- Üvegben nem szűköldködő GameMax mikrotorony, "lopakodó" alaplapokhoz is
- 14 GB/s-mal olvasó, DRAM-os SSD az ADATA palettájáról
- A készülő legújabb node-ján is kerüli a legmodernebb EUV berendezéseket a TSMC
- Ez lenne a népkártya? Teszten a GeForce RTX 5060 Ti 16 GB
- Kapott egy gyorsjavítást a hibajavításoktól duzzadó GeForce driver gyorsjavítása
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Ez lenne a népkártya? Teszten a GeForce RTX 5060 Ti 16 GB
- Autós kamerák
- RAM topik
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Vezetékes FEJhallgatók
- Milyen egeret válasszak?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Milyen videókártyát?
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
azbest
félisten
válasz
majer_balint #396 üzenetére
nem is értem mit csinálsz... a kártyára az oprendszert kiírva (pl raspbian) eleve az a rendszerkép tartalmazza a fájlrenszerket.
Ha nincs megfelelő oprendszer a kártyán, akkor természetesen nem tölt be semmi. Nincs olyan szöveges/grafikus biosa mint a pécéknek.
A pi egyébként nem igazán tudja kihasználni a gyorsabb kártyák sebességét. A régebbiek úgy 20MBájt/s-et tudtak, a pi4 talán 40-et is. Ha valaki nagy, gyors és olcsó tárhyelet akar, akkor egy usb3-sata dobozban egy sata ssd a legjobb. Igaz a pi4 még nem tud közvetlenül bootolni róla, de majd lesz rom frissítés, hogy az is tudja, ahogy a korábbi pik is tudják.
Ha gyanúsan olcsó kínai 64GB-os kártya, akkor lehet kamu a mérete és valójában csak egy pici kártya áthazudott firmware-vel.
-
majer_balint
tag
Probléma megoldva, fat32-be kellett megformázni, amit a win 10 persze alapból nem ajánl fel ennél a kártyánál, mondom még ezt az esélyt megadom neki.. Így megy, jól elbeszélgettem magamba
-
majer_balint
tag
Sikerült kipróbálnom egy másik kártyával, azzal adott képet, betöltött..
Maga a kártya amit írtam új, működik, rámásoltam amit kell, a leírás alapján SDXC standard - over 32GB-2TB SDXC memory card using exFAT file system. Erre is van megformázva, 64GB-os..
https://www.sdcard.org/developers/overview/capacity/
Nem örülnék ha másik kártyát kellene venni, ennél már csak lassabb vackokat találtam :/
-
majer_balint
tag
Sziasztok!
Vettem minap egy pi 4 4gb-ot hozzá egy SDCR/64GB-ot és egy VGVP34700B20-as kábelt..
Rákötök mindent, ha benne van a micro sd, akkor pirosan világít, képet nem ad, ha nincs benne a kártya akkor a piros illetve a zöld led is világít rajta, de kép nincs.. Ez mitől lehet ? Gariztatás, vagy én vagyok nagyon NOOB hozzá ?
Köszi előre is!
-
syler123
veterán
Na csak nem bírtam magammal, megrendeltem egy 4gb-os Pi4-et. A ház kb 2-3 hét múlva jön meg hozzá (heatsink-el együtt), szóval idő az van. Elvileg hűtés / ház nélkül is kísérletezgethetek vele, nemigaz? Firmware frissítéssel kezdjem?
-
kovacszk
senior tag
Nekem is megérkezett egy pi4 4gb kodi-nak. Leírom hátha más is jár így és megkímélem a keresgéléstől. Libreeelec alatt videó lejátszásnál nem adott képet, sajnos a vállalhatónál jóval tovább tartott mire eszembe jutott hogy a raspberry-n 2 hdmi port van, csak az egyikkel ment a videó lejátszás, a másikon csak a kodi gui megy.
-
Laszlo733
aktív tag
Sziasztok! Gondolkodom egy Raspberry Pi 4 /4GB/ vásárlásán. Azoktól kérdezném, akik már régóta használják folymatosan valamely típusát a készüléknek, hogy mennyire megbízható, időtálló a készülék. Nem kell -e arra számítani, hogy rendszeres mondjuk fél év használat után elromlana. Köszönöm.
-
-
syler123
veterán
válasz
zsolt_64 #382 üzenetére
Néztem ezt is amit belinkeltél, de nem láttam valami jó hőfokokat, ahol találtam róla infót. 5-7 fokkal hűvösebb, mint csupaszon. Kb annyi ér, mintha csak a kis hűtőbordák lennének rajta. De ha te találtál más infót róla, az is érdekelne.
Amit én írtam, annak az a nagy előnye, hogy befér egy venti is ha szükséges, lehúzok egy utp-t a pincébe és semmit nem fogok hallani a működéséből. -
syler123
veterán
válasz
syler123 #380 üzenetére
Mondjuk ha találnék egy ilyen házat, mint ez, csak Pi4-hez az lenne a legjobb, akkor nem kellene külső hdd házat vennem.
-
syler123
veterán
Mi a véleményetek erről a házról? Van hozzá borda is. Szerintetek ellene ebben a Pi 4 passzívan? Kizárólag NAS feladatok + max 10 torrent, de az inkább csak 1-2.
A terv az hogy megveszem a házat, 2-3 hét mire megjön, utána meg ráérek megrendelni a Pi4-et, az úgyis megjön 1-2 nap alatt. Valószínűleg a 4gb-ost venném.
Amúgy itthon lenne olyan venti ami beférne a házba és halk is, csak az a baj, hogyha rákötöm az 5V-ra, akkor maxon süvítene. Lehet a Pi4-el valahogy szabályozni?
-
azbest
félisten
pi4 alatt a linux gui alapból opengl gyorsított, ha jól emlékszem a config.txt-re, így azt lehet az oldalak megjelenítésére már kihasználja. De a hw videolejátszás nincs engedélyezve, itt van összehasonlításul egy pécés patchelt chromium és az alap chrome. A hd4000-es notimon hatalmas procihasználat különbség van köztük, ha h264-re van korlátozva a video yt-on h264ify addonnal. Manapság már vp9-et tolják alaptérelmezetten, de azt a gépem nem tud és a pi4-nél sem aktiválták még a támogatását.
van valami topicjuk a raspbianos chromium mókolóknak is talán [link]. Pi3-on is játszottak már vele. A pi4 már lehet elég erős, hogy ha minden jól van belőve és fordítva, akkor böngészőben is tudja a teljes képernyős fhd lejátszást (a h265 támogatás még úgy emlékszem hiányzik a sima raspbianból is).
-
azbest
félisten
Valami ilyesmit sejtettem
Meg arra tippeltem volna, hogy azt hiszed van a pi-re android. De sajna még nem jelent meg használható... talán a pi4 erősebb hardverére majd. Láttam, hogy elvileg drm kezelés is van a pi-ben, szóval sokmindent megoldhatnának, ha erre szánnának kapacitást.
Chromium alatt alapból semmilyen video gyorsítás nincs bekapcsolva... a kemény, hogy még pécén sem, mert google nem akar a linuxos bugokkal foglalkozni. Aztán lehet a pi-sek majd bekapcsolják később (pécére is külön bekapcsolt flaggel buildelttel lehet ezt csak). Viszont, mintha olyat is olvastam volna, hogy a drm maga is kizárja a hw gyorsítás használatát (pécén).
Androidból is az igazi androidtv rendszerű boxokon van tévésebb hbo go. Az fullhd minőséget is enged. A kodis megoldásnak szintén az az előnye, hogy fullhd-ig engedi megfelelő beállítással a tartalomfogyasztást. A sima androidos (tablet/telefon) rendszerre való app kb minden készülékkel csak sd (540p) minőséget enged max.
A kodi felülete akár testre is szabható, ha valami más külsőséggel jobban tetszene.
-
vvrobi
csendes tag
Az volt az elképzelésem, hogy kirakok az asszonynak egy ikont, hogy nesze, rákattint és minden megy.
Ok, persze nem egy android, ahová playből telepítjük az alkalmazásokat, de hogy egy böngészős stream nem megy, azt nem gondoltam volna. Amúgy van rá megoldás, hogy chromiumból elinduljon (ha valaki kíváncsi rá, linkelem a megoldást). De mivel a védett videók hardveres gyorsítása ki van kapcsolva a böngészőben, eléggé szaggat néha. A hőfok meg csak kúszik felfelé. A Kodi-tól meg kb. azóta hányok, amióta először megláttam xbmc néven, de hogy még saját op. rendszert is indítsak azért, hogy apró csempékkel megjelenjen - nagyjából átláthatatlan módon - az HBO GO, az már sok volt.
Igen, ezen kívül meg vagyok vele elégedve. Eddig minden mást sikerült megoldani. De egyenlőre a fent említett okok miatt marad az android is a nappali tv-re dugva. -
vvrobi
csendes tag
Sziasztok!
Megjött a pi 4 (4Gb) de kissé csalódott vagyok. Az öregecske Android tv boxot akartam lecserélni vele, így a cél egy HTPC lett volna. Amin egyenlőre elvérzett a dolog, hogy az HBO GO csak Kodi 18 alatt hajlandó menni, ami buster-en ugye még nem megy. LibreELEC-ből igen, de úgy is elég béna. Transmission viszont szuper, végre teljes sebességgel hasítanak a torrentek, még az USB3-as háttértárra is. Mindenképp raspbian lenne üdvözítő számomra, mert néha munkára is használnám.
Egyébként jó kis vas, csak lehet az igényeimet kellene átfogalmazni. -
zsolt_64
senior tag
Ha én felkonfigurálok egy boot SD + usb3as merevlemezen jól működő BUSTERT a meglevő pi3 on akkor ha megjön a pi4 átrakhatom csak úgy az sd + merevlemezt ? működni fog ?
-
syler123
veterán
Köszi!
Ekkor elvileg mennie kell 2,4A-es töltővel. Ilyenem van. Persze nem sok a 3000ft, csak lehet ballagni felfelé a végtelenségig, 1gb-os, 13eFt 2gb-os 16 stb stb...Konkrétan nincs különösebb szükségem a Pi4-re, de szeretek elkütyüzgetni
Meg akkor így gigabites lesz a megosztás. Meg hdmi micro hdmi kábel is kell, vagy adapter. Utóbbi elvileg van itthon ha megtalálom, bár elég gagyisztáni volt ha jól rémlik.
Ez mondjuk nem tetszik a Pi4-ben, hogy nem rendes hdmi csati van rajta. -
válasz
syler123 #368 üzenetére
1,25A elég csak a RPi4 meghajtására, a lényeg a feszültség, hogy az stabil legyen, terhelésre se essen 4,8V alá. A vezeték és a csatlakozás sem mindegy, ezek ellenállása is csökkenti a feszültséget.
Én amúgy a hivatalos tápegységet használom, többet is vettem, háromezerért szerintem nem is drága. -
syler123
veterán
A másik hogy tele vagyok adapterekkel, mindenki a gyárit használja? Az a baj biztosra akarok menni, mert nem lenne jó dupla szállítási költséget fizetni, mert nem lett jó a táp. Van itthon Blitzwolf 2,4A-es és Baseus 2,1A-es táp, meg csomó USB-C -s kábel.
Mehet ezekkel a Pi4? -
Asztee
aktív tag
Szerintetek molex csatlakozóról lehetne táplálni a RPi4-et és ha igen ,akkor hogyan !?
-
válasz
syler123 #361 üzenetére
Nem követelmény az extra hűtés, nagyobb terhelés esetén throttlinggal szinten tartja a hőmérsékletet. Zárt házba mondjuk nem feltétlenül célszerű tenni, mert nincs hova leadja a hőt. Amúgy ha hűteni szeretném, akkor egyértelműen a Fan SHIM-et venném, a borda önmagában kevés.
-
syler123
veterán
Ti mivel hűtitek a Pi4-et? Flirc ház még tetszene is, nade szállítási költséggel annyiba kerül mint a Pi4.... Vicc.
Vegyek gyári házat és ráteszem a chipset hűtőt ami itthon van? Nem tudom rámenne-e, lehet túl nagy, amúgy rágumiznám + hűtőpaszta. A ház tetejét pedig kivágnám úgy hogy rámenjen a teteje a hűtő körül. -
Asztee
aktív tag
Kipróbáltam a reset-elést is a GPIO3 + GND kombóval. Rendes reset-ként nálam nem működik,
tehát bekapcsolt állapotban nem csinál semmit ,de ha menüből kikapcsolom és utána zárom össze ,akkor felébreszti
,tehát ez inkább egy bekapcs gombnak lenne jó.
-
Asztee
aktív tag
Örömmel jelentem ,hogy megcsináltam a fentebb emlegetett bootloader frissítés és mostmár működik végre a hangkártyám !
Jöhet végre a falrengető T-Rex üvöltés 2160p-ben !!!
-
zsolt_64
senior tag
Amit belinkeltél biztos hogy jó lesz. Igazándiból a 2.5" és a 3.5" külső meghajtók csak abban különböznek
(ebből a szempontból), hogy a 3.5" meghajtókhoz kell a külső táp, mert nincs az az usb port amin annyi energia ( és feszültség) van ami elég egy 3.5" ös meghajtó üzemeltetéséhez.
Az hogy itt a fórumon eddig csak 2.5" meghajtókról beszéltünk, az abból ered, hogy ezekhez nem kell külső táp. továbbá a 3.5+ meghajtónak már lehet 1 kis alapzaja.
Ja és driver biztos hogy nem kellha bármilyen gép / oprendszer nem ismeri fel, akkor azonnal vidd vissza..
-
zolka95
őstag
válasz
zsolt_64 #356 üzenetére
Közben kerestem ilyet én is. [link]
"Az illesztőprogramok az operációs rendszerekben megtalálhatók, és teljesen automatikusan telepítésre kerülnek. Nincs szükség más drivert telepíteni, és el sem érhetők."
linux 2.6.x kernel vagy afelett
még ehhez is kell driver?
azt hittem csak egy sima átalakító doboz táppal. remélem nem pont a libreelec-el lesz inkompatibilitása
végre nem kell bekapcsolnom a pc-m filmnézéshez -
zsolt_64
senior tag
Nekem 3 db 3.5"-ös merevlemezem van külső usb meghajtóban, és mindegyikhez jár önálló 230v-os táp.
Speciel pont pi-hez még nem csatlakoztattam egyiket sem , de nem hiszem hogy ez gond lenne. Ezek a saját táppal ellátott meghajtók nem igényelnek energiát az usb oldalról. Ezt onnan is tudni hogy önmagukban is képesek felpörgetni a meghajtót , a táp (12v/2A) -
azbest
félisten
ha időnként néznél vc1-et a pi3-mal, arra van fizetős hw gyorsítás aktiválás [link], pi4 esetén már nincs.
A pi4 h264 4k-val problémás lehet, mert fullhd-ig támogatja. A vp9 (youtube 4k) is problémás lehet 4k-ban, mert még talán nincs aktiválva a támogatása.
A 3.5" hdd az mintha 12v-ot is használna, szóval oda nem lesz elég egy usb kábel, akár y, akár nem. Az y kábelt egyébként plusz tápegységgel érdemes pi-khez használni, mert a pi usb-i közös limit alatt állnak.
-
zsolt_64
senior tag
Amit leírtál a torrentről az alapvetően igaz, DE nekem pillanatnyilag egy Rt-n18u routeren fut a transmission-daemon: 80-100 torrent , 600-800 GByte méretben , van hogy 10-16 torrent seedben. 3-4MB le/fel
Namost a routerben van 1 magos 800mhz nemtommilyen ARM 256 MB ram és ez intéz mindent !
Ehhez képest a pi4 egy rakéta... -
zolka95
őstag
3,5"-ös HDD-t is lehet USB-n csatlakoztatni?
Csak mert itt mindenki 2,5"-ös tárhelyről írt.Ebay-en pedig az ilyen kábelre rákeresve, első találatnál kiemelik, hogy 3,5"-ös háttértárhoz nem használható. Nem Y-elágazású USB van a végén. Csak egy USB.
Találtam Y-elágazású kábelt is. A leírás szerint kompatibilis a 3,5" méretű HDD-vel. Viszont ilyenből csak USB 2-es van. De elvileg elégnek kell lennie egy 5400-as vinyóhoz, vagy nem? :D
Szóval az Y-elágazású kábel szükséges a 3,5" HDD-hez, egy usb pedig kevés? Vagy a másik eladó csak úgy odaírta azt jóvan'.
RPI 3 B+ -on nálam csak a Full HD-s VC-1 kódolású filmek futnak lassan. Hang az folyamatos, de a kép lassú.
Más kodekkel nem találkoztam amit ne vitt volna.Érdekelne hogy a Pi 4 rendesen viszi-e, akár 4K-ban is.
-
azbest
félisten
ha jól értem ez a 3b+ esetén valamelyik pinnel míg 4b esetén a run pin header résszel való felélesztésről szól [link]. Ami inkább az, hogy egy pillanatkapcsolóval áramtalanítás nélkül éleszthető.
Szóval, ha van egy arduinod vagy a fillérés önmagában is programozható wifis socod (ESP8266?), az bekapcsolhatja a pit
-
azbest
félisten
válasz
szabi__memo #347 üzenetére
Mivel nincs alacsony energiaszintjű standby módja, így nincs honnan felkelnie. Ha jól értem, van olyan hálózati cucc (pl a korábbi pi-ken lévő smsc chip), aminek külön lába lehet arra, hogy kapcsoljon valamit beérkező ébresztő csomagra. De az meg nem volt bekötve, merthogy eleve nincs is bekapcsoló áramkör. Mondjuk, ha lenne akár headernek hely, akkor külső kapcsolót esetleg lehetne vezérelni vele.
Sokan nem értik, hogy a pécéknél, amikor látszólag ki van kapcsolva a gép, akkor is futhat egy alacsony szintű rendszer a hardverben, ami például ilyesmit is kezel. Sok üzleti pécé megoldás ki-be kapcsolható, újratelepíthető, képernyője nézhető oprendszer nélkül is akár... mert van benne távmanagement implementáció.
-
Nincs azért akkora nagy különbség az eszközök között, de az ARM alapvetően gyengébb mint egy asztali x86 proci. Aktívan pár torrent letöltése és/vagy feltöltése az sima ügy, de készenléti seed-ben akár sok is lehet egyszerre. Be lehet szépen állítani pl. a Transmission-t és stabil lesz, sosem fog leállni magától.
A LibreELEC tovább tud osztani médiaszerverrel, de alapvetően azért lejátszásra tervezték. Nálam az egyik RPi4 az NAS-ként funkcionál, vagyis arra van kötve a vinyó, a másik pedig a tévén lóg. Ha egyben szeretnéd megoldani, akkor azt érdemesebb az OSMC-vel (RPi4-gyel még nem kompatibilis), mert a mögött egy teljes értékű oprendszer fut (ugye a LibreELEC az Just enough OS for KODI).
-
zolka95
őstag
"most már valódi Gigabit Ethernet csatlakozót is kapunk"
Akkor ez azt is jelenti, hogy működni fog a Wake On Lan?
Torrent kliens futtatása mennyire stabil ARM-on? Még sosem próbáltam.
A 'Milyen NAS-t vegyek?' topik összefoglalója tartott vissza:"A torrent protokollt eredetileg nem ARM architektúrára tervezték, illetve a NAS-okban használt ARM SoC-k több ponton eltérhetnek mondjuk a mobil eszközökben használtaktól, célfelhasználásra tervezet chipekről van szó. Ennek megfelelően a legtöbb ilyen SoC nehezen tolerálja a sok aktív kapcsolat mellet jelentkező terhelést, akár jelentős teljesítmény vesztést okozva. Ennek csak részben van köze az interneted sávszélességéhez és a kliensben aktív torrentek számához, kevés torrent is ki tudja használni a maximálisan engedélyezett kapcsolatok számát, illetve nagy sebesség is elérhető kevesebb kapcsolattal, ha megfelelő feltöltés áll rendelkezésre a seedereknél. Alapvetően tanácsos 100-150 körülire limitálni az aktív kapcsolatok számát a kliensben az olcsóbb NAS-oknál, ha nem okoz teljesítmény romlást (webadmin felület, megosztások elérése), apró mértékben emelni."
Ez csakis a NAS-ban lévő SoC-re jellemző vagy az összes ARM-os eszközre? A mobil SoC-t eltérőnek írja. Nem teljesen világos ez az egész.
A lényeg hogy RPI-re is igaz ez? Jelenleg PC-n 280 torrentet futtatok. Legalább ennyi futna RPI-n is.Illetve két RPI3 B+ -ot használok két TV-n. Ha az egyik RPI-re rakok egy vinyót akkor a libreelec-ben megoszthatom a vinyót a hálózaton, hogy minden eszköz elérje?
-
válasz
syler123 #343 üzenetére
Írást nem mértem, az olvasás ennyit tud. 4GB már overkill erre a felhasználásra, még nekem is
Ezek futnak rajta:
- rTorrent + ruTorrent (apache) - Jelenleg kb. 30 torrenttel, de később kb. 100 lesz
- Samba fájlmegosztás
- Kodi
- Saját scriptjeim (ezek nem esznek sokat)
- Később még lehet lesz DLNA, de azt is el fogja bírni gond nélkül -
-
syler123
veterán
Nas feladatokra van értelme a 2-4gb-os változatnak? Pl file másolás közben mekkora lehet a memóriahasználat? Csak transmission és megosztás menne rajta. 100/100 mb/s írás / olvasási sebességetek megvan a megosztott mappákkal?
Vannak itthon 2,4 - 2,1A-es töltők, azokkal mehet a dolog? Baseus, Blitzwolf.
Természetesen megveszem a gyárit, ha erősen ajánlott. -
Asztee
aktív tag
Na , tegnap végre megjött az új kábelem és jelentem a helyzet sokat javult vagy akár mondhatnám úgy is , hogy megoldódott.
3840*2160-ban megy már a 60Hz (eddig ez is csak 30Hz-ig volt jó), és 4K-ban is fel tudok menni 50Hz-ig. 4K-ban a 60-at továbbra sem tolerálja valamiért ,de azt hiszem az UHD/60Hz-cel már együtt tudok élni.
Már csak a HDR hiányzik meg ,hogy végre működjön már a hangkártyám.
Ui.: A rendszer/képernyő menüben a "A grafikus eszközmeghajtó által használt pufferek száma" kérdésre mi a helyes válasz !? -
válasz
szabifotos #334 üzenetére
Letöltöd a Buster-t, kicsomagolod majd dd-vel kiírod az SD kártyára. Berakva a Pi-be mennie kell, ha mégsem, akkor frissítsd a bootloader-t ahogy írja és próbáld úja.
-
válasz
szabifotos #331 üzenetére
A képeken én sem látok elégtelen tápellátásra utaló jeleket. Amúgy nekem az egyiket a tévé USB portja táplálja, és gond nélkül fut így rajta a LibreELEC. A másikat meg pár hétig a router egyik portja hajtotta, azzal sem volt gond. Viszont jobb a gyári táppal, mert így a rákötött vinyót is felpörgeti.
-
azbest
félisten
válasz
szabifotos #331 üzenetére
és mi a probléma? A szivárvány azt jelenti, hogy nem talált betölthető operációs rendszert.
Egy sd kártyára fel kellene tenni egy pi-hez való rendszert. Ha ezt próbáltad, lehet nem sikerült jól vagy nem a pi4-hez való rendszert tettél fel.Nem írtad le, mit próbáltál.
-
válasz
syler123 #329 üzenetére
Nálam van NFS, SMB és FTP is. NFS akkor jó mikor Linux alól babrálom a szerver fájlrendszerét (pl. szerkesztem a beállításfájlokat), FTP főleg fájlmásolás, SMB meg ritkán, az inkább Windowsnál hasznosabb (de azt nem nagyon használok). Ha mondjuk Kodi-val szeretnél fájlmegosztáson keresztül lejátszani, akkor NFS a javallott, vagy esetleg MiniDLNA (ez főleg tévéhez ideális).
Szerintem nem érdemes várni a következő rev-re, ha NAS-ként szeretnéd használni, akkor úgyis megveszed hozzá a hivatalos tápot, és kész. Pl. notebook töltőjénél jöhet elő ez az USB-s probléma, de az meg erősen overkill a RPi-hez. Amúgy meg egyébként sem érdemes bármibe bedugni, stabil, adott feszültség kell neki. -
syler123
veterán
Köszi, megnéztem, tényleg nem nagy extra egy samba telepítés, Transmission-t meg már tv boxnál is szöveges file-ban szerkesztettem. Samba megosztás a javasolt egyébként? Mindenféle eszköz csatlakozna rá, linuxos tv box, windows pc.
Még azt nem tudom hogy nem érdemes várni a következő rev-re? Már csak azért is, mert ugye volt / van az az usb töltés bug, aminek hála nem megy mindenfajta töltővel, gondolom ezt javítani fogják.
-
válasz
syler123 #327 üzenetére
A desktop felület teljesen felesleges. Általában egy paranccsal feltelepíted amit szeretnél, majd egy szöveges fájlt szerkesztve beállítod. Pl. Transmission, SMB és NFS egy parancs, majd egy-egy fájl a beállításuk. Az írási és olvasási teljesítmény szerintem remek, elég jól ki lehet használni a gigabites vezetékes hálózatot.
-
syler123
veterán
Igazából nekem csak 1db megosztott mappa (írni, olvasni tudjam) kell, ide töltsön a Transmission. És kb ennyi. Ahogy nézem a Raspbian Buster Lite-nál csak terminal van. Így gondolom nem 5 perc ezt megoldani, úgy hogy nem vagyok nagy linux guru. Openmediavaultban az a jó hogy egyszerű, de nagyszerű.
Az írás olvasás nálad hogy alakul?Már látom, van ilyen hogy Raspbian Buster with desktop, csak így gondolom jobban melegszik a pi, felesleges terhelés, mert amúgy nem lesz monitorra kötve.
-
válasz
syler123 #325 üzenetére
Teljesen életképes a RPi4 mint NAS, én egyből vettem és az egyiket be is fogtam. Sima Raspbian Buster Lite-ot tettem rá, majd telepítettem és beállítottam azokat a dolgokat amikre szükségem van. Egyedül az FTP szerverrel voltam bajban, mert nekem belső hálózatra kell (illetve WireGuard-on keresztül), és kipróbáltam vagy tízfélét de semelyik sem felelt meg a célra. Aztán megnéztem, hogy a Synology-nál mit használnak (mert az viszont működik), és végül az SmbFTPD jó lett.
Nálad van valami speciális amit nem tudsz megoldani egy alap Debian alatt? -
syler123
veterán
Sziasztok!
NAS -ként mennyire életképes megoldás a Raspberry Pi 4? Azt olvasom, hogy az Openmediavault 4 még eléggé macerás. Openmediavault 5-ről meg sok mindent nem lehet tudni.
Esetleg más alternatíva? Mármint rendszerre célzok. -
azbest
félisten
válasz
DonCosta #321 üzenetére
tippre, eszerint nézve [link] a skinben kell módosítani rajta.
Pécén ez
/usr/share/kodi/addons/skin.estuary/xml/DialogSeekBar.xml
és ott a visible részben rögtön az elején talán törölni kell valamelyik esetet. Talán a Player.ShowInfo-t az utána következő | (vagy) jellel együtt.A libreelecen, mivel az alaprendszer nem módosítható, így lehet ez is a .kodi rejtett könyvtáron belül van tárolva. Hmm bár máshol úgy olvasom, hogy ott is a usr/share-ban van, szóval át kell másolni első lépésként a szerkeszthető területre az egészet
cp -r /usr/share/kodi/addons/skin.estuary /storage/.kodi/addons/skin.estuaryEhhez persze ssh-n át érdemes belépni másik gépről. Az ssh-t is külön kell aktiválni, ha első használatkor a varázslóban nem lett megtéve.
És utána
/storage/.kodi/addons/skin.estuary/xml/DialogSeekBar.xml részen lehet szerkeszteni ezt már. Gondolom majd egy szabályos újranindítás kell, hogy hasson.
Ha nem válik be, akkor lehet az általános kodi topicban jobban tudják, mert ez nem kifejezetten raspi specifikus dolog. -
DonCosta
tag
Időközben Libreelec alól is teszteltem. Alapjában véve rövid kb fél perces 4k videók (értsd: reklám) futtatását próbálgatom. Ezekból kellene playlist -eket lejátsszon. A 4k tartalom szépen megy, de playlistnél a váltáskor kifagyott, stb.Közben sikerült ezt megoldani ezért leírom, hátha más is hasonló problémával küzd: itt is jó szolgálatot tesz a video RAM növelés. az eredeti 380-ról 512-re emelve (config.txt) nem jelentkeznek ezek a kifagyások.
Találtam egy olyan addon-t is amellyel automatikusan elkezdi játszani a megadott playlistet bootolás után (Partymode autostart). Most már csak azt kell megoldanom valahogy, hogy videók váltásakor ne ugorjon fel az új videó információi (hossza, várható befejezési idő).
Ha van erre valami ötletetek ne tartsátok magatokban. -
Sokkal minőségibb hatást kelt ez a Delock, nem olyan bumszli és a vezeték része is vékonyabb mint a táp kábele. De ettől függetlenül a hivatalos HDMI kábel is ugyanolyan jó a 4K-hoz, nálam legalábbis tökéletes képet ad az is. Persze a leírt jelenség oka lehet a kábel, szóval érdemes kipróbálni másikkal is.
-
A hivatalos HDMI kábel jó hozzá (igaz nincs hitelesítve), plusz én még vettem egy ilyen Delock-ot is, és azzal is ugyanolyan frankó a kép.
-
Asztee
aktív tag
Természetesen kivettem az #-t.
Kipróbáltam a config_hdmi_boost=7-et és a hdmi_pixel_encoding=2-t is de az sem segített.Most már arra gondolok (vagy inkább abban bízok ) , hogy a HDMI kábel nem elég jó a 4K/60Hz-hez. Rendeltem most egy ilyet , remélem ezzel már összejön.
Pár nap múlva jelentkezek.
Ja ,de a hangkártyám még mindig nem működik...(Hifiberry digi+) Ez szerint csináltam.
-
Semmi különleges nincs a config.txt-mben, a HDMI kapcsán csak a hdmi_pixel_encoding=2 és hdmi_enable_4kp60=1 sorokat adtam hozzá. Neked viszont szükséged lehet a HDMI jelerősség megemelésére, mert úgy tűnik, hogy szakadozik:
config_hdmi_boost=7
A legmagasabb lehetséges érték az 11.
-
Asztee
aktív tag
Nem küldenéd el a config.txt-det nekem !? Jó lesz privátban is vagy ide ,mindegy. Nekem amúgy olyat is csinál - és még nem jöttem rá az okára - ,hogy lejátszás közben elfeketedik a kép egy pillanatra ,mint amikor inditok egy filmet és felbontást vált,de ezt film közben néha 10-20mp-enként ,de néha nem csinálja. Nem tudom ez mi lehet !?
-
Ilyesmivel nem találkoztam, nálam simán megy az UHD és a 4K (ez persze lelóg) felbontás 60 Hz-el. A LibreELEC-et is így használom, és amúgy 30-cal nagyon látványos a képtörés a Kodi felületén. Bekapcsoltam a lejátszás szinkronizálását is, és engedélyeztem hozzá az összes 2160p módot. Szépen váltogat, és Full HD-ig tökéletes a lejátszás. A HDR támogatás az ami nekem is hiányzik, de majd megoldják, mint ahogy a gördülékenyebb 4K lejátszást is. De pár hónapig biztosan eltart a dolog.
-
Asztee
aktív tag
Nem multiboot ,csak LibreElec.
(#311) Kendek
Na én is találtam a TV-men ilyen beállítás ,de...Szóval az van ,hogy így már vannak 30-nál nagyobb Hz opciók is (pl. 60) ,de így valamiért nem szeretik egymást. Ha be van kapcsolva a TV-n a "HDMI ULTRA HD Deep Colour" ,akkor ugyan van 60Hz ,de ha kiválasztom csak fekete kép van és ha még 30Hz-n hagyom ,akkor is véletlenszerűen újraindul és néha újraindulás után/közben is csak "no signal" van a képen.
A hanggal kapcsolatban kiadtam a
vcdbg log msg
parancsot és ez az eredmény :002613.121: arasan: arasan_emmc_open
002615.307: arasan: arasan_emmc_set_clock C0: 0x00000000 C1: 0x000ef447 emmc: 200000000 actual: 200000 div: 0x000001f4 target: 200000 min: 100000 max: 400000 delay: 10
002732.072: arasan: arasan_emmc_set_clock C0: 0x00000000 C1: 0x000ef447 emmc: 200000000 actual: 200000 div: 0x000001f4 target: 200000 min: 100000 max: 400000 delay: 10
002739.226: arasan: arasan_emmc_set_clock C0: 0x00000f00 C1: 0x000e01c7 emmc: 200000000 actual: 130039 div: 0x00000301 target: 130000 min: 100000 max: 400000 delay: 15
002781.090: arasan: arasan_emmc_set_clock C0: 0x00000f06 C1: 0x000e0307 emmc: 200000000 actual: 33333333 div: 0x00000003 target: 40000000 min: 0 max: 40000000 delay: 1
002813.092: brfs: File read: /mfs/sd/config.txt
002813.719: brfs: File read: 1800 bytes
002814.682: brfs: File read: /mfs/sd/distroconfig.txt
002814.959: brfs: File read: 228 bytes
002869.848: brfs: File read: /mfs/sd/config.txt
002870.486: brfs: File read: 1800 bytes
002871.436: brfs: File read: /mfs/sd/distroconfig.txt
003071.744: gpioman: gpioman_get_pin_num: pin DISPLAY_DSI_PORT not defined
003074.217: *** Restart logging
003074.255: brfs: File read: 228 bytes
003111.870: hdmi: HDMI:hdmi_get_state is deprecated, use hdmi_get_display_state instead
003111.912: HDMI0: hdmi_pixel_encoding: 600000000
003111.923: HDMI1: hdmi_pixel_encoding: 162000000
003113.026: brfs: File read: /mfs/sd/cmdline.txt
003113.074: Read command line from file 'cmdline.txt':
003113.103: 'boot=UUID=2107-3427 disk=UUID=7df7ff03-b4ad-429f-b34e-ad7a78303add quiet'
003113.365: brfs: File read: 74 bytes
003947.736: brfs: File read: /mfs/sd/kernel.img
003947.802: Loading 'kernel.img' to 0x8000 size 0x7c69c8
003952.192: No kernel trailer - assuming DT-capable
003952.265: Trying Device Tree file 'bcm2711-rpi-4-b.dtb'
003952.330: brfs: File read: 8153544 bytes
003961.040: brfs: File read: /mfs/sd/bcm2711-rpi-4-b.dtb
003961.097: Loading 'bcm2711-rpi-4-b.dtb' to 0x7ce9c8 size 0x9d5c
003993.696: dtdebug: delete_node(/__local_fixups__)
004030.496: dtdebug: /aliases:i2c_vc=i2c0
004049.882: dtdebug: /__symbols__:i2c_vc=i2c0
004063.698: dtdebug: /__overrides__:i2c_vc=i2c0
004090.290: dtdebug: /__overrides__:i2c_vc_baudrate=i2c0_baudrate
004099.069: dtdebug: /aliases:i2c=i2c1
004118.721: dtdebug: /__symbols__:i2c=i2c1
004132.649: dtdebug: /__overrides__:i2c=i2c1
004141.447: dtdebug: /aliases:i2c_arm=i2c1
004161.105: dtdebug: /__symbols__:i2c_arm=i2c1
004175.083: dtdebug: /__overrides__:i2c_arm=i2c1
004201.960: dtdebug: /__overrides__:i2c_baudrate=i2c1_baudrate
004228.869: dtdebug: /__overrides__:i2c_arm_baudrate=i2c1_baudrate
004243.541: dtparam: uart0_clkrate=48000000
004253.582: dtdebug: /__overrides__ has no uart0_clkrate property
004253.597: Unknown dtparam 'uart0_clkrate' - ignored
004253.657: brfs: File read: 40284 bytes
004256.556: brfs: File read: /mfs/sd/config.txt
004257.206: brfs: File read: 1800 bytes
004260.092: dtdebug: Opened overlay file 'overlays/hifiberry-digi.dtbo'
004261.777: brfs: File read: /mfs/sd/overlays/hifiberry-digi.dtbo
004311.850: Loaded overlay 'hifiberry-digi'
004311.929: dtparam: spi=on
004312.110: dtdebug: /__overrides__ node not found
004321.828: dtdebug: Found override spi
004321.863: dtdebug: override spi: string target 'status'
004339.960: brfs: File read: 959 bytes
004341.015: brfs: File read: /mfs/sd/distroconfig.txt
004341.168: dtdebug: Found fragment 0 (offset 36)
004362.108: dtdebug: merge_fragment(/soc/i2s@7e203000,/fragment@0/__overlay__)
004362.136: dtdebug: +prop(status)
004366.699: dtdebug: merge_fragment() end
004366.755: dtdebug: Found fragment 1 (offset 112)
004392.290: dtdebug: merge_fragment(/soc/i2c@7e804000,/fragment@1/__overlay__)
004392.315: dtdebug: +prop(#address-cells)
004396.270: dtdebug: +prop(#size-cells)
004400.255: dtdebug: +prop(status)
004417.532: dtdebug: merge_fragment(/soc/i2c@7e804000/wm8804@3b,/fragment@1/__overlay__/wm8804@3b)
004417.560: dtdebug: +prop(#sound-dai-cells)
004421.704: dtdebug: +prop(compatible)
004425.632: dtdebug: +prop(reg)
004429.684: dtdebug: +prop(PVDD-supply)
004434.826: dtdebug: +prop(DVDD-supply)
004439.990: dtdebug: +prop(status)
004444.111: dtdebug: merge_fragment() end
004444.142: dtdebug: merge_fragment() end
004444.220: dtdebug: Found fragment 2 (offset 348)
004478.110: dtdebug: merge_fragment(/soc/sound,/fragment@2/__overlay__)
004478.136: dtdebug: +prop(compatible)
004481.024: dtdebug: +prop(i2s-controller)
004485.176: dtdebug: +prop(status)
004488.073: dtdebug: merge_fragment() end
004488.163: brfs: File read: 228 bytes
004510.386: dtdebug: Opened overlay file 'overlays/vc4-fkms-v3d.dtbo'
004512.969: brfs: File read: /mfs/sd/overlays/vc4-fkms-v3d.dtbo
004567.046: Loaded overlay 'vc4-fkms-v3d'
004567.159: dtdebug: Found fragment 0 (offset 36)
004567.584: dtdebug: merge_fragment(/chosen,/fragment@0/__overlay__)
004567.610: dtdebug: +prop(bootargs)
004574.002: dtdebug: merge_fragment() end
004574.055: dtdebug: Found fragment 1 (offset 120)
004574.111: dtdebug: fragment 1 disabled
004574.165: dtdebug: Found fragment 2 (offset 204)
004574.220: dtdebug: fragment 2 disabled
004574.275: dtdebug: Found fragment 3 (offset 288)
004574.330: dtdebug: fragment 3 disabled
004574.385: dtdebug: Found fragment 4 (offset 368)
004574.441: dtdebug: fragment 4 disabled
004574.496: dtdebug: Found fragment 5 (offset 448)
004608.119: dtdebug: merge_fragment(/soc/fb,/fragment@5/__overlay__)
004608.147: dtdebug: +prop(status)
004611.140: dtdebug: merge_fragment() end
004611.196: dtdebug: Found fragment 6 (offset 528)
004643.596: dtdebug: merge_fragment(/soc/firmwarekms@7e600000,/fragment@6/__overlay__)
004643.622: dtdebug: +prop(status)
004646.750: dtdebug: merge_fragment() end
004646.803: dtdebug: Found fragment 7 (offset 604)
004683.311: dtdebug: merge_fragment(/v3dbus/v3d@7ec04000,/fragment@7/__overlay__)
004683.339: dtdebug: +prop(status)
004686.001: dtdebug: merge_fragment() end
004686.054: dtdebug: Found fragment 8 (offset 680)
004713.748: dtdebug: merge_fragment(/soc/gpu,/fragment@8/__overlay__)
004713.775: dtdebug: +prop(status)
004717.513: dtdebug: merge_fragment() end
004740.433: dtparam: uart1=off
004750.227: dtdebug: Found override uart1
004750.263: dtdebug: override uart1: string target 'status'
006014.202: dtparam: cam0-pwdn-ctrl=46
006024.466: dtdebug: Found override cam0-pwdn-ctrl
006024.492: dtparam: cam0-pwdn=5
006034.750: dtdebug: Found override cam0-pwdn
006034.783: dtparam: arm_freq=1500000000
006045.085: dtdebug: Found override arm_freq
006045.108: dtparam: core_freq=550000000
006055.736: dtdebug: /__overrides__ has no core_freq property
006055.750: Unknown dtparam 'core_freq' - ignored
006064.807: dtparam: cache_line_size=64
006075.148: dtdebug: Found override cache_line_size
006090.359: dtdebug: delete_node(/hat)
006116.022: Device tree loaded to 0x1ffe5c00 (size 0xa318)
006118.613: gpioman: gpioman_get_pin_num: pin SDCARD_CONTROL_POWER not defined :F
009075.927: vchiq_core: vchiq_init_state: slot_zero = 0xcfd80000, is_master = 1
009078.059: hdmi: HDMI:hdmi_get_state is deprecated, use hdmi_get_display_state instead
009079.231: TV service:host side not connected, dropping notification 0x00000002, 0x00000004, 0x00000000
046508.691: mmal: mmal_ril_set_port_settings: ril.video_decode:in:0: failed to set port definition (4) buffers 1/1/81920
046508.739: mmal: mmal_ril_set_port_settings: ril.video_decode:in:0: fail: color format 0x0, encoding 0x4 stride 0
046508.788: mmalsrv: mmal_server_do_port_info_set: ril.video_decode:in:0(MP4V): failed (handle 1, status 3)
823071.093: mmal: mmal_ril_set_port_settings: ril.video_decode:in:0: failed to set port definition (4) buffers 1/1/81920
823071.147: mmal: mmal_ril_set_port_settings: ril.video_decode:in:0: fail: color format 0x0, encoding 0x4 stride 0
823071.205: mmalsrv: mmal_server_do_port_info_set: ril.video_decode:in:0(MP4V): failed (handle 1, status 3)Ez sajnos számomra nem túl informatív...
-
A 60 Hz-et a tévén is engedélyezni kell, pl. nálam Samsung-nál HDMI UHD Color a funkció neve. Utána elérhetővé válik a 4K és az UHD felbontásoknál a 60 Hz, Raspbian és LibreELEC alatt is.
A CEC megfelelően működik, a HDR támogatás viszont még nincs implementálva. Én még be szoktam állítani a full RGB-t (hdmi_pixel_encoding=2) a kimenethez, és hozzáigazítom a tévét.
Avcgencmd get_config int
parancs kimenetéből látod, hogy be van-e állítva amit beírtál a config.txt-be.
-
Asztee
aktív tag
Jogos !
Beirtam a config.txt-be amit írtál ,de olyan mintha nem érdekelné. Pontosabban már részeredmények vannak (pl. van már kép videó lejátszaskor és működik a CEC is (HDMI 0
)), de még akadnak problémák is. Pl a 60Hz még mindig nem választható opció. Azután ott van még a HDR is, kipróbáltam egy HDR-es videót és nagyon fakók a színek. (Ha a TV-vel játszatom le akkor szép színes).
A régi RPi3-amhoz már olyan régen telepítettem a hangkártyát ,hogy el is felejtettem már , hogy ahhoz is kellett a config.txt-be matatni, de megnéztem és tényleg van ott egy bejegyzés ezzel kapcsolatban. Át is másoltam gyorsan a RPi4-be ,de továbbra sincs ott a választható hangeszközök között.Itt is olyan mintha nem is érdekelné a config.txt.
Néztem SSHval is meg Windows-os kártyaolvasóval is, hogy nem-e valamiért nem mentette el vagy esetleg nem-e egy másik config.txt-t szerkeztettem ,de szerintem nem ez baj...
-
azbest
félisten
nem árt elolvasni a szöveges részt a letöltős közben [link]
a boot partición a config.txt-be kell
hdmi_enable_4kp60=1
Első verziióban hdmi_enable_4k=1 volt, de a félreértések elkerülése végett megváltozott.4k videóból a h265 codec-eset eszi. h264-ből továbbra is fullhd a max.
A külön hang bővítő cucchoz is aktiválni kell a kernel modulokat az új kártyán is a config.txt-ben, ahogy a régivel is kellett.
Elvileg a hdmi0 -ás castlakozó az alapértelmezett, a táphoz közelebbi. Azt használd és úgy próbáld a cec-et.
-
Asztee
aktív tag
Ma beüzemeltem az új RPi4-em , telepítettem rá LibreElec 9.1.002-t és lenne egy-két kérdésem , észrevételem.
Ha elindítok egy filmet hang van ,de teljesen fekete a kép.Ha közben nyomok egy enter-t ,O-t vagy I-t ,akkor azt kiírja amit kell megy is a film ,de nem látszik. Kíváncsiságból - nem-e multimonitor módban van - átdugtam a másik csatlakozóba ,de ott meg no signal-t írt a tv-m. Jut eszembe ! A maximum felbontás ,amit tudok állítani az a 4096x2160/30Hz. Nem kellene a 60Hz-t is tudnia !?
A CEC-cel is van problémám. Induláskor kiírja , hogy csatlakozva ,de semmit nem reagál a tv irányítójára.
... és még egy. Van egy S/Pdif kártyám ,na abból sem sikerült még hangot kicsikarnom. RPi3-al azt használtam passthrough-ra .
Ezekre a problémákra a várnám a válaszokat... -
azbest
félisten
válasz
DonCosta #299 üzenetére
nem biztos, hogy a vlc már fel van erre készítve. A kodi-t ígérték, hogy frissítik vele, de nem tudom az megvan-e már. Az omxplayer h264 esetén jó lehet, de nem vagyok biztos benne, hogy h265-re is jó. szerk: nem az omxplayer nem tud h265öt.
kamera természetesen nem kell hozzá
Szóval még lehet faragják a szoftvereket. Libreelecből jött már ki alpha verzió, pi4-re is. [link]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph A népszerű microszámítógép – története során először – választható kapacitású memóriával is rendelhető.
- Project Motor Racing-Straight4 Studios
- Gyúrósok ide!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- GoodSpeed: Ma a Samsung Galaxy S24 FE-re is megérkezett az Android 15-ön alapuló One UI 7.0
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Azonnali fáradt gőzös kérdések órája
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Yettel topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Bitcoin topic
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5060 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RTX 5060 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Új, Gamer - MSI Z890 Tomahawk + Intel Ultra 9 285K + Kingston Fury Beast 2x16GB DDR5 6000MHz CL30
- Alkatrészt cserélnél vagy bővítenél? Nálunk van, ami kell! Enterprise alkatrészek ITT
- AKCIÓ!!! Új i5-14400F +Új 16-32GB DDR4 +H610/Z690 alaplap +M.2 NVMe SSD! GAR/SZÁMLA (a Te nevedre)!
- Nvidia Quadro P400/ P600/ P620/ P1000/ T400/ T600/ T1000 - Low profile (LP) + RTX A2000 6/12Gb
- Azonnali készpénzes Intel i3 i5 i7 i9 12/13/14 gen processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
- AKCIÓ! Acer Predator Triton Neo 16 15 notebook - Ultra 9 185H 32GB RAM 2TB SSD RTX 4070 WIN11
- Dell latitude, precision, xps, magyar világítós billentyűzetek eladóak
- 123 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest