Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• WN31RD

addikt

válasz Morden24 #585 üzenetére

Hogy valami konkrétabbat is írjak, íme a saját véleményem:

Az, hogy egy vállalkozást akkor indítson az ember, ha minden szükséges eszköz és szoftver legálisan megvan, alapvetően természetesen nagyon jó tanács. De minden esetben az-e, elítélem-e feltétlenül azt én, mint magánszemély, aki ettől eltér? A körülmények függvényében nem feltétlenül, az élet ennél bonyolultabb. Szerintem nem csak az a bűn, amikor illegálisan másol szoftvert az ember, hanem az is, amikor a szabályok maximális betartása mellett nem tudna érvenyesülni egy többre hivatott ember. Hogy melyik a súlyosabb, nagyobb probléma, az nehéz kérdés.

Nem egyszer láttam én is régebben, hogy magyarországi kisvállalkozó illegális szoftverek használata mellett próbál a felszínen maradni. Elítéltem ezért? Nem. Sőt, előfordult, hogy a segítségemet kérte, és nem tagadtam meg tőle. Aztán később, egy megváltozott helyzetben, amikor ez már reális, ésszerű dolognak tűnt, én voltam az, aki legális szoftverek beszerzését javasolta, és segített ebben is.

Hogy ezek mennyiben voltak jó döntések, hogy hol a határ, arról hosszasan lehetne vitatkozni. A te érvelésedben is van valami, szerintem is megfontolandó gondolatok, nem egyszerűen lesöpörni akarom az asztalról, csupán azt mondom, hogy összetett dolgok ezek. A konkrét körülmények figyelembe vétele nélkül, anélkül, hogy tudnánk, mi történt egy adott helyzetben, szerintem igen kevés alapunk van erkölcsi ítéletet mondani.

Örülök, hogy manapság nem kell már ilyen döntéseket hoznom, nem kerülök ilyen helyzetbe, kényelmes pozíció ez számomra. De nem mindenki ilyen szerencsés. :)

Új hozzászólás Aktív témák