- Milyen egeret válasszak?
- Apple asztali gépek
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- HDD probléma (nem adatmentés)
- Milyen videókártyát?
- OLED monitor topic
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Fujifilm X
- AI-alapú felskálázót fejleszt az ultramobil piacra az ARM
- TCL LCD és LED TV-k
Új hozzászólás Aktív témák
-
Morden24
nagyúr
két különböző erkölcsi megítélés alá esik, hogy egy távoli, multinacionális cég programját nem veszed meg, vagy a szomszéd Zsuzsi ötletét lopod el, és adod el.
Tehát azt mondod, hogy a puzzle csak akkor sérül, ha az egészet lopom el, a részletei önmagában nem számítanak?
Közben szerkesztettem a hsz-t, amire válaszoltál, szóval olvasd el, kérlek.
-
shev7
veterán
dehogynem, tobbszor tobben is. Mindneki olyan vallalkozasba kezdjen amihez van penze. Ha nincs penze photoshopra, ne menjen el photoshoppernek. Lehet, hogy az az alma, hogy photoshopper legyen, nekem is van egy csomo almom, es en is megvadolgozom azert hogy megvalosuljon, nem "csak elveszem", mert eppen nincs ra penzem.
-
-
WN31RD
addikt
válasz
Morden24 #594 üzenetére
"Valóban érdekelne engem is egy válasz arra, hogy ha a másolással nem károsítok meg senkit, akkor mi a helyzet a grafikussal, akinek én lemásolom a munkáját, és utána használom (akár teljesen magánjellegű, akár üzleti célokra)?"
Szerintem az, hogy kit hogyan és mennyire károsítasz meg, vagy egyáltalán megkárosítod-e, a körülményektől függ, továbbá a körülményektől függ ennek az erkölcsi megítélése is. Nem lehet egy ilyen általánosan feltett kérdésre válaszolni. A grafikusnak nyilván tisztában kell lennie azzal, hogy az ő munkáját is le lehet másolni, és ezt figyelembe véve kialakítania a tevékenységét. -
Morden24
nagyúr
Az ügyflelek előtt tartott trendereken, éspedig az ügyfél végzi ezt el.. Ezt le kell nyelni.
És ha van lehetőséged a plagizálásra jogorvoslatot kérni, akkor nem teszed meg? Mert erre is rendszeresen van példa.
De a kérdés nem ez volt: a példa bizonyító erejő, és azt bizonyítja, hogy a másolás igenis kárt okoz. Nem a morális megítélésről van szó, hanem a tényről, miszerint kárt okoz.
nem az 1980-as Fiat Pandáját cseréli le.
Ezt a múltkor is belekeverted, és akkor sem értettem, hogy ezzel mit akarsz elérni. Az, hogy a kocsiját cseréli le valaki az illegális szoftver helyett, egyáltalán nem bizonyítja azt, hogy a warez erkölcsileg védhető.
-
rii
nagyúr
Ti sem válaszoltatok arra, hogy mit tennétek hasonló helytetben.
Amúgy a példád sántít.
A különböző jelzőkkel ellátott grafikus bármikor mondhatja, hogy akkor most megveszi a programot, és lesz bevétele a software cégnekellenben ha egy ötletet ellopnak, arra nem volt még példa, hogy azt mondja az ügyfél, hogy: "bár mással csináltattuk meg, de ez az ön ötelete volt, íme jelképes összeg"
Különben rendszeresen történik ilyen ötlet-lopás. Az ügyflelek előtt tartott trendereken, éspedig az ügyfél végzi ezt el.. Ezt le kell nyelni. Ugyanakkor ilyen közegben majd olyan mentalitású embereket nevel a nagybetűs élet, hogy amint lesz párszázezrem, rohanok software-t venni, és nem az 1980-as Fiat Pandáját cseréli le.
Életképtelen.
-
Morden24
nagyúr
hogyan kapcsolódik ez a témához
Úgy, hogy én egy vállalkozás keretében egy adott áron egy adott terméket vagy szolgáltatást kínálok.
Neked, mint velem semmilyen kapcsolatban nem álló személynek, sem erkölcsi-, sem jogalapod nincsen felülbírálni az én általan (a vonatkozó törvények betartása mellett) hozott árakat.
Közben amúgy észrevettem, hogy shev7 és én szinte betű szerint ugyanazt a példát hoztuk.
Valóban érdekelne engem is egy válasz arra, hogy ha a másolással nem károsítok meg senkit, akkor mi a helyzet a grafikussal, akinek én lemásolom a munkáját, és utána használom (akár teljesen magánjellegű, akár üzleti célokra)? -
shev7
veterán
a hozzaszolas vegen van meg egy gondolat, sajnalom hogy arra nem valaszoltal...
de akkor megegyszer, maskent: ha az egyszeri grafikus ugy gondolja, hogy neki a szoftver jar mert azt minimalis koltseggel lemasolhatja es az eredeti nem vesz el, akkor mi az alapja annak hogy penzt ker az eloallitott informacioert? Hiszen az csak informacio, nem kerul semmibe...
-
WN31RD
addikt
válasz
Morden24 #591 üzenetére
"Viszont ha már a vállalkozáshoz való jogot, mint egyik szabadságelvet elfogadjuk, akkor azt is el kell fogadnunk, hogy a természetes és jogi személyeknek egyaránt megvan a joguk a szabad árképzéshez."
Nem értem sem azt, hogy hogyan következik egyik a másikból, sem azt, hogy hogyan kapcsolódik ez a témához. Minden további nélkül elgondolható olyan rendszer, ahol többé-kevésbé szabadon lehet vállalkozni, az árképzés mégsem teljesen szabad. Ilyenben élünk egyébként, vannak hatósági áras termékek, szolgáltatások. Hogy a hatósági árak (vagy valamilyen egyéb, nem teljesen szabad árképzési forma) mennyiben és mikor hasznos, az egy újabb nagy téma, mindenesetre nehezen védhető pozíció lenne az, hogy soha semminek az árát nem szabad előre megszabni. -
Morden24
nagyúr
csupán azt mondom, hogy összetett dolgok ezek
Akkor ugyanazt mondjuk.
Elismerem, hogy nem olyan egyszerű, miszerint törvény az törvény, és punktum.
De a warezosok meg ismerjék el, hogy nem olyan egyszerű, hogy lemásoltam, és senkinek semmilyen kárt nem okoztam.Azzal pedig, hogy az információ minimális vagy annál is kevesebb anyagi ráfordítással másolható, és nem tűnik el az eredeti, természetesen sosem vitatkoznék.
Viszont ha már a vállalkozáshoz való jogot, mint egyik szabadságelvet elfogadjuk, akkor azt is el kell fogadnunk, hogy a természetes és jogi személyeknek egyaránt megvan a joguk a szabad árképzéshez.
Teszem azt, a kedves warezos grafikus sem hinném, hogy örülne, ha a két keze munkáját a másolás költségeire és az "egyébként nem tudnám kifizetni"-re hivatkozva nemes egyszerűséggel copy-znám. Pedig csak információ, nullák meg egyesek.
-
WN31RD
addikt
"Ami torvenybe utkozik azt nem helyes csinalni. Pont."
Nézd, elfogadom, hogy így gondolod, de az, hogy "Pont.", nem érv, így legfeljebb kisgyerekek szokták "megindokolni" a mondanivalójukat, éppen ezért nem is igazán tudom, hogyan reagáljak."Ha majd en is lewarezolhatom a 6 boeinget"
Erre azért mégiscsak válaszolok: Az az alapvető különbség a tárgyak és az információ között, hogy az utóbbi minimális költséggel korlátlanul másolható, és nem tűnik el az eredeti, míg az előbbi nem. Éppen ezért nem lehet Boeing-et warezolni. Abszurd ötlet ez, nem is igazán értem, mire gondoltál, talán valamilyen más analógia érthetőbbé tenné. -
WN31RD
addikt
válasz
Morden24 #585 üzenetére
Hogy valami konkrétabbat is írjak, íme a saját véleményem:
Az, hogy egy vállalkozást akkor indítson az ember, ha minden szükséges eszköz és szoftver legálisan megvan, alapvetően természetesen nagyon jó tanács. De minden esetben az-e, elítélem-e feltétlenül azt én, mint magánszemély, aki ettől eltér? A körülmények függvényében nem feltétlenül, az élet ennél bonyolultabb. Szerintem nem csak az a bűn, amikor illegálisan másol szoftvert az ember, hanem az is, amikor a szabályok maximális betartása mellett nem tudna érvenyesülni egy többre hivatott ember. Hogy melyik a súlyosabb, nagyobb probléma, az nehéz kérdés.
Nem egyszer láttam én is régebben, hogy magyarországi kisvállalkozó illegális szoftverek használata mellett próbál a felszínen maradni. Elítéltem ezért? Nem. Sőt, előfordult, hogy a segítségemet kérte, és nem tagadtam meg tőle. Aztán később, egy megváltozott helyzetben, amikor ez már reális, ésszerű dolognak tűnt, én voltam az, aki legális szoftverek beszerzését javasolta, és segített ebben is.
Hogy ezek mennyiben voltak jó döntések, hogy hol a határ, arról hosszasan lehetne vitatkozni. A te érvelésedben is van valami, szerintem is megfontolandó gondolatok, nem egyszerűen lesöpörni akarom az asztalról, csupán azt mondom, hogy összetett dolgok ezek. A konkrét körülmények figyelembe vétele nélkül, anélkül, hogy tudnánk, mi történt egy adott helyzetben, szerintem igen kevés alapunk van erkölcsi ítéletet mondani.
Örülök, hogy manapság nem kell már ilyen döntéseket hoznom, nem kerülök ilyen helyzetbe, kényelmes pozíció ez számomra. De nem mindenki ilyen szerencsés.
-
shev7
veterán
"Más esetleg más véleményen van - nem arról, hogy mi ütközik törvénybe, és mi nem, mert ez adott, hanem - arról, hogy mit érdemes vagy helyes csinálni, akár a törvények szellemének megfelelően, akár azokkal ellentétben."
az ilyen gondolatmenetek szulik az olyan hulyesegeket is mint megelhetesi bunozes...
Ami torvenybe utkozik azt nem helyes csinalni. Pont. Ha nem tetszik a torveny, tessek modot talalni arra, hogy megvaltoztasd. De amig hatalyban van, addig nekem is, es mindenki masnak be kell tartania, aki nem, annak bunti jar. Akkor is ha szerinte hulyeseg a torveny. Nincs rinya, hogy jaj szegeny vagyok, csak warezszoftverrel tudom beinditani a vallalkozasomat. Jaj kihasznalatlanul all a 200k-s gamer configom ha nem warezolom le a Crysis 6-ot.
Neki egy warezolt szoftver kell a bolt beinditasahoz, nekem meg 6 boeing a legitarsasagomhoz. Ha majd en is lewarezolhatom a 6 boeinget mindenfele kovetkezmeny nelkul, akkor nem lesz vele problemam.
Kivancsi vagyok a kedves grafikus mit szolna, ha a megrendelo lenyulna a terveit, es valaki massal csinaltatna meg... biztos lenne siras, hogy megloptak... pedig ha o warezolhat photoshopot, akkor a megrendelo is "warezolhatja" az otleteit.
-
Morden24
nagyúr
Vagy pl. arról is megoszlanak a vélemények, hogy a hólapát ellopása és a szoftver illegális lemásolása hasonlít-e bármilyen szempontból.
Nem az a lényeg, hogy hasonlítanak-e. Nem mondtam egy szóval sem, hogy valaki ellop hólapátot.
Azt mondtam, hogy ha vállalkozást indítok, akkor annak költségei vannak a törvények szerint. Ameddig ez nem változik, addig az a helyzet áll elő, hogy ha én indítani akarok egy graf. stúdiót fotóbolttal, akkor az nekem, mint a törvényeket betartó vállalkozónak hardver + szoftver, amire a pénzt nyilvávalóan valahonnan elő kell teremtenem.
A másik delikvensnek csak hardver.Tételezzük fel, hogy két egyenlő egyenlő szakmai tudással rendelkező egyén, aki megegyező anyagi erőforrással rendelkezik, egyszerre határozza el, hogy önálló vállalkozásba kezd ugyanazon a piacon.
"A" delikvensünk a hardverbe feccölés után letölti a warezszoftvert, és munkához lát, míg "B" egyénünk tovább dolgozik alkalmazottként (akár nem a saját munkájában), esetleg hitelt vesz fel akár pénzügyi intézménytől, akár családtól/rokonoktól.Ha "A" delikvensünk "B" miatt egy telített piacra lép be, vagy a hitelek/eltelt idő miatt előnytelenebb árképzést kell alkalmaznia, ami akár a vállalkozást is megölheti, akkor mondhatjuk-e, hogy ez egy tisztességes verseny volt?
És erre persze lehet a jófajta homo homini lupus est szöveggel jönni, mert ja, az üzleti élet kegyetlen. De ezzel az erővel miért csesztetünk akármilyen céget (pl. Microsoft, Google, Intel stb.) azzal, hogy illegális módszerekkel előnyösebb helyzetbe tornázzák magukat, ezzel tisztán és világosan befolyásolva a piacot, amin tevékenykednek (igen, a professzionális warezzal is ez történik)?
Ha én elfogadom, hogy nem kell elítélni (társadalmilag és jogilag egyaránt) egy warezost, akkor azzal fejet hajtok az élet bármilyen területén végzett svindli előtt, és bizony mindenhol lehet találni egy erkölcsi mentsvárat, hogy "de nem is lopok meg senkit".
Ha elfogadom azt, hogy az emberek a törvényeket a saját szájízük alapján értelmezik, ahogyan nekik éppen megfelelő, akkor nem kellenek törvények, mert senkit nem fognak védeni. És bizony ilyen alapon vissza fog ütni a warezolóhoz is, amikor az ő jogait veszi valaki semmibe. Akkor bezzeg menne a rinya.
És most nem azt mondom, hogy a fotóbolt ára reális, vagy azt, hogy sajnálom az Adobe-ot a nem megkapott pénzéért. Még azt sem mondom, hogy nem kéne a szoftverterjesztést az alapoktól újragondolni.
Azt mondom, hogy ameddig így van, addig a warezolás probléma. -
BiP
nagyúr
Pedig összefügg. 1 hogy mindkettő törvénytelen, 2 hogy mindkettő morálisan is helytelen. Nem szubjektív kérdés.
Az már más téma, hogy annak ellenére, hogy helytelen, ki gondolja úgy hogy mégis warezol vagy nem, mennyire éri meg neki vagy nem. Ez a része valóban szubjektív. -
WN31RD
addikt
válasz
Morden24 #582 üzenetére
Én értem, amit írsz, és most nem is kívánok azzal vitatkozni, viszont úgy tűnik, te nem egészen értetted meg, amire én gondoltam. Azt próbáltam elmagyarázni ugyanis, hogy a véleményed nem magától értetődő, nem megkérdőjelezhetetlen igazság, amelyet fel kell fogni, "meg kell érteni", hanem csupán egy vélemény a sok közül. Más esetleg más véleményen van - nem arról, hogy mi ütközik törvénybe, és mi nem, mert ez adott, hanem - arról, hogy mit érdemes vagy helyes csinálni, akár a törvények szellemének megfelelően, akár azokkal ellentétben. Vagy pl. arról is megoszlanak a vélemények, hogy a hólapát ellopása és a szoftver illegális lemásolása hasonlít-e bármilyen szempontból.
-
Morden24
nagyúr
Az viszont, hogy helytelen-e valami, nem tény, hanem kizárólag szubjektív megítélés kérdése.
Az illegális szoftverhasználat nem szubjektíve rossz, hanem tényszerűen törvénytelen.
a törvényeink megkérdőjelezhetetlen erkölcsi iránymutatók
Nem, hanem egy egységes alaphelyzetet biztosít a versenyzők számára.
Ha elnézem A-nak, hogy nem veszi meg a szoftvert, akkor B-nek, C-nek, D-nek miért kéne megvenni?
Az alapvető tévedés itt az, hogy az vesz szoftvert, aki milliomos.
Nem. Az a helyzet is előállhat, hogy kedves delikvens nem 2010. januárjában mond fel a munkahelyén, és indítja be nulltőkés warezzal a saját magánakcióját, hanem dolgozik 2011. januárjáig, és félretesz.És mint előbb mondtam: a szoftver ugyanúgy egy munkaeszköz, mint egy hólapát. Ha nem tudok hólapátot venni, akkor nem indítok hóeltakarító céget.
Ilyen szempontból lényegtelen, hogy a hólapát nem a neten terem. -
-
WN31RD
addikt
válasz
Morden24 #576 üzenetére
"[...] Ezt meg kéne érteni."
Kötözködök picit:Nincs itt mit "megérteni". Megérteni azt lehet, hogy valahol ez és ez a törvény (pl. hogy az illegális szoftverhasználat büntetést vonhat maga után), vagy meg lehet érteni azt is, hogy valamely társadalomban valamilyen cselekedet általános megítélése ilyen és ilyen (pl. hogy az illegális szoftverhasználatot nagyon sokan nem tartják súlyos vétségnek), ezek ellenőrizhető tények. Az viszont, hogy helytelen-e valami, nem tény, hanem kizárólag szubjektív megítélés kérdése. Akkor is, ha az a szubjektív vélemény megegyezik az itt és most érvényes törvényekkel, és akkor is, ha homlokegyenest ellenkezik velük.
Apróság ez, de érdemes odafigyelni rá, nehogy véletlenül elkalandozzunk olyan abszurd gondolatok irányába, hogy a törvényeink megkérdőjelezhetetlen erkölcsi iránymutatók.
-
Morden24
nagyúr
Előbb már lebeszéltük amúgy, hogy van megélhetési warez, és üsse kavics, ameddig nem kell túl mélyen belemenni, addig tekintsünk el az elemzésétől.
De azt azért tisztázzunk, hogy egy vállalkozás elkezdéséhez kell tőke. Minden rohadt vállalkozáshoz kell tőke.
És könyörgöm, ahogy a büfésnek meg kell vennie a kezdő árukészletet, vagy ki kell fizetnie a bérleményre a kauciót, esetleg a szerelőnek eszközöket kell vennie stb. stb., úgy a grafikusnak meg kell vennie a munkaeszközét.Az a tény, hogy ezt a szakmát (illetve a szoftverekre épülő szakmák jó nagy hányadát) el lehet kezdeni úgy is, hogy ettől a kezdőtőkétől eltekintek (mert lássuk be, itt ez történik), attól még nem lesz elfogadható, követendő, vagy a konkrét delikvens sajnálandó.
Ezt meg kéne érteni.
-
Zeratul
addikt
Az a gond hogy kétoldalú a dolog, a profitorientált cég nem azért fogja olcsóbban adni a terméket mert sokan megveszik, hanem azért adja olcsóbban hogy sokan megvegyék. A jelenlegi morálisan lezüllesztett társadalomtól kár is elvárni hogy hirtelen mindenki becsületes legyen, főleg ha látják hogy a multik mekkora pénzmennyiséget szivattyúznak ki az országból, amit utána adók formájában beszednek a néptől. Mindkét sőt mindhárom szereplőnek (vevő, eladó, állam) változtatni kellene a magatartásán, addig itt semmi nem fog változni.
-
BiP
nagyúr
Ez így van. Ezért sajnálom, hogy az emberek nem képesek hosszútávon és globálisan gondolkodni. Rövidtávon és egyéni érdekszinten sokkal kényelmesebb a nem becsületesség, ezért a többség ezt választja, meg ezt látja, ami még igazolja is a döntését. És amíg az emberek gondolkodása nem változik, addig a helyzet sem fog. Marad a tespedés, meg az "Aki meg próbál a rögös úton járni, az meg szakadjon meg".
bkv/máv/állam párhuzam: Persze, ez is csak egy indok, hogy emelhessék az árakat, meg többet lehessen lopni. Meg tudom, hogy rengeteget, NAGYON rengeteget ellopnak. De én azért bízom benne, ha az emberek között mindenki becsületes lenne, (és mondjuk csak a politikusok maradnának ilyenek), akkor valóban több jutna vissza. De azzal nem lehet vitatkozni, hogy a fejétől bűzlik a hal, rossz mintát mutatnak, ezért az átlagmorál sem jobb - csak a lehetőség kevesebb
.
-
twine
veterán
Köszönöm szépen
Jól esik a törődés....A haverjaimtól is megkapom mindig hogy ők tartanak el
hozzáteszem gyorsan,,hogy azért nem engednek túl nagylábon élni
Fizethetnének több adót is
(na ez persze már a vicc kategória volt)
szerk.: kéne ilyen állami szerződés az adobe-bal is a szociálisan rászoruló freelancer művészek segítésére olyan párszáz milliárd értékben
Nehogy valóság legyen belőle,,,én a saját Windowsom miatt is haragszom az államra,,,
Az kellene még hogy valami elmebeteg kitalálja ezt is,,,,tökéletes ötlet ujjab milliárdok eltüntetésére,,"hiszen a művészeteket pártolni kell" -
twine
veterán
Gratulálok,,,sikerült ismét leszűrnöd a lényeget....
"Ingyen" azért jár a windows mert a Magyar Állam kötött egy másfél milliárdos szerződést a MIcrosoftal...én közalkalmazottként ki is használom a lehetőséget ha már egyszer "fizettem" érte!
Kicsikét egysikúan látod a témát úgy látom -
twine
veterán
Beszélgetni és eszmecserélni jó! Szeretem a fórumokat....
MIndenféle sértés és rosszindulat nélkül mégis azt mondom, mikor előjön egy egy ilyen topic, hogy igazi "bolhacirkusz"! Beszélgetni milliós nagyságrendekről meg privát warezkodásról, és etikáról.....céges dolgokról....
Kevesen fizetnek adót 3-4 millió a 10 ből,ezért magasak az adó és járulékterhek,,értem! húznám a párhuzamot az ország és a BKV/MÁV között....Kevesen vesznek bérletet, ezért drága a bérlet, és a menetjegy...."szerintük" (sajnos sokan el is hiszik)
Úgyan már uraim!!!! Ez valóban logikusnak is tünne egy "normális" világban..de mi nem abban élünk....Nem csak a saját adónk és járulékaink százmilliárdjai tünnek el a privát szférába vándorolva,,hanem még az uniós kölcsönök, hitelek, és "segélyek" többsége sem kerül az állam tulajdonába.....
Az általunk 3-4 millió ember adójából ha mindent "ránk" fordítanának,,,akkor abból a párszáz milliárdból ami eltűnik, menyi óvoda, iskola, egészségügyi intézmény épülhetne fel, és alakulhatna újjá....
Mennyi uj járművet vásárolhatna a MÁV, és a BKV,,aból a "kevésből" amit befizetünk....
Ezért bolhacirkusz szerintem az hogy nállunk ki viselkedik etikusan szoftverhasználatot illetően és ki nem...lehet róla beszélgetni,,,hiszen legalább mi kommunikálunk egymással,,,csak szerintem szükségtelen elragadtatni bármelyik félnek is magát...
b@szhatjuk az eredeti windowsunkat ha megölnek a korházban..... -
Zeratul
addikt
Addig kár sajna moralizálni amíg a becsületes út nagyon de nagyon rögösebb mint a illegális és a hatalom meg se próbál rajta változtatni mert baromira benne van. Ha már bliccelés 2x annyi a BKV jegy mint a Lajtán túl ahol szolgáltatási színvonal egy "picit" magasabb és időalapú nem 1x utazásra szól. Ha nagyon akarná a picipuha is kifehéríthetné az otthoni gépek szoftver használatát (legalább oprendszer szinten) de a magyarországi diviziónak úgy néz ki nem akkora üzlet hogy foglalkozzon vele.
-
Őszintén szólva, a rendőrség, és egyéb állami szervek hozzállását és működésük eredményeképp sokszor bennem is felmerül, hogy kéne már adót csalni, mert ezért a belszarásért, és a saját megszivattatásomért nem vagyok hajlandó fizetni.
A SW meg olyan, hogy a windózért akkor adnék pénzt, ha tényleg jó lenne, és szükségem lenne rá.
De miután teljesen jó nekem az Ubuntu, ez csak elvi kérdés -
BiP
nagyúr
#550) ddekany "Könnyű is lenne, ha le lenne írva szépen papírra, hogy mit hogy helyes"
- szép lenne, de azért elég sokmindenről messziről lerí, hogy helyes-e vagy sem. Ilyen az üzleti partner átverése, a warez és az adócsalás is. Akinek nem egyértelmű, hogy helyes-e vagy nem, annál a morális neveltetésével és/vagy az iq-jával van baj.(#552) rii "ha megveszi, akkor sem tud többet kérni a munkáért, és amíg nem veszi meg, addig sem kér keveset " - Vagy olcsóbban tud dolgozni, vagy a haszonrése lesz nagyobb, mint annak, aki megveszi, ergo megint hülyének van nézve az, aki legálisan dolgozik, ill. a warezoló jogosulatlan előnyhöz jut a másikkal szemben.
(#554) Zeratul :Hosszan lehetne tárgyalni hogy miért alakult ki, többek között azért mert 50+20 évig a mutyira szoktatták a népet, sőt hülyének nézték ha legálisan csinált valamit.
És azért mert így alakult, be kell állni a sorba? Ha nem változtatnak rajta az emberek, akkor sosem lesz itt normális ország.
Senkinek nem tűnik fel, hogy az adózási morál meg a sok mutyi miatt ilyen magasak az adóterhek? Amit pont a becsületesek szívnak meg (a többi azt is elmutyizza).#556 rii: ha lehetne máshol is csalnék
- hát ehhez már tényleg csak gratulálni tudok.(#558) shev7 : ott a pont.
Bérlettel is ugyanez a helyzet, csak kicsiben. A sok f*sz bliccelő miatt (is) drága a bérlet. HA mindenki megvenné, aki használja is, olcsóbb lehetne, és akkor kisebb ok lenne bliccelni is.
Attól miért a becsületesek szívjanak, mert az emberek k* önzőek, és képtelenek globálban gondolkodni? -
Zeratul
addikt
Nem az üzletszerű warezolásról volt szó - mert az egy súlyosabb büntetőjogi kategória - hanem az otthoni illegális szoftver használatról. Kábszer használata se ugyanaz kategória mint annak terjesztése.
DE hogy mennyire nincs képben a nép jól példázza az a hölgyemény esete aki felháborodva jött vissza hogy a gépén csak 30 napos próbaidős windows van (persze mert nem fizetett érte) meg nincs rajta MS-office, Nero Ultimate, Power DVD, Adobe Premier, NOD32 stb. egy monitor nélkül 100K értékű vasnál.
-
floatr
veterán
Egyrészt van egy álmod, amit vagy elérsz vagy nem. Induláshoz kell ugye a warez, mert anélkül nem lehet álmot beteljesíteni. Kitudja h ki lehet-e hozni ebből az álomból azt az annyira megvetendő anyagi feltételt, hogy netán legalizáld a dolgaidat. Ha ezt nem teszed egyre nöő az esélyed arra, hogy megtalálnak -- maguktól, vagy segítenek nekik.
Namost az az én teljesen egyéni véleményem, hogy jó nagy marhának kell lennie az embernek, hogy ne lássa be, hogy itt vagy az álommal, vagy az eszközzel, vagy a megvalósítási lehetőségekkel rohadt nagy bajok vannak. Eleve azzal kezdeni, hogy az egyébként eléggé labilis warez-alapokra építeni...
Amúgy kóstolgass csak nyugodtan. Egyéni gondolatmenetem szerint rühellem azokat, akik többek közt így higítják a piacot, akár grafikusi, akár egyéb tárgykörről van szó
-
shev7
veterán
"kárt okoz az országnak ez a mutyizás" != "kart okoz az allamnak / kormanynak a mutyizas"
nagyon nagyon leegyszerusitve. Mutyizunk -> keves az adobevetel -> adoterhet emelunk -> megtobben mutyizunk -> meg megemeljuk az adoterheket -> nem jonnek a multik, mert nagyok az adoterhek -> adjunk adokedvezmenyt a multiknak -> nem jonnek az adobevetelek -> emeljuk tovabb a nem multik adoterheit.
Persze szar ez igy, nem azt mondom, hogy igy kene lennie. DE! Nem te dontod el milyen torveny vonatkozik rad. Ha nem fizetsz adot nem az allammal baszol ki. Azokkal baszol ki, akiknek rendesen fizetniuk kell az adot, nincs lehetoseguk vagy nem fer bele az ertekrendjukbe a mutyi, csalas. Csak azert mert nem ertesz valamivel egyet, nem vonhatod ki magad a torvenyek alol.
A Kresz-es peldaddal elve, ha 80-nal megyek a belvarosba, nem dongetem a mellem, hogy milyen fasza vagyok, hogy 80-nal zuztam. Es fokent nem mondom azt, hogy mar pedig nekem jar, hogy 80-nal menjek.
-
Zeratul
addikt
Nincs rendben, de társadalom sajna nem felnőtt hanem debillé vált, debiltől meg aligha várható el a jogkövető magatartás. A cégek jogtalan szoftver használatára meg mint ha lenne pár szervezet. Tegyék a dolgukat, ne csak látvány akciókat és pénzbehajtásokat behajtásokat csináljanak.
-
-
Zeratul
addikt
egyáltalán nem az, egyszerűen a szűklátókörűséged miatt nem látod mekkora kárt okoz az országnak ez a mutyizás.
Ezzel az állításoddal nem értek egyet. Az otthoni jogosulatlan szoftver használat nem ok hanem okozat. Hosszan lehetne tárgyalni hogy miért alakult ki, többek között azért mert 50+20 évig a mutyira szoktatták a népet, sőt hülyének nézték ha legálisan csinált valamit.
-
rii
nagyúr
kinek okozol kárt?
- a software mogunak mert nem vetted meg a termékét?
neki aztán nem. Ha megveszed, akkor lesz bevétel. De ha nem veszed meg, attól még nem okozol neki kárt.- egy másik grafikusnak?
ha megveszi, akkor sem tud többet kérni a munkáért, és amíg nem veszi meg, addig sem kér keveset ... tudom, látom, mindenhol ez megy (!!!) előző munkahelyemen csak warez Soft-ok vannak (20-30 gép). Szerinted kevesebbért dolgoznak? Mert nem. Vérszem effektus.ha valaminek nem tudod bizonyítani a létezését, ebből kifolyólag a mértékét sem (károkozás) akkor miről beszélünk? Fikció
-
floatr
veterán
1. "csak a warez tart életben" -- durvagyorsan más meló után kéne nézni
2. "csak a warez tesz versenyképessé" -- hosszútávon saját magával cseszik ki az ember, azon kívül h magán kívül rövid távon mindenkivel, az adott iparág dögvész elé néz, sürgősen érdemes váltani, ha az ember nyugalmat akar
3. "a warez az álmaim megvalósításához kell" -- ??????? csak idézni tudom a gondolatmenet gazdáját: "kész. ekkora f*sságot még nem olvastam."
-
ddekany
veterán
Mert így találtam ideálisnak összességében... közpút keresés. Nyilván igen összetett lenne az indoklása minden ilyennek, mint mindennek a valós világban, meg tartalmazna nem publikus részleteket. De az is lehet hogy tévedek, és életem végén rájövök, hogy mindenkit ott kellet volna lenyúlnom ahol lehet. Hát az ember azt sem tudja, mi az értelme az egésznek, és valószínűleg semmi, csak van, és ezért végső soron nagyon nehéz bármit is megindokolni, szóval ebbe nem menjünk bele. Könnyű is lenne, ha le lenne írva szépen papírra, hogy mit hogy helyes... már persze elvileg le van (a törvény), de mindenki tudja, hogy az azért nem az.
Jaj, ezekről jut eszembe... gondolom sokan elkövettek már olyat, hogy átmentek gyalogosként a piroson, mert hát nem jött közel-távol semmi. Ezt ugye tilos (legalábbis azt hiszem). Na most, a németeknél olyat láttam, hogy emberek éjjel, mikor kong az utca, ott állnak vigyázban a pirosnál a járdán... Nooormális?
-
ddekany
veterán
Hát ugye, mind a törvények, mind a szoftver árazások rugalmatlanok, nem feltétlenül felelnek meg a valóságnak... Persze, törvényszegés az annyira csúnya dolog, hogy én pl. erre soha nem buzdítanák senkit.
FÚJ! Soha ne szegjétek meg a törvényt, mert az... az tilos!
(Amúgy Adobe terén... most már jobb a helyzet. Van Photoshop Elements, az nem kerül egy vagyonba, és sok mindenre nem sokkal rosszabb mint a rendes, ahogy elnéztem.)
-
shev7
veterán
de miert lesz attol kevesbe megvetendo a warez, mert van ra lehetoseg... miert erzi magat felhatalmazva valaki a jogtalan hasznalatra csak azert mert lehet?
A nem warezolo grafikusnak is megvan fizikailag a dilemma hogy odamenjen es pofan torolje a warezolo kolegat. Szoval akkor tegye meg, hiszen nincs fizikai akadalya....
-
Ja értem. Ha valamit legálisan nem tudok elérni, akkor tegyem illegálisan? Te szó szerint ezt állítod.
Még néhány ilyen megjegyzés tőled, és hosszabb időre küldelek pihenni.
(#540) rii: egyáltalán nem az, egyszerűen a szűklátókörűséged miatt nem látod mekkora kárt okoz az országnak ez a mutyizás.
-
BiP
nagyúr
Nyilván nem. Írhattam volna másik céget is, nem a név a lényeg, meg nem is akarom az érdekeiket védeni, erre megvannak a megfelelő embereik
Hanem hogy ez is egy érv lesz a warez mellett.
Egyik cég sem fogja azt mondani, hogy 'ha nem telik rá, warezold le'. Inkább a dolog másik aspektusa a lényeg, ami már ki lett vesézve, hogy 'ha már úgysem változtatsz a szokásaidon, és ígyis-úgyis lewarezolod, akkor már inkább nálad is a mi termékünk legyen, ne másé'. -
ddekany
veterán
Hát autoszerelő műhelyt nincs módod lopni, szóval ez nem ugyan az a szituáció, nem analógak egymással. Szoftver esetén fizikailag megvan a dilemma, hogy most ne csináljam, vagy warezoljam le... amire lehet mondani, hogy vá soha, mert az erkölcstelen, de ez akkor is így van.
-
rii
nagyúr
" ..... Pff, és mi van, ha miatta megy tönkre valaki, mert elveszi előle a munkát? Azért már gondolom sem ő, sem te nem vállalsz felelősséget. Szánalom. .... "
kész. ekkora f*sságot még nem olvastam.
te mindent másoknak rendelsz alá?
ha meg visszamegy dolgozni, akkor meg más elől veszi el a munkahelyet.
akassza fel magát talán? -
ddekany
veterán
Ami az Adobe érdekeit illeti... ez egyszerű tény. Csak mert itt korábban még az volt olyan szál, hogy szegény Adobe-ék dolgoznak, és ha illető lewarezolja, akkor csak lofaxot kapnak a munkáért a valagukba, és az nekem hogy esne (mintha nagy warezos lennék amúgy... de ez mindegy).
-
shev7
veterán
"az egyetlen dolgot amit szeretsz, tudsz csinálni, otthagynád, csak mert nem tudod megvenni a software-ket?"
Mar feltettem a kerdest, de akkor ujra. Autoszerelo muhelyt akarok. Ezt szeretem csinalni, ehhez ertek. De ez egy ilyen kegyetlen vilag. Ha nincs ra penzem, akkor nem lehet autoszerelo muhelyem. Hat elmegyek valakihez dolgozni autoszerelonek. Ha nincs penzem photoshopra, de muveszkedni akarok, akkor elmegyek egy ceghez, ahol munkaeszkozkent kapom a szoftvert. Ennyi.
-
ddekany
veterán
OK, erre az aspektusra #529-et tudom mondani... nem mindegy, hogy ki mennyi munkát végzet vele. Szóval itt is elég széles a skála, hogy most ki mennyire volt gonosz/aljas, mikor warezt használt pénzért végzett munkára. Nagyüzemben és hosszútávon dolgozni warezzal az mindenféleképpen antiszociális dolog (nem mellékesen fokozottan kockázatos is).
-
BiP
nagyúr
Mindig és mindig előkerülnek újabb "érvek" a warez mellett/indoklásaképp. Úgy látom, sosem fog kifogyni.
De azt sosem gondoltam volna, hogy ez a fórum oda is el fog jutni, hogy az egyik az lesz, hogy valaki szerint az Adobe jobban jár, ha azt mondja, hogy: ha nem telik Photoshopra, warezold le.rii:"amikor lehetőséged van arra, hogy így végre megvalósuélhatna az álmod, készülhetnél saját kiállításaidra, Bécsben, BP-en, vagy bárhol?"
Ha ezt eléri, és ezek után sem tiszteli meg azt a céget, akinek a szoftverével elérhette, akkor már tényleg no komment. -
shev7
veterán
"aki egyszer már dolgozott ilyen helyen, vagy látta mennyit kérnek el egy munkahelyen egy adott munkáért, hidd el, ugyanannyit akar majd ő is kapni a warez cuccaival."
Ne ertetlenkedjel mar... a warezhuszarnak nincs kiadasa, a legalisan dolgozo embernek van. Allitasod szerint 2 milla a szoftver amivel el lehet kezdeni dolgozni, ergo a warezhuszar bevetele 2 millaval tobb. Gondolom ezzel minden rendben van. Nincs ezzel semmi problema, hiszen nem tartjuk be a sebessegkorlatozasokat sem....
-
rii
nagyúr
Te ezt tennéd?
az egyetlen dolgot amit szeretsz, tudsz csinálni, otthagynád, csak mert nem tudod megvenni a software-ket?
amikor lehetőséged van arra, hogy így végre megvalósuélhatna az álmod, készülhetnél saját kiállításaidra, Bécsben, BP-en, vagy bárhol?
Visszamennél szart lapátolni reklámügynökségekre, csak hogy ___más__ jobban érezze magát?
Megtennéd?
-
shev7
veterán
"Aztán azt is nézni illene, hogy lehet hogy egyetemista illető csinál évente két munkát"
Talan pisztolyt tartanak a fejehez, hogy megcsinalja a ket munkat evente? Ha nem akar befektetni, csinalja meg fw szoftverekkel. Amilyen minoseget kiadnak a kezuk kozul, annak mindegy, hogy gimp, vagy photoshop. Ha meg komolyan dolgozik, es szuksege van olyan dolgokra amit csak photoshopban tud megcsinalni, akkor meg ebbol el, igen is fektessen be a buliba...
-
Nézd, tök mindegy. Ha a photoshopért sem képes fizetni, ami olcsóbb mint egy olyan számítógép amin használja, akkor keressen magának valami más munkát. Az meg már egyenesen megvetendő, hogy ezzel tisztességtelen előnyhöz jut azokkal szemben, akik fizetnek a szoftverekért.
aki egyszer már dolgozott ilyen helyen, vagy látta mennyit kérnek el egy munkahelyen egy adott munkáért, hidd el, ugyanannyit akar majd ő is kapni a warez cuccaival. Ha lentebb is megy az áraival _ideiglenesen_, csak azért teszi, hogy jobban eladhassa magát, felfuthasson, hogy majd ő is rendes áron dolgozhasson.
Pff, és mi van, ha miatta megy tönkre valaki, mert elveszi előle a munkát? Azért már gondolom sem ő, sem te nem vállalsz felelősséget. Szánalom.
-
ddekany
veterán
Háhát... igen. Másfelől az egyetemista nem tartott pisztolyt kollega fejéhez, hogy ő vegye meg. Kollega viszont szeretne pisztolyt tartani az egyetemista fejéhez, hogy ő márpedig vegye meg. Ez ilyen megoldhatatlan dolog. Aztán azt is nézni illene, hogy lehet hogy egyetemista illető csinál évente két munkát, kollega meg mondjuk heti kettőt... és mindkettőnek ugyan annyit kéne lecsengetnie a szoftverér. Szóval szerintem az egész szituáció alapja az, hogy a szoftver alaptermészetével nem összeegyeztethető a ráerőltetett üzleti modell. Ezt majd a net előbb utóbb megoldja (bérlés... persze azt csak is ott, ahol az open source model / Free model nem működőképes), csak akkor meg esetleg az lesz a gond, hogy nem fog működni a warez, és akkor meg vérszemet kapnak a készítők...
de majd úgyis meglátjuk.
-
rii
nagyúr
nem a warezhuszárok nyomjék le az árakat, hanem a sok amateur, aki megveszi a 80.000 Ft-os fényképező gépet, és fotósnak kiáltja ki magát.
ez zajlik a kiadványszreksztés, weblapkészítés terén is.
(#527) shev7: aki egyszer már dolgozott ilyen helyen, vagy látta mennyit kérnek el egy munkahelyen egy adott munkáért, hidd el, ugyanannyit akar majd ő is kapni a warez cuccaival. Ha lentebb is megy az áraival _ideiglenesen_, csak azért teszi, hogy jobban eladhassa magát, felfuthasson, hogy majd ő is rendes áron dolgozhasson.
-
shev7
veterán
"Nem a warez a nagy ellensége ennek a szakmának, hanem hogy aki leül egyszer egy quark elé, vagy egy dreamwaever elé, már azt hiszi, hogy szakember, és ők vitték le a béka segge alá az egészet, a tudás nélküli hozzáállásból fakadó alacsony ár, nem a warez"
Es szerinted aki egyszer leult a quark vagy dreamweaver ele es levitte az arakat, az nem warez szoftvert hasznalt? Ha neki is bele kellett volna tolnia par gurigat a buliba, akkor biztos nem annyiert dolgozott volna...
-
shev7
veterán
"Mert, ha te az Adobe helyébe lennél,"
Ki a ***** erdekli mit gondol az adobe.
Magyarazd el a szabaduszo grafikus haverodnak, hogy ha versenykepes aron akarja a szolgaltatasait kinalni, akkor warezoljon photoshopot, mert ha megveszi, akkor az arat nagyon nehezen hozza vissza, mert a sok warezhuszar lenyomta az arakat.
-
rii
nagyúr
itt kb fix árak vannak, amiért a grafikusok dolgoznak, .... lehet alá menni, de még a fix árakkal is szűkös a bevétel. Nem a warez a nagy ellensége ennek a szakmának, hanem hogy aki leül egyszer egy quark elé, vagy egy dreamwaever elé, már azt hiszi, hogy szakember, és ők vitték le a béka segge alá az egészet, a tudás nélküli hozzáállásból fakadó alacsony ár, nem a warez
(#524) ddekany: szerintem is pont ez zajlik, csak én a windows terén láttam ezt. Betehetnének ők olyan védelmet, hogy ihaly ... de még mindig jobb nekik a warez windows a statisztikában, mint a free Linux.
a PH-nak is meg van mondva, hogy warez ellenesen lépjen fel, közbe meg pont a warez segti még most is a nagy software mogulokat
-
ddekany
veterán
"Nem hiszem el, hogy nem lehet megcsinálni gimppel ugyanazt, amit photoshoppal."
Továbbra sem vagyok warezhuszár, de ez már megint milyen indoklás? Lehet jó indokokat felhozni warez ellen, de ez már megint pont hibás. Mert, ha te az Adobe helyébe lennél, minek örülnél jobban: (a) Illető szomorú arccal tudomásul veszi, hogy nem telik Photoshop-ra, és ezért GIMP-et használ vagy, (b) Illető tudomásul veszi, hogy nem telik Photoshop-ra, és lewarezolja és használja. Én Adobe helyére tuti a b-re szavaznék, mert több hasznom van belőle (szoktatás...). Nem mellékesen a tárgyalt grafikusnak is... (Persze kár, hogy a GIMP és úgy általában Free cuccok most akkor nem rúgtak labdába. Nem véletlen, hogy a hithűbb GNU-sok utálják a warez-t, és drukkolnak, hogy a Win-ben minél genyóbb védelem legyen...
)
-
shev7
veterán
es az kicsit sem gaz, hogy valaki megveszi ezeket a szoftvereket, dolgozik veluk, ajanlatot tesz egy projectre, ugy hogy a koltsegeibe beleszamitja a szoftverlicenceket, majd jon egy ember, aki meg van rola gyozodve, hogy mivel neki nincs eleg penze, nekik ingyen JAR az a program, hiszen o a vallalkozasat akarja beinditani, majd mivel neki nincsenek szoftver koltsegei arban alamegy a legalisan dolgozo emberke ajanlatanak. TE mit tanacsolnal annak aki ilyenek miatt nem kap munkat? Azt, hogy hulye vagy apukam, hogy megveszed a szoftvereket es legalisan akarod csinalni a businesst, warezoltal volna te is es akkor nem lenne gondod.
Vagy tudod mit, autoszerelo akarok lenni, de nem tudom hogy ertek-e hozza, penzem sincs se muhelyre, se gepekre. Mit tanacsolsz nekem hogyan vagjak bele a sajat autoszerelo buliba ugy hogy egy fillert sem akarok belefektetni, mert ha bukik, akkor nem akarok penzt is bukni, de nem is akarok dolgozni valakinek, mert annal szerintem sokkal jobban ertek a dolgokhoz hogy csavarokat huzogassak...
-
BiP
nagyúr
válasz
Brutális eb #519 üzenetére
Mondjuk ahhoz tényleg sokat kéne szívni
De az tény, hogy a cigi elhagyásával sok-sok pénzt meg lehet spórolni havi szinten.
Ha nem is 1, de 2-3 hónap alatt meg is lenne egy windows ára. -
Gorneck
legenda
válasz
Brutális eb #519 üzenetére
Napi két doboz esetén simán...
-
floatr
veterán
Örülök h megtaláltad azt a pontot a mondandómban, amibe -- kicsit izzadságszagúan -- bele tudsz kötni. Nem ezen volt a hangsúly. Azon én azért mindenképpen elgondolkodnék, hogy hamár ennyire szar grafikusnak lenni, stresszes, kihasználtság, elgyötörtség, túlmunkák ezrei, szoftveres problémák, akkor inkább más munka után nézek.
-
rii
nagyúr
(#512) floatr: de egyrészt nem (I)hiszem(/I) el, hogy csak egy félmillás szoftverrel lehet életben maradni
(#514) ollie: Nem hiszem el, hogy nem lehet megcsinálni gimppel ugyanazt, amit photoshoppal.
szóval olyan dolgokról beszélgetünk, amikről lövésetek sincs. ))) -: már bocsánat.
fejezzük be jó?
részemről belefáradtam.
tudnék még vagy 5-6-7 pontot mondani, de hagyjuk inkább. -
floatr
veterán
Akkor is elmondtam, hogy mi alapján döntök hasonló szituációban. Elmondhatom most is. Havi 120-160-ból nem hogy vállalkozást nem indítok, de erősen elkezdem gyűjteni az ismerősöket, akiken keresztül jobb/jövedelmezőbb állást találnék, ahol szintén a fostaligát tolom másoknak. Ennyi. Sőt, ha az adott szakma a kényszervállalkozásról szól, és ebbe belekényszerítenek ennyi pénzért, akkor azt a szakmát sürgősen ott kel hagyni.
Régebben ennél is kevesebbet hoztam haza (gyerek/albérlet stb.), aztán tettem róla, hogy több legyen, de még most sem indítok vállalkozást, mert ahhoz sokkal több kell. Anyagi ráfordítás tekintetében nekem egyszerűbb lenne, de más szempontból meg nehezebb. Nem látom biztosítottnak azt, hogy családostul megélhetnénk belőle, ezért nem teszem kockára az életünket, és maradok munkavállaló. Ha ez a lehetőségem megszűnne, akkor keresnék más melót, vagy részben más szakmát első körben informatikával kapcsolatosat.
Akkor leírtam neked egy pályaívet más(ok)ról, amit tündérmesének tituláltál. Hát durvára nem tündérmese volt, hanem a kőkemény valóság, amiből én is kivettem a részemet. Sok jót a reakcióddal kapcsolatban nem tudnék mondani, úgyhogy ezzel én le is zárom a magam részéről a vitát
"nem cska azzal lehet elkezdeni, de a gépéből a 12.000 Ft-os vid.car helyett 10.000-est kellett venni, annyira nincs lé"
vs.
"ADOBE CS3 (PS, ID, Illu, Acrobat), starta, poser, fontmanager"Akkor ez úgy látszik csak nekem böki erősen a szememet, hogy eleve gáz.
(#515) twine: irónia rulez. El lehet menni asszisztensnek, könyvelőnek is stb. vagy ha annyira nem megy a dolog, akkor gyárba 3 műszakba is. De nem kicsit nevetséges az, ha valaki abban átja a megélhetésének a kulcsát, hogy minden a munkájához szükséges szoftvert lewarezol
-
twine
veterán
floatr bocs nem használtam a válasz gombot
"vagy elmegyek pornózni"
eddig csak read only-ban voltam, de ez
Erkölcs kérem erkööölcs!!! Nem erről folyt a beszélgetés?
Kérdezném te melyiket választanád a lányodnak ha felnevelted és egyetemre főiskolára járt...Warezt? vagy azt hogy huszan mintázzák egyszerre össze az arcát....?Hm?
Szerintem ezt te sem gondoltad valójában végig...Vagy ha igen,,egy kicsit több időt kellet volna erre a "gondolkodásra" szánnod
Wery off....:kinek menyni "legális" pornója van otthon? Az internetező férfiak nagy hányada néz jelentős mennyiségű pornót a legtöbb "kutatás" szerint....
Nem nem foglaltam álást egyik oldalon sem....csak és kizárólag erre az egy hozzászólásra kivántam reagálni.....
Üdv -
rii
nagyúr
én meg megkérdeztem tőletek, hogy ti mit tennétek a helyében
SENKI nem válaszolt.
SENKIén felvállalom
Te?
" .... csakis warezolt eszközparkkal lehet elkezdeni, és folytatni is. .... "
nem cska azzal lehet elkezdeni, de a gépéből a 12.000 Ft-os vid.car helyett 10.000-est kellett venni, annyira nincs lénem csak win kell egy hozzá.
" ... Amellett nem vagyok grafikus, de egyrészt nem hiszem el, ..... "
számold össze, mit használ manapság egy grafikus.
ADOBE CS3 (PS, ID, Illu, Acrobat), starta, poser, fontmanager" .... baze, egy vállalkozás fenntartásához/ebindításához pénz kell, ez nekem nincsen, tolom tovább a fostaligát mint ahogy mindenki más, vagy elmegyek pornózni .... "
mint írtam, de nem olvasol úgy látszik, sem akkor sem most, még mindig kétséges, hogy fent bír-e maradni. De te persze megvennéd a soft-ot 1-2 milla értékben, még ha utána rajtad is marad az egész, havi 120-160.000-ből -
floatr
veterán
A múltkor is nagy vita kavarodott belőle, mert szerinte -- és még pár hasonló mentalitású kolléga szerint -- manapság egy önálló grafikusi pályát csakis warezolt eszközparkkal lehet elkezdeni, és folytatni is.
Namost ebből nekem az nem világos, hogy ha meg tudja venni a gépet, ami nem lehet túl egyszerű grafikusi melóhoz, akkor egy nyomoronc oem win már elfér a költségeibe, nagyjából egyhavi dohányzás ellenértéke. Amellett nem vagyok grafikus, de egyrészt nem hiszem el, hogy csak egy félmillás szoftverrel lehet életben maradni, másrészt ha ez így van, akkor miért nem lehet együtt élni azzal a tudattal, hogy "baze, egy vállalkozás fenntartásához/ebindításához pénz kell, ez nekem nincsen, tolom tovább a fostaligát mint ahogy mindenki más, vagy elmegyek pornózni"
-
rii
nagyúr
Adobe termékekre nincs alternatíva
tudom, GIMP, de az meg semm közelíti
Poser, Strata. És ha már megtanult valamit, akkor most kinek a kedvéért kezdjen el egy új programot megtanulni napi 10-12 óra munka mellett, amikor a megélhetése a tét?nem én dobom fel, ő szerez be magának mindent.
tudja, hogy illegality, beszélgettünk már erről.ennek tényleg semmi köze a kreszhez, az csak egy hasonlat volt.
itt neki kétmillába kerül hogy legális legyen, hogy betartsa a szabályokat, és lehet hogy feleslegesen veszi meg.... a forgalomban mennyibe kerül nekünk, hogy szabályosan közlekedjünk? Semmennyibe. Megtesszük itt BP-en? Nem. Szarunk rá. Erre mondtam, hogy még ott sem vagyunk szabályosak, ami nem zsebbe-nyúlós. -
shev7
veterán
nem, latod rossz a hozzaallasod. Te vagy az informatikus ismeros, aki segiteni tudnal neki ilyenekben, neked kellene megmutatnod neki, hogy milyen legalis alternativak vannak (freeware szoftver, demo valtozat stb...). De amig az informatikus ismeros csak feldob a gepere egy warezolt szoftvert, amirol adott esetben a kedves user azt sem tudja, hogy amit csinal az jogszerutlen hasznalat addig nem fog valtozni semmi... es ennek semmi koze a kreszhez.
Pont az ilyenek miatt kell az eredetiseg ellenorzes. Hogy a user esetleg nem volt tisztaba azzal, hogy a kapott szoftver az nem eredeti, akkor most tudatosuljon benne.
-
D4rkAv3ng3r
senior tag
REKLÁM. Ilyen egyszerű. Régi Win-eket nem tudtad úgy felrakni, mint a mostaniakat, hogy majd 30 napon belül aktiválod, csak Vista óta. XP ugyebár kötelezően kérte a kódot, Vista/7-nél meg át lehet ugrani, hogy most nem adom meg. Szóval a 30 napos idő alatt ki lehet úgy próbálni, hogy megéri-e neked megvenni vagy nem. (Ha már nincs LiveCD^^
)
Amúgy ez igen egy szélmalomharc, Vista SP1-nél is beharangozták, hogy fellépnek az SP1-gyel a kalózmásolatok ellen, nemsokára rá kijött az SP1 Activator.
-
D4rkAv3ng3r
senior tag
Én ezen csak röhögni tudok.
Eleve aki úgy rak fel törött verziót, hogy nem működik a Windows Update az is meg is érdemli, hogy kapjon pár kártékony kódot a gépére.
Szóval most sem tudok megsajnálni pár VérPistikét aki a warezolt 7 Ultimate-tel szívni fog.
Érdekes módon nekem sem szívügyem egyik Win se, de a Vista-t megvettem én is OEM-ben, mert vannak olyan programok amik hozzá kötnek és nincs rá Linux-os alternatíva (AutoCAD, WILO Select ...). -
rii
nagyúr
a stílusért elézést kérek, a tartalomért vállalom a felelőséget, ki is rakhatsz, ha gondolod
de úgy érzem, villámként cikáztak "rezgő" ujjaid, ugyanis én csak az elmúlt két, vagy több év tapasztalatát írtam le, és nem buzdítottam warez-re senkit, és nem is hencegtem a warez-zel.
(#504) Balika911:
a tanulásra szánt verziókkal magamra akartam utalni, abból én használok illegality-t, és nem keresek semmi pémzt vele ....(#503) Balika911:
igen ... sajnos a feje fölött lebeg, hogy kiállításokra festményeket készítő egyén létére vissza kell mennie valamilyen graf. stúdióba, vagy reklámügynökségre, ahol lehet megint gyártani a sok haszontalan reklámanyagot. Éppen ezért vagyok kiakadva a legality-huszárokon, akik ezt sem veszik figyelembe, és akkor is megvetetnék vele azt a 8-10 db software-t. -
törölt tag
A tanulásra szánt verziót tanuásra használhatja, pénzkeresésre nem. Néhány szoftver jelzi is, hogy ő egy tanuló verzió, a 3ds max pl. emlékszem, hogy egy vízjelet illesztett a renderbe. Nomeg elég sok funkciót tiltottak is ezekben, tehát amellett, hogy tanulóprogram, korántsem enged mindent ingyen megtanulni.
-
törölt tag
"most próbál megélni valahogy nem-alkalmazottként ... így 2 év után még mindig kérdéses, hogy sikerül-e, ... 2 milla forint értékben van a gépén warez ..."
Minden jóindulat mellett is azt kell írnom, hogy itt bizony semmi kérdés nincs. A leírtak alapján ez neki nem sikerült.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Windows 10
- Windows: mi történik valójában Leállításkor, Alvó módban és Újraindításkor?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Kerékpárosok, bringások ide!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Magyarországra jött az ultravékony S25 Edge
- Formula-1
- Linux kezdőknek
- Milyen egeret válasszak?
- Mobil flották
- További aktív témák...
- Huawei P20 Lite 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Dell Latitude E5550 - i5-5GEN I 8GB I 128GB SSD I 15,6" FHD I W10 I HDMI I Cam I Gari!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5070 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Microsoft Surface Laptop 5 13,5" i7-1265U 16GB 512GB magyarbill 1 év garancia
- HP ZBook Studio G7 i7-10850H 32GB 1000GB Nvidia Quadro T1000 15.6" FHD 1 év garancia
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest