Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Morden24

nagyúr

válasz WN31RD #583 üzenetére

Vagy pl. arról is megoszlanak a vélemények, hogy a hólapát ellopása és a szoftver illegális lemásolása hasonlít-e bármilyen szempontból.

Nem az a lényeg, hogy hasonlítanak-e. Nem mondtam egy szóval sem, hogy valaki ellop hólapátot.
    Azt mondtam, hogy ha vállalkozást indítok, akkor annak költségei vannak a törvények szerint. Ameddig ez nem változik, addig az a helyzet áll elő, hogy ha én indítani akarok egy graf. stúdiót fotóbolttal, akkor az nekem, mint a törvényeket betartó vállalkozónak hardver + szoftver, amire a pénzt nyilvávalóan valahonnan elő kell teremtenem.
    A másik delikvensnek csak hardver.

Tételezzük fel, hogy két egyenlő egyenlő szakmai tudással rendelkező egyén, aki megegyező anyagi erőforrással rendelkezik, egyszerre határozza el, hogy önálló vállalkozásba kezd ugyanazon a piacon.
    "A" delikvensünk a hardverbe feccölés után letölti a warezszoftvert, és munkához lát, míg "B" egyénünk tovább dolgozik alkalmazottként (akár nem a saját munkájában), esetleg hitelt vesz fel akár pénzügyi intézménytől, akár családtól/rokonoktól.

Ha "A" delikvensünk "B" miatt egy telített piacra lép be, vagy a hitelek/eltelt idő miatt előnytelenebb árképzést kell alkalmaznia, ami akár a vállalkozást is megölheti, akkor mondhatjuk-e, hogy ez egy tisztességes verseny volt?

És erre persze lehet a jófajta homo homini lupus est szöveggel jönni, mert ja, az üzleti élet kegyetlen. De ezzel az erővel miért csesztetünk akármilyen céget (pl. Microsoft, Google, Intel stb.) azzal, hogy illegális módszerekkel előnyösebb helyzetbe tornázzák magukat, ezzel tisztán és világosan befolyásolva a piacot, amin tevékenykednek (igen, a professzionális warezzal is ez történik)?

Ha én elfogadom, hogy nem kell elítélni (társadalmilag és jogilag egyaránt) egy warezost, akkor azzal fejet hajtok az élet bármilyen területén végzett svindli előtt, és bizony mindenhol lehet találni egy erkölcsi mentsvárat, hogy "de nem is lopok meg senkit".

Ha elfogadom azt, hogy az emberek a törvényeket a saját szájízük alapján értelmezik, ahogyan nekik éppen megfelelő, akkor nem kellenek törvények, mert senkit nem fognak védeni. És bizony ilyen alapon vissza fog ütni a warezolóhoz is, amikor az ő jogait veszi valaki semmibe. Akkor bezzeg menne a rinya.

És most nem azt mondom, hogy a fotóbolt ára reális, vagy azt, hogy sajnálom az Adobe-ot a nem megkapott pénzéért. Még azt sem mondom, hogy nem kéne a szoftverterjesztést az alapoktól újragondolni.
    Azt mondom, hogy ameddig így van, addig a warezolás probléma.

Új hozzászólás Aktív témák