-
PROHARDVER!
Ismert ventilátor gyártók termékeinek adatlapjai:
Új hozzászólás Aktív témák
-
Archus
csendes tag
Sziasztok!
Van egy régi tápom (CODEGEN 300XX - 400W) és kezd csapágyas lenni benne a ventilátor. Gondoltam, hogy kicserélem, addig el is jutottam, hogy 12-es ventilátor kell bele, viszont azt sehol nem láttam, hogy hány RPM-es, mekkora a légszállítása stb. Amikor szétszedtem, akkor láttam hogy 2 pines, szóval nem szabályozható a ventilátor.
Szerintetek milyen sebességű ventilátort vegyek bele? Mennyi szokott lenni általában az RPM egy ekkora tápnál?
A válaszokat előre is köszi!
-
Mizol29
senior tag
Üdv! Gondolkodok a táp ventilátor cserén, de lenne egy kérdésem. [kép] A színek kicsit megzavartak. Ez esetben a középső sárga kábel felelős a fordulatszám visszajelzésére? Egyébként egy Arctic F12-ről van szó.
-
Caddigan
csendes tag
-
JohnD
tag
Helló! Fsp hexa 400-ba ventilátort milyet ajánlotok? Valaki már ajánlott asszem a pcx oldaláról csak sajnos elhagytam a linket.
Köszi! -
PsycHo88
senior tag
Sziasztok !
A segítségetekre lenne szükségem , van egy Thermaltake SMART 630W tápegységem , amikor meg vettem anno akkor némán tette a dolgát viszont pár napja arra lettem figyelmes hogy valami kattog benne mint ha csapágyas lenne a venti vagy nem is tudom , de nagyon zavar mivel én kifejezetten szeretem hogy ha halk a gép !
Szerintetek milyen ventire cseréljem a jelenlegit illetve egy 3 pin to 2 pin átalakítóval meg tudom oldani a csatlakoztatását ?
Van a fiókba 4 ventilátor esetleg jók lennének e ? van egy corsair ventim pontos típust nem tudok anno a corsair 500r gépházban volt , és van egy pár be quiet pure wings 2
vagy mit ajánlotok ?Válaszokat előre is köszönöm
-
Sziasztok!
Egy XFX PRO 450W Core V1 tápban cseréltem ventit. Sima P12-t tettem bele, ahogy az ajánlás is szólt, de tartok tőle, hogy valami nem oké.
Elsőre, amikor indítottam a gépet, akkor egy picit felpörgött a venti, de aztán megállt. Másodszori indításra felpörögött és megy is tovább, de valami iszonyat alacsony fordulatszámon. Alig jön ki levegő a tápból. Idle ez elég is lehet, de tartok tőle, hogy load alatt meg fogja főzni magát.
Van ebben a tápban túlmelegedés elleni védelem, ha valami tényleg gáz lenne?
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
E.Kaufmann #3390 üzenetére
Műtét sikerült, beteg él, a processzor ventit is cseréltem P8 PWM-re. Alapon hangosabb a mellette levő külső 5400-as HDD, mint maga a gép. Végül nem használtam az átalakítót, csak kicsit lefejtettem a ragasztóból, hogy elférjen.
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
DroiDMester #3388 üzenetére
Más is írta, a 3V-s gombelemet P12-vel, én is kipróbáltam, mert tegnap jött meg. Már merültebb 3V-s gombelemre (multiméter szerint volt benne 2,7 V de terhelve már nem volt) csak mocorgott, de egy friss 3V-s gombelemmel nekem is beindult
-
az teljesen mind1 hogy milyen az új és a tápban lévő venti áramfelvétele!
1.dolog viszont ELENGEDHETETLENÜL fontos! Mégpedig az hogy a táp mekkora feszültséget ad a ventinek alapjáraton, ez általában 3és5.Volt között szokott lenni(jellemzően 3,5-3,7.Volt körül szoktak lenni, nagyon ritka az olyan táp ami ettől többet ad ki alapjáraton.
Szóval ami NAGYON lényeges hogy az új venti ezen a feszültségen eltudjon indulni, induló feszültség-ként szoktak erre hivatkozni a gyártók, már amelyik ventinél ez meg van adva.
Mert kb a 80%-uknál nem adják meg a gyártók hogy az adott ventinek mennyi az induló feszültsége!És sajnos a ma kapható ventik kb ~75%-a csak 5.Volt, vagy ettől magasabb(némelyik csak 7-8.voltnál indul el) feszültségen tud elindulni a tápod meg csak 3,5.voltot ad neki így nem fog elindulni benne a venti.
Tehát máris le lettél korlátozva hogy a maradék 25% ból kell választanod amik elindulnak 5.Volt alatt.
Ezért szoktam(tuk) ajánlani az ARCTIC P12-est mert ennek az induló feszültsége 2,8 Volt és nem kell izgulni hogy a tápoban nem fog elindulni, mert ~99,9% hogy menni fog bármelyik tápban, mivel már 2,8.volton indul ettől kevesebbet meg nem ad egyik táp sem a ventinek!
Szóval ne variálj vegyél egy P12.est meg hozzá egy 2.pin átalakítót és tedd be a tápodba, és ne azon kattogj hogy a gyári ventinek és a P12.nek nem azonosak a paraméterei, a P12.bármelyik tápba jó amiben gyárilag 12.centis venti van.
-
Szmeby
tag
Visszaszívom, időközben sok segítőkész ügyfélszolgálattal is találkoztam. Bár még nem oldódott meg, de jó látni, hogy csak az első néhány webshop válasza keltett bennem rossz érzést.
Állítólag az is számít, hogy mennyi áramot vesz fel a venti. Valóban számít?
Az enyém 300 mA-t vesz fel, gondolom a táp is annyit ad le. Nem vagyok otthon az elektronikában, vajon mi történne, ha egy 150mA-es ventit kötnék rá? És ha egy 500 mA-est?
Mondjuk ilyet úgyse fogok csinálni, egyelőre egyszerűbb megrendelni Kínából pontosan ugyanazt a ventit, ami tönkrement. -
Szmeby
tag
Köszi az infót. Még a magyar webshopokat nézegetem, de siralmas a rugalmatlanságuk. Akik eddig válaszoltak a kérésemre sem arról írnak, hogy hogyan tudnák / nem tudnák beszerezni, hanem "sajnos nincs". Hát kösz, ezzel tényleg beljebb vagyunk.
Én meg azt sajnálom, hogy a fogyasztói társadalom kultúrájából inkább a lehúzás honosodott meg (ungarische black friday és hasonlók), az ügyfél igényeinek kiszolgálására való törekvés kevésbé.
Értem én, hogy rétegigény, de filléres alkatrészekről van szó, nem hiszem, hogy nem férne el egy doboznyi a raktár egyik polcának tetején. Na mindegy.Nem gyanta, pattintós műanyag foglalat, egészalakos jó masszív peremmel, olyan mint itt. Kipróbáltam, le tudtam húzni, vissza tudtam dugni... szóval működne, ha lenne alkatrész. Közben találtam átalakító kábelt, 3 tűből 2 tűbe, de ettől is kicsit hasfájásom van. Bár még mindig jobb, mint csatlakozó aljzatot farigcsálni. A forrasztásnál meg pláne jobb. Ennyi erővel csapágy gyártásba is foghatnék és nem kellene ventilátort sem vennem.
-
jeni
félisten
Két eres ventis van a számozása alapján az ebayon,ott tudsz venni.
Barkácsolással menne olcsóbban Itthonról.
Műanyag perem az nem gyanta akar lenni?
25mm P12 Arctic tudsz venni. Pici faragással,szereléssel megoldható. -
Szmeby
tag
Na, meghalt a tápomban a venti és ide tévedve én nem gondoltam volna, hogy ennyire körülményes ezt kicserélni. Most komolyan nem gyártanak 2 pines csatlakozóval szerelt ventit?!
Lehúzom a régit, rádugom az újat, csavar-csavar, csókolom. Bármi ajánlás itt 2 pines ventire? Az összefoglalóból nekem nem jött le, hogy mire gondolt a költő. Köszi.(Egy 12 centist keresek bele, szerencsére nem ráforrasztották, van csatlakozó, bár jól körbe van bástyázva műanyag peremmel... faragás nélkül biztos nem megy rá arra nagyobb dugó. Amúgy egy CM 550 táp a kiszemelt. Na jó, körülnézek a webshopokban és szörnyülködöm egy sort.)
-
PitLee
őstag
válasz
E.Kaufmann #3381 üzenetére
Ha ez a GIGABYTE P650B tápod van és hinni lehet a képeknek, ez 2 pólusú normál venti csati.
Szerintem erre simán rálehet nyomni a 3 pinest.Ez a 2 pólusú venti csati van rajta csak ép nekünk háttal .
A 3 polusú venti csati ami a P12-n is van az meg ilyen,
Annyi a különbség, hogy mind a csatlakozó, mind a 3 vezeték fekete csak a "ground" szélső vezeték van megjelölve festékkel egész hosszában.
Ha felülről a második képet nézed a "sárga" láb lesz a bal oldalon a levegőben és a "piros" és a "fekete" meg a tüskéken, szerintem nem kell faragnod semmit max azt a fehér rögzítő ragasztót kell leszedned bal szélről, ha neked lesz olyan és a 40cm hosszú vezetéket kell úgy rögzítened, hogy az sehogy se kerüljön a venti lapátok közé.
-
PitLee
őstag
válasz
E.Kaufmann #3379 üzenetére
Táp függő
valamelyiket lehet így is
https://youtu.be/AwwxSuIK1cE?t=207Annál a változatnál mikor csak a műanyag foglalatot húzzák le a táp venti csatijánál,
számít a pozíciója, hogy elfér-e a 3pines venti csati, nincs útba valamelyik alkatrész a táp nyákján, elvileg a pinek távolsága egyforma.CB-32D
Próbálj keresni a tápodról videót, képet ahol látszódik hol helyezkedik el és milyen tipusú a tápventi csatlakozója, onnantól már tudsz matekozni.
-
PitLee
őstag
válasz
E.Kaufmann #3377 üzenetére
Táp függő, valahol eleve forrasztva van a táp venti és van olyan is, hogy a táp nyákjára rákell dugni, de előtte azt a fehér műanyagot ami meggátolja a rossz csatlakozási irányt le lehet húznia foglalatról vagy kivágni az oldalát, hogy a venti 3 pines csatija elférjen, és van a klasszik elvág és összeforraszt is.
-
-
PitLee
őstag
válasz
E.Kaufmann #3374 üzenetére
Ár és érték arányban, most Arctic P12.
Jó a légszálírása és van jó légnyomása, hogy a bordák között is átpréselje a levegőt, és csendes is.
A 3 érből általában csak kettő kell a tápokba a (sárga) fordulatszám visszajelző nem kerül bekötésre.
Jó tulajdonsága még, hogy 2.8Voltnál már elindul, így nem kell félni, hogy a táp hűtés nélkül marad, mert megáll alacsony fesznél. -
Nwis86
aktív tag
Sziasztok
A tápomba pár napja elkezdett kerregni a venti, nagyon idegesítő, épített vízhűtésem van, eddig totál néma volt a gép, most meg kerreg a táp
3 éves FSP Hydro G 750W (kerestem itt a keresőbe de erről szériáról nem találtam itt korábbi meghibásodást)
Ez 1 félpasszív táp, csak bizonyos terhelés felett pörög a venti, van hogy egész héten nem játszok csak netezek, ilyenkor eddig soha nem pörgött, vagy nem halottam, de most össze vissza hol pörög hol nem, de ha pörög aránylag lassan, akkor is kerreg, olyan a hangja mintha belelógna valami a lapátokba, pedig nincs ott semmi. Van hogy akkor is pörög mikor csak netezek, pedig ilyenkor nem kéne, (pl az elmúlt 2 órába talán 3x állt meg 5 percre, pedig csak neteztem végig) viszont van hogy nem pörög pedig ép 100%-on megy a cpu meg a gpu is, ilyenkor elvileg kéne pörögnie, szóval érthetetlen. Így attól félek hogy a ventin kívül talán a táp venti vezérlő része is meghalt. De aztán lehet korábban is ilyen volt csak mivel nem volt hangja nem figyeltem állandóan mikor pörög és mikor nem.... Na de ezt azért írtam le mert van még rá 2 év Emagos garancia. De nem igazán szerzetném visszaküldeni mert ahhoz mindent vissza kell küldenem a kábeleit is, (full moduláris táp) amiket 1 nap volt szépen elrendeznem és gyorskötözővel vannak rögzítve, ráadásul van a gépbe 1km vezeték, toldok harisnyázott kábelek, 1tonna rgb vezeték stb stb, ha kiszedem a tápkábeleket mindent ki kell szednem és 1 hétvége lesz újra beszerelniaztán lehet 1 hónapig náluk lenne mire kicserélnék, már ha egyáltalán kicserélnék... Rengeteg rosszat lehet olvasni az emagról ilyen téren... Így nem tudom érdemes-e próbálkoznom a garanciával, vagy cseréljem ki a ventit, amire nem kéne heteket, hónapot várni, hanem megvan azonnal és nem kell megbontanom a kábelezést se
Csak hát mi van ha a vezérlés is meghalt és az új venti is össze vissza fog forogni és akkor már a garanciát is elvesztem a megbontás miatt... Esetleg ha van itt aki ismeri ezt a típust vagy más félpasszív tápot annak mi a véleménye, mennyire normális ez hogy néha akkor se pörög mikor ép 100% a gép terhelése?
Ha kicserélem akkor Artic p12 vagy 14 mehet bele? A vízhűtésemen p12 van, 3db nagyon meg vagyok elégedve velük. A táp gyári ventije 135mm, így gondoltam esetleg 140es is mehetne bele, max fúrnék a csavaroknak új lyukat, ez a kép alapján úgy látom az a +5mm elférne ott.
Ha az Artic nem jó akkor mi kellene? A gyári venti elvileg Power Logic PLA13525S12M -
E.Kaufmann
veterán
Melyik most a legcsendesebb alternatívája a 12 centis siklós YateLoon-nak?
-
Dester31
tag
Sikerült szétszednem és PTFE kenőanyaggal egyelőre (átmenetileg) meg tudtam oldani a problémát, most hangtalan. Sajnos egy eléggé pici, két eres csatlakozója van, úgyhogy a ventilátorcserét forrasztás nélkül nem fogom tudni megúszni. Nagyon köszönöm az infót és a linkeket!
-
PitLee
őstag
válasz
Dester31 #3365 üzenetére
https://youtu.be/_ceVCEQi7Xo?t=338
4 csavar
A videóban az emberünk kiszedi a moduláris csatlakozóknál a 3 csavart is, azt nem kell. -
jeni
félisten
válasz
Dester31 #3365 üzenetére
ezen az oldalról
EVGA SuperNOVA 650 GS
Artic P12 ventit kell beszerezned ami 3 eres legyen
olvass vissza pár sort. -
Dester31
tag
Oké, ezzel kezdem, hogy ne kelljen nektek leírnotok: hülye voltam.
Részletezem. Van egy EVGA 650W-os, teljesen moduláris tápegységem, négy éve vettem. Maga a tápegység tökéletesen működik, de a ventilátora elkezdett nyöszörögni, sőt, egyre furcsább hangja kezd lenni, úgyhogy félő, hogy tönkremegy. Mivel jó rég vettem, remélni sem mertem, hogy még garis lenne, így megpróbáltam szétszedni, hogy a ventilátornak adjak egy kis WD40-et, de csak egy darabig jutottam, mert ezeket már nem olyan egyszerű szétszedni, mint a régi idők tápegységeit. Mivel nem akartam feszegetni, félbehagytam a műveletet, és összeraktam, újra beüzemeltem. Átraktam ECO módba, úgy nem megy folyamatosan a venti, meg a vízhűtés radiátorján is lekapcsoltam azt a ventit, ami a tápra fújná a meleget, de sajnos csak pár napig segített. Elkezdtem nézelődni, és igazából ezzel kellett volna kezdenem. Ledöbbenve vettem észre, hogy 7 év gari lett volna rá. Írtam a supportnak, de érthető módon elhajtottak, hogy ha sérült a garimatrica, akkor nem tudnak segíteni, és külön ventilátort sem tudnak küldeni. Nem hibáztatom őket.Kérdés: lehet ezzel valamit csinálni? Rohadt drága volt anno, most is 30-40 körül van egy ilyen tápegység és csupán a venti hibája miatt nem szívesen cserélném le vagy dobnám ki, mert amúgy tökéletesen megy. Tudtok ilyen szervizt vagy valaki tudna ebben segíteni? Szerszámom lenne hozzá, hogy szétszedjem, csak tudásom nincs. Esetleg lehet találni alkatrészt (ventilátort) hozzá valahol? Fogalmam sincs, mennyire specifikus, ami benne van. Köszi előre is!
Ez a pontos típus: https://eu.evga.com/products/product.aspx?pn=220-GS-0650-V2
Igen, még egyszer leírom: hülye voltam. -
yoogie
aktív tag
Sziasztok,
lenne egy Cooler Master / Thermal Master 500W - TM500-PSAPI3-IT tápegységem, az lenne a kérdésem, hogy cserélném benne a 12 cm-es ventilátort, melyik lenne jó bele?
-
tasiadam
veterán
Sziasztok!
Nincs kedvrm vegigolvasni ezt a veszekedest, hogy oszinte legyek.
Terv: akarok p12-t rakni egy ctg550be. Forrasztani kell. Egy az egybe mukodni fog a tapban igy? Sima 3 pines p12t akarok ratenni, de lattam hogy van atalalkito, es az alapjan lenne bekotve. -
v3g374
tag
Csak szeretnék írni, hogy FSP HEXA tápom most már hónapok óta tökéletesen üzemel a P12-vel!
Be lehetne írni ezt az első posztba, mert nagyon sokaknak hasznos lehet. -
Zsoca_D
tag
Na, hol is kezdjem...
Először is, köszi, hogy próbálsz segíteni. Ezzel még igaz, hogy "nem vagyok kinn a vízből", mivel eddig nagyjából én is eljutottam.Összefoglaló semmit sem segít, mert ott csak linkek vannak a ventigyártókhoz, amit másodpercek kérdése kikeresni anélkül is.
A "gyári" venti típusából bármit is prbáltam beírni a keresőbe, nem hozott eredményt (vagyis nem talált ugyanolyat eladósorban). Emellett, amit belinkeltél, az egy BQ típusú, az enyém pedig GQ. Sajnos az EVGA volt olyan kedves, hogy az egyikbe 140mm, a másikba 135mm ventit tett. (Gyártó oldala: [BQ] [GQ] ). Az egészben az a legérdekesebb, hogy ebben a BQ-ban, amit Te is linkeltél T13525 van, ami ugye 135mm kellene, hogy legyen, de a gyártó oldala szerint 140mm-es, és én oda simán be is tettem a P14-est, és tökéletesen illeszkedtek a lyukak. A GQ viszont a gyártó oldala szerint is 135mm-es, így nem tudom mi lesz (lyuktávolság szempontjából), ha P14-el próbálkozom. Emellett az egyik valami "Teflon Nano-Steel Bearing", a másik pedig "Fluid Dynamic Bearing". Pfff... Kész káosz.
A külföldi rendeléssel az a fő bajom, hogy belefuthatok olyanba, hogy az indulófeszültség túl magas, és hiába vettem, mert el sem fog indulni akkor sem, ha jól illeszkedik és a többi paraméter is ok. Ezt pedig az Arctic oldalán kívül semellyik gyártónál nem találtam meg. Illetve, amelyiken mégis találtam hasonlót, ott mindenhol 5v-ot írt indulónak.
Összeségében arra hajlok, hogy P14-et tegyek be egy kis tápreszelgetés vagy ventifúrogatás segítségével, csak attól ijedtem meg, hogy itt a kolléga emlegetett "gumis-műanyagos ragasztó pisztolyt" meg "szigetelőszalagot", így gondoltam, hogy csak simán a lyukak "összeszinkronizálása" esetleg nem ad stabil megoldást, de (#3352) DroiDMester alapján akkor ettől nem kell félni.
-
-
jeni
félisten
válasz
DroiDMester #3355 üzenetére
ha 60%-a kijön belőle és ezzel a gari matrica sértetlen marad továbbra is akkor nekem ez is megfelel.
-
-
Stan648
tag
Végül rendeltem egy majdnem ugyan olyat. Fehér lapát helyett fekete lesz és 0,33A helyett az 0,45A és sikló helyett golyós csapágyas, de ugyan az a gyártó. Remélem a legjobbakat. Ha már alli 3 dodó akciós kupont adott mellé! 1880Ft lesz vám nélkül. 1600Ft ventit tönkre raktam és gari is oda. Legközelebb lefojtom a kompresszort. Csuma nem tetszett neki közelről. Hát mi lett egy takarításból.
Remélem ez is bírja vagy 8 évig ha már törődésbőlkap egy jobb ventit, mint ami gyári.
-
válasz
Zsoca_D #3349 üzenetére
ha magában a tápban elfér fizikailag a P14(ugye ez nem szabvány 25.mm vastag hanem 27mm) akkor túl nagy gányolást nem kell csinálni, átlóban 8.mm az eltérés 17,7 vs 16,9.mm
csak egy tűreszelő kell, és némi türelem
Átlóban kifelé, ki kell reszelni a felfogató furatokat a táp fedlapján, 4-4.mm(ha enged annyit) és akkor felcsavarozható az eredeti módon!
Sajnos itthon nem lehet kapni 135.mm ventit, korábban már kerestem én is!
-
jeni
félisten
-
jeni
félisten
válasz
Stan648 #3348 üzenetére
gondolom.hogy ne legyen annyira csereszabatos a dolog.
így a P14 is jó mert úgysem garis innentől csak legyen rendesen biztosan beszerelve.Zsoca_D
lehet rendelni 13,5-s ventiket külföldről vagy a gyártótól.
az nem elég,hogy 13,5cm ugyanis több dolog kell oda!!!
ha tudsz a tieddel azonos ventit rendelni kintről ,akkor vedd azt.
ez kell oda és nem lesz gondod vele!
a Naniluo biztosan nem fér be oda mert as teteje ívelt,nem egyenes.
az 1 és a 4 képen levők valószínű nem lesznek jók.az összefoglaló is segíthet valamennyire.
-
Zsoca_D
tag
válasz
Zsoca_D #3332 üzenetére
Hello
Volt egy kérdésem arra vonatkozólag, hogy milyen ventit tudnék venni (és főleg hol) az EVGA 850BQ-ba. A lényeg, hogy 135mm-es kell. Válasz nem érkezett.
Végigolvastam a fórumot 3 évre vissza, de sehol nem láttam konkrét ajánlást, pedig gondolom nagyon sok embernek ezzel gondja lehet.
Eltöltöttem 4 órát a keresgéléssel, és arra jutottam, hogy magyar boltban nem lehet venni semmilyen 135mm-es ventit. Lehetséges ez??!! Ha ez tényleg igaz, akkor 2 lehetőség marad:
1. Arctic P14-et valahogy rágányolni (nem hiszem, hogy ez akár megközelítené a tökéletes megoldást, de lehet, hogy ezt fogom tenni)
2. Aliról lehetne rendelni, de ott meg ember legyen a talpán, aki biztosra tud menni. Tegyük fel, hogy tényleg azt küldik, és olyan állapotban, amit írnak. Akkor is meg kellene tudni az indítófeszültségét valahogy, nem? Azt pedig nekem nem sikerült egyiknél sem a 4 óra keresgélés alatt. Ezen kívül nyilván valakinek sürgős, és akkor ez az opció kilőve.Tehát, azt hiszem, hogy nem csak saját nevemben beszélek, ha arra kérek minden hozzáértőt, hogy hozzanak össze valami javaslatot arra nézve, hogy az a sok szerencsétlen 135mm-es tápventivel rendelkező mit is csináljon, ha gond van a ventivel.
Előre is köszönöm!
Ja, itt vannak azok, amiket Aliról kinéztem, csak nem igazán tudom biztosra, hogy megfelel tápba vagy sem:
[link] [link] [link] [link] [link]
(Nekem talán ez a legutolsó a legszimpatikusabb) -
Stan648
tag
Ez az, allin van belőle golyós is, ezüst is, fekete is a fehéren kívül. 12 dodo.
Ha már mod akkor feketét fogok rendelni arany díszítéstől is meg szabadulok.
Garinak már úgy is annyi. De ez az eset szíven ütött, mert előző tápot 8 éves kora okán cseréltem, meg azért is mert 5700 xt alá kellet kicsit combosabb.
De miért nem tudnak simán 14cm-eseket belerakni? Addig meg arctic p14 lesz benne amit szétfurkáltam. -
jeni
félisten
-
jeni
félisten
válasz
Stan648 #3345 üzenetére
szerintem az jó ár mert ha itthon veszed boltból azzal bíbelődnöd kell a csatlakoztatással és az sem biztos,hogy olcsóbb is lenne.
sőt a más gyártó P14 ventije nem biztos,hogy elsőre passzolna méretre.
mivel az itthoni 3 eres ventit meg kell bütykölnöd és annak is ugrik a garija ha szétszeded a kábelét.
a zsugorcsővel jobban járnál.
HA ugyanolyat kapsz kintről mint ami benne volt akkor nem is keresnék másikat. -
Stan648
tag
Nekem tegnap portalanításkor a táp venti lapátok letörtek, sok volt a 8bar. Úgy bepörgött a centrifuga szétkapta. Eddig másventivel nem fordult elő. Így ugrott a gari, de a táp 3 hónapos. De mivel 135mm a venti és kéznél csak Arctic p14 volt így furkálással és gumis-műanyagos ragasztó pisztollyal rögzítettem. Kicsit gány. A kábeleket elvileg jól kötöttem, de csak szigetelő szalagom volt kéznél. Mit javasoltok? A táp egy ZM650-EBT gold táp, sirtec belsővel. Elvileg -GLOBE FAN RL4Z S1352512H- volt benne, de az olyan porcelán műanyag vagy mi. P14 az ki tudja váltani? illetve visszább olvastam, hogy a szigetelő szalag nem jó végleges megoldásnak. Vagy rendeljek aliexpresszről egy bquiet 135mm ventit 10dolcsiért, persze kétpines. Tudtok valamit javasolni?
aliexpress-en vannak 135mm ventik van pár féle. Onnan jó ha rendelek? De látom legalább egy hónap. -
8th
addikt
Azt próbáltam már korábban is pedzegetni, hogy a felesleges hozzászólások elkerülése végett tök jó lenne egy normális rögzített első hozzászólás de amolyan átlag kispista számára is emészthető formában. Csatlakozó bekötési segédlettel ábrákkal tanácsokkal akár konkrét példákkal, pl. ha huszadjára kérdezik itt meg, hogy az egy bizonyos tápegységbe mit vegyenek akkor lehet, hogy be kéne venni az adott tápot az összefoglalóba. Én biztos vagyok benne, hogy ezeket az első hsz/összefoglalókat sokkal többen olvassák mint azt elsőre gondolnánk csak más topikokkal szemben ebben a topikban nincs benne semmi használható információ. Részben ezért is kérdezik meg újra meg újra ugyanazt. És rögtön a gyanútlanul betérő kérdező torkának ugranak vagy lekezelően odaböfögik neki, hogy olvasson már vissza meg használja a keresőt. Az újra és újra feltett kérdések zöme és az ebből fakadó felesleges feszkó simán elkerülhető lenne ha valaki magára vállalná, hogy összerittyent egy normális első hsz.-t.
-
-
atiska007
senior tag
Artcic P12-vel nekem néha nem indul megfelelően a táp.
Venticsere óta jön az alábbi hiba:
Sleepből nem jön vissza a windows, minden venti felpörög, de kép nincs.
Ha leállítom, néha indításkor szintén sötét kép, már az uefi boot logo sem jön be.Ilyenkor egy táp ki/bekapcs segít csak, utána viszont tökéletes, terhelés alatt sincs semmi gond.
Lehet már valamelyik kondi kezdi megadni magát, csak érdekességképp írtam le ezt. -
RVR400
veterán
Még csak nem is a teljes topicban kellene hozzá keresni, hanem csak végiggörgetni a legutolsót, esetleg egy Ctrl+F kombóval negyedannyi idő alatt megvan a válasz, mint amennyi idő alatt feltette a kérdést. De ha így nézzük, akkor felesleges a topic előzményeit megőrizni, bőven elég az utolsó 10 hsz, a többit lehet törölni...
-
8th
addikt
válasz
Rainman05 #3336 üzenetére
Ne vedd magadra. Lezajlott itt pár "vicces" párbeszéd az utóbbi időben erre írta a kolléga ironikusan, hogy olvass vissza.
Jó lenne tudni a lecserélendő ventilátor pontos típusát mert csak ez után tudunk érdemben segíteni.
szerk: amúgy egyetértek elég hoki ez a topik. Sok segítséget itt ne reméljen az ember fia manapság mert ha kérdezni mer rögtön megkapja a képébe, hogy olvass vissza! Ezzel meg aztán qrvára ki van ám segítve az illető...
-
Rainman05
tag
Jó hát köszi azt már látom hogy nagyon segítő kész a csoport ezért kár fenntartani!
-
Rainman05
tag
Sziasztok szeretném lecserélni a ventilátoromat egy FSP HEXA 500W tápegységben egy viszonylag halk de nem túl drága új ventire tudnátok ajánlani egy hozzá valót? Köszi
-
Zsoca_D
tag
Hello
Volt egy kis ventigondom az EVGA 750BQ-mmal, amit az itteni segítséggel lecseréltem egy P14-re. Tökéletesen elégedett vagyok vele, köszönöm a segítséget.
Az újabb gondom az, hogy a másik tápomnál is elkezdett ciripelni bizonyos fordulatnál a venti. Ez egyenlőre alig észrevehető, de időben felkészülnék a cserére. A probléma az, hogy míg a 750BQ-ba 140mm-es venti volt, a mostani EVGA 850GQ-ban 135mm-es. Ha jól fogtam fel, ilyen méretben nincs Arctic P széria. Mit kellene vennem? -
8th
addikt
válasz
PeeterssoN #3330 üzenetére
Az utoljára felvázolt kábelösszekötős megoldást szoktam alkalmazni. A szigetelőszalag viszont alkalmatlan ilyen környezetben való felhasználásra. Zsugorcső kell az végleges megoldásnak tekinthető.
-
PeeterssoN
őstag
Na és azt hogyan mert továbbra is csak kitépni tudom!
Hogy lehet azt a drótot kioperálni a fejből vagy mi a neve dugó?!
Szóval nekem nincs ehhez célszerszámom amivel azokat a fémbigyókat ki tudnám operálni. Továbra is csak az lehet a megoldás hogy a tüskékre forrasztom az új venti megfelelő vezetékét! Esetleg még olyat tudok elképzelni hogy a régi kéteres fej vezetékét kötöm össze az új vezetékkel, de akkor meg nem kell forrasztani, csak összetekerem a drótokat leszigszalagozom és kész! Ami szerintem aggályos. -
dugo_
veterán
válasz
PeeterssoN #3326 üzenetére
Ha ugyanakkor az aljzat mérete és a tüskék közti távolság, akkor csak kihúzod-bedugod. Ha esetleg más, akkor a kábel végén lévő dugót meg tudod cserélni majd az új kábelen.
-
dugo_
veterán
válasz
DroiDMester #3327 üzenetére
Ezekkel semmi újat nem mondtál. 3 éve feszültségszabályozással működik, semmi baja nincs tőle. De ha mégis, akkor veszek újat, a hangtalanság minden pénzt megér. Gondolhatod egyébként, hogy a csere okkal történt erre a típusra.
Nem volt alternatívája ezekkel a feltételekkel:
80x80x15
hangtalan -
1, tápba soha(ha csak gyárilag nem ilyen van benne) NEM teszünk PWM-es ventit, eleve a PWM.es ventik nem szeretik ha feszültség alapon szabályozod őket benne van a nevükben PWM jelel vannak szabályozva a fordulatszámuk és FIX12.Voltot kapnak, szóval nem igen fogják szeretni ha te 3,5Volton járatod.
2, teljesen felesleges 4-5.e FT os venti egy tápba, egy 1500.as is ugyan olyan jó tud lenni ha jó típust választasz!
-
dugo_
veterán
válasz
DroiDMester #3321 üzenetére
Az én tápomban egy Blacknoise NB-BlackSilent Pro 80mm PWM van, ami 5k+ volt anno. Ezért került bele az 500Ft-os átalakító.
etejedu
Azért nem linkeltem, mert nem találok most itthon. Iponról vettem anno, talán Delock volt.
Kínából: https://www.aliexpress.com/item/32835582360.htmlNem kell a tüskére forrasztani. Elvágod a kábelt olyan hosszon, ahol már kényelmesen tudsz dolgozni, leblankolod, felhúzod előre a zsugorcsöveket a szigeteléshez és kész a csatlakozás előkészítése a forrasztáshoz.
-
PeeterssoN
őstag
Ha forrasztok akkor a tüskékre kell forrasztani? Bocs a hülye kérdésért, de a fejből max kitépni tudnám a vezetéket! Plusz ugye a forrasztóón se érjen össze tüskénként már, ha így kell csinálni!
-
ha forrasztani kell akkor már felesleges az átalakító! egy 1200.Ft os ventinél meg nem hiszem hogy a garanciára kéne koncentrálni, többe kerülne elküldeni/elvinni leadni garanciába ventit mint egy újat venni helyette 1200.ft ért, nem mindha olyan könnyen és hamar tönkremennének, még ezek az olcsó ventik is simán kibírnak több évet!
Max: ha egy be quiet! Shadow Wings kategóriáról van szó, de ilyet meg senki nem fog tápba rakni sz.tem.
-
dugo_
veterán
válasz
PeeterssoN #3318 üzenetére
Én ezt szoktam a táp és a venti közé építeni:
Táptól függően vagy csatizva, vagy levágva a végét és beforrasztva. Így az új ventilátort nem kell barkácsolni, és legalább azon megmarad a gari.
-
válasz
PeeterssoN #3318 üzenetére
korábban már itt belinkeltem a csatlakozó kiosztását!
de akkor még 1X
és igen vagy forrasztasz, vagy veszel átalakító adaptert!
-
PeeterssoN
őstag
Nagy most légy okos Domokos!
A Yate Loon venti kéteres, a P12 három és mind fekete. Plusz itt látható,hogy nyakon van öntve valami kemény gumiszerű anyaggal, amit csak késsel lehetne lefabrikálni!
De az is látszik, hogy csak simán kihúzható a venti csatlakozója! Most vagy szerencsés vagyok és nem kell forrasztani, vagy rosszul gondolom. -
V60
aktív tag
Sziasztok!
Én is FSP tápban cserélnék ventit, úgy látszik ezek mostanában kezdenek hangosak lenni vagy csapágyas mert elkezdett zakatolni-kerregni az enyém is. FSP Hexa+ 500W. Milyen ventit tegyek bele és ezeket forrasztgatni kell majd vagy csatlakozós?
Válaszokat köszönöm -
JohnD
tag
Helló! FSP Hexa 400 tápba milyen ventilátort ajánlotok? Ár/érték cucc érdekelne leginkább.
-
espeke
tag
Köszi a pontos választ, mert a leírásodból meg videóból meg tudtam csinálni
beolajoztam műszerolajjal, ahol csatlakozik a venti a közepébe. Sajnos, most is búg, sőt rájöttem, hogy kotyog is a ventije
Valszeg ezért van a hang is..
Ha a kerettől kell mérni, akkor ez 94x94-es venti (?), HP Elite 8100 vagy 8200-es gépben van. Rakok fel képet, hogy ez mennyire szabvány -e, mert amúgy szerintem 500 ft egy ilyen, akkor veszek bele. Csak, hogy a csatija jó -e, kapok -e ilyen csatlakozóval vagy egyáltalán ilyet. Legfeljebb rá hekkelem valahogy a csatit.
Itt látható: https://imgur.com/a/IN5NvvK
Ha megnyomom a ventit, kotyog
Nem tudom a többi is kotyog -e, de szerintem ez a gond vele.
Ha valakinek lenni ilyen ventije és megválna tőle, megvenném.
-
dugo_
veterán
Ha már búg, akkor szinte biztos, hogy kopott és az olajozás önmagában nem fog segíteni.
Egyébként: https://www.youtube.com/watch?v=O9hM-4WJGdE
Matrica lehúz, gumidugó kipattint, műanyag C-gyűrű lepattint, O-gyűrű lehúz és onnantól kihúzható a lapátkerék az ellentétes oldalon. Valami vékony, könnyű műszerolajjal kend.
-
espeke
tag
Üdv!
A kérdésem a következő: Van egy HP Elite gépem, amit szeretnék árúba bocsájtani
Viszont előtte szépen kitisztítottam, leteszteltem, amit kell, hogy olyan legyen, amit én is megvennék
Viszont ad egy búgó hangot, ami egy visszatérő, ciklikus búúgó hang, ami szerintem elég zavaró. Tápot átnézte elektrós ismerősöm, elektronikailag jó.
99%, hogy a tápból jön, a többi ventit lehúztam és úgy is van a búgó hang.Azt tervezem, hogy szétszedem még egyszer, kiszedem a ventijét, megtisztítom és meg is szeretném olajozni, mert lehet az a gond. Hogy kell megolajozni a ventijét? Milyen olaj kell hozzá? Vmi házi praktika jó? Mert nem akarok wd-40-re költeni
, de ha leírjátok hogy csináljam és mivel akkor persze veszek hozzá, ami kell.
Szóval, hogyan olajozzam meg a táp ventit?Köszönöm
-
8th
addikt
válasz
DroiDMester #3310 üzenetére
Kettőnk közül itt nem nekem kell megnyugodni. Ha ennyire a szívügyednek tekinted a topikot és/vagy unod a hülye kérdéseket rakj össze egy normális összefoglalót de ne abból álljon, hogy a csoda p12 jó a mindenbe IS mert a jelenlegi lyukas garast nem ér. Akkor nem kell százszor leírni ugyanazt és nem lennél idegbeteg.
-
RVR400
veterán
válasz
DroiDMester #3310 üzenetére
Mennyi a statikus nyomása az F12-nek véleményed szerint?
A P12-é gyári adat szerint 2.2, de már az F12-t is high static pressure szöveggel hirdették, még ha hivatalos adat nincs is megadva. A 33%-os reklámszöveget meg elhiszem, viszont az F12 1350-et forog, a P12 meg 1800-at, szóval már itt meglesz a különbség, de kisebb fordulaton legyen mondjuk 10% a P12 javára.
A P12 összesen 5 lapáttal rendelkezik, az F12 pedig 9-cel. Azért nagy csodák nincsenek itt sem, a fordulatszám pedig azért elég sokat számít.
Ilyne erővel a Corsair ML120-at kell megvenni, mert az majd dupla nyomást tud... Jah, hogy az meg 2400-at forog...
-
-
8th
addikt
válasz
DroiDMester #3308 üzenetére
Ez nem okoskodás vagy nem okoskodás kérdése. Tettél egy kijelentést amit semmivel sem támasztottál alá. Ha pedig valaki nem veled ért egyet besérülsz és nekiállsz másokat minősíteni a magas lóról. Normális hangnemben kérdeztem a válaszodat megköszöntem nem tudom mire jó ez a sértett vergődés a részedről.
szerk: Egyébként gyári ventilátort keresek bele éppen. Ez a csere ventilátor csak átmeneti megoldás lesz.
-
-
8th
addikt
válasz
DroiDMester #3299 üzenetére
Vesd össze az adatlapjukat. Én megtettem. A légszállításuk közel ugyanaz. Reggel megvolt a műtét. Kényelmesen hang nélkül pörög a tápban az F12 ami tökéletesen ellátja a feladatát. Egyébként a gyári ventilátor 88.0 CFM-et tudott, a P12 ezzel szemben mindössze 56.3-at, az F12 pedig csak 53.0-t tud vagyis pont olyan sovány ide mindkettő. Ennyit arról, hogy a minden tápba IS jó a P12. Ez egyszerűen nem igaz. Az, hogy működik vele az egy dolog, de ez még kevés. Azzal sincsen senki sem kisegítve, hogy egyszál ember nagybetűvel leírja, hogy BÁRMILYEN tápba jó a P12 és pont. Mindenféle indoklás vagy magyarázat nélkül ez nem egy komolyan vehető kijelentés. Ilyen alapon minden tápba jó az F12 is (nem).
-
RVR400
veterán
válasz
DroiDMester #3299 üzenetére
Az FSP Hyper M 600-am köszöni szépen, jól elvan az F12-vel már 4 éve.
Meg előtte a Gigabyte 460-as is elment vele legalább ugyanannyit, mielőtt eladtam a konfigot, szóval még utána is ment, hacsak nem megy még valahol a mai napig.
-
PeeterssoN
őstag
válasz
DroiDMester #3304 üzenetére
Danke!
-
válasz
PeeterssoN #3303 üzenetére
sima P12 PL: ez
van P12 silent is az csak 1050.et pörög az sem jó és a PWM.esek sem jók!
-
PeeterssoN
őstag
válasz
DroiDMester #3301 üzenetére
Üdv!
P12-ből melyik mert van pwm es is!? -
atiska007
senior tag
válasz
DroiDMester #3301 üzenetére
Jogos, csak előzőleg leírtak félreérthetőek (legalább is számomra)
-
válasz
atiska007 #3300 üzenetére
ezt leírtam, korábban! Meg kell nézni, nem kell nagy tudomány hozzá! akár szétszedés nélkül is meg lehet nézni, ha bevilágítunk a táp hátán láthatjuk hogy a jelenlegi venti ráfekszik e a hűtőbordákra(vagy valami másra) vagy pedig van ott még 1-2.mm hely közötte!
Amúgy meg nem MÉRETBEN gondoltam hogy jó mindenbe hanem teljesítménybe és legfőképpen abban hogy BÁRMELYIK tápban ELINDUL az alacsony induló feszültsége végett, mert van millió féle másik venti ami jó lehet a gyári helyett csak épp nem indulnak el 3Volt alatt szóval máris kiesik a kosárból!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Bomba ár! HP 250 G8 - i5-11GEN I 16GB I 512GB SSD I HDMI I 15,6" FHD I HDMI I W11 I Cam I Garancia!
- Telefon Felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- AKCIÓ! Gigabyte H510M i5 10400F 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1080Ti 11GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- HP Laptop 15-fc0026nh (AY7E1EA)
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest