- Ventilátorok - Ház, CPU (borda, radiátor), VGA
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Vezetékes FEJhallgatók
- Milyen TV-t vegyek?
- Milyen videókártyát?
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
guifater
tag
Érdekes amit irtál. Természetesen a mikró hdmi-n keresztül kapcsolódik a tv- hez, gyári 3A tápja van. Mivel korábban is csinálta és rendkivül bosszantott, beiktattam a táp áramkörébe egy kapcsolot. Ha az ki van kapcsolva, nem okoz semmilyen problémát. Azonban előfordul, hogy nem kapcsolom ki, ugy marad , és ilyenkor jön a bosszankodás.
Mellesleg ha a Rendszerbeállitásokban kikapcsolom a CEC adaptert, hogyan fogom távirányitani a Kodit? -
kevesbence
csendes tag
Köszi a gyors választ. Igen, közben én is erre az eredményre jutottam, hogy itt a HDR kavar be. Sima filmet nekem is szépen megjeleníti miután kipróbáltam.
Ahogy olvasom, HDR támogatással hardveresen nincs gond, viszont szoftverre várunk. Mi a tapasztalat, várható rövid időn belül áttörés ebben? -
-
-
Most már lehet tesztelni élesben az USB bootolást. Szükség van hozzá egyszer az új pieeprom felírására, valamint a legújabb firmware fájlokra.
Nálam tökéletesen üzemel, szóval a NAS-nak használt Pi-mben már nincs többé microSD kártya. -
F1rstK1nq
aktív tag
Értem, köszi srácok!
Akkor 2GB-os RPi4-et és LibreELEC-et választom.
Amikor jön a hdr támogatás, akkor az libreelec-re es osmc-re fog jönni gondolom és nem a kodira, mert az már most is tudja? (sorry a béna kérdésért
)
A jelenlegi RPi2 nem bírná akkor el a 4K lejátszást osmc/kodi kombóval jól értem, mindenképp kell a RPi4-esre váltás?
-
heidricha
őstag
az kliens, nem "szerver" magában nem ér semmit.
osmc annyival jobb, hogy rendes raspbian van alatta, lehetett rá telepíteni. majd meglesz itt is...
más: alvó állapotból fel lehet valahogy éreszteni? wol-t ignorálja vidáman
nagyon melegszik... videón nem is annyira, de flac lejátszás percek alatt felviszi 85 fokram itt meg már bizonytalankodik. aluház megrendelve, de így komplett pénzkidobás volt a gyári műanyagházat megvenni, ha csak kikapcsolt géphez alkalmas.
-
heidricha
őstag
Ha találok ELEC-re is transmission daemon-t, akkor nem lesz gond, a Pi2-n az OSMC-n így volt. Viszont nálam a Pi a NAS, vagyis a vázolt megoldás nem jellemző, fordítva viszont előfordul, azt a sebességet nem mértem eddig.
A Pi2-vel nem volt ilyen sebesség gond... ami volt, ott az ethernet sebessége miatt volt.
A másik tipp nem esélyes, mivel a kliens is Linux -
Nekem be van kapcsolva a kadenciahelyes lejátszás. 17-es Kodi-n is be volt kapcsolva, ott semmi gond nem volt vele. TV is ugyanúgy van beállítva, mint 17-es Kodi alatt. Nagyon nehéz észrevenni a mikorlaggot, mert általában akkor jelenik, meg a felirat, amikor nem mozog a kép, legalábbis az esetek 70-80 %-ában és akkor nem látszik a probléma.
Egyértelműen a felirathoz tudom kötni a jelenséget, mert amikor kikapcsolom a feliratot, akkor nincs stuttering.Itt beszélgetnek a jelenségről: [link]
Valakinél az segített, hogy a hangbeállításoknál a hangtovábbítást kikapcsolta. Lehet, hogy Nálad is kivan és 2.0 hanggal sokaknál megszűnt a probléma. (Nálam ez nem pálya, mert nem akarom lebutítani a hangot).
-
Szia!
Újrakezdtem az egészet, azonban a kodi letöltés után a
sudo dpkg -i *.deb
parancsra hibát kapok, hogy a kodi-rpi4_18.4.0-5_armhf.deb nem Debian formátumú archívum.
Ilyenkor mi a teendő?
Már többször letöltöttem, de mindig ez a hiba. Tegnap még működött.
A letöltés is akadozik
. Pendrive-al hogyan tudom a Pi-re juttatni a file-t?
Szerk.: közben megoldottam a mountolást és a telepítést USB-ről -
heidricha
őstag
hehe... köszi megint!
Raspbian alatt csakis a másik HDMI működött, itt viszont valóban rendbejött a kimenet váltástól.
Azért vettem észre, mert egérrel irányítottam, kipróbáltam,(CEC), majd feladtam, vissza az egérhez, és egyszercsak elkezdett nem teljesen véletlenszerűen mozogni a rendszer. Hamar rájöttem, hogy nem lehet más, és valóban. -
Létezett a file, beleírtam a megadott sort. Kiadtam SSH-n a
sudo systemctl reboot
parancsot. Szépen újraindult a Pi és a Kodi is elindult, de megint iszonyatos (90% feletti) CPU terhelés volt, nem tudom, hogy miért.
Utána újraindítottam a tápkábel kihúzásával, bedugásával de nem javult a helyzet. Ezután kiremeltem a/etc/rc.local
file-ból asudo -bu pi kodi
sort és újraindítottam a Pi-t.
Beléptem az alapértelmezett felhasználónévvel (pi, raspberry), majd kiadtam közvetlenül a Pi-n, nem SSH-n akodi
parancsot. Ekkor vajsimán futott a Kodi, csak pár százalékos CPU terhelés volt.
Mi lehet a gond? -
heidricha
őstag
ez gyors volt, köszi!
azért van még mit csiszolni. a CEC kb 30mp-es csúszással működik, ha épp működik (kivéve első alkalommal, akkor jónak tűnt, de skin csere óta használhatatlan - reboot-semlegesen)
HDMI hang nincs, csak analóg (persze be lehet állítani, csak nem jön ki)
van még mit keresgélnem -
Köszönöm az újabb segítséget
F@szán működik. Annyi hibát követtem el, hogy SSH-n adtam ki a kodi parancsot és ugyan elindult, de folyamatosan 90% feletti CPU terhelés volt és túlmelegedést jelzett a Pi.
Aztán rájöttem, hogy írtad, hogy a kodi parancsot ne SSH-n adjam ki és utána már frankó volt minden.. 67 fokot mutatott a rendszer, ami szerintem jó egy gyári műanyag házban.
Most jön az a küzdelem, hogy automatikusan a kodi induljon
-
Mcedit parancsra csak egy üres Midnight Commander szerkesztő ablak jött be. Az mc paranccsal bejött a file-kezelő ablak, azonban a config.txt file-on f4-et nyomva azt írta ki, hogy nem írható a file.
Gondolom valami jogosultság beállítás parancsot kellene kiadnom, de hogy?
Egyébként belenéztem a file-ba, minden sor előtt # jel van. Ez azt jelenti, hogy azok a sorok comment-be vannak téve (ki vannak remelve)? -
Szia!
Találtam némi segítséget, de fogalmam sincs, hogy mit kellene pontosan csinálnom:
"For Raspberry PI 4 B and Ubuntu 19.10, if you have black borders above and below:vi /boot/firmware/usercfg.txt
Add the following line:disable_overscan=1
Reboot."
Kiadtam avi /boot/firmware/usercfg.txt
parancsot SSH-n keresztül, amire egy üres fekete képernyő jött elő. Emlékeim szerint ez gyakorlatilag egy szerkesztő ablak. Ide beillesztettem adisable_overscan=1
sort, de nem emlékeztem, hogy mivel lehet lezárni a szerkesztést, ezért félbehagytam az egészet és kikapcsoltam a Pi-t.
Most nekiálltam újra, de avi /boot/firmware/usercfg.txt
parancsra az alábbi üzenetet kapom, amivel nem tudom mit kellene kezdeni:
E325: ATTENTION
Found a swap file by the name "/var/tmp/usercfg.txt.swp"
owned by: pi dated: Fri Mar 6 18:38:23 2020
file name: /boot/firmware/usercfg.txt
modified: YES
user name: pi host name: raspberrypi
process ID: 634
While opening file "/boot/firmware/usercfg.txt"
CANNOT BE FOUND
(1) Another program may be editing the same file. If this is the case,
be careful not to end up with two different instances of the same
file when making changes. Quit, or continue with caution.
(2) An edit session for this file crashed.
If this is the case, use ":recover" or "vim -r /boot/firmware/usercfg.txt"
to recover the changes (see ":help recovery").
If you did this already, delete the swap file "/var/tmp/usercfg.txt.swp"
to avoid this message.
"/boot/firmware/usercfg.txt" [New DIRECTORY]
Press ENTER or type command to continue -
Sikerült a telepítés, el is indult a Kodi, most annyi a problémám, hogy nem tölti ki a teljes képernyőt, hanem körbe fekete keret van. Próbáltam a TV-t állítani, a Kodi-ban képernyőt kalibrálni, de nem sikerült megoldani.
A LibreELEC-es verzió teljesen kitölti a képernyőt. -
Azzal próbálkoztam, az alábbi üzenetet kaptam:
pi@raspberrypi:~ $ kodi
MESA-LOADER: failed to open vc4 (search paths /usr/lib/arm-linux-gnueabihf/dri:\$${ORIGIN}/dri:/usr/lib/dri)
failed to load driver: vc4
MESA-LOADER: failed to open kms_swrast (search paths /usr/lib/arm-linux-gnueabihf/dri:\$${ORIGIN}/dri:/usr/lib/dri)
failed to load driver: kms_swrast
MESA-LOADER: failed to open swrast (search paths /usr/lib/arm-linux-gnueabihf/dri:\$${ORIGIN}/dri:/usr/lib/dri)
failed to load swrast driver
ERROR: Unable to create GUI. Exiting
Segmentation fault (core dumped)
Crash report available at /home/pi/kodi_crashlog-20200305_192206.log
pi@raspberrypi:~ $SSH-n adjam ki a parancsot, vagy közvetlenül a Pi4-en?
Újraindítani szükséges a Pi4-et? -
Köszönöm
Akkor ez két parancs ha jól látom. Egymás után futtassam, vagy mehet egyben?Más kérdés:
: ha sikerül az egészet belőnöm, akkor ha klónozom az SD kártyát, akkor menni fog másik SD kártyáról is, vagy az egészet újra kell csinálnom? (Most csak egy class 6-os kártyával tesztelek, de ha beválik, akkor áttenném class 10-esre).
-
Szia!
Odáig eljutottam, hogy felraktam a Raspbian Lite-ot egy SD kártyára és be is bootolt vele szépen a Pi 4.
Utána beléptem a pi / raspberry alapértelmezett jelszóval, majd elindítottam az ssh szolgáltatást az alábbi parancsokkal:
sudo systemctl enable ssh
sudo systemctl start sshEzek után hogy tudnám telepíteni az általad linkelt 18-as kodit?
Gondolom le kellene töltenem a linkről és valahogy az SD kártyára juttatni, de erre nem tudok rájönni, hogy hogyan kellene.
Putty-al elérem SSH-n a Pi 4-et.
-
Köszi
. Sajnos Linux-ban nem vagyok ennyire penge
Hogy kellene csinálnom?
- Felrakok image-ből egy SD kártyára egy Raspbiant.
Eddig talán el tudok jutni.
Utána, hogy rakom fel a Kodi-t a Raspbian alá? (Talán egyszer láttam Raspbiant, de nem nagyon használtam).
Ha sikerült telepíteni a Kodi-t, akkor SSH-n be kell lépnem az RPi-be és amit linkeltél azokat a parancsokat ki kell adni? -
tusi_
addikt
Köszi
Es melyik kapcsolot hasznaljam a 3 kozul? Bocs, de nem akarom elq..ni, biztosra mennek.
Amugy nem ertem a hibas particionalast, mindeggyiket win-el formaztam, sima eszközkezelöböl.
Van egy 8 TB-s is, amit majd archivalni akarok, de azt sem tudom felmountolni, szvsz ugyanez a hiba. Tehat a win hasznalna szarul a sajat fajlrendszeret? -
tusi_
addikt
Köszi a segítséget
NTFS, GPT mod, mivel 3 TB es
pi@raspberrypi:~ $ sudo fdisk -l
.......
The primary GPT table is corrupt, but the backup appears OK, so that will be used.
Disk /dev/sdb: 2,7 TiB, 3000558944256 bytes, 5860466688 sectors
Disk model: Elements 107C
Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 4096 bytes
I/O size (minimum/optimal): 4096 bytes / 4096 bytes
Disklabel type: gpt
Disk identifier: 60D7EBF2-DE81-11E7-981F-50E549309857
Device Start End Sectors Size Type
/dev/sdb1 34 262177 262144 128M Microsoft reserved
/dev/sdb2 264192 5860466654 5860202463 2,7T Microsoft basic data
Partition 1 does not start on physical sector boundary.
pi@raspberrypi:~ $
pi@raspberrypi:~ $ sudo mount /dev/sdb2 /media/pi/Filmek/
mount: /media/pi/Filmek: special device /dev/sdb2 does not exist.
pi@raspberrypi:~ $ -
tusi_
addikt
Köszi. Jövő 7 én jön a bkp wd red nas lemezem, az vszeg ext4 lesz és a mostani 8 terrast át kell másolnom lanon keresztül arra. Beallitok egy ftp szervert a pi-n. Eddig nagyon tetszik a cucc. A venti kicsit hangos, de 50fok alatt marad a temp meg youtube alatt is. Ez jó vétel volt
-
-
Bakker, igazad van
Mivel 4 HDMI bemenet van a TV-n, de ebből csak egyet használok, mert minden az erősítőn keresztül csatlakozik a TV-re, így az az egy bemenet be van állítva rendesen. Azonban most csak próbából rádugtam egy másik HDMI bemenetre a Pi-t, amin kb. sosem állítottam be semmitKöszönöm a segítséget
Más: van egy olcsó 2.4 GHz-es távirányítóm. 17.6-os Kodi alatt megy rendesen, de 18.4-es alatt meghülyül, mintha folyamatosan nyomnám a lefele nyilat. Mi lehet ennek az oka?
-
zsolt_64
senior tag
Én kipróbáltam SSD és merevlemezt is, 90-110 MB/S sebesség az elérhető maximum.
Természetesen Usb3-on, Usb2-őn max 35MB/S.
E.Kaufmann: Amit Kendek írt az igaz,de csak úgy hogy maga az oprendszer is az USB3-on van. Sajnos a pi4-nek nem megoldott alapból az usb-boot, tehát "varázsolni" kell és szükség van egy indító SD-re is, ez viszont lehet akármilyen (1GB már elég).
Így némi kompromisszummal egy 4GB-os pi4 jó asztali gép helyett. -
E.Kaufmann
veterán
Nem vagyok Linux Desktop felhasználó
de telepítettem már pőre Debian-t, meg fullos Ubuntut
, de eddig csak PC-re vagy VM alá. Windows 10-et is már otthon LibreOffice-val, GIMP-pel és NetBeans-sal használok, úgyhogy a környezet nem lesz nagy meglepetés, inkább a sebességre vagyok kíváncsi. Valamint mi az ajánlott microSD kártya típusa asztali környezethez. Vagy elég, amit a 32-es NOOBS-hoz adnak (SanDisk)?
-
Laszlo733
aktív tag
Köszi a tippet!
Nem HDMI lenne a hang, hanem Jack -en.
Már próbáltam mindenhogy.
Amúgy az egészet nem értem, mert minden telepítésnél máshogy jó. Van egy online rádióm a tálcán ( Raditray ) és ez is tök random módon az egyik telepítés alatt működik a másik alatt nem. Számomra nincs benne semmi logika, hogy egyszer miért és és egyszer miért nem.
Majd ha egyszer talán működni fog minden, akkor csinálok róla egy mentést. -
Asztee
aktív tag
Nem erről beszélek. Nálam néha egyáltalán vissza se jön a 60Hz-es GUI. Ilyenkor - mondjuk ha a telefonomról - indítok egy filmet az elindul és ha leállítom ,akkor vagy visszajön a GUI vagy "no signal".
Néha ez ,néha az. Próbáltam már a config_hdmi_boost-ot is magasabbra állítani (7 majd 10),de ez sem oldotta meg.
-
Janos46
tag
Köszi a segítséget. Inkább nem bolygatom átméretezéssel a partíciókat. Ahogy írtad is, inkább írhatóvá tettem a Storage-t, és abba létrehoztam könyvtárakat. A benne lévő könyvtárak továbbra sem írhatóak, azokat is külön-külön írhatóvá kellene tenni, de inkább így hagyom. Egyébként nem tudom hogy azokat mi használhatja. Üdv. János
-
Laszlo733
aktív tag
A Rasbiant már beállítottam, csak naívan azt hittem, hogy könnyen megy a már meglévő Arch használata is Pi alatt. A leírás meg tényleg szenvedés volt, mert nekem semmi nem úgy akart működni, mint ahogy az a leírásban szerepel. Néztem több videót is, de nálam a félúton mindig elhasalt valami miatt a telepítés, amin nem tudtam túllendülni. Mondjuk nekem a nagy Disztrók mellett egy kicsit fabados ez a Rasbian, ezért is lesz majd Manjaro az új kártyán.
-
syler123
veterán
Ezt tudja a az olcsó Mixza kártya is. 1200ft volt.
Timing buffered disk reads: 134 MB in 3.03 seconds = 44.24 MB/sec
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Ventilátorok - Ház, CPU (borda, radiátor), VGA
- Óra topik
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Vírusirtó topic
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Óvodások homokozója
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Milyen routert?
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- További aktív témák...
- Kaspa bányász szett - kaspa miner eladó
- Komplett PC - Intel Core i7-9700K, 32GB RAM, NVIDIA GeForce RTX 2060 SUPER
- Gamer Félgép - MSI Z370-A PRO + Intel I7 8700K + Kingston HyperX 2x8GB 2666MHz CL13
- ASRock Z690 PG Riptide + Intel I7 12700 ES + Netac 2x16GB DDR4 3200MHz CL16
- Új, Gamer - GIGABYTE Z790 D + Intel I7 14700K + Apacer Panther RGB 2x16GB DDR5 6400MHz CL32
- LG 65B4 - 65" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready
- Iphone 15 Plus 128GB Pink Dobozos 12 Hónap Garancia
- AKCIÓ! ASUS MAXIMUS VIII HERO Z170 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Samsung Galaxy S21 Ultra , 12GB , 128 GB , Kártyafüggetlen
- BESZÁMÍTÁS! Gamer számítógép Asus B150M i3 6100 16GB DDR4 240GB SSD GTX 1050 Ti 4GB Sharkoon 500W
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest