- Multifunkciós adattároló érkezett a Patriot színeiben
- Egyedi megjelenésű Radeon VGA a Yeston és a GravaStar keze nyomán
- 5:4 képarányú SXGA monitor jön ősszel az EIZO berkeiből
- Úgy tér vissza a Commodore 64, ahogy titkon mindenki várja
- A hírek szerint a jövő év végére érkezhet a sokat pletykált NVIDIA N1X SoC
- OLED TV topic
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Xiaomi Pad 6 - kiapadhatatlan jóság
- Úgy tér vissza a Commodore 64, ahogy titkon mindenki várja
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Vezetékes FEJhallgatók
- TCL LCD és LED TV-k
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
Új hozzászólás Aktív témák
-
DonCosta
tag
Sziasztok!
Pár nap teszt erejéig nálam van egy 4GB-os változat. 4K videolejátszást szeretném tesztelni rajta Raspbian alatt. Leszedtem a legújabb verzióját , feltelepítettem az SD kártyára. A video RAM méretét 64-ről 512 MB-ra emeltem. A gyárilag rajta levő VLC playerrel azonban a 4k videók meg sem mozdulnak, egy álló képet kapok. (videók: H265 kódolású 25 fps anyagok)
Mit kellene beállítani, hogy elinduljon a lejátszás? A videó kódolásával van gond, vagy a RPi-t kellene konfigurálni? mert csak forrósodik a proci mintha nem lenne hardveres dekódolás és meg sem mozdul a kép.
-
válasz
zsolt_64 #295 üzenetére
Érdemes lehet törekedni rá, mert több szempontból is jobb mint a BOT. Többek között kevesebb procit is használ, de lényeges az out-of-order ütemezés és SSD-khez az esetleges UNMAP támogatás is. Persze nem a világ vége ha nem lehet aktiválni, de mondjuk asztali rendszer futtatásához nem árthat.
-
Érdemes utána nézni, hogy milyen vezérlőt szeret a RPi, mert az UASP-ra elég érzékeny. Nekem ASM1153E-vel rendesen működik, de mondjuk az ASM1351 már használhatatlan, a JMicron meg alapból fekete listára tehető. Valószínű a VIA chipjével lehet valami, mert amúgy máshol Linuxon rendben megy az UAS ezekkel is.
A gigabites hálózati vezérlő natívan integrálva van a Broadcom prociba, a VIA USB vezérlője pedig PCIe porton csatlakozik. Szóval nincs itt semmilyen I/O limit, az már a múlt. Ebben lépett a legnagyobbat előre a RPi4.
-
zsolt_64
senior tag
Külső 2,5'' mobil rack-ek topikja
"egybe volt az USB-vel, feltételezem itt is" ne feltételezd
-
Mr Dini
addikt
Oh, nem is hallottam erről. Akkor szerzek egy UASP képes HDD házat.
Egyedül afelől van aggályom, hogy ha közben az Ethernet is aktív (ami régebbi Pi-ken egybe volt az USB-vel, feltételezem itt is), meg aggatok rá más eszközöket, akkor nagyon leesik az I/O teljesítmény.
-
válasz
Latitude #278 üzenetére
Nekem is SanDisk Extreme Pro-n van a Raspbian, de emellett már több mint két éve folyamatosan pörög egy 2,5" BarraCuda ST2000LM015, és semmi baja sincs azóta sem. Elvileg többet árt a sok felpörgetés és a fej rámpára kilökése, szóval hosszútávon sem javaslom annyira.
(#283) Mr Dini: USB 3.0 UASP mellett teljesen jó, még SSD-hez is elég, vinyóhoz meg tökéletes.
(#286) zsolt_64: Bőven hozza ami egy vinyónak kell, a nevezett Seagate HDD-vel ennyit tud:
> hdparm -t /dev/sda
/dev/sda:
Timing buffered disk reads: 382 MB in 3.01 seconds = 126.75 MB/secSSD-vel meg a kétszerese is összejön. Szerintem ez már az a szint aminél nem is kell több.
-
azbest
félisten
válasz
szabi__memo #287 üzenetére
hosszabb távon, évek kérdése, hogy kijöjjenek A és CM változattal. Mondjuk A változat pont a budget, nem hiszem, hogy pcie headert kiraknának rá, akkor sem, ha esetleg az usb3 és lan nem lesz rajta, ahogy a korábbiakon sem. De a CM változatnál már logikus, hogy legyen rá mód normálisabban kihasználni. Anélkül meg marad a hekk.
Btw, szerintem simán esélyes lenne csinálni egy pcb-t, ami az usb3 chip méretével egyezik és a lábai közt megcsinálja azt a routolást, amit a lengőkábeles hekk. Ha esetleg kell rá ellenállás vagy más alkatrész, az is elfér a tetején. Szóval akár esélyes lehetne, hogy leforraszt - felforraszt megoldással moddolható legyen kultúráltabb formában. Csak eleve nem szabványosak ezek az usb3 kábelt használó riserek, szóval külüönböző példánynak lehet különböző a kiosztása. Hehe, másnak is eszébe jutott [link]
De egyébként az usb3 kapcsán is gondolkodtam a napokban, hogy fura az, hogy senki sem csinált még olyan csatlakozót, hogy például a külső, felső portba dugva, kis pcb véggel és flex kábellel belülre lehessen vezetni a ház és a port közti résen. Sőt, egy élére állított fajta port a flex kábel túlsó végén lehet beférne a két usb torony közé, csak befelé állna.
A bal szélsőt a két csatlakozó közé, a jobb szélsőt egy pici nyákkal, s máris lenne egy kompakt befordító csatlakozó.
-
azbest
félisten
van usb3, ami megfelelő kerettel uasp módban is tud menni, az meg már elég jól közelítheti a sata natív sebességét.
Ha minden kötél szakad, akkor az usb3 helyett lehet pci express-t hekkelni rá [link]. Abba tehetsz sata vezérlő kártyát, de túl sokkal nem leszel beljebb, mint az uasp móddal, szerintem.
-
Mr Dini
addikt
Az a baj ezzel a Pi-vel, hogy még mindig nincs rajta SATA port... Ez az SD, USB megoldás nem valami gyors... Pedig a masina tudna többet is.
Nincs valami SATA-s mod?
-
Latitude
aktív tag
válasz
zsolt_64 #280 üzenetére
Igen, ha folyamatosan van írás/olvasás. De a kiinduló problémám az volt, hogy a HDD mivel nincs használatban egy idő után kikapcsolja magát. Igen ám de az op is azon van, ezért a rendszer nem indul el. Csak úgy tudom újra feléleszteni, ha (így stand by módban) elveszem a tápot és vissza kapcsolom ami elég brutális megoldás.
-
zsolt_64
senior tag
válasz
Latitude #278 üzenetére
Ha torrentezni akarsz az lehet hogy megoldás önmagában a problémádra.
Ha nonstop seedels jósok mindent, akkor állandóan lesz egy kis forgalmad.
Nekem 1 TB merevlemez van erre a célra befogva , ezen 500-800 Mbyte anyagot seedelek.
Szinte mindig villog a külső tok led-je.
Szóval csak ne sajnáld a merevlemezt, nem érdemes az oprendszert emiatt SD kártyán tartani.
A mai korszerű merevlemezek ezt simán elbírják, nincs összefüggés a használat és a meghibásodás között.
Sőt tudomásom szerint az indítás/leállítás mindig nagyobb rizikó, bár a 2.5 collos notebookba tervezett mervlemezek erre is fel vannak készítve a notebook energiatakarékossága miatt... -
Latitude
aktív tag
Köszönöm a választ. Majd meg kell néznem, hogy hdparm parancs nálam működik-e (attól tartok, csak a hd-idle fog).
Közben azon gondolkodtam, hogy a külső HDD kimélése miatt, lehet, hogy jobb lenne az SD kártyán hagyni a rendszert (OSMC) és csak adat tárolásra használni a HDD-t. Illetve olyan programok tároló helyének amik nagy mennyiségű adatot írnak/törölnek a HDD (pl. torrent kliens). Így talán tovább fogja bírni a külső winchester és az sem baj, ha így állítja le magát.
Ez jó (jobb) megoldás lehet?
-
válasz
Latitude #275 üzenetére
A hdparm vagy a smartctl segítségével ki lehet kapcsolni az APM-et és a standby időzítőt nullára lehet állítani:
hdparm -B 255 -S 0 /dev/sdX
smartctl -s apm,off -s standby,off /dev/sdXEzek a parancsok nem maradandóak (azt a vinyóban lehetne rögzíteni, pl. WD, Seagate), a rendszer indításakor le kell futtatni őket.
Ha ennyi nem segít, akkor a SATA - USB átalakító a ludas, és annak a firmware-jében kell kikapcsolni a standby időzítőt. Illetve kicsit csúnya megoldás, de akár lehet írni egy szkriptet is ami pár percenként olvas a vinyóról, megakadályozva ezzel a leállását. -
Latitude
aktív tag
Sziasztok,
Ismét szeretnék kérni egy kis segítséget. Rpi4 mellett van egy Rpi3 is amin most osmc fut, úgy hogy sd-n van a boot, de az op már egy külső hdd-n. Usb hub-on keresztül van összekötve az rpi-vel, mert így onnan kap tápot is. Teljesen jól működik azonban egy idő után, ha nincs használatban akkor a hdd, gondolom energia takarékosság miatt leáll. Ilyenkor olyan mintha deep sleep-be menne a rendszer és semmivel sem tudom felébreszteni, csak ha kihúzom az rpi tápját, majd újra bedugva elindítom ami ugye elég brutális megoldás. Az gondolom nem normális dolog, hogy a hdd kikapcsol, van erre valami megoldás, pl. a rendszer 10 percenként elindítja a hdd-t? Sajnos a neten nem találtam rá megoldást. Köszönöm a válaszokat. -
zsolt_64
senior tag
OK , tehát 2 db 1920x1080/60Hz monitort szaggatásmentesen elvisz ?
Ha igen, kérdésem az hogy véleményetek szerint a pi4 alkalmas egy openvpn kliens + egy olyan kliens futtatására ami egy windowshoz távoli asztal-al csatlakozik a fennt említett monitor üzemmódban ?
Fontos a szaggatásmentesség, és a gyors reakcióidő (mintha ott lennék)
-
azbest
félisten
válasz
zsolt_64 #271 üzenetére
hivatalosan csak az egyiken megy a 4k60Hz, de sok helyen a megfogalmazás miatt úgy írták meg a hírt és beszéltek videókban, mintha 2x 60Hz lehetne.
Aztán meg majd meglátjuk, hogy tuninggal vagy más trükkel lehet-e feszegetni a határt. A korábbi pi-knél is volt aki órajelek feltolásával és kézi paraméterezésekkel 4k15Hz-re
(config.txt)
(#270) Kendek
igen, az lg 4k monitoromon is van opció, ami a marketing szöveg helyett valójában azt jelentheti, hogy hdmi 1.4 vagy 2.0 módban akarom-e használni és alapból 1.4-esnek megfelelőre van állítva -
válasz
DonCosta #267 üzenetére
Igazából megoldható LibreELEC alatt is az automatikus videólejátszás indítás, de tulajdonképp alapból a Raspbian sem fogyaszt túl sok RAM-ot.
(#268) azbest: Ez így van, és a tévéken is ezt általában pluszba be kell kapcsolni. Nálam Samsungnál a HDMI UHD Color aktiválása után lett elérhető a 60 Hz a 4K és az UHD felbontásokhoz.
-
DonCosta
tag
Sziasztok!
Érdeklődve olvasom az eszmecserét a 2GB vs 4GB verziókkal kapcsolatban. Arra használnám kizárólag, hogy egy 4k kijelzőn egész nap folyamatosan egy rövd playlistet játsszon (reklámplakát).
Olvasom, hogy gondok vannak a 4GB-os verzió beszerzésével és felmerül a kérdés, hogy a fent leírt felhasználásra van-e hozzáadott értéke a nagyobb változatnak?Köszönöm a tippeket válaszokat!
-
zsopu
tag
válasz
SunMount3r #263 üzenetére
Konkrét link
Color: Transparent
-
zsolt_64
senior tag
Ahogy látom amit vettél az egy ilyen adapterszerűség. De milyen maga a kábel ? Ezzel én is szívtam. az egyik jó a másik nem. Nekem pi3+ van , de megbízhatóan csak egy usb3-as külső dobozzal hajlandó együttműködni a kis dög
(Ennek nincs dupla csatlakozója viszont viszonylag rövid és vastag a kábel, benne 320GB merevlemez, és rajta van az oprendszer is) -
htc07
addikt
válasz
zsolt_64 #251 üzenetére
Amennyiben ez 2,5 collos akkor még a külső táp is megúszható, a Pi4 ellátja árammal (itt lép képbe a pi jó áramellátása).
Cáfolnék, ezzel szívok egy pár napja.
Már vettem egy Y kábelt is ([link]), rádugtam mindkét apa ágat a pi-re, de így sem akarja megenni, ami fura, mert egy hete még ment simán is plusz áram nélkül, az official táppal.Úgyhogy mostmár nem zárom ki azt sem, hogy a külső hdd-vel lett valami gond azóta (viszont PC-re dugva semmi gond vele).
-
zsopu
tag
válasz
zsolt_64 #257 üzenetére
Az hogy kinek mennyi memória igénye van az nagyban felhasználás függő.
nekem a PI4 nincs is monitorra kötve.. teljesen fölösleges, még a 256MB videó memória is.A másik, a swap és a cache kérdés...
amit írtál az igaz...
a fel nem használt memória egy részét a linux cach ként használja (használhatja)
hát persze.. mire másra lenne jó a memória... betölteni dolgokat és gyorsan elérni
Ezért van az, hogy elindítasz egy böngészőt és felugrik a használt memória pld 200MB ot, amikor még nem is csináltál semmit... azt a részt lefoglalja magának, és ha elfogy megnöveli a méretét..
Ez a mostani memória alap állapotom:És ez amikor megnyitok minden előzőleg megadott programot: (10 böngésző fül + VLC+ Levelező)
Látszik, hogy a cache méret csökkent, mivel logikus, hogy ide is töltött be dolgokat...
De még ezek után is marad üres memóriám, amit semmire sem használ!A swap nem más mint az SD kártyán , vagy HDD lévő olyan lemez terület, amit memória ként használhat a rendszer. (magyarul virtuális memória)
Akkor jó és kell, ha kevés a memóriád... hátránya: csak az van
De gondolom ez tudod... csak azoknak szántam, akik nem ismernék a rendszer működését! -
zsolt_64
senior tag
3816 huf a különbség szerintem ennyit megér. Ez esetben akár
1GB-ra növelheted a video memóriát. Ezt elvileg a videolejátszó pufferelésre is tudja használni.
Mindez fokozottan érvényes uhd4k és vagy dupla monitor esetén.
Azok akik írják a egérmozgás és vagy videolejátszással kapcsolatos szaggatási bajaikat, elfelejtik leírni mennyit allokálnak Video memóriának.
3b+ esetében inkább 256kB a minimum, a maradék hamar betelt. -
zsopu
tag
válasz
zsolt_64 #238 üzenetére
Nekem a 2GB verzió van! swap kikapcsolva
Chromium 10 fül nyitva youtube lejátszás elindítva+VLC FHD film elindít + Thunderbird levelező + torrent + plex szerver
A Memória használat 420MB ról felmet 1040MB ra!
Ezek után mondja el nekem valaki, mi értelme a 4GB verziónak?
Persze... tudom, GIMP-el még megnyitok 30 képet szerkesztésre, akkor elfogy... -
zsolt_64
senior tag
válasz
szabi__memo #253 üzenetére
Nem tudok róla, de ha van is akkor is USB3 nak kellene lenni, akkor meg kell külső kábel , mert belül nem tudsz csatlakozni, továbbá hűtési gondokat is felvet. Ha létezik is biztos q.... drága.
-
zsolt_64
senior tag
válasz
zsolt_64 #251 üzenetére
Kicsit finomítok a fennti posztomon: " Ettől fürgébb/gyorsabb lesz a pi."
Ezt úgy kell érteni gördülékenyebb lesz a felület, hogy a programok betöltése, kezelése lesz korlátozott mértékben gyorsabb.
Ettől még nem fog a pi4 rüccenésmentesen 2 db 4K monitoron UHD filmet lejátszani.
A SD kártya kezeléséből származó bosszantó belassulások eltűnnek.
És nem lesz a pi olyan bivaly és gyors hogy duct-tape al kelljen az asztalhoz leragasztani -
zsolt_64
senior tag
Kicsit keveredik itt ez az SSD dolog.
A pi4 -ben megjelent végre az usb3-csatlakozó. Az ebbe dugható külső usb "doboz" tartalmazhat hagyományos merevlemezt, vagy SSD-t. Amennyiben ez 2,5 collos akkor még a külső táp is megúszható, a Pi4 ellátja árammal (itt lép képbe a pi jó áramellátása).
Ha Nas-nak, file-ok tárolásásra/megosztására használsz modjuk pl 1 TB os merevlemezt, akkor célszerű az operációs rendszer-t is áttenni ide. Ettől fürgébb/gyorsabb lesz a pi.Egy másik alternatíva hogy nem veszel 16-32GB os kártyát, nem költöd rá a pénzt, hanem invesztálsz egy tetszőleges legolcsób SSD-be (6khuf) plusz a külső "doboz" 3-4 Khuf. Ez a megoldás csak egy kicsit drágább, DE mindenképpen 2-3 szor gyorsabb az adataátvitele mint bármilyen SD kártyának. És 16-32 GigaB jelyett van kb 100 Gigád. (ezen már szerény torrentezés is elképzelhető
SD kártával ne próbálkozz , mert kinyírod
)
Pillanatnyilag a Pi4-hez kell még egy "indító/boot' SD kártya ami lehet egy bármilyen régi SD kártya ami legalább 256MB. Igérik hogy később megoldják úgy hogy már Booot SD sem kell. A pi3+ már ilyen.
-
Persze, az UHD lejátszás az megy, bár mondjuk van még mit csiszolni rajta és egyelőre HDR sincs. De amúgy elég jól visz mindent, nagyjából azért használható állapotban van már most is.
A Kodi felülete fel van skálázva, normálisan jelenik meg akkor is ha 4K a kimeneti felbontás.
SSD nagyjából teljesen felesleges és túlzás a LibreELEC-hez, és ha csak ahhoz kell, akkor a 2 GB-os változat elég hozzá. A gigabites hálózati kapcsolat persze jó ha pl. NAS-ról játszik le, de a menü kezelésében és a helyileg tárolt borítók gyorsabb betöltésében nem sok szerepe van. -
Asztee
aktív tag
De azért lejátszani ugye tud UHD felbontásban !?
...és ha UHD filmezés közben kezdek el a menüben mászkálni ,akkor mit csinál !?
Ezek szerint akkor a LibreElec-hez fölösleges az SSD ,de a 4GB ram és a Gigabit-es ethernet port azért segít a menü és a borítók gyorsabb kezelésében ? -
válasz
zsolt_64 #247 üzenetére
Próbaképp felraktam a megszokott GNOME asztali környezetet, és igazából ez sem fut olyan rosszul rajta. Ráadásul a Wayland is remekül működik a Xorg mellett, és a Vivaldi ARM verzióját is gond nélkül telepíteni tudtam. Ha nagyon akarnám akkor használható is lenne, szerintem nyugodt embereknek megfelelő.
-
zsolt_64
senior tag
Beraknám a kosárba ha lenne
De majd lesz
Egy SSD-vel és egy ilyen alis egybehűtőbordával végre teljesíti majd amit a pi3+-tól reméltem.Csak majd a 3b+ tól kell valahogy megszabadulnom, Nincs 1 éves,garis Decemberig officialtáp+ház+16GbSD+hűtőborda.
Saccperkb mennyit ér ? Gondolom jól le kell nyomni az árát hogy elmenjen...Egyébként szorgosan
sudo apt...
a Bustert, és pár naponta mindig jön valami frissítés.. -
válasz
zsolt_64 #245 üzenetére
Nézőpont kérdése, igazából Full HD-ig nem olyan rossz a RPi4, és akár a böngészős YouTube is megy 1080p-ben, ha megfelel az amit így nyújt (nem teljesen folyamatos, és némi képtörés is előfordul). Szoftveresen biztos, hogy javítanak/fejlesztenek még rajta, de amúgy ha RPi3-ról váltanál, akkor szerintem már most is nyugodtan berakhatod a kosárba, mert annál csak jobb.
-
LibreELEC alatt egyelőre nincs UHD felbontású kezelőfelület, ha nincs 1080p-re limitálva a GUI méret akkor a képernyő negyedét tölti csak ki. Egy USB 3-as SSD lényegesen gyorsabb mint a legjobb SD kártya, de ez csak limitáltan segíthet a rendszersebességen. Ha arra gondolsz, akkor a LibreELEC alá felesleges, legfeljebb csak a médiatár frissítését gyorsítaná fel vamelyest.
-
Asztee
aktív tag
Engem az érdekelne , hogy ezen a vason (4GB,LibreElec) a Kodi UHD-s kezelő felületre állítva is megy már villámgyorsan vagy azért még most is előfordul , hogy várni kell a borítók betöltésére ?
Erről az SSD-s rendszerről meg itt és most olvastam először. Ezzel sokkal gyorsabban megy a rendszer mint a sima SD kártyás ?
Köszönöm. -
zsolt_64
senior tag
"böngészni is max Full HD felbontásban érdemes" nem gond úgyis csak annyit tud a TV amire kötöttem.
"A VLC-s videolejátszás és a YouTube egyelőre felejtősnek tűnik" Ezt egy kicsit járjuk körül, Tehát ez azt jelenti hogy a Buster-t,VLC,chromium stb kell még finomítani...
Pillanatnyilag 3b+ om van.Mi a helyzet akkor hogy ha én a 3b+ra hirtelen felindulásból feltettem a Bustert, méghozzá úgy hogy Usb merevlemezen van...
Ott is akadozni fog ?
(Mondjuk nem gond mert az eredeti SD megvan a Strecssel, ott azért a VLC egy Full hd filmet szépen lejátszott...) -
válasz
zsolt_64 #238 üzenetére
Még egy kicsit korai a teszt, mert szoftveresen van még mit csiszolni rajta. A VLC-s videolejátszás és a YouTube egyelőre felejtősnek tűnik, és úgy általában böngészni is max Full HD felbontásban érdemes.
Ugyanakkor gazdaságos NAS-nak számomra tökéletesen bevált, és a LibreELEC is frankó lesz, habár egyelőre az is csak késői alpha állapotban van, ahogy jelezték is. -
zsolt_64
senior tag
Egyetértünk....
"csomagban olcsóbb" én sem fogom csomagban venni , és SD kártya helyett SSD lesz, továbbá official doboz sem kell mert becéloztam a korábban kitárgyalt, alin rendelhető egészalakos hűtőbordát.
Mondjuk az official tápot megveszem.Apropó ! Akinek 4GB változata van: még mindig éredekelne egy szubjektív teszt a video lejátszásról, és a web böngészéről úgy hogy 5-8 fül van nyitva a chromiumban. De ha másik böngésző a jobb az sem baj. Youtube lejáccás ?
Mindezt úgy hogy lehetőleg kábelen kapcsolódik az internetre. -
azbest
félisten
válasz
zsolt_64 #236 üzenetére
Igen, de nem biztos, hogy céljuk rögtön kiszolgálni a 4GB-os igényeket. Mert például most kisebb még rajta a haszon. Aki gyorsan akar, az vehet kisebbet. Majd később legfeljebb vesz több ramos változatot is
A tápos kavar meg végigkísési őket. Sokan megveszik a hivatalosat, csak hogy ne legyen bizonytalanság, működik-e a meglévővel. A legnagyobb profit pedig a kiegészítőkön van. Épp felröhögtem egyik webshop marketing szövegén, hogy "csomagban olcsóbb". Ja 20 ezer helyett 40 ezret költeni, hogy 5 ezer értékű átbrandelt kínai kiegészítőket kapjak hozzá
Persze, ha nincs tápod, akkor lehet, hogy nem drágább vagy praktikusabb tőlük venni azt is. Másnak meg lehet egy doboz tele van már velük
Annó mi is vettünk hivatalosakat, mert nem volt felesleges. Nálam most például két pi megy egyebek mellett egy 4 portos normális minőségű tápról, a hivatalos táp közül meg van ami technikai analfabéta rokonnál kötött ki, hogy ne kelljen usb kábelt dugdosnia a butatelefonba. A kütyüs polcon ígyis tele van az elosztó adapterekkel (switch, nyomtató, pi-k, hub...)
Különböznek az igények, addig jó míg nem kötelező
-
zsolt_64
senior tag
Kapitalizmus van !
Csak az jutott az eszembe hogy nem jól mérték fel hogy milyen arányban kell gyártani a változatokat.
Majd a kereslet-kínálat megtanítja őket....
Mindenesetre nem véletlen hogy permanens hiánycikk a 4Gb-os változat.
Aki 1-2 darabot tervez beszerezni házi használatra az gondolom úgyis 4gigást vesz, én is ezt tervezem."mert túl sokmindent tud az új pí és ez szembemegy a korai célokkal a tanulással kapcsolatban" - Hát tényleg vannak akiknek semmi se jó...
Én a variálást a tápegységgel kapcsolatban sem értem. Ha veszek 1 ilyen pi4-et akkor alapban megveszem az official tápot, nem próbálkozom valami fókban heverő elfekvő vacakkal. Elvégre ezeket nonstop üzemre használják. Tehát nem fogom a tápot kihúzogatni belőle.
Jobb lenne ha azt éné el az EU hogy ne kelljen minden megvásárolt mobilhoz a töltőt is megvenni -
azbest
félisten
válasz
zsolt_64 #234 üzenetére
Az ára. Elég nagy különsbég lehet az 1 gigás és a 2-4 gigás chipek ára közt. Neten rákesve, viszonteladóknál 20-30 dollár is lehet egy 4 gigás chip. Persze, ha valaki közvetlenül veszi a gyártótól nagy tételben, akkor gondolom sokkal jobb alkut is köthez.
Amúgy ja, én is arra tippelnék, hogy a legtöbbet nem iskolába, hanem szórakozásra vesznek. De én is úgy kezdtem, hogy a suliban játszottunk a gépekkel, annó
Így megvan a szokásos nettó 35 dolcsis, mezítlábas verzió is. Vannak a neten olyanok, akik már azért sírnak, mert túl sokmindent tud az új pí és ez szembemegy a korai célokkal a tanulással kapcsolatban
Azt hiszik, mindenki élvezi, ha szívni kell korlátozott eszközökkel. Nameg nekik ott a régi változat és sok más azóta kijött alternatíva.
btw, egyik webshop szállítmányában elcserélték a változatokat és nem olyat kaptak, mint amit rendeltek. Így kb megérkezett is, meg nem is - azonnal üres lett a készlet, ahogy kezdték kicsomagolni és meglátták
-
Janos46
tag
Sziasztok!
Az ikonjaim most a munka asztalon vannak, kérdésem, hogyan lehetne a panelra felrakni?
Valaki?? -
htc07
addikt
ha valaki 4 gigásra vadászik, a malnapc-nél van raktáron.
-
Janos46
tag
Mindenkinek:
Tehát a lényeg, a https://www.raspberrypi.org/downloads/noobs/ oldalról letöltöttem a NOOBS 3.2.0-ás RPi4-re készült verziót, kicsomagoltam és rámásoltam egy 32 gigás kártyára. Betettem, elindítottam, internetre csatlakoztam, és csak a Raspbian Full és a LibreELEK-et tettem fel. A Rasbiánban mindent fel tudtam tenni ami utólag a netről kellet, és oda a (sudo apt-get install kodi) KODI 17.6-os ment fel. A LibreELEK-be viszont automatikusan a KODI 18.3 installálódott. Nekem ezzel van a gondom, úgy néz ki, mintha nem menne fel a netre, de a kapcsolat megvan, legalább is azt jelzi. A vicc az, hogy otthon (MO) a barátomnak nincs semmi gondja vele, mert Ö minden szükséges utólagos beállítást (ami a netről töltődik le) el tudott végezni. Most azt kellene kiderítenem, hogy mi lehet a különbség a két raspberry-re írt verzió között a netre való csatlakozást illetően. Mert ha otthon megy és itt nem, akkor csak arra gondolok, hogy valami olyan címzés van megadva, ami itt le van tiltva.
Ui: ahogy elnézem Splash: Update to v19.0 alpha -
azbest
félisten
Ja, hogy a Raspbian Buster kiadásban már kodi 18.3 van? Tehát az alapítványos repóból tetted fel sima apt installal.
Azért kérdeztem, mert ha másra való bináris, akkor azért is lehet, hogy nem megy jól. Nem tudom, hogy ők milyen címről szedik az addonokat, hogy fenntartanak-e egy saját repót hozzá raspberris szerveren vagy a hivatalos kodinak van arm-os része is.
Lehet az addonok buildje nem ment végig nekik.
-
Janos46
tag
Sziasztok!
A Pi4 18.3-as KODI-val lenne észrevételem és kérdesem. Lehet hogy fontos szempont az, hogy jelenleg az oroszoknál vagyok és ott raktam fel a programot. A Pi hámassal semmi gond nincs, igaz az még otthoni install. Az itt felrakott RPi4-es is rendesen felment, csak a LIbreElek es a Raspbian Full kellett. Az utóbbival semmi gond nincs, minden beállítás és program flottul megy (MC, Ktorrent, KODI 17.6, VLC, Pinta 1.6, PDF Viewer, Python 3.5).
Azonban amikor a felrakott KODI 18.3-at töltöm be, kezdődnek a gondok.Ott is normálisan csatlakozik a netre (legalább is látszólag), de semmit nem lehet beállítani amit a netről töltene le. Már kétszer is felraktam, sőt két kártyára is.Próba képen áttettem a kártyát a hármasba, és ott próbálkoztam a beállításokkal, de ott is hasonló volt az eredmény,( mert egyébként minden a négyesben felrakott program ott is működik). Mindenre azt írja ki, hogy installációs hiba. Az összes beállítást egy otthon barátommal egyeztettük, semmi különbség. Mi a bánat lehet a gond? Elképzelhető, hogy más címen kommunikál mint a 17.6-os?, mert egyébként a csatlakozási címeik egyformák. -
gary89
csendes tag
egyszerű a magyarázat
mariadb ([link]) nem támogatja a 4B architektúráját
ezt lefuttatva kiderüldocker info -f '{{.OSType}}/{{.Architecture}}'
linux/armv7lSupported architectures: (more info)
amd64, arm64v8, ppc64leszerk: postgres szereti a pi-t
Supported architectures: (more info)
amd64, arm32v5, arm32v6, arm32v7, arm64v8, i386, ppc64le, s390x -
htc07
addikt
tök jó hogy össze lehet hozni, de hogy futtatsz rajta egy imaget?
én még a helloworld-ot sem tudom lehúzni (bejelentkezve), nem hogy egy mariadb-tpi@raspberrypi:/ $ docker pull mariadb
Using default tag: latest
latest: Pulling from library/mariadb
no matching manifest for unknown in the manifest list entries
pi@raspberrypi:/ $ docker run mariadb
Unable to find image 'mariadb:latest' locally
latest: Pulling from library/mariadb
docker: no matching manifest for unknown in the manifest list entries.
See 'docker run --help'.
pi@raspberrypi:/ $(portainer application template-n keresztül is "no such image" errort dob)
-
Ha valaki gondolkodik rajta, hogy érdemes-e a Delock HDMI kábelért kiadni kétszeres árat, akkor szerintem igen. A hivatalos eléggé bumszli és dupla olyan vastag a kábel része is. Bár jó azért, csak kár, hogy egyelőre nincs feketében.
-
gary89
csendes tag
Sziasztok, megosztom veletek a docker-ce felvarázslását a Model 4B-re (a hivatalos telepítő szkript nem ismerte fel hogy debian busteren vagyok)
# sudoval minden parancs kivéve az utolsó
apt install apt-transport-https ca-certificates software-properties-common
echo "deb [arch=armhf] https://download.docker.com/linux/raspbian stretch stable" > /etc/apt/sources.list.d/docker-ce.list
apt update
apt install --no-install-recommends docker-ce
usermod -aG docker pi
reboot now
docker infoezután lehet telepíteni a Portrainer.io-t:
docker volume create portainer_data
docker run -d -p 9000:9000 -v /var/run/docker.sock:/var/run/docker.sock -v portainer_data:/data portainer/portainerezután böngészőbe http://<rpi.ip.cime>:9000/, admin jelszó beállít és örül.
ui: hasonló jóság a Cockpit (rendszer kihasználtság, terminal, stb)
szerk: formázás -
Én ki tudnám próbálni, de egyelőre csak egy darab HDMI kábelem van. Viszont holnap jön hozzá még plusz kettő, és akkor a tévére rá tudom majd kötni egyszerre a két kimenetet. Ha jól értem, akkor az lenne a lényeg, hogy egyszerre játsszon le két képernyőn kettő, minimum FHD felbontású videót?
-
azbest
félisten
lehet, hogy futhat a grafikus felület több kijelzővel. Csak az omxplayer nem egy ablakban fut, hanem egyszerűen csak fölé teszi a videót attól függetlenül milyen más dolgok látszanak.
De most akkor neked nem két videó kell, hanem egy desktop és mellette második képernyőn videó nézés? Elég zavaros, hogy mit szeretnél.Aaa hogy dupla széles fullhd-t akarsz az egyszerűség kedvéért vagy hackként.Desktopon szerintem pont úgy viselkedik a linux grafikus felület, mint pécén.
Egy dupla széles videó lejátszását meg kell próbálni. Lehet, hogy az is működne. -
azbest
félisten
anélkül, hogy részletes nyomozásba kezdtem volna, elvileg megoldható. De nem biztos, hogy úgy ahogy képzeled.
Már a korábbi pi-k esetében is volt mód több videót lejátszani egyszerre. De persze nem valami desktop appal, hanem omxplayerrel konzolból / szolgáltatásból. Nem kell hozzá a grafikus felületet futtatni.
Elvileg megadható paraméterként az is, hogy melyik képernyőn jelenjen meg, ha több van.A felbontások és módok kapcsán a config.txt-re vontakozó részen lehet segítség a hivatalos oldalon.
Már a korábbi pi-vel is volt aki 9 videót játszott egyszerre, de azt hiszem felbontástól, sávszélességtől is függ, hogy mennyit tud egyidőben. [link]
A szinkronizált lejátszás kapcsán is vannak korábbi projektek, amikor omxplayer több példányban fut szinkronizáltan. Általában ezt több külön pi-n futtatásnál használják, ahol master-slave megoldásként az elsődleges pi-hez szinkronizál több külön pi amelyek külön képernyőket hajtottak, hogy együtt adjanak ki egy nagy video-wall-t. De egy pi-n is futhat több omxplayer, szóval ha másik display-re vannak paraméterezve, akkor akár egy pi két kimenetén is lehetne.A pi4 esetén a zavaros infók alapján külön modul dolgozik a h264-gyel és a h265-tel. Az is lehet, hogy jobb eredményt lehet elérni, ha az egyik videó ilyen, a másik olyan formátumó. De lehet két 264 is megy. A videoram méretét valsz érdemes magasabbra emelni (512).
Pi zeroval is játszottam le egyszerre több sd élő streamet - ott a hang szoftveres dekódolás fogta meg a pici cpu-ját, hang nélkül a hw video dekódolás elég durván ment egy képernyővel próbálva. Többel nem próbáltam mert a régi pi-khez nem vettem dsi kijelzőt. Viszont kínából 6 dolcsiért kapni már gervga666 boardot, lehet pi2-vel majd kipróbáltom, ha megjött úgy megy -e két kijelzővel egyszerre.
-
Márton
nagyúr
"A két hdmi port nem egyszerre tud 4k60Hz-et. Vagy 2x 4k30Hz vagy 4k 60Hz + fullhd. De van többféle felbontás is, amit támogatnak."
Van erről valahol lista?
Engem két 1080/50p kimenet érdekelne. Ezt tudja akadás nélkül?
Hogy kell ezt elképzelni? Mint egy extended desktop mód 3840x1080 felbontással vagy két külön FHD-s kijelzőt lát? Két különböző videót szeretnék lejátszani szinkronban, mindenféle stutter nélkül.
Erre vajon jó a Pi4? -
zsolt_64
senior tag
Mindkét változatot kipróbáltam, De az SD kártyamantes megoldás jelenleg csak a 3B+ on műxik..
Egyénként igen- Csak bootoláskor használja az Sd kártyát. Utána nincs rajta forgalom. Ez onnan látszik hogy kb 5-10 másodpercen belül elkezd a usb meghajtó villogni...
Szerintem utána akár ki is lehetne venni az SD kártyát, persze ennek értelme nincs. -
zsolt_64
senior tag
válasz
Latitude #204 üzenetére
Én meg a másik láma vagyok, de emlékeim szerint valahogy úgy történt hogy miután a 3b+ on ment mindenféle sd kártya nélkül, akkor először is nagyon örültem...
Aztán leállítottam a málnát , és visszacsatoltam a windowsos gépembe az usb meghajtót. Itt 2 partíciót találsz egy kicsit (FAT32 209 MB) és aegy nagyot ami ext4.
A kicsit látod is windows alól. ezt kell átmozgatni valam partition managerrel az SD kártyára. Na ezért írtam hogy valami elfekvő SD kártya is jó erre a célra.
ha nem akarod cmdline.txt módosítani akkor ugyanazzal a partition managerrel formázd újra az átmásolt kis partíciót, lényeg hogy másik UUID-ja legyen , különben bepánikol a kernel....Valaki nézze át amit írtam......
-
gary89
csendes tag
válasz
Latitude #204 üzenetére
Én noobs lite-ot tettem az sdre, telepítőben kiválasztottam a buster lite-ot (csak konzolos) majd ugyanazon a képernyőn alul kiválasztottam az a másik meghajtót. A megerósítő kérdés kicsit félrevezető de akiválaszott helyre telepítette fel.
Szerk: RPi 4B, ssdvel külső usb3.0 keretben
-
zsolt_64
senior tag
válasz
Latitude #200 üzenetére
https://www.raspberrypi.org/documentation/hardware/raspberrypi/bootmodes/msd.md
Ugye az a lényeges hogy nekem 3b+ van.így mindenféle vacakolás nélkül kiírtam a balneEtcherrel az új buster-t amúgy is kiváncsi voltam rá. A 3b+ képes "indító" SD kártya nékül is indulni, de kipróbáltam az "indító" SD kártyás módszer is. működik
olvass vissza a 130-as bejegyzéstől kb 145 ig
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- z97 - 4790k - 8x4 GB ddr3 2400
- ASUS TUF Gaming A620M-Plus + AMD Ryzen 5 8400F + 16GB 5600MHz Kingston Fury Beast + hűtő
- Eladó Erős Gamer PC - Akár Cyberpunk 2077-re Is Készen! (Ryzen 3 2200G RX 570 8GB 32GB RAM AIO
- Komplett új gép eladó Ryzen5 8400F nettó áron!
- BESZÁMÍTÁS! Apple Mac Studio M2 ULTRA 2023 64GB 1TB SSD számítógép garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H510M i5 10400F 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB Rampage SHIVA FSP 500W
- REFURBISHED - DELL Thunderbolt Dock WD19TBS docking station (210-AZBV)
- Beszámítás! Sony PlayStation 5 825GB SSD lemezeskonzol extra játékokkal garanciával hibátlan működés
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- PlayStation Plus Premium 24 hónapos előfizetés , egyenesen a Sony-tól!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest