Új hozzászólás Aktív témák
-
Asztee
aktív tag
Sziasztok !
A Libreelec legfrissebb verzióját használom és van egy olyan problémám , hogyha a képfrissítést 60Hz-re állítom (3840x2160) ,akkor néha (!) a TV-m azt írja ,hogy nincs szignál.Pl. ha nézek egy filmet (mondjuk 25Hz) és nyomok egy stop-ot ,akkor jön a no signal ,de ha nyomok egy play-t , akkor megy minden rendben tovább ,de ha újra leállítom ,akkor már lehet , hogy bejön a menü.
Köszi. -
A melegedés alapvetően nem probléma, ez ellen az órajel és a feszültség dinamikus szabályozásával védekezik a Pi. Ebből a szempontból nem sokkal jobb a 3B+, szóval javaslom, hogy inkább a 4-est vedd. Felhasználási módtól függően a 2 és 4 GB RAM-mal szerelt modellek a legcélszerűbbek.
Egy megfelelő passzív hűtés, mint amilyenek a teljes alumínium bordából álló házak, már elég hatékony tud lenni. A VLI firmware még mindig beta státuszban van, szóval utólagosan lehet telepíteni. Ez nem bonyolult, és egyébként elég jól működik, szóval érdemes feltenni. -
olladam
csendes tag
Sziasztok!
Tervezek venni egy Raspberry Pi-t és gondolkozok a 3B+ és 4-es között.
Terveim közt van, hogy egy kisebb webszervert futtatok rajta, ami ugye ram igényes, de mivel állandóan menne ezért félek hogy a 4-es a melegedése miatt hamar kidöglik.
Kérdésem az lenne hogy melyiket lenne célszerűbb venni?
Láttam hogy van egy újabb firmware ami a Via Labs VL805 USB controller frissítéssel, ami csökkenti a hőt 3-5 fokkal. Az újabb raspberry 4-eseket már eleve ezzel adják vagy mindenképp nekem kell ezt feltennem?
Egy passzív hűtést is vennék rá.A válaszokat előre is köszönöm.
-
cekkk
veterán
Köszönöm a választ nektek!
-
A tévé 1 amperes USB portja elbírja ezt is, illetve ha kettő van neki akkor használhatsz Y kábelt a stabilabb tápellátásért. A hivatalos tápegység billenőkapcsolóval kiegészítve nem a legjobb, mert folyamatosan feltöltődik és kisül benne egy kondenzátor. Viszont egy olyan táppal már jó lehet amivel ez a probléma nem jelentkezik. És akkor akár egy távirányítós aljzatot is használhatsz, mint én.
-
cekkk
veterán
Sziasztok!
TVhez szeretném használni média lejátszónak.
Szerintetek, hogyan oldajam meg az áram ellátását, hogy ne legyen bekapcsolva egésznap csak akkor amikor a tv? A ki be dugdosás nem játszik. A 3 mas változatot usbről üzemeltetem, de ezt már nem biztos, hogy elbírná -
malenkij
csendes tag
sziasztok!
előre is bocs a lámáskodásért, még nem volt rpi-m. viszont érdekelne, hogy van-e valakinek tapasztalata arról, hogy gigabites neten mennyire lehet vele webes streameket nézni? olyasmire gondolok, mint az nfl gamepass, nhl.tv vagy egy random free stream link redditről. ezek általában 2000 kbps és 5 mbps között mozognak. előre is köszi! -
zsolt_64
senior tag
válasz
szabi__memo #491 üzenetére
Na mostmár értem.
Én et a LIBREELEC-et mindjárt az elején átugrottam, mert nekem a pi4 torrentez, és samba megosztást is csinál,internetezgetek rajta, + mostmár filmnézős is....úgyhogy meg vagyok elégedve vele
-
zsolt_64
senior tag
válasz
szabi__memo #489 üzenetére
Öööö ezt nem értem. nekem most a pi4- en fut a raspbian buster, és ide telepitettem le a Kodi 18.4_et rendesen sudo apt install ..... annyi a különbség hogy a hivatalos, alapértelmezett raspbian repo csak a Kodi 17-es változatát tartalmazza, a linkben leirtak szerint hozzá kell adni egy másik repo-t
-
zsolt_64
senior tag
válasz
szabi__memo #487 üzenetére
Tényleg dolgoznak rajta: az apt most upgradeli 18.4-4 ről 18.4-5 re
-
zsolt_64
senior tag
válasz
szabi__memo #484 üzenetére
Fenntebb linkeltem be az 18-as Kodi elérhetőségét, nekem ugyan csak
hd tv-m van, de a 1080p_t most már szépen dekódolja hardveresen.
videó dekóder:mmal-mvc(HW)
A 17-es Kodi is működött de software dekódolás volt 80-90% CPU, időnként szaggatott.Az új verzió 10-20% CPU szaggatásmentesen.
Szóval dolgoznak rajta, jó lesz ez, csak finomitani kell még a softwaren. -
válasz
szabi__memo #484 üzenetére
Ez igaz. Egyelőre stabil verziós LibreELEC sincs rá és bizonyos funkciók még hiányoznak, főleg a HDR-támogatás. A szoftveres háttere fejlesztés alatt van, ez eltart még egy darabig.
-
válasz
#99499520 #482 üzenetére
Kizárt, mert csak a HEVC gyorsítása megy 4K/UHD felbontásban hardveresen. A többi max FHD-ig, de van olyan régebbi formátum amit kivettek és csak a szoftveres dekódolás lehetséges. De ez nem azt jelenti, hogy a RPi4 nem jó médialejátszónak, mert minden értelmeset lejátszik. Pl. 4K-nál a HEVC az elfogadott, ami régit meg nem gyorsít hardveresen, azt meg már az ARM magok erőből is kitolják.
-
zsolt_64
senior tag
Minden pi4 tulajnak aki Buster alól Kodi-t használ [link]
Telepithető a 18.4 Leia.
Végre használja a herdweres video dekódolást -
cog777
senior tag
Elore telepitett sd kartya - Noobs?
En altalaban letoltom az image-t a gyarto honlapjarol [link] , felmasolom dd-vel vagy Win alatt image writerrel es lesz 2 particiom. (Utana belovom a wifi es ssh kapcsolatot igy be tudok jelentkezni tavolrol.)Elso inditaskor atmeretezem a rendszer particiot a raspi-config segitsegevel.
Igy ez lesz:Device Boot Start End Sectors Size Id Type
/dev/mmcblk0p1 8192 532480 524289 256M c W95 FAT32 (LBA)
/dev/mmcblk0p2 540672 62552063 62011392 29,6G 83 LinuxTeljesen sima ugy, szerintem a jobban ki tudod hasznalni a helyet ha a Noobs-ot lecsereled.
-
válasz
BladePocok #477 üzenetére
+1, nagyon túlárazott, ne vedd meg rzt a csomagot.
-
válasz
BladePocok #477 üzenetére
Szerintem nagyon túlárazott, külön vásárolva lényegesen olcsóbban összerakod. A hűtőt megtalálod pl. itt, angliából hamarabb itt van.
-
BladePocok
tag
Erről a csomagról mi a véleményetek, megéri a(z) (ekkora) felárat? Főleg a kis extra hűtő miatt érdekelne így egybe, de kérdés valóban annyira jó-e.
-
Janos46
tag
Köszi a segítséget. Inkább nem bolygatom átméretezéssel a partíciókat. Ahogy írtad is, inkább írhatóvá tettem a Storage-t, és abba létrehoztam könyvtárakat. A benne lévő könyvtárak továbbra sem írhatóak, azokat is külön-külön írhatóvá kellene tenni, de inkább így hagyom. Egyébként nem tudom hogy azokat mi használhatja. Üdv. János
-
Janos46
tag
Sziasztok!
Igy néz ki az Rpi4-ben a 32 Gb-os kártya. A Storage particiót nem lehet használni, csak rendszergazdai módban. Nem tudom, hogy a rendszer mire használja, de valószerűtlenül nagynak tartom a méretét. Ezt szerettem volna kisebbre venni, de nem lehet. Van valami lehetőség rá? Esetleg installáláskor közbe avatkozni: -
htc07
addikt
valakinek sikerült már win10 iot core-t varázsolni a pi4-re?
ez alapján próbáltam nekiindulni, de nem igazán fedi a leírás az összes lépést, vagy velem van a gond, de nem jutok vele dűlőre, hogy milyen appot használ felírni sd-re.
-
cog777
senior tag
Ha valakit erdekel egy szep cli-s grafikont rajzolo CPU frekvencia es homerseklet monitor, az telepitheti a
pip3 install s-tui
pip install s-tuiparancsokkal. link
-
K4jusz
tag
Szia!
A pi4 + 2.5 HDD házra milyet találtál készet?
Én 3D nyomtatott modellt kerestem a neten és kinyomtattam egy hardveraprón talált emberrel (~3000Ft volt).
Persze kell némi utólagos okosítás rajta (sorja, tappancsok, esetleg gombnak fúrás stb.3.5 HHD-hez például egy modell:
https://www.myminifactory.com/object/3d-print-raspberry-pi-enclosure-for-storj-io-cloud-one-2-5-and-one-3-5-hdd-sdd-40965 -
gurabli
őstag
Sziasztok!
Van valahol használható ház Rpi4 + 3.5" HDD kombóhoz? Rpi3-hoz látok Alin (is), illetve találtam Rpi4-est is, ami 2.5". -
cog777
senior tag
válasz
szabifotos #459 üzenetére
+1 En is onnan vettem. Jo az ugyfelszolgalatuk.
-
válasz
syler123 #461 üzenetére
Én inkább valami ilyesmit vennék a RPi-re, van neki ventis változata is. De amúgy ha már venti kell, akkor önmagában a Fan SHIM elég jó.
-
syler123
veterán
Van valami ajánlott venti Raspberry Pi4-re? Egy ilyet rendeltem, kíváncsi leszek. Mondjuk ha majd 3,3V-ról akarom használni, akkor forrasztanom kell rá másik kábelt, mert itt egyben van a +-.
Vagy Fan SHIM? Ezzel mondjuk az a baj hogy drága, max 3eFt-ért lenne jó.
Megjött a Raspberry Pi4 házam, heatsink-el, hát... 64 fokból inkább 70 lett. A heatsink szerintem semmit sem ér. A ház miatt nehezebben adja le a hőt, pedig tele van résekkel a teteje.
-
Laszlo733
aktív tag
Sziasztok! Telepítettem memóriakártyára a Manjaro XFCE -t. Tudja valaki, hogy hogyan lehet a hangot beállítani, mert jelenleg semmi hangja nincs. A hang 3,5 Jack -en jönne a rákötött hangszórokon keresztül.
-
Szalay123
csendes újonc
Sziasztok.
Honnan érdemes RPi4 venni?
-
válasz
Laszlo733 #453 üzenetére
Nem fapados a Raspbian (ami Debian, gyakorlatilag a legnagyobb disztró), csak a felhasználói felülete az alapból LXDE, teljesítménybeli okok miatt. Viszont akár a Gnome Shell is felpakolható, működik Xorg-gal és Wayland-del is. Annyira nem is futna amúgy vészesen (próbáltam), csak be kell állítani.
Az Arch Linux telepítése nagyon egyszerű a leírás szerint, nem is látom, hogy hol lehetne elakadni vele. Lényegében arról van szó, hogy újraparticionálod a microSD kártyát, kell egy minimum 100 MB-os FAT32 és egy ext4 fájlrendszerű partíció. Az ArchLinuxARM-rpi-4-latest.tar.gz fájlba egy az egyben be van tömörítve az előtelepített rendszer, azt egyszerűen csak ki kell csomagolni a csatolt ext4-es partícióra. Utána pedig a FAT32-esre át kell mozgatni a boot könyvtár tartalmát. Végül berakod a kártyát a Pi-be és már indulhat is. -
Laszlo733
aktív tag
A Rasbiant már beállítottam, csak naívan azt hittem, hogy könnyen megy a már meglévő Arch használata is Pi alatt. A leírás meg tényleg szenvedés volt, mert nekem semmi nem úgy akart működni, mint ahogy az a leírásban szerepel. Néztem több videót is, de nálam a félúton mindig elhasalt valami miatt a telepítés, amin nem tudtam túllendülni. Mondjuk nekem a nagy Disztrók mellett egy kicsit fabados ez a Rasbian, ezért is lesz majd Manjaro az új kártyán.
-
válasz
zsolt_64 #451 üzenetére
Egyébként nem is értem, hogy miért szenved Laszlo733 az Arch Linuxszal, ahelyett, hogy a Raspbian-t állítaná be. Minden fejlesztés oda megy, és Linuxban kezdőbbek számára is vannak eszközök hozzá. Az Arch meg még a haladóbb felhasználók között is a legkockábbaknak való. Annyi biztos, hogy aki nem tud mit kezdeni ezzel az egyszerű, rövid de mégis részletes leírással, annak nem Arch Linux kell a RPi4-re.
-
-
syler123
veterán
Ezt tudja a az olcsó Mixza kártya is. 1200ft volt.
Timing buffered disk reads: 134 MB in 3.03 seconds = 44.24 MB/sec
-
válasz
Laszlo733 #443 üzenetére
A legjobb az UHS-I A1/A2 minősítésű kártya, pl. SanDisk Extreme (nem az Ultra). Én 32GB-os Extreme Pro-kat vettem, ennél jobbat nem találni idehaza, és jelenleg ez az optimális méret is. De amúgy tudtommal nincs méretkorlát, a jelenleg megvásárolható legnagyobbat is kezeli. A RPi4-ben DDR50 (max 50 MB/s) olvasó van, ez a nevezett kártyával ennyit tud:
> hdparm -t /dev/mmcblk0
/dev/mmcblk0:
Timing buffered disk reads: 134 MB in 3.03 seconds = 44.18 MB/sec -
Laszlo733
aktív tag
Sziasztok! Egy kis segítséget kérnék a külső dokkban lévő Arch linux bootolásához, mert nem boldogulok. Ha jól értelmezem, akkor egy sd kártyára kellene a boot fájlokat másolni. Ezt a meglévő Arch rendszer alól kellene megtenni, úgy hogy közben az fut a notebook- on? Az sd kártya egy 1GB -os kártya lenne. Az elég a boot -hoz? A cmdline.txt fájl akkor jön létre, amikor a boot -t másolása megtörtént? Bocsánat a sok láma kérdésért.
-
Laszlo733
aktív tag
A kis hangszórónál a HDMI van kiválasztva. A PI -re külső hangszoró van csatlakoztatva a jack -en keresztül.
Ha jól olvastam, akkor elvileg automatikusan is kell tudnia választani a hangforrást. Amit még így elsőre találtam az az Audio Device Settings, ahol a PCM bekapcsolásra került, de így sincs hang. Még valahol lehet kutakodni? Hangkártya: bcm2835 ALSA ( Alsa mixer) (Default) -
Laszlo733
aktív tag
Sziasztok! Az mitől lehet, hogy raspbian alatt nincs hang?
-
válasz
majer_balint #430 üzenetére
Az inotify=yes elől vedd ki a komment (kettőskereszt) jelet, akkor folyamatosan monitorozza és indexeli a tartalomváltozásokat.
A Transmission esetén a settings.json fájlt érdemes finomhangolni, nálam a teljesítmény szempontjából kulcsfontosságú dolgok így néznek ki:
"alt-speed-enabled": false,
"alt-speed-time-enabled": false,
"cache-size-mb": 64,
"dht-enabled": true,
"download-queue-enabled": false,
"encryption": 1,
"lazy-bitfield-enabled": true,
"lpd-enabled": true,
"peer-limit-global": 500,
"peer-limit-per-torrent": 100,
"pex-enabled": true,
"preallocation": 1,
"prefetch-enabled": false,
"speed-limit-down-enabled": false,
"speed-limit-up-enabled": false,
"upload-slots-per-torrent": 20,
"utp-enabled": true,Nekem 200/20-as netem van, és a router-em (Syno RT2600ac) bírja a sok kapcsolatot is.
-
majer_balint
tag
- Köszönöm, így már megfelelő! Egy dolgot észrevettem még, hogy egy mappa nem jelenik meg.. Erre kell valami parancs, ami befrissíti, vagy egy szolgáltatás leállítás, elindítás ezt meg kellene, hogy oldja, csak mert nem oldotta meg..
Ui: menet közben megjelent magától..- Transmissionra kell még valami extra beállítás, nagyon nem írtam át rajta semmit, viszont azt észreveszem, hogy nem annyi seederhez csatlakozik a torrent (aktív a torrent eléggé!) mint pl egy utorrent kliensben windowson..
-
válasz
majer_balint #428 üzenetére
Tessék, itt az eredeti, módosítatlan tartalma a minidlna.conf fájlnak.
Ha a Browse Directory alatt látható tartalmat akarod látni, akkor:
root_container=B
-
majer_balint
tag
- "A minidlna.conf bent van a MiniDLNA Debian telepítőcsomagjában."
Tényleg új nekem minden, ezt hol találom meg, hogy felül tudjam írni a meglévőt ?! Grafikus felületen ezt gondolom megtudom oldani.!? Ha terminálon, akkor arra pontos parancsokat írj, aztán bemásolom- a minidlna most így néz ki, alakul, de nem az igazi
Röviden tömören ha rámegyek a dlna-ra én egyből a torrentekben szereplő mappa neveket szeretném látni, nem akarok all videót, recently added, folders dolgokat látni, mert ez mind mind egyel több navigáció a tv-n..
-
válasz
majer_balint #426 üzenetére
umask wiki
A lényeg, hogy így letöltésnél nem szabályozza le a hozzáférési jogosultságokat a fájlokon.Módosítás előtt csinálj mentést az eredeti konfig fájlról, úgy bármikor visszamásolhatod azt a helyére. A minidlna.conf bent van a MiniDLNA Debian telepítőcsomagjában. Csak onnan kicsomagolva kapod meg, vagy törölvén a rontott fájlt, újratelepítteted a csomagot.
Ha csak videókat nézel, akkor a minidlna.conf fájlbanroot_container=V
Nálam egyébként a Browse Directory (root_container=B) az alap, az olyan mint a sima fájlmegosztás struktúrája. Igaz nálam rendezve vannak a fájlok és nem a torrent könyvtár van közvetlen megosztva.
-
majer_balint
tag
- A Transmission settings.json fájljában:
"umask": 0,
Ez miért kell, mi ez ?! Most látom a megosztást már windowson!- ha adott esetben elcseszek egy adott program konfig fileját, van valami parancs, ami vissza generálja az eredetit ?! pl minidlna.conf
- minidlnaba beírtam, azt amit mondtál már egy browser mappában látom a torrenteket, viszont engem baromira zavar, hogy ennyi mappa van, feleslegesen, hogyan tudom ezeket megszüntetni ?
-
válasz
majer_balint #424 üzenetére
/etc/samba/smb.conf
A fájl aljára beírod, hogy
[torrentek]
path = /media/torrentek
browseable = yes
read only = no
guest ok = yesmajd
service smbd restart
Terminálban sudo -i a helyesebb formátum root jog szerzéséhez. Grafikus felületen bejelentkezve a pi felhasználóval nincsenek root jogosultságaid, csak szerezhetsz őket mint rendszergazda.
A Transmission settings.json fájljában:"umask": 0,
majd
chmod -R 777 /media/torrentek
Nem ez a legszebb (a futtatási jog miatt), de így a legjobb, mert semmi sem problémázik a jogosultságok miatt.
-
majer_balint
tag
Sziasztok!
Szeretném az rpi4-en megcsinálni a samba megosztást. Samba le van töltve (sudo apt-get install samba)
Kérdésem az lenne, ennek van grafikus része, láttam ubuntun, hogy betallózz a mappa jogok kipipál és csókolom.. Ha nincs, akkor miket érdemes konfigurálni, hogy menjen windows alatt ? Lokál hálózaton.. Egy mappát szeretnék csak megosztani ami a /media/torrentek/ alatt található!Másik kérdés, mért van az, hogy grafikus felületen, ha szeretnék egy mappából törölni valamit (az említett torrentek mappában lévő "saját" alkotást
) akkor azt írja, hogy nincs jogosultságom, most amikor betölt az rp4 én nem rendszergazdaként vagyok bent vagy mi ? Oké, hogy terminálnál sudo -s de nem nagyon értem ezt..
Köszi
-
válasz
Laszlo733 #421 üzenetére
Itt a leírás a telepítésről. Neked a hatos pont a lényeg, ki kell csomagolnod a boot könyvtár tartalmát a FAT32 fájlrendszerre formázott memóriakártyára:
tar -xvzf ArchLinuxARM-rpi-4-latest.tar.gz ./boot
Utána a cmdline.txt fájlban átírhatod a root= értékét a külső vinyódon levő partícióra:
root=PARTUUID=<partuuid>
Természetesen ha nem egyezik a kernelverzió, akkor a modulokat is ki kell csomagolni a targéza fájlból a root fájlrendszerre:
tar -xvzf ArchLinuxARM-rpi-4-latest.tar.gz ./usr/lib/modules
-
válasz
Laszlo733 #419 üzenetére
Nem teljesen értem a kérdést. Egyrészt a RPi4 esetén nincs szükség GRUB-ot telepíteni az MBR-be (más elven működik), másrészt egyelőre csakis a behelyezett memóriakártyáról tud indulni. Az EEPROM-ba égetett bootloader ott keresi az indítófájlt, ami beolvassa a config.txt és cmdline.txt fájlokat, plusz betölti a kernelt. A kernel látja az USB-s külső vinyót, és csatolni tudja a rajta levő root fájlrendszert, plusz még ami az fstab-ban rögzítve van.
-
Laszlo733
aktív tag
Sziasztok! Hogyan tudom megoldani, hogy egy külső dokkolóban lévő SSD -re MBR -be telepített Arch Linux Grub -ja ne az SSD -n legyen, hanem egy memóriakártyán, ami egy Pi 4-ben van?
Nem szeretném a belakott Arch -ot újrahúzni, csak a Grub -ot áthelyezni, hogy onnan induljon az Op rendszer. -
válasz
majer_balint #417 üzenetére
Nem kell plusz jel, simán sorba írhatod, pl.:
media_dir=V,/videók/könyvtára
media_dir=A,/zenék/könyvtára
media_dir=P,/képek/könyvtáraA /media/torrentek torrentezős könyvtárat így nem célszerű felvenni, hanem a Transmission konfig fájljában érdemes definiálni külön Completed és Incomplete könyvtárakat, és csak az előbbit:
media_dir=V,/media/torrentek/Completed
Ugyanis a MiniDLNA monitorozza ezeket a könyvtárakat (inotify), és letöltés közben folyamatosan változik a tartalom, ami magas processzorhasználatot eredményezne.
-
majer_balint
tag
# + "A" for audio (eg. media_dir=A,/home/jmaggard/Music)
# + "V" for video (eg. media_dir=V,/home/jmaggard/Videos)
# + "P" for images (eg. media_dir=P,/home/jmaggard/Pictures)
# + "PV" for pictures and video (eg. media_dir=PV,/home/jmaggard/digital_camera
Nekem pont ez a része nem egyértelmű, a + jel, hogy fel akarok venni még egy mappát?! Mik ezek a "A" "V" és társai jelölés ?!Hogy nézne ki ez a konfig, ha én csak egy adott mappát akarok pl /media/torrentek/
-
válasz
majer_balint #415 üzenetére
Nekem kicsit többet mér mint a névleges 200/20 Mbps.
MiniDLNA:
# set this to the directory you want scanned.
# * if you want multiple directories, you can have multiple media_dir= lines
# * if you want to restrict a media_dir to specific content types, you
# can prepend the types, followed by a comma, to the directory:
# + "A" for audio (eg. media_dir=A,/home/jmaggard/Music)
# + "V" for video (eg. media_dir=V,/home/jmaggard/Videos)
# + "P" for images (eg. media_dir=P,/home/jmaggard/Pictures)
# + "PV" for pictures and video (eg. media_dir=PV,/home/jmaggard/digital_camera)Pl.:
media_dir=V,/videók/könyvtára
-
majer_balint
tag
Nektek speedtest.net-en mit mutat az rp4 ?
Minidlna-t telepítettem, megvan a konfig fáj, de nekem elég kesze kusza ez, hogyan tudnám beállítani, hogy csak egy adott mappát toljon ki a többit pedig hogyan tudom "törölni" a konfig fájlból ?!
-
válasz
szabi__memo #413 üzenetére
A kettő független egymástól, lehet csak az egyiket is használni, de futhat egymás mellett is.
-
válasz
syler123 #411 üzenetére
A router-en be kell állítani, hogy kívülről lássa a VPN szervert az adott porton, ennyi. Maga a WireGuard és az OpenVPN pedig eléggé biztonságos, bár tény, hogy ezeket is be kell állítani. Előbbi sokkal egyszerűbb, a wg0.conf tartalma nagyjából így néz ki:
[Interface]
PrivateKey = iFYffnGO5CGwwXsI38S7eveIdAV/oKxZCcn0oldINVY=
ListenPort = 51820
[Peer]
PublicKey = zzhFiszlMxRxgdC3zhV0jM4dTCCHFNNEsq4yme+12m0=
AllowedIPs = 10.7.0.2/32Privát kulcs generálása:
wg genkey
Publikus kulcs generálása:
printf <privát kulcs> | wg pubkey
-
válasz
majer_balint #409 üzenetére
A Transmission WebUI-ja nem támogatja a https-t, vagyis nem javallott kiengedni az internetre. Plusz egyébként sem érdemes semmit sem kitenni, ha el szeretnéd kívülről érni a belső hálózatodat, akkor VPN a legjobb megoldás. Nálam WireGuard (és OpenVPN) fut, azon keresztül telóról/tabletről látja az app bárhonnan. Természetesen a router-en szükség van az adott port átirányítására és nyitására.
A vinyót le kell formázni ext4 fájlrendszerűre a Pi-n:
mkfs.ext4 /dev/sda1
majd a /etc/fstab fájlban fel lehet venni automatikus csatolásra:
UUID=<uuid> /csatolási/pont ext4 defaults 0 0
A fájlrendszer UUID-je kiolvasható pl. a
blkid /dev/sda1
parancs kimenetéből.
-
majer_balint
tag
Pár kérdés még, feltettem a transmissiont, távolról is szeretnék belepakolni torrenteket..
- Hogyan tudom azt megtenni, hogy külső ipről is bejöjjön a webui ? White listet ki kell kapcsolni ? Lokálba megy már megy.- Van egy külső merevlemezem, szeretném ha erre menne a letöltés, olvastam, hogy ezt fel kellene venni valahova, hogy állandóan lássa a rendszer egy újraindítás után is, ezt hogyan, miképp tudom megtenni ?
Lehet kicsit szájbarágósan kellene elmondani, nem nagyon használtam még linuxot, most minden új számomra
Köszi előre is!
-
majer_balint
tag
A routerre kötött más eszközök tökéletesen mennek (windows), valóban a routerben primary dns külön nem volt beállítva, ide beírtam akkor az 1.1.1.1-et, de ez után sem megy még az rp-n böngészőben a net, pedig a pingelés megy.. Szóval a név feloldással van valami probléma. Pingelésnél most pl ki is írta, hogy átmeneti névfeloldási hiba, majd utána elkezdte pingelni még is az index.hu-t. Mit lessek még meg ?!
Na lan ki lan be után most úgy fest működik rendesen, teszt indul meglátjuk meddig.....
-
válasz
majer_balint #406 üzenetére
Mennie kellene a router által szolgáltatott 192.168.1.1-el, ha nem, akkor a router-en ellenőrizd a DNS-kiszolgáló beállításait. A Rasbian alatt nem szükséges ezt kézzel konfigurálni.
-
majer_balint
tag
Az mért van, hogy az rp 4-re tettem egy alap raspbiant, dhcp-n kellene működnie, de nem megy.. Majd kis kísérletezgetés során, ment a ping kint, bent, de netezni nem tudtam.. nano /etc/resolv.conf-ba felvettem egy új sorba az 1.1.1.1-et majd restart, ezután gond nélkül ment.. lefrissítettem a rendszert, eltűnt a fájlból, beleírtam megint, restart, de eltűnik belőle.. Miért nem megy ez alapból ?!
Esetleg melyik fileba tudom fixen megadni az alapértelmezett átjárót, fix ip-t ...stb ?!
-
cog777
senior tag
válasz
zsolt_64 #404 üzenetére
En headless hasznalom az RPi-t, szoval ha be ssh-zok akkor 42C mikozben a szobahomerseklet pont mellette 22C.
Ha NoMachine-al lepek be akkor az mar eleve megterheli a CPU-t 10-40 szazalekra attol fuggoen hogy a kepernyo tartalom mennyire valtozik. Igy persze az RPi is melegebb. Pl statikus tartalom eseten 15% CPU terheles es 45C az RPi
A haz also resze kevesbe meleg mint a teteje, szerintem ez oke mert csak a csavarok adnak at a hot.
-
cog777
senior tag
Megjott az RPi4-em, ezzel a heatsink hazzal: [link]
Nemi tapasztalat:
20C szobahomersekleten, 10 perc cpuburn utan volt 65C az RPi, szoval elegedett vagyok vele. Nincs aktiv venti rajta.
NoMachine-t telepitettem igy van kenyelmes tavoli asztal eleres. (VNC kevesebb CPU-t fogyaszt, de az nem skalazza a monitor felbontast.)
Kivancsisagbol feltettem a Visual Studio Core-t es remekul mukodik, Chrome-al egyutt 1.2GB-ot hasznal, szoval nagyon is itt volt az ideje a 4GB-nak, ezt a konfiguraciot siman lehet desktopra hasznalni!
-
azbest
félisten
válasz
majer_balint #401 üzenetére
leginkább arra gondoltam, hogy nem derült ki, valójában mit csináltál, csak gyanús volt, hogy nem ismerted azt, hogy oprendszer nélkül nincs sokmindent
Egyébként, pi4 esetén, mivel frissíthető flash is van rajta, ahová majd adnak ki új boot logikát is, akár még tehetnének is valami vizuális jelzést, mint a régi pi-k esetén a szivárvány a kártyáról részben felolvasott rendszer indulása előtt.
Nem minden kínai kártya rossz, vannak megbízható eladók. Csak a nagyyobbakból sok kamu is van megbazhatatlan helyről és időnként amiatt is történnek megmagyarázhatatlannak tűnő problémák
Youtube-on rengeteg pi-vel kapcsolatos videó van, gondolom a pi4-re is több tucat hogyan kezdjünk hozzá videó van - igaz, főleg angolul.
-
majer_balint
tag
Igazából első rp-m, szóval én sem igazán értem mit csinálok
Lényegébe véve megtévesztő volt a linkelt support, hogy mégis mire kell formázni.. Aztán laikusként valami no boot vagy bármi feliratot elviseltem volna, hogy tudjam mi a fene lehet, így lehetett kábel, kártya, kártya file rendszere, pi hiba is, kezdő rp-sként nehéz volt mihez nyúlni
Kártyákat pedig alap, hogy nem külföldiából.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph A népszerű microszámítógép – története során először – választható kapacitású memóriával is rendelhető.
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Hardcore café
- Autós topik
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Apple MacBook
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Elektromos (hálózati és akkus) kéziszerszámok, tapasztalatok/vásárlás
- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Asus ProArt OC RTX 4070 OC 12GB GDDR6X videokártya 3 év garancia 27% áfa
- Azonnali készpénzes GAMER / üzleti notebook felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- Apple iPhone 12 Mini 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- 3db Dell PowerEdge R730XD és 3db Netapp RS-1401 NAS
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest