert petróleum alapú és elpárolog. Zsírt én bicikli boltba vásároltam,pár száz forintért.
A lehetőségeknek csak a pénztárcád szab határt:
http://lomex.hu/hu/webshop/#/group/551/ventilator/page,0/fbtn,58/flist,324/discount,0/instock,0
http://ipon.hu/webshop/product/enermax_twister_pressure_uctp12p/669569
http://www.bequiet.com/en/casefans/270
DE JELEZNÉM NE VAGYOK SZAKÉRTŐ,CSAK ÉN IS HŰTŐT KERESEK A TÁPOMBA!!!
-
HartgeH3-2.8
addikt
Szerintem nem, de pontosan nem tudtam behatárolni a jelenséget ezért körbe írtam minden féle ventihez köthetővel
Gondolom nem jellemző a venti csere tápoknál, de újat venni egy venti miatt kicsit erős lenne.
Nem szeretnék akármit esetleg nem megfelelőt beletenni azért kérnék helpet.
-
BiOszi
tag
válasz
HartgeH3-2.8 #2254 üzenetére
De ebbe nem golyós csapágy van ugye?
-
HartgeH3-2.8
addikt
Igazából nem hangos hanem egészen közel hajolva szerintem csapágy jellegű apró kerregés "szerű" hang amit lehet hallani. Tipikus venti fáradásos "csúszóhang" jelenség. Szépen megfogalmaztam de remélem érthető
Kivettem a ventit portalanítottam hátul levettem azt a gumi borítást és nézzetek hülyének de 1 csepp WD40 amit kapott az van csak itthon.Milyen zsír amivel lehet próbálkozni? Most a jelenség csökkent/megszűnt, de jó lenne cserélni, mert a táp kiváló.
-
BiOszi
tag
válasz
HartgeH3-2.8 #2251 üzenetére
Hangos? Zsírozni próbáltad már?
-
HartgeH3-2.8
addikt
Sziasztok egy Lepa B550 - 550W-os tápegységbe keresek ventit, tudnátok segíteni benne milyet vegyek és hol?
A venti matricán ez található:
YL Fan (Yate Loon E.)
D12SH-12
DC 12V / 0.30A / GPElőre is köszönöm!
[link] -
-
dunpeal1
csendes tag
Kiokosítottam magamat a fórumból, itt köszönöm meg a hasznos választ is!
Végül a kutakodásom meghozta az eredményét: a gyári ventilátor teljesítményétől max. +-10% -ban tér el (sajnos a Noctua ventilátor ebben az esetben felejtős), így ez a ventilátor lett a kiszemelt, ami közel ugyanazt a teljesítményt hozza, mint a gyári, de a gyártó honlapján megadott adat szerint kb. 10 dBA-lel alacsonyabb zajszint mellett. Persze, a puding próbája az evés, ezt is majd a gyakorlat fogja igazolni.
Remélem, másnak is segíteni tudtam ezzel az infóval! -
Kernel
nagyúr
Lehet például lézeres hőmérővel, amit csak rá kell irányítani a mérni kívánt alkatrészre.
Vagy egyes multiméterek tartozéka szokott lenni a vezetékes, hőelemes szenzor. Mivel ez egy mm átmérőjű gömbben végződik, én az alumínium hűtőborda oldalába fúrtam egy kis lyukat, ami a tápegységen kívülről is hozzáférhető, abba dugtam bele a hőelemet, pasztázva. (Régebben kísérleteztem valamit ezzel kapcsolatban, hogy meddig lehet csökkenteni a fordulatot.)
Természetesen a szekunder oldali diódák hűtőbordájáról beszélek, nem a primer oldali kapcsolótranzisztorokról, vagy az aktív PFC FET-ről, ahol a borda hálózati feszültség alatt van, tehát azt laikusoknak ki kell hagyni az ilyen játékokból. De az nem is szokott annyira melegedni. Az is melegszik persze, csak kevésbé.
-
Kernel
nagyúr
Tápventilátor fordulatát a táphőmérséklet (azon belül is a szekunder oldali egyenirányító diódák fűtenek a legjobban) alapján kell szabályozni, hőérzékelőt arra szerelni.
Ha az alaplapra kötöd a tápventilátort, az mi alapján fogja tudni a diódák hűtőbordájának hőmérsékletét? Nem lesz hőfokvisszacsatolás, simán túlmelegedhet a táp, hacsak nem pörgeted állandó max. fordulaton.
-
tornas
őstag
Az OPP (túlterhelés elleni védelem) mellett ha van OTP (túlmelegedés elleni védelem) akkor egyszerüen lekapcsol.
Ha nincs OTP, akkor nem fog semmit sem reagálni, de szaga azért nem lesz. Mire olyan melege lesz, addigra lényegében túlterhelődik és az OPP fog aktiválódni. Viszont magasabb üzemi hőfokon elöbb fognak kiszáradnak a kondijai.
-
tornas
őstag
Meg lehet próbálni azt a BQ ventit. Csak beszerelés után érdemes lenne jobban leterhelni a gépet egy időre (max. 1 óra elég lehet egy izmosabb játékkal vagy egy - esetleg több - benchmark programmal), és megfigyelni a táp melegedésének a mértékét. Ha megfelelőnek ígérkezik, akkor maradhat.
"Az ára kicsit nekem tükrözi a minőséget,tartósságot.(lehet,csak nekem)"
Csak neked tükrözi...mert ez egyébként egy elég jó minőségű venti akar lenni. Ami pedig az árát illeti, az azért tűnik olcsónak, mert nem egy PC bolt árulja, hanem egy elektronikai szaküzlet.
-
BiOszi
tag
Az ára kicsit nekem tükrözi a minőséget,tartósságot.(lehet,csak nekem) Ritkán játszok,de akkor nagyon brutális hangja van a tápnak. Ez meg két lapáttal több,így gondolom halkabb lenne,mint a gyári.... Imádom a csendet,sajnos napi 8 órába 100db-be dolgozom,így nagyon vágyom a halk dolgokra. Üdv.
-
tornas
őstag
válasz
dunpeal1 #2229 üzenetére
Ahhoz halkabb legyen egy venti, ahhoz az kell, hogy a alacsonyabb legyen a fordulata. Ha igazán halk ventit keresnék ,akkor az legalább 9 vagy 11 lapátos legyen és ilyenkor az RPM is lehet kisebb, mint az eredeti ventinek. Viszont minden más paraméterben hoznia kell az eredeti venti paramétereit, a különbség max. +/- 10 % lehet.
-
BiOszi
tag
Sziasztok!
Egy chieftec ctg-500-80p-be jó lenne ez a ventilátor szerintetek? http://www.bequiet.com/en/casefans/270
Az eredeti: http://zaward.co.jp/fan-pic/120x25.pdf (M)
Köszönöm! Üdv.
-
dunpeal1
csendes tag
Szeretnék én is segítséget kérni: ebben vagy egy másik fórumban már olvastam, hogy valaki szerette volna kicserélni az FSP AURUM Gold 700 W-os táp ventilátorát, de ott konkrét megoldás nem született.
Én is szeretném kicserélni a szintén ilyen, de csak 600 W-os tápom ventilátorát (MGA12012HF-A25) egy halkabbra.A Protechnic Electric MGA12012HF-A25 ventilátor adatai:
áramfelvétel: 0,45 A, statikus nyomás: 4 mm-H2O, légszállítás: 84,8 CFM, zaj: 37 dBALégszállítás és halk működés szempontjából volt jelöltem egy Enermax Cluster Advance 12cm ház ventilátor személyében, de az áram felvétel (0,45A helyett 0,35A) és a statikus nyomás különbsége miatt - ami ennél teljesítmény üzemmódban 0.483~2.414 mm H2O - nem vagyok biztos abban, hogy jó választás lenne.
Kérdésem: van-e olyan ventilátor, ami az említett gyárihoz hasonlóan jó teljesítményekkel rendelkezik, ámde halkabban?
Előre is köszönöm!
-
Satan_Claus
őstag
válasz
Satan_Claus #2227 üzenetére
Hát ez nem kis műtét volt
Azt hittem, hogy valamit rosszul csináltam, meg kellett néznem a tápventit, hogy tényleg forog-e, nagyon jó ez az Enermax venti, teljesen hangtalan, kösz mindenkinek
-
tornas
őstag
válasz
Satan_Claus #2224 üzenetére
Megfelelő lehet, de csak "Performance mode"-ban, azaz 500 - 1800 RPM-ra állítva (magán a ventin van egy szabályozó kapcsoló). Mivel ez egy PWM-es venti, így csak 2 vezetéket kell bekötni a tápba.
Próbáltam infót találni az indulási feszéről, de nem leltem, így 100 %-ban nem merném így ajánlani.
Ami pedig a korábbi linkeket illeti: az lehet, hogy a link már nem él, de a linkhez tartozó helyettesítő venti-típus még kapható lehet valahol máshol is.
Stonerice: What...??
-
Stonerice
őstag
Mióta meleg van, már 2x ment el a wifi a Gargoyle al működő AP-n. Ilyen van? vagy beállításokhoz van jobban köze? QOS állítás után fagyott le , illetve egyszer amikor 1.6-ról frissítettem 1.6.1-re a klienst
-
Satan_Claus
őstag
válasz
Satan_Claus #2223 üzenetére
Na, ilyet még találtam, megrendeltem
-
Satan_Claus
őstag
Üdv, van nekem egy FSP Epsilon 600W tápom, amiben a ventit cserélném. Yate Loon D12BH-12 2300 RPM van benne. Visszaolvasgattam, de a linkek nagy része már nem él, mi kapható mostanság, ami jó lenne? Inkább halk legyen, nem baj, ha kicsit drágább...
-
tornas
őstag
válasz
seniman #2219 üzenetére
"A hozzászólásokat végigolvasva jól értelmezem,hogy tápokba nagy statikus nyomású venti javasolt?"
Igen, nem baj ha egy kicsit nagyobb mint az eredetinek, de nem érdemes túlságosan fölé menni, mert a statikus nyomás növekedése magával hozza a teljesítménynövekedést is (nagyobb lesz a venti áramfelvétele 12 V-on, azonos RPM mellett). A ventivezérlő elektronika határozza meg a legnagyobb beépíthető ventilátor-teljesítményt.
Ami pedig a konkrét típusokat illeti, ezen topik összefoglalójában olvashatod azokat, amiknél nagy valószínűséggel megtalálod a tápodnak a leginkább megfelelőt. A házventik között legtöbbször nehéz meglelni a megfelelő helyettesítő ventit a tápegységekbe.
-
Ximo
tag
Régen crossfire rendszer volt ezért a nagy táp, tudom, hogy felesleges, visszaolvasva rájöttem, hogy kifejezetten nehéz e-helyett a yate loon helyett helyettesítő ventit találni az egyetlen amit javasoltak BitFenix Spectre PRO PWM ami majd 5E huf, plusz ha belevágok ugrik a gari és még mindíg nem teljesítmény optimumában dolgozna a táp.
Szóval hallgatom még, hogy zajong, aztán idén karácsonyra talán meglepem magam egy újjal, és ezúttal nem csak a márkát, a csatlakozókat, meg a teljesítményt nézem hanem azt is hogy milyen belső és propeller van benne. Szerintem ha csere lesz ilyen lesz az utód: Seasonic S12G-550
Köszönöm a választ és a megerősítést -
tornas
őstag
Túl nagy teljesítményű tápot vettél, amiben ráadásul jó nagy teljesítményű golyóscsapágyas venti is van, amit nem könnyű helyettesíteni.
"A kérdésem a következő: érdemes-e egyáltalán belevágnom pl ventilátort cserélni?
Ha igen akkor hogyan?"Ha nem csapágyas a venti benne, akkor én nem vágnék bele a cserébe. Ha mindenáron halkabb tápot szeretnél akkor ad el a 750-esedet (pláne ha még garis is) és vegyél egy kisebb teljesítményű és egyben halk(abb) tápot magadnak.
A Seasonic pedig nagyon jó választás...
-
seniman
veterán
A hozzászólásokat végigolvasva jól értelmezem,hogy tápokba nagy statikus nyomású venti javasolt?Milyen típusok jöhetnek szóba,amik csendesek is.Épp ennél fogva Corsair SP széria kilőve
-
Ximo
tag
Sziasztok a Corsair tx 750M tápomat szeretném halkabbá varázsolni, mert jelen pillanatban messze a gép leghangosabb alkatrésze, és ha már ház, meg CPU hűtőre költöttem egy csomó pénzt nem szívesen hallgatom a táp nyekergését.
A kérdésem a következő: érdemes-e egyáltalán belevágnom pl ventilátort cserélni?
Ha igen akkor hogyan?
Elvileg ez van bennemire kéne cserélni, ha lehet akkor innen venném: [link]
Ha azt mondjátok hogy nem éri meg a garancia vesztést meg a vesződséget, azt is elfogadom, hallgatom egy darabig aztán egyszer cserélem, ebben az esetben melyik Seasonic 5-600W os minimum 80+ gold táp lenne helyette megfelelő?
Köszi a segítséget! -
tornas
őstag
Ez tökéletes lesz oda, remek és bevált cucc és nem is túl drága.
120x120x25mm 12V KF1225H1HR-R (JAM) LONG LIFE HTLS CSAPÁGY 3.6W 80.49CFM 38.5dBA 2200RPM [57-00-46]
-
BiOszi
tag
Sziasztok!
Egy chieftec ctg-500-80p-be milyen itthon is kapható ventilátort tudnátok ajánlani,ami nagyon halk? Ezen sajnos már a zsírozás sem segít! Most ilyen van benne: http://zaward.co.jp/fan-pic/120x25.pdf .Vagy csapágyat lehetne ebbe rakni? Üdv.
-
ttower
aktív tag
Sziasztok
Tápomban csereérett lett a ventilátor viszont véletlen PWM-es cseredarabot rendeltem. Lehet járható út ha a processzor ventijével azonos helyre kötöm be a táp ventijét vagy túl lassú/alacsony légszálltású lesz?
Rendelt darab:
Arctic F12 PWM PST (74cfm/126m3h, 0.25A/12v)üdv ttower
-
Pazolini
senior tag
Enermax T.B. Silence PWM Series UCTB12P PWM! (120x120x25)
71,25 CFM, 1,676 mm-H2O, 18 dBA, 0,4A, ind.fesz:?, 1500 RPM, 100.000h MTBF, Twister BearingSőt a PWM-es verzió helyett válaszd a lényegében ugyanolyan nem PWM-es változatot, ennek biztos az indító feszültsége. Valószínűleg a PWM-esé is ugyanennyi,
de nincs róla adatom.(Az UCTB12A jelű 3-tűs, egy kis mikro méretű potméterrel szerelve.)
-
Pazolini
senior tag
válasz
Pazolini #2206 üzenetére
Hagyjam rajta, és erőltessem a gépet, hátha kiderül, hogy a táp változtatja a feszültséget, és fölpörög a kis batman, ha kell?
A kéttűst (eredeti), úgy tűnt, mindig ugyanolyan sebességggel forgatta.
(Azt viszont nem hinném, hogy változó feszre ugyanolyan fordulatszámmal reagált volna. Vagy csak nem hallottam úgy ki a különbséget? Az újnál hallani, mert drasztikusan halk kis fordulaton.) -
Pazolini
senior tag
válasz
Pazolini #2203 üzenetére
Üdv!
Enermax T.B. Silence PWM Series UCTB12P PWM! (120x120x25)
71,25 CFM, 1,676 mm-H2O, 18 dBA, 0,4A, ind.fesz:?, 1500 RPM, 100.000h MTBF, Twister BearingKétpines helyett 4-tűs PWM-est hozattak. Kipróbáltam.
Ennek a helyére:
Yate Loon D12SH-12 (120x120x25) adatai:
88 CFM, [2,6 mm-H2O], 40 dBA, 0,3A, 2200 RPM, Sleeve BearingEbben a tápban:
Chieftec GPS450AA-101AAlacsony feszen is elindul szerencsére. De pár perc alatt csak alacsony fordulaton forgatta a táp, míg az eredetit fullon.
EZ NORMÁLIS JELENSÉG?
-
Pazolini
senior tag
Csak az a baj!
De nem csapágyas a hangja, hanem annyit pörög, hogy a levegő adja ezt a brutális hangot, amibe bele tud feledkezni ugyan az ember, de még nap közben is néha-néha rádöbbenek, hogy ettől vagyoksík ideg, nem is beszélve az éjszakai seedelés kellemetlenségeiről.
Eddig nem volt gond, mert van egy HTCP-m, benne egy bluestorm II-vel, ami nagyon baráti..., s eddig azzal toltam. -
Pazolini
senior tag
Ez már jó lehet?
Enermax rendszerhűtő. Ventilátor mérete 120 mm. PWM-es fordulatszám szabályozás. 1500 rpm maximális fordulatszám.71.25 CFM légszállítás. 10 dBA zajszint.120 x 120 x 25 méretű.
részletek:
Típus: rendszer ventilátor
Hűtés típusa: Aktív
Ventilátor mérete: 120 mm
Fordulatszám szabályozás: PWN
Ventilátor fordulatszáma: 800 - 1500
Légszállitás: 37.57 - 71.25 CFM
Légnyomás: 0.722 - 1.676 mm-H2O
Zajszint: 8 - 10 dBA
Ventilátor lapátok száma: 9
Ventilátor lapátok alakja: Denevérszárny
Feszültség: 12V
MTBF: 100,000 óra
Méret: 120 x 120 x 25Ennek a helyére:
Yate Loon D12SH-12 (120x120x25) adatai:
88 CFM, [2,6 mm-H2O], 40 dBA, 0,3A, 2200 RPM, Sleeve Bearing -
tornas
őstag
válasz
Laprasi991 #2200 üzenetére
A statikus nyomása viszont gyengébb lehet, mit az eredeti ventié. Ezért lehet langyosabb a táp kifújt levegője.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen HASZNÁLT notebookot vegyek?
- Autós topik
- Napelem - 100%-os támogatású pályázat
- Linux kezdőknek
- Gyúrósok ide!
- Hővezető paszták
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- The Division 2 (PC, XO, PS4)
- Építő/felújító topik
- A Teslákba költözik a Grok AI
- További aktív témák...
- EKL 92mm ventilátorok a 80 mm-es venti csavarméretével (!) - rendkívül halk - nagy mennyiségben is!
- Minőségi SUNON 24V 3800RPM 12CM Dupla golyóscsapágy, inverteres, brutális, ujj lekapós
- Cooler Master SickelFlow 120 ARGB ventilátorok eladóak /Garanciás/
- Eladó Noctua NF-B9 redux-1600 PWM
- Lian Li UNI FAN SL-INF 120 mm fekete ventilátor szettek
- BESZÁMÍTÁS! Asrock H310CM i5 9400F 16GB DDR4 240GB SSD 1TB HDD RTX 2060 Super 8GB Zalman Z1 700W
- 137 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4080
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Dell Latitude 5430 - i7-1255U I 16GB I 512SSD I HDMI I 14" FHD I Cam I W11 I NBD Garancia!
- Bomba ár! Dell Latitude E6430 - i5-3GEN I 8GB I 320GB I HDMI I 14" HD I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest