- Vezetékes FEJhallgatók
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Sokrétű segédkijelzővel gyarapodott a Corsair portfóliója
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- TCL LCD és LED TV-k
- Merevlemezek megbízhatósága, élettartama
- Melyik tápegységet vegyem?
- Androidos fejegységek
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
Új hozzászólás Aktív témák
-
ddekany
veterán
"Gyakorlatilag nem volt jatek a gepemen miota megvettem. Mert nem volt ra penzem."
Na... ez kb az a számomra nehezen értelmezhető gondolkodás fajta, amikor olyat szoktam szólni, hogy kineveznek warezhuszárnak. De szóval jó hogy konkrét példát hoztál fel, mert akkor most talán megértem. Ugyebár, itt játékokról van szó, tehát itt nem áll fenn az, mint ama warez Photoshop-nál, mikor is illető ezzel (t.f.h.) alávág a másik grafikusnak. A játék készítője sem látott tőled ugyanúgy egy kanyit sem, úgyan úgy nem, mintha lewarezoltad volan. Plusz, FONTOS, te olyan vagy, hogy ha van rá pénzed, akkor úgyis rögtön megveszed. Akkor kinek vagy minek okoztál volna kárt, ha azt a nyamvad játékot lewarezolod? (Már attól eltekintve, hogy játszani időpocséklás, és így magadnak...
de akkor ugye miért adnál ki érte pénzt, szóval t.f.h. ez neked hasznos.) Ez nekem már az a kategória kezd lenni, mint az éjjel a piros előtt álló gyalogosok. Esetleg attól féltél, hogy ha lewarezolsz vmi játékot, elkanászodsz, és végül nem vetted volna meg a PS2-t?
"az elet mar csak ilyen kegyetlen"
Pláne, ha te még kegyetlenebbé teszed magadnak...
-
ddekany
veterán
Mert így találtam ideálisnak összességében... közpút keresés. Nyilván igen összetett lenne az indoklása minden ilyennek, mint mindennek a valós világban, meg tartalmazna nem publikus részleteket. De az is lehet hogy tévedek, és életem végén rájövök, hogy mindenkit ott kellet volna lenyúlnom ahol lehet. Hát az ember azt sem tudja, mi az értelme az egésznek, és valószínűleg semmi, csak van, és ezért végső soron nagyon nehéz bármit is megindokolni, szóval ebbe nem menjünk bele. Könnyű is lenne, ha le lenne írva szépen papírra, hogy mit hogy helyes... már persze elvileg le van (a törvény), de mindenki tudja, hogy az azért nem az.
Jaj, ezekről jut eszembe... gondolom sokan elkövettek már olyat, hogy átmentek gyalogosként a piroson, mert hát nem jött közel-távol semmi. Ezt ugye tilos (legalábbis azt hiszem). Na most, a németeknél olyat láttam, hogy emberek éjjel, mikor kong az utca, ott állnak vigyázban a pirosnál a járdán... Nooormális?
-
ddekany
veterán
Hát ugye, mind a törvények, mind a szoftver árazások rugalmatlanok, nem feltétlenül felelnek meg a valóságnak... Persze, törvényszegés az annyira csúnya dolog, hogy én pl. erre soha nem buzdítanák senkit.
FÚJ! Soha ne szegjétek meg a törvényt, mert az... az tilos!
(Amúgy Adobe terén... most már jobb a helyzet. Van Photoshop Elements, az nem kerül egy vagyonba, és sok mindenre nem sokkal rosszabb mint a rendes, ahogy elnéztem.)
-
ddekany
veterán
Hát autoszerelő műhelyt nincs módod lopni, szóval ez nem ugyan az a szituáció, nem analógak egymással. Szoftver esetén fizikailag megvan a dilemma, hogy most ne csináljam, vagy warezoljam le... amire lehet mondani, hogy vá soha, mert az erkölcstelen, de ez akkor is így van.
-
ddekany
veterán
Ami az Adobe érdekeit illeti... ez egyszerű tény. Csak mert itt korábban még az volt olyan szál, hogy szegény Adobe-ék dolgoznak, és ha illető lewarezolja, akkor csak lofaxot kapnak a munkáért a valagukba, és az nekem hogy esne (mintha nagy warezos lennék amúgy... de ez mindegy).
-
ddekany
veterán
OK, erre az aspektusra #529-et tudom mondani... nem mindegy, hogy ki mennyi munkát végzet vele. Szóval itt is elég széles a skála, hogy most ki mennyire volt gonosz/aljas, mikor warezt használt pénzért végzett munkára. Nagyüzemben és hosszútávon dolgozni warezzal az mindenféleképpen antiszociális dolog (nem mellékesen fokozottan kockázatos is).
-
ddekany
veterán
Háhát... igen. Másfelől az egyetemista nem tartott pisztolyt kollega fejéhez, hogy ő vegye meg. Kollega viszont szeretne pisztolyt tartani az egyetemista fejéhez, hogy ő márpedig vegye meg. Ez ilyen megoldhatatlan dolog. Aztán azt is nézni illene, hogy lehet hogy egyetemista illető csinál évente két munkát, kollega meg mondjuk heti kettőt... és mindkettőnek ugyan annyit kéne lecsengetnie a szoftverér. Szóval szerintem az egész szituáció alapja az, hogy a szoftver alaptermészetével nem összeegyeztethető a ráerőltetett üzleti modell. Ezt majd a net előbb utóbb megoldja (bérlés... persze azt csak is ott, ahol az open source model / Free model nem működőképes), csak akkor meg esetleg az lesz a gond, hogy nem fog működni a warez, és akkor meg vérszemet kapnak a készítők...
de majd úgyis meglátjuk.
-
ddekany
veterán
"Nem hiszem el, hogy nem lehet megcsinálni gimppel ugyanazt, amit photoshoppal."
Továbbra sem vagyok warezhuszár, de ez már megint milyen indoklás? Lehet jó indokokat felhozni warez ellen, de ez már megint pont hibás. Mert, ha te az Adobe helyébe lennél, minek örülnél jobban: (a) Illető szomorú arccal tudomásul veszi, hogy nem telik Photoshop-ra, és ezért GIMP-et használ vagy, (b) Illető tudomásul veszi, hogy nem telik Photoshop-ra, és lewarezolja és használja. Én Adobe helyére tuti a b-re szavaznék, mert több hasznom van belőle (szoktatás...). Nem mellékesen a tárgyalt grafikusnak is... (Persze kár, hogy a GIMP és úgy általában Free cuccok most akkor nem rúgtak labdába. Nem véletlen, hogy a hithűbb GNU-sok utálják a warez-t, és drukkolnak, hogy a Win-ben minél genyóbb védelem legyen...
)
-
ddekany
veterán
"Vajon miért lett bevezetve az aktíváció, a másolásvédelem és még rengeteg dolog rengeteg pénzért, melyet beépítettek a termékek árába?"
Hát azért én meglepődnék, ha ez megjelenne a termék árban, a fejlesztési költség ill. fenntartási költségek miatt. Mert akármennyibe is került a szoftver kifejlesztése, minden esetben az eladási ár (pontosabban az abban lévő bevétel) és az eladott mennyiség szorzataként adódó szám maximalizálása a cél, és kész. Ha túl drágán adod, túl kevesen veszik, ha túl olcsón, hiába veszik sokan. Ennyi. Senkit nem érdekel, hogy mennyi az elég, miden cég ezt a maximumot keresi. (Ha ez nem fedezi a költségeket, akkor bukták, de ha emiatt még drágábban adnák, akkor csak még nagyobbat buknak... a matematika kegyetlen.) Tehát amiért megjelenik ez az árban, az az, hogy hajlandóbbak az emberek többet fizetni, mert nehezebb teljes értékű warezolt példányhoz jutni. Na most ezt gabalyítsd ki akkor...
-
ddekany
veterán
válasz
sniper elite #437 üzenetére
"Neked hogy esne, hogy a munkádért lófaxt kapnál a valagadba??? Olyankor nem lenne nagy a szád csezdmeg
"
Amúgy van, amikor programozásból élek... de amúgy szeretek "provokálni" mikor sablonos válaszokat hallom a dolgokra. Felszínesek, nem tükrözik a valóság sokszínűségét meg ellentmondásosságát. Nincsenek univerzális válaszok: ez jó, ez rossz... Pl. t.f.h. te állati becsületes vagy, de lehet hogy jobb helye lett volna nálad annak a 60e-nek mint az MS-nél... talán családon belül hasznosabban lett volna felhasználva, ilyenek, végeredményben talán a társadalomnak is többet segített volna. Nem ördögtől való, ha kisemberként is véded az érdekeidet, nem csak a cégeknek van ám arra joga, pláne ha a fejedre nőnek. Meg ez a lofaxos dolog is sánta... t.f.h. dolgozok X szoftveróriásnál, megkapom a "havit" és csókolom. Ha 2x annyian vennék meg a terméket, nem kapnék 2x annyit. OK, biztos valamivel több jut nekem is, de alapvetően azért a fizetésemet az dönti el, hogy mekkora ajánlatra kapnak ők elegendő elvárt minőségű munkaerőt. Efölött nyilván próbálnak nem fizetni. (Persze több bevétellel talán többet fektet be az cég, tehát tovább lesz állásom... ez a szál viszont "A munkanélküliség valódi okai civilizációnkban" című megint csak nem triviális és OFF témájához vezetne (avagy, mikor az embereknek csak azért kell költeni, hogy kapjanak fizetést)) Persze egy kisebb, családiasabb vállalkozásnál ez az egész máshogy jön át, pl. mert esetleg a programozó egyben a cég tulajdonosa is, meg nem áll annyi lábon a cég. Viszont ha kevés kliensed van, gyakorlatilag nem tudnak warezolni, ha sok, akkor egyre inkább, de viszont abszolút értékben még mindig maradhat elég fizető, épp mert sok a kliens. Pl. MS, bár horrorisztikus lehet százalékosan a warez arány a termékeiknél, de nagyon nem áll a tönkremenetel szélén, csak természetesen szeretne még többet kaszálni, elvégre ez a dolga (cég...). Mert hisz, a szoftver olyan, hogy ha már megírtad egyszer, eladhatod 10 vagy épp 100000000 embernek. Így komoly esély van arra, hogy akinek az utóbbi sikerül, az pofátlan mértékű nyereségre tegyen szert... Ezt a mechanizmust warez amúgy tompítja... nem kell mindenkit sajnálni. Meg ez kicsit olyan, mint az adó... nem biztos, hogy akkor vagy jóságos embertársaiddal (ha épp érzelmileg érdekelnek), ha befizeted. Aztán meg vannak az esetek, mikor a befektető cégnek semmi esetre sem lenne bevétele tőled, mert vagy lewarezolsz valamit, vagy ha nem lehetne, nem használnád. Hát ugye itt sem triviális, hogy -- ha már egyszer fene szociális és önzetlenek oldalról nézzük a dolgot -- melyik esetben járt jobban a társadalom.
-
ddekany
veterán
Hát... ezek elég nehéz kérdések, meg erőssen off-ok.... Csak annyit, hogy a gond az, hogy fene nagy becsületesség addig éri meg az egyednek, amíg (cserébe) a többi egyed is olyan. Addig ezzel minden egyed jól jár (már amelyiknek nincs valami nagyon erős pszichés kényszere arra, hogy másokon jóóól felülkerekedjen, mert akkor nem fogja magát jól érezni így), épp ezért hajlik erre mindenki ösztönileg. Szóval ez is csak matematika, mint minden. És ha már rengetegen nem becsületesek, akkor az igazság az, hogy leginkább csak szívni lehet vele, ha te az vagy, tehát itt az ösztön elavulttá válik, legalábbis amíg nem rokonokkal, barátokkal való kapcsolatról van szó. És jelenleg cégekkel való kapcsolatról van szó, és egy nagyobb céget emberi személyiségként vizsgálva valami totális pszichopatát láthatunk, aki a becsület fogalmát egyszerűen nem is érti. Persze tudom, hogy emögött is emberek vannak... de ez már olyan áttételes, hogy itt már borulhat, hogy mi a helyes viselkedés.
-
ddekany
veterán
válasz
sniper elite #411 üzenetére
Na tehát, akkor tegyük fel én loptam (bár én olyat soha sem tennék...), te meg gyakorlatilag kifizetted nekem (is). Akkor ki járt jól, és ki húzta a rövidebbet?
Na ugye... ilyen egyszerűek ezek a dolgok.
-
ddekany
veterán
válasz
Dr. Romano #413 üzenetére
Gondolom mert ha nincs felrakva, akkor bizonyos on-line elérhető extrák nem elérhetőek... Tehát ha nem futtatod, mert tudod hogy loptad, akkor is van hátrányod.
-
ddekany
veterán
válasz
sniper elite #405 üzenetére
Áh, de te szükségszerűen elfogult vagy ebben a témakörben. Hiszen ha nem azt gondolnád, hogy ez így volt helyes, akkor azt kellene gondolnod, hogy balek vagy, így tehát kénytelen vagy belül is végsőkig ragaszkodni az álláspontodhoz...
-
ddekany
veterán
Az "úgy is feltörik" dolog kapcsán... Win XP-re volt olyan törés, amivel átment a cucc a WGA ellenőrzésen is? Mert ha nem (nem tudok róla), akkor WGA nélkül nem jár néhány kiegészítő ill. online szolgáltatás (volt idő mikor pl IE7 sem, de aztán ezt a megkötést feloldották), tehát hacsak nem keres mindenki azokhoz is törést (technikailag az on-line szolgáltatások esetén ez akár gyakorlatilag lehetetlen is lehetne), akkor igenis van hátránya a nem-eredeti Win-nek (természetesen mert az MS gondoskodott róla, hogy legyen). Ja, meg ugye a felhasználónak is résen kellett lennie állandóan, hogy az automatikus update ne tegye fel soha sem a WGA-t. Aztán hogy ezek miatt megéri-e kiadni sok tízezer forintot otthoni Win-ért, vagy csak simán balekság, azt mindenki eldönti magának... mivel mostanában a gyakorlatban nem sűrűn fognak akárkit is megbírságolni/lecsukni otthoni illegális Win használatáért, ez egy egyszerű üzleti döntés, nem kell túlfilozofálni.
-
ddekany
veterán
Na, azért ez a korábbi eszmefuttatás, hogy ez most a nagyüzemben eladott hamisítványok legbuktatására van, és ez a szegény átvert vásárló érdekeit szolgálja... Mert, tfh vett illető hamisítványt, de nem tudja. Aztán egy nap így igen nyom az eredetiség ellenőrzésre, mire közlik fele a szomorú hírt, és mivel ő ilyen szegény áldozat meg becsületes volt, vigaszként részben elbasszák a Window-s át, amíg nem perkálja le (esetleg immár másodszorra) a licenc árát. Ha ezt nem tette volna az ellenőrző cucc, ill. nem igényelné az MS bizonyos szolgáltatásokhoz ezt, valószínűleg soha nem lenne hátránya abból illetőnek, hogy hamisat vett, hiszen ez software, nem pedig cipő, hogy a hamis gyatrább legyen. Most persze lehet mondani, hogy de vírusos stb... de ha csupán ez lett volna a cél, akkor nem lett volna célszerűbb csak egyszer kiírni, hogy ez hamisítvány, és azok jelentős része vírusos, szóval vigyázzál meg borítsad a pultot az eladóra, és aztán nem büntetni mindenféle féláttetsző üzenetpanelekkel stb? Persze ez ilyen álkérdés részemről, mert tudjuk, hogy nem ez volt a cél, hanem egyszerűen hogy mindenki szívjon, amíg nem fizetett.
Új hozzászólás Aktív témák
- LG 65G4 - 65" OLED evo - 4K 144Hz & 0.1ms - MLA Plus - 3000 Nits - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium
- Microsoft Surface Pro 6 fekete
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- DELL Precision 5560 i7-11850H 32GB 1000GB T1200 FHD+ 1 év garancia
- LG 27GP850P-B - 27" NANO IPS - 2560x1440 - 180Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - AMD FreeSync - HDR 400
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest