Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
heidricha #699 üzenetére
A LibreELEC nem nagyon alkalmas szerverfeladatok ellátására, mert nem erre készült. Egy minimális fájlrendszerképből fut, és egyetlen fő célja a KODI optimális futtatása. Az OSMC sajnos nagyon le van maradva, egyelőre RPi4-re nem alternatíva.
WoL nincs és nem is lesz, felébreszteni, vagyis indítani GPIO-n keresztül lehet (WAKE_ON_GPIO=1). Tévére kötve két megoldás van, vagy az táplálja és együtt indul vele, vagy pedig vehetsz hozzá pl. egy távirányítós aljzatot (nekem ez van). -
heidricha
őstag
az kliens, nem "szerver" magában nem ér semmit.
osmc annyival jobb, hogy rendes raspbian van alatta, lehetett rá telepíteni. majd meglesz itt is...
más: alvó állapotból fel lehet valahogy éreszteni? wol-t ignorálja vidáman
nagyon melegszik... videón nem is annyira, de flac lejátszás percek alatt felviszi 85 fokram itt meg már bizonytalankodik. aluház megrendelve, de így komplett pénzkidobás volt a gyári műanyagházat megvenni, ha csak kikapcsolt géphez alkalmas.
-
tusi_
addikt
válasz
BladePocok #694 üzenetére
Sokkal jobb lett, köszi. Erdemes meg emelni rajta? Vagy ez a kb ertelmes hatar? 4gb van, ugy sincs nagyon kihasznalva
-
tusi_
addikt
válasz
BladePocok #694 üzenetére
256-t probaltam, de 512t meg nem. Ok. Van 4 gb ugyis felesleges arra amire en hasznalom
-
tusi_
addikt
Föltennem megint a kerdest, atsiklottunk felette.
Milyen browsert hasznaltok youtubhoz? Chromium allandoan eldobalja a videokat "a manoba" kijelentessel, firefox lecrashel.A tobbit, amit neten talaltam ajanlva, probaltam, nem indulnak el
-
válasz
heidricha #691 üzenetére
LibreELEC-re van Transmission plugin, a Kodi felületén tudod telepíteni.
Én is gondolkodtam rajta anno, hogy egyetlen Pi-vel oldom meg. De én vagy chroot-olt Ubuntu alá tenném (ez a WireGuard miatt kilőve), vagy Raspbian-ra a Kodi-t (ez akkor nem volt még opció). Összességében viszont jobbnak gondolom, hogy külön van megoldva, és így némileg kevesebbbet is fogyaszt (le van kapcsolva a HDMI kimenet). -
heidricha
őstag
Ha találok ELEC-re is transmission daemon-t, akkor nem lesz gond, a Pi2-n az OSMC-n így volt. Viszont nálam a Pi a NAS, vagyis a vázolt megoldás nem jellemző, fordítva viszont előfordul, azt a sebességet nem mértem eddig.
A Pi2-vel nem volt ilyen sebesség gond... ami volt, ott az ethernet sebessége miatt volt.
A másik tipp nem esélyes, mivel a kliens is Linux -
válasz
heidricha #689 üzenetére
A javasolt megoldás a közvetlen hálózati lejátszás, a Kodi támogat mindenféle protokollt. De ha mégis inkább másolgatnál, akkor simán csak húzd le a vinyót és tedd rá amit szeretnél.
A Samba amúgy valószínűleg azért nem megy, mert a Windowsban tiltva van az SMBv1 támogatása. -
heidricha
őstag
LibreELEC... mi a javasolt megoldás videok felmásolására?
scp iszonyatosan lassú (max 1.7MByte / sec - külső USB HDD-re, belső SD-re még ennek a fele), a Samba pedig nem működik, hiába próbálom jelszóval, vagy jelszó nélkül.
Gigabit ethernet, nem wifi. -
Nekem be van kapcsolva a kadenciahelyes lejátszás. 17-es Kodi-n is be volt kapcsolva, ott semmi gond nem volt vele. TV is ugyanúgy van beállítva, mint 17-es Kodi alatt. Nagyon nehéz észrevenni a mikorlaggot, mert általában akkor jelenik, meg a felirat, amikor nem mozog a kép, legalábbis az esetek 70-80 %-ában és akkor nem látszik a probléma.
Egyértelműen a felirathoz tudom kötni a jelenséget, mert amikor kikapcsolom a feliratot, akkor nincs stuttering.Itt beszélgetnek a jelenségről: [link]
Valakinél az segített, hogy a hangbeállításoknál a hangtovábbítást kikapcsolta. Lehet, hogy Nálad is kivan és 2.0 hanggal sokaknál megszűnt a probléma. (Nálam ez nem pálya, mert nem akarom lebutítani a hangot).
-
Én már régóta használom a LibreELEC-et, de semmilyen mikrolagot nem tapasztalok. Pedig a legtöbbször külső feliratos videókat nézek vele. Annyi, hogy be van állítva a fix UHD felbontás (felskálázás) és a szinkronizált képfrissítési frekvencia, vagyis a kadenciahelyes lejátszás (ez alapból ki van kapcsolva, és akkor tényleg előfordulhat). Persze lehet, hogy a tévén, vagyis annak képességein és beállításain is múlik.
Ami nekem nagyon hiányzik az a HDR natív megjelenítésének a támogatása. Mert most a HDR videókat kénytelen vagyok a tévé sokkal butább lejátszójával nézni (és van amit nem is visz normálisan). -
Szia!
Újrakezdtem az egészet, azonban a kodi letöltés után a
sudo dpkg -i *.deb
parancsra hibát kapok, hogy a kodi-rpi4_18.4.0-5_armhf.deb nem Debian formátumú archívum.
Ilyenkor mi a teendő?
Már többször letöltöttem, de mindig ez a hiba. Tegnap még működött.
A letöltés is akadozik
. Pendrive-al hogyan tudom a Pi-re juttatni a file-t?
Szerk.: közben megoldottam a mountolást és a telepítést USB-ről -
Akkor ezek szerint az rc.local nem nyerő. Passzolom a kérdést, esetleg próbálj valamilyen másfajta autostart megoldást. Tesztelni sem tudom, szóval nem vagyok nagy segítség. Nálam a LibreELEC ami bevált, pont az lényege, hogy egy minimális háttérrel futtassa a fullra ráoptimalizált Kodi-t.
-
heidricha
őstag
hehe... köszi megint!
Raspbian alatt csakis a másik HDMI működött, itt viszont valóban rendbejött a kimenet váltástól.
Azért vettem észre, mert egérrel irányítottam, kipróbáltam,(CEC), majd feladtam, vissza az egérhez, és egyszercsak elkezdett nem teljesen véletlenszerűen mozogni a rendszer. Hamar rájöttem, hogy nem lehet más, és valóban. -
Létezett a file, beleírtam a megadott sort. Kiadtam SSH-n a
sudo systemctl reboot
parancsot. Szépen újraindult a Pi és a Kodi is elindult, de megint iszonyatos (90% feletti) CPU terhelés volt, nem tudom, hogy miért.
Utána újraindítottam a tápkábel kihúzásával, bedugásával de nem javult a helyzet. Ezután kiremeltem a/etc/rc.local
file-ból asudo -bu pi kodi
sort és újraindítottam a Pi-t.
Beléptem az alapértelmezett felhasználónévvel (pi, raspberry), majd kiadtam közvetlenül a Pi-n, nem SSH-n akodi
parancsot. Ekkor vajsimán futott a Kodi, csak pár százalékos CPU terhelés volt.
Mi lehet a gond? -
válasz
heidricha #674 üzenetére
Nálam nincs semmi gond a CEC-cel, Samsung tévére kötve kiválóan működik. Egy hangyányi késleltetés az természetes, de kb. észre sem veszed. Szóval a 30 másodperc az erősen rendellenes működés, csoda, hogy egyáltalán észrevetted (mert hát ki vár ennyit?).
A HDMI-s hang szintén tökéletesen megy, és a hdmi_drive=2 csak a Raspbian-hoz kell. A LibreELEC esetén már alapból van hang a tévén. Viszont nem mindegy, hogy melyik HDMI csatira kötöd, a Type-C USB csatihoz közelebbire kell. -
heidricha
őstag
ez gyors volt, köszi!
azért van még mit csiszolni. a CEC kb 30mp-es csúszással működik, ha épp működik (kivéve első alkalommal, akkor jónak tűnt, de skin csere óta használhatatlan - reboot-semlegesen)
HDMI hang nincs, csak analóg (persze be lehet állítani, csak nem jön ki)
van még mit keresgélnem -
válasz
heidricha #670 üzenetére
A RPi4 mint asztali számítógép csak türelmes, nyugodt embereknek való. NAS-nak és a LibreELEC futtatásához viszont kiváló.
A HDMI-s hanghoz be kell rakni a /boot/config.txt fájlba a következőt:hdmi_drive=2
A tévé távirányítójával való vezérléshez a HDMI CEC-t kell aktiválni. Ez alapból be is van kapcsolva a LibreELEC-ben.
-
heidricha
őstag
hali!
Pi4 2GB frissen vásárolva. Eredeti Raspbian, vagy mi, ami volt hozzá nem rossz desktopnak, de nálam nincs hanga sem HDMI-n (ezt ki sem lehet választani, láthatóan nincs hozzá driver) sem audio-n (már ha normál 3.5mm jack-kel működnie kellene) Kodit ide telepítve iszonyat lassú a UI, gondoltam megnézem a LibreELEC-et.
Fel is ment szépen, nem is lassú.
Viszont a TV remote-tal nem foglalkozik, lehet ezzel kezdeni valamit? Ugyanez a KODI ugyanez a TV Rpi2-vel műxik szépen. -
Köszönöm az újabb segítséget
F@szán működik. Annyi hibát követtem el, hogy SSH-n adtam ki a kodi parancsot és ugyan elindult, de folyamatosan 90% feletti CPU terhelés volt és túlmelegedést jelzett a Pi.
Aztán rájöttem, hogy írtad, hogy a kodi parancsot ne SSH-n adjam ki és utána már frankó volt minden.. 67 fokot mutatott a rendszer, ami szerintem jó egy gyári műanyag házban.
Most jön az a küzdelem, hogy automatikusan a kodi induljon
-
Mcedit parancsra csak egy üres Midnight Commander szerkesztő ablak jött be. Az mc paranccsal bejött a file-kezelő ablak, azonban a config.txt file-on f4-et nyomva azt írta ki, hogy nem írható a file.
Gondolom valami jogosultság beállítás parancsot kellene kiadnom, de hogy?
Egyébként belenéztem a file-ba, minden sor előtt # jel van. Ez azt jelenti, hogy azok a sorok comment-be vannak téve (ki vannak remelve)? -
A config.txt az egy szöveges beállítófájl. Nincs BIOS, szóval az alapvető dolgokat itt lehet beállítani. Egy sima szövegszerkesztővel tudod módosítani. De ha Windows alatt csinálnád akkor olyat keress aminél a sortörések helyesen jelennek meg. Ha a futó Raspbian alatt szeretnéd, akkor javaslom, hogy telepítsd a Midnight Commandert.
sudo apt install mc
majd az mcedit segítségével könnyen fog menni (mc alatt F4 a szerkesztés).
-
Szia!
Találtam némi segítséget, de fogalmam sincs, hogy mit kellene pontosan csinálnom:
"For Raspberry PI 4 B and Ubuntu 19.10, if you have black borders above and below:vi /boot/firmware/usercfg.txt
Add the following line:disable_overscan=1
Reboot."
Kiadtam avi /boot/firmware/usercfg.txt
parancsot SSH-n keresztül, amire egy üres fekete képernyő jött elő. Emlékeim szerint ez gyakorlatilag egy szerkesztő ablak. Ide beillesztettem adisable_overscan=1
sort, de nem emlékeztem, hogy mivel lehet lezárni a szerkesztést, ezért félbehagytam az egészet és kikapcsoltam a Pi-t.
Most nekiálltam újra, de avi /boot/firmware/usercfg.txt
parancsra az alábbi üzenetet kapom, amivel nem tudom mit kellene kezdeni:
E325: ATTENTION
Found a swap file by the name "/var/tmp/usercfg.txt.swp"
owned by: pi dated: Fri Mar 6 18:38:23 2020
file name: /boot/firmware/usercfg.txt
modified: YES
user name: pi host name: raspberrypi
process ID: 634
While opening file "/boot/firmware/usercfg.txt"
CANNOT BE FOUND
(1) Another program may be editing the same file. If this is the case,
be careful not to end up with two different instances of the same
file when making changes. Quit, or continue with caution.
(2) An edit session for this file crashed.
If this is the case, use ":recover" or "vim -r /boot/firmware/usercfg.txt"
to recover the changes (see ":help recovery").
If you did this already, delete the swap file "/var/tmp/usercfg.txt.swp"
to avoid this message.
"/boot/firmware/usercfg.txt" [New DIRECTORY]
Press ENTER or type command to continue -
Sikerült a telepítés, el is indult a Kodi, most annyi a problémám, hogy nem tölti ki a teljes képernyőt, hanem körbe fekete keret van. Próbáltam a TV-t állítani, a Kodi-ban képernyőt kalibrálni, de nem sikerült megoldani.
A LibreELEC-es verzió teljesen kitölti a képernyőt. -
Azzal próbálkoztam, az alábbi üzenetet kaptam:
pi@raspberrypi:~ $ kodi
MESA-LOADER: failed to open vc4 (search paths /usr/lib/arm-linux-gnueabihf/dri:\$${ORIGIN}/dri:/usr/lib/dri)
failed to load driver: vc4
MESA-LOADER: failed to open kms_swrast (search paths /usr/lib/arm-linux-gnueabihf/dri:\$${ORIGIN}/dri:/usr/lib/dri)
failed to load driver: kms_swrast
MESA-LOADER: failed to open swrast (search paths /usr/lib/arm-linux-gnueabihf/dri:\$${ORIGIN}/dri:/usr/lib/dri)
failed to load swrast driver
ERROR: Unable to create GUI. Exiting
Segmentation fault (core dumped)
Crash report available at /home/pi/kodi_crashlog-20200305_192206.log
pi@raspberrypi:~ $SSH-n adjam ki a parancsot, vagy közvetlenül a Pi4-en?
Újraindítani szükséges a Pi4-et? -
Köszönöm
Akkor ez két parancs ha jól látom. Egymás után futtassam, vagy mehet egyben?Más kérdés:
: ha sikerül az egészet belőnöm, akkor ha klónozom az SD kártyát, akkor menni fog másik SD kártyáról is, vagy az egészet újra kell csinálnom? (Most csak egy class 6-os kártyával tesztelek, de ha beválik, akkor áttenném class 10-esre).
-
Szia!
Odáig eljutottam, hogy felraktam a Raspbian Lite-ot egy SD kártyára és be is bootolt vele szépen a Pi 4.
Utána beléptem a pi / raspberry alapértelmezett jelszóval, majd elindítottam az ssh szolgáltatást az alábbi parancsokkal:
sudo systemctl enable ssh
sudo systemctl start sshEzek után hogy tudnám telepíteni az általad linkelt 18-as kodit?
Gondolom le kellene töltenem a linkről és valahogy az SD kártyára juttatni, de erre nem tudok rájönni, hogy hogyan kellene.
Putty-al elérem SSH-n a Pi 4-et.
-
Köszi
. Sajnos Linux-ban nem vagyok ennyire penge
Hogy kellene csinálnom?
- Felrakok image-ből egy SD kártyára egy Raspbiant.
Eddig talán el tudok jutni.
Utána, hogy rakom fel a Kodi-t a Raspbian alá? (Talán egyszer láttam Raspbiant, de nem nagyon használtam).
Ha sikerült telepíteni a Kodi-t, akkor SSH-n be kell lépnem az RPi-be és amit linkeltél azokat a parancsokat ki kell adni? -
Az az újság, hogy egyetlen fejlesztő van rajta, részmunkaidőben. Mindent újra és meg kell írnia hozzá, és fogalmuk sincs, hogy mikor lesz kész. Vagyis akkor lesz kész amikor kész lesz (szó szerint ez az álláspont).
A HDR az még ködösebb, de annyi, hogy elvileg majd újabb kernellel és a Kodi 19-re tervezik. -
Asztee
aktív tag
Sziasztok !
Van már valami újdonság SSD boot-tal kapcsolatban ?
... és arról van-e már valami hír, hogy mikor jön a HDR-es LibreElec ? -
Sziasztok!
RPI 4-re a LibreELEC-en kívül van más rendszer, ami tartalmazza a Kodi-t?
Az a problémám a LibreELEC-es Kodival, hogy feliratos videónál a felirat megjelenéssel együtt van egy mikrolagg a képben. Ritkán látszik, főleg akkor, ha a felirat megjelenésekor gyorsan mozgó tartalom van a képen.
Valami hasonló módon telepíthető megoldás érdekelne, mint aLibreELEC, mert Linux-ból nem vagyok valami erős. Sőt...
Előre is köszönöm a segítséget
-
tusi_
addikt
Erre tud vki vmit ajanlani?
A chromiumnal nem lehet nagy kepernyore tenni a videot, mert ugral folyamatosan, nagy kepernyo, kis kepernyo.......
A firefox meg lechrashel allandoan.Hihetetlen, hogy milyen szar a google produkcioja, ennek ellenere hogy toljak a sok szart az ember arcaba.
-
tusi_
addikt
Ma megjott az uj lemez, - 8TB WD RED NAS - es kb 3 orat szoptam vele. Megcsinaltam windowssal a GPT-t, Particiot, Formazast, de az istennek nem latta a RBPI4. Probaltam mindent, amit az interneten talalni, semmi eredmeny.
Vegul egy Gparted nevu progit installaltam, amivel az ilyen antlinux luzerek is tudnak dolgozni.
Kiderult, hogy a win altal keszitett particios tabla nem hasznalhato Linux/RBPI alatt.
Ugyhogy torolnom kellett megint mindent es sikerult particionalni es formazni ugy, hogy mind llinux, mind win alatt hasznalhato.
Beszaras, hogy a window a sajat faljrendszeret nem tudja rendesen kompatibilisen elkesziteni. -
Ezt a három kapcsolót kell használni, egymás után megadva. Az elsővel belész a recovery módba, a másodikkal kiválasztod a backup MBR header-t, a harmadikkal pedig kiíratod a lemezre. Lényegében a tartalék header-rel rendbeteted az elsődlegest.
Nem hibás a particionálás, csak nem optimális.
A GPT header sérülését nem tudom, hogy mi okozta, talán nem szabályosan lett leválasztva a vinyó. -
tusi_
addikt
Masi kerdes mindenkinek.
Kiprobaltam az összes ajanlott, bongeszot, Firefox ESR, Midori, Epihany...., de meg mindig a Chromium a leg "jobb", ott viszont rendszeresen crashelnek a youtube videok, " a manoba" hibauzenettel.
Firefox is crashel neha, de stabilabb youtube alatt, mint a chromium, viszont 2x akkor a a terheles mind cpu, mind memoria viszonylatban es semmivel nem jobb a minoseg.Kerdes, lehet vhogy stabilizalni a chromiumot? Elmeletben a legujabb verzio van fenn:
Verzió: 78.0.3904.108
Köszi -
tusi_
addikt
Köszi
Es melyik kapcsolot hasznaljam a 3 kozul? Bocs, de nem akarom elq..ni, biztosra mennek.
Amugy nem ertem a hibas particionalast, mindeggyiket win-el formaztam, sima eszközkezelöböl.
Van egy 8 TB-s is, amit majd archivalni akarok, de azt sem tudom felmountolni, szvsz ugyanez a hiba. Tehat a win hasznalna szarul a sajat fajlrendszeret? -
Hibás a partíciós tábla, tedd rendbe:
sudo gdisk /dev/sdb
r # Recovery mód
b # Tartalék GPT header használata
w # Partíciós tábla újraírásaAmúgy nem optimálisan van particionálva a lemez. A 34-es szektoron kezdődik az első partíció, ami 17 KiB, és nem osztható maradék nélkül a fizikai 4 KiB-os (Advanced Format) szektormérettel.
-
tusi_
addikt
Köszi a segítséget
NTFS, GPT mod, mivel 3 TB es
pi@raspberrypi:~ $ sudo fdisk -l
.......
The primary GPT table is corrupt, but the backup appears OK, so that will be used.
Disk /dev/sdb: 2,7 TiB, 3000558944256 bytes, 5860466688 sectors
Disk model: Elements 107C
Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 4096 bytes
I/O size (minimum/optimal): 4096 bytes / 4096 bytes
Disklabel type: gpt
Disk identifier: 60D7EBF2-DE81-11E7-981F-50E549309857
Device Start End Sectors Size Type
/dev/sdb1 34 262177 262144 128M Microsoft reserved
/dev/sdb2 264192 5860466654 5860202463 2,7T Microsoft basic data
Partition 1 does not start on physical sector boundary.
pi@raspberrypi:~ $
pi@raspberrypi:~ $ sudo mount /dev/sdb2 /media/pi/Filmek/
mount: /media/pi/Filmek: special device /dev/sdb2 does not exist.
pi@raspberrypi:~ $ -
tusi_
addikt
Nem tudom felmountolni a lemezt PI4 alatt. 3 TB-s GPT lemez. Van vmi trükk rá?
Köszi -
válasz
alphamooncam #618 üzenetére
Film közben nem fogaskerekezik szerencsére.
Kiteszteltem, ha külső felirat van a videofile-hoz, akkor amikor megjelenik a felirat és gyorsabb mozgás van a jelenetben, akkor lehet észrevenni a mikrolaggot (külföldi fórumokon azt hiszem "stuttering"-nek hívják a jelenséget). -
alphamooncam
őstag
Nem vagyok informatikus. Nem is értek hozzá.
Karácsony óta van meg a Pi4-em.Stabil, szűrt tápot kapott.
Libreelec stabil verziót tettem fel.Telepítéskor egy hibát jelzett, ennek ellenére, látszólag ment minden, kivéve egy hónapja az 1080P/Remux +25Gb-os filmek meg-megakadtak.
Meguntam, egy hete újratelepítettem.
- Magyar nyelv
- Zeroconfig--> SMB> NAS/Film mappa
- Hangbeállítások 5.1mást nem állítottam, tökéletes, megszünt a film közbeni "fogaskerékpörgetés".
-
tusi_
addikt
Köszi. Jövő 7 én jön a bkp wd red nas lemezem, az vszeg ext4 lesz és a mostani 8 terrast át kell másolnom lanon keresztül arra. Beallitok egy ftp szervert a pi-n. Eddig nagyon tetszik a cucc. A venti kicsit hangos, de 50fok alatt marad a temp meg youtube alatt is. Ez jó vétel volt
-
Másolásnál lényeges a protokoll is. Az SMB az viszonylag lassú (Windows), az NFS (Linux) már sokkal jobb, de az FTP (nekem az SmbFTPD vált be, a Syno NAS-okon is az fut) a leggyorsabb (ezzel jól kihasználható a gigabites kapcsolat). Sokat másolok rsync-el is, ahhoz pedig rsync daemon-t futtatok a Pi-n, mert az a legoptimálisabb.
-
tusi_
addikt
Nalatok milyen sebesseggel masol halozaton +ül? gigabites router, normal kabel de itt nem latom a Lan kartya sebessget. (bena vagyok linuxban)
-
tusi_
addikt
Pár napja használok egyet én is és eddig nagyon meggyőző. Szinte mindenben kitudja váltani a laptopot, ami eddig a htpc volt.
Még a gpt s lemezek felmountolasaval van bajom, de már nézelődöm. -
Asztee
aktív tag
Egyszer régen nekem is csinált ilyet és a videó beállításokkal volt baj. Sajnos arra már nem emlékszem pontosan, hogy mi vagy hol ,de valami olyasmi volt a baj ,hogy a 23.976 frame rate-es filmeket 24 fps-sel próbálta lejátszani (vagy fordítva
) és emiatt bizonyos időközönként képkocka ismétlés volt.
Remélem tudtam segíteni. -
Sziasztok!
Tegnap üzemeltem be egy Pi 4-et LibreELEC-kel. Ha jól tudom, akkor erre csak 19.2-es beta van. Minbent beállítottam ugyanúgy, mint a Pi 2-esemen, de videó lejátszásnál mikrolaggokat tapasztalok. Feliratos 1080p anyagot néztem, ahol ez egyértelműen előjön.
NAS a forrás, de azzal nem lehet gond, mert a Pi2 problémamentesen működik.
Találkozott már valaki ilyen hibával? Mi lehet a megoldás?Előre is köszönöm a segítséget.
-
tusi_
addikt
Hogy vissza találjak. Ma rendeltem 1 ebkent, kíváncsi vagyok a kis kütyüre
-
Ha kérdésed van, pörgősebb Raspberry Pi topik erre.
-
cog777
senior tag
Ha valakit erdekel, MS telemetria nelkuli Visual Studio Code azaz VSCodium RPi4-re: [link]
ahogy nezem verzioban koveti az MS valtozatot. Armhf valtozatot kell letolteni.
Dockerezesre, pythonozasra eleg jo. -
Teljesen felesleges a desktop felület, de a ventilátor és a borda is. Ami fontos, hogy jól tudjon szellőzni és ne legyen bezárva egy műanyag dobozba. Azt kell megfigyelni, hogy tipikus felhasználásnál throttlingol-e, pl. torrentezésnél nemigen fog. Nálam is van egy RPi4 NAS-nak befogva, de kernelforgatáson felül komolyabban nem izzasztja meg más.
-
Darko
senior tag
Ma reggel frissen megint nekiálltam a desktop verzióval, de semmi pluszt nem adott. Viszont sikerült minden nekem fontos funkciót (transmission, samba) beállítanom ssh-n.
Ha fut a desktop, de nem használom, az jobban "pörgeti" a procit, jobban melegedik? Ha igen, nekiállok újra a Lite verziónak. Most csak kis bordák vannak a chipeken, lehet főlé rakok egy kis ventit mert folyamatosan fog menni.
A várakozásomat is felülmúlta ez a kis "kütyü", mini pc-ket nézegettem eddig, nem is gondoltam volna hogy a kis Pi 4 is alkalmas lehet nekem. -
Javarészt konfigurációs fájlokat kell szerkeszteni (settings.json ...), ahhoz felesleges a grafikus felület. Pl. telepítsd az mc csomagot, az mcedit (F4) használata elég egyszerű és kényelmes. De amúgy ha PC-n is Linuxot használsz, akkor be tudod állítani az NFS-megosztást, és úgy még egyszerűbb.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph A népszerű microszámítógép – története során először – választható kapacitású memóriával is rendelhető.
- Assassin’s Creed Shadows teszt
- Villanyszerelés
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Óra topik
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- PHP programozás
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Ukrajnai háború
- További aktív témák...
- GEEKOM GT1 Mega AI Mini PC
- AMD Ryzen 7 7700X / RX 6950 XT 16GB / 32GB DDR5 RAM / 3TB SSD konfig eladó ÁRON ALUL!!!
- Új Bontatlan Mac Studio M4 Max 2025 14cCPU /32cGPU / 36GB RAM / 512GB SSD - Azonnal Átvehető Deák.
- Gamer pc-RTX3060TI-AMD Ryzen 5 5600X-32gb DDR4 1000GB NVME SSD
- Eladó! Intel Xeon W3530 + Micron Ddr3 1333mhz 6x4 GB ram + Cooler Master Hyper t212 RGB Cpu hűtő
- Gamer pc
- 7. Gen Lenovo PC // i5-7400 // 16GB DDR4 // 256GB ADATA SSD // Windows 11 Pro ////
- 7. Gen Lenovo PC // i5-7400 // 16GB DDR4 // 250GB SAMSUNG EVO SSD // Windows 11 Pro ///
- 7. Gen Lenovo PC // i5-7400 // 16GB DDR4 // 250GB SAMSUNG EVO SSD // Windows 11 Pro //
- 7. Gen Lenovo PC // i5-7400 // 16GB DDR4 // 250GB SAMSUNG EVO SSD // Windows 11 Pro /
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T470 - i7-G7 I 16GB I 256SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Garancia!
- AMD Csúcskategória! Számítógép Munkára vagy játékra! R9 7950X3D / RX 9070XT / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- Creative Sound BlasterX G5 (70SB170000000) (Sound Blaster) (DAC)
- LG 32GQ850-B - 32" NANO IPS ATW / 2560x1440 / 260Hz 1ms / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync / HDR 600
- Beszámítás! LENOVO Ideapad Gaming 3 Gamer notebook - R7 5800H 16GB RAM 512GB SSD RTX 3050 4GB Win10
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest